Çevremdeki herkese anlatmaya çalıştığım "haklar" meselesini böyle güzel cümlelerle anlatmanız beni çok mutlu etti Bahar Hanım. Gerçekten derinden teşekkür ederim.
Neden devam etmedi bu seri yahu? Bahar hanımın anlatımı, İlker beyin soruları ile çok güzeldi herşey. Yeni bölümler gelmese de içimde bir yerde sanırım hep bekliyor olacağım...
“Bugün neden bir Victor Hugo, Dostoyevsky gibi (toplumsal) etkili dev yazarlar yok?” sorusunun cevabı teknoloji ve sinemanın hayatımıza girmiş olmalarıyla açıklanabilir. Türk romancılar içinde ise İhsan Oktay Anar bence bu programda da ele alınmalı; Çünkü sadece bir TC vatandaşının yazabileceği fantastik felsefi diye tanımlayabileceğim özgün ve etkili bir edebiyat ürettiğni düşünüyoum. Programda emeği geçenlere teşekkür ederim🙏🏻
Ilk defa bir yorum yapıyorum. Kadın hakları kısmına katılamasam da Bahar Feyzan seni çok sevdim ve konuşmalarını çok beğendim. Bir sürü kitap okuyup bu seviyeye gelmek istedim. Sen hep konuş :)
Müezzinin Cinayet Listesi isimli kitabı tavsiye ederim süper polisiye adam kendini muazzam kamufle ediyor. Şüphe çekmiyor çok akıcı ve gizem dolu bir kitap.
bence hakan günday özellikle daha romanıyla günümüzün sorunlarından birini çok çarpıcı bir şekilde kaleme almış. ve lütfen gecenin sonuna yolculuk'un da incelemesi gelsin sizi seviyoruz teşekkürler
Her ne kadar felsefe olsa da Bahar hanımın Arthur Schopenhauer'ın kitapları ve kendisi hakkındaki düşüncelerini de duymak isteriz. Hatta bir kitabını yorumlasa tadından yinmez. İyi yazıyorum da bitirişlerimde bir sorun var.
@@jameswatson7684 Bilinçakışı tekniği gibi zor ve değerli bir tekniği edebiyat dünyasına kazandıran isimdir Virginia Woolf. Dostoyevski ile kıyaslanamaz ve zaten kıyaslanması da saçma olur ama bence bu şekilde hafife alınmaması gereken bir yazardır kendisi.
@@kumsalkabayel9686 11 ay önceki ben size katılmayabilirdi. Suanki ben katılıyorum kumsal hanım.Ama şuna hala düşünüyorum dosteyevski ile kimse kıyaslanamaz.Ayrica yorumundan dolayı utandım ve silmem gerektiriyor sanırım.
İnsan hakları konusuna katılıyorum ama feminizm de aslında kadın ve erkeklerin eşit hak ve özgürlüklere sahip olması üzerine kuruldu. Nispeten çok daha az özgürlüğe ve haklara sahip olan cinsiyet kadın olduğu için bu kadar kadın hakları gündemde. Birleşik Devletlerdeki Black Lives Matter hareketi gibi.
6:50 Orhan Pamuk'un anlatmadığı savına karşı çıkacağım, "Kar" isimli romanı 2002'de yayımlandı, 1997'leri anlatır ki, içinde Türkiye'nin birçok siyasi durumunu barındırır.
@Ümmü T. büyük bir romancıyı veya herhangi bir insanı birkaç demecinden "vatan haini" olarak nitelendirmek çok sığlık. Romanları mânâlı olsa da Orhan Pamuk'un o yorumuna benimde katılmam mümkün değil. Ama bu onu okumam yönünde engel olmamalı, nihâyetinde okunabilir.
Kitap okumayı severim. Ama okuduğum kitaplara hiç dönemindeki etkileri ya da yeri olarak bakmamıştım. Yeni bakış açıları için teşekkürler. Çok keyifli. Kitap ya da yazar isteğim Umberto Eco-Gülün Adı.
Bu kanali ESG sayesinde tanidim, sevdim ve paylasdim. Ama Arsimetin kizinin kitap yorumlari beynimdeki dopamini, serotinini filan baya yukseldiyinden, bu kanal katil duymesini hakk ediyor :-)
Severek izliyorum programları, bu da çok güzeldi. Şu kadın hakları konusunda Bahar hocama şöyle bir şey diyebilirim: Bahsettiğiniz kadın - erkek değil insan hakları Weberci bir yaklaşımla en azından şu an için ideal kalıyor. Evet kadın insanın bir alt kümesi, erkek gibi, fakat realitede bunların hayatları kadın veya erkek olmakla farklılaşıyor. Kadınlar bu ülkede öldürülürken buna kadın değil insan cinayeti demeli iddiası gibi bu da hem yapıyı görmeyen bir kör bir liberal diskuru hem de istatistik bilimini ve yorumlamasını hiçe sayan, hayata değmeyen yanılgılı bir düşünce. Bu anlamda kadınlar kadın olmanın getirdiği gerçeklerle yüzleşmekten kaçamaz, insan olmanın verdiği o çatı onları kurtaramaz. Son olarak ataerkil sistemle alakalı bu vaziyet ( kadınlık ve erkeklik nedeniyle yaşadıklarımızdan dolayı patriyarka ana sebep) sadece kadınları etkilemez. Erkeklerde bu sistemden nasibini alır mesela: futbolu sevmek, askere gitmek, ev geçindirmek, bacak bacak üstüne atmamak, pembe giymemek, kahkaha atamamaya kadar. Kısaca cinsiyetin getirdiklerini yok saymak maalesef mümkün değil, sosyal ve ilişkiler bu faktörden çok çok büyük ölçüde etkilenirken hele... Not: Sadık Hidayet Kör Baykuş istiyoruz efenim :)
yazının sonuna doğru kendinizi yanlışladığınızı düşünüyorum. burada da vurgu yapılmak istenen, zaten, insan haklarının cinsiyetlerüstü olması değil midir? kadın ya da erkek özelinde alt dallarda çalışma, araştırma yapmak değil mevzu. tam da bahsettiğiniz o ideal yapıda konunun temellenmesi zaruri olan. akademi dünyasında da alanındaki saygın çalışmalara baktığımızda yine temanın 'gender equality' olduğunu ve bunun alt dallarının ilişki, iş yaşamı, toplumsal statü gibi ayrıldığını görüyoruz. diyorsunuz ki; "Kadınlar bu ülkede öldürülürken buna kadın değil insan cinayeti demeli iddiası gibi bu da hem yapıyı görmeyen bir kör bir liberal diskuru hem de istatistik bilimini ve yorumlamasını hiçe sayan, hayata değmeyen yanılgılı bir düşünce." bu ahkam kesen yoruma öncelikle kadın-erkek hakları konusunun ülkemize bir sorun olmadığına değinerek cevap vermek isterim. bu her şeyden önce küresel bir sorun olmakla birlikte yine bu sorunun çözümüne ilişkin kapsam ve metotların da küresel ve sistemsel olduğu aşikardır. bu düşünce tarzıyla, yukarıda da belirttiğim gibi, dediklerinize karşı olarak işbu konuyu; 'ne kadın cinayeti efendim... çok sevdiğiniz istatistik bilimine göre erkekler kadınlardan 4 kat fazla cinayete kurban gidiyor' veya 'iş cinayetlerinde ölenlerin %90'ı erkek iken neden erkek cinayetleri değil de iş cinayetleri deniyor?' gibi argümanlara açık hale getirdiğiniz görülmekte ve tüm bu kakofoniden kurtulmak için de konunun zeminini tıpkı Bahar Hoca'nın dediği gibi androjen bir bakış açısıyla irdelemek gerekir diye düşünmekteyim. not: tumturaklı dille cevap vereyim diye şiştiğimden dolayı kısa kesiyorum. bahar feyzan hanım'a sevgi ve saygılarımı iletirken insan hakları değil canlı hakları demek istiyorum. lütfen türcülük yapmayın asdahsdja
@@honorbey8450 İnsanın cinsiyet üstünde bir küme olduğunu zaten belirtmişim ama kadın veya erkek olmanın getirdiği sosyaldeki eşitsiz etkilerini minimuma indirmek asıl mesele. Burada dediğim gibi ikisi de insan diyerek analizi üste taşımak yanlış. Kadınlar da erkekler de sırf cinsiyetleri yüzünden farklı şeylere maruz kalıyorlar. Kadın hakları ve insan hakları karşılaştırılamaz oluyor bu durumda. Birini diğerine tercih etmek gibi bir durum söz konusu değil yani. İstatistiğin yanına "yorum" koydum ki o basit redpillcilere kayan analizler yapılmasın, sosyoloji ve gender studies dahil edilsin. Bu ülke vurgum da dahil olduğum yaşantı içerisinde yüzüme vuran tanıdık gerçekler aslında. Ataerkil düzen tüm dünyada var tabii, belirtmeye gerek yok.
Son iki bölümdür vikipedia bilgilerinin ötesine geçemiyorsunuz. Sabahattin Ali ile ilgili bölümde de aynısı olmuştu. “Anlat derdini Marko Paşa’ya “ sözünü bile açıklamadınız. Sabahattin Ali konuşulurken Aziz Nesin’e değinilmeden olmaz bunu başardınız. Bu bölümde de Victor Hugo’dan bahsederken Fransız ihtilali’nden bahsetmemeyi başardınız. Ayrıca Victor Hugo müthiş bir yazardır ve Notre Dame Katedrali harika bir kitaptır.
Neden neden ama neden bu seriyi sonlandirdiniz çok değerli canim Ilker Canikligil? Ben @flutv' deki tüm serileri biliyorum zannederken bugun Sn.Bahar Hanimefendi' den haberdar oldum ve bir solukta tüm videoları izledim.Aman Allahım!O nasil bir tatlilik,doğallık...insani sıkmayan,kendini severek dinleten konuşma tarzı:jetsler,mimikler...Bahar Hanıma bayıldım! Ayrica kesinlikle böyle bir serinin eksikliğini hissediyorduk.Gec buldum çabuk kaybettim.Mutlaka devam etmeli bu seri.Edebiyat uçsuz bucaksiz bir deniz. Lütfen burda kalmasın.Biz kitapseverlerin çok ihtiyacı var.Bu isteğimizi gözardı etmeyin.Her mecrada darlarız yoksa sizi.evet bu bir tehdit. 😑Hatta sadece sizi darlamakla kalmaz flu tv ailesinde kim varsa hepsini sosyal mecralardan darlarız.Bu seri devam etmeliiiiiiiiiiiii!!!!😓
Victor Hugo büyük bir şair. Romanları kadar satmayacağından herhalde şiirlerinin tamamı çevrilmemiş. Fransızca bilenler okuyabiliyor yalnızca. Ne kadar şanslılar...
Bulunduğu dönemi anlatan romanlar içinde, Nihal Atsız Bey'in "Dalkavuklar Gecesi Z Vitamini" romanı da örnek gösterilebilir. Sizden bir gün, Nihal Atsız Bey'in romanlarını dinlemeyi ummak, fazla ütopik olur sanırım...
Hocam merhabalar. Leonid Andreyev'in Şeytanın Günlüğü kitabını okudum. Ama derinlemesine yorumlayamadım. Acaba rica etsem bir sonraki bölümde bu kitabı işleyebilir misiniz? Leonid Andreyev'in çok ilginç bir fikir dünyası var, önsözden ve romandan bu anlaşılıyor. Ayrıca bu kitap tam Rusya'nın devrim yıllarında yazılmış. Bence çok malzeme çıkacaktır. Bu arada yaptığınız işi çok beğeniyor ve takdir ediyorum. Sosyal medyamızda bir boşluğu dolduruyorsunuz. Elinize dilinize sağlık... Teşekkür ederim. İyi çalışmalar...
"Dünyayı cinsiyetsizlik kurtaracak" kötü niyet barındırmayan ancak buram buram romantizm kokan bir argüman, çokta ütopik. Feminizm ise fazla yanlış temsilinin olması yanı sıra, dillere sakız olup gerçekliğinden sapmiş bir ideoloji. Bu nedenle insanların zan altında hissetmesi doğal tabii . Sadece şunu belirtmek isterim: toplumun, insana cinsiyetine istinaden biçtiği rolleri üstlenmek veya ret etmek kişinin iradesinde olsa da doğanın insana biçtiği roller vardır ve aslında cinsiyet adını verdiğimiz farkı peyda eder bu durum... İnsan haklari çok geniş yelpazesi olan, kapsamlı bir terim. Kadına yapilan haksızlık insan haklarının ihlali olarak değerlendiriliyor zaten. Ancak " kadın haklarının" ayrı bir başlıkta değerlendirilmesi, kadının salt kadın olmasından kaynaklı uğradığı tahakkümden kaynaklı. Çocuk hakları, kadın haklari...yoktur, insan hakları vardır demek bu bakımdan yanlış.
Kesinlikle katılıyorum. Ne zaman ki kadın toplumda erkek ile eş 'değer'de olur o zaman deriz ki e tamam artık kadın hakkı yoktur insan hakkı vardır. Fakat şu an erkeklerin çükleri ile kurdukları bir sistemde var olan insan hakları dünyanın hangi ülkesinde kadın haklarını da kapsayacak biçimde uygulanıyor ki?
Söylediklerinize son derece katılmak ile birlikte "kadın hakları" söyleminin bir ötekileştirme barındırdığını düşünüyorum. Sırf kadın olduğu için bir insanın haksızlığa uğruyor olmasını savunmak yine taraflı bir savunma değil midir? Kadın hakları diye bahsettiğimiz zaman bu dünyanın erkek dünyası olduğunu kabullenmiş olmuyor muyuz? Görmemiz gereken gerçekten cinsiyetsiz bir dünya. Diliniz, dininiz, yaşınız ve ya cinsiyetiniz vb. tüm farklılar bizim insan olduğumuz hatta canlı olduğumuz gerçeğini değiştirmez. Bu gezegende hep beraber yaşıyoruz. Eşit miktarda hepimize ait değil midir? Çocuk hakları özelinde ise durum biraz farklı gibi. Erişkin olmayı öğrenmekte olan bir canlının henüz temel kavramları öğrenemeden uğradığı stres ile alakalı bir savunma belki mantıklı olabilir. Öte yandan yine de çocuklarında erişkinler kadar insan olduğunu değiştirmez. Kısacası temelinde insanız ve herhangi bir cinsiyet başlığında ayırmak bile ötekileştirmek. Bir kadına değil bir insana yapılan haksızlıktır bu yapılanlar. Cinsiyeti de insan olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
@@azatalp7056 ötekileştirme diye bakarsanız vardığınız sonuç doğru ama bu ötekileştirme değil pozitif ayrımcılıktır ve günümüz toplumunda, hukuk yorumlamada maalesef ki pozitif ayrımcılıklar gerekmektedir. Keşke gerekmese ama öyle bir dünyada yaşamıyoruz.
Söyleminizin düşünceli ve ince bulmak ile birlikte katılmadığımı belirtmek isterim. Hukuk sisteminin kötü olması kendi özelinde eleştirilmelidir. Bu şekilde kendi adaletinizi belirleyip terazide hile yapmamız gerektiğini söylemiş oluyoruz. Cinsiyetin hiç bir öneminin olmaması ve entelektüel düşüncenin ön planda olması görüşündeyim.
@@azatalp7056 Kişi cinsiyetinden dolayı ayrımcılığa maruz kalıyor ve hakkını arıyorsa bu ötekileştiren değil, ötekileştirilmiş olduğunu gösterir. Yalnızca Türkiye'de değil, her yerde kadın ötekileştirilen olduğundan ve cinsiyeti kadının sınırlarını oluşturduğundan "Kadin Hakları" başliğı altında haklarını aramaları elbette normal. Dünya zaten erkek hegemonyası altındadır, su katılmamış bir gerçektir bu. Kadının arayışı da bundan ya zaten... Bahsettikleriniz kulağa hoş geliyor fakat bi' o kadar uzak. Bunu kendimce açıklamıştım yorumumda. Sorunu genel değil, özel olarak ele alırsak çözmemiz mümkün olur ancak. Yanlış anlamayı lütfen ama konuya çok sığ yaklaştığınızı düşünüyorum. İyi günler🙏
Felsefesinin beden bulmus hali diyebilecegimiz icin gelmez. Ama Bulantı romanı gelebilir. Ayrıca varoluşçuluk hakkinda okumak istiyorsan kronolojik olarak kierkegaarddan baslaman uygun olur.
İlker Hocam video ile alakasız ama sormam gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda yeni baskısı çıkan 'Göz Kırparken' isimli çeviri kitabınızı kitapyurdu.com'da ve D&R'da bulamadım. Galiba stoklar tükenmiş. Başka bulabileceğim yer var ise yardımcı olursanız sevinirim. Bahar Hanım'ı da özlemiştik, iyi oldu bu video fakat sınav haftasında olduğum için daha sonra izlerim muhtemelen. Teşekkürler.
Umarım bu seri sonlanmamış, uzun bir ara vermiştir. Çok verimli bir seri.
2:35' de "sevgisiz bilginin harekete geçmediğini görüyoruz... " Roman ve hayat için genellenebilecek müthiş bir cümle!
Lütfen bu serinin devamı gelsin 🙏🏻 emeklerinize sağlık!
Bu seri kesinlikle geri gelmeli ❤️
Çevremdeki herkese anlatmaya çalıştığım "haklar" meselesini böyle güzel cümlelerle anlatmanız beni çok mutlu etti Bahar Hanım. Gerçekten derinden teşekkür ederim.
Neden devam etmedi bu seri yahu? Bahar hanımın anlatımı, İlker beyin soruları ile çok güzeldi herşey. Yeni bölümler gelmese de içimde bir yerde sanırım hep bekliyor olacağım...
Soyle guzel program kaldirdin ya, ne diyim ben sana Ilker Hoca.
neden kaldırdı ilker hoca
İlker hoca kaldırmaz
Bu programın devamını bekliyoruz eyy Flu tv
şu yağmurlu sıkıcı günde Bahar geldi, içimiz ısındı on bir dakikalığına :)
Bahar Hocaya katılıyorum. Kadın Hakkı olmaz, Eşitlik cinsiyetler arasında değil tüm insanların hakları eşit olmalı..
Çok güzel bir seriydi, keşke davamı gelse, hem format hem Bahar hanımın anlatımı çok eğlenceli ve kendine özgü
Bahar Hoca haklı. Dünyayı bizim kalıplara sıkıştırdığımız hiçbir kavram kurtaramaz. Teşekkürler çok güzwl bir program😊
5:22'de Bahar Feyzan güzellik üzerine yorum yapıyordu, neden kestiniz?
Flu TV en iyi içeriği olarak kaldı maalesef
Sağ olun Bahar Hocam... 500 sayfa okudum, 11 dakikada anladım. Meğersem ne güzel şeyler anlatıyormuş kitap.
“Bugün neden bir Victor Hugo, Dostoyevsky gibi (toplumsal) etkili dev yazarlar yok?” sorusunun cevabı teknoloji ve sinemanın hayatımıza girmiş olmalarıyla açıklanabilir.
Türk romancılar içinde ise İhsan Oktay Anar bence bu programda da ele alınmalı;
Çünkü sadece bir TC vatandaşının yazabileceği fantastik felsefi diye tanımlayabileceğim özgün ve etkili bir edebiyat ürettiğni düşünüyoum.
Programda emeği geçenlere teşekkür ederim🙏🏻
hocam senin elestirdigin hicbir sey yok mu, her videonun altina gelip "süper" yaziyorsun
Mind off Beğenmişsem sebebini de yazıyorum, siz de var ise beğenmeme sebebinizi yazabilirsiniz.
İşin doğrusu, kitap, yazar, bilgi bir yana, sadece hoş sohbet için izliyorum belkide bu günlerde lazım gelen tek şey bu.
Serinin devamını bekliyoruz 🙏🙏🙏
MARTİN EDEN 'i konuşsanız ne güzel olur
Ilk defa bir yorum yapıyorum. Kadın hakları kısmına katılamasam da Bahar Feyzan seni çok sevdim ve konuşmalarını çok beğendim. Bir sürü kitap okuyup bu seviyeye gelmek istedim. Sen hep konuş :)
Teşekkürler Bahar Hanım güzel anlatıyor 🌷🌷
O kadar zarif ve entelektüel bir kadın ki, kendisini takdir etmekte ve aynı zamanda da kendisine öykünmekteyim.
Müezzinin Cinayet Listesi isimli kitabı tavsiye ederim süper polisiye adam kendini muazzam kamufle ediyor. Şüphe çekmiyor çok akıcı ve gizem dolu bir kitap.
Sizce de aşırı sık kırpılmamış mı Sayın Canikligil?
Hayır
jack london, deniz kurdu'nu da konuşmanız dileğiyle. başarılar.
beyaz diş de olabilir
@@bM34588 robinson crusoe da olabilir. hep çocuk romanı sanılır, halbuki alası yok.
Harika bir detaysiniz 😍
bence hakan günday özellikle daha romanıyla günümüzün sorunlarından birini çok çarpıcı bir şekilde kaleme almış. ve lütfen gecenin sonuna yolculuk'un da incelemesi gelsin sizi seviyoruz teşekkürler
Her ne kadar felsefe olsa da Bahar hanımın Arthur Schopenhauer'ın kitapları ve kendisi hakkındaki düşüncelerini de duymak isteriz. Hatta bir kitabını yorumlasa tadından yinmez. İyi yazıyorum da bitirişlerimde bir sorun var.
Programın devamı gelecek mi? Sayın İlker Canikligil Bahar Hanım'ı daha fazla görmek istiyoruz.
Merhabalar Martin Eden veya Kör Baykuş incelemesini görmek isterim. Severek izliyoruz efenim
Allah aşkına Bahar Hanımı çok özledik tekrar gelsin ☹🙏
Virgina Woolf'a da bir bölüm ayirsaniz ne guzel olur hocam !
Kadın feminist değil kesin okumamıştır ve neden okusun ki bir Dostoyewski bir hugo bir kafka mıdır Virgina woolf
@@jameswatson7684 Bilinçakışı tekniği gibi zor ve değerli bir tekniği edebiyat dünyasına kazandıran isimdir Virginia Woolf. Dostoyevski ile kıyaslanamaz ve zaten kıyaslanması da saçma olur ama bence bu şekilde hafife alınmaması gereken bir yazardır kendisi.
@@kumsalkabayel9686 11 ay önceki ben size katılmayabilirdi. Suanki ben katılıyorum kumsal hanım.Ama şuna hala düşünüyorum dosteyevski ile kimse kıyaslanamaz.Ayrica yorumundan dolayı utandım ve silmem gerektiriyor sanırım.
@@jameswatson7684 ikisi farklı yazarlar
İnsan hakları konusuna katılıyorum ama feminizm de aslında kadın ve erkeklerin eşit hak ve özgürlüklere sahip olması üzerine kuruldu. Nispeten çok daha az özgürlüğe ve haklara sahip olan cinsiyet kadın olduğu için bu kadar kadın hakları gündemde. Birleşik Devletlerdeki Black Lives Matter hareketi gibi.
Sizi izleyince kendimi çok entel hissediyorum 😁
6:50 Orhan Pamuk'un anlatmadığı savına karşı çıkacağım, "Kar" isimli romanı 2002'de yayımlandı, 1997'leri anlatır ki, içinde Türkiye'nin birçok siyasi durumunu barındırır.
Haklısın, ama Orhan Pamuk kendisi "bu ilk ve tek siyasi romanımdır," diyerek bir istisna olduğundan bahsediyor. Çok da haksız değil Bahar Hanım.
@Ümmü T. büyük bir romancıyı veya herhangi bir insanı birkaç demecinden "vatan haini" olarak nitelendirmek çok sığlık. Romanları mânâlı olsa da Orhan Pamuk'un o yorumuna benimde katılmam mümkün değil. Ama bu onu okumam yönünde engel olmamalı, nihâyetinde okunabilir.
Kitap okumayı severim. Ama okuduğum kitaplara hiç dönemindeki etkileri ya da yeri olarak bakmamıştım. Yeni bakış açıları için teşekkürler. Çok keyifli. Kitap ya da yazar isteğim Umberto Eco-Gülün Adı.
7-ci dakikadan sonra , isyankar bir Bahar Feyzan çıkıyor karşımıza.
Vallahi helal !
çok özledik Bahar hodjam 🌸 ne zaman yeni video? 👀
Hani yeni videolar? Hani Atlas Vazgecti yi cekecektiniz?
Bu kanali ESG sayesinde tanidim, sevdim ve paylasdim. Ama Arsimetin kizinin kitap yorumlari beynimdeki dopamini, serotinini filan baya yukseldiyinden, bu kanal katil duymesini hakk ediyor :-)
Buna neden devam etmiyorsunuz İlker hocam?
yeni bölüm neden gelmiyor
Harikasiniz. Seviyorum
Severek izliyorum programları, bu da çok güzeldi. Şu kadın hakları konusunda Bahar hocama şöyle bir şey diyebilirim:
Bahsettiğiniz kadın - erkek değil insan hakları Weberci bir yaklaşımla en azından şu an için ideal kalıyor. Evet kadın insanın bir alt kümesi, erkek gibi, fakat realitede bunların hayatları kadın veya erkek olmakla farklılaşıyor. Kadınlar bu ülkede öldürülürken buna kadın değil insan cinayeti demeli iddiası gibi bu da hem yapıyı görmeyen bir kör bir liberal diskuru hem de istatistik bilimini ve yorumlamasını hiçe sayan, hayata değmeyen yanılgılı bir düşünce. Bu anlamda kadınlar kadın olmanın getirdiği gerçeklerle yüzleşmekten kaçamaz, insan olmanın verdiği o çatı onları kurtaramaz. Son olarak ataerkil sistemle alakalı bu vaziyet ( kadınlık ve erkeklik nedeniyle yaşadıklarımızdan dolayı patriyarka ana sebep) sadece kadınları etkilemez. Erkeklerde bu sistemden nasibini alır mesela: futbolu sevmek, askere gitmek, ev geçindirmek, bacak bacak üstüne atmamak, pembe giymemek, kahkaha atamamaya kadar. Kısaca cinsiyetin getirdiklerini yok saymak maalesef mümkün değil, sosyal ve ilişkiler bu faktörden çok çok büyük ölçüde etkilenirken hele...
Not: Sadık Hidayet Kör Baykuş istiyoruz efenim :)
yazının sonuna doğru kendinizi yanlışladığınızı düşünüyorum. burada da vurgu yapılmak istenen, zaten, insan haklarının cinsiyetlerüstü olması değil midir? kadın ya da erkek özelinde alt dallarda çalışma, araştırma yapmak değil mevzu. tam da bahsettiğiniz o ideal yapıda konunun temellenmesi zaruri olan. akademi dünyasında da alanındaki saygın çalışmalara baktığımızda yine temanın 'gender equality' olduğunu ve bunun alt dallarının ilişki, iş yaşamı, toplumsal statü gibi ayrıldığını görüyoruz.
diyorsunuz ki; "Kadınlar bu ülkede öldürülürken buna kadın değil insan cinayeti demeli iddiası gibi bu da hem yapıyı görmeyen bir kör bir liberal diskuru hem de istatistik bilimini ve yorumlamasını hiçe sayan, hayata değmeyen yanılgılı bir düşünce."
bu ahkam kesen yoruma öncelikle kadın-erkek hakları konusunun ülkemize bir sorun olmadığına değinerek cevap vermek isterim. bu her şeyden önce küresel bir sorun olmakla birlikte yine bu sorunun çözümüne ilişkin kapsam ve metotların da küresel ve sistemsel olduğu aşikardır. bu düşünce tarzıyla, yukarıda da belirttiğim gibi, dediklerinize karşı olarak işbu konuyu; 'ne kadın cinayeti efendim... çok sevdiğiniz istatistik bilimine göre erkekler kadınlardan 4 kat fazla cinayete kurban gidiyor' veya 'iş cinayetlerinde ölenlerin %90'ı erkek iken neden erkek cinayetleri değil de iş cinayetleri deniyor?' gibi argümanlara açık hale getirdiğiniz görülmekte ve tüm bu kakofoniden kurtulmak için de konunun zeminini tıpkı Bahar Hoca'nın dediği gibi androjen bir bakış açısıyla irdelemek gerekir diye düşünmekteyim.
not: tumturaklı dille cevap vereyim diye şiştiğimden dolayı kısa kesiyorum. bahar feyzan hanım'a sevgi ve saygılarımı iletirken insan hakları değil canlı hakları demek istiyorum. lütfen türcülük yapmayın asdahsdja
@@honorbey8450 İnsanın cinsiyet üstünde bir küme olduğunu zaten belirtmişim ama kadın veya erkek olmanın getirdiği sosyaldeki eşitsiz etkilerini minimuma indirmek asıl mesele. Burada dediğim gibi ikisi de insan diyerek analizi üste taşımak yanlış. Kadınlar da erkekler de sırf cinsiyetleri yüzünden farklı şeylere maruz kalıyorlar. Kadın hakları ve insan hakları karşılaştırılamaz oluyor bu durumda. Birini diğerine tercih etmek gibi bir durum söz konusu değil yani.
İstatistiğin yanına "yorum" koydum ki o basit redpillcilere kayan analizler yapılmasın, sosyoloji ve gender studies dahil edilsin. Bu ülke vurgum da dahil olduğum yaşantı içerisinde yüzüme vuran tanıdık gerçekler aslında. Ataerkil düzen tüm dünyada var tabii, belirtmeye gerek yok.
Yeni bölüm ne zaman gelecek acaba. Sabırsızlanmaya başladım efenim.
Son iki bölümdür vikipedia bilgilerinin ötesine geçemiyorsunuz. Sabahattin Ali ile ilgili bölümde de aynısı olmuştu. “Anlat derdini Marko Paşa’ya “ sözünü bile açıklamadınız. Sabahattin Ali konuşulurken Aziz Nesin’e değinilmeden olmaz bunu başardınız.
Bu bölümde de Victor Hugo’dan bahsederken Fransız ihtilali’nden bahsetmemeyi başardınız.
Ayrıca Victor Hugo müthiş bir yazardır ve Notre Dame Katedrali harika bir kitaptır.
Kumsal Boyraz tarihi olaylar ESGnin alanı olduğu için ola bilir mi? Ayrıca bu bölüm bir az aceleye gelmiş, Dostoyevski daha iyi ele alınmışdı :)
Evet yari aydin turkler cok sever
@@baharfeyzan Bence Flu TV izleyicileri daha derinlemesine ve edebi kitap ve yazar incelemelerini hakediyor. :)
Bahar Feyzan doğru söylüyorsunuz. :)
Flu TV ben 3/5’im.
40 gün oldu @flutv nerede yeni bölüm
Neden yeni bölüm çekilmiyor
Keşke devam etseydi
bu kanaldaki çok yönlülük her geçen gün artıyor.. ilker hoca gerçek anlamda bir TV kanalı kurdu.. ulusal yayına ne zaman başlayacaklar acaba? ✌️😎
Bu seri bitmemeliydi😿
Neden devamı gelmiyor
Neden bu programı bitirdiniz çok keyifli sohbetler çıkıyordu lütfen yine yapın.
Neden neden ama neden bu seriyi sonlandirdiniz çok değerli canim Ilker Canikligil? Ben @flutv' deki tüm serileri biliyorum zannederken bugun Sn.Bahar Hanimefendi' den haberdar oldum ve bir solukta tüm videoları izledim.Aman Allahım!O nasil bir tatlilik,doğallık...insani sıkmayan,kendini severek dinleten konuşma tarzı:jetsler,mimikler...Bahar Hanıma bayıldım!
Ayrica kesinlikle böyle bir serinin eksikliğini hissediyorduk.Gec buldum çabuk kaybettim.Mutlaka devam etmeli bu seri.Edebiyat uçsuz bucaksiz bir deniz. Lütfen burda kalmasın.Biz kitapseverlerin çok ihtiyacı var.Bu isteğimizi gözardı etmeyin.Her mecrada darlarız yoksa sizi.evet bu bir tehdit. 😑Hatta sadece sizi darlamakla kalmaz flu tv ailesinde kim varsa hepsini sosyal mecralardan darlarız.Bu seri devam etmeliiiiiiiiiiiii!!!!😓
Victor Hugo büyük bir şair. Romanları kadar satmayacağından herhalde şiirlerinin tamamı çevrilmemiş. Fransızca bilenler okuyabiliyor yalnızca. Ne kadar şanslılar...
Hermann Hesse kitaplarını da yorumlar mısınız?Bozkırkurdu ve Sidhartha.Bozkırkurdu romanını okuduğumda İstanbul'da öğrenciydim.
Neden yeni video çekmiyorsunuz. Devami olmayacak mi
Bu programı neden bitirdiniz Sayın Canikligil ???
Kurban olayım yeni video
"Gün ışıgı herkesin malıdır. Ne diye bana yanlız geceyi veriyorlar?"
ilker hojam, bahar hanım nerelerde, seri bitti mi yoksa?
Bu serinin devamı gelmiyor mu 😢
Kadın hakları değil insan hakları 👏🏻👌🏻🙏🏼
Yeni bölüm gelmeyecek mi? harika bir seriydi :(
yeni bölümleri bekliyoruz. 0)
Oytun nerde?
Geç otur abi sen şöyle ... Helaya kadar gitti, gelicek. :)))
'' BAHAR FEYZAN '' tam bir avcı toplayıcı kadını gibi geiyor bana.püfffff çok iyi ya.
H. Potter'ı ve yazarını beğendiğinizi öğrenmek beni büyük hayal kırıklığına uğrattı.
niye devam etmiyorsunuz???
dört gözle bekliyoruz
Çocukken beni kitap okumaya sevdiren roman, " beyaz diş " umarım birgün konuşursunuz. Biraz çocuk romanı tabi ama insan istiyor işte :)
Cansın Bahar hanım 👏❤👏❤
Bulunduğu dönemi anlatan romanlar içinde, Nihal Atsız Bey'in "Dalkavuklar Gecesi Z Vitamini" romanı da örnek gösterilebilir. Sizden bir gün, Nihal Atsız Bey'in romanlarını dinlemeyi ummak, fazla ütopik olur sanırım...
Keşke devam etse🥺
Oblomov tahlil edilecek mi acaba ?
Çavdar tarladındaki çocuklar hakkında bir video çekssniz güzel olur
Devamı neden gelmiyooooorrrrr
devam etsenize hacı
Devamı neden gelmiyorrre😔😔🥺🥺🥺🥺
neden yeni video gelmiyo
B09 ne zaman?
Neden sona erdi ki? Keyifle bilgileniyorduk
Hanımefendi sanat eseri gibi anlattığı eserlerle bir sanat evi dolaşıyor gibiyim :(
Beklenen geldi
ne zaman devam edecek yayınlar acaba ?
Oleeeey Bahar Hanim!
yolda görsem bakışlarımız bir saniye buluşsa yeter bahar feyzan
yeni video ne zaman gelecek? beklemedeyiz :)
Hocam merhabalar. Leonid Andreyev'in Şeytanın Günlüğü kitabını okudum. Ama derinlemesine yorumlayamadım. Acaba rica etsem bir sonraki bölümde bu kitabı işleyebilir misiniz? Leonid Andreyev'in çok ilginç bir fikir dünyası var, önsözden ve romandan bu anlaşılıyor. Ayrıca bu kitap tam Rusya'nın devrim yıllarında yazılmış. Bence çok malzeme çıkacaktır. Bu arada yaptığınız işi çok beğeniyor ve takdir ediyorum. Sosyal medyamızda bir boşluğu dolduruyorsunuz. Elinize dilinize sağlık... Teşekkür ederim. İyi çalışmalar...
programımız reyting kurbanı oldu galiba!
"Dünyayı cinsiyetsizlik kurtaracak" kötü niyet barındırmayan ancak buram buram romantizm kokan bir argüman, çokta ütopik. Feminizm ise fazla yanlış temsilinin olması yanı sıra, dillere sakız olup gerçekliğinden sapmiş bir ideoloji. Bu nedenle insanların zan altında hissetmesi doğal tabii . Sadece şunu belirtmek isterim: toplumun, insana cinsiyetine istinaden biçtiği rolleri üstlenmek veya ret etmek kişinin iradesinde olsa da doğanın insana biçtiği roller vardır ve aslında cinsiyet adını verdiğimiz farkı peyda eder bu durum...
İnsan haklari çok geniş yelpazesi olan, kapsamlı bir terim. Kadına yapilan haksızlık insan haklarının ihlali olarak değerlendiriliyor zaten. Ancak " kadın haklarının" ayrı bir başlıkta değerlendirilmesi, kadının salt kadın olmasından kaynaklı uğradığı tahakkümden kaynaklı. Çocuk hakları, kadın haklari...yoktur, insan hakları vardır demek bu bakımdan yanlış.
Kesinlikle katılıyorum. Ne zaman ki kadın toplumda erkek ile eş 'değer'de olur o zaman deriz ki e tamam artık kadın hakkı yoktur insan hakkı vardır. Fakat şu an erkeklerin çükleri ile kurdukları bir sistemde var olan insan hakları dünyanın hangi ülkesinde kadın haklarını da kapsayacak biçimde uygulanıyor ki?
Söylediklerinize son derece katılmak ile birlikte "kadın hakları" söyleminin bir ötekileştirme barındırdığını düşünüyorum. Sırf kadın olduğu için bir insanın haksızlığa uğruyor olmasını savunmak yine taraflı bir savunma değil midir? Kadın hakları diye bahsettiğimiz zaman bu dünyanın erkek dünyası olduğunu kabullenmiş olmuyor muyuz? Görmemiz gereken gerçekten cinsiyetsiz bir dünya. Diliniz, dininiz, yaşınız ve ya cinsiyetiniz vb. tüm farklılar bizim insan olduğumuz hatta canlı olduğumuz gerçeğini değiştirmez. Bu gezegende hep beraber yaşıyoruz. Eşit miktarda hepimize ait değil midir? Çocuk hakları özelinde ise durum biraz farklı gibi. Erişkin olmayı öğrenmekte olan bir canlının henüz temel kavramları öğrenemeden uğradığı stres ile alakalı bir savunma belki mantıklı olabilir. Öte yandan yine de çocuklarında erişkinler kadar insan olduğunu değiştirmez. Kısacası temelinde insanız ve herhangi bir cinsiyet başlığında ayırmak bile ötekileştirmek. Bir kadına değil bir insana yapılan haksızlıktır bu yapılanlar. Cinsiyeti de insan olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
@@azatalp7056 ötekileştirme diye bakarsanız vardığınız sonuç doğru ama bu ötekileştirme değil pozitif ayrımcılıktır ve günümüz toplumunda, hukuk yorumlamada maalesef ki pozitif ayrımcılıklar gerekmektedir. Keşke gerekmese ama öyle bir dünyada yaşamıyoruz.
Söyleminizin düşünceli ve ince bulmak ile birlikte katılmadığımı belirtmek isterim. Hukuk sisteminin kötü olması kendi özelinde eleştirilmelidir. Bu şekilde kendi adaletinizi belirleyip terazide hile yapmamız gerektiğini söylemiş oluyoruz. Cinsiyetin hiç bir öneminin olmaması ve entelektüel düşüncenin ön planda olması görüşündeyim.
@@azatalp7056 Kişi cinsiyetinden dolayı ayrımcılığa maruz kalıyor ve hakkını arıyorsa bu ötekileştiren değil, ötekileştirilmiş olduğunu gösterir. Yalnızca Türkiye'de değil, her yerde kadın ötekileştirilen olduğundan ve cinsiyeti kadının sınırlarını oluşturduğundan "Kadin Hakları" başliğı altında haklarını aramaları elbette normal. Dünya zaten erkek hegemonyası altındadır, su katılmamış bir gerçektir bu. Kadının arayışı da bundan ya zaten...
Bahsettikleriniz kulağa hoş geliyor fakat bi' o kadar uzak. Bunu kendimce açıklamıştım yorumumda.
Sorunu genel değil, özel olarak ele alırsak çözmemiz mümkün olur ancak. Yanlış anlamayı lütfen ama konuya çok sığ yaklaştığınızı düşünüyorum. İyi günler🙏
rahipin din eleştirisi çok iyi o bölüm muzzam
''Sende olmayan seni bulmaz.''
Özledik ama yeni bölümü de takip edemiyorum , nereden duyuruluyor , ne zaman gelecek bekliyoruz bakalım.
Hocam güccük prens de gelirmi
Selam, James Joyce Ulysses, Thomas Hobbes Leviathan, Paul Auster Leviathan, bekliyoruz.
Umarım bu ihtişamlı gemi bir gün modern klasikler limanına yanaşır..Orada ilk el sallayan Thomas Mann olacaktir 👍🤗
Sartre bölümü gelir mi aceba. Varlık ve Hiçlik aldım okumak için baya zor. Önceden birikiminin olması lazım. Bahar hanım ne önerir siniz?
Felsefesinin beden bulmus hali diyebilecegimiz icin gelmez. Ama Bulantı romanı gelebilir. Ayrıca varoluşçuluk hakkinda okumak istiyorsan kronolojik olarak kierkegaarddan baslaman uygun olur.
İlker Hocam video ile alakasız ama sormam gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda yeni baskısı çıkan 'Göz Kırparken' isimli çeviri kitabınızı kitapyurdu.com'da ve D&R'da bulamadım. Galiba stoklar tükenmiş. Başka bulabileceğim yer var ise yardımcı olursanız sevinirim. Bahar Hanım'ı da özlemiştik, iyi oldu bu video fakat sınav haftasında olduğum için daha sonra izlerim muhtemelen. Teşekkürler.
Hocam Bahar hocayi bu videoda cok kesmissiniz . Allah askina kimseden dinleyemiyoruz kirap birakin uzun olsun izleyemeyen tik tok devam etsin