Gönlümüzün Hal ve Sırları | Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. | Sesli Kitap (Marifetname)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ก.พ. 2025
  • Gönlümüzün Hal ve Sırları | Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. | Sesli Kitap (Marifetname)
    #marifetname #kalpgözü #burçlar #akıl #seslikitap #erzurumluibrahimhakkı
    *
    Kıymetli Takipçilerimiz, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz nin Marifetname isimli eserini sizler için bölümler halinde yayınlmaya devam ediyoruz. Sesli Kitap formatında sizlerle buluşturduğumuz kitabın 2. Cildinin 4. Konusu olan Kalp ve Akıl ile birlikteyiz. Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz nin Marifetname isimli eserinin kanalımızda yayınlanmış olan bölümlerini dinlemek isterseniz, aşağıda bulunan oynatma linkini ziyaret edebilirsiniz.
    Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz : Sesli Kütüphane
    Marifetname : • Marifetname / Erzuruml...
    *
    Bölümden bir pasaj : Beden tabaklanmaya (işlenmeye) muhtaç deridir. Nefis ölmeyecek kadar yiyeceğe muhtaç binek hayvanıdır. Gönül, tamire muhtaç bir camidir.
    Gönül, ilâhî emirleri kabûlün sermayesidir. Fakat zanlarla meşgul olmaktadır. Kalbindeki tehlikelere çok dikkatli bir bekçi gibi gözcülük yapan kişi, organlarının yaptığı işlerde masumdur. Vahdet ehlinin kalpleri, marifet ve muhabbet fânuslarıdır. Görme gözler, müşâhade kalpler ve mükâşefe sırlarla (esrâr) ilgilidir.
    Çünkü iş ve davranışlar kalpten olursa, âzâ ve organlar da rahat olur.
    Allah dostlarının yükselmesi sanma ki sözleri ve ibadetleriyledir. Onların
    yükselmesi, kalpleri ve davranışlarıyladır. Bir kâmil demiştir ki “İki sene kalbimi korumakla meşgul oldum. Sonra da korunanlardan olup rahat buldum.” Kalp, imanın kaynağıdır. Gönül (Fuâd), tevhid ve irfânın ocağıdır.
    Kalp, huzur makãmıdır. Gönül (Fuâd), nûr şehridir.
    Evveli bil, âhiri bil, zâhiri bil, bâtını bil. O zaman anlarsın, gönlün dört unsurunun neden yapıldığını.
    Bu sebeple küllî akıl, her şeyden evvel, her şeyden değerlidir. Hak tealaya
    en yakın ve en sevimli şeydir. Bütün dünyanın dayanağıdır. İnsan ruhunun başlangıcıdır. İrfân ehlinin kalbinin hayatıdır. İnsan onunla marifetullahı elde edebilir. Onun için kâinâttaki her şey insanın hizmetindedir. İnsan türünün, akl-ı küll ile müşerref olan irfân ehlinin tufeyli olması, bu mânâya delildir. Nitekim “Eğer sen olmasaydın, âlemleri yaratmazdım” hitâbı temiz ruhların şânını tazim içindir. Çünkü bu küllî akıl, izâfî ruhtur. Nur-ı Muhammedî ve aşk-ı ilâhîdir. Eğer o uçsuz bucaksız gökler, yıldızlar, unsurlar, tabiatlar, bitkiler ve hayvanlar insanın içine yerleşebilseydi, kalbinde onların bilgisine sahip olması mümkün olsaydı; bu felekler, unsurlar ve kâinâtın hiçbirisi vücuda gelmezdi.
    Hayvânî ruhunu öldüren insan, bu rabbânî ruh ile diri ve bâki kalmak istidâdını bulur. Onunla ebedî kalır. Bütün eşyayı aynen olduğu gibi görüp ahvâlin hakikatine erer. Geldiği yeri ve gideceği yeri bilir. Vücut mertebelerini tamamlayıp insân-ı kâmil olur. Çünkü insan ruhu ilk önce bu ruhtan aşağılara inip (tenezzül) vücud mertebelerine (merâtib-i vücûd) gelmiştir ki feleklerden, unsurlardan aşağılara inmiştir. Üç esastan (mevâlîd-i selâse) yükselip çıkarak insan suretine gelmiştir. Yine bu ruhu kendi hâlinde bulup tekrar ona vâsıl olur
    *
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / @antikkutuphanetasavvuf

ความคิดเห็น • 59