Senemcigim ben de 33 senedir burada yasayan birisi olarak birkac sey ilave etmek istiyorum. Avustralya'ya ilk geldigim gun sasirdigim ilk sey heryerin cok sessiz olmasi, cok duzenli ve temiz olmasiydi. Burada mesela genelikle Cuma ve Cumartesi aksamlari hurra herkes disarilara ve ya eglence yerlerine filan gider ama Pazar aksami oldumu heyer bir sessislige burunur. Hafta sonlari genellikle disari cikmayanlar evler genellikle bahceli oldugu icin mangal yani buranin tabiri ile barbeque yapar. Eger yine Avustralya kokenli bir misafiriniz varsa yemek konusunda cok israrci olmamizi yadirgayip doydugunu soyleyip konuyu kapatir.:))) Yine onlara misafirlige gittiginizde bazen kendi kahveni kendin yaparsin, bazen de bir kahve bir kek cikarir ve israrci da olmaz yemeniz icin.:))) Bahcelerin hem onde hem arkada bahcesi vardir ve genellkile arka bahce daha cok kullanilir. Ve bence bu gercekten cok ilgi cekici bir nokta burada kesinlikle "CIMLERE BASMAYINIZ" yazmaz ve herkes cimlere basmasina ragmen heryer yemyesildir.:))) O kadar cok sey var ki. Umarim Senem bana bozulmamistir, soylediklerine cok sey ilave ettigim icin, dogal olarak cok ayri bir dogada ve kulturlerde yasayinca cok farkliliklar cikiyor. Genellikle yere cop atani gormezsiniz, daha cok cop atma olayina gocmen mahallelerinde rastarsiniz malesef. Ben Senem'e kiyasla merkeze birkac km daha uzagim, o yuzden de ise arabayla giderken filan yollarda bir cok arabanin carptigi kanguruya rstlarsiniz. Benim oturdugum mahallede ana caddenin yanindaki yesillikte sabah ve aksam saatlerinde bir cok kanguruya rastlamakta mumkun. Ben kuafor oludugum icin gozlemledigim bir seyi paylasmak istiyorum, Avustralya kokenli insanlari sac konusunda memnun etmek cok kolay. Kuafore geldikleri zaman net olarak ne istediklerini soylerler ve istisnalar haric ve vediginiz servisten cok memnun olurlar. Ama geriye kalan hangi millet varsa iste onlari memnun etmek cok daha zor ve zaman alici.
Elif hanım Almanya'dan selamlar bende burada yaşıyorum 18 yıldır,Yazdıklarınızı bende okudum hemen hemen aynı şeyler Almanya'da,da mevcut, Almanlar çoğu şeylerini severim sizin oralarda yine fazla yabancı göçmeni veya gurbetçi çoğunluğu yoktur Avrupa'da en çok Almanya ve Fransa,dadır çoğunlukla Avrupa'nın her ülkesinden milyon çeşit insanlar mevcuttur.. Almanlar yavaş çalışır ama güzel temiz disiplinlidirler bunların bu yönlerini çok severim mesala.. Heee bazı yöneride vardır Almanya'da olduğum halde almanların yüzde yetmişini sevmem yalan değil avrupanın en tuhaf cins soğukkanlı insanlarıdırlar Bizler gibi sıcakkanlı insanlar değillerdir dediğiniz gibi misafirliğe gidersiniz yemeğinizi çayınızı kahvenizi kendiniz alıtsınız müsade isteyip teklif etmeleri çok nadirdir yani veya karnınız çok aç sizin karnınızın aç olduğunu bildiği halde karşınızda tıka basa yemek yerler yani ellerindekini bizler gibi paylaşımcı değiller mesala bir alman sevgilisiyle bara gider çok denk geldim erkek ayrı öder içeceğini kadın kız ayrı öder yani yanında bayan varken biz Türk erkeği gibi centinmrnlik yoktur kadına kıza bişey ödetmek ;)) Veya yolda düşüp kalsanız yanınızdan binlerce insan gelip geçer kimse oralı olmaz aman başıma bişey gelecek gibi bir korkuları var yani çok nadir eğer iyi birisine denk gelirseniz.. Geçen yıl otobanda gidiyoruz iş dönüşü yaşlı bir alman adamın arabası yolda durmuş tek başına kenara itmeye çalışıyor bize kadar belki binlerce araç geçti kimse yardımcı olmuyor biz geçtik yanından elli metre ilerde durduk geldik yardım ettik kenara çektik adam o kadar sevindi yani,İşte bunlar Almanların çok soğukkanlılığı halleridirler o yüzden sevmediğim takdir etmediğim halleride çok yani.. Almanya'da en çok Türk çoğunluğu var mesala 4,5 5 milyona yakın hem bizi Türkleri sevmezler hemde Türklersiz yapamazlar işte böyle tuhaf insanlar Almanlar ama gel velakin bu günde biz Türklerin ikinci bir vatanı olmuş durumda Almanya kaç kuşaklar oldu yıllardır..
Pandemi olmasaydı belki geçtiğimiz sene orada olacaktım ama her işte bir hayır vardır diye düşünüyorum. Çok öğretici bir seri olmuş bu, devamını da bekleriz
Selam Senem.😊 Tüm bu anlattıklarını Melbourne'da tecrübe etmiş biri olarak söyleyebilirim ki bu video inanılmaz! Kültürel uyum ve adaptasyon arası aşamadayım şu an 😄 Seni dinlerken anlattıklarının hepsini yaşadığımı farketmek oldukça şaşırtıcıydı. Bunları başkalarının da yaşadığını ve normal olduğunu bilmek iyi hissettirdi ve son aşamaya gelmişim diye de sevindim 😄 Çok teşekkürler.
Sevili Gulsah, zor gitmis :) bir az daha sabir diliyorum sana. ayrica yazdiklarin icin ayrica tesekkur ederim cunku okurken yuzumde bir tebessum oldu :) iyi ki varsin.
Merhaba Senem Melbourne de yaşamış biri olarak (21 yıl önce) konu ve tespitlerin çok güzel ve faydalı. Bence bir ülkeye göçmen yada uzun dönemli öğrenci olarak gelenlere kültürel şok ve aşamaları ve bu dönemlerde ne yapacakları konusunda psikolojik danışmanlık verilmeli. Özellikle Avustralya'da Kültürel şoku yaşamış ve etkisi devam eden onlarca kişi gördüm. Ülke uzak Türk göçmenler genelde 5 yılda bir Türkiye'ye geliyorlardı. uzun süre memlekete gelemedikleri için yakınlarının evlilik, ölüm, doğum gibi pekçok önemli zamanlarında olamamanın olumsuzluklarını sürekli yaşadıklarını gördüm. Genellikle yaşanan kültürel şoklar adaptasyon-uyum sürecinde anlaşılır ama ben bunu İngilizce hocasının "kültürel şok var mı?" sorusuna şimdilik yok dedim. Birkaç gün sonra Flinder Street Station (Tren İstasyonun) karşısındaki "Cultural Shock" adlı kitabevinin ismini okuyunca kendi kendime bende kültürel şok yaşıyor olmalıyım dedim.
Sevgili Ercan, o kadar guzel yasmissin ki! cok cok tesekkur ederim :) her yazdiginin altina imzami atiyorum ve kesinlikle hakli oldugunu dusunuyorum :)
Benim en çok dikkatimi çeken insanların sıra beklemedeki sabrı ve mesafeyi koruması. Bir ofiste çalışıyorum ben, mesela mutfak lavabosunda bardak yıkıyorum kendi halimde dalmışım bir bakıyorum uzun süredir beklediğini tahmin ettiğim birisi arkamda duruyor. Türkiye'de böyle değil bu durum biz daha tez canlıyız bir şeylerin hızlı olmasını istiyoruz.
Ergenliğinden beri yurtdışında yaşama hayali kurmuş, İngilizce içeriğe çok fazla maruz kaldığı için İngilizce öğrenmiş hatta bir şekilde İngilizce öğretmeni olmuş ben bile kültürel şoku yaşadım. Yeni kültürlere açık olup olmamakla alakası yok bence bu durumun. İngilizce konuşmak istemiyorum, özgüvenim düştü bu durumları videoda da duyunca rahatladım :) Onun dışında Avustralya'daki yaşam ile ilgili birkaç nokta da ilgimi çekmemişti (Köpeklerin genelde insan ismi olması gibi) ama yine videoda görünce "Aa doğru ya." dedim :) Çok çabuk benimsemişim galiba haha. Onun dışında göçmenlik süreci ile ilgili kitap önerilerin olursa seve seve alabilirim Senemcim. Hatta videolarda da görmek güzel olur kitap önerilerini ki yalnız olmadığımı anlayayım :) Sevgiler 💕
Refiye harikasin! yazdiklarin icin cok cok tesekkur ederim :) en azindan " aa dogru ya" demisin :) cook sevindim. Kitap konusunda kulagim delik olsun, bulursam hemen paylasirim :)
3 asagi 5 yukari yasadiklarimi ozetlemissiniz, zaman makinesi gibi oldu. Bazen hala 3 ile 4 arasinda kalmis olabilir miyim diye sorguluyorum. Ve hatta fortress Australia donemi nedeniyle 2ye dondum bir sure. Sadece 'bro' kismina katilmadim. Biraz avam ve gocmen connotationlari var Aussielerde o kelimenin. Daha cok 'maatee' kullanmak gerekiyor Aussielere :) Bir de vapur konusunda Sydney'in hakkini teslim edeyim. Istanbul'dan daha etkin kullaniliyor diyebilirim deniz ulasimi.
Göçmenlik etiketi insanın kendisine atfettigi bir yakıştırmadir. Fazla üstünde durulması gereksizdir. Siz kendinizi nasıl görürseniz başkaları da sizi öyle görür. Geleneklerine sımsıkı bağlı adetlerini tek doğru olarak düşünen insanlar da gurbet hastalığı olması doğaldır. Teşekkürler
Senem hanım. Bu sizin üniversite olayını anlamadım. A dan z ye anlatırmısınız bir videoda. Mesela yani Türkiyede okurken geçişmi yaptınız? Yoksa direk Avustralyanın üniversitesine başvurup sınavı kazanarakmı gittiniz. Bunları bir videoda anlatırmısınız? Teşekkürler....
Merhaba :) anlattigim videolar var aslinda ama ben size soyle ozet geceyim. Istanbul Universiti mezunuyum. 2010 yilinda dil oku + master icin geldim. 4 yillik uni mezunu olunca Avustralya'da yuksek lisans yapmak daha kolay oluyor. Avustralya'da sadeve yuksek lisan yaptim, uni okumadim :) ama Turkiye'de mezun oldugum uni diplomasini burada okumak icin kullandim.
@@SenemsMelbourneDiary Anladım. Teşekkür ederim zaman ayırıp yazdığınız için. Aklıma gelmişken son bişey daha sormak istiyorum. İstanbulda Bitirdiğiniz 4 yıllık fakülte ne fakültesiydi?
Senemcigim ben de 33 senedir burada yasayan birisi olarak birkac sey ilave etmek istiyorum. Avustralya'ya ilk geldigim gun sasirdigim ilk sey heryerin cok sessiz olmasi, cok duzenli ve temiz olmasiydi. Burada mesela genelikle Cuma ve Cumartesi aksamlari hurra herkes disarilara ve ya eglence yerlerine filan gider ama Pazar aksami oldumu heyer bir sessislige burunur. Hafta sonlari genellikle disari cikmayanlar evler genellikle bahceli oldugu icin mangal yani buranin tabiri ile barbeque yapar. Eger yine Avustralya kokenli bir misafiriniz varsa yemek konusunda cok israrci olmamizi yadirgayip doydugunu soyleyip konuyu kapatir.:))) Yine onlara misafirlige gittiginizde bazen kendi kahveni kendin yaparsin, bazen de bir kahve bir kek cikarir ve israrci da olmaz yemeniz icin.:))) Bahcelerin hem onde hem arkada bahcesi vardir ve genellkile arka bahce daha cok kullanilir.
Ve bence bu gercekten cok ilgi cekici bir nokta burada kesinlikle "CIMLERE BASMAYINIZ" yazmaz ve herkes cimlere basmasina ragmen heryer yemyesildir.:))) O kadar cok sey var ki. Umarim Senem bana bozulmamistir, soylediklerine cok sey ilave ettigim icin, dogal olarak cok ayri bir dogada ve kulturlerde yasayinca cok farkliliklar cikiyor.
Genellikle yere cop atani gormezsiniz, daha cok cop atma olayina gocmen mahallelerinde rastarsiniz malesef. Ben Senem'e kiyasla merkeze birkac km daha uzagim, o yuzden de ise arabayla giderken filan yollarda bir cok arabanin carptigi kanguruya rstlarsiniz. Benim oturdugum mahallede ana caddenin yanindaki yesillikte sabah ve aksam saatlerinde bir cok kanguruya rastlamakta mumkun.
Ben kuafor oludugum icin gozlemledigim bir seyi paylasmak istiyorum, Avustralya kokenli insanlari sac konusunda memnun etmek cok kolay. Kuafore geldikleri zaman net olarak ne istediklerini soylerler ve istisnalar haric ve vediginiz servisten cok memnun olurlar. Ama geriye kalan hangi millet varsa iste onlari memnun etmek cok daha zor ve zaman alici.
Dibim düştü bee 😅 acımasızca yazmak zamanııı hu hu huuu 😅
Elif harikasin! Neden kizayim :) Bayildim! Bir solukta okudum yazdiklarin ve cimler konusunda " aaa cidden oyle" dedim kendi kendime :)
Elif hanım Almanya'dan selamlar bende burada yaşıyorum 18 yıldır,Yazdıklarınızı bende okudum hemen hemen aynı şeyler Almanya'da,da mevcut, Almanlar çoğu şeylerini severim sizin oralarda yine fazla yabancı göçmeni veya gurbetçi çoğunluğu yoktur Avrupa'da en çok Almanya ve Fransa,dadır çoğunlukla Avrupa'nın her ülkesinden milyon çeşit insanlar mevcuttur..
Almanlar yavaş çalışır ama güzel temiz disiplinlidirler bunların bu yönlerini çok severim mesala..
Heee bazı yöneride vardır Almanya'da olduğum halde almanların yüzde yetmişini sevmem yalan değil avrupanın en tuhaf cins soğukkanlı insanlarıdırlar Bizler gibi sıcakkanlı insanlar değillerdir dediğiniz gibi misafirliğe gidersiniz yemeğinizi çayınızı kahvenizi kendiniz alıtsınız müsade isteyip teklif etmeleri çok nadirdir yani veya karnınız çok aç sizin karnınızın aç olduğunu bildiği halde karşınızda tıka basa yemek yerler yani ellerindekini bizler gibi paylaşımcı değiller mesala bir alman sevgilisiyle bara gider çok denk geldim erkek ayrı öder içeceğini kadın kız ayrı öder yani yanında bayan varken biz Türk erkeği gibi centinmrnlik yoktur kadına kıza bişey ödetmek ;))
Veya yolda düşüp kalsanız yanınızdan binlerce insan gelip geçer kimse oralı olmaz aman başıma bişey gelecek gibi bir korkuları var yani çok nadir eğer iyi birisine denk gelirseniz..
Geçen yıl otobanda gidiyoruz iş dönüşü yaşlı bir alman adamın arabası yolda durmuş tek başına kenara itmeye çalışıyor bize kadar belki binlerce araç geçti kimse yardımcı olmuyor biz geçtik yanından elli metre ilerde durduk geldik yardım ettik kenara çektik adam o kadar sevindi yani,İşte bunlar Almanların çok soğukkanlılığı halleridirler o yüzden sevmediğim takdir etmediğim halleride çok yani..
Almanya'da en çok Türk çoğunluğu var mesala 4,5 5 milyona yakın hem bizi Türkleri sevmezler hemde Türklersiz yapamazlar işte böyle tuhaf insanlar Almanlar ama gel velakin bu günde biz Türklerin ikinci bir vatanı olmuş durumda Almanya kaç kuşaklar oldu yıllardır..
Gayet iyi açıklamışsınız göçmenlik psikolojisini.
Cok tesekkur ederim :)
Siz başka ülkede kültürel şok yaşamışsınız ne güzel... Ben daha önce hiç yurtdışına çıkmamış olduğum halde 8 senedir kültürel şoktayım.
:( cok uzgunum.
Kültürel şok. Dediğin gibi. Aynı ülke sınırları içinde, başka bir bölge de bile yaşanabiliyor ama, insanoğlu her şarta uyum sağlayabiliyor.
😘
Süper tespitler. 2 senedir burdayım ve evreleri yavaş yavaş geçiriyorum. Oh be aklımı kaçırmıyormuşum 😄
Uzun zamandır sizi ilgiyle takip ediyorum umarım bir gün oralara gelmek ve kültürel şok yaşamak bizede nasip olur başarılarınızın devamını dilerim
Cok tesekkur ederim :)
Senem Hocam...Çok teşekkür ederiz...Videolarınız çok verimli...💯💯👍
Cok mutlu oluyorum :) o zaman cok daha cok video yapmak istiyorum :) cok cok tesekkur ederim :)
çok bilgilendirice olmuş çok teşekkür, emeğine sağlık iyiki varsın.
Zamanin icin ben cok tesekkur ederim :)
göçmen psikolojisini yaşama talebim var, 😄 😄 😄 😄
Pandemi olmasaydı belki geçtiğimiz sene orada olacaktım ama her işte bir hayır vardır diye düşünüyorum. Çok öğretici bir seri olmuş bu, devamını da bekleriz
Selam Senem.😊 Tüm bu anlattıklarını Melbourne'da tecrübe etmiş biri olarak söyleyebilirim ki bu video inanılmaz! Kültürel uyum ve adaptasyon arası aşamadayım şu an 😄 Seni dinlerken anlattıklarının hepsini yaşadığımı farketmek oldukça şaşırtıcıydı. Bunları başkalarının da yaşadığını ve normal olduğunu bilmek iyi hissettirdi ve son aşamaya gelmişim diye de sevindim 😄 Çok teşekkürler.
Sevili Gulsah, zor gitmis :) bir az daha sabir diliyorum sana.
ayrica yazdiklarin icin ayrica tesekkur ederim cunku okurken yuzumde bir tebessum oldu :) iyi ki varsin.
Senem merhaba göçmenlik konusu ve kültürel farklılık konusuyla verdiginiz bilgilerl için çok teşekkürler. Selam
Cok tesekkur ederim :)
Merhaba Senem Melbourne de yaşamış biri olarak (21 yıl önce) konu ve tespitlerin çok güzel ve faydalı. Bence bir ülkeye göçmen yada uzun dönemli öğrenci olarak gelenlere kültürel şok ve aşamaları ve bu dönemlerde ne yapacakları konusunda psikolojik danışmanlık verilmeli.
Özellikle Avustralya'da Kültürel şoku yaşamış ve etkisi devam eden onlarca kişi gördüm. Ülke uzak Türk göçmenler genelde 5 yılda bir Türkiye'ye geliyorlardı. uzun süre memlekete gelemedikleri için yakınlarının evlilik, ölüm, doğum gibi pekçok önemli zamanlarında olamamanın olumsuzluklarını sürekli yaşadıklarını gördüm. Genellikle yaşanan kültürel şoklar adaptasyon-uyum sürecinde anlaşılır ama ben bunu İngilizce hocasının "kültürel şok var mı?" sorusuna şimdilik yok dedim. Birkaç gün sonra Flinder Street Station (Tren İstasyonun) karşısındaki "Cultural Shock" adlı kitabevinin ismini okuyunca kendi kendime bende kültürel şok yaşıyor olmalıyım dedim.
Sevgili Ercan, o kadar guzel yasmissin ki! cok cok tesekkur ederim :) her yazdiginin altina imzami atiyorum ve kesinlikle hakli oldugunu dusunuyorum :)
Bende şu an Boston dayım. Üç hafta oluyor dil okuluna geldim. Ben hiç balayı yaşamadan bunalım dönemine girdim 😁 zormuş ne yalan söyleyeyim
Benim en çok dikkatimi çeken insanların sıra beklemedeki sabrı ve mesafeyi koruması. Bir ofiste çalışıyorum ben, mesela mutfak lavabosunda bardak yıkıyorum kendi halimde dalmışım bir bakıyorum uzun süredir beklediğini tahmin ettiğim birisi arkamda duruyor. Türkiye'de böyle değil bu durum biz daha tez canlıyız bir şeylerin hızlı olmasını istiyoruz.
hahaha kesinlikle katiliyorum! :) veya sabirla supermarktte isinizin bitmesini bekliyorlar vs :)
Ergenliğinden beri yurtdışında yaşama hayali kurmuş, İngilizce içeriğe çok fazla maruz kaldığı için İngilizce öğrenmiş hatta bir şekilde İngilizce öğretmeni olmuş ben bile kültürel şoku yaşadım. Yeni kültürlere açık olup olmamakla alakası yok bence bu durumun. İngilizce konuşmak istemiyorum, özgüvenim düştü bu durumları videoda da duyunca rahatladım :) Onun dışında Avustralya'daki yaşam ile ilgili birkaç nokta da ilgimi çekmemişti (Köpeklerin genelde insan ismi olması gibi) ama yine videoda görünce "Aa doğru ya." dedim :) Çok çabuk benimsemişim galiba haha.
Onun dışında göçmenlik süreci ile ilgili kitap önerilerin olursa seve seve alabilirim Senemcim. Hatta videolarda da görmek güzel olur kitap önerilerini ki yalnız olmadığımı anlayayım :) Sevgiler 💕
Refiye harikasin! yazdiklarin icin cok cok tesekkur ederim :) en azindan " aa dogru ya" demisin :) cook sevindim.
Kitap konusunda kulagim delik olsun, bulursam hemen paylasirim :)
emeginize saglık
Çok teşekkür ederim ☺️
Cansın cann❣️❣️❣️😘
cok tesekkur ederim :)
3 asagi 5 yukari yasadiklarimi ozetlemissiniz, zaman makinesi gibi oldu. Bazen hala 3 ile 4 arasinda kalmis olabilir miyim diye sorguluyorum. Ve hatta fortress Australia donemi nedeniyle 2ye dondum bir sure.
Sadece 'bro' kismina katilmadim. Biraz avam ve gocmen connotationlari var Aussielerde o kelimenin. Daha cok 'maatee' kullanmak gerekiyor Aussielere :)
Bir de vapur konusunda Sydney'in hakkini teslim edeyim. Istanbul'dan daha etkin kullaniliyor diyebilirim deniz ulasimi.
Çok teşekkür ederim ☺️
Mate ve broo ben çok duyuyorum :) gerçi özellikle Yeni Zelanda’dan gelenlerden Bro 😎
@@SenemsMelbourneDiary hahah Kiwiler bambaska dunya. Onlar icin de bir bolum yapilabilir 😅
Muhabbet tamam da ben küpelere düştüm 😅
hahaha cok mu sallanmis
O zaten sende klasik canım ahahaha. Çok güzelmiş ama çok ta yakışmıış 😍
Avustralya'da kültürel şoka girmek istiyorum
güzel ,güzel,güzel .
Cok tesekkur ederim.
Göçmenlik etiketi insanın kendisine atfettigi bir yakıştırmadir. Fazla üstünde durulması gereksizdir. Siz kendinizi nasıl görürseniz başkaları da sizi öyle görür. Geleneklerine sımsıkı bağlı adetlerini tek doğru olarak düşünen insanlar da gurbet hastalığı olması doğaldır. Teşekkürler
Kimse de söylemiyo ki senem abla zayıflamışsın
Video çekmek Senem ablaya çok yakışıyor. 😁
Bora canim :) cok cok tesekkur ederim
🖐😊
Merhaba :)
Senem hanım. Bu sizin üniversite olayını anlamadım. A dan z ye anlatırmısınız bir videoda. Mesela yani Türkiyede okurken geçişmi yaptınız? Yoksa direk Avustralyanın üniversitesine başvurup sınavı kazanarakmı gittiniz. Bunları bir videoda anlatırmısınız? Teşekkürler....
Merhaba :) anlattigim videolar var aslinda ama ben size soyle ozet geceyim. Istanbul Universiti mezunuyum. 2010 yilinda dil oku + master icin geldim. 4 yillik uni mezunu olunca Avustralya'da yuksek lisans yapmak daha kolay oluyor. Avustralya'da sadeve yuksek lisan yaptim, uni okumadim :) ama Turkiye'de mezun oldugum uni diplomasini burada okumak icin kullandim.
@@SenemsMelbourneDiary Anladım. Teşekkür ederim zaman ayırıp yazdığınız için.
Aklıma gelmişken son bişey daha sormak istiyorum. İstanbulda Bitirdiğiniz 4 yıllık fakülte ne fakültesiydi?
@@SenemsMelbourneDiary Yüksek lisansa para ödediniz mi orda? Öyleyse yaklaşık ne kadar?
@@halilibrahimer7438 evet ödedim. Bölümlere göre değişiyor ama yıllık 20bin ve üstü. Tafe gibi kolejler elbette daha ucuz