"Anlamaya çalışma hissetmeye çalış". Bu cümle de çok tanıdık geliyor. Evliyanın büyüklerinden bir zat "Kader konusunun çok sohbetini yapmayın iman edin, âlimler kaderi bilir fakat çok konuşmazlar" demiş.
Böyle içerikler, hayata ve evrene bakış açımızı daha da genişletiyor. Her videonuzda yeni bir şey öğreniyorum! Bu kadar titiz ve özenli içerikler üretmeye devam edin lütfen, gerçekten izleyicilere yepyeni bir perspektif kazandırıyorsunuz. Ellerinize sağlık!
"Bazıları kaderden kaçarken aslında kaderine irerler". Bu söz məndə çox dərin iz buraxdı səbəbi isə bu yaxınlarda fərqinə vardığım bir gerçəkdir. Evləndiyim zaman doğum kontrol həbi qəbul etməyə başladım. Yoldaşımla anlaşdıqki, həmən uşaq istəmirik və mən dərman qəbul etdim aylarla. Sonradan artıq övladımızın olmağına qərar verəndə dərmanı buraxdım lakin,hamiləliyim zamanı məlum oldu ki,məndə kista varmış və əslində bu kistalar uşaq olmağına mane olurmuş,lakin qəbul etdiyim doğum kontrol həbləri bu kistaları müalicə edərək əslində mənim hamiləliyimə kömək ediblər. Bir növ qatqıda bulunublar. Bunu övladım olanda bildim lakin iki il sonra sanki birdən danq etdi başıma. Qızım bu dünyaya gəlməli imişki mən doğum kontrol həbi qəbul edərək onu gecikdirdiyimi sanarkən daha da tezləşdirmişəm gəlməyini. Ona görə yuxarıdakı cümlə sanki mənim iki ildi yaşadığım əhvali-ruhiyyəmi bir cümlə ilə ifadə etdi və sanki elektrik vurmuş kimi ayıldım🤭
Zaman döngüseldir ve sadece bir ölçüdür. Bir sineğe vurmak istediğinizde, sinek kendisine doğru gelen gazeteyi yavaş çekimde görür. Çünkü onun boyutlarındaki zaman daha hızlı akmaktadır. Keza filmlerde devlerin, insanların arasında yavaş çekimde yürür gibi olduğunu fark etmişinizdir. Bunun sebebi bizim zamanımızın, deve göre daha hızlı akmasıdır. Yani zaman, kütleye ve hıza bağımlıdır. Bu zamanın ölçüsel olduğu ifade ediyordu. Hz.Musa ile Hz.Hızır'ın kıssasında, "eğer bu çocuk büyüse idi katil olacaktı" diyerek, çocuğun büyüyüp bir katile dönüştüğü bir zaman evreni de var olmuş olduğunu ifade etmiştir. Hızır, bulunduğu evrende çocuğa müdahale edip, diğer zamanı budayıp, ihtimali teke düşürür. Hızır her iki zaman, belki de daha fazlasını tecrübe ediyorsa, döngüsel zamanı 4 boyutlu olarak görür anlamına geliyor. Interstellar'da "onlara göre zamanda ileri gitmek için bir tepeyi tırmanmak yeterlidir veya geri gitmek için tepe aşağı iniyorlardır" diyordu. Hızır'ın tecrübesi tam olarak bu şekilde
Yoruma denk gelen arkadaşlar için zamanı anlamayı kolaylaştırmak istiyorum. Boşlukta olduğunuzu hayal edin, etrafınızdaki hiçbir şey hareket etmediği, gelişim göstermediği için zamanın ne olduğunu hiçbir şekilde bilemezsiniz, zamandan bahsedemezsiniz. Aynı şekilde yerçekimi ve yeryüzü olmasaydı "yukarı, aşağı, sağ ve sol"dan da bahsedemeyecektiniz, uzayda nesnel yönler yoktur. Bu sebeple evren ilk oluştuğunda orada olsaydık zamanın ne olduğunu anlayamazdık çünkü etrafta herhangi bir şeyin oluşmasına, gelişmesine elverişli ortamlar henüz oluşmamıştı. Şuan evrenin oluşmasından belirli bir zaman geçtiği, evren yeni hayatlar türetmeye elverişli hale geldiği, entropi her şeyi yok edecek boyutta olmadığı için zamandan ve mekandan bahsedebiliyoruz. Fakat trilyonlarca yıl sonra evren dağılmaya başladığında, entropi evren yeni yapılar oluşturamayacak hale gelecek kadar artmış olduğundan tekrardan zamandan bahsedemeyeceğiz. Zaman sadece mekanla var olabilen bir illüzyondur, ilerleyişi temsil eder. Bu yüzden "büyük patlamadan önce" diye kullandığımız tabir yanlıştır çünkü "önce" dediğimiz kavram bir zamanı işaret eder. Eğer evren yoksa zamanda yoktur. Bu tabirin mantıklı olmasının tek yolu bundan önce başka bir evrenin olması olacaktır. Evrenin başlayan ve entropinin artışıyla biten bir şey olduğunu düşünürsek, kendi üstüne çöktüğünde tek bir noktada birleşip patlayarak yeni bir evren oluşturduğunu düşünebiliriz. Bunu düşünmemin sebebi de karadeliklerin aslında başka yerlere açılan kapılar olmadığı, sadece maddelerin atomların arasında boşluk kalmayacak derecede sıkışmasından ibaret olduğunu düşünmem. Evrenimizdeki karadelikler inanılmaz boyutlara gelip birleşip zaman ve mekan dokusunu kendi içine çekmeye başladığında her şey tek bir noktada birleşecek ve sonrasında patlayacak. Bu hesapla evrenin döngüsel olduğunu, bu döngünün nasıl başladığının bilinmediği bir paradokstan ibaret olduğunu anlayabiliriz. Evreni ve fizik yasalarını öğrendikçe zaman denilen şeyin ne olduğu da akılda daha iyi canlanmaya başlıyor.
Dostum, zamanla ilgili görüşün gayet derin ve düşündürücü. Fikirlerini net bir şekilde ifade etmişsin ve evren, zaman, mekân kavramlarını birbirine bağlı bir şekilde ele alarak güzel bir akış sağlamışsın. Bilimsel dayanaklar üzerine kurulu ve filozofik bir bakış açısı sunuyorsun, bu da fikrinin hem teorik hem de düşünsel derinliğini artırıyor. Fikirlerinin genel yapısına katılıyorum ama birkaç noktaya değinmek isterim: Zaman ve Mekânın İlişkisi: Zamanın sadece mekânla var olabileceği fikri, özellikle genel görelilik teorisiyle uyumlu. Zaman ve mekânın ayrılmaz birer yapı olduğunu düşünüyoruz. Fakat bazı teoriler, "zaman"ın mekândan bağımsız olarak da bir anlamı olabileceğini öne sürer. Örneğin, kuantum fiziğinde, bazı modellerde zaman bir tür temel özellik olarak tanımlanabilir. Yani zamanın sadece mekân var olduğunda değil, farklı bir seviyede de var olabileceğini iddia eden fikirler var. Entropi ve Zamanın Sonu: Entropi konusuna yaptığın vurgu, termodinamiğin ikinci yasasıyla tutarlı. Fakat zamanın entropinin artışıyla tamamen sona erip ermeyeceği tartışmalı. Bazı teorilerde, evrenin sonundaki "ısı ölümü" durumunda bile zamanın bir şekilde akmaya devam edeceği düşünülüyor, ama zamanın ne anlam ifade edeceği, "ilerleyiş" kavramı anlamını yitirir mi gibi sorular açıkta kalıyor. Döngüsel Evren Modeli: Evrenin döngüsel olduğunu ve karadeliklerin bir birleşme noktasıyla yeni bir evren oluşturabileceğini düşündüğün nokta da, "Big Bounce" teorisini andırıyor. Bu teoriye göre, evren bir çökme noktasına ulaşıp yeniden genişleyebilir. Fakat şu anki kozmolojik gözlemler, evrenin genişlemeye devam ettiğini ve bu genişlemenin giderek hızlandığını gösteriyor. Bu da, döngüsel evren modeli yerine "Büyük Soğuma" (Big Freeze) ya da "Büyük Yırtılma" (Big Rip) gibi senaryoları öne çıkarıyor. Kendi görüşüm: Zaman, algıladığımız bir kavram olduğu için insan zihni tarafından üretilen bir illüzyon gibi görülebilir. Ancak fiziksel olarak evrendeki olayların sıralanması ve değişimi bağlamında "zaman" kavramı gerçektir. Zamanın tamamen subjektif ve illüzyon olduğunu savunan bazı düşünceler olsa da, bilimsel olarak ölçülebilir ve gözlemlenebilir bir fenomen olduğu için onu sadece bir illüzyon olarak tanımlamak eksik kalabilir. Ayrıca, kuantum seviyesinde zaman kavramı hala tam olarak çözülememiştir ve burada gizemler devam ediyor. Senin bakış açın gayet mantıklı ve anlamlı. Biraz daha detaylandırmak istersen kuantum mekaniğiyle zaman arasındaki ilişkiyi veya zamanın "blok evren" modeli gibi alternatif kozmolojik modellerle nasıl ele alındığını da inceleyebilirsin. Sonuçta, zaman her birimizin farklı şekillerde algıladığı ve tanımladığı, ama hepimizi etkileyen bir olgu. Teşekkürler.
@@genesisyinesis9091 Yanıtın için teşekkür ederim. Zaman ve mekan konusunda, bu ikisinin birbirine bağımlı olduğu düşüncemin dayanağı karadelikler. Newton da zamanın mekandan bağımsız bir şey olduğunu savunuyordu sanırım. Ama sonra Einstein göreliliği getirdi. Eğer ben hızlı gittiğimde zaman benim için yavaşlıyorsa, karadeliğinin etrafındayken olması gerekenden farklı akıyorsa bu zamanın mutlak olduğunu değil her maddeyle farklı etkileştiği anlamına gelir. Bu öznellik durumu onun bağımsız olduğuna da yorulabilir ama sonuçta sadece zihne değil, canlı olmayan maddelere de farklı etki ediyor. Kara deliğin etrafında farklı akıyorsa bu ancak madde ile etkileştiği için mümkün olabilir. Evrenin sonu konusunda, nasıl sona ereceğiyle ilgili sayısız hipotez var. Sonsuza kadar genişleyip de karanlığa gömülerek sona ermesinden tut, tam tersi yaşanıp kendi içine çökmesine kadar gerçekleşme ihtimali birbirine yakın olan 7-8 popüler görüş var. Benim tek bir noktada birleşeceğini düşünmemin sebebi yine kara delikler. Bilimde henüz keşfedilmemiş "beyaz delik" kavramı var, kara deliğin yuttuğu şeyleri başka yere püskürten delikler. Ama kara deliğin başka bir yere açılan kapılar olduğuna dair hiçbir kanıtımız ya da mantıklı sebebimiz yok. Bana kalırsa yuttuğu şeyler atomların arasında boşluk kalmayacak şekilde sıkışıyor, bundan ibaret. Ve etrafındaki uzay zaman dokusuna da etki ettiğini düşünürsek eninde sonunda bunların hepsi büyüyecek, her şey onlar tarafından yutulacak. Bir zaman sonra etrafta yutacak bir şey kalmadığında inanılmaz kütleleri sebebiyle uzay dokusunu da yutmaya başlayacak. Bunun sonu da her şeyin tek bir noktada birleşmesi demek. Son olarak kuantum da henüz yeni yeni detaylar ortaya çıkan bir bilim dalı olduğu için zaman ile nasıl bir ilişkisi var emin değilim. İki maddenin nasıl ışık hızından hızlı bir şekilde iletişim kurabildiğinin ben ölmeden keşfedilmesini umuyorum sadece.
@@LuciGiardano Klasik fizikte, özellikle Einstein'ın görelilik teorisinde, zaman ve mekan "uzay-zaman" adı verilen tek bir dört boyutlu yapı olarak birlikte ele alınıyor. Burada zaman, olayların sırasını ve ilerleyişini tanımlayan bir boyut olarak işlev görüyor. Fakat kuantum dünyasında, bu kavramlar aynı şekilde işlemiyor. Kuantum mekaniğinde zaman, hala Newtoncu bir şekilde, mutlak bir dış faktör olarak kabul ediliyor, yani olayların sırasını belirliyor ama kendisi fiziksel bir nesne olarak değerlendirilmiyor. Zamanın kendisi kuantum fiziğinde ölçülen bir büyüklük değil. Diğer yandan, kuantum mekaniğiyle göreliliği birleştiren bir "kuantum yerçekimi" teorisi hâlâ bulunmuş değil. Bu yüzden, iki dünya arasındaki hesaplamalar birbirine uymuyor, hata payları çıkıyor. Bu farklılığı çözmek için zamanın ve mekanın ayrı ayrı nasıl ele alınabileceğini anlamak gerekiyor. Birçok fizikçi, bu ayrımı yapabilmek için teoriler üzerinde çalışıyor, fakat şu an elimizde kesin bir çözüm yok. Eğer zaman ve mekanı birleştirecek yeni bir matematiksel formül bulunursa, kuantum mekaniği ve genel görelilik teorisi arasındaki bu uçurumu kapatabiliriz. İşte o zaman hem büyük ölçekli evreni hem de atom altı dünyayı tek bir çerçevede açıklayabilecek bir "her şeyin teorisi" ne ulaşmak mümkün olabilir. Bu durum aynı zamanda, zamanın doğasıyla ilgili kafa karışıklığını artırıyor. Kuantum dünyasında neden böyle bir ayrım var, neden klasik fiziğin kuralları burada işlemiyor? Tüm bu soruların cevaplarını umuyorum ki ölmeden görebiliriz. Bu keyifli sohbet için teşekkürler
from dizisinde şarkı olarak şey The Pixies - Que Sera Sera burada (Que sera sera, İspanyolca "Her şey olacağına varır." anlamına gelen bir deyimdir.) Que sera, sera Whatever will be, will be The future's not ours to see Que sera, sera What will be, will be
Videolarının kalitesi her geçen gün artıyor ve böyle bir sistemde bile bilgelik peşinden yürüyen insanlara yardımcı oluyorsun emeğin için çok teşekkürler
belki de ben anlamaya çalıştığım için film hakkında arada kalmıştım ama videonun filmden kat ve kat iyi olduğu bir gerçek. Hem tenet, hem Aristoteles hem tasavvufun hiç sırıtmayacak bir şekilde bir arada olduğu on numara bir iş yine, eline sağlık 💯
Senin videolarını her izlediğimde sanki önceden okuduğum kitabı tekrar okuduğumu ama bu sefer sanki daha derin ve daha güzel olduğunu hissediyorum. Her videon Ufuk açıcı cidden. Tekrardan şükranlarımı sunuyorum.
Bu zaman paradoksu bana terminator serisinde gelecekten geçmişe gönderilen düşmanların veya kişilerin artık o zamana geldiklerinde kendilerine ait olan şahsen bir geleceğe göre şekillenecek bir gerçekliğe adım atmalarına dair gerçekliği hatırlatıyor. Gelecek her zaman belirsizdir veya sonu bellidir bunu bilmenin imkanı yoktur, ancak zaman çizgisinde aslında orada olmaması gereken 1 kişi bile tüm gerçekliği kendi gerçekliği ve içinde bulunduğu tüm dünyanın gerçekliğine göre yeni bir paralel dünya içinde yaşar ve onu oraya gönderen gelecekteki herkesin yaşayacağı gelecek ise aynı zaman dokusunun kendi zamanlarında dalgalanmasından dolayı artık başka bir gerçekliğe sahiptir. Paradoks gibi paradoks, seviyorum böyle işleri
Bu konu hakkında çok düşünüyorum. Bazen cidden aslında zaman diye bir şeyin var olmadığını kendi kendime ıspatlıyorum. Çok heyecan verici ve korkutucu bir düşünce aslında. Bu video sayesinde Aristotelin de birebir benim gibi düşündüyünü duymak bana çok iyi geldi. Teşekkür ederim. En azından Aristotelle kafalarımızın aynı olçasına sevindim. İçsel huzur buldum. ❤
Karar aldığımızda da aynı mantık, yapılacaklar bellidir. Sadece yapacaklarının hangi sürede tamamlanacağını ve başına neler geleceğini karar aldığın anda bilemezsin. Sonra aldığın kararın sonuçlarına katlanırsın.
Emeğine sağlık Saltuk kanalında izlendiğim videon kalmadı ve gerçekten diğer inceleme yapan kanallardan çok farklı bir anlatımın var iyi anlamda en iyi film inceleme kanalı olabilirsin❤
Usta gerçekten çok güzel anlatmışsın. Filmi izlediğimde bu kadar anlamamıştım. Şimdi daha iyi anladım. Özellikle matrix örneklerini çok sevdim . Sevgiler
Gerçekten bu video metinlerini hazırlayan sen misin? Her videonda GERÇEK anlamla anlatıcılığına hayran kalıyorum. Bu sayfa keşfedilmemiş bir cevher barındırıyor. Seni tebrik ediyorum arkadaşım/kardeşim yaşını bilmiyorum ama anlatım tarzına hayranım ✨ Biraz daha sık video istiyoruz..
Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Benim mesleğim senaryo yazarlığı zaten. Sinema mezunuyum. Dolayısıyla evet hayatta yaptığım en iyi şey anlatıcılık :)
Yine harika bir film incelemesi olmuş başarıların devamını diliyorum. Senden bir isteğim var Network 1976 filminin de incelemesini yapar mısın. Çok derin anlamı olan bir film
Kanala yeni denk geldim ilk video Noctural animals’ı izledim ikinci bu video karşıma çıktı yeni yayınlandığı için heyecanlandım filmi merak ediyordum ve anlatım tarzına farklı konuları felsefeleri tasaavvufu birbirini barındırır şekilde anlatımınızı çok beğendim etkilendim zaten bi yerlerde bildiğimiz içten içe hissettiğimiz bişey “olacak olan çoktan oldu biz sadece nedenini öğreniyoruz burda “ ama unuttuğumuz bişey de biçok fikir akımı bunu dile getiriyor aslında gerek felsefeciler gerek tasavvuf ehli zaman diye bi kavram yok sadece hisset anda ol yaşamaya çalış bu mesaj içeriği güzel olmuş
Ellerine sağlık çok güzel olmuş Lakin daha uzun olsa daha güzel olurmuş ki bu film bunu hakeden bi’ yapıt. Yine de süper iş çıkarmışsın her zamanki gibi. Hype yine senin ✌️
Şu anla ilgili tek sorun aslında kahrolasının var olmaması. Çünkü şu an gelecektir ve gelecek te geçmiş. Hepsi aslında aynı şeyin parçasıdır. Varoluşa geçiş vey yok oluş bir süreçtir. Var olmak veya yok olmak. Gelecek şimdi. -Fakat şu an aslında var, onun içindeyiz. -Az önce bunu söylediğin zaman içindeydin ama artık içinde değilsin. İçinde değilsin. Gelecek sonsuza dek peşimizde. Katılıyor musun?
Bu filmi uzun zaman önce izlemişdim, çok etkilenmişdim tıpkı Momentum gibi ama her şeyi tam kafamda oturtamamışdım, bu yüzdün yeniden izlemeye cesaret edemiyordum. Eminim ki, bu videon da diğerleri gibi bana çok yardımcı olucak Teşekkürler Satlukhan ❤ Merak etme videon artık bizlere emanet 💪👍
Film kaderi çok güzel bir şekilde açıklıyor. Karakterimiz sürekli kadere karşı direnirken olanın çoktan olduğunu ve olanın en iyisi olduğunu anlıyor. Olan en iyisidir. Çünkü mükemmel olan Yadatan kusurlu bir an yaratmaz. Bu nedenle her an mükemmel olmalıdır. Şuan varsan yarın da var olacaksın yoksa yaratılmazdın. Yaratan seni sevmek için yarattı.
Emeğine sağlık kardeşim özellikle varoluşsal Felsefe ile alakalı yaptığın analizler bunu daha önce izlediğimiz filmler ile detaylandırman çok ilgi çekici tavsiye edebileceğin kitaplar varsa çok memnun olurum
Evet zaman harekete bağlıdır, Aristoteles gerçekten zamanın ötesindeki bir düşünür. Ancak uzayda hareket etmek zamanda durmak, zamanda hareket etmek ise uzayda durmak demektir. Emeğine sağlık, güzel içerik olmuş.
Whisplash ve zindan adası filmlerini yorumladığın videolardan beri takip ediyorum kanalım birgun buralara kadar geleceğini biliyordum ve daha da büyüyeceğinden de eminim. Senden the platform filminin de incelemesini dört gözle bekliyorum.
ya seçim şansımız olmadan yaşadıklarımız mesela yaşamak bir seçim mi ölmeyi seçen birisi neden bu seçimi yaptığını nasıl anlayabilir bence hayatta çokça mecbur kaldığımız ve seçim gibi görünen ama seçim şansımızın olmadığı durumlar var
@@SaltukhanAyas ama kahinin dediği neden bu seçimi yaptığımızı anlamak için burada bir çelişki var yaptığımız seçimin sonuçlarını göremeden nasıl anlayabiliriz ki ya da görmemiz gerekmiyor mu anlamak için
Videoyu ben hazırladım ama artık size emanet.
Reis ben yorum yapamıyorum neden?
@@ozcan-yldz yorum yapamadigini gordum neden ki?
Biz bu videoyu çoktan izlemiştik zaten , buraya bu videoyu neden izlediğimi öğrenmeye geldim
Abi anime incelemesi yaparmisin?
@saltukhanayas kanka 7 bin hype benden artık 😅
Filmin felsefesini anlatırken farklı argümanlar kullanman bu yapıt için ne kadar araştırma yaptığını gösteriyor bu güzel anlatım için teşekkür ederim
Ben de teşekkür ederim dostum sağ ol
"Anlamaya çalışma hissetmeye çalış". Bu cümle de çok tanıdık geliyor. Evliyanın büyüklerinden bir zat "Kader konusunun çok sohbetini yapmayın iman edin, âlimler kaderi bilir fakat çok konuşmazlar" demiş.
Bı sürü video izliyorum lakin senin kadar huzur veren kendimi anlamami sağlayan yok aylardır video bekliyorum iyiki varsın
Çok teşekkür ederim ne mutlu bana 🙏🏻
Böyle içerikler, hayata ve evrene bakış açımızı daha da genişletiyor. Her videonuzda yeni bir şey öğreniyorum! Bu kadar titiz ve özenli içerikler üretmeye devam edin lütfen, gerçekten izleyicilere yepyeni bir perspektif kazandırıyorsunuz. Ellerinize sağlık!
Çok teşekkür ederim sağ olun
"Bazıları kaderden kaçarken aslında kaderine irerler". Bu söz məndə çox dərin iz buraxdı səbəbi isə bu yaxınlarda fərqinə vardığım bir gerçəkdir. Evləndiyim zaman doğum kontrol həbi qəbul etməyə başladım. Yoldaşımla anlaşdıqki, həmən uşaq istəmirik və mən dərman qəbul etdim aylarla. Sonradan artıq övladımızın olmağına qərar verəndə dərmanı buraxdım lakin,hamiləliyim zamanı məlum oldu ki,məndə kista varmış və əslində bu kistalar uşaq olmağına mane olurmuş,lakin qəbul etdiyim doğum kontrol həbləri bu kistaları müalicə edərək əslində mənim hamiləliyimə kömək ediblər. Bir növ qatqıda bulunublar. Bunu övladım olanda bildim lakin iki il sonra sanki birdən danq etdi başıma. Qızım bu dünyaya gəlməli imişki mən doğum kontrol həbi qəbul edərək onu gecikdirdiyimi sanarkən daha da tezləşdirmişəm gəlməyini. Ona görə yuxarıdakı cümlə sanki mənim iki ildi yaşadığım əhvali-ruhiyyəmi bir cümlə ilə ifadə etdi və sanki elektrik vurmuş kimi ayıldım🤭
Muhteşem bir tevafuk okurken tüylerim ürperdi
Haydaaa
ciddən şokdayam😮
Zaman döngüseldir ve sadece bir ölçüdür. Bir sineğe vurmak istediğinizde, sinek kendisine doğru gelen gazeteyi yavaş çekimde görür. Çünkü onun boyutlarındaki zaman daha hızlı akmaktadır. Keza filmlerde devlerin, insanların arasında yavaş çekimde yürür gibi olduğunu fark etmişinizdir. Bunun sebebi bizim zamanımızın, deve göre daha hızlı akmasıdır. Yani zaman, kütleye ve hıza bağımlıdır. Bu zamanın ölçüsel olduğu ifade ediyordu. Hz.Musa ile Hz.Hızır'ın kıssasında, "eğer bu çocuk büyüse idi katil olacaktı" diyerek, çocuğun büyüyüp bir katile dönüştüğü bir zaman evreni de var olmuş olduğunu ifade etmiştir. Hızır, bulunduğu evrende çocuğa müdahale edip, diğer zamanı budayıp, ihtimali teke düşürür. Hızır her iki zaman, belki de daha fazlasını tecrübe ediyorsa, döngüsel zamanı 4 boyutlu olarak görür anlamına geliyor. Interstellar'da "onlara göre zamanda ileri gitmek için bir tepeyi tırmanmak yeterlidir veya geri gitmek için tepe aşağı iniyorlardır" diyordu. Hızır'ın tecrübesi tam olarak bu şekilde
Hızır şimdi neden müdahale etmiyor acaba
@@YalanDünya07 peygamber olmadığı için
@@nushirevan Teşekkürler
❤
firavunu çocukken öldürtmeyen yaradan, sokaktaki çocuğu anasını babasını yoldan çıkaracak diye öldürtüyor. İlginç.
Yoruma denk gelen arkadaşlar için zamanı anlamayı kolaylaştırmak istiyorum. Boşlukta olduğunuzu hayal edin, etrafınızdaki hiçbir şey hareket etmediği, gelişim göstermediği için zamanın ne olduğunu hiçbir şekilde bilemezsiniz, zamandan bahsedemezsiniz. Aynı şekilde yerçekimi ve yeryüzü olmasaydı "yukarı, aşağı, sağ ve sol"dan da bahsedemeyecektiniz, uzayda nesnel yönler yoktur. Bu sebeple evren ilk oluştuğunda orada olsaydık zamanın ne olduğunu anlayamazdık çünkü etrafta herhangi bir şeyin oluşmasına, gelişmesine elverişli ortamlar henüz oluşmamıştı. Şuan evrenin oluşmasından belirli bir zaman geçtiği, evren yeni hayatlar türetmeye elverişli hale geldiği, entropi her şeyi yok edecek boyutta olmadığı için zamandan ve mekandan bahsedebiliyoruz. Fakat trilyonlarca yıl sonra evren dağılmaya başladığında, entropi evren yeni yapılar oluşturamayacak hale gelecek kadar artmış olduğundan tekrardan zamandan bahsedemeyeceğiz. Zaman sadece mekanla var olabilen bir illüzyondur, ilerleyişi temsil eder. Bu yüzden "büyük patlamadan önce" diye kullandığımız tabir yanlıştır çünkü "önce" dediğimiz kavram bir zamanı işaret eder. Eğer evren yoksa zamanda yoktur. Bu tabirin mantıklı olmasının tek yolu bundan önce başka bir evrenin olması olacaktır. Evrenin başlayan ve entropinin artışıyla biten bir şey olduğunu düşünürsek, kendi üstüne çöktüğünde tek bir noktada birleşip patlayarak yeni bir evren oluşturduğunu düşünebiliriz. Bunu düşünmemin sebebi de karadeliklerin aslında başka yerlere açılan kapılar olmadığı, sadece maddelerin atomların arasında boşluk kalmayacak derecede sıkışmasından ibaret olduğunu düşünmem. Evrenimizdeki karadelikler inanılmaz boyutlara gelip birleşip zaman ve mekan dokusunu kendi içine çekmeye başladığında her şey tek bir noktada birleşecek ve sonrasında patlayacak. Bu hesapla evrenin döngüsel olduğunu, bu döngünün nasıl başladığının bilinmediği bir paradokstan ibaret olduğunu anlayabiliriz. Evreni ve fizik yasalarını öğrendikçe zaman denilen şeyin ne olduğu da akılda daha iyi canlanmaya başlıyor.
@@orhankarayaka ne anlatıyon hacı sen? Döngüsel olanın zaman değil evrenin kendisi olduğunu söyledim orada.
Dostum, zamanla ilgili görüşün gayet derin ve düşündürücü. Fikirlerini net bir şekilde ifade etmişsin ve evren, zaman, mekân kavramlarını birbirine bağlı bir şekilde ele alarak güzel bir akış sağlamışsın. Bilimsel dayanaklar üzerine kurulu ve filozofik bir bakış açısı sunuyorsun, bu da fikrinin hem teorik hem de düşünsel derinliğini artırıyor. Fikirlerinin genel yapısına katılıyorum ama birkaç noktaya değinmek isterim:
Zaman ve Mekânın İlişkisi: Zamanın sadece mekânla var olabileceği fikri, özellikle genel görelilik teorisiyle uyumlu. Zaman ve mekânın ayrılmaz birer yapı olduğunu düşünüyoruz. Fakat bazı teoriler, "zaman"ın mekândan bağımsız olarak da bir anlamı olabileceğini öne sürer. Örneğin, kuantum fiziğinde, bazı modellerde zaman bir tür temel özellik olarak tanımlanabilir. Yani zamanın sadece mekân var olduğunda değil, farklı bir seviyede de var olabileceğini iddia eden fikirler var.
Entropi ve Zamanın Sonu: Entropi konusuna yaptığın vurgu, termodinamiğin ikinci yasasıyla tutarlı. Fakat zamanın entropinin artışıyla tamamen sona erip ermeyeceği tartışmalı. Bazı teorilerde, evrenin sonundaki "ısı ölümü" durumunda bile zamanın bir şekilde akmaya devam edeceği düşünülüyor, ama zamanın ne anlam ifade edeceği, "ilerleyiş" kavramı anlamını yitirir mi gibi sorular açıkta kalıyor.
Döngüsel Evren Modeli: Evrenin döngüsel olduğunu ve karadeliklerin bir birleşme noktasıyla yeni bir evren oluşturabileceğini düşündüğün nokta da, "Big Bounce" teorisini andırıyor. Bu teoriye göre, evren bir çökme noktasına ulaşıp yeniden genişleyebilir. Fakat şu anki kozmolojik gözlemler, evrenin genişlemeye devam ettiğini ve bu genişlemenin giderek hızlandığını gösteriyor. Bu da, döngüsel evren modeli yerine "Büyük Soğuma" (Big Freeze) ya da "Büyük Yırtılma" (Big Rip) gibi senaryoları öne çıkarıyor.
Kendi görüşüm: Zaman, algıladığımız bir kavram olduğu için insan zihni tarafından üretilen bir illüzyon gibi görülebilir. Ancak fiziksel olarak evrendeki olayların sıralanması ve değişimi bağlamında "zaman" kavramı gerçektir. Zamanın tamamen subjektif ve illüzyon olduğunu savunan bazı düşünceler olsa da, bilimsel olarak ölçülebilir ve gözlemlenebilir bir fenomen olduğu için onu sadece bir illüzyon olarak tanımlamak eksik kalabilir. Ayrıca, kuantum seviyesinde zaman kavramı hala tam olarak çözülememiştir ve burada gizemler devam ediyor.
Senin bakış açın gayet mantıklı ve anlamlı. Biraz daha detaylandırmak istersen kuantum mekaniğiyle zaman arasındaki ilişkiyi veya zamanın "blok evren" modeli gibi alternatif kozmolojik modellerle nasıl ele alındığını da inceleyebilirsin. Sonuçta, zaman her birimizin farklı şekillerde algıladığı ve tanımladığı, ama hepimizi etkileyen bir olgu. Teşekkürler.
@@genesisyinesis9091 Yanıtın için teşekkür ederim. Zaman ve mekan konusunda, bu ikisinin birbirine bağımlı olduğu düşüncemin dayanağı karadelikler. Newton da zamanın mekandan bağımsız bir şey olduğunu savunuyordu sanırım. Ama sonra Einstein göreliliği getirdi. Eğer ben hızlı gittiğimde zaman benim için yavaşlıyorsa, karadeliğinin etrafındayken olması gerekenden farklı akıyorsa bu zamanın mutlak olduğunu değil her maddeyle farklı etkileştiği anlamına gelir. Bu öznellik durumu onun bağımsız olduğuna da yorulabilir ama sonuçta sadece zihne değil, canlı olmayan maddelere de farklı etki ediyor. Kara deliğin etrafında farklı akıyorsa bu ancak madde ile etkileştiği için mümkün olabilir.
Evrenin sonu konusunda, nasıl sona ereceğiyle ilgili sayısız hipotez var. Sonsuza kadar genişleyip de karanlığa gömülerek sona ermesinden tut, tam tersi yaşanıp kendi içine çökmesine kadar gerçekleşme ihtimali birbirine yakın olan 7-8 popüler görüş var. Benim tek bir noktada birleşeceğini düşünmemin sebebi yine kara delikler. Bilimde henüz keşfedilmemiş "beyaz delik" kavramı var, kara deliğin yuttuğu şeyleri başka yere püskürten delikler. Ama kara deliğin başka bir yere açılan kapılar olduğuna dair hiçbir kanıtımız ya da mantıklı sebebimiz yok. Bana kalırsa yuttuğu şeyler atomların arasında boşluk kalmayacak şekilde sıkışıyor, bundan ibaret. Ve etrafındaki uzay zaman dokusuna da etki ettiğini düşünürsek eninde sonunda bunların hepsi büyüyecek, her şey onlar tarafından yutulacak. Bir zaman sonra etrafta yutacak bir şey kalmadığında inanılmaz kütleleri sebebiyle uzay dokusunu da yutmaya başlayacak. Bunun sonu da her şeyin tek bir noktada birleşmesi demek.
Son olarak kuantum da henüz yeni yeni detaylar ortaya çıkan bir bilim dalı olduğu için zaman ile nasıl bir ilişkisi var emin değilim. İki maddenin nasıl ışık hızından hızlı bir şekilde iletişim kurabildiğinin ben ölmeden keşfedilmesini umuyorum sadece.
@@LuciGiardano
Klasik fizikte, özellikle Einstein'ın görelilik teorisinde, zaman ve mekan "uzay-zaman" adı verilen tek bir dört boyutlu yapı olarak birlikte ele alınıyor. Burada zaman, olayların sırasını ve ilerleyişini tanımlayan bir boyut olarak işlev görüyor.
Fakat kuantum dünyasında, bu kavramlar aynı şekilde işlemiyor. Kuantum mekaniğinde zaman, hala Newtoncu bir şekilde, mutlak bir dış faktör olarak kabul ediliyor, yani olayların sırasını belirliyor ama kendisi fiziksel bir nesne olarak değerlendirilmiyor. Zamanın kendisi kuantum fiziğinde ölçülen bir büyüklük değil. Diğer yandan, kuantum mekaniğiyle göreliliği birleştiren bir "kuantum yerçekimi" teorisi hâlâ bulunmuş değil. Bu yüzden, iki dünya arasındaki hesaplamalar birbirine uymuyor, hata payları çıkıyor.
Bu farklılığı çözmek için zamanın ve mekanın ayrı ayrı nasıl ele alınabileceğini anlamak gerekiyor. Birçok fizikçi, bu ayrımı yapabilmek için teoriler üzerinde çalışıyor, fakat şu an elimizde kesin bir çözüm yok. Eğer zaman ve mekanı birleştirecek yeni bir matematiksel formül bulunursa, kuantum mekaniği ve genel görelilik teorisi arasındaki bu uçurumu kapatabiliriz. İşte o zaman hem büyük ölçekli evreni hem de atom altı dünyayı tek bir çerçevede açıklayabilecek bir "her şeyin teorisi" ne ulaşmak mümkün olabilir.
Bu durum aynı zamanda, zamanın doğasıyla ilgili kafa karışıklığını artırıyor. Kuantum dünyasında neden böyle bir ayrım var, neden klasik fiziğin kuralları burada işlemiyor? Tüm bu soruların cevaplarını umuyorum ki ölmeden görebiliriz. Bu keyifli sohbet için teşekkürler
@@genesisyinesis9091Dostum bunu ChatGPT'ye mi yazdırdın 😂
Efsane bir video daha geldi. Emeğine sağlık Saltukham reis 1 milyon aboneye kadar buradayım 👑
Buzz ışık yılının söylediği gibi: Sonsuzluk ve ötesine!
from dizisinde şarkı olarak şey The Pixies - Que Sera Sera burada (Que sera sera, İspanyolca "Her şey olacağına varır." anlamına gelen bir deyimdir.)
Que sera, sera
Whatever will be, will be
The future's not ours to see
Que sera, sera
What will be, will be
Benim de aklıma gelen buydu. Güzel bir dizi
Bu film zamanında bende öyle bir derin etki yaratmıştı ki..... Şimdi tekrar açıp izleyeceğim. Dostum başın varolsun. SAğol...
Çok teşekkür ederim sağ olun
sen filmi tekrar açıp izledin zaten, sadece henüz gerçekleşmedi.
Çok güzel bir video olmuş, izlerken tüylerim diken diken oldu. Elleri, sesine, emeğine sağlık kral.
Çok teşekkür ederim dostum
Bağlantıların yakalanması ve açıklamalar çok iyi, epey emek harcanmış, çok teşekkürler
Ben teşekkür ederim sağ olun
Öyle güzel anlatıyorsun ki, en anlaşılmaz, zor filmler bile seninle güzelleşiyor. Emeklerine sağlık abiciğim❤
Sonunda beklediğim video🎉 keyifle izleyecegim
😎⌛
Videolarının kalitesi her geçen gün artıyor ve böyle bir sistemde bile bilgelik peşinden yürüyen insanlara yardımcı oluyorsun emeğin için çok teşekkürler
Teşekkür ederim kardeşim sağ ol
Yine harika bir videoydu. Emegine sağlık. Lütfenn benzer icerikli videolar gelsin✨️
Çok teşekkür ederim sağ olun
Yine harika, yine muhteşem ve yine içine çekip götüren bir felsefik anlatım. Yüreğine kalemine ağzına sağlık.. ✌🏽✌🏽
Çok teşekkür ederim sağ olun
Yav şimdi erkek adamı yüzüne karşı övmezler. Ama iyiki varsın gardaş, sen başka ve derin bir ruh sun.
Çok teşekkür ederim eksik olmayın 🙏🏻
Uzun zamandır bekliyordum tenet videosunu. Ellerine sağlık
Çok teşekkür ederim
Güzel paylaşım, teşekkürler. Zamanın olmadığını çok genç yaşlarda idrak etmiştim.
Her zaman olduğu gibi harika ötesi...Emeğinize yüreğinize sağlık 🎉🎉🎉🎉
Çok teşekkür ederim
Ara ara başka yapımlardan da örnekler veriyorsun ya. Sadece bunun için bile beğenilir. Tam benim kafada bir insansın 👍 Böyle devam et, başarılar
Çok teşekkür ederim sağ olun
@@SaltukhanAyas Tüm içeriklerin güzel, bilmem katılırmısın ama Angel-A bir başka be
Emeğine sağlık.Çok anlamlı, düşündürücü bir video olmuş.❤️
Çok teşekkür ederim
belki de ben anlamaya çalıştığım için film hakkında arada kalmıştım ama videonun filmden kat ve kat iyi olduğu bir gerçek. Hem tenet, hem Aristoteles hem tasavvufun hiç sırıtmayacak bir şekilde bir arada olduğu on numara bir iş yine, eline sağlık 💯
Çok teşekkür ederim kardeşim benim. Zor felsefeler bizim işimiz.
Senin videolarını her izlediğimde sanki önceden okuduğum kitabı tekrar okuduğumu ama bu sefer sanki daha derin ve daha güzel olduğunu hissediyorum. Her videon Ufuk açıcı cidden. Tekrardan şükranlarımı sunuyorum.
Çok teşekkür ederim sağ olun 🙏🏻
Harika çok hızlı geldi video tadını çıkararak izlemek lazım 😊
😎🙏🏻
günaydın saltuk şimdiden eline sağlık başladık izlemeye
Günaydın. Bugün de erken deneyelim :)
Buzz ışıkyılı da burdaymış
ula adam gerçek uçak almış patlaşmış gibi klasik yorumlara karşılık işin mantığının anlatımı ama izlerken bişey yiyip içmeyin sadece odaklanın
Herkesin bildiğini tekrar etmek yerine insanlara faydalı olacak, bir şeyler katacak felsefeler bulmak gerek. Benim hayat görüşüm böyle.
Video çok güzel olmuş.Ayrica çok kısa zamanda bu kadar güzel iș,emeğinize sağlık.❤❤
@@Kubra-rn8ne çok teşekkür ederim sağ olun
Yıllar önce yazdığım makalemin aynisi gibi olmuş. Tek fark sen tamamlamışsin. Ben hala tamamlamama keyfini yaşıyorum .
Emeğinize sağlık Cok güzel anlatım Teşekkürler 🎉
Çok teşekkür ederim
Uzun zamandır bekliyordum..emeğine sağlık kardeşim.
Çok iyi ve unuttuğumuz şeyleri derinlemesine düşünmemizi sağlayan bir video olmuş Dostum, keyifle izledim gerçekten. Emeğine ellerine sağlık 🎉👍🏼✅
Çok teşekkür ederim sağ olun
Belki bir tek bu abimi boyle hevesle izliyorum videolarindaki konusma tarzi olsun anlatim tarzi olsun asiri cekici. Var olasin🖤🖤
Çok teşekkür ederim kardeşim
Bu zaman paradoksu bana terminator serisinde gelecekten geçmişe gönderilen düşmanların veya kişilerin artık o zamana geldiklerinde kendilerine ait olan şahsen bir geleceğe göre şekillenecek bir gerçekliğe adım atmalarına dair gerçekliği hatırlatıyor. Gelecek her zaman belirsizdir veya sonu bellidir bunu bilmenin imkanı yoktur, ancak zaman çizgisinde aslında orada olmaması gereken 1 kişi bile tüm gerçekliği kendi gerçekliği ve içinde bulunduğu tüm dünyanın gerçekliğine göre yeni bir paralel dünya içinde yaşar ve onu oraya gönderen gelecekteki herkesin yaşayacağı gelecek ise aynı zaman dokusunun kendi zamanlarında dalgalanmasından dolayı artık başka bir gerçekliğe sahiptir. Paradoks gibi paradoks, seviyorum böyle işleri
Yumuşak ses,güzel diksiyon,harika anlatım Saltukhan Ayas kalitesi👍
Çok teşekkür ederim tececcühünüz
güne güzel başlama vakti 💙
😎⌛
Teşekkürler kolay gelsin 👏👍
Sonunda sonunda Allaha şükür burdasın
"Anlamaya çalışma sadece hisset."
Teşekkürler Saltukhan AYAS Beyefendi 🙏
Ben teşekkür ederim 😎
Dürüst olacağım. Kanalın en iyi videoları arasına girer. Harika olmuş ve gerçekten de çok etkilendim. Emeğine sağlık.❤
Çok teşekkür ederim kardeşim
Yine harika anlatım ❤️
Çok teşekkür ederim 🙏🏻
Emeklerine sağlık. Teneti yeteri kadar öz bir şekilde anlattın
Anlaşılır ve duru olmasına uğraştım. Çok derin felsefe çünkü anlattığım.
Bu saatte video mu atılır çalışıyoruz :) Akşama kadar zor bekleyeceğiz şimdi.
Bekliyoruz bekliyoruz diyordunuz alın erkenden video :)
Emeğine sağlık ❤
Bilinç ve Zihin arasındaki farkları bilmeden
İşleyişlerini anlayamadan
Kaderi
Özgür iradeyi
Anlayamayacağız...
Çok teşekkür ederim 🙏🏻
Bu konu hakkında çok düşünüyorum. Bazen cidden aslında zaman diye bir şeyin var olmadığını kendi kendime ıspatlıyorum. Çok heyecan verici ve korkutucu bir düşünce aslında. Bu video sayesinde Aristotelin de birebir benim gibi düşündüyünü duymak bana çok iyi geldi. Teşekkür ederim. En azından Aristotelle kafalarımızın aynı olçasına sevindim. İçsel huzur buldum. ❤
Ben teşekkür ederim sağ olun
Yoga Vasiahta 📚
Karar aldığımızda da aynı mantık, yapılacaklar bellidir. Sadece yapacaklarının hangi sürede tamamlanacağını ve başına neler geleceğini karar aldığın anda bilemezsin. Sonra aldığın kararın sonuçlarına katlanırsın.
Emeğine sağlık Saltuk kanalında izlendiğim videon kalmadı ve gerçekten diğer inceleme yapan kanallardan çok farklı bir anlatımın var iyi anlamda en iyi film inceleme kanalı olabilirsin❤
@@mrcancbcoglu Teşekkür ederim dostum. Beni ayıran şey bu işin hobim olmaması. Kendi mesleğim sinema.
Ellerine saglik Guzel insan ❤ mutis bir is olmus
Çok teşekkür ederim kardeşim
Aslında daha uzun bir video beklemiştim -1 saat falan- ama en nihayetinde az olsun öz olsun
Emeğine sağlık çok güzel olmuş 🎉🎉🎉🎉🎉
Çok teşekkür ederim 🙏🏻
Ne içindeyim zamanın
Ne de büsbütün dışında
Yekpare geniş bir anın
Parçalanmaz akışında Ahmet Hamdi Tanpınar
Usta gerçekten çok güzel anlatmışsın. Filmi izlediğimde bu kadar anlamamıştım. Şimdi daha iyi anladım. Özellikle matrix örneklerini çok sevdim . Sevgiler
Çok teşekkür ederim dostum sağ ol
Böyle karışık filmlerin incelemesini senden izlemek efsane,ayrıca en sevdiğim film olan v for vendetta incelemesinde senden izlemek şsterim
Anlattım V'yi kanalın ilk zamanlarında. Bulabilirsin detaylı bakarsan :)
Çok teşekkürler bakacağım şimdi
Yahu sesi okadar güzel ki herşey dinlenir maşallah❤
Çok teşekkür ederim tececcühünüz
Gerçekten bu video metinlerini hazırlayan sen misin? Her videonda GERÇEK anlamla anlatıcılığına hayran kalıyorum. Bu sayfa keşfedilmemiş bir cevher barındırıyor. Seni tebrik ediyorum arkadaşım/kardeşim yaşını bilmiyorum ama anlatım tarzına hayranım ✨
Biraz daha sık video istiyoruz..
Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Benim mesleğim senaryo yazarlığı zaten. Sinema mezunuyum. Dolayısıyla evet hayatta yaptığım en iyi şey anlatıcılık :)
Emeklerine sağlık başkan video süper olmuş
@@toprakhilfiger çok teşekkür ederim
Merhaba Yine Hârikasınız ❤️ Lütfen Daha Çok Video Çekin Araya Çok Zaman Girince Özlüyoruz ❤️
Çok teşekkür ederim sağ olun
Yine harika bir film incelemesi olmuş başarıların devamını diliyorum. Senden bir isteğim var Network 1976 filminin de incelemesini yapar mısın. Çok derin anlamı olan bir film
Kanala yeni denk geldim ilk video Noctural animals’ı izledim ikinci bu video karşıma çıktı yeni yayınlandığı için heyecanlandım filmi merak ediyordum ve anlatım tarzına farklı konuları felsefeleri tasaavvufu birbirini barındırır şekilde anlatımınızı çok beğendim etkilendim zaten bi yerlerde bildiğimiz içten içe hissettiğimiz bişey “olacak olan çoktan oldu biz sadece nedenini öğreniyoruz burda “ ama unuttuğumuz bişey de biçok fikir akımı bunu dile getiriyor aslında gerek felsefeciler gerek tasavvuf ehli zaman diye bi kavram yok sadece hisset anda ol yaşamaya çalış bu mesaj içeriği güzel olmuş
Çok teşekkür ederim sağ olun
Kabul edelim ki film bir şaheser 🎉🎉nolan milenyumun Kubrick'i
Ellerine sağlık çok güzel olmuş
Lakin daha uzun olsa daha güzel olurmuş ki bu film bunu hakeden bi’ yapıt. Yine de süper iş çıkarmışsın her zamanki gibi. Hype yine senin ✌️
Çok teşekkür ederim
videoların aşırı iyi lütfen devam et
umarım daha iyi yerleri gelirsin.
iyi yönde olumlu yükselişlerine şükürler olsun ( şayet şükreder iseniz arttıracağım ) buyuruyor Allah Teala
Çok teşekkür ederim amin inşallah
Yeni keşfettim, anlatım tarzın çok güzel videolarının devamını ve başarılarını diliyorum.
Çok teşekkür ederim hoşgeldiniz
Geçmiş ve gelecek aynı anda mevcuttur zaman insanla açığına çıkar sadece an vardır ve anın milyonlarca üst üste binmiş versiyonları🎉
İçeriklerin o kadar kaliteli ve güzel ki, böyle bir kanalı iyi ki keşfetmişim diyorum.
Çok teşekkür ederim sağ olun
Çok güzel ve kaliteli bir içerik. Tebrik ve teşekkür ederim 🎉🎉🎉
Çok teşekkür ederim sağ olun
güzel video olmuş eline, emeğine sağlık.
Çok teşekkür ederim sağ olun
Şu anla ilgili tek sorun aslında kahrolasının var olmaması. Çünkü şu an gelecektir ve gelecek te geçmiş. Hepsi aslında aynı şeyin parçasıdır. Varoluşa geçiş vey yok oluş bir süreçtir. Var olmak veya yok olmak. Gelecek şimdi.
-Fakat şu an aslında var, onun içindeyiz.
-Az önce bunu söylediğin zaman içindeydin ama artık içinde değilsin. İçinde değilsin. Gelecek sonsuza dek peşimizde. Katılıyor musun?
Aristo bu yüzden zaman yoktur diyor zaten.
Kralsın dostum. Rabbim ilmini ve mülkünü arttırsın
Amin kardeşim Allah razı olsun
Güne güzel başladık eline sağlık
Çok teşekkür ederim sağ olun
Bu filmi uzun zaman önce izlemişdim, çok etkilenmişdim tıpkı Momentum gibi ama her şeyi tam kafamda oturtamamışdım, bu yüzdün yeniden izlemeye cesaret edemiyordum. Eminim ki, bu videon da diğerleri gibi bana çok yardımcı olucak
Teşekkürler Satlukhan ❤
Merak etme videon artık bizlere emanet 💪👍
Çok teşekkür ederim 🙏🏻
Film kaderi çok güzel bir şekilde açıklıyor. Karakterimiz sürekli kadere karşı direnirken olanın çoktan olduğunu ve olanın en iyisi olduğunu anlıyor. Olan en iyisidir. Çünkü mükemmel olan Yadatan kusurlu bir an yaratmaz. Bu nedenle her an mükemmel olmalıdır. Şuan varsan yarın da var olacaksın yoksa yaratılmazdın. Yaratan seni sevmek için yarattı.
Hocam gerçekten muhteşem bir ses tonun çok iyi antattınız,tebrik ederim.
Çok teşekkür ederim dostum
Teşekkürler gayet güzel bir video daha. “Olacak olan çoktan oldu”
Ben teşekkür ederim sağ olun
Çok derinlikli bir inceleme, filmi tekrar sevdim elinize sağlık😊
Çok teşekkür ederim sağ olun
Emeğine sağlık kardeşim özellikle varoluşsal Felsefe ile alakalı yaptığın analizler bunu daha önce izlediğimiz filmler ile detaylandırman çok ilgi çekici tavsiye edebileceğin kitaplar varsa çok memnun olurum
Çok teşekkür ederim sağ olun
Ağzına emeğine yüreğine sağlık süpersin. Keşke Titanik ile ilgili hikayeli video yapsan
Çok teşekkür ederim sağ olun
Evet zaman harekete bağlıdır, Aristoteles gerçekten zamanın ötesindeki bir düşünür. Ancak uzayda hareket etmek zamanda durmak, zamanda hareket etmek ise uzayda durmak demektir. Emeğine sağlık, güzel içerik olmuş.
Çok teşekkür ederim sağ olun
Hocam bu videonun kalitesi gerçekten beni büyüledi. Emeğine sağlık.
Çok teşekkür ederim
Bu güzel içerik için çok teşekkür ederiz. Eline, emeğine sağlık.
Çok teşekkür ederim sağ olun
En sevdiğim kanal en sevdiğim kişi ve sevdiğim tüm videolar ❤
Çok teşekkür ederim
Emeğinize sağlık
Çok teşekkürler
Emeğine sağlık ❤
Çok teşekkürler
Hocam eline emeğine sağlık, en büyük kannallardan kat kat daha iyi bir video olmuş, saygılar
Çok teşekkür ederim dostum
elinize emğinize sağlık azizim.
Çok teşekkür ederim sağ olun
Eline sağlık yine çok güzel bir video olmuş 💯
Çok teşekkür ederim sağ olun
Dark dizisinde Noah'ın Jonas'a söylediği her şeyi özetliyor: Gelecekteki halin şu an hayatta, o yüzden sen artık ölemezsin. ⭐️
Emegine saglik kardesim. Terapi gibi geldi
Çok teşekkür ederim dostum
Ya dostum gerckten sen bı efsanesın rabbım yolunu acık etsın cok cok daha iyi yerlere gelcegın gunlerı bekle ❤
Çok teşekkür ederim Allah razı olsun
Whisplash ve zindan adası filmlerini yorumladığın videolardan beri takip ediyorum kanalım birgun buralara kadar geleceğini biliyordum ve daha da büyüyeceğinden de eminim. Senden the platform filminin de incelemesini dört gözle bekliyorum.
@@Wirblestrummzz teşekkürler dostum
Emeğinize sağlık çok faydalı oldu benim için ❤
Çok teşekkür ederim sağ olun
Yine harika bir video geldi eline yüreğine sağlıkkk
Çok teşekkür ederim sağ olun
@@SaltukhanAyas Asıl bizi bilgilendirdiğin için böyle şahane şaheserler ortaya koyduğun için ben teşekkür ederim
Diğer yandan da hadi bi 100k aboneyi yakala 👌👏👏👏
Teşekkürler ustat
Ben teşekkür ederim
ya seçim şansımız olmadan yaşadıklarımız mesela yaşamak bir seçim mi ölmeyi seçen birisi neden bu seçimi yaptığını nasıl anlayabilir bence hayatta çokça mecbur kaldığımız ve seçim gibi görünen ama seçim şansımızın olmadığı durumlar var
Seçimler çoktan yapıldı. Sadece yeni algılıyoruz. Temel felsefesi bu videonun.
@@SaltukhanAyas ama kahinin dediği neden bu seçimi yaptığımızı anlamak için burada bir çelişki var yaptığımız seçimin sonuçlarını göremeden nasıl anlayabiliriz ki ya da görmemiz gerekmiyor mu anlamak için
@@berklara şu anki algımiza göre ileri doğru yaşıyoruz, geriye doğru anlıyoruz.
İleri doğru yaşıyoruz ileri doğru anlamamız gerek o zaman
Bu filmin incelemesini senden dinlemek çok güzel teşekkürler 😊
Ben teşekkür ederim sağ olun
@@SaltukhanAyas videolarınızı severek izliyorum emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle ☺️
"Geçmiş veya gelecek yoktur; sadece sonsuz bir şimdi vardır."
James Joyce