Geleceği düşündükçe bu dua geliyor aklıma; "Tanrım bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabullenmek için kuvvet; değiştirebileceğim şeyler için cesaret ve bu ikisini birbirinden ayırmak için akıl ver.”
bu duada abd de kiliselwrde cok soylenir, ama dikkat edersen insani pasif yapar, cunku hersey degisim icindedir ve cidden olumden baska degistiremiyeceginiz hicbir sey yoktur dunyada. Lutfen elestiriyorum diye bana kizmayiniz, yasim 65 , yasima saygi gosteriniz tesekkurler ❤
@@nilgunwashington7007 yorumunuzda eleştirel bir şey yok ki. Ama bu yorumda bir karşı argüman var. Değiştiremeyeceğiniz çok fazla şey vardır. Değiştirebileceğiniz şeyler de düşündüğünüz kadar size ait değildir. Yani sizin maharetiniz değildir. Çünkü sizin şu anki halinize gelmenizde sizin bir etkiniz yoktur.
00:04 Dünyanın ve insanlığın geleceği 04:05 Gelecek, gelişmiş bölge ve şehirlerde güçlü bir rasyonalizasyon ve partikül oluşumuna ev sahipliği yapacak. 15:18 Hakimin görevi adaleti sağlamak, babanın görevi ise çocuğunu korumaktır. 23:00 Tanrı, baba ve ayrılmazlık eski düşüncenin omurgasıdır. 26:43 Din anlam sağlar ancak açıklayıcı güce sahip değildir 32:53 Bilim, dini inançların aksine, olayların ardındaki amacı veya anlamı açıklayamaz. 36:18 Nedensellik zincirine sahip düzenli bir evren, ilahi eylemin sonucudur. 42:28 İlerleme durdurulabilir mi? 45:20 İnsanın doğayı ve doğal yaşamı koruma görevi vardır 51:46 Çocukları tuşlara basarak öldürmekle yukarıdan bomba atmak arasında bir seçim yapılması tartışılıyor. 54:46 İnsanın gerçeği arayan doğası 1:00:46 Teknolojiden ve nimetlerinden faydalanmak 1:03:30 Türkiye'de doğanın tahribatı ve sonuçları 1:09:16 Doğanın artık Dünya'daki insan yaşamını destekleyemeyeceği için uzayda kolonizasyon planlanıyor. 1:12:14 Kant'ın görüşü: Görünüşlerle yalnızca duyularımız ve deneyimimiz aracılığıyla iletişime geçebiliriz, ancak bu görünüşlerin arkasında her zaman bir madde vardır. 1:19:44 Rasyonalizasyon nedeniyle sadakat ve bağlılık ortadan kalkacak, bu da ilişkilerin ve evlilik kurumunun zayıflamasına yol açacaktır. 1:22:57 Doğurganlık oranlarının düşmesi ve yaşam koşullarının değişmesi 1:27:54 Gelecek, apartman yaşamında ve daha geniş evlerde ilerlemeler görecek 1:30:38 Maddeler değişime değil dönüşüme uğrar 1:39:13 Teknolojinin hızı deneyimleri değersizleştiriyor ve derin düşünmeyi engelliyor. 1:54:10 Sanat gelecektir. 1:57:33 Gelecekte bir arınma aracı olarak geleneksel ibadetlerin yerini zikir ritüelleri alacak 2:03:31 Değişime direnmek ve gelenekleri korumak
Ama Türkçe versiyonu var demek ki, daha once çekilmişti Hakim adıyla birkac(6/7) bölüm ATV'de yayınlandı. Basrollerde Erdal Beşikçioğlu, Yurdaer Okur, Ebru Özkan oynuyordu. Reytinglere kurban gitti ve erken bitirdiler. Konusu tıpkı hocamızın anlattığı şekildeydi. Hatta Hâkimin oğlunun sebep olduğu ölümcül kazanın suçu baska bir fakir çocuğun üstüne yıkılıyor, ölen çocuğun hapisteki psikopat abisi masum çocuğu döverek öldürüyor. Çok güzel diziydi keşke aniden bitirilmeseydi. Hatta Uğur Yücel, Hasibe Eren gibi ünlü isimler de kadrodaydi.
Doğu demirkol’un “ asrın müceddidi David Guetta” esprisi geldi aklıma. Konser alanında onbinlerce kişi cezb ile dans ederken, özünde ibadet ediyorlar.. sadakat, din, devlet, tecrübe analizleri ile yine ufkumuzu açıyorsunuz hocam. Chicagodan sevgiler.
Hocam bence sizin en faydalı yanınız ,zihinlerimizdeki darmadağınık (doğru/yalan-yanlış) bilgileri hem ayıklamamıza hem de onları anlamlı bir bütün oluşturabilecek biçimde yan yana getirebilmemizi sağlamanızdır. Tüm emekleriniz için çok teşekkür eder,kolaylıklar dilerim.Hiç ölmeyin inşallah ha bi de hocam gün geçtikçe daha da yakışıklı oluyorsunuz😊
Çok çok teşekkürler, çok ufuk açıcı oldu. "Koç" un gelmesini (İnmesini) beklemeden, gelişmelere şaşmadan hep hazır olmaya çalışmaktan başka bir şey yapamayız kişisel olarak. Direnmeye çalışmak hayal kırıklığı yaratacak gibi görünüyor...
Trajedi: Ne yardan ne serden vazgeçebilmek. Ben bu ikilemleri kendi içimde ne kadar sık yaşıyorum Hocam bir bilseniz. Eskiden 'fazla düşünme kafayı yersin' diye telkinde bulunurdum kendi kendime. Sizin sayenizde bunun illa çözülmesi gereken bir problem değil, sadece üzerine düşünülmesi çözümlenmesi gereken bir olgu olduğunu anladım. İyi ki varsınız.
Bu dersin devamı olmalı hocam. Bence bu konu hakkında söyleyecekleriniz çok daha fazla. Bağlanma, sadakat gibi kavramların artık değerinin kalmayacağını ifade ettiniz. Son zamanlarda okuduklarım doğrultusunda ifade etmek isterim ki bu çağın insanı kendini diğer zamanlara nazaran çok daha yalnız, depresif ve bağımlı hissediyor. Bu anlamda klinik verilerde de psikolojik rahatsızlıklarda artış müthiş. Sorum şu; dijital çağ ile değişen hayatımız bahsettiğiniz konuları değersizleştirirken ruhsal sağlığına büyük zararlar vermiyor mu? Ve yaşam amacımız 'mutlu' olmak ise burada bir çelişki yok mu? Haz dopamin dolu bir çağın mutsuz insanlarıyız aslında.
Bu düşündürücü sohbet için içten teşekkürler... Bahsettiğiniz çözülmeleri derinden yaşıyoruz, ve anlam sorunun sonuçlarının bir dışavurumunun da antidepresan, amfetamin, psilosibin ve hatta genç yaşlarda bile tüketiminin olduğu sözü edilen viagranın kullanımının artışında gözlemliyorum. Aklıma manifesto da geliyor. Katı olan her şey buharlaşıyor...
İki kere baştan sona dinledim, daha önce hiç düşünmediğim ayrıntıları düşündüm, algılamamve bakış açım değişti, teşekkür ederim hocam lütfen bizi bundan mahrum etmeyin..
Bilim ve teknoloji olmasaydı sizi tanımam mümkün olmaz dı. Bulunduğumuz zamandan ve mekandan bizi kurtarıyor teknoloji. Bakın saat 02.13 çalışıyorken sizi dinliyorum teknoloji olmasa bu mümkün olur mu? İlerleme durmaz durmamalı evrende keşfedecek çok şey var.
Dücane hocam, yayın için teşekkür ederim. Sizi dinleyerek insanlık mücadelemi doğru strateji üzerine kurduğumu düşünüyorum. Birçok arkadaşımızı da daha iyi mücadele edeceği bir platforma taşıdığınızı düşünüyorum. Eksik olmayın. Programınız bittiğinde, Dr.Yücel Çağlar'ın 'Keşke daha önce uyanabilsek' aklıma kendim için geliyor. Öte yandan, sevgili arkadaşlar, 'Katıl' Avrupa'dan yapılamıyor, ben denedim başaramadım. Bilen varsa buraya aşama aşama yazarsa sevinirim.
Dışarıda bir anlamın olduğuna/olması gerektiğine dair umudun yorgunluğuyla yaşamak yerine, bir anlamın olduğuna dair yakînle oğlunu kurban etmeyi tercih eder mi insan? O kadar ki kurban edilen bile olmak ister mi? İbrahim belki kesecekti oğlunu ama asıl olan İsmail'in kesilmeyi kabul etmesi değil miydi? Kendinde bir anlam yok, evet ama ben yaratırsam var. İnsan muhayyilesinin yarattığı anlamın adı Tanrı, Tanrı'nın yarattığı anlamın adı da muhayyile sanırım. İbrahim'in rüyası gibi bir rüya düşler insan, anlam, rüyası kadardır belki. Böylesi ifadeler sadece ısıtmıyor insanı, yaşatıyor da. İyi yaşamak için önce yaşamaya ihtiyacımız var zira. Sevgiler!
Hocam iyi ki, varsınız valla. Dünyanın şu günlerinde tek ilacımız sizsiniz. Şu dersler o kadar değerli ki. Azərbaycandan da çok seveniniz, dinleğeniniz var.
ayy şu bass'ı biraz kısayım, patlıyor 😏😄 şaka bir yana, sayenizde felsefe kitapları okumaya başladım. sizi çok seviyoruz, keşke ülkemde sarıklı hocalar değil de sizin gibi gerçek hocalar çoğalsa ve itibar görse 💗
'Hak yerini bulsun da isterse kıyamet kopsun' düsturuyla hareket ederdim.Çocuğumu adalete feda ederdim,ne kadar acımasız gibi görünse ve ne kadar zor olsa da!
Ya 3. bir seçeneğimiz varsa? Teknoloji ve doğa ikilemi içinde hapsolmamız gereken bir ikilem değil bence, ama insanlık önceliklerini bir gözden geçirmeli. Teknolojiyi çocukların akılsızca saatlerce tiktokta gezmesi daha karlı, akılsızca tüketime yöneltmek daha kârlı. Bu refahan uzaklaştıran bir ekonomik sistem. Teknoloji, zengin olanı daha zengin yapmaya kullanılıyor. Füsyon enerjisine yatırım ancak son birkaç yılda arttı ve inanılmaz mesafe kat edildi. Para Zuckerberg'e değil de bu işi yapan bilim adamlarına aksaydı ne doğanın dengesi bozulur, ne de enerji krizi buralara gelir ve savaşlar olurdu. Peki ya eğitim? Amerika'nın militer endüstriyel kompleksine akan para, dar gelirli mahallelerin çocuklarının daha kaliteli bir eğitim almasına harcansaydı? Bunları sıralayabiliriz, asıl sorun kolektif insan bilincinin, teknolojinin gelişme hızına yetişememesi, insanın hayvani dürtülerini dizginleyememesi gibi geliyor.
Hocanın tarif ettiği çağın, yeni yeni başlayan ve geleceğimize uzanan o çağın ismi tespit edildi galiba: Antroposen Çağı - İktisat ve Toplum 'un geçenki sayısıda kapak olmuştu. Daha çok tabiat ve insanın ona olan etkisi - endüstrinin daimiyet meselesi üzerinde durulmuş. Antropoesen Çağ 'ın tasavvuri tarafının aksak kaldığı fikrindeyim Kıymetli Hocamız belki bir gün bu Antroposen Çağ 'a değinir. Saygılarımla.
14:30’da Kuru Otlar Üstüne dediği son çıkan NBC sanırım. Hocam izlediyseniz, üstüne konuşmak ister misiniz? Sizin bakış açınızdan nasıl görünüyor merak içindeyim.
İnsanların yeterli beslenmesi ile doğal beslenme arasında, büyüme ile çevrenin korunması arasında karşıt bir ilişki var. Birinci ilişkide denge noktası referansken, ikinci ilişkide çevrenin korunmasını önceleyecek bir denge noktasının aranması tercih edilebilir.
Bu sohbetiniz ile başka platformlardan okuduklarım nihayet iç içe geçiyor. Ritm ve insan konusunu biraz daha işleyebiliriz. Ali Ergin Güran insanlaşmanın başlangıcını ritm ile açıklıyor. Çok enteresan gelmişti. Sevgi ile cinselliğin bağını koparmadan zihin bulanıklığımız açılamaz diyor. Nihayetinde sevgiyi arkadaşlığa, toplumsallığa bağlayıp cinselliği def-i hacet seviyesine düşürmeli diyor.
bu harika konuşmanın üzerine bir de nevzat kaya hocanın Sinema ve Teoloji konuşmasını dinlemenizi öneririm. dücane hocanın bahsettiği tanrının ölümünün nasılını ve sonuçlarını kavramak açısından faydalı olacaktır. dücane cündioğlu&nevzat kaya birlikte bir yayın yapsa ahh .. hayali bile heyecanlandırıyor..din, mitoloji.. toplum..anlam..felsefe.. o kadar çok noktada örtüşme ve çatışma var ki düşünce düzeyinde.. çok yükseklerde birlikte centilmence süzüleceklerdir.. derinleri kazıp.. okyanusun dibinde gezineceklerdir.. ikisini de dinleyen biri olarak kafamda fırtınalı bir o kadar sakin hakikati deşen konuşmalar yapıyorum
Hocam dersleri azaltmak değil daha da artırmaya ihtiyacımız var. Öğrencileriniz, takipçilerinizin içinde bu talepte olanların da bulunduğunu, siz yorulmaz da anlatırsanız bu takipçilerinizin dinlemeye, çalışmakla ancak mutlu olacağını, " yorulduk" demekten utanç duyacağını ifade etmek isterim. Daha fazla ders, daha fazla bilgi, daha fazla akıl yürütme, daha fazla yorum zenginliği...
Hocam bu modern yaşam ile ilgili daha fazla konuşma yapabilir misiniz, mesela bu çağ için felsefe, sanat nasıl bir biçim alacak? Dizgesel bir düşünme olamayacak mı? Bu çağın Hegel ya da Kant’ı olamayacak mı?
Hocam eğer bilen birinden blockchain konusunun bugün yapabildiklerini ve vaadettiklerini dinlemedi iseniz şiddetle dinlemenizi öneririm. Hatta endüstri 4.0, AI ve IOT ile blockchain kombinasyonu varki...
Hocam,konuşmanızı bitirirken bana katlandiginiz için diyerek bitiriyorsunuz, ben emekli öğretmenim,yaşça sizden büyüğüm, şunu bilmenizi isterim ki.konusmalarinizi büyük bir zeve dinliyor ve sizden birçok şey öğreniyorum
Bu sureçlerde ayakta kalabilmek için dikkatimi şimdi de! şu anda! tutmaya çalişiyorum.geçmiş bitti gelecek henuz belli değil (mevcut değil)en gercek an nefes aldimiz an.her an hersey olabilir diye düşunurek gelecek ile ilgili plânlar yapmiyorum planlarin icinde kaybolmuyorum.geleceğin bilinmezlik oldgunun bilincini ,düşünerek yaşam kalitemin biraz daha dengede kalabildigini Yaşama dair onüme cıkan gunluk toplumsal sorunlari bu sekilde aşmaya calisiyorum.gelecek ile endisé kaygı icine girersem bu ani şimdiyi yaşayamam ki elimizdekiler neler onlarla yetinip ilerlemekten başka care yok gibi gorunuyor.oyle bir surecteyizki aile degerlerinin bittigi yiyecegin bittiği yardimlasmanin bittiği çocuklarin insanlarin aldigi kararlarla oldurulduğu bir dunyanin tam orysindayiz. Teknoloji insanliğin sonu olacak gibi ???? Sevgi ve saygilarimla hocam.
Lisede çalışan bir psikolojik danışman olarak söylüyorum, hocamızın dediği degisim inanılmaz hızlı ve artık bu klasik kuşak çatışmasının çok ötesinde bir durum Yeni kuşak yada kuşaklar sapiens in dediği gibi birer homo deus olma yolunda ilerliyor bizlerse eski sürüm birer sapiens onlarla iletişim oluşturmak, köprü kurmak her zamankinden zor
Karl Marx; "Die Philosophen haben die Welt nur verschieden interpretiert; es kommt aber darauf an, sie zu verändern.“ (Thesen über Feuerbach, 11. These)" Benim size sorum. İçinde bulunduğumuz çağda, şayet siz yeni bir "manifesto" yazsanız, insanlık için nasıl bir toplumsal sistem ve yaşam önerirsiniz? Merakla bekliyorum.
Belki de toplulukları insan şirketleri yönetecek, en iyi insan yetiştiren şirket mesela, insan şirketleri arasında kaliteli insan yetiştirme rekabetleri falan, uzun yaşayıp görmek isterdim doğrusu.
Adalet duygusu çok yüksek biri olarak söyleyebilirimki, babalik ve hakimlik sıfatları bende birleşseydi bu sorunun çözümü olarak bakacagım ilk şeylerden biri kurbanın mahiyeti olurdu. Egerki ölen kişinin ölümü insanlık veya herhangi bir insan için daha sonrasında hayırlı bi durum olabilecekse daha az ceza ile kaza ile ölüme sebep olan evladı kurtarırdım
“Bir dram mı, bir trajedi mi?” diye başladınız Hocam. Aklıma Charlie Chaplin’in sözleri geldi. Rowan Atkinson’ın aktardığına göre Charlie Chaplin, hayatta her durumun “close-up” çekildiğinde dram, yeterince geniş açı ile uzaktan bakıldığında ise komedi olduğunu söylermiş 😅
Geleceği düşündükçe bu dua geliyor aklıma; "Tanrım bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabullenmek için kuvvet; değiştirebileceğim şeyler için cesaret ve bu ikisini birbirinden ayırmak için akıl ver.”
duyduğum tek akılcı dua :p
Fevkalade
bu duada abd de kiliselwrde cok soylenir, ama dikkat edersen insani pasif yapar, cunku hersey degisim icindedir ve cidden olumden baska degistiremiyeceginiz hicbir sey yoktur dunyada. Lutfen elestiriyorum diye bana kizmayiniz, yasim 65 , yasima saygi gosteriniz tesekkurler ❤
@@nilgunwashington7007 yorumunuzda eleştirel bir şey yok ki. Ama bu yorumda bir karşı argüman var.
Değiştiremeyeceğiniz çok fazla şey vardır. Değiştirebileceğiniz şeyler de düşündüğünüz kadar size ait değildir. Yani sizin maharetiniz değildir. Çünkü sizin şu anki halinize gelmenizde sizin bir etkiniz yoktur.
ayri fikirlerde olsakta inancina saygi duyuyorum evladim
Size karsi minnet doluyum. Ömrünüz uzun ,caniniz sag olsun kiymetli Hocamiz❤
Yaşama ve yarına dair en zarif çözümlemeyi dinlemek büyük bir ayrıcalık... Sonsuz sevgi ve minnetle hocam
Çok teşekkür ederim iyi ki burada yayın açıyorsunuz ve şehrin bir köşesinde sizi dinliyoruz.Bu bana çok iyi geliyor.Selam ve sevgiyle
00:04 Dünyanın ve insanlığın geleceği
04:05 Gelecek, gelişmiş bölge ve şehirlerde güçlü bir rasyonalizasyon ve partikül oluşumuna ev sahipliği yapacak.
15:18 Hakimin görevi adaleti sağlamak, babanın görevi ise çocuğunu korumaktır.
23:00 Tanrı, baba ve ayrılmazlık eski düşüncenin omurgasıdır.
26:43 Din anlam sağlar ancak açıklayıcı güce sahip değildir
32:53 Bilim, dini inançların aksine, olayların ardındaki amacı veya anlamı açıklayamaz.
36:18 Nedensellik zincirine sahip düzenli bir evren, ilahi eylemin sonucudur.
42:28 İlerleme durdurulabilir mi?
45:20 İnsanın doğayı ve doğal yaşamı koruma görevi vardır
51:46 Çocukları tuşlara basarak öldürmekle yukarıdan bomba atmak arasında bir seçim yapılması tartışılıyor.
54:46 İnsanın gerçeği arayan doğası
1:00:46 Teknolojiden ve nimetlerinden faydalanmak
1:03:30 Türkiye'de doğanın tahribatı ve sonuçları
1:09:16 Doğanın artık Dünya'daki insan yaşamını destekleyemeyeceği için uzayda kolonizasyon planlanıyor.
1:12:14 Kant'ın görüşü: Görünüşlerle yalnızca duyularımız ve deneyimimiz aracılığıyla iletişime geçebiliriz, ancak bu görünüşlerin arkasında her zaman bir madde vardır.
1:19:44 Rasyonalizasyon nedeniyle sadakat ve bağlılık ortadan kalkacak, bu da ilişkilerin ve evlilik kurumunun zayıflamasına yol açacaktır.
1:22:57 Doğurganlık oranlarının düşmesi ve yaşam koşullarının değişmesi
1:27:54 Gelecek, apartman yaşamında ve daha geniş evlerde ilerlemeler görecek
1:30:38 Maddeler değişime değil dönüşüme uğrar
1:39:13 Teknolojinin hızı deneyimleri değersizleştiriyor ve derin düşünmeyi engelliyor.
1:54:10 Sanat gelecektir.
1:57:33 Gelecekte bir arınma aracı olarak geleneksel ibadetlerin yerini zikir ritüelleri alacak
2:03:31 Değişime direnmek ve gelenekleri korumak
Anlatılan dizi Your Honor! Yayın için teşekkür ederim...
Ama Türkçe versiyonu var demek ki, daha once çekilmişti Hakim adıyla birkac(6/7) bölüm ATV'de yayınlandı. Basrollerde Erdal Beşikçioğlu, Yurdaer Okur, Ebru Özkan oynuyordu. Reytinglere kurban gitti ve erken bitirdiler. Konusu tıpkı hocamızın anlattığı şekildeydi. Hatta Hâkimin oğlunun sebep olduğu ölümcül kazanın suçu baska bir fakir çocuğun üstüne yıkılıyor, ölen çocuğun hapisteki psikopat abisi masum çocuğu döverek öldürüyor. Çok güzel diziydi keşke aniden bitirilmeseydi. Hatta Uğur Yücel, Hasibe Eren gibi ünlü isimler de kadrodaydi.
'Karar verilemezlik trajedinin gücüdür.'
gecenin sözüydü benim için
teşekkürler ve cumartesi görüşmek dileğiyle
Doğu demirkol’un “ asrın müceddidi David Guetta” esprisi geldi aklıma. Konser alanında onbinlerce kişi cezb ile dans ederken, özünde ibadet ediyorlar.. sadakat, din, devlet, tecrübe analizleri ile yine ufkumuzu açıyorsunuz hocam. Chicagodan sevgiler.
Hocam bence sizin en faydalı yanınız ,zihinlerimizdeki darmadağınık (doğru/yalan-yanlış) bilgileri hem ayıklamamıza hem de onları anlamlı bir bütün oluşturabilecek biçimde yan yana getirebilmemizi sağlamanızdır. Tüm emekleriniz için çok teşekkür eder,kolaylıklar dilerim.Hiç ölmeyin inşallah ha bi de hocam gün geçtikçe daha da yakışıklı oluyorsunuz😊
Çok çok teşekkürler, çok ufuk açıcı oldu. "Koç" un gelmesini (İnmesini) beklemeden, gelişmelere şaşmadan hep hazır olmaya çalışmaktan başka bir şey yapamayız kişisel olarak. Direnmeye çalışmak hayal kırıklığı yaratacak gibi görünüyor...
Çok önemli konular anlattınız. Tekrar tekrar izledim. Bence 2. bir yayını hakediyor. Sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Trajedi: Ne yardan ne serden vazgeçebilmek. Ben bu ikilemleri kendi içimde ne kadar sık yaşıyorum Hocam bir bilseniz. Eskiden 'fazla düşünme kafayı yersin' diye telkinde bulunurdum kendi kendime. Sizin sayenizde bunun illa çözülmesi gereken bir problem değil, sadece üzerine düşünülmesi çözümlenmesi gereken bir olgu olduğunu anladım. İyi ki varsınız.
Tesekkür ederim Dücane bey . İyi günler dilerim .
Bu dersin devamı olmalı hocam. Bence bu konu hakkında söyleyecekleriniz çok daha fazla. Bağlanma, sadakat gibi kavramların artık değerinin kalmayacağını ifade ettiniz. Son zamanlarda okuduklarım doğrultusunda ifade etmek isterim ki bu çağın insanı kendini diğer zamanlara nazaran çok daha yalnız, depresif ve bağımlı hissediyor. Bu anlamda klinik verilerde de psikolojik rahatsızlıklarda artış müthiş. Sorum şu; dijital çağ ile değişen hayatımız bahsettiğiniz konuları değersizleştirirken ruhsal sağlığına büyük zararlar vermiyor mu? Ve yaşam amacımız 'mutlu' olmak ise burada bir çelişki yok mu? Haz dopamin dolu bir çağın mutsuz insanlarıyız aslında.
Bence öğrenmek için geldik. Öğrenirken mutlu olamayabiliriz tabi.
Teşekkür ederim 🌸
Güzel tedbirleriniz için çok teşekkür ederiz.
Hocam cok degerli bir konusma. Karsilastirma ve cikarimlariniz cok yerinde olmus. Tesekkurler.
Bu güzel muhabbetiniz için sağolun vaar olun...Sizin üstünüze daha nezaketli birini tanımıyorum 😊
Bu düşündürücü sohbet için içten teşekkürler... Bahsettiğiniz çözülmeleri derinden yaşıyoruz, ve anlam sorunun sonuçlarının bir dışavurumunun da antidepresan, amfetamin, psilosibin ve hatta genç yaşlarda bile tüketiminin olduğu sözü edilen viagranın kullanımının artışında gözlemliyorum. Aklıma manifesto da geliyor. Katı olan her şey buharlaşıyor...
İki kere baştan sona dinledim, daha önce hiç düşünmediğim ayrıntıları düşündüm, algılamamve bakış açım değişti, teşekkür ederim hocam lütfen bizi bundan mahrum etmeyin..
ya efsaneydi eridim bittim
Cok konu,cok bilgi,arada kopuyorum.tekrar izleyip araları doldurmam gerek.tsk.edetim
Bilim ve teknoloji olmasaydı sizi tanımam mümkün olmaz dı. Bulunduğumuz zamandan ve mekandan bizi kurtarıyor teknoloji. Bakın saat 02.13 çalışıyorken sizi dinliyorum teknoloji olmasa bu mümkün olur mu? İlerleme durmaz durmamalı evrende keşfedecek çok şey var.
bilim ve teknoloji butunlugu,buyu yu bozmasaydi zaten gece gece bu seyleri dusunmene gerek yoktu bi bakimdan
Radyodan yayın yapamazmıydı
@@FatoFato-qs9mp Radyo da olabilir ama oda bilimin ürünü 😊
Teşekkürler, döne döne izledim ve doyamadım. Muhteşemdi...
Kullandığınız terimleri açıkladığınız için sizi dinleyebiliyorum. Çok çok teşekkürler 💙
🌸💮🌺🌼Teşekkür ederim.🌸💮🌺🌼
Hayali cihana değer 😌💐🌿🤲minnetle şükranla 🌿💐
Dücane hocam, yayın için teşekkür ederim. Sizi dinleyerek insanlık mücadelemi doğru strateji üzerine kurduğumu düşünüyorum. Birçok arkadaşımızı da daha iyi mücadele edeceği bir platforma taşıdığınızı düşünüyorum. Eksik olmayın. Programınız bittiğinde, Dr.Yücel Çağlar'ın 'Keşke daha önce uyanabilsek' aklıma kendim için geliyor.
Öte yandan, sevgili arkadaşlar, 'Katıl' Avrupa'dan yapılamıyor, ben denedim başaramadım. Bilen varsa buraya aşama aşama yazarsa sevinirim.
Dışarıda bir anlamın olduğuna/olması gerektiğine dair umudun yorgunluğuyla yaşamak yerine, bir anlamın olduğuna dair yakînle oğlunu kurban etmeyi tercih eder mi insan? O kadar ki kurban edilen bile olmak ister mi? İbrahim belki kesecekti oğlunu ama asıl olan İsmail'in kesilmeyi kabul etmesi değil miydi? Kendinde bir anlam yok, evet ama ben yaratırsam var. İnsan muhayyilesinin yarattığı anlamın adı Tanrı, Tanrı'nın yarattığı anlamın adı da muhayyile sanırım. İbrahim'in rüyası gibi bir rüya düşler insan, anlam, rüyası kadardır belki. Böylesi ifadeler sadece ısıtmıyor insanı, yaşatıyor da. İyi yaşamak için önce yaşamaya ihtiyacımız var zira. Sevgiler!
Nefesinize sağlık hocam🙏
20 ekimde mail atmıştım, hocam geleceğe dair bişeyler anlatır mısınız diye. Başlığı görünce mailimin okunduğu kanaatine vardım ve mutlu oldum. ❤
Teşekkürler hocam. İyi ki varsınız.
Her zaman size katlanmak dileğiyle sevgi ve saygılarımla
Hocam harikasın yine. Kızarken bile eğitselsin. ❤
ne güzel kızdı ama tatlı tatlı dimi :))
Şahane anlattınız. Çok teşekkürler, sevgiler...
Dünyayı bekleyen gelecek diye bir şey yok. Herkesi bekleyen bir dünya var.
Hocam iyi ki, varsınız valla. Dünyanın şu günlerinde tek ilacımız sizsiniz. Şu dersler o kadar değerli ki. Azərbaycandan da çok seveniniz, dinleğeniniz var.
Harika,ayrı bir keyif aldım
Bende aynı şeyleri düşünüyorum hislerim aynı hocam teşekkür ederim
Emeğinize sağlık hocam iyi ki varsınız ♥️👋
Saygilar
Hocam çok teşekkür ederim. Emeğinize zamanınıza sağlık.
Dünyayı nasıl bir son bekliyor 🇹🇷
ayy şu bass'ı biraz kısayım, patlıyor 😏😄 şaka bir yana, sayenizde felsefe kitapları okumaya başladım. sizi çok seviyoruz, keşke ülkemde sarıklı hocalar değil de sizin gibi gerçek hocalar çoğalsa ve itibar görse 💗
'Hak yerini bulsun da isterse kıyamet kopsun' düsturuyla hareket ederdim.Çocuğumu adalete feda ederdim,ne kadar acımasız gibi görünse ve ne kadar zor olsa da!
Çok teşekkür ederim hocam...Saygılar
Bu gelecek senaryosu Orwellin 1984ü. Sorgulamayı yitirmiş bir dünyada kölelik erdem kabul edilecek.
Sevgili Hocam cansın, sağ ol.
Logaritmik değişimlerin ani ters yönlü çöküşlerle kesintiye uğraması (balans ayarı gibi düşünülebilir) ya da sonlanması ihtimali de denklemde.
14:06 gülmek size yakışıyor hocam❤
Ya 3. bir seçeneğimiz varsa? Teknoloji ve doğa ikilemi içinde hapsolmamız gereken bir ikilem değil bence, ama insanlık önceliklerini bir gözden geçirmeli. Teknolojiyi çocukların akılsızca saatlerce tiktokta gezmesi daha karlı, akılsızca tüketime yöneltmek daha kârlı. Bu refahan uzaklaştıran bir ekonomik sistem. Teknoloji, zengin olanı daha zengin yapmaya kullanılıyor.
Füsyon enerjisine yatırım ancak son birkaç yılda arttı ve inanılmaz mesafe kat edildi. Para Zuckerberg'e değil de bu işi yapan bilim adamlarına aksaydı ne doğanın dengesi bozulur, ne de enerji krizi buralara gelir ve savaşlar olurdu.
Peki ya eğitim? Amerika'nın militer endüstriyel kompleksine akan para, dar gelirli mahallelerin çocuklarının daha kaliteli bir eğitim almasına harcansaydı?
Bunları sıralayabiliriz, asıl sorun kolektif insan bilincinin, teknolojinin gelişme hızına yetişememesi, insanın hayvani dürtülerini dizginleyememesi gibi geliyor.
Söyleyince uyandım. Abone oldum ve beğeni ve kalp
Çok güzel konuşma.
Teşekkürler hocam emeğinize
Bilmukabele, ükranlarımı sunuyorum.
Hocanın tarif ettiği çağın, yeni yeni başlayan ve geleceğimize uzanan o çağın ismi tespit edildi galiba: Antroposen Çağı - İktisat ve Toplum 'un geçenki sayısıda kapak olmuştu. Daha çok tabiat ve insanın ona olan etkisi - endüstrinin daimiyet meselesi üzerinde durulmuş. Antropoesen Çağ 'ın tasavvuri tarafının aksak kaldığı fikrindeyim Kıymetli Hocamız belki bir gün bu Antroposen Çağ 'a değinir. Saygılarımla.
Çok güzel bir gelecek bekliyor. Kötü diyen bugüne bakarak söyler
Muhakeme ve tahayyül için Jean Baudrillard simulakrlar ve simülasyon öneririm. George Orwell ve Ray Bradburry roman olarak yardımcı olur.
14:30’da Kuru Otlar Üstüne dediği son çıkan NBC sanırım. Hocam izlediyseniz, üstüne konuşmak ister misiniz? Sizin bakış açınızdan nasıl görünüyor merak içindeyim.
İnsanların yeterli beslenmesi ile doğal beslenme arasında, büyüme ile çevrenin korunması arasında karşıt bir ilişki var. Birinci ilişkide denge noktası referansken, ikinci ilişkide çevrenin korunmasını önceleyecek bir denge noktasının aranması tercih edilebilir.
Son bölümdeki çözümleme tüyler ürperticiydi. Evet, karamsar bir gelecek çizgisi ancak zihnim hepsini bir bir onaylıyor elimde olmadan.
Bu sohbetiniz ile başka platformlardan okuduklarım nihayet iç içe geçiyor. Ritm ve insan konusunu biraz daha işleyebiliriz. Ali Ergin Güran insanlaşmanın başlangıcını ritm ile açıklıyor. Çok enteresan gelmişti. Sevgi ile cinselliğin bağını koparmadan zihin bulanıklığımız açılamaz diyor. Nihayetinde sevgiyi arkadaşlığa, toplumsallığa bağlayıp cinselliği def-i hacet seviyesine düşürmeli diyor.
bu harika konuşmanın üzerine bir de nevzat kaya hocanın Sinema ve Teoloji konuşmasını dinlemenizi öneririm. dücane hocanın bahsettiği tanrının ölümünün nasılını ve sonuçlarını kavramak açısından faydalı olacaktır.
dücane cündioğlu&nevzat kaya birlikte bir yayın yapsa ahh .. hayali bile heyecanlandırıyor..din, mitoloji.. toplum..anlam..felsefe.. o kadar çok noktada örtüşme ve çatışma var ki düşünce düzeyinde..
çok yükseklerde birlikte centilmence süzüleceklerdir.. derinleri kazıp.. okyanusun dibinde gezineceklerdir.. ikisini de dinleyen biri olarak kafamda fırtınalı bir o kadar sakin hakikati deşen konuşmalar yapıyorum
Çok teşekkürler
Hocam dersleri azaltmak değil daha da artırmaya ihtiyacımız var. Öğrencileriniz, takipçilerinizin içinde bu talepte olanların da bulunduğunu, siz yorulmaz da anlatırsanız bu takipçilerinizin dinlemeye, çalışmakla ancak mutlu olacağını, " yorulduk" demekten utanç duyacağını ifade etmek isterim. Daha fazla ders, daha fazla bilgi, daha fazla akıl yürütme, daha fazla yorum zenginliği...
Hocam bu modern yaşam ile ilgili daha fazla konuşma yapabilir misiniz, mesela bu çağ için felsefe, sanat nasıl bir biçim alacak? Dizgesel bir düşünme olamayacak mı? Bu çağın Hegel ya da Kant’ı olamayacak mı?
Teşekkürler...
Hocam iyiki varsınız harikasınız
muhteşemdi.
Teşekkürler.
Her dersin sonunda siz mutlu olarak agriliyorsunuz bizde karanlığın içine gömülüyoruz.
ne nedir neden nasıl nereden nereye...Bir de şu kaçarsınız dediğin konulara dal da kim kaçıyor kim kalıyor görelim üstat...
İyi geceler hocam
Teşekkür ederim
Dücanım Hocam, hak meselesi değil de cesaret meselesi size yazmak ya da soru sormak.
😅
Teşekkurler hocam
Hocam eğer bilen birinden blockchain konusunun bugün yapabildiklerini ve vaadettiklerini dinlemedi iseniz şiddetle dinlemenizi öneririm. Hatta endüstri 4.0, AI ve IOT ile blockchain kombinasyonu varki...
Ben ,üzülerek de olsa alması gereken cezayı almasını isterim...ortada bi suç varsa tabii
Hocam, İsmail'in duruşu/tavrı için ne dersiniz?
Hocam,konuşmanızı bitirirken bana katlandiginiz için diyerek bitiriyorsunuz, ben emekli öğretmenim,yaşça sizden büyüğüm, şunu bilmenizi isterim ki.konusmalarinizi büyük bir zeve dinliyor ve sizden birçok şey öğreniyorum
Danke!
trajik
teknolojide mi dogandanmi
cevapla ilgilenmez felsefe
hakikatin ettafinda dolaşıyoruz.ilk 1 saatin özetin özeti.cok hos
Hocam felsefe hangi biçimi alacak bu gelişmeler ile, bundan da bahsedebilir misiniz? ❤
Teşekkürler
1.41 da arkada havai fişek mi gördüm ben yoksa şekerim düştü gözümün önünde mi patlamalar?
Bu sureçlerde ayakta kalabilmek için dikkatimi şimdi de! şu anda! tutmaya çalişiyorum.geçmiş bitti gelecek henuz belli değil (mevcut değil)en gercek an nefes aldimiz an.her an hersey olabilir diye düşunurek gelecek ile ilgili plânlar yapmiyorum planlarin icinde kaybolmuyorum.geleceğin bilinmezlik oldgunun bilincini ,düşünerek yaşam kalitemin biraz daha dengede kalabildigini
Yaşama dair onüme cıkan gunluk toplumsal sorunlari bu sekilde aşmaya calisiyorum.gelecek ile endisé kaygı icine girersem bu ani şimdiyi yaşayamam ki elimizdekiler neler onlarla yetinip ilerlemekten başka care yok gibi gorunuyor.oyle bir surecteyizki aile degerlerinin bittigi yiyecegin bittiği yardimlasmanin bittiği çocuklarin insanlarin aldigi kararlarla oldurulduğu bir dunyanin tam orysindayiz.
Teknoloji insanliğin sonu olacak gibi ????
Sevgi ve saygilarimla hocam.
👏👏👏👏👏👏👏👏
Lisede çalışan bir psikolojik danışman olarak söylüyorum, hocamızın dediği degisim inanılmaz hızlı ve artık bu klasik kuşak çatışmasının çok ötesinde bir durum Yeni kuşak yada kuşaklar sapiens in dediği gibi birer homo deus olma yolunda ilerliyor bizlerse eski sürüm birer sapiens onlarla iletişim oluşturmak, köprü kurmak her zamankinden zor
Hocam peki ne yapmali?
Teşekkürler ❤❤❤❤❤
Kadimler boşuna "söz" demediler. Logos'un gücü!☺
Karl Marx; "Die Philosophen haben die Welt nur verschieden interpretiert; es kommt aber darauf an, sie zu verändern.“ (Thesen über Feuerbach, 11. These)"
Benim size sorum. İçinde bulunduğumuz çağda, şayet siz yeni bir "manifesto" yazsanız, insanlık için nasıl bir toplumsal sistem ve yaşam önerirsiniz?
Merakla bekliyorum.
Felsefe sözlüğü derslerine ara verecek olmanız bizleri üzdü hocam.
hocam kısıtlama bence o aristotalesin görüşü.ben cevhere de ulaşmak istiyorum
Belki de toplulukları insan şirketleri yönetecek, en iyi insan yetiştiren şirket mesela, insan şirketleri arasında kaliteli insan yetiştirme rekabetleri falan, uzun yaşayıp görmek isterdim doğrusu.
Adalet duygusu çok yüksek biri olarak söyleyebilirimki, babalik ve hakimlik sıfatları bende birleşseydi bu sorunun çözümü olarak bakacagım ilk şeylerden biri kurbanın mahiyeti olurdu. Egerki ölen kişinin ölümü insanlık veya herhangi bir insan için daha sonrasında hayırlı bi durum olabilecekse daha az ceza ile kaza ile ölüme sebep olan evladı kurtarırdım
❤
“Bir dram mı, bir trajedi mi?” diye başladınız Hocam. Aklıma Charlie Chaplin’in sözleri geldi. Rowan Atkinson’ın aktardığına göre Charlie Chaplin, hayatta her durumun “close-up” çekildiğinde dram, yeterince geniş açı ile uzaktan bakıldığında ise komedi olduğunu söylermiş 😅
1.5 hizda izleyince Konular daha izlenebilir oluyor.
İşte ey akıl! Dikkat et! Meş'ûm bir âlet nerede? Kâinât anahtarı nerede?