Rahim Ağzında Yara Nedir? Tedavisi Nasıldır? [Op. Dr. İsmet Yıldırım]

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 4 ต.ค. 2024
  • Rahim ağzında yara: Servisit, diğer bir adı ile servikal erozyon yani rahim ağzı yarası olarak bilinir. Rahim ağzında bulunan kanalın iç yüzeyini döşeyen epitel hücreleri salgı yapıcı (glanduler) özellikler taşırlar. Vajinanın iç yüzey hücreleri ise bu dokuyu çeşitli dış etkenlere karşı (bakteriler, virüsler, cinsel ilişkinin ‘aşındırıcı’ etkileri) korumakla görevli yassı epitel (skuamöz) yapıda hücrelerdir. Bu iki ayrı hücre türünün yakın komşulukta olduğu bölgeye değişim bölgesi (transformasyon zonu) adı verilir.
    Değişim bölgesinde birbirinden farklı bu iki hücre türü değişik yapıları ve davranış özellikleri nedeniyle sürekli birbirleriyle ‘geçimsiz’ durumdadırlar. Kısaca söylemek gerekirse; bu bölgede bir hücre türü diğer hücrenin sınırlarının ilerisine geçer ve o bölgede kendi hakimiyetini kurmak ister. Bu nedenle de burada hücreler adeta bir sınır savaşı halindedirler. Bölgede sürekli bir yıkım-yenilenme söz konusudur. Bu esnada sürekli olarak bazı hücreler atılır ve yenisiyle değiştirilir.
    Rahim Ağzında Gerçekten Bir Yara Var mıdır?
    Halk arasında ‘yara’ olarak bilinen hastalık aslında değişim bölgesinin, rahim ağzı içindeki salgı yapıcı hücrelerin değişim bölgesindeki zaferinden başka bir şey değildir. Değişim bölgesindeki ‘savaş’ salgı yapıcı hücreler tarafından kazanılmış ve vajinanın yassı epitel hücreleri erozyon yoluyla ‘eritilmiştir’. Bu erime spekulum muayenesinde rahim ağzı üzerine ‘kızarık’ bir görünüm kazandırır ve doktor tarafından halk diline “yara” olarak tercüme edilir.
    Normalde rahim ağzı kanalının içinde vajinanın asit ortamından uzak olarak yaşayan hücreler dışarıya taştıklarında salgılarını yapmaya devam ederler. Salgı yapıcı hücreler sayıca artmış olduklarından yaptıkları salgı miktarı da artar ve bu durum kadının akıntı şikayeti duymasına neden olabilir.
    Rahim ağzı kanalının doğal salgısı alkalen özellikler taşır. Vajinanın doğal ortamı ise asit özelliktedir. Vajinayı enfeksiyonlara karşı koruyan laktobasil adlı bakteriler yalnızca asit ortamda yaşayabilirler. Rahim ağzı kanalının artmış alkalen salgısı vajinanın asit ortamını bozduğunda laktobasillerin sağlıklı bir şekilde çoğalmaları engellenir ve bu da vajinada enfeksiyon ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Sık sık vajinit geçiren kadınlarda altta yatan muhtemel neden bu yüzden bir rahim ağzında yara da olabilmektedir.
    Rahim Ağzında Yara (Servisit) Neden Oluşur?
    Rahim ağzında yara (servisit) oluşumuna neden olan faktörler oldukça fazladır. Mikoplazma ya da ureaplazma, frengi (bel soğukluğu), HPV, genital uçuk, trikomonas, klamidya gibi cinsel yola bulaşan hastalıkları rahim ağzında yara oluşumuna neden olduğu bilinmektedir.
    Cinsel yolla bulaşan hastalıkların dışında lateks alerjisi, sperm öldürücü jeller, spreyler, tampon, diyafram gibi rahim içi araçlarının neden olduğu tahriş ya da yaralanmalar, sık sık vajinal enfeksiyon geçirmek (vajinit), vajina florasını bozan ürünlerin kullanımı ya da hormonal düzensizlikler de rahim ağzında yara ya neden olabilir. Aynı zamanda sistemik kanser tedavisi (kemoterapi) ya da alt karın bölgesine alınan lokal kanser tedavisi (radyoterapi) de rahim ağzında yaraların oluşumunda rol oynar.
    Rahim Ağzı Yarası Hangi Belirtilere Sebep Olur?
    Rahim ağzında yara, akıntı şikâyeti dışında bir sorun yaratmayabilir ve çoğu durumda muayene esnasında tesadüfen saptanır. Bazı kadınlarda ise ilişki esnasında kanamaya neden olabilir. Rahim ağzı yarası görünüm olarak kanser veya kanser öncüsü lezyonlarla karışabileceğinden, saptandığında mutlaka papsmear alınarak durum değerlendirmesi yapılır. Papsmear raporunda da erozyon tanısı doğrulanır.
    Erozyon, papsmear incelemesi yapıldıktan sonra mutlaka kriyoterapi ile (dondurarak) koterizasyonla (yakılarak) veya lazer ile buharlaştırılarak giderilmesi önerilen bir durumdur.
    rahim ağzında yara belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
    -Adet zamanı dışında meydana gelen lekelenmeler
    -Şiddetli akıntı
    -Ara kanama
    -Kasığa ve/veya bele vuran ağrı
    -Cinsel ilişki sırasında genital bölgede ağrı ya da kanama
    -İdrar yaparken yanma ve kaşıntı olması da rahim ağzında yara varlığının belirtilerindendir.
    .
    .
    Detaylı bilgi için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.
    Konu Linki: www.drismetyil...
    Web Site: www.drismetyil...
    Mail: dr.ismetyildirim@hotmail.com
    Telefon: 0532 325 30 08

ความคิดเห็น • 2

  • @yorgunumlol06
    @yorgunumlol06 9 หลายเดือนก่อน

    Hocam bu durumdan ben de muzdaribim, 28 yaşındayım. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler ❤

  • @Hakikatyolcusu632
    @Hakikatyolcusu632 11 หลายเดือนก่อน

    Teşekkür ederim hocam.