@@yasin_ozbekhelal be herkesin lafına bakmamak lazım bizim dershanede de apotemi fizik sorularina zor diyolar halbuki bence çok kolaydı satirlarca işlem isteyen yada kafa kariştirarak yanliş yaptiran soeular yerine konunun özünü mantiğini soran sorular neden daha zor deniliyor anlamiyorumki
ankara üniversitende fizik bölümünü 4. sınıfta bıraktım. Benim önerim teknolojik bir yaklaşımı olanlar fizik mühendisliğine bakabilir. Fizik bölümünde okurken sadece 1 dönem c++ dersi aldım ki hesap makinesi yaparsın sadece, 4. sınıfta da görüntü işleme dersi aldım bi umut programlama vs ile ilgilidir diye yok o da tatmin etmedi.Teknofest alçak irtifa roket yarışması ve savaşan ihalar yarışmasına katıldık ve yaptığımız çalışmanın sadece %5'i felan fizikle iligilyidi.Bölümün çok bir kaktısı olmadı bana.Fizik mühendisliğinde en azından güzelce stajınızı yapıp işin içine girmeye başlayabiliyorsunuz. Fizik bölümünde okurken hocalara kadar gittim ne 1 tane gönüllü hiç para istemeden çalışacağım yer bulabildim, ne de hocalar yardımcı olabilidi. Eğer 3-3.5 üzeri ortalama ile mezun olamayacaksanız biraz sorunlar yaşanır mezuniyet sonrası.3 üzeri ortalama ile mezun olunduğunda en azında tai vs gibi kurumların uçak motor eğitimleri oluyor kendilerine istihdam yaratıyorlar ki ona da he türlü mühendis zaten başvurabiliyor. Tutku işi biraz fizik bana göre.Ben Bilgisayar Mühendisliğine geçip paramı kazanıp çift yarık deney setini kendi paramla alıp evde fiziğime devam etmeyi tercih ettim 4. sınıfı bıraktıktan sonra :) En büyük travmam ise roketsan veya tai'ydi iş ilanı açmışlardı akışkanlar mekaniği ile ilgili bir konuydu kanat kanatçık ile ilgili ve bilgisayar mühendisi arıyorlardı :D(Okuduğunuz okula ve hangi ülkede okuduğunuza göre değişir tabii yaşanacak olanlar :)) Fizik biraz risk işi diğer bölümlere kıyasla.Ha bir de Fizik bölümü okumak isteyenlerin aklında genellikle şu oluyor ; kuantum felsefesi yapılacak, herkes bir şeyler konuşup üretecek vs. vs. Yok öyle bir dünya açıkcası. Her şey matematik. Matematiğe aşıksanız o zaman Fizik bölümünü okuyun derim.Fizik okuyacam ben ve para kazanacam diyenler varsa gerçekçi bir tavsiye vereyim 3. sınıftayken felan dershanelere gidip öğretmenlik yapmaya başlayın.İşin sonu genellikle öğretmenlikle bitiyor bizim ülkemizde çünkü.akademisyen olmak isteyen varsa da senede 2-3 kontenjana başvurursunuz onda da bölüm 1.-2. si değilseniz yine beklersiniz 5-10 sene. ütopik bi senaryoda fizik bölümünün tek iyi yanı bana göre, diğer tüm mühendisliklere kolayca adapte olabilme yeteneği sağlıyor. Fizik okuyan birisi makine mühendisliği ile iligli bir işi de öğrenip yapabilir, elektrik-elektronik mühendisliği ile ilgili bir işi de öğrenip yapabilir.
@@An4kinskyw4lker Bir insanı daha kurtarabildiysem ne güzel :D İşin gerçeği en iyi yerde okumadıktan sonra dım dızlak kalma ihtimalin 99%. Fakat Bozok Üniversitesi'nde elektrik - elektronik okuyan arkadaşım nasıl olduysa aselsana işe girdi.Garip bir ülkeyiz. Mühendis "tag"ı, C1 ingilizcesi olan fizikçiden bile daha değerli bu topraklarda.
@@onursagun7590 Kurtarabilmek değil daha doğrusu biraz daha çevremden yararlandım yurtdışına gideninden tut burada büyük projelerde çalışanlara kadar hepsi yorumuna biraz aşağılayıcı tavırla baktılar ama genel olarak hepsi memnun ne yaptığından hiçbirinden pişmanlık duymadım
beyler üniversiteye ya da okulunuza başlamadan önce okulda öğreneceğiniz herhangi bir konuyu 1 hafta öncesinden özet olarak güzel bir kaynaktan izleyin çok etkili oluyor. denendi onaylandı.
6 senede zor bitirdiğim bölüm… ki severek isteyerek yaptığım bir tercihti 1996 da ve kısa süren yüksek enerji ve parçacık fiziği nde uzmanlaşmaya çalıştığım bir günün sabahında , Akdeniz hocanın tahammül etmesi zor sorularından biriyle karşılaştığım gün ders bitiminde bıraktım akademik hayatımı :) neredeyse hergün fizik düşünerek okuyarak yaşamıma devam ediyorum… asla terkedemeyeceğiniz arkadaşınızdır fizik eğer benim gibi seviyorsanız ..
Merhabalar, ben burada biraz kendi hikayemden bahsetmek, içimi dökmek istiyorum. Liseye geçtiğimde kötü bir psikolojim ve kötü ders notlarım vardı. Fiziğe olan yeteneğimi ise 10. sınıfta gördüğüm dalgalar ünitesiyle fark ettim. Aynı sene içerisinde ilk sınav notum 05 ken 2. dönem ortalamam 96'ydı. Bir dönem temel bilimlere kafayı taktım fakat sonrasında bu alandan ilerlersem ileride kendime hiç vakit ayıramayacağımı; sanatı, sporu, edebiyatı bir kenara itmem gerekeceğini düşündüm. Bundan 5 ay önce eşit ağırlık alanına geçerek psikoloji için hazırlanmaya başladım, hâlâ kopamamıştım bilimden. Bugünlerde anlıyorum ki her ne yaparsam yapayım pozitif bilimlere olan ilgime engel olamıyorum. Sınava iki hafta kala döndüm özüme. Bu alanda yetenekliyim, tutkuluyum; iyi bir üniversitede okuyup çalışır, kendimi geliştirirsem kimse beni tutamaz. Bu nedenle akademik bir kaygım yok, tutkum var. Çok kutsal bir iş yapıyorsunuz. Bilim üretmek, öğretmek ve bilime tutkulu gençlere bunun peşinden gitmelerini öğütlemek kutsaldır. Kendim ve bu ülkenin bilimsever gençleri adına size çok teşekkür ediyorum.
Bu özel paylaşım için teşekkürler ☺️ tabi ki çalışıp kendini geliştirsen istediğin alanda başarılı olabilirsin. Bilimle hobi olarak hayat boyu ilgilenmek de günümüzde harika bir seçenek. Başarılar diliyorum.
Aynı şeyleri yaşadım ama fizik değil de ondan sonraki tercihim felsefe tuttu psikolojik olarak bitik hâle gelmiştim ve fizikten önce felsefe okumak da iyi bi fikir gibi geldi şu an felsefe 3.sınıfım ve her gün sorguluyorum her zaman, çabalarsam en iyisini yaparsam diğer hiçbir şey beni durdurmaz diye düşünüyordum. çevresel etkiler yüzünden şu an donup kaldım, umarım fizikle başlar fizikle devam edersin
Ece hocam merhaba, benim fiziğe ilgi duymamı sağlayan şey şu ana kadar gözlemlediğim resim ve bilimi tek potada yoğurma hevesim. İçimde evrene dair bir merak var, insana dair bir merak var. Acaba ilk maddeyi mi yoksa insanı mı anlamlandırmaya çalışarak başlamalıyım üniversite hayatıma? İkisi de uzuun uğraşlar gerektirdiğinden en azından bu sene tıp mı fizik mi karar vermeliyim. Uzun bir süreç var önümde. Fizik bölümünü de araştırıyorum. Çizdiğim resimleri niye öyle çizdiğimi, neyi niye öyle boyadığımı fizikle açıklayabilmek ve çıkarımlar yaparak özgün fikirler atabilmek istiyorum. Bana verebileceğiniz bir tavsiye var mı? Fizikle uğraşıp bunu özellikle sanatında kullanıp açıklayan birileri var mı?
@user-gr4ox6uf2t Tıp mı fizik mi? Sorun buysa, buna zamanı geldiğinde yanıt bulacağına eminim. İkisi çok farklı disiplinler. Kendine zaman tanı, araştırmaya devam et, iki bölümü de gez. Fizik ve sanat konusunda Harvard üniversitesi teorik fizikçilerinin harika bir sitesini gördüm, lütfen bunu araştır: Harvard science-meets-art sayfasında fizik ve sanatın birleştirilmesiyle inanılmaz güzel dijital bir galeri oluşturmuşlar.
Matematik altyapım lisede kötü olduğundan 8 yılda bitirdim. Tavsiyem, sadece bilim teknik dergisi okuyorum diye bu bölümü yazmayın benim gibi. Yani merak etmek başka şey. Diğer tavsiyelerim: kesinlikle okulu doğru seçin, ders çalışan türden arkadaşlarınız olsun, özel hayatta kafanızı meşgul eden problemleriniz olmasın, ilk iki sene diğer bölümlerle ortak dersler olabilir, gevşemeyin, bence 3 ve 4. sene iyi ama o zamana gelene kadar alttan kalan çok dersiniz varsa kabus olmaya başlıyor. Yapmayın etmeyin seçmeyin bu bölümü. Seçecekseniz ekonomik ve psikolojik olarak garantiniz olsun baştan. Matematik altyapınız olsun. Dış dünyadan soyutlanarak günlük hayatta olmayan şeylere kafa yorarken günlük hayat açısından geri kalabilirsiniz. Dersleri zamanında geçin. Boşlayan arkadaşlarınızdan uzaklaşıp ders çalışanlara yakınlaşın. İnternet de var artık, anlamadığınız konuyu yabancı kaynaklardan öğrenin. 4 seneden sonra devam etmeyecekseniz olmayın, lise mezunu olup açıköğretim okuyun o esnada bir işe girin daha iyi. Ben olsam bulaşmam.
Şu an 11. Sınıf öğrencisiyim, fizik okumak ve sonrasında kuantum fiziği alanında araştırma yapmak, üniversitede akademisyen olarak kalmak istiyorum. Bu yol hakkında görüşleriniz, fikirleriniz nedir? 'Bunu istiyorsun ama şunu bilmelisin ki...' dediğiniz noktalar var mı?
Bu iki video nasıl bir kariyer olduğu konusunda biraz fikir verebilir: th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html ve th-cam.com/video/xqdX0N6yWTk/w-d-xo.html Bu iki yayında da fizikle bölümü ile ilgili konuşmuştuk: th-cam.com/users/live9W9SNcAlay0?feature=share ve th-cam.com/users/livetEbhUWxPZzE?feature=share başka soruların olursa yazabilirsin.
Çok teşekkürler, 9. sınıfım ve hayalim astrofizik okumak. Bunu Türkiye'de nasıl yapacağımı bilmiyordum ama kafamda biraz daha şekillenmesini sağladınız
Hocam ya yorumlar çok güzel bazen her şeyi söylemeye gerek yok kalp kırmak kadar gereksiz bir şey yok çünkü Umarım güzel kitleniz daha da güzelleşir sevgilerle
Degerli hocam iyi günler.Bogazici fizik bana büyük ihtimalle geliyor ama fizigi cok sevmeme ragmen gelecek kaygısı , tıp yazıp garantiye alma dusunceleri pesimi bırakmıyor. Öneriniz tavsiyeniz var mıdır?
Burada th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html anlattıklarımı düşüyorsan haklısın, zor bir kariyer. Tıp için sadece gerçekten seviyorsan yazmanı tavsiye edebilirim, çok kutsal bir meslek.
Ya ben de fizik okumak istiyorum ama yazılım alanında ilerlemiş olduğum için çok kararsızım fizik okurken yazılım veya kodlama gibi dersler aliyor musunuz
Fizik bölümlerinde bilgisayar programlamaya giriş dersleri oluyor, ama onlar sana basit kalabilir. Yazılım bilmen harika, fizik için çok iyi bir avantaj.
@@Sudeu-u1i sana ödev veriyorum, İTÜ fizik mühendisliği ve Boğaziçi fizik bölümlerinin ders programlarını karşılaştır. Farkı o zaman görebilirsin. Fizik mühendisliğinin iş alanı daha geniş.
@@ecekilerci yanıtınız için çok teşekkür ederim benim için çok önemliydi o zaman bekle beni İTÜ ben geliyorum umarım karşılaşırız sizin gibi değerli bir insanla konuşmak çok keyifli olucaktir
Sanki tarzınız, tavrınız, mimikleriniz, diksiyonunuz ile kulakları çınlasın çok kıymetli hocamız Prof.Dr.Ayşe Erzan ‘ı gördüm karşımda 🥹 emekleri çok üzerimizde … aaah ah nerede o eski günler… yaşlanmışım 😌 Video çok faydalı olmuş. Tebrik ediyor, başarılar diliyorum 💕
Hocam, şey sormak istiyorum 4 yıllık lisans eğitimi sonrası fizikte yapılabileceğim işler nelerdir ? Ve yüksek lisans kısmını istediğim zaman yapma şansım var mi ?
Bu konuda Burçin hocanın çok güzel bir yazısı var, onu okumanı tavsiye ediyorum sarkac.org/2022/07/fizik-nedir-fizikci-ne-is-yapar/. Evet yüksek lisansı istediğin zaman yapabilirsin.
Merhaba bu sene sınava girdim fizik bölümü istiyorum ama üniversite olarak dokuz Eylül mu yoksa Eskişehir mi daha iyi emin olamıyorum bu konuda bı fikriniz var mi acaba
Sorduğun bölümlerle ilgili bir tecrübem yok maalesef. Daha yüksek puanlı olanı, ya da İngilizce eğitimi daha ön planda olanı öncelikli tercih edebilirsin. Ders programlarını karşılaştır, hocaların projelerine, çalışma alanlarına bak, Erasmus imkanlarına bak. Bu araştırmadan sonra kendi iyini bulabilirsin. Kolay gelsin.
Merhaba, herhangi bir kurum veya kuruluşun özellikle katı hal fizikçisi aradığına hiç rastlamadım. Genel olarak kurum ve kuruluşlar fizikçi aramıyorlar.
fizikte başarılıyım ama matematikte kötüyüm ve sevmiyorum bu sebeple fizik okumaktan çekiniyorum oksam bile çok başarılı olacağımı sanmıyorum ne yapacağımı bilmiyorum
Genel olarak matematikle aranı düzeltmeni tavsiye edebilirim. Üniversite eğitiminde matematik neredeyse bütün bölümlerde zorunlu bir ders. Bence çok temel düzeyde, işini halledecek kadarını başarabilirsin. Matematiği iyi olan arkadaşlar edinebilirsin, ailenden destek isteyebilirsin, bir yolunu bulup arayı düzeltmen lazım 🙂
@@ecekilercihocam biri "yks de matematikte 40 net yapsan bile internette mathematical methods physics diye arat ve kaynakları incele, eğer bunları yapabilirim diyorsan fizik oku" dedi. yks ye hazırlanacağım. matematiğim kötü ama çalışırsam başaracağımı umuyorum. fizik okuyup astrofizik yüksek lisansı yapmak istiyorum. matematiğim kötü olsa da astrofizik benim tutkum oldu. çalışırsam olur diyorum ancak insanlar fizik bölümünde matematik çok üst bir seviye gibi anlatıyor. yks matematiği ile kıyaslayabilir misiniz lütfen fizik bölümündeki matematiği? anlamam daha kolay olur. şimdiden teşekkürler.
@@vaveylairuhi14 Merhaba, fizik bölümü için temel matematik çok çok önemli. YKS matematiği ile kıyaslamak pek doğru olmaz. Türev, integral konuları belki daha iyi fikir verebilir. Fizik bölümlerinin ders programlarına bakarsan analiz 1 (calculus) gibi dersler olduğunu göreceksin. Neyle karşılaşacağını bilip, ona göre çalışırsan tabii ki başarabilirsin.
Çok iyi bir sıralama yapamadım ancak bazı ortalama üniversitelerine yerleşebiliyorum. Ancak akademisyen ollmak için fizşk mi gizik öğretmenliği bölümü mü olumam daha iyi olur
İkisinin ders programlarını karşılaştır. Öğretmenlikte formasyon dersleri ve staj farkı var diye biliyorum. Temel fizik derslerini almış olduğun için iki bölümden sonra da Yüksek lisansa devam edebilirsin. Akademik kariyerle ilgili bunları da izleyebilirsin: Akademik kariyerin zorlukları th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html ve Akademik kariyerin güzel yanları th-cam.com/video/xqdX0N6yWTk/w-d-xo.html
Merhaba hocam bir sorum vardı ben medikal fizik uzmanı olmak istiyorum bazı yerlerden araştırdığıma göre bu bölümü 4yil okuduktan sonra bir yılda hastahanede staj yaptıktan sonra oluyormusuz .sorum suku bu bölümü okurken 4yillik eğitimin içindeyken bizi bu mesleğin alaninda egitiyorlar mi yani okul bittikten sonra sadece o bir yıllık staji oluyoruz yoksa önceden üniversitede bölümlere ayrılıyorummu
Medikal Fizik için uygun bir yerde y. lisans programı tamamlamanız gerekir. Ankara da Ankara Üni. veya Hacettepe Üniversitesinin bu tür programları mevcut.
abla şuan yksye hazırlanıyorum, fizik ve mühendislik okumak arasında net bir karar vermedim fakat bu ikisinden birisini okumak istiyorum. daha çok fikir oluşması açısından hangi üniversitelerde kaliteli fizik eğitimi alabilirim söyleyebilir misiniz? 4 yıllık lisansı bitirdikten sonraki süreç nasıl işliyor? para kazanmaya nasıl/ne zaman başlayacağım? (bu soruyu geçimimi rahatça sağlayabilmek ve ekonomik özgürlüğümü kazanmak istediğim için soruyorum, fizikçi olmanın para kazandırmayacağının farkındayım.)
Mühendislik okurken fizik bölümünde yan dal veya çift dal yapmak mümkün. Okula başlayınca araştırabilirsin. Fizik nerede okunur videomda bu konudaki fikrimi söylüyorum. Tabii ki hedefin en yükseği olsun, puanına göre tercih yaparsın. Süreç 4 yıl sonra akademik devam etmek istersen ona göre işliyor. Yüksek lisans ve doktora ile devam ediliyor. Akademik devam etmek istemezsen, üniversite mezunu olarak iş bulmak mümkün.
merhaba ben ela suan yks sonuçları acıklandı ve bana yol göstericek hiçkimse yok cevremde yıldız teknik fizik bölümü geliyor ama hayalim bilgisayar mühendisi olmak acaba bu üniversiteye gidip gereken şartları saglarsam kurum içi yatay geçiş yapma şansım var mıdır teşekkür ederim
Harran da fizik okuyorum fizik icin iyi bir universite degil. Fizik bilimini ogrenip ilerleme katetmek istiyorum fakat bunun maddi boyutu da benim icin onemli fizik okuyup issiz kalan yada az bir maadla gecinme olasiligi varmıdır
Merhaba, bir üniversite mezunu olarak başka alanlarda tabii ki iş bulup yeni bir kariyere başlayabilirsin. burada bu konudan biraz detaylı bahsediyorum th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html
Fizik öğretmenliği bölümünden mezun olunca öğretmen oluyorsunuz, yani temel fizik dersleri ve pedagojik formasyon eğitimi alıyorsunuz. Fizik öğretmenliği mezunları da fizikte yüksek lisans yaparak devam edebilir. Daha detaylı incelemek istersen, boğaziçinde iki bölüm de var, web sitelerinden ders programlarını inceleyebilirsin.
Merhaba hocam iyi günler Bir önceki videoda size fizik okuyan biri astrofizik okuyabilir mi diye sormuştum sizde evet dediniz ama hocam ben yüksek lisans bülümlerim de astrofizik bülüm yoktu astrofizik okumak için şimdi ne yapmalıyım?
hocam benim siralamam yüksek ihtimal bogazici gibi yerlere gelmicek.Ytü fizik dusunuyorum cok fark eder mi akademik calismalar yapmak istiyorum ama bosa okurum diye korkuyorum.Universite ismi cok fark edior mu cevap verirseniz cok sevinirim
@@ecekilerci teşekkür ederim bu kadar yazmışsınız.Eğer fizik bölümu kazanabilirsem 2 ay sonra size bir teşekkur borcum daha olcak.İyi ki varsınız iyi günler❤
Bizim bir arkadaşın eniştesi vardı adam fizik okudu şimdi hava sürtünmesi olarak görev yapıyor en son Haykonun Zeytinli Rock Festivaline girişinde görev almıştı (!) SADECE MİZAH AMAÇLIDIR BİRAZ GÜLÜP EĞLENELİM DİYE .
Hocam merhabalar ben 1.Sınıf tıp öğrencisiyim ve muhtemelen bölümüm üzerine doktora yapacağım ama Fizik ve matematiğe karşı liseden beri süregelen ilgim var. Fizik konusunda kendimi nasıl geliştirebilirim?
Merhaba, popüler bilim kitapları, dergileri okuyabilirsin. TÜBİTAK yayınları Dünyayı değiştiren 5 denklemi tavsiye edebilirim. Bilim teknik dergisi önerebilirim.
Matematik fiziğin dili. Fizikçilerin biraz matematikten anlaması gerekir. Ama her matematik bilen fizik yapamayabilir. Yapılması gerekenleri göze alıp emek veren herkes her şeyi yapabilir :)
@@ecekilerci Sayın hocam cevabınız için teşekkürler. Ya Matematik bölümü için ne derdiniz? Onu onerirmiydiniz.. Saçma olacak ama. Esenliklerle kalın yanıt için teşekkürler hocam. ♥️
Hocam bende fizik okumak istiyorum fakat ben fizik dünyasını icatlara dökmek istiyorum hem teorik olarak hem de fiziksel olarak hala kararsızım fizik mühendisliği okursam daha mı iyi olur yoksa başka bir bölüme mi yönelsem bilmiyorum tavsiyeleriniz nelerdir ben küçüklüğümden beri bir şeyleri parçalayıp yapmayı seven biri olmuşumdur
@@ecekilerci Hocam daha çok robotik alana ve silah yapımına katkıda bulunmak istiyorum yani bir nevi kendi icatlarımı çıkarmak istiyorum sadece bununla kalmamakla birlikte bir sürü düşündüğüm şey var ama türkiye şartları çok kararsız bırakıyor beni
@@mrsmagic. İtü de fizik ve mühendislik aynı anda okunabiliyor diye biliyorum tabi yine de öğrenci işlerini arayıp kesin bilgi alman daha doğru olur. her üniversite çift anadal açmıyor.
@@mrsmagic. makina okuyorum, fizikci kadar fizik calisiyorum neredyse, fizikciler daha cok deney ve yeni bilgiler elde etmekle ugrasiyor biz ise o bilgileri kullanarak faydali makinalar uretiyoruz. eger mekanik parcalar ilgini cekiyor tasarim uretim ve hesaplamayi seviyorsan makinayi tavsiye ederim.
Burda iki videoda biraz bahsediyorum: Nerede fizik okunur? th-cam.com/video/_s9rrxiZFY8/w-d-xo.html. Ve Bir üniversitenin eksiklerinden bahsedilebilir mi? th-cam.com/video/py7KqKc6ZoE/w-d-xo.html. İstediğin buysa evet 😉. Kolay bir bölüm değil, iş garantisi kesinlikle yok; bunları da göz önünde bulundurarak karar verilmeli.
Merhaba @yusuf9356, şuan Python çok yaygın olarak kullanılıyor. Program çalıştığın alana göre değişiyor. Makine öğrenmesi de özellikle astronomide çok yaygın kullanılıyor.
@@yusuf9356 ben gözlemsel astrofizik alanında çalışıyorum. Çalışma konum genel olarak galaksiler. Eğer JWST proposal ım kabul edilirse, hayatımın en özel projesine başlayabilirim 🙂 kabul edilmezse önümüzdeki sene için çok daha iyi bir proposal yazmam gerekecek.
@@ecekilerci hocammmmm lütfen görün ben fizik yüksek lisansa başladım ama tez konum istemedigim halde biyofizik, astrofizik yoktu çünkü doktorayi astrofizik düşünüyorum ama danışmanın bırak Türkiye'de yurtdışında bile kadro olamayabilir dedi daha cok tıp alaninda sans olabilir dedi. Fikrinizi alabilir miyim
@@ceylololo8545kadro konusunda hocan haklı. Yüksek lisansı doktoraya hazırlık gibi düşün, zaten zorunlu dersler ve bir iki seçmeli ders alacaksın ve araştırma deneyimi kazanmış olacaksın. Tez konundan bir yayın çıkarmayı hedefle, güzel bir çalışma yap, iyi bir referans al. Gerisine sonra karar ver bence. Hem biyofizikten astrobiyoloji gibi çok önemli bir alana da kolay geçebilirsin. Başarılar diliyorum, panik yok, fizik fiziktir 🙂
Fizik bölümü bitirince fizikçi adayı olmuş oluyorsunuz, fizik öğretmenliği bölümünü bitirince fizik öğretmeni oluyorsunuz. Öğretmenlik için formasyon dersleri almış olmak gerekiyor. Bunun güncel uygulamalarını, ve nasıl alındığını bilmiyorum.
Merhaba hocam, bu sene üçüncü kez sınava hazırlanışım ve ani bir kararla hukuk için çalışmayı bırakıp fizik mühendisliği için çalışmaya başladım. Temelim zayıf ve puanım kırık. Ne yapmamı tavsiye edersiniz? Bir de sizce fizik mühendisliği Hacettepe Üniversitesi'nde mi okunmalı yoksa Ankara Üniversitesi'nde mi? Şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhaba bu cesur bir karar, ama bir karar vermiş olman çok önemli; o nedenle bahsettiğin olumsuzluklara rağmen bu hedefe ulaşacağına eminim. Sorduğun üniversitelerle ilgili kişisel bir tecrübem maalesef yok. İkisinin de web sitelerine girip imkanlarını, ders programlarını karşılaştırmanı tavsiye edebilirim. Kolay gelsin, başarılar diliyorum.
Fizik bölümü okuyunca üç beş teorik bilgi öğrenir, torpiliniz varsa bir yerlerde fizik öğretirsiniz veya youtube de kanal açar Newton, Einstein in yaptıklarından falan bahsedersiniz. Atomu parçalayacağınızı falan düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Okuduğunuz hiçbir bölüm bunu size sunmaz, siz merak edip bunu yaparsınız.
@@ecekilerci öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkürler ne yapacağım hakkında bilgim yok önümde bi rol model yada bilgili bi tanıdığım yok benim içimde sadece bilim yapma hevesi var çalışmalar yapmak kitap okumak araştırmak buluşlar bulup ülkeme yararlı olmak bunun için hangi bölüm okunur üniversitede bilmiyorum yada okuyabilecek kapasitedemiyim onu da bilmiyorum ama nasıl olur bu işler nasıl yaparim ne okurum biliyorsaniz banada söyler misiniz
@@acisalmomentum Merhaba, panik yok! sana en uygun bölümü buluruz tabii ki 🙂 Kaçıncı sınıftasın? Bu kararı ne zaman vermen gerekiyor? Hedeflerin çok güzel, hangi bölümü okursan oku eminim ki bunları gerçekleştireceksin.
merhaba konuyla pek alakalı sayılmaz ama sormak istiyorum. Derslerim çok iyi değil ve mezuna bırakma ihtimalim yok, siz İstanbul üniversitesinde okurken ne tür eksiklikler hissettiniz istanbulda olmasına rağmen sıralamasının bu kadar geride olması sebebiyle soruyorum, teşekkürler
Haklısın, maalesef iyi bir üniversite olsa bile, pozitif bilim dallarında lisans eğitimi almak size mezun olunca işe girebileceğiniz bir meslek sağlamıyor. Hatta bu bütün kariyer süreci oldukça zor bir alan.
Gerçekten fizikçi olma amacınız yoksa, benim itibarlı mesleğim olsun iyi para kazanayım kafasındaysanız bu bölüme adımınızı bile atmayın. Ben mühendisim. Kendim kitaplar okuyarak lisans fizik derslerini öğrendim. Fizik felsefesi okuyan arkadaşlar zaten klasik mekanik dışındaki alanların Poppercı perspektifte bilim/bilim olmayan problemine takıldığını rahatlıkla görür. Kuantum mekaniğinin yorumları, teorik fizik bildiğiniz matematik ve felsefe karışımı bir şeydir. Gerçekliği yansıttıkları da tartışılır.
@@Berlinlcdp0 Aselsan gibi büyük şirketler optikle ilgili işler açıp fizik mühendisi alıyor. Ama oralara girmek zor iş. Kendinizi garantiye almak istiyorsanız tıp veya bilgisayar mühendisliği yazın.
merhaba ben ela suan yks sonuçları acıklandı ve bana yol göstericek hiçkimse yok cevremde yıldız teknik fizik bölümü geliyor ama hayalim bilgisayar mühendisi olmak acaba bu üniversiteye gidip gereken şartları saglarsam kurum içi yatay geçiş yapma şansım var mıdır teşekkür ederim
Bu sanırım mümkün ama zor bir süreç. Ortalama dışında yönetmelikte başka hangi şartlar gerekiyor bilemiyorum, bunu araştırmadan tercih yapmanı önermiyorum. Başka bir üniversitede istediğin bölüm olmuyor mu?
Kadının diksiyonuna ve konusurken rahatligina hayranlikla bakiyorum su an
2x hızda izledim bence çok iyi konuşmuş; bana çok tatlı ve bilgili biri gibi geldi, başarılar dilerim kendisine.
@@ahmet19830 1.5x ideal
Hiç görmemiştim bu kanalı ama başlıkta fizik yazmasa psikolog ya da psikoloji okuyan biri sanardım konuşma tarzı çok güzel
Teşekkürler.
YKS'ye hazırlanırken yorulduğum anlarda çok güzel motive oluyorum kanal sayesinde. Teşekkürler hocam
Harika bir hedef, başarılar diliyorum.
Videoya rastgele denk geldim. Fizik okuyanlara allah sabır versin fizik-2 yi zor verdik.
@beratbodur492 benimde zorlandığım dersler olmuştu. Kolay gelsin 🙂
Fizik 2'im AA, çok kolay ve zevkli bi dersti 😉
@@yasin_ozbek tebrikler!
@@yasin_ozbekhelal be herkesin lafına bakmamak lazım bizim dershanede de apotemi fizik sorularina zor diyolar halbuki bence çok kolaydı satirlarca işlem isteyen yada kafa kariştirarak yanliş yaptiran soeular yerine konunun özünü mantiğini soran sorular neden daha zor deniliyor anlamiyorumki
@@biyolojistyutupcu385nasıl yapiyordun sözel konuları?MEB kitabını okuyarak mi
Fizik için evrendeki en önemli bilgi tanımlaması hoşuma gitti, son derece doğru.
1.5x de izlediğinde normal oluyor.
Sag ol
Harbiden de normal oldu
Hayır, olması gerekenden hızlı oluyor yine, sırıtıyor. 1.25x'te izlediğinde tam anlamıyla normal oluyor.
Fizik okuyunca ne oluyorsun?
-Mıknatıs
ankara üniversitende fizik bölümünü 4. sınıfta bıraktım. Benim önerim teknolojik bir yaklaşımı olanlar fizik mühendisliğine bakabilir. Fizik bölümünde okurken sadece 1 dönem c++ dersi aldım ki hesap makinesi yaparsın sadece, 4. sınıfta da görüntü işleme dersi aldım bi umut programlama vs ile ilgilidir diye yok o da tatmin etmedi.Teknofest alçak irtifa roket yarışması ve savaşan ihalar yarışmasına katıldık ve yaptığımız çalışmanın sadece %5'i felan fizikle iligilyidi.Bölümün çok bir kaktısı olmadı bana.Fizik mühendisliğinde en azından güzelce stajınızı yapıp işin içine girmeye başlayabiliyorsunuz. Fizik bölümünde okurken hocalara kadar gittim ne 1 tane gönüllü hiç para istemeden çalışacağım yer bulabildim, ne de hocalar yardımcı olabilidi. Eğer 3-3.5 üzeri ortalama ile mezun olamayacaksanız biraz sorunlar yaşanır mezuniyet sonrası.3 üzeri ortalama ile mezun olunduğunda en azında tai vs gibi kurumların uçak motor eğitimleri oluyor kendilerine istihdam yaratıyorlar ki ona da he türlü mühendis zaten başvurabiliyor. Tutku işi biraz fizik bana göre.Ben Bilgisayar Mühendisliğine geçip paramı kazanıp çift yarık deney setini kendi paramla alıp evde fiziğime devam etmeyi tercih ettim 4. sınıfı bıraktıktan sonra :) En büyük travmam ise roketsan veya tai'ydi iş ilanı açmışlardı akışkanlar mekaniği ile ilgili bir konuydu kanat kanatçık ile ilgili ve bilgisayar mühendisi arıyorlardı :D(Okuduğunuz okula ve hangi ülkede okuduğunuza göre değişir tabii yaşanacak olanlar :)) Fizik biraz risk işi diğer bölümlere kıyasla.Ha bir de Fizik bölümü okumak isteyenlerin aklında genellikle şu oluyor ; kuantum felsefesi yapılacak, herkes bir şeyler konuşup üretecek vs. vs. Yok öyle bir dünya açıkcası. Her şey matematik. Matematiğe aşıksanız o zaman Fizik bölümünü okuyun derim.Fizik okuyacam ben ve para kazanacam diyenler varsa gerçekçi bir tavsiye vereyim 3. sınıftayken felan dershanelere gidip öğretmenlik yapmaya başlayın.İşin sonu genellikle öğretmenlikle bitiyor bizim ülkemizde çünkü.akademisyen olmak isteyen varsa da senede 2-3 kontenjana başvurursunuz onda da bölüm 1.-2. si değilseniz yine beklersiniz 5-10 sene. ütopik bi senaryoda fizik bölümünün tek iyi yanı bana göre, diğer tüm mühendisliklere kolayca adapte olabilme yeteneği sağlıyor. Fizik okuyan birisi makine mühendisliği ile iligli bir işi de öğrenip yapabilir, elektrik-elektronik mühendisliği ile ilgili bir işi de öğrenip yapabilir.
@onursagun7590 bu kadar güncel bir hayat deneyimini bu kadar detaylı paylaştığınız için çok teşekkürler !
Fizik bölümü düşünüyordum bu sene şuan bu yazıyı okuduktan sonra hayatı sorgulamaya gidiyorum teşekkürler
Sen yine de düşün. Senin yolculuğun farklı olabilir 😉
@@An4kinskyw4lker Bir insanı daha kurtarabildiysem ne güzel :D İşin gerçeği en iyi yerde okumadıktan sonra dım dızlak kalma ihtimalin 99%. Fakat Bozok Üniversitesi'nde elektrik - elektronik okuyan arkadaşım nasıl olduysa aselsana işe girdi.Garip bir ülkeyiz. Mühendis "tag"ı, C1 ingilizcesi olan fizikçiden bile daha değerli bu topraklarda.
@@onursagun7590 Kurtarabilmek değil daha doğrusu biraz daha çevremden yararlandım yurtdışına gideninden tut burada büyük projelerde çalışanlara kadar hepsi yorumuna biraz aşağılayıcı tavırla baktılar ama genel olarak hepsi memnun ne yaptığından hiçbirinden pişmanlık duymadım
beyler üniversiteye ya da okulunuza başlamadan önce okulda öğreneceğiniz herhangi bir konuyu 1 hafta öncesinden özet olarak güzel bir kaynaktan izleyin çok etkili oluyor. denendi onaylandı.
6 senede zor bitirdiğim bölüm… ki severek isteyerek yaptığım bir tercihti 1996 da ve kısa süren yüksek enerji ve parçacık fiziği nde uzmanlaşmaya çalıştığım bir günün sabahında , Akdeniz hocanın tahammül etmesi zor sorularından biriyle karşılaştığım gün ders bitiminde bıraktım akademik hayatımı :) neredeyse hergün fizik düşünerek okuyarak yaşamıma devam ediyorum… asla terkedemeyeceğiniz arkadaşınızdır fizik eğer benim gibi seviyorsanız ..
1.5x hıza alınca kadınların standart konuşma hızına geliyo.Aktı gitti.
Merhabalar, ben burada biraz kendi hikayemden bahsetmek, içimi dökmek istiyorum. Liseye geçtiğimde kötü bir psikolojim ve kötü ders notlarım vardı. Fiziğe olan yeteneğimi ise 10. sınıfta gördüğüm dalgalar ünitesiyle fark ettim. Aynı sene içerisinde ilk sınav notum 05 ken 2. dönem ortalamam 96'ydı. Bir dönem temel bilimlere kafayı taktım fakat sonrasında bu alandan ilerlersem ileride kendime hiç vakit ayıramayacağımı; sanatı, sporu, edebiyatı bir kenara itmem gerekeceğini düşündüm. Bundan 5 ay önce eşit ağırlık alanına geçerek psikoloji için hazırlanmaya başladım, hâlâ kopamamıştım bilimden. Bugünlerde anlıyorum ki her ne yaparsam yapayım pozitif bilimlere olan ilgime engel olamıyorum. Sınava iki hafta kala döndüm özüme. Bu alanda yetenekliyim, tutkuluyum; iyi bir üniversitede okuyup çalışır, kendimi geliştirirsem kimse beni tutamaz. Bu nedenle akademik bir kaygım yok, tutkum var. Çok kutsal bir iş yapıyorsunuz. Bilim üretmek, öğretmek ve bilime tutkulu gençlere bunun peşinden gitmelerini öğütlemek kutsaldır. Kendim ve bu ülkenin bilimsever gençleri adına size çok teşekkür ediyorum.
Bu özel paylaşım için teşekkürler ☺️ tabi ki çalışıp kendini geliştirsen istediğin alanda başarılı olabilirsin. Bilimle hobi olarak hayat boyu ilgilenmek de günümüzde harika bir seçenek. Başarılar diliyorum.
Aynı şeyleri yaşadım ama fizik değil de ondan sonraki tercihim felsefe tuttu psikolojik olarak bitik hâle gelmiştim ve fizikten önce felsefe okumak da iyi bi fikir gibi geldi şu an felsefe 3.sınıfım ve her gün sorguluyorum her zaman, çabalarsam en iyisini yaparsam diğer hiçbir şey beni durdurmaz diye düşünüyordum. çevresel etkiler yüzünden şu an donup kaldım, umarım fizikle başlar fizikle devam edersin
Evrendeki en güçlü bilgi = fizik acayip mantıklı geldi :)
Ece hocam merhaba, benim fiziğe ilgi duymamı sağlayan şey şu ana kadar gözlemlediğim resim ve bilimi tek potada yoğurma hevesim. İçimde evrene dair bir merak var, insana dair bir merak var. Acaba ilk maddeyi mi yoksa insanı mı anlamlandırmaya çalışarak başlamalıyım üniversite hayatıma? İkisi de uzuun uğraşlar gerektirdiğinden en azından bu sene tıp mı fizik mi karar vermeliyim. Uzun bir süreç var önümde. Fizik bölümünü de araştırıyorum. Çizdiğim resimleri niye öyle çizdiğimi, neyi niye öyle boyadığımı fizikle açıklayabilmek ve çıkarımlar yaparak özgün fikirler atabilmek istiyorum. Bana verebileceğiniz bir tavsiye var mı? Fizikle uğraşıp bunu özellikle sanatında kullanıp açıklayan birileri var mı?
@user-gr4ox6uf2t Tıp mı fizik mi? Sorun buysa, buna zamanı geldiğinde yanıt bulacağına eminim. İkisi çok farklı disiplinler. Kendine zaman tanı, araştırmaya devam et, iki bölümü de gez. Fizik ve sanat konusunda Harvard üniversitesi teorik fizikçilerinin harika bir sitesini gördüm, lütfen bunu araştır: Harvard science-meets-art sayfasında fizik ve sanatın birleştirilmesiyle inanılmaz güzel dijital bir galeri oluşturmuşlar.
@@ecekilerci abla ya nasil link atmissin bilgisayar virus yedi :(((
Ben paylaştığımda düzgün bir sayfaydı 🙁, burdan siliyorum o zaman. Harvard, science meets art diye google dan aratırsan ulaşabilirsin.
@@ecekilerci evet tahmin ettim muhtemelen url sahibi degismis neyse ki cok gecmeden duzelttik🥰
neresini yazdın? ben de ikisi arasındayım ne yapacagım bilmiyorum
Matematik altyapım lisede kötü olduğundan 8 yılda bitirdim. Tavsiyem, sadece bilim teknik dergisi okuyorum diye bu bölümü yazmayın benim gibi. Yani merak etmek başka şey. Diğer tavsiyelerim: kesinlikle okulu doğru seçin, ders çalışan türden arkadaşlarınız olsun, özel hayatta kafanızı meşgul eden problemleriniz olmasın, ilk iki sene diğer bölümlerle ortak dersler olabilir, gevşemeyin, bence 3 ve 4. sene iyi ama o zamana gelene kadar alttan kalan çok dersiniz varsa kabus olmaya başlıyor. Yapmayın etmeyin seçmeyin bu bölümü. Seçecekseniz ekonomik ve psikolojik olarak garantiniz olsun baştan. Matematik altyapınız olsun. Dış dünyadan soyutlanarak günlük hayatta olmayan şeylere kafa yorarken günlük hayat açısından geri kalabilirsiniz. Dersleri zamanında geçin. Boşlayan arkadaşlarınızdan uzaklaşıp ders çalışanlara yakınlaşın. İnternet de var artık, anlamadığınız konuyu yabancı kaynaklardan öğrenin. 4 seneden sonra devam etmeyecekseniz olmayın, lise mezunu olup açıköğretim okuyun o esnada bir işe girin daha iyi. Ben olsam bulaşmam.
Şu an 11. Sınıf öğrencisiyim, fizik okumak ve sonrasında kuantum fiziği alanında araştırma yapmak, üniversitede akademisyen olarak kalmak istiyorum. Bu yol hakkında görüşleriniz, fikirleriniz nedir? 'Bunu istiyorsun ama şunu bilmelisin ki...' dediğiniz noktalar var mı?
Bu iki video nasıl bir kariyer olduğu konusunda biraz fikir verebilir:
th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html ve
th-cam.com/video/xqdX0N6yWTk/w-d-xo.html
Bu iki yayında da fizikle bölümü ile ilgili konuşmuştuk:
th-cam.com/users/live9W9SNcAlay0?feature=share ve
th-cam.com/users/livetEbhUWxPZzE?feature=share başka soruların olursa yazabilirsin.
Benim için yalnızca bilgi kaynağı olmak yerine ayrıca motive edici konuşma ve üslubu ile beni fiziğe her cümlesinde tekrar bağladı teşekkür ederim
Çok teşekkürler, 9. sınıfım ve hayalim astrofizik okumak. Bunu Türkiye'de nasıl yapacağımı bilmiyordum ama kafamda biraz daha şekillenmesini sağladınız
Fizik okuyunca, fiziğin iyi olur..
Hocam ya yorumlar çok güzel bazen her şeyi söylemeye gerek yok kalp kırmak kadar gereksiz bir şey yok çünkü
Umarım güzel kitleniz daha da güzelleşir sevgilerle
Teşekkürler 🙏
hocam fizikle bir alakam yok güzelsiniz diye izledim
Fizik okuyunca başkalarına fizik öğretiyosunuz.
Degerli hocam iyi günler.Bogazici fizik bana büyük ihtimalle geliyor ama fizigi cok sevmeme ragmen gelecek kaygısı , tıp yazıp garantiye alma dusunceleri pesimi bırakmıyor. Öneriniz tavsiyeniz var mıdır?
Burada
th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html anlattıklarımı düşüyorsan haklısın, zor bir kariyer. Tıp için sadece gerçekten seviyorsan yazmanı tavsiye edebilirim, çok kutsal bir meslek.
Ya ben de fizik okumak istiyorum ama yazılım alanında ilerlemiş olduğum için çok kararsızım fizik okurken yazılım veya kodlama gibi dersler aliyor musunuz
Fizik bölümlerinde bilgisayar programlamaya giriş dersleri oluyor, ama onlar sana basit kalabilir. Yazılım bilmen harika, fizik için çok iyi bir avantaj.
@@ecekilerci peki fizik mühendisi ile fizikçinin Arasındaki farklar neler yani birini okuyup aynı mesleklere yönelebilir miyiz ❓
@@Sudeu-u1i sana ödev veriyorum, İTÜ fizik mühendisliği ve Boğaziçi fizik bölümlerinin ders programlarını karşılaştır. Farkı o zaman görebilirsin. Fizik mühendisliğinin iş alanı daha geniş.
@@ecekilerci yanıtınız için çok teşekkür ederim benim için çok önemliydi o zaman bekle beni İTÜ ben geliyorum umarım karşılaşırız sizin gibi değerli bir insanla konuşmak çok keyifli olucaktir
@@ecekilerci ya benim için önemli bir karardı yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim o zaman İTÜ de karşılaşmak dileğiyle ...
oppenheimer olacagimi zannetmistim :( biz yazilimdan devam :-)
Ne üzerine yazılım?
@@onur-i0x web ve ios uygulama gelistirme.
Sanki tarzınız, tavrınız, mimikleriniz, diksiyonunuz ile kulakları çınlasın çok kıymetli hocamız Prof.Dr.Ayşe Erzan ‘ı gördüm karşımda 🥹 emekleri çok üzerimizde … aaah ah nerede o eski günler… yaşlanmışım 😌
Video çok faydalı olmuş. Tebrik ediyor, başarılar diliyorum 💕
Bu kadar değerli bir bilim insanına benzetmeniz sanırım aldığım en güzel iltifat. Çok teşekkürler ☺️ 🙏
Selamlar. Ece hanım Fizikçi değil Psikolog olmalıymışsınız bence. Konuşma tarzınız insana farklı bir huzur veriyor. Başarılar.
Courtney Cox havası veriyorsunuz
İşin Özü: Fizik dışında para kazandığınız bir kaynak varsa hobi gibi bel bağlamadan fizik okuyabilirsiniz ortamlarda havanız olur.
Hocam, şey sormak istiyorum 4 yıllık lisans eğitimi sonrası fizikte yapılabileceğim işler nelerdir ? Ve yüksek lisans kısmını istediğim zaman yapma şansım var mi ?
Bu konuda Burçin hocanın çok güzel bir yazısı var, onu okumanı tavsiye ediyorum sarkac.org/2022/07/fizik-nedir-fizikci-ne-is-yapar/. Evet yüksek lisansı istediğin zaman yapabilirsin.
@@ecekilerci teşekkürler hocam:)
Rica ederim.
farkındalığım arrtı. öğrenci olarak sadece bir aday adayı olduğumu farkettim.
Videonun kapak fotoğrafı sanki birisi başlıktaki soruyu sormuş da, alaycı bir ifade ile cevap verilmiş gibi gözüküyor.
?
@@ecekilerci Videoyu izlemedim, sadece espri amaçlı yazdım.. ama bunu belirtince de işin şakası kaçtı zaten..
Merhaba bu sene sınava girdim fizik bölümü istiyorum ama üniversite olarak dokuz Eylül mu yoksa Eskişehir mi daha iyi emin olamıyorum bu konuda bı fikriniz var mi acaba
Sorduğun bölümlerle ilgili bir tecrübem yok maalesef. Daha yüksek puanlı olanı, ya da İngilizce eğitimi daha ön planda olanı öncelikli tercih edebilirsin. Ders programlarını karşılaştır, hocaların projelerine, çalışma alanlarına bak, Erasmus imkanlarına bak. Bu araştırmadan sonra kendi iyini bulabilirsin. Kolay gelsin.
Ece hanım çok güzel ve naifsiniz, fizikle bir işim yok ama videoyu sonuna kadar izledim :)
Merhaba hocam Katı hal fiziği hangi kurum ve kuruluşlarda görev yapabilir.
Merhaba, herhangi bir kurum veya kuruluşun özellikle katı hal fizikçisi aradığına hiç rastlamadım. Genel olarak kurum ve kuruluşlar fizikçi aramıyorlar.
Hayalim olan bölüm ama hayat beni sosyal bilimlere itti. Yine de popüler bilim icerikleriyle kendimi avutuyorum.
20 soruluk ayt fizik testini fulleyince fiziki mi olsam fikirleri aklıma konmuşken krşıma çıkan video
Başarılar diliyorum.
fizikte başarılıyım ama matematikte kötüyüm ve sevmiyorum bu sebeple fizik okumaktan çekiniyorum oksam bile çok başarılı olacağımı sanmıyorum ne yapacağımı bilmiyorum
Genel olarak matematikle aranı düzeltmeni tavsiye edebilirim. Üniversite eğitiminde matematik neredeyse bütün bölümlerde zorunlu bir ders. Bence çok temel düzeyde, işini halledecek kadarını başarabilirsin. Matematiği iyi olan arkadaşlar edinebilirsin, ailenden destek isteyebilirsin, bir yolunu bulup arayı düzeltmen lazım 🙂
@@ecekilerci çok teşekkür ediyorum önerinizden dolayı deniyeceğim hayırlısı ne ise o olur inşallah
@@ecekilercihocam biri "yks de matematikte 40 net yapsan bile internette mathematical methods physics diye arat ve kaynakları incele, eğer bunları yapabilirim diyorsan fizik oku" dedi. yks ye hazırlanacağım. matematiğim kötü ama çalışırsam başaracağımı umuyorum. fizik okuyup astrofizik yüksek lisansı yapmak istiyorum. matematiğim kötü olsa da astrofizik benim tutkum oldu. çalışırsam olur diyorum ancak insanlar fizik bölümünde matematik çok üst bir seviye gibi anlatıyor. yks matematiği ile kıyaslayabilir misiniz lütfen fizik bölümündeki matematiği? anlamam daha kolay olur. şimdiden teşekkürler.
@@vaveylairuhi14 Merhaba, fizik bölümü için temel matematik çok çok önemli. YKS matematiği ile kıyaslamak pek doğru olmaz. Türev, integral konuları belki daha iyi fikir verebilir. Fizik bölümlerinin ders programlarına bakarsan analiz 1 (calculus) gibi dersler olduğunu göreceksin. Neyle karşılaşacağını bilip, ona göre çalışırsan tabii ki başarabilirsin.
@@ecekilerci anladım hocam, sağ olun.
Çok iyi bir sıralama yapamadım ancak bazı ortalama üniversitelerine yerleşebiliyorum. Ancak akademisyen ollmak için fizşk mi gizik öğretmenliği bölümü mü olumam daha iyi olur
İkisinin ders programlarını karşılaştır. Öğretmenlikte formasyon dersleri ve staj farkı var diye biliyorum. Temel fizik derslerini almış olduğun için iki bölümden sonra da Yüksek lisansa devam edebilirsin. Akademik kariyerle ilgili bunları da izleyebilirsin: Akademik kariyerin zorlukları
th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html ve Akademik kariyerin güzel yanları
th-cam.com/video/xqdX0N6yWTk/w-d-xo.html
Merhaba hocam bir sorum vardı ben medikal fizik uzmanı olmak istiyorum bazı yerlerden araştırdığıma göre bu bölümü 4yil okuduktan sonra bir yılda hastahanede staj yaptıktan sonra oluyormusuz .sorum suku bu bölümü okurken 4yillik eğitimin içindeyken bizi bu mesleğin alaninda egitiyorlar mi yani okul bittikten sonra sadece o bir yıllık staji oluyoruz yoksa önceden üniversitede bölümlere ayrılıyorummu
Bu konuda hiçbir bilgim yok maalesef. Bu konuyu bilen birine sormanı tavsiye edebilirim. Kolay gelsin.
@@ecekilerci çok teşekürler 🙏🙏
Medikal Fizik için uygun bir yerde y. lisans programı tamamlamanız gerekir. Ankara da Ankara Üni. veya Hacettepe Üniversitesinin bu tür programları mevcut.
abla şuan yksye hazırlanıyorum, fizik ve mühendislik okumak arasında net bir karar vermedim fakat bu ikisinden birisini okumak istiyorum. daha çok fikir oluşması açısından hangi üniversitelerde kaliteli fizik eğitimi alabilirim söyleyebilir misiniz? 4 yıllık lisansı bitirdikten sonraki süreç nasıl işliyor? para kazanmaya nasıl/ne zaman başlayacağım? (bu soruyu geçimimi rahatça sağlayabilmek ve ekonomik özgürlüğümü kazanmak istediğim için soruyorum, fizikçi olmanın para kazandırmayacağının farkındayım.)
Mühendislik okurken fizik bölümünde yan dal veya çift dal yapmak mümkün. Okula başlayınca araştırabilirsin. Fizik nerede okunur videomda bu konudaki fikrimi söylüyorum. Tabii ki hedefin en yükseği olsun, puanına göre tercih yaparsın. Süreç 4 yıl sonra akademik devam etmek istersen ona göre işliyor. Yüksek lisans ve doktora ile devam ediliyor. Akademik devam etmek istemezsen, üniversite mezunu olarak iş bulmak mümkün.
@@ecekilerci çok teşekkür ederim hocam. elimden geleni yapıyorum umarım iyi bir sıralama yapabilirim 🙏
@@emretantekin5702 başarılar diliyorum!
Hem güzel hem zeki maşallah😍 Allahımmmm bana da nasip etttt🎉🎉🎉
Teşekkürler.
merhaba ben ela suan yks sonuçları acıklandı ve bana yol göstericek hiçkimse yok cevremde yıldız teknik fizik bölümü geliyor ama hayalim bilgisayar mühendisi olmak acaba bu üniversiteye gidip gereken şartları saglarsam kurum içi yatay geçiş yapma şansım var mıdır teşekkür ederim
ne dusunuyosun bende 55k yaptım da 140k ile ytu fizik yazılır mı diye düşünüyorum
Abla fizik kazandım hadi hayırlısı artık
Tebrikler!🎈
El kol hareketleri dikkat dağıtıyor Ece
Hoacam ben yer çekimi olarak işe basliyabilirmisiyim
Harran da fizik okuyorum fizik icin iyi bir universite degil. Fizik bilimini ogrenip ilerleme katetmek istiyorum fakat bunun maddi boyutu da benim icin onemli fizik okuyup issiz kalan yada az bir maadla gecinme olasiligi varmıdır
Merhaba, bir üniversite mezunu olarak başka alanlarda tabii ki iş bulup yeni bir kariyere başlayabilirsin. burada bu konudan biraz detaylı bahsediyorum th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html
👍🏻
Hocam bahsetiğiniz durum ve olgular Fizik Öğretmenliği bölümü için de geçerli mi ?
Fizik öğretmenliği bölümünden mezun olunca öğretmen oluyorsunuz, yani temel fizik dersleri ve pedagojik formasyon eğitimi alıyorsunuz. Fizik öğretmenliği mezunları da fizikte yüksek lisans yaparak devam edebilir. Daha detaylı incelemek istersen, boğaziçinde iki bölüm de var, web sitelerinden ders programlarını inceleyebilirsin.
Merhaba hocam iyi günler Bir önceki videoda size fizik okuyan biri astrofizik okuyabilir mi diye sormuştum sizde evet dediniz ama hocam ben yüksek lisans bülümlerim de astrofizik bülüm yoktu astrofizik okumak için şimdi ne yapmalıyım?
Nerde okumak istiyorsun? Fizik bölümlerinde astrofizik çalışan hoca olan bir üniversitede bunu yapabilirsin. Başvuru ilanlarını incele.
hocam ben ankara üniversitsinde okumak istiyorum orda astronomi bülüm var
hocam ben astrofizik olmak için yüksek lisans da hangi bülüm seçmeliyim?
@@zahra7612 Ne zaman hangi bölümden mezun olacağını yazabilir misin? Ankara üniversitesi astronomi bölümü için sorabilirim.
2025 yilin da hocam çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldunuz🥺🙏🏻
hocam benim siralamam yüksek ihtimal bogazici gibi yerlere gelmicek.Ytü fizik dusunuyorum cok fark eder mi akademik calismalar yapmak istiyorum ama bosa okurum diye korkuyorum.Universite ismi cok fark edior mu cevap verirseniz cok sevinirim
Merhaba, sırasıyla bunları izlemeni tavsiye ediyorum: 1) th-cam.com/video/m1K3KH8Z4xY/w-d-xo.html; 2)th-cam.com/video/_s9rrxiZFY8/w-d-xo.html; 3)th-cam.com/video/lGePP4e65Ag/w-d-xo.html; 4)th-cam.com/video/py7KqKc6ZoE/w-d-xo.html; 5)th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html; 6)th-cam.com/video/P7N_aldlbPQ/w-d-xo.html
@@ecekilerci teşekkür ederim bu kadar yazmışsınız.Eğer fizik bölümu kazanabilirsem 2 ay sonra size bir teşekkur borcum daha olcak.İyi ki varsınız iyi günler❤
Rica ederim.
naptınız, ytu mu yazacaksiniz? bende Yeditepe yazicam da tutarmi emin değilim ytu de sıralamam icin düşük kalıyor kararsızım
sıralaman kaç?
Bizim bir arkadaşın eniştesi vardı adam fizik okudu şimdi hava sürtünmesi olarak görev yapıyor en son Haykonun Zeytinli Rock Festivaline girişinde görev almıştı (!) SADECE MİZAH AMAÇLIDIR BİRAZ GÜLÜP EĞLENELİM DİYE .
.
KJHSEKLJHGKJAG
Hangi branşı bitirdiğinizden çok, okul sonrası, aldığınız eğitimin hayatınıza ne katacağı, ne işe yarayacağı önemli bence.
ODTÜ fiziği bitirip özel bir okulda asgari ücretle (hatta altında) öğretmenlik yapmak da pek güzel olmasa gerek.
Hocam merhabalar ben 1.Sınıf tıp öğrencisiyim ve muhtemelen bölümüm üzerine doktora yapacağım ama Fizik ve matematiğe karşı liseden beri süregelen ilgim var. Fizik konusunda kendimi nasıl geliştirebilirim?
Merhaba, popüler bilim kitapları, dergileri okuyabilirsin. TÜBİTAK yayınları Dünyayı değiştiren 5 denklemi tavsiye edebilirim. Bilim teknik dergisi önerebilirim.
Burada da kaynak tavsiyelerim var
th-cam.com/video/cHCX-eyjP_I/w-d-xo.html
Matematiğin süslenmiş halidir diyebiliriz sanki? Matematik bilen ve anlayan her kişi yapabilirmi hocam? Bence yapabilir hocam.
Matematik fiziğin dili. Fizikçilerin biraz matematikten anlaması gerekir. Ama her matematik bilen fizik yapamayabilir. Yapılması gerekenleri göze alıp emek veren herkes her şeyi yapabilir :)
@@ecekilerci Sayın hocam cevabınız için teşekkürler. Ya Matematik bölümü için ne derdiniz? Onu onerirmiydiniz.. Saçma olacak ama. Esenliklerle kalın yanıt için teşekkürler hocam. ♥️
Matematik bölümü için gerçekten öneri verebilecek kadar bir tecrübem yok. Ders programlarını inceleyip karar verebilirsin.
@@ecekilerci Cevabınız için teşekkürler esenliklerle kalın başarılar ve kolay gelsin hocam.👍🏻
Hocam bende fizik okumak istiyorum fakat ben fizik dünyasını icatlara dökmek istiyorum hem teorik olarak hem de fiziksel olarak hala kararsızım fizik mühendisliği okursam daha mı iyi olur yoksa başka bir bölüme mi yönelsem bilmiyorum tavsiyeleriniz nelerdir ben küçüklüğümden beri bir şeyleri parçalayıp yapmayı seven biri olmuşumdur
Merhaba @LokifAsgard. Bence icat etmek istediğin şeye göre karar ver. Bir mühendislik okuyup, fizik bölümünde çift ya da yan dal yapabilirsin.
@@ecekilerci Hocam daha çok robotik alana ve silah yapımına katkıda bulunmak istiyorum yani bir nevi kendi icatlarımı çıkarmak istiyorum sadece bununla kalmamakla birlikte bir sürü düşündüğüm şey var ama türkiye şartları çok kararsız bırakıyor beni
Robotik mühendisliğini araştır, ASELSAN var, Savunma sanayi var. Türkiye’nin bu alanlardaki şartları oldukça iyi.
@@ecekilerci Hocam ben biraz maymun iştahlıyım neyi görsem onu istediğim için robotik üzerinden örnek verdim ama teşekkür ederim tavsiyeleriniz için
Hocam yıldız teknik fizik okunur mu bu üniversiteden mezun olduktan sonra 6ay içinde iş bulma oranı nedir bilginiz var mı acaba
İş konusunu burada anlatıyorum Akademik kariyerin zorlukları
th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html bence okunur ama iş konusu sıkıntılı bir süreç.
sıralaman kaç?
Fizikçi olunmaz, fizikçi doğulur.
2:03 DEKİ DURUMU GENÇLERE ANLATIYORUM AMA ANLAMIYORLAR
Videodaki gibi doğru bir aksesuar ile, basıt bit fermuarlı yelek & tişört kombinasyonunu, elegant bir kıyafete dönüştürebilirsiniz. Kolye 👍
Mühendislik okuyun fizikle çift anadal yapın
hangi üniversitelerde önerin var mı
@@mrsmagic. İtü de fizik ve mühendislik aynı anda okunabiliyor diye biliyorum tabi yine de öğrenci işlerini arayıp kesin bilgi alman daha doğru olur. her üniversite çift anadal açmıyor.
@@furkankaplan2204 Boğaziçinde de var sanırım, koçta da olabilir ama odtu yu bilmiom
@@mrsmagic. makina okuyorum, fizikci kadar fizik calisiyorum neredyse, fizikciler daha cok deney ve yeni bilgiler elde etmekle ugrasiyor biz ise o bilgileri kullanarak faydali makinalar uretiyoruz. eger mekanik parcalar ilgini cekiyor tasarim uretim ve hesaplamayi seviyorsan makinayi tavsiye ederim.
İkisi birlikte yürür mü? Tam bilmiyorum
sizce fizik iyi bir üniversitede aşırı tutkulu olmadan ama yine de isteyerek olsa okunmalı mıdır
Burda iki videoda biraz bahsediyorum: Nerede fizik okunur?
th-cam.com/video/_s9rrxiZFY8/w-d-xo.html. Ve Bir üniversitenin eksiklerinden bahsedilebilir mi?
th-cam.com/video/py7KqKc6ZoE/w-d-xo.html. İstediğin buysa evet 😉. Kolay bir bölüm değil, iş garantisi kesinlikle yok; bunları da göz önünde bulundurarak karar verilmeli.
@@ecekilerci teşekkür ederim🌟
ziyan nerden bildigimi sormayun
😔
fizik okumak istiyorum ancak çok güzümü korkutuyor
Doğru kanaldasın, canlı yayın kayıtları da biraz fikir verebilir.
@@ecekilerci teşekkürler
Merhaba fiizkte hangi programlama dilleri ve programları kullanıyorsunuz?
Merhaba @yusuf9356, şuan Python çok yaygın olarak kullanılıyor. Program çalıştığın alana göre değişiyor. Makine öğrenmesi de özellikle astronomide çok yaygın kullanılıyor.
@@ecekilerci Şuan tam olarak ne üzerinde çalışıyorsunuz? Üzerinde çalıştığınız özel bir proje var mı
@@yusuf9356 ben gözlemsel astrofizik alanında çalışıyorum. Çalışma konum genel olarak galaksiler. Eğer JWST proposal ım kabul edilirse, hayatımın en özel projesine başlayabilirim 🙂 kabul edilmezse önümüzdeki sene için çok daha iyi bir proposal yazmam gerekecek.
@@ecekilerci hocammmmm lütfen görün ben fizik yüksek lisansa başladım ama tez konum istemedigim halde biyofizik, astrofizik yoktu çünkü doktorayi astrofizik düşünüyorum ama danışmanın bırak Türkiye'de yurtdışında bile kadro olamayabilir dedi daha cok tıp alaninda sans olabilir dedi. Fikrinizi alabilir miyim
@@ceylololo8545kadro konusunda hocan haklı. Yüksek lisansı doktoraya hazırlık gibi düşün, zaten zorunlu dersler ve bir iki seçmeli ders alacaksın ve araştırma deneyimi kazanmış olacaksın. Tez konundan bir yayın çıkarmayı hedefle, güzel bir çalışma yap, iyi bir referans al. Gerisine sonra karar ver bence. Hem biyofizikten astrobiyoloji gibi çok önemli bir alana da kolay geçebilirsin. Başarılar diliyorum, panik yok, fizik fiziktir 🙂
hocam siz niye çok güzelsiniz ?
fizik ve fizik öğretmenliği arasindaki fark nedir ? fizik okursak öğretmen olabilir miyiz ?
Fizik bölümü bitirince fizikçi adayı olmuş oluyorsunuz, fizik öğretmenliği bölümünü bitirince fizik öğretmeni oluyorsunuz. Öğretmenlik için formasyon dersleri almış olmak gerekiyor. Bunun güncel uygulamalarını, ve nasıl alındığını bilmiyorum.
hocanın fiziği çok iyi ama. 29 yaşından sonra yaş almamış gibi.
Merhaba hocam, bu sene üçüncü kez sınava hazırlanışım ve ani bir kararla hukuk için çalışmayı bırakıp fizik mühendisliği için çalışmaya başladım. Temelim zayıf ve puanım kırık. Ne yapmamı tavsiye edersiniz? Bir de sizce fizik mühendisliği Hacettepe Üniversitesi'nde mi okunmalı yoksa Ankara Üniversitesi'nde mi? Şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhaba bu cesur bir karar, ama bir karar vermiş olman çok önemli; o nedenle bahsettiğin olumsuzluklara rağmen bu hedefe ulaşacağına eminim. Sorduğun üniversitelerle ilgili kişisel bir tecrübem maalesef yok. İkisinin de web sitelerine girip imkanlarını, ders programlarını karşılaştırmanı tavsiye edebilirim. Kolay gelsin, başarılar diliyorum.
Bilgisayar mühendisliği için kaynak tavsiyeysi hocam vize den 5 aldım final 100 almak istiyorum
Hangi ders için soruyorsun ? 🙂
@@ecekilerci fizik 1 hocam
Kitap olarak Serway fizik 1 yeterli olur. Bir de iyi not tutan, dersi seven bir arkadaş bulup soruları tartışmak çok yardımcı olur.
nerde hocam böyle insan :) teşekekkürler@@ecekilerci
@@umutaks0y üniversitede arkadaş seçimi çok önemli 🙂
Aselsanda calisacaksam ben koc fizik istiyorum hocam
ASELSAN’da çalışmak için makine, mekatronik vs. gibi bir mühendislik okuman daha doğru bir seçim olabilir. Mühendisler de temel fizik öğreniyor.
@@ecekilerci fizik okuyarak da araştırma görevlisi olarak çalışma imkanı olduğunu duymuştum doğru değil mi?
Bu konudan burada
th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html bahsediyorum, biraz fikir verebilir.
Fizik bölümü okuyunca üç beş teorik bilgi öğrenir, torpiliniz varsa bir yerlerde fizik öğretirsiniz veya youtube de kanal açar Newton, Einstein in yaptıklarından falan bahsedersiniz.
Atomu parçalayacağınızı falan düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Okuduğunuz hiçbir bölüm bunu size sunmaz, siz merak edip bunu yaparsınız.
🤔
size nasil ulaşabilirim acaba?
Burdan yazabilirsiniz.
İSG ci oluyorlar😂😂
DEVAM ZORUNLULUĞU OLMAYAN FAKÜLTE VAR MI
Bildiğim kadarıyla yok.
Sizce fizik yerine fizik muhendisligi okumak mantikli mi
Okuduktan sonra ne yapmak istiyorsun? Buna göre değerlendirmeni önerebilirim.
@@ecekilerci öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkürler ne yapacağım hakkında bilgim yok önümde bi rol model yada bilgili bi tanıdığım yok benim içimde sadece bilim yapma hevesi var çalışmalar yapmak kitap okumak araştırmak buluşlar bulup ülkeme yararlı olmak bunun için hangi bölüm okunur üniversitede bilmiyorum yada okuyabilecek kapasitedemiyim onu da bilmiyorum ama nasıl olur bu işler nasıl yaparim ne okurum biliyorsaniz banada söyler misiniz
@@acisalmomentum Merhaba, panik yok! sana en uygun bölümü buluruz tabii ki 🙂 Kaçıncı sınıftasın? Bu kararı ne zaman vermen gerekiyor? Hedeflerin çok güzel, hangi bölümü okursan oku eminim ki bunları gerçekleştireceksin.
@@ecekilerci çok tesekkurler🥹🥹 12.sinifim bir ay sonra sınavım var
Tamam o zaman, fizik mühendisliği mantıklı. Lisans sonrası sana çok alternatif sunar. Fiziğe devam etmek istersen de yine edebilirsin.
Sen sadece okursun Tesla gibiler yaşar
.
Fizik bolumu okuyanlar fen bilgisi ögretmeni olabilir mi?
Pedagojik formasyon alıp olabiliyorlar diye biliyorum.
Fizik bölümü işeiz kalıyor mu?
Kalma ihtimali var. Bunu
th-cam.com/video/R2RHxLKYaJg/w-d-xo.html izleyebilirsiniz:
merhaba konuyla pek alakalı sayılmaz ama sormak istiyorum. Derslerim çok iyi değil ve mezuna bırakma ihtimalim yok, siz İstanbul üniversitesinde okurken ne tür eksiklikler hissettiniz istanbulda olmasına rağmen sıralamasının bu kadar geride olması sebebiyle soruyorum, teşekkürler
Sorunu kısaca yanıtlamaya çalıştım.
merhaba ziyan oluyorum ben optum
beden işçisi B)
Ziyan...
.
faydalıydı
Elma
heba
😕
iyi üni degilse işsizsin
Haklısın, maalesef iyi bir üniversite olsa bile, pozitif bilim dallarında lisans eğitimi almak size mezun olunca işe girebileceğiniz bir meslek sağlamıyor. Hatta bu bütün kariyer süreci oldukça zor bir alan.
sesiniz pamuk gibi
sorloth çene
İşsiz
.
Lisans fizik okursan fizikci olmuyorsun 😂😂😂… firinci oluyorsun, ya da sivaci mesela. … boşsunnnnn
Bu yorum gibi…
Gerçekten fizikçi olma amacınız yoksa, benim itibarlı mesleğim olsun iyi para kazanayım kafasındaysanız bu bölüme adımınızı bile atmayın.
Ben mühendisim. Kendim kitaplar okuyarak lisans fizik derslerini öğrendim. Fizik felsefesi okuyan arkadaşlar zaten klasik mekanik dışındaki alanların Poppercı perspektifte bilim/bilim olmayan problemine takıldığını rahatlıkla görür. Kuantum mekaniğinin yorumları, teorik fizik bildiğiniz matematik ve felsefe karışımı bir şeydir. Gerçekliği yansıttıkları da tartışılır.
Ne tavsiye edersiniz fizik mühendisliği iyi para kazandırır mı hacettepe üniversitesi
iyi para kazanmasam da sefil bir yaşam sürmek istemiyorum. geçimimi sağlamama yeter mi?
@@Berlinlcdp0 Aselsan gibi büyük şirketler optikle ilgili işler açıp fizik mühendisi alıyor. Ama oralara girmek zor iş. Kendinizi garantiye almak istiyorsanız tıp veya bilgisayar mühendisliği yazın.
cevap: pişman.
😔.
@@ecekilerci ŞAKA YAPIYORUM. FİZİK OKUYUNCA YA FİZİKÇİ OLURSUNUZ YA DA HAYAT KARŞI ANALİTİK BİR BAKIŞ GELİŞTİRMİŞ BİR İŞSİZ OLURSUNUZ.
merhaba ben ela suan yks sonuçları acıklandı ve bana yol göstericek hiçkimse yok cevremde yıldız teknik fizik bölümü geliyor ama hayalim bilgisayar mühendisi olmak acaba bu üniversiteye gidip gereken şartları saglarsam kurum içi yatay geçiş yapma şansım var mıdır teşekkür ederim
Bu sanırım mümkün ama zor bir süreç. Ortalama dışında yönetmelikte başka hangi şartlar gerekiyor bilemiyorum, bunu araştırmadan tercih yapmanı önermiyorum. Başka bir üniversitede istediğin bölüm olmuyor mu?
mersin erzurum gibi illerde oluyor
okulun sayfasında yazan maddeler dısında bir şart olma ihtimali var mıdır sizce oradaki maddelere göre dediginiz gibi zor ama mümkün gözüküyor
Yönetmelikte yazanları dikkate al. İstersen öğrenci işlerini arayıp sor.
sıralaman kaç?