ABD'de Çene Cerrahı Nasıl Olunur?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 9 ก.ย. 2024
  • Gerek direkt ABD'de okuyorsanız gerekse Türkiye'den gidip ABD'de doktor, mühendis, diş hekimi olmak istiyorsanız veya istemiyorsanız ama nasıl olduğunu merak ediyorsanız bu video tam size göre.
    Merak ettiğiniz soruları sormaktan çekinmeyin.

ความคิดเห็น • 38

  • @muslumozyurteri4785
    @muslumozyurteri4785 2 ปีที่แล้ว +2

    Konsept çok hoş ağzınıza ve emeğinize sağlık, devamı gelebilir mi? Avrupa’da diş hekimliği / çene cerrahlığı vs vs gibi

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  2 ปีที่แล้ว +1

      Araştırıp çekeyim ama şu aralar Avrupa daha rahat.

  • @zeynepsude7483
    @zeynepsude7483 ปีที่แล้ว

    Emeğine sağlık olsun

  • @ahmetavran9487
    @ahmetavran9487 3 ปีที่แล้ว +1

    Sanırım para konusu önemli değil. Zira ABD'deki hiçbir okul ücretsiz değil ve herkes öğrenci kredisi alıyor okulu bitirdikten sonra ödemek şartıyla. Ancak sadece diş hekimliği denkliğini bile almak için okullardan kabul almak inanılmaz zor bir durumdur. Keşke tek sorun para olsa diyebilirsiniz. Sadece diş hekimi denkliği almak bile inanılmaz zor dedim. Bir de üstüne çene cerrahisine girmek için bizdeki gibi DUS gibi tek kriterli sınavlar olmadığı için kişisel akademik başarılar, lisans ortalaması (En az 3.7-3.8'lerden bahsediyorlar) gibi faktörler devreye giriyor ki bu bölüm herkesin girmek istediği bir bölüm ve neredeyse imkansızdır. Ben de bir zamanlar olabilirliğini düşünmüştüm ama olmayacak hayallere kapılmamak gerekiyor sanırım. Zira diş hekimliği denkliğini alıp ondan sonra çene cerrahlığı yapabiliyoruz dediniz ancak bu kısım en önemlisi ve sanki hop diye giriyormuşuz gibi anlaşılıyor. Daha detaylı için bakabilirsiniz accessomfs.com/ftd. Son olarak orada tekrar dört yıl okumak aslında dile kolay gibi çünkü orada hayatı geçindirmek için 4 sene geçici işlerde çalışmak gerekiyor. Bu kısım da oldukça önemli ki herkes kaldıramaz.

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  3 ปีที่แล้ว +1

      Zaten size diş hekimliği denkliği vermiyorlar hocam öyle bir şey demiyorum videoda. Burada diş hekimliğini bitiriyorsunuz sonra orada tekrar diş hekimliği okumanızı istiyorlar. Benim anlattığım yöntemde sizin orada diş hekimliği okuyabilmek için burada zaten 5 yıllık eğitimi tamamlamış ve diş hekimliği diplomasına sahip olmanız lazım. Denklik gibi bir şey söz konusu değil. Sizin 5 yıllık diş hekimliği eğitiminizi 4 yıllık biyoloji, kimya gibi vs. Sayıyor orada (bu da diploma veya denklik değil sadece 4 yıl lisans okumanız gerekmeden 4 yıllık diş hekimliği yani yüksek lisansa başlayabilme şansı tanıyor)
      Daha sonra siz orada ABD okullarından birinde diş hekimliği bitiriyorsunuz ve ABD diş hekimi oluyorsunuz. Yani denklik söz konusu değil zaten orada bitiriyorsunuz. Bitirdikten sonra artık diş hekimisiniz. Çene cerrahı olmak için uzmanlık yapmanız lazım ona da sadece ABD diş hekimleri başvurabiliyor zaten. E siz de orada artık ABD diş hekimi olduğunuz için başvurabilirsiniz. Artık Türkiye den gitmiş olmanızın bir önemi yok ama girmesi çok kolay değil tabiki ortalamaya vs. bakıyorlar fakat şu var bizdeki gibi çılgınca herkes ille de uzmanlık olsun ille de doktora olsun demiyor. Bizde bunun denmesi tahmin edebileceğiniz gibi ekonomik sebepler hatta iş bulamama korkusu. Orada gerçekten uzmanlaşmak veya doktora yapmak isteyen insanlar yapıyor.

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  3 ปีที่แล้ว

      Bu arada son dediğinize katılıyorum ben yazın gittim 3 hafta sonra döndüm öyle anlatıldığı veya tv de gösterildiği gibi süper bir şey yok.

    • @ahmetavran9487
      @ahmetavran9487 3 ปีที่แล้ว

      @@DenizFidan peki Türkiye'de uzmanlık yapıp daha sonra oraya gitmek sizce mantıklı olur mu? Böylece orada tekrar okuduğunuz diş hekimliğinin ardından uzmanlığa girişte kolaylık sağlanabilir üniversiteler tarafından. Bir de asistan maaşı olmayabilir diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum? Zira bizler okula borçlanıyoruz zaten

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  3 ปีที่แล้ว

      Asistan maaşı var çünkü okula borçlanmıyorsunuz paranız yoksa okuyamıyorsunuz yani sonradan ödeyim ben size çalışayım diye bir seçenek yok. Bizim burada uzmanlık yaparsanız orada hiçbir geçerliliği yok. Doktora yaparsanız phd diploması ile bir şansınız var.
      Orada tekrar okumak yıl kaybı gibi düşünmeyin. Zaten bizim burada 5 yıl okuduğumuz şeyi orada 4 yıllık lisans eğitimine saydığı için 1 yıl kayıp oluyor sadece.

    • @ahmetavran9487
      @ahmetavran9487 3 ปีที่แล้ว

      @@DenizFidan öyleyse uzmanlığa girmek için paranızın olması gerekliliği, mezun olduğunuz sene ile uzmanlığa giriş arasında para biriktirmek için harcayacağınız yıllar demek. Doğru mu anlıyorum?

  • @cagataykalay6618
    @cagataykalay6618 3 ปีที่แล้ว

    Gidecek arkadaş olursa PS5 isteyeceğim. Deniz video için eline sağlık :d

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  3 ปีที่แล้ว +1

      Gidecekler buraya yazsın o zaman 😂

  • @avukatkedi7881
    @avukatkedi7881 3 ปีที่แล้ว

    Benimle çalışın videoları, Ankara vlogları gelir mi ünlü doktor Deniz Fidan? Bir de şey... Nasıl zayıfladım videosu... kjfdfdkj

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  3 ปีที่แล้ว

      Benimle çalışın gibi bir şey vardı sanki kanalda 😀 Ankara vlogu sayılmasa da vlog tarzı içerikler de var ama henüz ünlü bir doktor olamadım :(
      Nasıl zayıfladım belki gelir ama biraz kaslanayım öyle yooo abi zayıflamamışsın ki demesinler.

  • @berataltunok6533
    @berataltunok6533 2 ปีที่แล้ว

    Hocam, şimdi videoyu izledim yorumların bir kısmını okudum da; anlamadığım nokta şu: biz diş hekimliği diplomasını aldıktan sonra orada tekrardan 2 yıl okuyacağız diyorsunuz. Yani ABD'de bir diş hekimi olabilmek için gerekenler bunlar evet. Ancak bunun öncesinde bir prosedür yok mu? Yani herhangi bir sınav vs. yani bunlardan pek bahsetmemişsiniz. Dil yeterlilik sınavları dışında nelere bakıyorlar yani ortalama vs olsun özellikle dikkat ettikleri dersler neler veya hangi üniversiteden mezun olduğumuz bunlar gibi faktörlerden bahsetmemişsiniz. Yani tamam Türkiye yine Türkiye de ancak bunun karsı da Ankarası da var Hacettepesi de var yani. Son olarak anlamadığım bir diğer mevzu da şu ki, bu 5 yılı Türkiye'de bitirdikten sonra 2 yıl Amerika'da çalışıp diş hekimi olmamıza denklik değil demişsiniz. Denklik değilse bunun ismi ne yani ben anlayamadım, teşekkürler şimdiden.

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  2 ปีที่แล้ว

      Şöyle ki okuduğunuz okulun vs bir önemi yok. Hindistanda da okusanız abd nin tanıdığı bir dış hekimliği diplomanız varsa (Turkiyedeki okulların çoğunu tanıyor ama buradaki tanımaktan kasıt dış hekimi olarak tanıma değil sadece 4 yıllık temel bilim eğitimine denk sayıyor). Siz oraya sadece 4 yıllık örneğin biyoloji bitirmiş biri olarak gidiyorsunuz (dış diplomanızı öyle sayıyor) orada bir 4 yıl daha (2 değil) diş hekimliği okumanızı istiyor. (ABD de dış hekimliği 8 yıl, sizin burada okuduğunuz 5 yıllık eğitimi orada sadece 4 yıllık lisans olarak sayıyor) Bu sebeple denklik değil dedim. Bir şekilde denklik alabildiğiniz sistemler var mıdır olabilir fakat bu videoda bahsettiğim şey o değil.
      Bu arada ekstra bilgilendirme olarak bu sene içinde ülkemizin pek çok üniversitesi akreditasyon sistemine girecek. Başta şu an okuduğum Başkent Üniversitesi birkaç üniversite ile birlikte bunun öncülüğünü yapmaya çalışıyor. Bu akredite sistemine giriş yapılırsa özellikle Avrupaya gidiş çok daha rahat olacaktır fakat zaten şu anda da İngiltere ve Almanya çok zor değil hekim açığı var. ABD ise kendi eğitim vermediği hekimi KLİNİSYEN olarak pek çalıştırma yanlısı değil.

    • @berataltunok6533
      @berataltunok6533 2 ปีที่แล้ว +1

      @@DenizFidan Hocam bildirim gelmediği için yorumunuzu görmedim kusura bakmayın. Şimdi tekrardan izlerken farkettim, bizi bu 4 yıllık eğitime kabul etmeden önce NBDE sınavını vermemizi istiyorlar. Bu sınavın ayrıntılarından da bahsedebilir misiniz bir videonuz da. Ayrıca TOEFL dan ne kadarlık bir puan almamız lazım. Bir de Başkent Üni de kaçıncı sınıf olduğunuzu merak ettim iyi günler :)

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  2 ปีที่แล้ว

      @@berataltunok6533 şu an 4üm videoyu çekerken sanırım 2 idim.

  • @feride1949
    @feride1949 2 ปีที่แล้ว

    Türkiyeden diş hekimi olarak mezun olduktan sonra ekstra bir denklik almaya gerek var mı bu süreçlerden önce sadece toefl'dan yüksek puan mı lazım yoksa?

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  2 ปีที่แล้ว

      Amerika için üniversite bazında değişen bir şey. Üniversitenin sizi kabul etmesi gerekiyor. Şartlarda zamanla değişebiliyor. En güzeli gitmek istediğiniz üniversitenin sitesine girip o sene yurtdışından gelecek olan hekimler için ne şartlar arıyorlar ona bakmak.

  • @muzik2736
    @muzik2736 4 หลายเดือนก่อน +1

    Ağız Yüz Çene Cerrahisi kapatıldı galiba zaten

  • @ted.80
    @ted.80 3 หลายเดือนก่อน

    Dicle Üniversitesi'nde diş hekimliği öğrencisiyim, abd de OMFS almağa imkani varmi? Turkey diş hekimliği dds değilmi?

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  3 หลายเดือนก่อน

      Dds ya da dmd üniversiteye bağlı. Zaten abd tekrar okumanı istediği için Türkiyeden ne mezunu olursan ol orası için kimya biyoloji vs gibi lisansa sayıyor

  • @ahmetavran9487
    @ahmetavran9487 3 ปีที่แล้ว

    Tekrardan okumak zorunda olduğunuz diş hekimliğinin okul ücretini ve öğrenci olacağınız 4 yıllık döneme ait yaşam masraflarınızı nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz?

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  3 ปีที่แล้ว

      Ben şahsi olarak düşünmüyorum, düşünemiyorum ama şu da bir gerçek ki bize çok gelen paralar kimisi için 1 günlük kazanç.

    • @ahmetavran9487
      @ahmetavran9487 3 ปีที่แล้ว

      @@DenizFidan tekrar merhaba... Araştırmalarımın sonunda edindiğim bilgi, okulun kazanılması durumunda kesinlikle öğrenim kredisi verildiğidir. Yani parası olmayan okuyamaz gibi bir şey yok sanırım. Mezun olduktan sonra ödeyeceğin borçlar var.

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  3 ปีที่แล้ว

      Burs herkese çıkmıyor diye biliyırum ama mezun olduktannsonra ödenecekse rahat ödenebilir

    • @ahmetavran9487
      @ahmetavran9487 3 ปีที่แล้ว

      @@DenizFidan zaten ABD'deki hemen hemen her öğrenci kredi yöntemine başvuruyor. Tabi ki bursun çıkması çok zor ama hiçbir yabancı diş hekimi burslara değil krediye bel bağlayarak ABD'ye geliyor.

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  3 ปีที่แล้ว +1

      @@ahmetavran9487 kredi çıkıyot olması bile süper gerçekten ben onu bulamamıştım. Bilgilendirme için teşekkürler gitmeyi düşünen arkadaşlar için çok mantıklı.

  • @zkan07
    @zkan07 3 ปีที่แล้ว

    ağız yüz çene cerrahisi evet tıpta uzmanlık olarak var ama ne müfredatı kesinleştirilmiş ne de herhangi bir üniversite uzmanlık öğrencisi alıyor yani yine türkiyede de tek omf var gibi

  • @javadnabiev3931
    @javadnabiev3931 3 ปีที่แล้ว

    Suze instegramdan nasil ulaşa bilirim

  • @talhaacar12
    @talhaacar12 2 ปีที่แล้ว

    35 yaşından sonra parayı ne yapayım

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  2 ปีที่แล้ว

      20 yaşında o kadar para kazanmak için birilerini dolandırmanız ya da siyasî bir takım tanıdıklarınızın olması hileli işlere girmiş olmanız lazım.

    • @talhaacar12
      @talhaacar12 2 ปีที่แล้ว

      @@DenizFidan 20 yaşında okadar para kazanmam lazım demedim zaten ama 35 de çok geç sen bir yıl kayıp diye bakıyorsun ama onların tarafından bakıyorsun Türkiye'de olsan 6 yıl gibi bir fark var meslekte para akışın başladığında yatırım ticaret gibi farklı işlere yönelerek yada ABD dışında Katar tarzı bir ülkede çalışmayı degerlendirebilirim 6 yıl bana göre uzun bir süre 35 yaş da 20 yıl güzel yaşamak için fazla benceee ama

  • @burakgenc3380
    @burakgenc3380 3 ปีที่แล้ว

    Bu sene diş hekimliğini kazandım.Ağız diş çene cerrahı olmak istiyorum.Uzmanlığı 4 veya 6 sene okuma kısmı türkiyeye gelir mi veya ihtimali nedir söyleyebilir misin?

    • @DenizFidan
      @DenizFidan  3 ปีที่แล้ว +2

      4 sene okuma kısmı zaten Türkiyede var. 4 sene okuyup çene cerrahı olabilirsin. Bana kalırsa çok da uzak olmayan bir tarihte ağız yüz çene cerrahisi tıp uzmanlığından kaldırılıp diş hekimliği uzmanlığına verilebilir. Doğrusıu bu. Bunun tıpçılar da çok net farkında. Belki 4 sene uzmanlıktan sonra 2 sene daha ekstra okuyup tam olarak amerikadaki maxillofasiyal cerrah gibi olunabilir Türkiyede de kim bilir? Şuan halihazırdaki hocalarımız zaten lefort kırıkları, ortognatik cerrahi, TME sorunları, göz küresi düşüklüğünü giderme gibi ameliyatlara da giriyorlar.