#1 Workshop de scriere / Cum începi să scrii o carte

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 14 มิ.ย. 2021
  • #1 Workshop de scriere / Cum începi să scrii o carte
    Silvia Buzori, autor de romane polițiste clasice și redactor, susține în fiecare săptămână un workshop de scriere cu informații utile pentru aspiranți, debutanți sau autori care vor să-și găsească „vocea”.
    Emisiunea este LIVE în fiecare marți pe canalul Discord MyBestseller dsc.gg/mbs și pe Facebook.
    ---
    www.silviabuzo...
    / scriitor.silviabuzori
    / silviabuzori
    ---
    #1
    Alege un loc pentru scris, fie că este acasă, într-o cafenea sau în parc.
    Fă curat în laptop, adică închide toate paginile care îți distrag atenția, de exemplu cele de social media, pune telefonul pe modul silențios și închide programul de mail.
    Dacă te-ai hotărât să scrii de acasă, aranjează-ți biroul cum îți place și investește într-un scaun confortabil, care să îți susțină spatele și gâtul. Dă drumul la muzică sau, din contră, roagă-i pe toți din jur să facă liniște. Este timpul tău, doar al tău.
    Oriunde ai lucra, asigură-te că locul nu este aglomerat și plin de cutii, obiecte, cărți, hârtii sau orice altceva care ar putea să te distragă de la scris.
    Tehnica #Pomodoro este o strategie de management folosită de multe persoane. Alternează seriile de lucru cu pauze scurte, toate limitate în timp.
    De ajutor poate fi și un program de sarcini de lucru, cum ar fi Sticky Notes sau altele similare.
    Ideal ar fi să-ți creezi un program de scris. Dacă îl respecți zi de zi, acesta va deveni a doua ta natură. Stabilește-ți un nr. de cuvinte total, ținând cont că un roman are minim 60.000 de cuvinte. Apoi decide când vrei să termini de scris și împarte nr. total de cuvinte la nr. de zile, obținând astfel un nr. mediu de cuvinte pe zi. Pentru începători, nr. mediu ideal este de aprox. 500-700 cuvinte/zi, cu 3 sesiuni de scris pe săptămână. Asta înseamnă că poți termina un roman scurt în aprox. 7-10 luni.
    În #Scrivener poți seta nr. total de cuvinte, ziua în care vrei să termini manuscrisul și îți calculează automat câte cuvinte trebuie să scrii pe zi. Dacă depășești ținta zilnică, bara se colorează în verde. Există mai multe programe de scris, dar eu îl folosesc pe acesta. Fiecare scenă poate fi accesată foarte ușor, astfel dacă ești nevoit să adaugi o frază, te poți întoarce doar cu un simplu click.
    Chiar dacă ai mai multe idei, scrie-le pe rând. Nu intra în mai multe povești deodată, mai ales dacă ești începător. Trebuie să decizi care idee îți place cel mai mult și pe care ai vrea să o vezi publicată.
    #2
    Decide ce fel de scriitor vrei să fii, #pantser sau #plotter. Alege genul care ți se pare cel mai apropiat de ceea ce vrei să scrii. Chiar dacă ești pantser, trebuie să știi ce va conține manuscrisul și anume trebuie să decizi ce vei scrie la început, cum va arăta cuprinsul și cum îl închizi. Nu te grăbi, ia-ți timp să le legi, să nu pară că ai început bine și te-ai dezumflat pe parcurs.
    Nu sunt adepta unui singur stil, dar recomand, mai ales când discut cu cei aflați la început, să își creeze o schiță a manuscrisului. Început, cuprins, încheiere, dar să schițeze și personajele-cheie, interacțiunile și conflictele.
    Orice carte, din orice gen, trebuie să aibă #conflicte. Conflictul este nucleul oricărui manuscris. Cititorii sunt atrași cu ajutorul conflictelor, sunt aruncați în poveste, trăiesc alături de personaje, simt emoții diverse și tot ei, la final, decid dacă este o carte bună sau nu.
    Nu corecta pe măsură ce scrii. Lasă-te dus(ă) de poveste, scrie mult și cursiv, nu îți întrerupe șirul ideilor cu opriri la fiecare virgulă nepusă sau la fiecare cuvânt scris greșit. Poți aloca timp pentru o primă redactare după ce ai scris „Sfârșit”. Oricum va fi insuficientă, mai ales dacă ajungi la un redactor așa cum sunt eu.
    Știu cum este la început și-mi aduc aminte că mi-am pus multe întrebări. Dacă romanul e suficient de alert, dacă criminalul este ascuns bine, dacă personajele sunt veridice și multe altele. Așa că am vorbit cu prieteni care se învârteau în lumea scrisului și le-am cerut păreri. Unii nu mi-au înțeles cartea, alții nu cunoșteau genul polițist clasic, iar alții mi-au zis că e perfectă. Ceea ce, evident, nu era. Chiar dacă nu ai prieteni sau cunoștințe care scriu, în această lume a digitalizării, poți scrie oricui cu rugămintea să arunce un ochi peste manuscrisul tău. Poți chiar și plăti pentru o opinie avizată.
    Ai nevoie de #feedback și la prima carte, și la a doua și la a douăzecea. Chiar dacă pe măsură ce trece timpul, vei prinde mult mai multă încredere, roagă oameni din jurul tău să îți spună ce părere au. Și nu lua opiniile lor la modul personal.
    După ce ai bifat toți acești pași, există mai multe variante:
    - să trimiți cartea așa cum este la edituri, fiind absolut sigur(ă) că ți-ai făcut treaba de #redactor și corector
    - să vorbești cu un redactor să o lucreze, apoi să o trimiți la edituri
    - să publici cartea în regim self publishing așa cum este
    - să vorbești cu un redactor, apoi să o publici în regim #selfpublishing

ความคิดเห็น •