How to save files for long-term storage at home

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 มี.ค. 2024
  • How do you store files that you want to keep even years from now? Did you know that many storage media do not stand the test of time and can break down within a year or even faster at worst. In the video, I explain how the different storage formats work and give hints on which are the best and most practical ways to save files.

ความคิดเห็น • 44

  • @TuomasLevoniemi
    @TuomasLevoniemi 3 หลายเดือนก่อน +2

    NAS- on hyvä vaihtoehto. Omasta koneesta kaikki kopioidaan NAS-levylle (automaattisesti). Sitten NAS- kopioi tiedot vielä ulkoiselle (HDD- levylle) ja pilveen. Tässä käytetään tiettyä arkistointi menetelmää, jotta tiedoista on aina duplikaatti kopioita, jotta krytovirus ei pääse kopioitumaan varmistusten mukana NAS:lle, ulkoiselle HDD:lle ja pilveen. Myös se auttaa mahdollisten virusten etenemisen torjumisessa, että eri kohteet eivät "näet" toisiaan. Siis levyt eivät ole mäpätty käyttöjärjestelmille näkyviin. Vaan tiedostoja siirrellään eri paikkoihin muilla metetelmillä.

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      Tämä on varsin hyvä prosessi!

  • @jakobshus
    @jakobshus 3 หลายเดือนก่อน +1

    Minulla on edelleen 1990-luvun tärkeät tiedostot KORPUILLA. Toki myös Cd-levyille olen poltellut ja viime syksynä ulkoiselle kovalevylle. Huomasin että korpuilla olevat tiedot ovat edelleen lukukelpoisia!

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน +1

      Korput ovat suht pitkäikäinen formaatti, tosin rajoitetun tilan ja hitauden takia valitettavan rajoittunut käyttökelpoisuudessaan.

  • @Vilhyto
    @Vilhyto 2 หลายเดือนก่อน

    Mulla ovat USB-levyt olleet ongelmallisia. Varmaan on jo kassillinen kertynyt vanhoja levyjä joissa kaapelin liitin levyn puolella on hajonnut. Jonkin aikaa toimii vielä niin että kaapelia painaa johonkin suuntaan mutta lopulta lakkaa sekin toimimasta. Löysin tähän onneksi ratkaisun. Kotelo auki ja levy ulos. Adapteri piirilevy pois niin siinä on ihan tavallinen standardi SATA-levy. Tämä kiinni koneeseen joko sisälle tai sitten SATA-USB kaapelilla. Aivan kaikissa levyissä tämäkään ei valitettavasti toimi kun standardiliitäntää ei sisältä löydy.

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  2 หลายเดือนก่อน +1

      USB-levyissä joo epästandardeja levyjä kotelon sisällä kannattaa välttää. Parhaan saa kun ostaa erikseen levykotelon ja siihen kovalevyn, jonka voi itse laittaa koteloon.

  • @Lykosson
    @Lykosson 3 หลายเดือนก่อน +1

    ohhoh. Kiitos tärkeästi tiedosta! Omat varmuuskopiot olleet SSD levyillä ja nyt laittaa kyllä miettimään HDD levyn ostoa sillä datamäärät ovat todella suuria.

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน +1

      SSD-levy pelaa kunhan se on virrassa, eikä sille kirjoiteta jatkuvasti tietoa uusiksi. Tai jos sen kuntoa vähän tarkkailee.

  • @ivekuukkeli2156
    @ivekuukkeli2156 3 หลายเดือนก่อน +2

    Arkistoitavat tiedostot ts muuttamattomat tiedot, näköjään dvd pitkäaikainen ja 3 kappaleena eri kuivissa paikoissa irti tietokoneista. Niihin ei tietovaras pääse. Mutta tietokonetekniikan pitkä aika on arkistoille lyhyt. Ja tiedostomuotokin pitää valita 100 vuoden kuluttua olevien joukosta ...

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      Perusmuodot, kuten kuvat ja txt-tiedostot avautuvat varmaan ikuisesti. Muiden kanssa on enemmän miettimistä.

  • @jurtsi2930
    @jurtsi2930 3 หลายเดือนก่อน

    Hdd levyjä tässä juuri tänään fiksailin joita kerännyt digipokseista(tarkista käyttö kunto) ym. Mielestäni paras kun mekaanin kun ei käytä kuin harvoin ja tarvittaessa voi korjata/pelastaa. Kaikki "sähköiset" on todella riskialttiita mutta tuo dvd ollut arvoitus mutta nyt siirrän nekin hdd levylle... Thänks! Pilvipalvelu hakkeri altis.

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      DVD-levyistäkin on niitä kestävämpiä ja vähemmän kestäviä malleja. Itselläni on vuosikymmenen vanhoja turvakopioita dvd:llä, jotka ovat edelleen luettavissa. Mutta kaikki dvd-aihiot eivät tosiaan kestä niinkään kauaa.
      Pilvipalvelun hakkerialttius on myös kiinni omasta varovaisuudesta, jos ei kierrätä salasanaa ja käyttää kaksivaiheista tunnistautumista, yleensä on turvassa. Ja niissä on yleensä myös mekanismeja, joilla viruksen kryptaama data saadaan palautettua.

  •  3 หลายเดือนก่อน +1

    Multa hävis Amiga-pelit CF kortilta itsestään kortin ollessa pari vuotta huonelämpötilassa kotona kaapissa. Noin 300 peliä hävisi - puff.

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      Se on just flash-tyyppistä mediaa, eikä säilytä tietoja jos on pitkään ilman virtaa. Harmittava menetys.

  • @olli-pekkajuusola3068
    @olli-pekkajuusola3068 3 หลายเดือนก่อน

    Periaatteessa kannattaa polttaa DVD/Bluray -M-disc levylle tärkeät tiedostot + siirtää ulkoiselle SSD-levylle. HDD -kiintolevy on huono vaihtoehtona, jos tulee voimakas aurinkotuuli, niin kaikki magneetti sidonnaiset pyyhkiytyy pois, jopa internet yhteydet menee epäkuntoon purkauksen ajaksi. Pilvipalvelua en suosittele omien tärkeitten tiedostojen tallennukseen, koska joku taho kyttää sun yksityisiä tiedostoja 100 % varmuudella.

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน +1

      Pitäisin HDD:tä parempana tässä kombossa, koska ne optiset levyt säästyisivät jos aurinkopurkaus sattuu, mutta SSD:n pitkäaikainen kestävyys voi olla mitä on.

  • @mikko_puumalainen
    @mikko_puumalainen 3 หลายเดือนก่อน +1

    Joskus 10-15v sitten tuli tehtyä valokuvista ja videoista varmuuskopiot dvd-levyille, joiden huomasi sitten vuosia myöhemmin olevan aika huonossa kunnossa vaikkei niitä ollut käyttänytkään. Nykyään on sitten parissa eri pilvipalvelussa tiedostot, kotona tietokoneella ja ulkoisella levyllä.

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      Monet levyaihiot eivät kestä kauaa. Kannattaa tällaiseen hankkia erikseen pitkäkestoisia levjä.

    • @jurtsi2930
      @jurtsi2930 3 หลายเดือนก่อน

      Pitää varoa ns huonoja dvdasemia voivat jopa naarmuttaa ja tuhota totaalisesti levyn ja tietysti etsiä kunnollinen.. lukijan säätökin muistaakseni mahdollinen mutta menee kikkailuksi😊

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      @@jurtsi2930tuo on kyllä totta, itsellä naarmuuntui pahasti ihan kaupasta ostettu musiikkilevy kun cd-asema petti kesken toiston.

  • @PerSkeles
    @PerSkeles 3 หลายเดือนก่อน

    Kun aikoinaan paperi ja diakuvia skannailin niin talletin ne WinRAR-ohjelmalla rar-arkistoihin 100% elvytystallenteella, jos joku bitti menee vinoon niin arkiston saa korjattua. Useita kopioita on tehty eri medioille ja lähisukulaisille jaettu myös omat kopiot. Kaikkia tiedostoja ei kannata laittaa samaan yhteen isoon arkistoon vaan useita pienempiä itsenäisiä jotka mahdollisen vikaantumisen sattuessa helpommin sekä nopeammin korjattavissa.

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      Tällainen pidentää kieltämättä datan eheyttä pitkällä ajalla, tosin luo toisen riskin: mitkä formaatit ovat luettavissa tulevaisuudessa? Onko esimerkiksi rar-arkisto? Todennäköisesti on, mutta näin tavallaan tuplaa tämän riskin, kun nyt ei ole riskinä vain, että tiedostojesi formaatit eivät avautuisi enää, vaan että myös arkistotiedosto ei avaudu.

    • @PerSkeles
      @PerSkeles 3 หลายเดือนก่อน

      @@WebOpettaja Tämä tiedostoformaattien "vanheneminen" on ongelma kyllä. Muistan kun joskus 2000-luvun alussa eräs tuttavani kysyi että miten saisi auki jonkun ikivanhan MS DOS-aikakauden tekstitiedoston. Netistä aikani metsästettyä löytyi yksi ainoa Windows XP:llä toimiva luku & muunto-ohjelma kyseiselle tiedostolle jonka onnistuin löytämään, oli maksullinen noin 3 kympin ohjelma, taisi olla jo euro aikaa. Toimihan se ja sai muunnettua Officelle kelpaavaksi tiedostoksi.

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      @@PerSkelesitselläni oli vaikeuksia kun vanhat tekstini teini-ikäisenä ovat kaikki kirjoitettu Final Writer-sovelluksen beta-versiolla... se oli mielenkiintoinen saada nykykoneella toimimaan.

  • @eeroaalle6063
    @eeroaalle6063 3 หลายเดือนก่อน

    Pieni toivomus: Puhu p a l j o n h i t a a m m i n. Puheesi on aika pikateksiä.... Asiaa kyllä on, kiitos siitä!!

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      Tästä saan palautetta välillä molempiin suuntiin. Mutta TH-camssa voi hidastaa videon nopeutta, komento löytyy videon alanurkasta asetusrattaan alta.

  • @tomiantinoja
    @tomiantinoja 3 หลายเดือนก่อน

    Olen ruvennut hyödyntämään muistitikkujen ja pilvipalvelujen ohella ulkoista kiintolevyä tiedostojen säilyttämistä varten

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      Se on varsin hyvä lisävarmistus!

  • @lesalmin
    @lesalmin 3 หลายเดือนก่อน

    Onkohan sillä mitään merkitystä, minkä hintaluokan asemalla noita blu-ray levyjä polttelee? Onko levy siis mahdollista polttaa jotenkin "huonommin" tai "paremmin" vai onko halvimmankin aseman polttotulos yhtä hyvä, kuin kalleimman, jos se alunperin on toimiva? Esim. Fruugo näyttäisi myyvän blu-ray-asemia toimituskuluineen hieman päälle 40€; kannattaneeko sellaista ostaa?

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      Ei ymmärtääkseni, lähinnä merkitystä on levyjen laadulla.

    • @petri2852
      @petri2852 3 หลายเดือนก่อน +1

      Osta sellainen asema joka tukee M-Disc levyjä. Verbatim (minulla) tai Pioneer. Verbatim-asemat ovat Pioneerin valmistamia. Mä olen tallentanut tiedostot M-Disc levyille, 25GT/levy. Näitä on saatavina myös 100GT versioina.

  • @Sandroider
    @Sandroider 3 หลายเดือนก่อน

    Olisi voinut mainita NAS-verkkolevypalvelimista vai oliko siitä jo video olemassa?

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน +1

      Harkitsin, mutta lopulta jätin pois. Halusin keskittyä kaikkein yksinkertaisimpiin vaihtoehtoihin mitä peruskäyttäjä osaisi käyttää.

    • @Sandroider
      @Sandroider 3 หลายเดือนก่อน +2

      @@WebOpettaja @ExplainingComputers tehnyt myös samasta aiheesta tuoreen videon, järkyttävää että SSD levyistä voi hävitä tiedot noin nopeasti ilman virtaa.

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน +1

      @@SandroiderJep, ja siksi en suosittelekaan SSD-levyä pitkäaikaisten kopioiden ottoon - ainakaan ilman, että levy pidetään virrassa koko ajan.

    • @tituolna
      @tituolna 3 หลายเดือนก่อน

      Kysyn tuosta SSD:stä nyt vielä, eli tarkoittaako koko ajan virrassa olo, että täytyy olla ihan jatkuvasti? Vai riittääkö että se on tietokoneessa, jota käytetään päivittäin tai vähintään viikoittain?

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      @@tituolnaen oikein löytänyt tästä selkeää tietoa, eli että onko ajoittain virrassa oleminen riittävää vai heikkeneekö toiminta myös niin. Otaksuisin että ajoittain virrassa oleminen auttaisi, mutta se on vain arvio.

  • @jannekananenpolittinenyoutubev
    @jannekananenpolittinenyoutubev 3 หลายเดือนก่อน

    windows ohjauspaneelissa on tiedostohistoria pilvipalveluja on moitittu tietosuoja ja hallittu kansio toiminto suojaa tiedostoja mulla on se et ole siitä tehny videoo

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      En ole tehnyt, tämä aihe on harkinnassa, mutta toistaiseksi ei vielä tuotannossa.

    • @jannekananenpolittinenyoutubev
      @jannekananenpolittinenyoutubev 3 หลายเดือนก่อน

      @@WebOpettaja sitä tarkotin tolla windows ransomware protection jutulla

  • @jannekananenpolittinenyoutubev
    @jannekananenpolittinenyoutubev 3 หลายเดือนก่อน

    kun asensin windows 11 uudelleen sain sen uusimman version jossa on copilot esiversio eihän edellisessä versiossa korjatut tietoturva aukot palaa takas en tiedä saako uusin versio samat tietoturvapäivitykset

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      Lähtökohtaisesti uudet päivitykset eivät palauta aiemmissa päivityksissä korjattuja ongelmia.

    • @jannekananenpolittinenyoutubev
      @jannekananenpolittinenyoutubev 3 หลายเดือนก่อน

      @@WebOpettaja eli jos asennan uudelleen en saa takas korjattuja aukkoja huolettaa tietoturva

    • @WebOpettaja
      @WebOpettaja  3 หลายเดือนก่อน

      @@jannekananenpolittinenyoutubev tapaukset missä päivitys palauttaa korjatun aukon ovat äärimmäisen harvainaisia.