Antik Çağ'dan Modern Bilime Uzanan Yolculuk - Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 22 ม.ค. 2025
- Bundan binlerce yıl önce, mermer sütunlarla yükselen binaların ötesinde bir adam, Milet şehrinin az dışında, kafasını bir zeytin ağacına yaslamış gökyüzünü seyrediyordu. Yaz akşamının hafif serinliği ve beraberinde gelen narin rüzgar ile sallanan ağacın dalları, onun düşüncelerine eşlik ediyor gibiydi. Gecenin karanlığını delip geçen yıldızların parıltısana baktı yalnız adam. Daha sonra da tepesinde sallanan zeytin ağacının dallarına, ve sonra da toprağa... Yerde gördüğü taşı eline aldı ve dikkatlice inceledi. Herhangi bir insanın umarsız bakıp geçeceği her cisim, her nesne onun gözlerinin merak ve heyecanla parlamasına sebep oluyordu sanki.
Ve şu soruları sordu: Bu elimdeki taş, gökyüzünde gördüğüm yıldızlar ve yıldızlara bakarken gözüme ilişen ağaç dalları…ve bütün bunları inceleyen ben…hepimizin ortak noktası ne? Her şeyin dışını görebiliyoruz, peki ama özümüzde ne var? Nesnelerin içerisinde hangi sırlar saklı?
İşte meraklı gözlerle ve doymak bilmeyen bir öğrenme arzusu ile bütün bunları sorgulayan adam Miletli Thales’ti. O ve onun öğrencileri olan Anaksimandros ve Anaksimenes, batı düşünce sisteminin ilk filozofları olarak felsefe tarihine isimlerini altın harflerle yazdıracaklardı...
Sesiniz çok huzur verici. Teşekkür ederiz. Lütfen dhaa fazla video😍
bu kanal milyonlari hak ediyor❤
Tesekkürler...
Aslında hem felsefe hem tarih açısından bakarsak, dünya ve gelecek nesiller için önemli etki oluşturmuş tarihi figürler düşünen, gelişen,gezgin ve arayış içinde hareket eden bireylerden oluşmaktadır.Bu durum da aslında felsefenin gereksiz gibi olmasından daha fazla gerekliliğini kanıtlamaktadır.Video bilgi içeriği,görsel ve işitsel destek unsurlarınız açıklayıcı ve uyumlu fazlasıyla.Kanalınız için en iyi dileklerle...
Çok güzel ya bu kanal
Turkmenistan selamun aleykum.❤❤❤
Aleyküm selam
Bir de Müslümanların bilime katkıları hakkında video yapar mısınız. Bu konu hakkındaki videonuzu da bekliyoruz.😊
Hangi katkılar hakkında?
@@hustlerorkhanBu soruyu sorman iki ihtimale bağlı. Ya beynin yok ya da art niyetlisin.
Kimya, felsefe, astronomi, tıp, optik, matematik, siyaset bilimi vs. Aklına gelebilecek her alanda
Müslüman bilime katkı mı sağlamış 😊
@@bakitatli Sana üzücü bir haber vereyim kardeş ama maalesef büyük katkıları var. Ansiklopedi incelemene bile gerek yok bilişim çağındayız Araştırıyorsun, görüyorsun.