Neden Linux Kullanıyorum?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ก.ย. 2024

ความคิดเห็น • 263

  • @yusufipk
    @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +6

    Bu video bağlamında ilginizi çekebilecek bir diğer içeriğim;
    Linux Oyun Rehberi th-cam.com/video/WlR2a_9nXNs/w-d-xo.html

    • @ramazanumutt2792
      @ramazanumutt2792 2 ปีที่แล้ว

      Abi çok teşekkür ederim senin sayende Linux' u keşvedip PC' me kurdum. Pop!_OS KDE kurup rahatça kullanmaya başladım. :)

    • @quitheturk
      @quitheturk ปีที่แล้ว

      @@ramazanumutt2792 bu ben şuan archtayim Fedora kuracağım

  • @anthero4816
    @anthero4816 3 ปีที่แล้ว +65

    Türkiye'nin böyle insanlara ihtiyacı var.

  • @aslanenver
    @aslanenver 3 ปีที่แล้ว +17

    kardeşim videoların çok keyifli ve bilgilendirici.. iyi ki tevafuk olmuş.. bu tip içeriklerin devamını dilerim. Umarım gelişerek ve çoğalarak büyürsün. Tebrikler

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +4

      Çok teşekkürler, yorumun mutlu etti beni. Elimden geldiğince içerik paylaşmaya devam edeceğim.

    • @aslanenver
      @aslanenver 3 ปีที่แล้ว +1

      @@yusufipk kde connect olayını bilmiyordum. kısa süreli maceralarım oldu linuxta, birçok sürümünü test ettim. en son da elementary os kullanmıştım. yine dönüş yapsam mı diye de kendimi alamadım :)
      kısa da olsa kde connect ile alakalı da video gelebilir. türkçe içerik baktım yoktu.
      google fotoğraflar ve gizlilik ile alakalı çözümün ne ? bende yüklemek istemedim uzun bir süre ama hakikaten kolaylık sağlayan bir uygulama.

    • @aslanenver
      @aslanenver 3 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk aşağıda linkini paylaştığım videoda ki gibi telefon ekranını pc ekranından kontrol edebiliyor muyuz ?
      th-cam.com/video/S6xVg25Yhxw/w-d-xo.html
      yoksa o emülatör mü ?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +3

      KDE Connect bir sonraki "Bİ PROGRAM" videosu, yakında gelecek. Google fotoğraflar için çözüm olarak normalde açık kaynaklı ve uçtan uca şifreleyen bir bulut servisi kullanmak gerekiyor. Örneğin Nextcloud ancak bu çözümler dolarla olduğu için çok pahalı. Şahsen işlenmesini istemediğin önemli olan dosyalarımı Cryptomator adlı programla bulutumun içerisinde şifreliyorum böylece birileri dosyama erişse bile dosya şifrelendiği için ne olduğunu göremiyorlar. Cryptomator hakkında videom; th-cam.com/video/_m-mGVL2cKI/w-d-xo.html
      İkinci sorun için de GSConnect ve KDE Connect aslında aynı programlar. GSConnect Gnome için KDE Connectin tekrar tasarlanmışı. Adam telefonunu "scrcpy" adlı bir programdan kontrol ediyor muhtemelen. Scrcpy, bütün işletim sistemlerinde çalışan telefonunu bilgisayara yansıtıp kontrol etmeni sağlayan bir program. KDE Connect programında telefonunu bilgisayara yansıtma özelliği henüz yok. Scrcpy hakkında videom; th-cam.com/video/7ktwvR84uvs/w-d-xo.html

  • @replakcan
    @replakcan 2 ปีที่แล้ว +4

    evde babannesiyle yaşayanlar için linux olmazsa olmaz diye yorumladım

  • @smorfeus5578
    @smorfeus5578 3 ปีที่แล้ว +8

    Abi o dedigin basit bilgiler var ya heh ona deginicem geçen gün mezar taslarina bir qr kod yerlestirerek insanlarin fotograflarina bilgilerine tekrar erisebilmek icin patent alındı ayni gunlerde bir bot ile ölen kişinin bilgilerini kullanarak onunla sohbet tarzi bir sey olusturdular. Distopik tam olarak bu iste zamani gelince de bot degil robot olarak gorucez bunu. Bazilari paranoya gibi gorebilir ama en ufak bir tık'ımın baska bir bilgisayara gitmesini istemiyorum bu kadar basit. Big data denilen olaylar var bununla ülkeleri bile yönetirsiniz çağ bilgi çağı. Tesekkurler video icin bilgilendirici guzel bir video olmus. Geciyorum linuxa sadece windeki eski dosyalari halletmem gerek. İyi gunler !

  • @anonim66666
    @anonim66666 3 ปีที่แล้ว +13

    KDE Connect'e aşığım resmen, adamlar çok iyi yapmış. Bu arada abi internetin olmasa bile telefondan hücresel veriyi açıp Wi-Fi hotspot ile bilgisayarı bu ağa bağladığında yine veri alışverişi yapılıyor.

    • @Knnwzz
      @Knnwzz ปีที่แล้ว

      hayır olm kde connect bok gibi bende görmüyor her yüklediğimde sorun yaşadım

    • @anonim66666
      @anonim66666 ปีที่แล้ว

      @@Knnwzz bende sorun yok, windowsta da kullanıyorum.

  • @tahsinakkulah5156
    @tahsinakkulah5156 2 ปีที่แล้ว +2

    yolun acık olsun, kanalını zevkle izliyorum. Teşekkürler

  • @yusufmacit5066
    @yusufmacit5066 2 ปีที่แล้ว +5

    öğretici bir video, teşekkürler !

  • @mcnn11
    @mcnn11 ปีที่แล้ว +1

    Ben azindan 5 yildir linux kullaniyorum, ozellikle ubuntu olmak uzere, linux mint, kali, xubuntu, lubuntu gibi birden fazla sistem kullandim. Gercekten faydalarini goruyorum, bazi kisitlamalar ve zorluklari olsa da windowsun tekelinden cikmak gercekten onemli. Daha gecen gun bir arkadasim internetten oyun indirerek trojan bulastirmis, epey ugrasti ondan kurtulabilmek icin. İsletim sisteminin yanida kullanilan uygulamalarin da cok onemi var, zaten linuxta hemen her populer uygulamanin benzer versiyonlari oluyor. Hic denememis birisine en azindan usb araciligiyla kurulum yapmadan sistemi gormesini isterim. Emin olun pisman olmazsiniz. 😊

    • @evsizhicbirseysiz
      @evsizhicbirseysiz ปีที่แล้ว

      linux mint usb ye atıp denesinler bende öneririm. 2-3 yıldır linux mint kullanıyorum.

  • @yano.sefajuu
    @yano.sefajuu 2 ปีที่แล้ว +4

    Windows'a alışık biri olarak. Sürücüler olsun, programlar olsun. Kurmak bana kolay geliyor. Ubuntu ve ManjaroKDE kullandım. Wifi bağlantısı düşük sorunları yaşadım. Yada wifiye çok geç bağlanıyor. İki linux'de Ekran kartı olarak Nvidia'nın sürücülerini yüklemede sıkıntı yaşadım. Yüklemeye çalıştığımda her seferinde hatayla karşılaştım yada ekran karardı.
    Linux beni baya uğraştırıyor ama şimdilik kullanıyorum.

    • @furkanbora7567
      @furkanbora7567 2 ปีที่แล้ว

      Şuan ne durumdasın

    • @yano.sefajuu
      @yano.sefajuu 2 ปีที่แล้ว

      @@furkanbora7567 Windows'ta kullandığım programlar vardı. Bu yüzden Windows'a geçtim. Linux'u usb bellekte saklayıp yedek olarak kullanmak daha kullanışlı. Win8 kullanıyorum, Win10'a göre daha az ram tüketiyor.

    • @eneskaratas05
      @eneskaratas05 2 ปีที่แล้ว +1

      Maalesef bazı donanımlarda bu tür sorunlar hâlen devam etmekte. Bende de Broadcom Bluetooth modülü bir önceki kernelde sorunsuz çalışırken bir sonraki kernelde bağlantı kuramama gibi sorunlar oluşturdu.

  • @alptimucin07
    @alptimucin07 ปีที่แล้ว +1

    2 yılda kendini çok geliştirmişsin kardeşim 😊

  • @evsizhicbirseysiz
    @evsizhicbirseysiz ปีที่แล้ว +1

    bir kursa gitmeden saf arch kurmayı ve kullanmayı başarabileceğimi sanmıyorum. kurs gerek.

  • @denizcansevercevirileri
    @denizcansevercevirileri 3 ปีที่แล้ว +5

    şu an hayran oldum linux'a

  • @bugra3sby
    @bugra3sby 2 ปีที่แล้ว +3

    Linux'e geçme sebebim: Bilgisayar boşta dururken bile 6 gb ram harcıyordu. Kim harcıyor? Neden harcıyor? Bunlarla uğraşmak istemedim.
    Son 3 aydır dönem dönem windows ile birlikte linux kullanıyorum. Son 1 aydır ise sadece güncelleştirmelerini yüklemek için Windows'u açıyorum.
    Bazen bilgisayarı yanlışlıkla windows'ta açınca kullanayım bari diyorum ama linux'te kullandığım en basitinden fare tekerleği ile taskbar'dan ses kısma özelliğinin olmadığını görüp tekrar linux'u açıyorum. Kullanımı çok daha keyifli.
    İlk başta 2 ay boyunca debian/gnome tabanlı bir dağıtım kullandım ama sonrasında rolling update özelliğinden dolayı Arch tabanlı Manjaro'ya geçtim. Son 1 aydır da KDE Manjaro ile gayet güzel vakitler geçiriyorum. Ofis uygulamalarında neyin nerede olduğunu kavradıktan sonra hiç sorun yaşamadım. Adobe Photoshop'a çok alışkın olduğum için onun alternatiflerine alışmakta zorlanıyorum. Windows'u tek açma sebebim photoshopta bir şeyler yapmak. Ancak linuxteki alternatiflerine alışırsam ona da gerek kalmayacak.

  • @cayman_islands
    @cayman_islands 2 ปีที่แล้ว +2

    gimp,libreoffice gibi ücretsiz uygulamalrla tadından yenmez aslında..hele gücü de yoksa bilgisayarın linux cidden güzel bişe..bende 3 ay sonra falan geçcem kısmetse..

  • @hakanpolattr
    @hakanpolattr 2 ปีที่แล้ว +1

    Muhtemelen iyi video olmuş. :)

  • @byTTechInnovative
    @byTTechInnovative 2 ปีที่แล้ว +1

    Linux enteresan ya. usb bellekde tam fonksiyon çalıştırılabiliyor. ben linux mint i "casper-rw" diye bir persistance bölümü oluşturup çalıştırmışdım. efsane olmuştu.
    ama windows dan kopamıyoruz hep bu oyunlar yüzünden. windows daki oyun altyapısını ve yelpazesini linux da yapsalar kimse kalmaz windows kullanan bence.

  • @Segobus
    @Segobus 3 ปีที่แล้ว +1

    DEEPIN OS 20'indirmeyi düşünüyorum çünkü Windows'tan (Windows 10) daha farklı bir deneyim istiyorum ve uzun süreli kullanmak istiyorum. Ayrıca ben bir oyuncuyum yani günümün çoğu oyun oynamak ile geçiyor o yönden çok sıkıntı olur mu? Ya da ne tür sorunlar çekebilirim? (Birazcık daha deneyimli kişiler cevap verirse daha çok sevinirim :) ) Eğer siz daha iyilerini (yine birçok değişik özelliği olan biraz basitten çıkmış bir sistem) biliyorsanız yazar mısınız?

  • @rekrebrekre8088
    @rekrebrekre8088 3 ปีที่แล้ว +1

    güzel kanalmış beğendim

  • @denizcansevercevirileri
    @denizcansevercevirileri 3 ปีที่แล้ว +1

    sağ olasın yusuf iyi video

  • @alikurt3768
    @alikurt3768 3 ปีที่แล้ว +1

    Yusuf bey merhaba özellikle Nvidia jetson Nano kartında Ubuntu kurulumu ve burada kullanılan bir takım yapay zeka uygulamalari hoşuma gitti acaba bu kartı kişisel bilgisayar olarak kullanmam mümkunmu sorusu oluştu bende kafama takılan konu keil, cura ve solidedge programlarınin çalışıp çalışmadığı Ubuntunun desteklediği program listesi gibi bir sayfa mevcutmu saygılar

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +1

      Merhabalar, birincisi uygulamanın websitesinden Linux destekleyip desteklemediğini öğrenin. Şayet desteklemiyorsa alternativeto.net sitesine girerek programın alternatiflerine göz atabilirsiniz. O programı kullanmanız gerçekten gerekliyse appdb.winehq.org sitesinden bir aratma ile Wine ile çalışıp çalışmadığına göz atın. (Kanalda wine ile alakalı bir video mevcut.)

  • @SonerBoramir
    @SonerBoramir 2 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba Yusuf, restorantımızda online sipariş aldıgımız laptob windows ve çok iyi özellikleri olmasına ragmen performansından memnun degiliz, işletim sistemini degiştirip linux yapmak istiyoruz ama sipariş aldıgımız Takeawey programı bu işletim sisteminde çalışırmı ?

    • @vetuform5780
      @vetuform5780 2 ปีที่แล้ว

      hala hayatta mısınız

  • @akifgencan5155
    @akifgencan5155 2 ปีที่แล้ว +1

    Merhabalar videolarınızı uzun süredir takip ediyorum. Ben bir yazılım mühendisiyim ve arm tabanlı işlemcileri programlamak için kullandığım Keil compiler'ını linux desteği olmadığı için kullanamıyorum. Ayrıca gitar piano vb kayıt aldığım behringer marka ses kartımın da yazılım desteği linuxda mevcut değil. Bir de her ne kadar illegal olduğunu bilsem de bazı programlara acil ihtiyaç olabiliyor ve bireysel kullanım için para ödemek bazen saçma gelebiliyor. Acil durumlarda crackli program aradığımızda windowsda bulmamız linuxa göre çok daha kolay oluyor. Bu konularda verebileceğiniz tavsiye veya önerileriniz var mıdır ? Linux çekirdekli bi işletim sistemi üzerine virtual machine ile windows 10 kurulumu yapıldığında usb linker driverları veya performans problemleri ile karşılaşılabilir mi ?

    • @yusufipk
      @yusufipk  2 ปีที่แล้ว +1

      Bahsettiğiniz compiler açık açık destelmeyeceğini söylemiş developer.arm.com/documentation/ka004366/latest
      Sanal makinadan olabildiğince az performans kaybıyla Windows kullanmak istiyorsanız, gpu-passthrough yapmanız gerekli. O da biraz karışık bir işlem ama göz atabilirsiniz. Onun dışında dual boot kullanabilirsiniz.

    • @akifgencan5155
      @akifgencan5155 2 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk Teşekkür ederim dual boot işimi gördü :) videolarınızı izledikten sonra Fedora kullanmaya başladım, gerçekten çok stabil ve kullanışlı. Fakat sanırım gnome wayland ile alakalı olarak screen sharing işlemlerinde buglar mevcut. Discordda ve zoomda ekran paylaşılmıyor. Xorgda problem yok.
      Bir de genel bilgilendirmelerden ziyade ilerde teknik detaylara daha çok ineceğimiz videolar gelir mi ? Teşekkürler.

  • @kadirozban
    @kadirozban ปีที่แล้ว

    şu an kullanmış olduğun dagıtım hangisi çok merak eetim arayüz çok hoşıma gitti

  • @corvuSS_1
    @corvuSS_1 3 ปีที่แล้ว +4

    SSD Kargom geldi ve hemen Manjaro'ya geçtim :)

    • @yigiitzs7936
      @yigiitzs7936 3 ปีที่แล้ว +1

      o nasıl hocam

    • @corvuSS_1
      @corvuSS_1 3 ปีที่แล้ว +2

      @@yigiitzs7936 Kanka çok az kullandım. Laptopta sıkıntı olduğu için yüklemiştim, belki rahatlar düzelir diye ama düzelmemişti. İşlemci sıkıntısı vardı. Bir ay sonra bilgisayar topladım şuan Ubuntu kullanıyorum ve çok memnunum.

    • @vicious18
      @vicious18 3 ปีที่แล้ว

      manjaro çok iyi be

  • @cglr
    @cglr 3 ปีที่แล้ว +4

    Öncelikle ben de linux tavsiye ediyorum. 3:13 Telemetry, 3:40 Wine vb. kurarsan o dediğin geçerli değil, 12:13 reddit linkin güzelmiş.

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว

      Merhaba, yorumun için teşekkür ederim! Wine kullansan ve wine içerisinde virüs bulaşsa dahi wine bir Windows konteynırı ve Linux sistemini etkilemesi çok çok çok düşük bir ihtimal.

    • @cglr
      @cglr 3 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk Evet şimdi araştırdım söylediğiniz doğru, bende mint'ımda wine çalıştırayım bari :)

    • @rasgelevideolar4372
      @rasgelevideolar4372 3 ปีที่แล้ว +1

      Wine bir compability layerdır. Doğrudan sistem üzerinde çalışsa bile tekil bir uygulama olarak çalışır ve root hakkı vermediğin sürece diğer hakkı olmayan dizinlere giremex

  • @ardacakr6464
    @ardacakr6464 3 ปีที่แล้ว +2

    kanalnı yeni öğrendim umarım videolarının devamı gelir.

  • @mehmetyldz7950
    @mehmetyldz7950 2 ปีที่แล้ว

    20 dk gri ekranı izletti yusuf bize. İçerik ve deneyim aktarımı güzel. görselliğe biraz önem versen iyi olacak.

    • @yusufipk
      @yusufipk  2 ปีที่แล้ว +1

      Bu video ilk videolarımdan birisi. Prodüksiyon çok iyi değil maalesef. Yeni videolarda daha iyi iş çıkarmaya çalışıyorum. Yine de içeriği beğenmenize sevindim. :)

  • @maviyara2588
    @maviyara2588 3 ปีที่แล้ว +3

    neredeyse mükemmel çok teşekkürler şuan kullanmaya başlıyacağım

    • @maviyara2588
      @maviyara2588 3 ปีที่แล้ว +1

      @ereningötüallahaemanetduruyor evet ama oyun oynuyorsan yi değil ben iş laptopuna kurdum hıp hızlı

    • @georgeswad8361
      @georgeswad8361 2 ปีที่แล้ว +1

      Oyun oynayacaksan hiç kurma windows daha iyi

  • @omerozmen4797
    @omerozmen4797 3 ปีที่แล้ว +1

    Selam televizyon da linux var sizce nasıl olur acama alınır mı ?

  • @ramazanumutt2792
    @ramazanumutt2792 2 ปีที่แล้ว +1

    3:13 Abi bunun gibi bir masaüstü yapma rehberi gelsin. (LÜTFEN) @Yusuf İpek

  • @drxasiturk
    @drxasiturk 2 ปีที่แล้ว

    Linux mint kurdum. Memnunum. Yani alışıyorum. Masa üstümü sizinki gibi yapabilir miyim tema ve görev çubuğunu?

  • @ahmetfstk
    @ahmetfstk 2 ปีที่แล้ว

    üstadım ben sadece fps artısı olursa deneyeceğim. yani fikrini merak ediyorum. windows sisteme linuxe göre daha yük getirdiği icin linux kurarsak daha güçlü akıcı oyunları açabilir miyiz ? fark ettirir mi ?

    • @sarpatasever4577
      @sarpatasever4577 2 ปีที่แล้ว

      linuxde oyun oynayacğınız zaman genelde windows tabanlı oyunları oynuyacağınız için aradaki performans farkı genelde kapanıyor :D proton vs

  • @arifkarakoc6945
    @arifkarakoc6945 ปีที่แล้ว +1

    Sunu var mı elinde ?

  • @dershesabm8948
    @dershesabm8948 3 ปีที่แล้ว +1

    chromebook (2017 öncesi) bir laptop kullanıyorum, yazılım hakkında zerrece fikrim yok biraz araştırıp linuxa geçiş yapmak istedim ve ubuntu üzerinden, internetten yadım alarak chromun korumasını kaldırıp indirdim. Fakat karşıma senin anasayfan gibi değil mavi ekran ortasında fare olan çok basit bir ekran çıktı(xfce4). Uğraşıyorum, uygulama indirmeye geliştirmeye falan çalışıyorum bana mısın demedi. En sonunda çıldırıp terminalden kodla silip pcyi yeniledim. Şimdi sorum şu, sende de aynı durum söz konusu muydu, anaekranını bu hale nasıl getirip bu kadar planlı bir sistem kurabildin? ve 16 gblik bir laptop bunu kaldırır mı? Yazılım bilmeyen bir kişi için önerir misin linuxu?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +1

      Dostum yazılımla alakası yok olayın. USB'ye iso dosyasını yazdırıp kuruluma başla. Belki yanlış dağıtımı seçtin ondan dolayı bir hatayla karşılaştın. Daha önce Chromebook'a kurulum yapmadım. BIOS'a giremiyorsan belki bilgisayarı USB'den boot edemediğin için problem olur ama BIOS'a girebildiğin sürece sorun yok. Benim çektiğim başlangıç dostu dağıtım serisine bakabilirsin veya TH-cam'da yüzlerce detaylı kurulum videoları var. Başlangıç olarak Linux Mint, Pop OS veya Ubuntu kullanmanı tavsiye ederim.

    • @dershesabm8948
      @dershesabm8948 3 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk windows üzerinden kurulumlara sıkça rastladım fakat chrome os larda sadece yabancı kaynaklar var onlarda ubuntu üzerinden xfce4, crouton açıklaması yapmışlar. Açıkçası mac sistemi gibi bilgisayar kendi sistemine hakim, bu sebepten ötürü başka bir programa geçiş yaptığımda bilgisayarın çökmesi gibi durumlarla karşılaşmakta ürkütüyor. Ubuntu üzerinden kurduğumu terminal üzerinden geçişti yapmıştım fakat bu seferde kasmalar ve aksamalar olacağı için buna yanaşmak da istemiyorum. Şayet eline ChromeOs 2017 öncesi bir laptop geçerse nasıl yapılacağı ilgili açıklama yapabilir misin?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +1

      @@dershesabm8948 Elime geçerse neden olmasın ancak yakın zamanda öyle bir şey olacağını zannetmiyorum. :/ Bence yabancı kaynakları derinlemesine araştırırsan istediğini bulabilirsin.

    • @dershesabm8948
      @dershesabm8948 3 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk pekala teşekkür ederim :)

  • @sezginbarutcu458
    @sezginbarutcu458 ปีที่แล้ว

    Cep telefonunda sıkça kullandığımız uygulamaların nasıl çalıştığını, cepbank benzeri uygulamaları gösterir misin?

  • @halilcakantimor206
    @halilcakantimor206 3 ปีที่แล้ว +1

    merhaba ben mekatronik mühendisiyim ve bazı programlar var orda o progrmaları nasıl kurarız kurarsak sorunsuz çalışır mı mesela devc++ solidworks matlap autocad gibi uygulamalar biraz bilgi verir misin

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว

      Selamlar, bütün bu programların kendisi var mı emin değilim ancak alternatifi mutlaka vardır. Bahsettiğiniz programların Linux desteği olup olmadığını kendi sitelerinden öğrenebilirsiniz. Alternatif program arıyorsanız alterantiveto adlı siteyi öneririm.

  • @gaiusjuliuscaesar5292
    @gaiusjuliuscaesar5292 3 ปีที่แล้ว +4

    Bir sorum daha var; linux'un bir sistem gereksinimi var mı? RAM, işlemci vb. şeyler ne kadar olmalı?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +3

      Var ama kullandığın dağıtıma göre değişir. Yine de Linux dağıtımlarının çoğu boşta 800 MB'dan fazla RAM kullanmaz. 1 GB RAM'li sistemlere GNOME iyi gitmez mesela ama KDE veya XFCE masaüstü ortamları daha rahat olur. Sistemimin boşta 200 MB RAM kullandığını söyleyebilirim. İşlemci kısmı çok önemli değil. İndireceğin dağıtımın kendi web sitesinden daha net bilgi edinebilirsin.

    • @sonersut8546
      @sonersut8546 3 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk hangi linuxu kullaniyorsun yani en kullanislisi nedir ona gore kuracagimda

    • @rasgelevideolar4372
      @rasgelevideolar4372 3 ปีที่แล้ว +2

      @@sonersut8546 Linux değil dağıtım, Linux sadece işletim sistemi çekirdeğidir. Linux çekirdeği en alt katmanda, daha çok donanım ile haberleşip, giriş çıkışları kontrol ediyor uygulamaların çalışması için gerekli en alt zemini hazırlıyor. Son kullanıcılar için en iyi dağıtım Ubuntu. Ama Gnome ağır gelir dandik bilgisayarlara, bunun içinde Ubunru'nun farklı masaüstü DE'lerine göre sürümleri var Kubuntu, Xubuntu vs

    • @sonersut8546
      @sonersut8546 3 ปีที่แล้ว

      @@rasgelevideolar4372 anladim tesekkurler

    • @gkygny
      @gkygny 2 ปีที่แล้ว

      @@sonersut8546 mint,zorin OS,POP!OS öneririm hala başlamadıysan

  • @kurth4cker755
    @kurth4cker755 3 ปีที่แล้ว +1

    4:00 GNU/Linux'un sistem yapısı da virüslerin yayılması için müsait bir ortam değil.

  • @ishakesen4065
    @ishakesen4065 ปีที่แล้ว

    Merhaba freedos bir bilgisayar aldım sizin masaüstünüzü beğendim o sistemle linux'a başlamak isterim nereden indirebilirim.

  • @eyeofthetiger4585
    @eyeofthetiger4585 2 ปีที่แล้ว

    Abi bu kinuxu arka planda çalıştırsak da bu performanstır güvenliktir güncellemedir bunlardan yine faydalanabilir miyiz ?

  • @Muhammet.2024
    @Muhammet.2024 3 ปีที่แล้ว +1

    Ben Ubuntu kurdum kullanamadım. Solidworks kullanıyorum ve cnc için bazı programlar kullanıyorum ama yukleyemedim nedeni nedir acaba?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +1

      Dostum, Linux ve Windows farklı kerneller kullanıyorlar dolayısıyla kullanmak istemediğin program resmi olarak Linux'u desteklemiyorsa, o programı çalıştırmak için Wine'a ihtiyacın var. Ancak Wine her programı %100 stabil çalıştırmıyor. Böyle durumlarda bu programların, açık kaynaklı Linux alternatifini tercih ediyoruz. Google'dan indirdiğin exe dosyalarını bilgisayarında Wine olmadığı sürece çalıştıramazsın.

  • @0M42
    @0M42 2 ปีที่แล้ว

    Yusuf dostum linux kullandığın laptop ın donanım özellikleri nedir

  • @gaiusjuliuscaesar5292
    @gaiusjuliuscaesar5292 3 ปีที่แล้ว +7

    Kral bir videoda da Linux ta oynayabilecek oyunlardan bahseder misin?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +1

      Yakın zamanda oyun rehberi videosu çekeceğim.

    • @rasgelevideolar4372
      @rasgelevideolar4372 3 ปีที่แล้ว +4

      Stream Uyumluluk Aracı (Proton) ile Windows için piyasaya sürülmüş Steam'daki yaklaşık 10.000 Steam oyununu *çalıştırabilirsiniz. Şunu söylemeliyim ki yaklaşık 6.500'ü normal bir şekilde çalışıyor. Native (yani) Linux için piyasaya sürülmüş oyunlarda da Windows'tan çok daha fazla performans alıyorsunuz.

    • @vicious18
      @vicious18 3 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk neredeyse her şeyi indirirsin

    • @vicious18
      @vicious18 3 ปีที่แล้ว

      eskisi gibi değil linux

    • @asphyrx
      @asphyrx 3 ปีที่แล้ว

      @@vicious18 dedi league of legends oyuncusu

  • @umutkum4421
    @umutkum4421 3 ปีที่แล้ว +1

    Abi ben de Linux kullanmak istiyorum ama kullanamıyorum.
    Dizüstü bilgisayarıma BIOS nedeni ile kurulamıyor. Neden BIOS nedeni ile olduğunu düşünüyorum:
    Çünkü internette yaptığım araştırmalar sonucu diğer Acer Aspire notebook kullananların da aynı sorunu yaşadığını görüyorum ama onlardan tek farkım benim dizüstü bilgisayarımın marka modeli Acer Aspire ES1-533 onların farklı bir model olduğu için BIOS'dan bir ayar ile rahatlıkla sorunu düzeltebiliyorlar. Eğer boş vaktiniz varsa dizüstü bilgisayarımın marka ve modelini araştırıp "Linux kurulum hatası" ya da "Linux non install" gibi aramalar yaparsanız rahatlıkla benim sorunumu yaşayan kişileri görürsünüz.
    BIOS Update edildi.
    HDD sağlam üstüne çok fazla veri yazılmadı ya da silinmedi. ( terminale "sudo shred -v -n1 /dev/sda" yazarak test ettim. 500GB'lık alanı yaklaşık 70 dakikada falan temizledi. [Fedora'yı canlı bir şekilde başlatıp yaptım.])
    ISO dosyaları sağlam farklı farklı işletim sistemlerinde denedim ve masaüstü bilgisayarıma kurdum.
    Aynı şekilde USB bellek de sağlam.
    Secure boot kapalı.
    İki çeşit hata alıyorum;
    1 - Kurulum başarılı bir şekilde gerçekleşiyor ve sistem açılırken "No Bootable Device" uyarısı veriyor ve sistemi açamıyor. (Disk bölmeyi el ile kendim yapsam da bunu diyor.)
    2 - Ubuntu, Fedora ve Linux Mint kurulum esnasında sistem takılı kalıyor. (Ubuntu'da grub2 kurulurken hata veriyor. Ubuntu'nun resmi forum sitesinde bir kişi daha bu hatadan bahsetmiş.)
    Çeşitli forum, Facebook ve Telegram gruplarında ya da tanıdık bilgisayar mühendisi kişiler ile beraber kurmaya denedim ama yine olmadı.

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +1

      Birinci hatada bios boot ayarında doğru cihazın seçildiğine emin ol. İkinci sorun için ne yapılabilir emin değilim. Ancak genel anlamda yaşadığın sorun uç bir sorun. Buradan çözüm üretmemiz zor. Yabancı forumlara yazmanı tavsiye ederim.

    • @umutkum4421
      @umutkum4421 3 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk Abi bir tane kaynak buldum ama hem Ubuntu kullanmadığım için karışık geldi hem de ingilizcem olmadığı için.

    • @user-ql9ew5uf3l
      @user-ql9ew5uf3l 3 ปีที่แล้ว

      @@umutkum4421 geç kaldığımın farkındayım ama kaynağı bulursanız yardımcı olabilirim.

    • @umutkum4421
      @umutkum4421 3 ปีที่แล้ว

      @@user-ql9ew5uf3l Yok geç kalmadınız. Yardımcı olmanızı isterdim ama sadece Linux işlerine ara verdim çünkü YKS'den iyi bir puan almam gerekli. Dolayısı ile yeni bir şeyler öğrenmeye ayıracak vaktim yok maalesef.

  • @R-Rpt
    @R-Rpt 8 หลายเดือนก่อน

    2005 den beri kullanırım :) Her türlü debianı yıllarca kullandım en iyisi ne mi bence mint. Derdin gizlilik ise mint ubuntu kurtarmaz. Tails'a bakmalısın. KDE Connect Mint te problemli çalışmıyordu en son.

  • @alternatuber6698
    @alternatuber6698 3 ปีที่แล้ว +2

    9:18 şu an anlık olarak denedim gerçekten de Pop_OS de 1080p ile izlemek sorunsuz, kasmadan gerçekleşirken W10 da hep kasma ve glitch oluyordu. :D

  • @hasanderman
    @hasanderman 2 ปีที่แล้ว

    abi peki telefon da hangi yazılımı kullanıyorsun telefonda da gizliliğe ihtiyacımız var

  • @evardar1
    @evardar1 ปีที่แล้ว

    freedos bir laptop aldım, windows 10 kurdum windows arama çubuğunda klavye çalışmamaya başladı win11'e yükselttim bu sefer discord vb mikrofonumu kullanan uygulamalar açıkken sesler bozulmaya başladı win11 güncellemelerini yapayım dedim bu sefer ekran kartı driveri kendi kendini siliyor. Sadece internette gezinme , spotify ve autocad uygulamalarını kullanıyorum linuxe geçmeli miyim? bu yazılımsal problemler düzelir mi?

    • @yusufipk
      @yusufipk  ปีที่แล้ว

      Deneyebilirsiniz. Bir USB'ye yazdırın zaten kurulum yapmadan da her şeyin çalışıp çalışmadığını canlı masaüstü ortamında deneyebiliyorsunuz.

  • @FntstkDcovrs
    @FntstkDcovrs ปีที่แล้ว

    Merhablar bende kullanmak istiyorum ama 1 tane exe proğram var çokta küçük ve basit çağrı proğramı. onu kullanabilirmiyim .daha önceki denemelerimde Wine de hep sorun yaşadım

  • @Taha-ly6zm
    @Taha-ly6zm 3 ปีที่แล้ว +1

    malum ekomonik parametler nedeniyle taşınabilir bir bilgisayara ihtiyacım olduğu için geçtiğimiz günlerde celeron n4000 işlemcili 4 gb ramli bir pc satın aldım python ve web programlama öğreniyorum bu sistem gereksinimlerine en uygun linux dağıtımı sizce hangisi olur ? linux mint düşünüyorum siz ne dersiniz ?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +1

      Linux Mint olur veya Linux Lite kullanabilirsiniz. Biraz daha kişiselleştirmeyi seviyorsanız KDE masaüstü ortamı olan Kubuntu'yu da önerebilirim. Üçü de az sistem tüketen Linux dağıtımları. En uygun diye bir şey yok aslında, çok seçenek var. Uzun süre Linux kullandığınızda zaten şunu anlıyorsunuz; Linux'u istediğiniz kıvama kullanıcı olarak getirebildiğiniz için hangi dağıtımı kullandığınızın pek önemi olmuyor. Ancak başlangıç için yukarıdaki üç dağıtım güzeldir.

    • @Taha-ly6zm
      @Taha-ly6zm 3 ปีที่แล้ว

      teşekkür ederim kubuntu kuracağım sanırım@@yusufipk

    • @Taha-ly6zm
      @Taha-ly6zm 3 ปีที่แล้ว

      ​@@yusufipk​ laptopda küçüktür büyüktür işaretleri 1 ve yanındaki tuşta Q klavyenin üzerinde F yazıyorum hangi kombinasyonu denersem deneyim büyüktür küçüktür işareti yapamıyorum python la ilgileniyorum dolayısıyla bu işaretleri kullanmam gerekiyor bu işaretleri belirlediğim tuşlara atayabileceğim bir program var mı linux için bildiğiniz ?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว

      @@Taha-ly6zm Çok ilginç, büyüktür küçüktür işareti (sağ taraftaki alt tuşu) alt +1 ve alt + " (1'in solundaki tuş) ile çalışması gerekli. Sayılar da num lock değil üst taraftaki sayılar olacak. Böyle deneyin. Olmuyorsa bir de FN tuşunu da dahil edin. Yine olmuyorsa bakalım internetten ama ben söylediğim şekilde yapabiliyorum. >

    • @Taha-ly6zm
      @Taha-ly6zm 3 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk biliyorum num lock tuşları yok zaten klavyede olabilecek tüm kombinasyonları denedim aslına bakarsanız hiç bir şekilde yazamıyorum windows için AutoHotKey isimli bir program varmış istediğiniz tuşu istediğiniz kısayola atayabilen merak ettiğim linux için buna benzer bir program olup olmadığı

  • @orkunyaman3481
    @orkunyaman3481 3 ปีที่แล้ว

    guzel video tesekurler

  • @mertklck
    @mertklck 2 ปีที่แล้ว

    Hocam güzel bilgiler teşekkürler laptopa linux mint kurdum 2-3 gün kullandım gerçekten windows 10 - 11 e göre çok güzel eğlenceli görsellik olarakta çok güzel fakat windows office programından dolayı tekrar windowsa döndüm. Peki hocam windows office programını linuxta birebir kurmak mümkünmü? Daha doğrusu bir windows pc de hazırlanmış bir Excel Word dosyasını formüller bozulmadan vs linuxta aynı şekilde bozulmadan çalıştırıp kullanabilirmiyim?

    • @sadkbolat2499
      @sadkbolat2499 2 ปีที่แล้ว +1

      Libreoffice var işini görür.Only Office ve Open office var Open eski only de ingilizce bu ikisini kullanmak istemezsin diye düşünüyorum

    • @cayman_islands
      @cayman_islands 2 ปีที่แล้ว +3

      demişler ama fıstık gibi libre office var ya..windostayım ona rağmen libreofficeyi tercih ediyom..adobe foto şeyleri için gimpi var..dünya dolu şey var..daha kaliteli ve bedava...

    • @mertklck
      @mertklck 2 ปีที่แล้ว +1

      @@cayman_islands hocam tekrardan linuxa döndüm libreoffice güzel mic ofisten fazla bir farkı yok zaten tüm ofis uygulamalarını açıyor zaten linux bir derya deniz 🙂

  • @abdurrahmancoskun1329
    @abdurrahmancoskun1329 4 ปีที่แล้ว

    üniversite öğrencisisyim oyunlardan uzaklaştığım için windowsun benim için pek bir anlamı kalmadı sorum office programları bulunuyormu ve indirmeler nasıl oluyor zorluk yaşıyormusun standart mhendislik programlarını yüklerken problem çekermiyim ne düşünüyorsun daha doğrusu ne biliyorsun ?

    • @yusufipk
      @yusufipk  4 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, ofis programı olarak Only Ofis veya Libre Ofis kullanabilirsin. Only Ofis neredeyse MS Ofis ile aynı. Tasarımı bile çok benziyor. Libre Ofis'te yıllardır var olan ücretsiz bir ofis alternatifi. İkisinden birisi işini rahatlıkla görecektir. Program indirmeleri genelde paket yöneticileriyle olur. Bu paket yöneticilerinden videoda da bahsediyorum. Genelde Google'a bir şey indirmeyi aratmazsın, paket yöneticinden tek tuşla indirirsin. Standart mühendislik programları ne bilmiyorum. Belki program adı verirsen bakabiliriz. Ama herşeyden önce kendi araştırmanı kendin yap ve dene. Bugün herhangi bir Linux distrosunu bilgisayarına kurmadan USB üzerinden deneyebilirsin. Sonrasında kafanda soru işareti de kalmaz. İlgin için teşekkürler.

    • @user-ql9ew5uf3l
      @user-ql9ew5uf3l 3 ปีที่แล้ว

      Geç olsa da LibreOffice ve Open Office önerilerim.

    • @rasgelevideolar4372
      @rasgelevideolar4372 3 ปีที่แล้ว

      Kapalı kaynak yazılım arıyorsan WPS Office var. Uyumluluk olarak aşırı iyi Libre'ye kıyasla. İllede Office diyorsan Office Online var, ya da Wine uyumluluk katmanı kurup üzerine de PlayOnLinux eklentisini kurup Office 2016,2013,2007 kullanabilirsiniz

  • @knylmz
    @knylmz 4 ปีที่แล้ว +4

    debian kullanıyorum(pardus) bazı kişiselleştirme ayarları yaptım fakat seninki kadar derin değişiklikler değildi . bununla alakalı bir video veya basit bir rehberlik edici bir içerik paylaşır mısın?

    • @yusufipk
      @yusufipk  4 ปีที่แล้ว +2

      Merhaba, ilerleyen zamanlarda Linux içeriklerimi arttırmayı planlıyorum. İsteğini de listeme ekledim. Pardus zannedersem XFCE masaüstü ortamını kullanıyor. TH-cam'a "XFCE theming" veya "How to theme XFCE" şeklinde bir aratma yaparsan güzel seçenekler bulabilirsin. Mesela Linux Scoop'un MacOS BigSur temasını yaptığı bir videosu var. XFCE üzerinde gayet iyi gözüküyor. Ben de ileride bu tarz içerikler üretmeye çalışacağım. İlgin için teşekkür ederim.

    • @knylmz
      @knylmz 4 ปีที่แล้ว +1

      @@yusufipk aynen xfce kullanıyor . yanıtın için teşekkür ederim.
      :D

    • @ktphkm
      @ktphkm 3 ปีที่แล้ว +1

      @@yusufipk Gnome masaüstü dağıtımı da var

  • @gaiusjuliuscaesar5292
    @gaiusjuliuscaesar5292 3 ปีที่แล้ว +3

    Son soru; hangi dağıtımı kullanmalıyım? Linux Mit, Ubuntu...?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว

      Bu açıkçası tamamen sana kalmış bir şey. Bir yerden sonra şunu farkediyorsun; kullandığın dağıtımın hiç bir önemi yok! Çünkü Linux'u kurcalamayı da seviyorsan, hangi dağıtımda olursan ol istersen Arch tabanlı istersen Debian tabanlı bir dağıtımda ol, aynı ayarları, aynı görünümü verebiliyorsun. Başlangıçta Linux Mint veya POP_OS! öneriyorum ama sen de benim gibiysen muhtemelen dağıtımdan dağıtıma atlayıp sonra yukarıda yazdığım şeyi farkedeceksin. Ayrıca denemekte sorun yok. Bütün Linux dağıtımlarını USB'ye yazdırarak bilgisayarına kurmadan deneyebilirsin. Hatta bilgisayarına kurduktan bir süre sonra dağıtımını değiştirmeye karar versen bile, home dizinindeki .config klasörünü yedeklersen bütün program ayarlarını yedeklemiş oluyorsun. Dağıtım değiştirirken aklında bulunsun.

    • @baransunger4954
      @baransunger4954 3 ปีที่แล้ว

      ben debian ve manjarı öneririm

    • @baransunger4954
      @baransunger4954 3 ปีที่แล้ว

      @@ardfe :)

    • @baransunger4954
      @baransunger4954 3 ปีที่แล้ว

      @@ardfe tam emin değilim bilişim alanında çalışmak istiyorum ama tam ne emin değilim

    • @baransunger4954
      @baransunger4954 3 ปีที่แล้ว

      @@ardfe neden sordunuz

  • @lordinfamous242
    @lordinfamous242 2 ปีที่แล้ว

    dostum fl studio blender vb programlari linuxa kurmak mumkun mu yada her programi kurabiliyor muyuz diyeyim kisaca

    • @lordinfamous242
      @lordinfamous242 2 ปีที่แล้ว

      .exe uzantili setuplar kuruluyor mu yani ?

    • @1337_clover
      @1337_clover 2 ปีที่แล้ว

      wine ile kurulabiliyor

  • @adnankaya4112
    @adnankaya4112 2 ปีที่แล้ว +1

    1999 yılından bu yana linux kullanıcısıyım ama senin kadar bilgiye aç hiç olmadım. Linux benim alışkanlığım artık. Redhat 9.0, Mandrake, Mandriva, Debian diye devam ediyorum. Keşke Pardus bir mint ya da MX gibi olsa da ben de Pardus kullansam ama Gentoo tabanlı ilk kuluçka sürümü bile bugünkü Debian Pardus distrosundan çok daha iyiydi..

    • @batuhan8465
      @batuhan8465 2 ปีที่แล้ว

      Peki pisi linux?
      Ve hangi distroyu kullaniyorsunuz

    • @adnankaya4112
      @adnankaya4112 2 ปีที่แล้ว

      @@batuhan8465 MX linux kullanıyorum şu anda ama zaman zaman mint kullandığım oluyor..

    • @batuhan8465
      @batuhan8465 2 ปีที่แล้ว

      @@adnankaya4112 pisi linux u da denediniz mi

    • @adnankaya4112
      @adnankaya4112 2 ปีที่แล้ว

      @@batuhan8465 Denedim tabi ama bir şekilde tekrar Debian'a geri döndüm...

    • @batuhan8465
      @batuhan8465 2 ปีที่แล้ว

      @@adnankaya4112 deposu mu yetersiz

  • @delikuyu5121
    @delikuyu5121 2 ปีที่แล้ว

    Bilgi sayarcılar basma tulunba hep windows kuruyorlar bununla uğraşmak istemiyorlar yada bilmiyoz deyip geçiştiriyorlar, kurulumu kime nasıl yada kendimiz yapabilirmiyiz?

    • @yusufipk
      @yusufipk  2 ปีที่แล้ว

      Az önce yayına giren "Sıfırdan Linux Kurulumu" videomuzu izleyebilirsiniz. :)

  • @Parendinate
    @Parendinate ปีที่แล้ว

    Bahsettigin oda arkadasinin frontendci olduguna yemin edebilirim :P

  • @Omerli_Faruk
    @Omerli_Faruk 2 ปีที่แล้ว

    merhaba ben windows 10 kullanıyorum şuan linux manjaroya geçesim var aklımda takılan 2 sorun var performansım artar mı (işlemcim hile hdd'im çok eski) ve örnek olarak csgo linux işletim sistemini destekliyor bu linux manjaro,kali,ubuntu,parrot ve dahası içinde destekliyor dimi linuxdan kast eder iken hepsi oluyor

    • @_ronarch
      @_ronarch ปีที่แล้ว

      Evet linux desteği tüm linux dağıtımlatı içindir. Eğer zayıf bir sisteminiz varsa Linux lite zorin lite gibi dağıtımlara yönelin derim. Ayrıca csgonun linux için yerel desteği mevcut ve genel anlamda daha yüksek fps veriyor testlerde. Tabi işlemci ve ekran kartının modüllerine bağlı olarak değişiklik gçsterebiliyor.

    • @_ronarch
      @_ronarch ปีที่แล้ว

      Ek olarak eski güncelleme desteği kesilmiş Nvidia kartlar için linux çok uyygun değil çünkü nvidianın eski linux sürücüleri çok kötü.

  •  2 ปีที่แล้ว

    linuxta denediklerim arasında pardus ubuntu kubuntu mandriva ve bir kaçıdaha hepsinde örnediğin toktikte video oynatmıyor vpn ile girilen çoğu sitede video sorunu yaşıyorum çöümünü blen varmı arkadaşlar???

  • @kayaguney
    @kayaguney 3 ปีที่แล้ว +12

    Pardus işletim sistemini anlatır mısın? :)

    • @ahmetaltan254
      @ahmetaltan254 3 ปีที่แล้ว

      Çöp daha onceden kullandim

    • @ahmetaltan254
      @ahmetaltan254 3 ปีที่แล้ว

      @@leylasavkl3407 kapali kaynak gibi olmuş repo su 120 mb herseyi cikarmislar

  • @turkiyett0928
    @turkiyett0928 2 ปีที่แล้ว

    Açık kaynak dışında çok çok ciddi bir sıkıntı yok açık kaynak olunca her türlü şey yapılabiliyor ama kullanmama sebebi değil

  • @denizcansevercevirileri
    @denizcansevercevirileri 3 ปีที่แล้ว +1

    15:32 evet benim de öyle ya herkesin sorunu olabilir bu 😂

  • @kkan27
    @kkan27 2 ปีที่แล้ว

    Bazıları haklı bazıları haksız, haksız değilde eksik nedenler :)

  • @cr4es608
    @cr4es608 3 ปีที่แล้ว

    Neden mint degilde manjaro kullaniyorsun? Ne fark ediyor ?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว

      Mint, Debian tabanlı bir dağıtım ve Manjaro Arch tabanlı bir dağıtım. Bu yorumu yazdığım sırada Manjaro kullanmıyorum. Arco Linux kullanıyorum ve Arco Linux da Arch tabanlı bir dağıtım. Arch kullanmamın temel nedeni paket yöneticisi. Başka fazlası yok benim için. Daha önceden Debian tabanlı dağıtımlar da kullandım.

  • @fatihcoskun8678
    @fatihcoskun8678 ปีที่แล้ว

    Driver bulamadıktan sonra ne ise yarar linux

  • @asphyrx
    @asphyrx 3 ปีที่แล้ว +2

    şu ışıklı mışıklı ikon temasının ismi nedir :)

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +3

      candy-icons olarak aratırsan bulabilirsin.

  • @corvuSS_1
    @corvuSS_1 3 ปีที่แล้ว +3

    Win 10 sadece RAM'den 2 GB yiyor.

    • @hicbirdevlet9681
      @hicbirdevlet9681 3 ปีที่แล้ว +4

      Günlük kullanımda hiçbirşey açmadan 3.5gb/3gb ram

    • @user-ql9ew5uf3l
      @user-ql9ew5uf3l 3 ปีที่แล้ว +1

      Arch ise 400 mb yiyor.

    • @corvuSS_1
      @corvuSS_1 3 ปีที่แล้ว +1

      @@hicbirdevlet9681 Aynen öyle

    • @corvuSS_1
      @corvuSS_1 3 ปีที่แล้ว +1

      @@user-ql9ew5uf3l daha az ram yiyen dağıtımlarda var 250mb gibi

  • @MetehanOffical
    @MetehanOffical 3 ปีที่แล้ว

    abi sen hangi Linux sürümünü kullanıyorsun?

  • @utkuaslan2940
    @utkuaslan2940 4 ปีที่แล้ว +3

    Linux da oyun oynamak işkence. Özellikle oyun Multiplayer ise anti cheat sistemleri oyunu oynamayı imkansız kılıyor.

    • @yusufipk
      @yusufipk  4 ปีที่แล้ว +3

      İşkenceden kastın ne bilmiyorum ama bugün Steam'de en çok oynanan 1000 oyunun %73'ü proton sayesinde direkt açılıyor ve bunların çoğunluğu ayar çekmeden oyna tuşuna basıp oynamaya başladığın oyunlar. (www.protondb.com/) Anti-cheat sistemlerinde sorun var. Ama mesela easy anti-cheat normalde Linux'ta native olarak çalışabilen bir sistemken oyun yapımcıları inatla Linux'a dahil etmek istemiyorlar. (www.easy.ac/en-us/support/miscreated/guides/os/) Az kar görüyor olabilirler ya da basitçe uğraşmıyorlardır. Günümüzde Linux'ta Lutris sayesinde de tek tıkla bir çok oyunu indirip oto ayarları yapılmış şekilde oynayabiliyorsunuz. Evet hala %100 değil ama yavaş yavaş ilerliyor. Bundan 10-20 yıl öncesine kıyasladığınızda iyi bir durumda ve bahsettiğin gibi "işkence" olduğunu düşünmüyorum.

    • @utkuaslan2940
      @utkuaslan2940 4 ปีที่แล้ว +1

      @@yusufipk 3a kaç tane oyunun Steam de Linux supportu var ki... RDR Destiny vb. Popüler oyunları oynamak imkansız. Veya oynadığınız Multiplayer oyunda ban yiyebiliyorsunuz bkz:LoL eğer linux desteklemiyorsa. Singleplayer oyunlar da ise linuxte mod atmak ayrı bir işkence.
      Bence en iyisi Windows a debloat atıp kullanmak. Dev ortamı içinde WSL var artık.
      Yorumun için teşekkürler.

    • @yusufipk
      @yusufipk  4 ปีที่แล้ว +2

      Red Dead Redemption'u Linux'ta çalıştırabiliyorsun. :D Attığım bağlantıyı incelersen özellikle Steam'deki popüler ilk 1000 oyunun %73'ünün Linux'ta çalıştığını söyledim. Popüler oyunları oynamak imkansız değil yani. Ben hepsini oynamak istiyorum diyorsan elbette bir şey diyemem. Ama sen "imkansız" deyince araya girmek zorunda kalıyorum. Mod olayı hakkında çok bir şey söyleyemeyeceğim. Bilmiyorum çünkü.
      Windows'a debloat atsan bile bilemiyorsun abi. Arkada Windows updaten açık olduğu sürece her türlü bilgiyi toplayabiliyor. Updateyi kaldırsan güvenlik yamalarını alamıyorsun. Windows'ta yüzde yüz gizlilik kazanmak asıl "imkansız" olan şey. Tekrar tekrar söylüyorum ben oyunların %100'ünü oynayacağım diyorsan tabii ki Linux hala sana göre değil ama şahsen eskisi kadar çok oyun oynamadığımdan ve videoda anlattığım nedenlerden ötürü Linuxtayım. Linux oyunculuğunu da bundan 10 15 yıl öncesine kıyasladığımızda çok iyi bir konumda olduğunu düşünüyorum ve daha da ilerleyeceğini umuyorum. Ama yolun sonunda herkesin kendi tercihi. Ben teşekkür ederim.

    • @fatih1421
      @fatih1421 3 ปีที่แล้ว

      @@utkuaslan2940 wsl sanal makinadan biraz hızlı. disk yeterliyse dual boot daha mantıklı

  • @pinarketenci
    @pinarketenci 3 ปีที่แล้ว

    Hocam Linux da devc++ tarzında yazılım uygulamalarinin kullanımı nasıl hızlı oluyor mu bir de 4gb ram de performans nasıl

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว

      Dev C++'ın kendisi Linuxta var mı bilmiyorum. Devc++ anladığım kadarıyla C++ derleyicisi. C++ derleyicisini (gcc) sisteminize kurup Atom, Visual Studio gibi programlardan kullanabilirsiniz. 4 GB ram ile Windows'ta alabileceğinizden daha iyi bir performans alırsınız. Kurduğunuz dağıtıma göre boşta 300 MB ram kullanıldığını gördüm.

    • @pinarketenci
      @pinarketenci 3 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk teşekkür ederim

  • @thwisse
    @thwisse 2 ปีที่แล้ว

    3:15 ya şu wallpaperı bulma imkanımız var mıdır

  • @denizcansevercevirileri
    @denizcansevercevirileri 3 ปีที่แล้ว

    Yusuf Bey Linux'un hangi dağıtımlarını önerirsiniz

    • @suqax5072
      @suqax5072 3 ปีที่แล้ว +1

      Pardus Gayet İyi Hem Türkçe Kaynak Bulabilirsin. Ve Açık Kaynak Kütüphanesi Ubuntuya Göre Daha Büyük.

    • @sadkbolat2499
      @sadkbolat2499 2 ปีที่แล้ว

      Manjaro kullan Aur deposu çok güzel ve kullanımı kolay

    • @suqax5072
      @suqax5072 2 ปีที่แล้ว

      @EnesMalikİnan Biliyorum. 2 Yıl Pardus Kullandım.

    • @altnmikrofon2910
      @altnmikrofon2910 2 ปีที่แล้ว

      Ubuntu hariç her dağıtımı öneririm, kali mali gibi saçma distroda kurma ama.

  • @DijitalYolcu
    @DijitalYolcu 4 ปีที่แล้ว

    merhaba guzel ınceleme olmus ıns cok daha ıyı gelıstırmeler olur da windows ayarına gelır hatta gecer :) ben de kurmak ıstıyorum ama kafamda baya bır soru ısaretı var en basında anakartım ethernet kurmadan ınternetı gormeyecek bunu nasıl gırecegım ve nvdia 1080ti ekran kartım var onun guncellemelerı falan sorun cıkartacak mı ? bunun hakkında ben hıc bır yerce cozum bulamadım bu konu hakkında bılgın varsa yardımcı olursan sevınırım ust sevıye bır kasada uyum sorunu falan var mı acaba ? sımdıden tesekkurler

    • @yusufipk
      @yusufipk  4 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba, linuxta ethernet sürücüsü kurmanız gerekmiyor. Direkt algılıyor zaten. Hatta linuxu USB'nize yazdırıp bilgisayarınıza kurmadan deneyebilirsiniz. (Başlangıç için size Linux Mint veya Pop OS'i öneririm.) Orada da göreceksiniz ki zaten ethernet sürücünüz otomatik tanınmış olarak gelecek.
      Nvidia sürücüleri linuxta güncelleme alıyor. Güncelleme geldiğinde paket yöneticiniz zaten size bildiriyor. Bu arada Linuxta oyun oynama açısından hiç sorun yaşamazsınız demeyeceğim. Hiç sorun yaşamayacağınız oyunlar da olur ama sorun yaşatanlarda da araştırıp çözmeniz gerekebilir. Linux için oyun rehberi videosunu daha sonra çekmeyi planlıyorum. İlginiz için teşekkür ederim.

    • @DijitalYolcu
      @DijitalYolcu 4 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk cevap ıcın tesekkur ederım kafamda donanımla ılgılı performans soruları cok oluyor onları da forumlardan videolar ızleyerek ogrenmeye calısıyorum linux un kısıyı zorlayacak tek yanı guncellemeler ıle ılgılı kod yazma ıslemlerı :) turk mılletı olarak bıraz usengecız bu konularda ugrasmayı sevmıyoruz windows bır cok seyı kendı basına yaptıgı ıcın alısılmısın dısına cıkmaya zorlayan bır ısletım sıstemı olmus oluyor bızler ıcın ınsallah ılerde o kadar stabıl olur kı bır daha windows denilen illet işletim sistemine gerek duymayız ^^ sızı de ozenle takıp edecegım.. oyunlar hakkında da bır video yaparsanız gercekten cok guzel olur ıyı calısmalar :)

    • @yusufipk
      @yusufipk  4 ปีที่แล้ว +1

      Aslında güncelleme yaparken kod yazmanıza gerek yok. Paket yöneticilerinin arayüzleri var. Gayet şık modern yeryüzündeki en az bilgisayar bilgisine sahip bir kullanıcının bile anlayabileceği bir arayüz. A'dan Z'ye bütün programlarınızı ve sistem bileşenlerini arayüzden tek tıkla hiç kod yazmadan indirebilirsiniz. Kaldı ki aslında Linux şu an Windows'tan daha stabil. Stabiliteden kastımız bugün webe girmek, güvenlik sorunu oluşmaması, sistemde bugların olmamasıysa dediğim gibi Windows'tan daha stabil. Sizin geçmek istemenizin bir nedeni belki oyunlar olabilir. Ama protondb'e baktığımızda Linux'un Steam üzerinde en çok oynanan 1000 oyunun %73'ünü açtığını görüyoruz istatistiksel olarak. Evet hala bazı oyunlarda sorun var ve bu yüzden geçmek istemeyebilirsiniz. Veya Adobe yazılımlarını kullanıyorsunuzdur. Alternatifini kullanmak istemeyeceğiniz yazılımlar vardır. Bundan ötürü geçmek istemeyebilirsiniz. Ama sorununuz stabilite veya terminalden işlem yapmaksa, bugün Linux kullanan kimse terminalden işlem yapmak zorunda değil. Her şey arayüzden halledilebiliyor. Ve dediğim gibi Windows'tan daha stabil. Ben teşekkür ederim tekrardan.
      Burada şunu eklemekte fayda var. Linux'ta bir sürü distro var ve bazı distrolar ileri düzey kullanıcılara yönelik. Bu yüzden zaten Linux Mint veya Pop OS'i önerdim. Bunları kurarsanız hemen hemen her şeyi arayüzden halledebilirsiniz.

    • @DijitalYolcu
      @DijitalYolcu 4 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk valla cok tesekku edeım bılgı ıcın bu arada sistemim asus z170 6700k 24gb 3200 mhz ram 1080ti ekran katım var dun gece windows da yine deli gibi donmala vs yasadım programlarda donmalar sag tık yaptıgım zaman menulerde yazıların okunmaması vs bır suru sey usb den formatlamadan baslattım ethernetımı gordu ınternette her hangı bır sorun yasamadım 90 a yakın firefox sekmesı actım 70 tanesı ile de youtubeye girdim ram degerı sadece 4.5 gb dı ^^ windows da bunu yaparsanız ertesi gün ancak yanıt alırsınız :D yuk olmadan ıslemcı kullanım sevıyesı %3 falandı ram de 1.2 gb kullanıyordu bu degerler usb uzerınden yaptıgım test sonucları kurduktan sonra yukselır yada azalır bılemem bırazdan formatı atacagım ıns benım ıcı guzel bır deneyım olur :) tekrar gorusmek uzere

    • @DijitalYolcu
      @DijitalYolcu 4 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk hocam sıstemı dun gece kurdum ama nerede hata yaptım bılmıyorum :) ılk once ınternetım yoktu ethernetı tanımadı ve wifi den de baglanamadım sonra telefonu zar zor bagladım ınternete oyle gırdım paketlerı ındırdım sımdı net sıkıntım yok ama yenıden baslattıgım da habıre sıstem secmek zorunda kalıyorum wındowsu tamamen sıldım oyle kur dedım ama hala bana win10 onar falan dıyor bılgısayarımı acıyorum dısklere tıklıyorum ıcıne baktıgım her seyın masaustune kısayolunu atıyor su ana kadar yaptıgım degısıklıkler hıc kayıt edılmedı mint 20 yukledık acaba orada mı hata ettık anlamadım :) dedım kı lanet olsun bunu da kullanamıcaz galıba bu sefer win7 kurmak ıstedım onda da dısclerı gormedı :D tam lınux u guncelledım bu defa da yarısında elektrıkler kesıldı yanı basıma gelenler pısmıs tavugun basına gelmez bunlar ıle ılgılı tavsıyen varsa bılmek ısterım tesekkurler

  • @kkan27
    @kkan27 2 ปีที่แล้ว

    Evdeki pcyi oyun için kullanıyorum (içinde linux var ama film izlemek için) işyerindeki pc de sanalda linux var o da işyerinin firwallını delmek için.. Tam anlamı ile bir türlü geçemiyorum linux'a

  • @eneskaratas05
    @eneskaratas05 2 ปีที่แล้ว

    KDE connect gerçekten muhteşem

  • @altnmikrofon2910
    @altnmikrofon2910 2 ปีที่แล้ว

    Telemetri saf ubuntu da var ?

  • @dniz0
    @dniz0 2 ปีที่แล้ว

    güvenlik konusunda ve yaşlı insanlar konusunda size katılmıyorum bir kaç yaşlı insana linux kurdum en fazla dayanan 1 haftada bozdu windowsa döndük güvenlik olarak açık kaynak evet ama bu onu güvenli değil bana göre en güvensiz sistem yapıyor ve eger isterlerse delik deşik yapabilirler sadece tercih etmiyorlar.

  • @EnderGround
    @EnderGround 2 ปีที่แล้ว

    Geçen wine videosunda tartışmış gibi olduk ama amacım zaten kavga etmek değildi. Verdiğin bilgiler güzel ve takipteyim. Bu arada en son sparky Linux minimal gui 64 bit yükledim oldukça hoşuma gitti. Uygulama yükleme seçeneği cezbediciydi benim için. İster "aptus" tan yükle, ister apt install yaz yükle, ister synapticten yükle falan. Ekranın tam ekran olmasını kalıcı yapamadım ama.. Linux işte illa bir sorun sıkıntı olacak ne yapalım. Radeon hd 2400 pro kullanıyorum. Açık kaynak kodlu sürücü desteği var ama 1152x864 çözünürlüğe elle 3 satır kod yazmadan geçemiyorum. Ömtanımlı sadece 3 çözünürlük oluyor en yükseği de 1024x768. Her açılışta terminal açıp geri ekranı tam ekran yapıyorum ama sistem güzel bayağı hızlı bir de 2 gb ramde kullanıyorum yani.. Başarılar dilerim ara ara sorularla gelirim. 😄🖐️

  • @gameraiders4749
    @gameraiders4749 2 ปีที่แล้ว

    Barış Manço'ya benziyorsun :D

  • @M.c.L.a.NCEmusic
    @M.c.L.a.NCEmusic 3 ปีที่แล้ว

    Abi nereden linux aldın
    Markası ne

  • @superstever
    @superstever ปีที่แล้ว

    Linux Mint kuramıyom

  • @amon5959
    @amon5959 3 ปีที่แล้ว

    ÇOK ACİLLL‼️‼️ Abi 4gb ram intel core2 duo 3ghz işlemci var eski baya masaüstü bilgisayarım Linux öğrenmek istiyorum sıfır bilgim var LİNUX MİNT Mİ YOKSA UBUNTU u kullanmam lazım

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +1

      Ubuntu, GNOME masaüstü ortamını kullanıyor. Dolayısıyla bir tık daha ağır olabilir. İkisi arasında Linux Mint'i öneririm.

    • @amon5959
      @amon5959 3 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk çok sağolun hocam

  • @OpenSourceGuyYT
    @OpenSourceGuyYT ปีที่แล้ว

    3 Yıl önce vs şu an

  • @sedatkatoglu2077
    @sedatkatoglu2077 3 ปีที่แล้ว

    Aslında maclerinin işlemcisi linux diye biliyorum doğru Ben de bilisim okumuştum da ondan soruyorum

  • @berkslv
    @berkslv 3 ปีที่แล้ว

    Şefim notion u linux a nasıl kurdun ? lotion mu kullanıyorsun?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว

      Hayır Arch kullanıyorum. AUR'dan kuruyorum otomatik olarak ama Ubuntu kullanıyorsan resmi depolarda mevcutmuş. sudo apt install notion yazdığında indirebilmen gerekli. pkgs.org/download/notion

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว

      Affedersin dostum bu attığım not alma uygulaması Notion değilmiş. Pencere yöneticisiymiş. :D

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว

      Bir yerlerde birisinin deb paketi olarak paylaştığını da hatırlıyorum ama bulamadım. Ubuntu veya Debian tabanlı bir dağıtım kullanıyorsan buradan kurabilirsin. github.com/puneetsl/lotion

    • @berkslv
      @berkslv 3 ปีที่แล้ว

      Eyvallah şefim sağolasın, videolar on numara bu arada devamke 👍🏼

  • @TeknoWeba
    @TeknoWeba 3 ปีที่แล้ว

    Ben linux kurunca pc yavaşlıyor. En hafifini kursam bile.

    • @TeknoWeba
      @TeknoWeba 3 ปีที่แล้ว

      @@nyksdev ben de anlamadım ama öyle. O kadar yavaşlıyor ki mouse nin hareketi bile yavaşlıyor program vs açınca.

  • @alihanyavuz5396
    @alihanyavuz5396 3 ปีที่แล้ว

    Buna crack photoshop vs adobe programları yüklene biliyor mu ?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว

      Adobe programları maalesef çalışmıyor ancak Adobe alternatifi özgür yazılımları kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. :)

    • @alihanyavuz5396
      @alihanyavuz5396 3 ปีที่แล้ว

      @@yusufipk tamamdır üstaadım teşekkür ederim :) bu arada dikkatini çeker mi bilmiyorum ixioami telefonlarda ikinci alan diye bir özellik var sanal telefon kurmak gibi bir şey bu. orada kullanım nasıl olur virüs bulaşassa asıl alana ulaşır mı diye bir çalışma yapsan güzel olacak gibi

  • @BilirIbo
    @BilirIbo 3 ปีที่แล้ว

    mubarek
    benim hiç linux um olmadı
    bayaa özendim
    indirebileceğimiz o mint in link ini bıraksaydın
    bayaa sevap alırdın
    galiba sanırım zannımca
    epeydir araştırıyodum
    inşallah maşallah olur diyorum

  • @georgeswad8361
    @georgeswad8361 2 ปีที่แล้ว

    Linux kullanıyorsan bu videonun montajını nasıl yapıyorsun? (Biraz adobe premiere kokusu aldım sanki :) windows

    • @yusufipk
      @yusufipk  2 ปีที่แล้ว +1

      Özgür bir yazılım olan KDEnlive ile yapıyorum.

  • @SezerKestek
    @SezerKestek 2 ปีที่แล้ว

    Linux harika ama oyun oynadığım için Windows a mahkumum maalesef.

  • @gaiusjuliuscaesar5292
    @gaiusjuliuscaesar5292 3 ปีที่แล้ว

    Sadece 64 bit linux mint sürümü var ama benim bilgisayarım 32 bit olmaz değil mi?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว +1

      Linux Mint'in 32 bit sürümü de mevcut. 32 bit şeklinde aratırsan görebilirsin.

    • @savasklc20
      @savasklc20 3 ปีที่แล้ว

      Linux mintin LMDE versiyonunu kurabilirsin. Debian tabanlı. linux mint sitesinde indirme bölümünde son sürümü LMDE 4 yer almakta.

  • @ElCringe
    @ElCringe 3 ปีที่แล้ว

    Epic games :( bu arada ne lutris ne heroic launcher çalışyor epic games için

  • @admin4317
    @admin4317 3 ปีที่แล้ว

    Kde connect i sevdim helals

  • @yasinkoca3868
    @yasinkoca3868 3 ปีที่แล้ว

    KDE Connect ne kadar güvenli

    • @Ali_bayindir
      @Ali_bayindir 3 ปีที่แล้ว

      Açık kaynak kodlu, içinde herhangi bir bilgi sızdıran kod bulunmayan, sadece kendi ağınız üzerinden eşleştirdiğiniz cihazlar arasında haberleşen bir uygulama. Güvenle kullanabilirsiniz.

  • @whisper-loud7280
    @whisper-loud7280 3 ปีที่แล้ว

    abi benim sistemim çok düşük bu yüzden linux kurmak istiyorum ama nir şeyi merak ediuorum war selection oyununda linux ve windows karşılaştırır mısın?

    • @yusufipk
      @yusufipk  3 ปีที่แล้ว

      Dostum War Selection Linux destekli bir oyun. Proton kullanmana da gerek yok. Ancak oyun karşılaştırmasını sağlıklı bir şekilde yapabileceğimi düşünmüyorum. Normal şartlar aşağı yukarı aynı FPS değerlerini vermeleri gerekli.

  • @rootyoutube584
    @rootyoutube584 3 ปีที่แล้ว +1

    Abi kulandığın linux türü nedir

  • @arifcelebi
    @arifcelebi ปีที่แล้ว

    Sen bilgisayarla OS ile cebelleşmekten hoşlanıyorsun.