Nu prea se mai dau avize pentru parcuri mai mari. Avizele emise teoretic depasesc consumul unei regiuni, Cahul spre exemplu. Prin urmare pana nu expira avizele celor care le-au primit si nu au facut parcul nu primesc altii. Plus e din ce in ce mai birocratic. -Decontarea se face lunar, nu trimestrial, nu anual. - Esti obligat sa dai preaviz cu 3 zile inainte cat ai sa produci. Daca produci prea mult, o dai pe gratis, daca produci prea putin diferenta o platesti cu pret de piata. - cand primesti aviz pui garantie 10% din suma totala investita. Daca nu dai parcul in exploatare in termenul de aviz pierzi garantia. Ex: investesti 500 000E, garantia e 50 000E care poti sa o pierzi. Succese!
Guvernul ar trebui sa scuteasca toate componentele pentru asa statii de taxe de import. Plus ar trebui sa investeasca in statii Strategice de stocare a energiei care ar putea fi folosite pentru a procura energie cand e ieftin si vinde pe piata cand e ora de varf.
Criza energetică generată de războiul din Ucraina a fost un factor catalizator pentru dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, iar investițiile în parcuri fotovoltaice sunt o dovadă a adaptării rapide la noile provocări. Milioane de euro alocate pentru aceste proiecte au contribuit nu doar la creșterea capacității de producție a energiei verzi, dar și la oferirea unei alternative sustenabile pentru consumatorii individuali. Este interesant cum o tehnologie ce părea la început un lux, ajunge să fie accesibilă tot mai multor oameni de rând. Cât de important credeți că este acest pas către un viitor energetic mai verde și sustenabil pentru România?
Jos pălăria Domnilor ! Dragă stat! dacă tot primim credite, granturi pentru compensații și alte nevoi poate faceți ceva să regenerăm ca stat electricitate sau să creăm condiții ca acești oameni să investească și mai mult. Să uităm o dată și o dată de șantaj și dependentă.
Bravo 👍 Felicitari pt ca deacum incolo moldovenii vom minca din eprubete 😢 dar ar fi foarte binevenit pt viitor sa fie utilizat terenurilor in pante decit teren arabil. Pt ca riscam sa mincam panouri in loc de legume!! Guvernul trebuie sa specifice care zone de teren trebuie folosite! Ori doar pe acoperisuri!!! Ori cel mai corect sa fie instalate doar pe acoperisuri!!! Guvernul gindesti cu fundul nu cu capul!!! Toate acopersurile halelor din tara trebuie utilizate pt panouri nu pe terenurile agricole!!!! E un paradox sa pui panouri pe teren agricole!!! In timp ce noi avem cel mai bun pamint din lume!!!! Guvernarea trebuie sa prevada aceasta situatie!!!! Respect pt investitii!!
@@Nixon-di5rx Nu uita, că și acum, in guvern, la etajele de jos ale instituțiilor statului, lucrează foarte multe cadre, care au fost aduse de predecesoarele guvernări, care și-au băgat în instituțiile statului, o mulțime de oameni incompetenți, prin metode de corupție! Dar să-i alungi nu poți, fiindcă ramai fara cadre. Așa că, nu da vina, pe cei care nu o merită.
Exista niște factori technici Si ca zice ca nu e loc in retea, poate fi înțeles direct. Deci pentru comentatorii sentimentali. Simulam situatia.. pe ramura data, unde se afla instalatia. Pompează in retea de 35 mii Volti, deci, dispare soarele, brusc , apare deficiența in retea furnizorul tre sa acopere aceasta , apare soarele brusc apare curent… brusc surplus , apoi din punct de vedere technic rețelele au nevoie de actiuni de îmbunătățire .. formarea fluctuațiilor nesimetria si surplusul de energie la fel tre cuiva vindut, deci daca domnul isi construiește frigidere industriale , devine Autark , in rest e o balanta Deci jurnalismul si simtul concetateanului ca undeva se hotărăște printr-o semnatura sau stampila in asa intrebari trechnice nu au fundament
BRAVO !!!!! Asa afaceri trebue incurajate de stat si scutite de taxe pentru ale da un start bun de dezvoltare. Linile electrice ar trebui nationalizate ca orsice producator sa poata vinde energie electrica..................
Tare curios sunt dacă domnul de la țară cu panouri de pe casă și-a scos investițiile făcute acum 12 ani in urmă, când 1kw instalat costa peste 1 euro si un kw consumat din rețea era 1 leu ? Ok. Să zicem că moșul nu se pricepe la cifre. Dar domnul care a investit 1 milion de euro prin credit la bancă și care vinde anul la stat energia produsă de 200 mii euro va începe să profite de acești bani abia peste 5-6 ani când va termina de plătit la bancă. Si să nu uitați și de dobânda băncii. Cam putreda treaba.
Câți băieți au venit cu bani făcuți cu munca grea prin UE au făcut investiții ca la final sa plece înapoi fără bani și cu datorii... Gândiți-va ca nu oricine poate obține un așa credit omu sigur are PILE-BLAT-RELATII sau cumetri prin guvern... Si clar TV8 ii face PR-PUBLICITATE... ISTORII IEFTINE... PROBLEMA CEA MAI MARE CU ACESTE PANOURI... este utilizarea lor după ce iese din termenul de funcționare... Clar daca are cumetri in guvern o sa le ducă la un gunoi si o sa ne polueze apele si solul sute de ani dar daca o sa le utilizeze după toată regula o sa-l coste o avere... SUA a ieșit din toată istoria asta cu GREEN-POWER credeți ca de ce ? De asta ca pana in prezent omenirea nu a inventat ceva mai ieftin ca energia atomică... RESTUL E VRĂJEALĂ DE DOI LEI...
Pentru că băieții când se duc la zarabotcă, ei degradează,acolo stiu doar de lucru și casă.Când se întorc în țară ei nu știu ce afacere să înceapă,și fără experiență în afaceri, bagă banii în ce aud de la rude, neamuri, frați, surori și așa mai departe prieteni.Iar domnul Sergiu îl cunosc de mult timp când a făcut restaurantul ăla în schini pe deal. Și se lupta cu aerul murdar care vine de la Vaniucica si cu apă murdară care trece prin Sîngera. Cu angajați la stat corupți… el avea o pagină aparte unde posta tot asta. El nu-i milionar în investiții de 2 zile… el ii demult in tema. Da voi stati la zarabotca si degradati.
@@delicventkmk7362 Dumneata numești degradați oamenii care muncesc din greu sa aducă bani in tara si sunt furați de funcționarii si legile făcute de ei ... Si lauzi oamenii care sunt ajutați de sistem... Atunci si dumneata faci parte din acest sistem... MOLDOVA A AJUNS SA INCASEZE LA BUDGET MAI MULT DIN INCASARILE DE LA VAMA DECAT DIN CEIA CE SE PRODUCE IN TARA ADICA DEGRADATII DAU MAI MULȚI BANI IN BUDGET DECAT MARII ANTEPRENORI DIN TARĂ ... In Moldova ca sa faci afaceri trebuie sa fii parte din sistem daca nu ești si ai o afacere profitabila ți-o ia in secunda doi... MOLDOVA A DEGRADAT DIN CAUZA LA DEGRADATII CE O CONDUC SI AFACERISTII DEGRADATI CE O DEZVOLTA PANA ACUM...
Pana cd le instalează câțiva, pe ici pe colo, si mai ales, pe terenuri nu agricole, e un cont. Dar sa incepi a "semana" câmpuri cu asa panouri e urat de tot...o bataie de joc de pământ. Asa panori trebuie, in primis, de inceput de instalat (obligatoriu) pe acoperisele blocurilor locative (ptr lumina condominiala, ptr care poate are/va avea centrala termica condominiala, ...), pe acoperiș la intreprinderi/ferme/... Tot asa si la țară - pe un șopron /casă....
@@Mike-cp5vy ce gresesc?? Ca intai si intai, ptr binele/convenienta personala si comunitara ar trebui de subvenționat si incurajat sa se puna aceste panouri pe acoperișuri ?! Apoi, fara îndoială, trebuie de gandit bine ce, cum si unde, si de utilizat la maxim acei ari/hectare de pamant (sus una, desubt alta). Nu sant impotriva, zic doar ca nu cu orice pret si, oricum, sa se inceapa de la pozitiile cele mai apropriate /cu cel mai putin impact (-). (ca doar stim cum se fac uneori lucrurile....cu gandul la mai facil/mai putin costos /etc ?!)
@@domaineducesari8523 e mai mult de 1.5 lei dar sunt fonduri europene nerambursabile cu care poți costrui un parc ceia ce ma surprins este că a costat 1mln 2 mw
Vai de capul lui , dupa zece ani sau mai repede placile vor suferi va trbui sa le recicleze , placile solare deocamdata nu le reclieaza nimeni la fel bateriile de masini electrice , cine se entusiazmeaza sa puna placi solare nu stie unde se baga , ai vazut vreun politic ca are pe casa lui sau pe terenul lui placi ? NU nu ai vazut totul este o politica a guvernului documentativa caci pentru asta va dat internet statul si bineinteles va controleaza la singe , punct.
Centrala electrică МГРЭС are în funcție 8 blocuri de 200 MW pe baza de cărbuni și 4 pe baza de gaz/păcură. Sperăm că Ucraina vă dădea cărbuni din regiunea Lviv-Volyn ca să avem noi și cei din regiunea Odesa și Transnistria curent electric suficient
@@rom_ion НА МГРЭС работает 2 угольных блока , и 6 газовых , не слушайте никого
9 วันที่ผ่านมา +3
Un lucru nu înțeleg de ce el o vinde cu 1,5 la companie și acei o vând cu 5 și ceva la oameni scheme peste scheme Dacă sar putea să vând omul mai scump dar direct la oameni cei drept are nevoie să-și pună stalpii lui și să-și tragă toată instalația singur
Se vinde cu 1.5 pentru ca nu este stabila depinde de nouri si de soare Daca in mijlocul zilei apar niste nouri in cateva secunde puterea generata cade de la 2MW la 1MW regulatorul de retea trebue sa porneasca o hidrocentrala sau o statie care porneste sau opreste in minute sa conpenseze alem 1MW pierdut si la noi nu sunt multe statii care pot sa lucreze in asa regim. Pretu e cu totul altul daca poti sa produci stabil 24/7 o putere fara fluctuatii de la vant sau soare!
Nu prea se mai dau avize pentru parcuri mai mari. Avizele emise teoretic depasesc consumul unei regiuni, Cahul spre exemplu. Prin urmare pana nu expira avizele celor care le-au primit si nu au facut parcul nu primesc altii.
Plus e din ce in ce mai birocratic.
-Decontarea se face lunar, nu trimestrial, nu anual.
- Esti obligat sa dai preaviz cu 3 zile inainte cat ai sa produci. Daca produci prea mult, o dai pe gratis, daca produci prea putin diferenta o platesti cu pret de piata.
- cand primesti aviz pui garantie 10% din suma totala investita. Daca nu dai parcul in exploatare in termenul de aviz pierzi garantia.
Ex: investesti 500 000E, garantia e 50 000E care poti sa o pierzi.
Succese!
Bravo ca a făcut asa o investiție si a avut curaj sa meargă innainte.
Guvernul ar trebui sa scuteasca toate componentele pentru asa statii de taxe de import. Plus ar trebui sa investeasca in statii Strategice de stocare a energiei care ar putea fi folosite pentru a procura energie cand e ieftin si vinde pe piata cand e ora de varf.
Bravo!!!
E foarte multa birocratie si coruptie,nu e chiar asa usor pentru cineva sa inceapa asa business!
Pentru ca Moldova Europeana
@@legirishauri Când erau prorușii la putere, era mai bine?
@@DEDALiuFalcon Dar tu unde traiesti, pe luna ? Nu vezi cum i-si bat joc de oameni ??
@@ivancuciuc9591Da pînă acum nu tot așa era
@@ivancuciuc9591 Nu văd! Despre cine vorbești?Spune-mi și mie, - adă niste exemple!
Oricum bravo acestui domn pentrucă a reușit să investească într-o astfel de afacere a crizei energetice din Moldova !!!
Criza energetică generată de războiul din Ucraina a fost un factor catalizator pentru dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, iar investițiile în parcuri fotovoltaice sunt o dovadă a adaptării rapide la noile provocări. Milioane de euro alocate pentru aceste proiecte au contribuit nu doar la creșterea capacității de producție a energiei verzi, dar și la oferirea unei alternative sustenabile pentru consumatorii individuali. Este interesant cum o tehnologie ce părea la început un lux, ajunge să fie accesibilă tot mai multor oameni de rând. Cât de important credeți că este acest pas către un viitor energetic mai verde și sustenabil pentru România?
Jos pălăria Domnilor !
Dragă stat! dacă tot primim credite, granturi pentru compensații și alte nevoi poate faceți ceva să regenerăm ca stat electricitate sau să creăm condiții ca acești oameni să investească și mai mult. Să uităm o dată și o dată de șantaj și dependentă.
Bravo ! Felicitari din Romania
Bravo 👍
Felicitari pt ca deacum incolo moldovenii vom minca din eprubete 😢 dar ar fi foarte binevenit pt viitor sa fie utilizat terenurilor in pante decit teren arabil. Pt ca riscam sa mincam panouri in loc de legume!! Guvernul trebuie sa specifice care zone de teren trebuie folosite! Ori doar pe acoperisuri!!! Ori cel mai corect sa fie instalate doar pe acoperisuri!!! Guvernul gindesti cu fundul nu cu capul!!!
Toate acopersurile halelor din tara trebuie utilizate pt panouri nu pe terenurile agricole!!!! E un paradox sa pui panouri pe teren agricole!!! In timp ce noi avem cel mai bun pamint din lume!!!!
Guvernarea trebuie sa prevada aceasta situatie!!!!
Respect pt investitii!!
@@Nixon-di5rx Nu uita, că și acum, in guvern, la etajele de jos ale instituțiilor statului, lucrează foarte multe cadre, care au fost aduse de predecesoarele guvernări, care și-au băgat în instituțiile statului, o mulțime de oameni incompetenți, prin metode de corupție! Dar să-i alungi nu poți, fiindcă ramai fara cadre. Așa că, nu da vina, pe cei care nu o merită.
Super
Exista niște factori technici
Si ca zice ca nu e loc in retea, poate fi înțeles direct. Deci pentru comentatorii sentimentali. Simulam situatia.. pe ramura data, unde se afla instalatia. Pompează in retea de 35 mii Volti, deci, dispare soarele, brusc , apare deficiența in retea furnizorul tre sa acopere aceasta , apare soarele brusc apare curent… brusc surplus , apoi din punct de vedere technic rețelele au nevoie de actiuni de îmbunătățire .. formarea fluctuațiilor nesimetria si surplusul de energie la fel tre cuiva vindut, deci daca domnul isi construiește frigidere industriale , devine Autark , in rest e o balanta
Deci jurnalismul si simtul concetateanului ca undeva se hotărăște printr-o semnatura sau stampila in asa intrebari trechnice nu au fundament
BRAVO !!!!! Asa afaceri trebue incurajate de stat si scutite de taxe pentru ale da un start bun de dezvoltare. Linile electrice ar trebui nationalizate ca orsice producator sa poata vinde energie electrica..................
😂😂😂😂achinate sa nu vina o ploaie cu piatra❤
Bravo
Intrebare cit costa asigurarea pentru acest proiect,caci riscurile sunt foarte mari cu calamitatile naturale
Объясните мне пожалуйста, у меня есть деньги поставить 2 Мвт солнечную станцию , насколько это возможно сделать в республике Молдова ?
Tare curios sunt dacă domnul de la țară cu panouri de pe casă și-a scos investițiile făcute acum 12 ani in urmă, când 1kw instalat costa peste 1 euro si un kw consumat din rețea era 1 leu ?
Ok. Să zicem că moșul nu se pricepe la cifre. Dar domnul care a investit 1 milion de euro prin credit la bancă și care vinde anul la stat energia produsă de 200 mii euro va începe să profite de acești bani abia peste 5-6 ani când va termina de plătit la bancă. Si să nu uitați și de dobânda băncii.
Cam putreda treaba.
5-6 ani încă e bine, mai ales că panourile pot lucra 15-20 de ani fără să degradeze mult.
5-6 ani e foarte ok
Câți băieți au venit cu bani făcuți cu munca grea prin UE au făcut investiții ca la final sa plece înapoi fără bani și cu datorii...
Gândiți-va ca nu oricine poate obține un așa credit omu sigur are PILE-BLAT-RELATII sau cumetri prin guvern... Si clar TV8 ii face PR-PUBLICITATE... ISTORII IEFTINE...
PROBLEMA CEA MAI MARE CU ACESTE PANOURI... este utilizarea lor după ce iese din termenul de funcționare... Clar daca are cumetri in guvern o sa le ducă la un gunoi si o sa ne polueze apele si solul sute de ani dar daca o sa le utilizeze după toată regula o sa-l coste o avere...
SUA a ieșit din toată istoria asta cu GREEN-POWER credeți ca de ce ? De asta ca pana in prezent omenirea nu a inventat ceva mai ieftin ca energia atomică...
RESTUL E VRĂJEALĂ DE DOI LEI...
Pentru că băieții când se duc la zarabotcă, ei degradează,acolo stiu doar de lucru și casă.Când se întorc în țară ei nu știu ce afacere să înceapă,și fără experiență în afaceri, bagă banii în ce aud de la rude, neamuri, frați, surori și așa mai departe prieteni.Iar domnul Sergiu îl cunosc de mult timp când a făcut restaurantul ăla în schini pe deal. Și se lupta cu aerul murdar care vine de la Vaniucica si cu apă murdară care trece prin Sîngera. Cu angajați la stat corupți… el avea o pagină aparte unde posta tot asta. El nu-i milionar în investiții de 2 zile… el ii demult in tema. Da voi stati la zarabotca si degradati.
@@delicventkmk7362 Dumneata numești degradați oamenii care muncesc din greu sa aducă bani in tara si sunt furați de funcționarii si legile făcute de ei ... Si lauzi oamenii care sunt ajutați de sistem... Atunci si dumneata faci parte din acest sistem... MOLDOVA A AJUNS SA INCASEZE LA BUDGET MAI MULT DIN INCASARILE DE LA VAMA DECAT DIN CEIA CE SE PRODUCE IN TARA ADICA DEGRADATII DAU MAI MULȚI BANI IN BUDGET DECAT MARII ANTEPRENORI DIN TARĂ ...
In Moldova ca sa faci afaceri trebuie sa fii parte din sistem daca nu ești si ai o afacere profitabila ți-o ia in secunda doi...
MOLDOVA A DEGRADAT DIN CAUZA LA DEGRADATII CE O CONDUC SI AFACERISTII DEGRADATI CE O DEZVOLTA PANA ACUM...
Pana cd le instalează câțiva, pe ici pe colo, si mai ales, pe terenuri nu agricole, e un cont.
Dar sa incepi a "semana" câmpuri cu asa panouri e urat de tot...o bataie de joc de pământ.
Asa panori trebuie, in primis, de inceput de instalat (obligatoriu) pe acoperisele blocurilor locative (ptr lumina condominiala, ptr care poate are/va avea centrala termica condominiala, ...), pe acoperiș la intreprinderi/ferme/... Tot asa si la țară - pe un șopron /casă....
Absolut deacord ❤
gresesti amarnic - asa panouri pot fi combinate cu unele culturi care au nevoie de soare redus cum sunt castravetii.
@@Mike-cp5vy ce gresesc?? Ca intai si intai, ptr binele/convenienta personala si comunitara ar trebui de subvenționat si incurajat sa se puna aceste panouri pe acoperișuri ?!
Apoi, fara îndoială, trebuie de gandit bine ce, cum si unde, si de utilizat la maxim acei ari/hectare de pamant (sus una, desubt alta).
Nu sant impotriva, zic doar ca nu cu orice pret si, oricum, sa se inceapa de la pozitiile cele mai apropriate /cu cel mai putin impact (-). (ca doar stim cum se fac uneori lucrurile....cu gandul la mai facil/mai putin costos /etc ?!)
De acord ca e cam urat dar mai bine un pic urat și cu electricitate. Nu e mare problemă să le muți în altă parte
@@Ada15-15 Nu guvernarea instalează! Ci unii prostălani, care nu știu ce să facă cu banii, uneori câștigați prin metode nelegitime.
Viitorul
O SA VINA O GRINDINA SI RAMAI SARAC
2 mw în România produc 20k euro lunar
Păi si in Moldova daca calculezi 700 euro pe zi, in mediu, sunt cam 20k pe luna.
in Romania cu cat se vinde kw? Multumes frumos Dn. Corado.
@@domaineducesari8523 e mai mult de 1.5 lei dar sunt fonduri europene nerambursabile cu care poți costrui un parc ceia ce ma surprins este că a costat 1mln 2 mw
Vai de capul lui , dupa zece ani sau mai repede placile vor suferi va trbui sa le recicleze , placile solare deocamdata nu le reclieaza nimeni la fel bateriile de masini electrice ,
cine se entusiazmeaza sa puna placi solare nu stie unde se baga , ai vazut vreun politic ca are pe casa lui sau pe terenul lui placi ? NU nu ai vazut totul este o politica a guvernului documentativa caci pentru asta va dat internet statul si bineinteles va controleaza la singe , punct.
4 ani de recuperare a incestiției?
40😊
aproximativ 5
Ын Молдова советикэ МССР а фост конструитэ електростцие де 2500 МЕГАВаць каре поате акопери ши аму тоате требуриле, ку 0.5 лей ла кВт.
Ымь паре бине кэ сынт аша оамень дештепць ка Дмвстре, ши ымь паре рэу кэ авем ши стацие ши реця дар ну не путем фолоси нормал.
Oameni din Moldova nici nu stiu😢 ca au in tara statie electrica cu capacitate destul de mare la orasul Dnestrovsk. Statiea vinde enerjiea cu pret mik.
Prețul e mic la Cuciurgan pentru ca și gazul era pe degeaba
Centrala electrică МГРЭС are în funcție 8 blocuri de 200 MW pe baza de cărbuni și 4 pe baza de gaz/păcură. Sperăm că Ucraina vă dădea cărbuni din regiunea Lviv-Volyn ca să avem noi și cei din regiunea Odesa și Transnistria curent electric suficient
@@rom_ion пе кэрбунь пот лукра нума 2 блокурь. Ши 4 пе газ. Ши ын тотал естете 1200 МВт.
Челелалте блокурь сынт анулате де тот.
@@rom_ion НА МГРЭС работает 2 угольных блока , и 6 газовых , не слушайте никого
Un lucru nu înțeleg de ce el o vinde cu 1,5 la companie și acei o vând cu 5 și ceva la oameni scheme peste scheme
Dacă sar putea să vând omul mai scump dar direct la oameni cei drept are nevoie să-și pună stalpii lui și să-și tragă toată instalația singur
Se vinde cu 1.5 pentru ca nu este stabila depinde de nouri si de soare Daca in mijlocul zilei apar niste nouri in cateva secunde puterea generata cade de la 2MW la 1MW regulatorul de retea trebue sa porneasca o hidrocentrala sau o statie care porneste sau opreste in minute sa conpenseze alem 1MW pierdut si la noi nu sunt multe statii care pot sa lucreze in asa regim.
Pretu e cu totul altul daca poti sa produci stabil 24/7 o putere fara fluctuatii de la vant sau soare!
Bravo
Bravo!
Bravo!