Rest API Mimarisi - Neden var, neden kullanıyoruz? RESTFul yazıyorsanız bunları yapmak ZORUNDASINIZ
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 4 พ.ย. 2024
- Rest API Mimarisi - Neden var, neden kullanıyoruz? RESTFul yazıyorsanız bunları yapmak ZORUNDASINIZ.
Eğer videoda anlatılan kuralları takip ederseniz, tebrikler! Kodladığınız sistem bir RestFul API :)
İpucu: Json dönmek Restful olmasına yetmez, aslında restful'un kurallarında json kullanılması bile şart değildir :)
İşte yapmanız gerekenler ---
Teşekkürler. Gerçek dünyadan örnekler, anlamayı pekiştirmek ve konuları daha açık bir şekilde ifade etmek için oldukça faydalı oluyor.
Asıl bu tür videolara ihtiyaç var. Çok güzel aciklanmis. Teşekkürler. Diğer konularda da böyle videolar çekmeniz çok iyi olur.
Versiyonlamayı Header Content içinde yapmak da mümkün ve iyi bir yaklaşım. Tek sıkıntı schema Generator'ler hala desteklemiyorlar.
Güzel yöntem.
Mükemmel bir anlatımdı gerçekten muhteşemdi. 16:05 kahkahalar attım😂Emeğinize sağlık teşekkürler
Sunumu çok beğendim , emeğinize teşekkür ediyorum çok anlaşılır anlatmışsınız
Kısa ve Öz. Tertemiz...
Teşekkürler. Soap ve Socket servislerini de anlatabilir misiniz kısaca aynı formatta?
Çok güzel bir anlatım youtube önerilenlerde buldum , likeladım abone oldum teşekkürler
Teşekkürler hocam Güzel detaylı anlatmışsınız
Emeğinize sağlık, bilgilendirme için teşekkürler. ❤❤
Güzel anlatım teşekkürler
hocam muazzam anlatmışın da videoya girerken söve söve girmişin :d
Bıhtıh ya :D
C# yazilim dilini en ince ayrintisina kadar kolaylikla ogrenmem icin ve bundan keyif almam icin neler neler mumkun
5:35'te bahsedilen Rest'teki R harfi Resource yerine sanırım "Representational" yani "Temsili" olması gerekiyor.
Doğru, biraz daha açıklama katayım derken hatalı bir ifade kullanmışım.
Merhaba,Web servis bi api yaziyoruz. Web servis herhangi bi veriyi veratabina yazmiyacak.Sadece gelen veriyi gorecez ve guncelleme yapicaz.Kisaca siparis onayliyacaz ve durumunu guncelliyecez. Gunluk ortlama 100.000 sorgu sorgulamak icin gerekli sunucu ozelikleri nedir ?
Selam, veritabnı olmadan bu verileri nerede saklayıp işleyeceksiniz? Veriyi sadece RAM'de mi tutacaksınız?
DigitalOcean dan 20$ lık bir Droplet ile başlayın, ihtiyaç duyuldukça arttırabilirsiniz.
tesekkurler
Rest Api kullanarak WordPress yapılı sitelerimden tek bir panele nasıl veri çekebilirim?
Bunun için WP dökümanlarını incelemeniz gerekli.
Örnek Bi tane Restfull api uygulamalı olarak nasıl yapılır api kaynağımızı nasıl oluştururuz bununla ilgili bir video çekerseniz sevinirim
Selamlar, olur çekeyim. NodeJS ya da .NET ile yapabilirim.
@ NodeJs ile yaparsanız mükemmel olur hocam. En kısa zamanda videonuzu bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim 😊
👍
2 kelimenizden biri ingilizce,terimleri olabildiğince türkçe anlatmanız gerekir ya da direk ingilizce yayın yapın beğenmedim
Hayır gerekmez.
Bu terimleri Türkçeleştirmek de gereksiz. Türkçeden rastgelen 50 isim seç, kökenini araştır sonra bu konuyu tekrar düşün.
@ Kesinlikle katılıyorum kök olayına
İngilizce olmadan iyi bir yazılımcı olunmaz. Bunun eksiğini çok büyük yaşıyorum.
Cok guzel bir sunumdu. Icerik icin tesekkurler. Benim merak ettigim konseptlerden bir tanesi bu body header , form, query , formurl encoded gibi seylerin ne zaman nasil kullanilmasi yani uc asagi bes yukari edinilen bir tecrube ile ezbere kullaniyoruz ama isin standarti dogrusu nedir. Mesela en basitinden bir cumle var di mi get requestte body olmaz diye. Ya mesela bu yanlis. Olur. Olmaz diye bir sey yok. Ama olmamasini isteriz. Get ile body gormen bir ise yararmamasi lazim. Ama gencler ezberlemis. Get de body olmaz.. haydaa. Ya da mesela bir request atcam dedigin gibi swift farkli encode ediyor php farkli encode ediyor o yuzden json kullan aradan siydil mesela guzel bir ornekti ben hem bu tarz seylerin dogrusunu hem de ustte dedigil gibi formurl encoded mi gondermeliyim multipartform mu gondermeliyim i cok karistirirdim ilk baslarda simdi ezberledigim icin yada alistigim icin karistirmiyorum ama hala hala hala neden x in dogru eden y nin o veri icin yanlis oldugunu bilemiyorum. Ek olarak bir de web servisler var. Simdi her rest servis bir web servistir ama her web servis bir rest servis degildir. Nasil olmamali orneginde .../createUser seklinde metot tetikleyen ya da post request icinde query yazarken {operation:"get_user",id:1} gibi servisler var mesela bunlari ne diye adlandiriyoruz. Bunlar eski usul duz servis mi yani yoksa sirketin kendi mimarisi mi yoksa bu da eski bir standart mi gibi minik sorularim oluyor ara ara. Yani isin dogrusunu merak ediyorum ama anlattiginiz gibi dogru bir rest mimari gormek cok zor standartlara uyan yok. Hadi rest mimari de yazmadin baska bir formatin var buna ayak uydurmak ayri dert. Neyse sitem etmeye girmesin de hem kavram hem de formatin dogru olmasi uzerine evet rest mimari icin guzel bir icerikti bir de diger kavramlara query body header a deginirseniz cok guzel olur diye dusunuyorum
Selamlar,
Get ile body gönderilmez, ben sözümün arkasındayım :) Bakın derine gireyim:
Bu eve pencereden girmek gibi, eve pencereden girebilirsiniz, fiziken mümkün, ancak kimse kalkıp 'ben evime pencereden girip çıkıyorum' demez, çünkü eve pencereden girilmez. :)
Şöyle bir örnek vereyim:
bazı backend framework'leri, örneğin Dart dilinde yazılmış olan shelf, ki kendisi official bir pakettir, get request'lerde body'yi temizler, sizin handler 'ınıza iletmez body deki datayı. Dolayısıyla burada teknik olarak da imkansızlaştırılmış.
Bahsettiğiniz diğer hususlar kültürel farklılık sonucunda kullanılıyor.
Post ta body içerisinde JSON veri iletmek,
Get 'te url içerisinde parametre olarak iletmek,
Web Sitelerindeki formlarda body içerisinde formurlencoded kullanmak standarttır.
Bu yapıların hepsinin kullanımı kültürel olarak oturmuş vaziyette.
Ha siz get içerisinde herhangi bir formatta datayı body ile taşıyacak bir yapı kurabilirsiniz, bu fiziken mümkün gözüküyor, ancak bu yapının amacı geniş kullanımda sorunsuz bir bağlantı sağlamaksa, bunu sağladığınızı garanti etmeniz çok zor. Farklı encoding/decoding sorunları, farklı standartlar bir yerde çok yüksek ihtimall bug oluşturacaktır. Bu durumda da yapıyı tamamladığınızı söyleyemeyiz. Açıkcası bana bu şekilde servis iletip 'ben bunu yaptım, bu oluyor' deseniz, ben size 'bu olmamış, bizim ayağımıza dolanır' derim. Bu yüzden bu yapıyı yapılmış olarak sizden teslim almaya yanaşmam. Zaten benim backend ile ilgili yaşadığım en büyük sorun bu, kişi bir yapı kuruyor, kendince çalıştırıyor, sonra 'bende çalışıyor' diyip kendi sorumluluğunun bittiğini ilan ediyor. Bu olmaz. Bu şekilde ilerleyemeyiz. Bizi ilerletmeyen bir yapı, fiziken mümkün olsa da 'yapılabilir' olarak ele alınamaz.
Söylediklerimin hiçbirisi ezber ya da başka blog postlarından, videolardan alınan şeyler değil, hepsini kendi tecrübelerim ile besliyorum, eğer tecrübem yetmiyorsa o konuya girmiyorum :)
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir :)
Sevgiler.
@ selamlar get ile body mevzusunu sizden duymamiatim. Size yonelik soylemedim sadece genel olarak duyulan bir sey diye onu ornek verdim. Benim demek istedigimi siz de soyluyorsunuz. Gonderilmez oraya bir sey yazamazsin diye bir sey yok. Yazarsin. Ha iletilir iletilmez temizlenir temizlenmez amaci o degil kullanimi dogru degil ama yazamazsin diye bir sey yok demek istemistim. Ama bu konudaki iceriklerde get de body olmaz diye kalip bir cume kullaniyorlar ben bunu demek istemistim. Diger aciklamalar icin de tekrar tekrar tesekkur ederim
@@huzeyfetas Bilgilendirme için teşekkürler, ben de yorumlarınız ile katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim :)