Petre Guran, Sinuciderea celei de a treia Rome

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 เม.ย. 2022
  • 15 aprilie, eveniment în cadrul Conferințelor Dilema veche la Arad 2022
    moderator: Sever Voinescu
    Credința în destinul excepțional al Rusiei în istoria omenirii, de depozitar al unui adevăr suprem, Ortodoxia, s-a exprimat și prin formula Moscova e a treia Romă. Această credință s-a născut într-un text de la începutul secolului al XVI-lea în care Roma desemna sediul unei autorități ecleziastice, Roma papilor și Noua Roma de pe Bosfor a Bisericii bizantine, sursă a creștinismului pentru ruși, fiind primele două. Utilizarea ulterioară a formulei Moscova a treia Romă a deplasat sensul expresiei către o idee imperială, putere politică dotată cu vocația de a conduce omenirea. Cel mai aproape de această pretenție universală a fost Rusia sovietică, patrie și îndrumător a proletariatului internațional. A treia Romă bisericească părea cu totul anihilată în contextul marxism-leninismului. Însă, fostul seminarist Stalin a conceput pentru cei câțiva episcopi rămași în Uniunea sovietică un rol de marionete cu funcții multiple, cultural-simbolice și geopolitice. Post-comunismul rusesc a crescut rolul acestei structuri ecleziastice moscovite și foarte repede a renăscut și referința la cea de a treia Romă, însă nu în sensul medieval de libertate a Bisericii, ci în sensul modern de instrument politic al statului. Recenta solidaritate, drapată în falduri retorice tradiționalist-conservatoare, a episcopatului rus cu agresiunea comandată de Putin împotriva Ucrainei anulează eforturile Patriarhiei moscovite de revenire pe scena internațională.
    Petre Guran este cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, doctor în istoria civilizaţiilor (2003) la Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales, Paris; autor al volumelor Rendre la couronne au Christ. Etude sur la fin de l’idée impériale byzantine (Herlo Verlag, 2021) ; Biserica în cetate. Studii de ecleziologie ortodoxă (București, 2014) și a peste 40 de studii în limbile engleză și franceză dedicate antropologiei faptului religios şi istoriei intelectuale a formelor de putere în lumea bizantină, antică și medievală, co-autor la Oxford History of Historical Writing și Oxford History of Late Antiquity; numeroase studii, articole şi recenzii în română, pe teme de istorie, arhitectură și religie; fost director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, fellow al Center for Hellenic Studies, Princeton University, fellow NEC. Coordonator al volumelor Constantin Brâncoveanu et le monde de l’Orthodoxie, editura Academiei, 2015; Héritages de Byzance en Europe du Sud-Est aux époques moderne et contemporaine, ouvrage édité par Olivier Delouis, Anne Couderc et Petre Guran, École française d’Athènes, Mondes Méditerranéens et Balkaniques, 2013 Impăratul hagiograf. Cultul sfinţilor şi monarhia bizantină şi post-bizantină, New Europe College, 2001; autor al proiectului de educație alternativă Școala de la Bunești.

ความคิดเห็น • 17

  • @user-km2io2gf8u
    @user-km2io2gf8u 2 หลายเดือนก่อน

    😊

  • @IoanaGheorghiev
    @IoanaGheorghiev 2 ปีที่แล้ว +1

    Excepțională conferință!

    • @lecturideneuitat7989
      @lecturideneuitat7989 ปีที่แล้ว

      Da, clarificatoare, de folos!

    • @IoanaGheorghiev
      @IoanaGheorghiev ปีที่แล้ว

      Canonul - în vigoare (!) - al Sf. Vasile cel Mare : 36:29 - 39:28

  • @iuliangheorghe6968
    @iuliangheorghe6968 9 หลายเดือนก่อน +1

    Despre imnul nostru care zice ”preoti cu crucea in frunte, caci oastea e crestina”, ce putem spune?

  • @ltudose
    @ltudose ปีที่แล้ว

    Vă rog, cum explicați ca trăind într-o spiritualitate a păcii, a iertării, a fericirilor date de Hristos Mântuitorul în Evanghelii, "fericiți facatorii de pace" , nu judeca ca sa nu fii judecat - să se ajungă în acest impas dureros, războiul fratricid din Ucraina?...
    Din lectură am reținut:
    Amestecul între spiritual si mundan...
    Religia civilă post sovietică
    ....
    Acesta este un termen nou pentru mine, religie civilă, însemna atunci că învățătura dată de Hristos este ignorată.

    • @alexandruepurescu6210
      @alexandruepurescu6210 ปีที่แล้ว +1

      EXPLICAȚIA PE CARE GURAN NU NE.O OFERĂ , ESTE CĂ LUMEA ESTE CONDUSĂ DE IȚIC & ȘTRUL ! GURAN NU POATE SĂ SPUNĂ AȘA CEVA PENTRU CĂ ÎL DAU AFARĂ DIN SERVICI !

    • @alexandruepurescu6210
      @alexandruepurescu6210 ปีที่แล้ว

      OCULTA FINANCIARĂ (ADICĂ IȚIC & ȘTRUL ) CONDUCE LUMEA ... ASTA ESTE EXPLICAȚIA ! ! !

    • @mihaelapuiu5673
      @mihaelapuiu5673 4 หลายเดือนก่อน

      ​@@alexandruepurescu6210Corect!
      Guran il acuză pe Putin ca amesteca spiritualul cu mundan-ul, dar el, la rândul lui, este expert în acest amestec viclean intre spiritual și mundan, întru slujirea intereselor stăpânilor lui.

  • @alexandruepurescu6210
    @alexandruepurescu6210 ปีที่แล้ว

    ADAUG MINTENAȘ

  • @mirceamorea4414
    @mirceamorea4414 4 หลายเดือนก่อน

    Cum adică aduceți oameni numai de la Academie? Ați adus și oameni de pe stradă în trecut? Domnul bizantinist vorbește exact ca Isărescu, arogant