Leuke uit gelegd, dank je. Ik kom zelf uit Sittard. Ik weet nog dat Tudderen, de Selfkant weer Duits was. Alleen had Nederland er intussen na de oorlog een rijks weg in het gebied neer gelegd. En bij teruggave van het grondgebied bleef de rijksweg Nederlands. Het was een dure investering geweest. Alle kruisingen met die rijksweg waren afgesloten. Zo dat je alleen via Nederland op die rijksweg kon rijden. Deze rijksweg liep van Tudderen(?) naar Kerkrade. Aan het begin van die weg stonden hele grote gele borden met ACHTUNG en daar onder een hele reeks met wat er kon gebeuren als je stopte en uit je auto stapte naast de weg. Je had dan illegaal de grens met Duitsland over schreden. Je kon je auto kwijt raken en boetes krijgen. Oh wee, als je pech kreeg op die weg. Het was voor mij als kind altijd spannend als mijn vader en moeder tijdens een zondags ritje met de auto over die weg gingen rijden.
Elten is eigenlijk steeds meer een beetje Nederland. zo een 35% van de bewoners zijn Nederlanders, tendens sterk groeiend. Elk huis wat te koop komt (de oorspronkelijke Duitse bevolking sterft weg) wordt in de meeste gevallen aan Nederlanders verkocht, de prijzen liggen nog steeds flink lager dan in Nederland. Ook worden de winkels sterk bezocht door Nederlanders, ivm goedkopere producten, vooral drank en tabak. De Penny in Elten geldt als de meest omzet draaiende Penny van Duitsland. Je zou wat kunnen vinden van het vernederlandsen van het Dorpje wat tegenwoordig deel van Emmerich is, maar het is nu eenmaal zo dat de jeugd wegtrekt, want er is verder niet zoveel. Elten ligt in een deel van NRW wat zeg maar het Oost-Groningen of Drente. ia. Landelijk gebied wat sterk met leegloop te maken heeft, of liever, zou hebben. Door de grenspositie loopt het niet leeg maar vernederlandst het. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Harz, wat echt leegloopt. Gebieden zo groot als Noordbrabant maar met minder bewoners dan Drente. Leegstaande dorpen. Ook is Elten nog steeds erg toeristisch. MBT de Smokkelactie, eigenlijk was het geen smokkel. Men parkeerde in Nederland, en na 12 uur stond je ineens in Duitsland. Er werd geen grens overschreden waar je normaal gesproken invoerrechten zou moeten betalen. Dit was juridisch lastig dus besloot de politiek destijds ff weg te kijken. Om een idee te geven hoeveel er over de grens werd gebracht. NRW heeft in de tijd daarna de wegen in en om Elten moeten opknappen omdat ze kapotgereden waren. De oudere locale bevolking spreekt er trouwens nog steeds over. Is sindsdien niet zoveel gebeurd dus.
Dat van die Penny kan ik beamen. Tijdens de opnames heb ik daar even wat eten en drinken gekocht 😉 Alles was Nederlands. Zelfs de schoonmaker buiten groette me in het Duits. Toen hij hoorde dat ik Nederlands tegen een camera stond te praten, ging hij in het (opvallend goed!) Nederlands verder. Ook in dat opzicht een bijzonder grensdorp.
@@weetjedatookweer De gemeente Emmerich heeft 31,30% niet Duitse inwoners, de Nederlanders en Polen zijn daarin verreweg de grootste groep. Nederlanders wonen vooral in Elten, Polen vooral in Emmerich zelf.
Tja Nederland maakt het ook wel erg duur allemaal. Heb zelf jaren in Elten gewoond in een straat met enkel Duitsers. Duitsers met Nederlandse achternamen en Duitsers die 100% Nederlands spreken. Duisters die trots zijn op hun land en dorp, een mooi verenigingsleven en fijne contacten met elkaar en met de Nederlandse buur. Door de liefde ben ik Elten uit gegaan maar heb nergens zo prettig gewoond als in het mooie rustige groene Duitse Elten.
Leerzaam, duidelijk en goed verteld, fijne muziekkeuze en mooie beeldmontage. Dankjewel voor alle tijd en moeite die je in je werk steekt Bart, keep up the good work!
Heb zelf jaren in Elten gewoond in een straat met enkel Duitsers. Duitsers met Nederlandse achternamen en Duitsers die 100% Nederlands spreken. Duisters die trots zijn op hun land en dorp, een mooi verenigingsleven en fijne contacten met elkaar en met de Nederlandse buur. Door de liefde ben ik Elten uit gegaan maar heb nergens zo prettig gewoond als in het mooie rustige groene Duitse Elten.
5:18 bij de noordelijker gelegen grensovergang volgt de A7 ook voor een kort gedeelte de grens. Verder ligt de grens tussen Duitsland en Frankrijk thv Scheuerwald ook wel heel dicht langs de A8. Verder hele interessante video!
Goede toevoeging! Dat zijn wegen die de al oudere grens volgen, niet andersom. Als ik kijk op kaarten van bv. Topotijdreis, dan zie ik dat de grens bij Elten eerst ergens anders lag. Vervolgens werd de A3 gebouwd (te zien als 'uitvoerend' op de kaarten) en na het teruggeven in 1963 volgt de grens ineens precies die A3.
@@mainetje9027 ja chat gpt is dom kan hem 10 keer het zelfde vragen en 10 kkeer een ander antwoord krijgen en tellen kan hij ookal niet vraag maar is of hij worden wil tellen ( word geeft dit gewoon aan en chat gpt weet het niet en geeft telkens een ander antwoord )
De titel verraad voor mij al dat het over de Eltener Boternacht/Butternacht gaat. Blijft een mooi verhaal De A3, daar heb ik al best vaak over gereden. Ik woon iets ten noorden van Amersfoort. De Nederlandse A12 ligt op misschien 5 minuten rijden van mijn huis. Ik hoef bij Maarsbergen alleen de A12 richting Arnhem op te rijden en zonder af te slaan rijdt ik zo de Duitse A3 op. Even een vraag over de grensovergang tussen beide snelwegen, volgt de grens de snelweg of volgt de snelweg de grens? Ik denk toch eerder dat laatste
De snelweg werd kort voor de teruggave gebouwd en werd in 1962 geopend. Voor het stuk bij Elten gebeurde dat in nauwe samenwerking met het Autobahn-Neubauamt Wesel en naar Duitse normen. De Hooge Heide ten noorden van de snelweg werd uiteindelijk niet teruggegeven vandaar de grens die precies langs de snelweg loopt.
En niet vergeten Süderwick, tegen Dinxperlo aan en ook deels geannexeerd geweest. Daar ook een interssante grens want dwars over een weg. In Elten schijnt ook nieuwbouw zijn geweest met huizen in Nederlandse bouwstijl, ook uniek!
Mensen in de grensstreek zitten helemaal niet met nationaliteitenkwesties. Eigenlijk zijn grensbewoners altijd lachende derde geweest door te genieten van de voordelen van de grens. Staan nog veel mooie huizen in deze omgeving doordat mensen rijk werden. A7 bij Badnieuweschans volgt de grens ook de autosnelweg.
@@weetjedatookweer Wel ook een interessant onderwerp wat je (wellicht bewust) over hebt geslagen is misschien waarom vooral boter. In de jaren 50 en 60 werd er veel boter gesmokkeld over de zuidelijke grenzen. Ook met België.
Met Elten schep je het precendent om dit ook in elders te mogen doen. Ik weet vanuit mijn omgeving dat ook hier busjes met goederen wachtten op de klok.
@@weetjedatookweer oh jawel hoor, ik kende het verhaal van Elten niet maar het concept klinkt verdacht bekend vanuit de Selfkant. Tsja, alleen hebben ze er geen heroïsche naam aan gegeven.
@@martijnkosters9024 Ik kende het verhaal van de Eltener Boternacht/Butternacht al langer. Maar het zou mij niet verbazen als het ook op andere plekken gedaan is. Dus waarom niet in Selfkant?
Budel zou ook zekers aandacht mogen krijgen ff als tip. Ook veel historische verhalen als dorp van de zink , maar ook de duitse kazerne en de ligging die direct aan Belgie grenst ligt en aan Limburg.
Zo is Nederland ook aan Schiermonnikoog gekomen, al was dat formeel Nederlands grondgebied in privé bezit van een Duitse graaf. Nederland bestempelde dit na de 2e WO als ‘vijandelijk vermogen’, en confisqueerde het. Dit verhaal rond Elten is trouwens erg leuk en interessant, dank daarvoor.
Haha, ik denk dat de overgang van feodaalsysteem naar de moderne vorm van land en grond bezit wel erg interessant moet zijn geweest😅. Er zullen vast voldoende ‘Weet je dat ook weer’ verhalen tussen zitten😂.
@@martijn9568 klopt! In 1893 kocht graaf Von Bernstorff Schiermonnikoog voor 200.000 gulden. Nazaten hebben het na de confiscatie geprobeerd terug te krijgen van Nederland, tevergeefs. Weet je dat ook weer😉. Geabonneerd trouwens, leuk dit.
@@mainetje9027 Ik zag Limburg in de vraag staan, ik woon daarnaast dus dat wist ik toevallig 😅. Dan was niemand in D geïnteresseerd in die berg kennelijk.
Met die Europeesche sentimenten viel het wel mee. In België is de Duitstalige bevolking in een referendum gevraagd of ze terug bij Duitsland wilden. Het was een vrij unaniem "nein".
Lijkt me ook logisch. Door het federale stelsel van België hebben die paar Duitse dorpjes in het oosten een bijna-zelfbestuur. Als ze onder het grote Duitsland zouden vallen, zouden ze die quasi-autonomie moeten opgeven. Dan wordt NRW en de Bundesrepublik baas. Anderzijds: ik reed gisteren toevallig door de Oostkantons en een beetje Duitse wegenbouw zou hen daar wel deugd kunnen doen...
Die grens die de snelweg volgt is een interessant feitje, dus ik ben eventjes op Google Maps gaan kijken. Kon zo snel 2 situaties vinden: 32°24'54.8"N 114°33'17.4"W - Grens VS en Mexico, maar de kans is zeer groot dat de grens hier eerst lag. En eentje waar ik meer vertrouwen in heb: 49°29'45.8"N 5°56'36.5"E - Het begin van de D616 op de grens van Luxemburg en Frankrijk ligt voor een piepklein stukje in Luxemburg, en de grens lijkt echt perfect met de weg mee te buigen. De A3 is een stuk langer, maar dit is ook wel interessant ;)
Wat qua wegen hier wel verband mee houd is de N274 / L410, de enige Duitse weg waar op zondag vrachtwagens mogen rijden. nl.wikipedia.org/wiki/Provinciale_weg_274
Leuke uit gelegd, dank je. Ik kom zelf uit Sittard. Ik weet nog dat Tudderen, de Selfkant weer Duits was. Alleen had Nederland er intussen na de oorlog een rijks weg in het gebied neer gelegd. En bij teruggave van het grondgebied bleef de rijksweg Nederlands. Het was een dure investering geweest. Alle kruisingen met die rijksweg waren afgesloten. Zo dat je alleen via Nederland op die rijksweg kon rijden. Deze rijksweg liep van Tudderen(?) naar Kerkrade. Aan het begin van die weg stonden hele grote gele borden met ACHTUNG en daar onder een hele reeks met wat er kon gebeuren als je stopte en uit je auto stapte naast de weg. Je had dan illegaal de grens met Duitsland over schreden. Je kon je auto kwijt raken en boetes krijgen. Oh wee, als je pech kreeg op die weg. Het was voor mij als kind altijd spannend als mijn vader en moeder tijdens een zondags ritje met de auto over die weg gingen rijden.
Je bedoeld de weg van Koningsbosch naar Schinveld neem ik aan.
De rijksweg N274 loopt tegenwoordig nog steeds van Posterholt tot aan Brunssum, waarbij het Duitse deel de L410 is geworden.
Elten is eigenlijk steeds meer een beetje Nederland. zo een 35% van de bewoners zijn Nederlanders, tendens sterk groeiend. Elk huis wat te koop komt (de oorspronkelijke Duitse bevolking sterft weg) wordt in de meeste gevallen aan Nederlanders verkocht, de prijzen liggen nog steeds flink lager dan in Nederland. Ook worden de winkels sterk bezocht door Nederlanders, ivm goedkopere producten, vooral drank en tabak. De Penny in Elten geldt als de meest omzet draaiende Penny van Duitsland.
Je zou wat kunnen vinden van het vernederlandsen van het Dorpje wat tegenwoordig deel van Emmerich is, maar het is nu eenmaal zo dat de jeugd wegtrekt, want er is verder niet zoveel. Elten ligt in een deel van NRW wat zeg maar het Oost-Groningen of Drente. ia. Landelijk gebied wat sterk met leegloop te maken heeft, of liever, zou hebben. Door de grenspositie loopt het niet leeg maar vernederlandst het. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Harz, wat echt leegloopt. Gebieden zo groot als Noordbrabant maar met minder bewoners dan Drente. Leegstaande dorpen.
Ook is Elten nog steeds erg toeristisch.
MBT de Smokkelactie, eigenlijk was het geen smokkel. Men parkeerde in Nederland, en na 12 uur stond je ineens in Duitsland. Er werd geen grens overschreden waar je normaal gesproken invoerrechten zou moeten betalen. Dit was juridisch lastig dus besloot de politiek destijds ff weg te kijken. Om een idee te geven hoeveel er over de grens werd gebracht. NRW heeft in de tijd daarna de wegen in en om Elten moeten opknappen omdat ze kapotgereden waren.
De oudere locale bevolking spreekt er trouwens nog steeds over. Is sindsdien niet zoveel gebeurd dus.
Dat van die Penny kan ik beamen. Tijdens de opnames heb ik daar even wat eten en drinken gekocht 😉 Alles was Nederlands. Zelfs de schoonmaker buiten groette me in het Duits. Toen hij hoorde dat ik Nederlands tegen een camera stond te praten, ging hij in het (opvallend goed!) Nederlands verder. Ook in dat opzicht een bijzonder grensdorp.
@@weetjedatookweer De gemeente Emmerich heeft 31,30% niet Duitse inwoners, de Nederlanders en Polen zijn daarin verreweg de grootste groep. Nederlanders wonen vooral in Elten, Polen vooral in Emmerich zelf.
Tja Nederland maakt het ook wel erg duur allemaal.
Heb zelf jaren in Elten gewoond in een straat met enkel Duitsers. Duitsers met Nederlandse achternamen en Duitsers die 100% Nederlands spreken. Duisters die trots zijn op hun land en dorp, een mooi verenigingsleven en fijne contacten met elkaar en met de Nederlandse buur. Door de liefde ben ik Elten uit gegaan maar heb nergens zo prettig gewoond als in het mooie rustige groene Duitse Elten.
zoals in het hele grensgebied zo is eigenlijk
vol=vol dus de stille invasie de grens over. Lang Leve de EU !
Leerzaam, duidelijk en goed verteld, fijne muziekkeuze en mooie beeldmontage.
Dankjewel voor alle tijd en moeite die je in je werk steekt Bart, keep up the good work!
Weten we dat ook weer! Ik was toen 20, dus ik heb het zelf "meegemaakt". Bedankt, Bart! Ga zo door!
Heb zelf jaren in Elten gewoond in een straat met enkel Duitsers. Duitsers met Nederlandse achternamen en Duitsers die 100% Nederlands spreken. Duisters die trots zijn op hun land en dorp, een mooi verenigingsleven en fijne contacten met elkaar en met de Nederlandse buur. Door de liefde ben ik Elten uit gegaan maar heb nergens zo prettig gewoond als in het mooie rustige groene Duitse Elten.
Zoals altijd erg leuk om te horen en zien, lekker aan de koffie en tegelijkertijd iets geleerd. Complimenten.
5:18 bij de noordelijker gelegen grensovergang volgt de A7 ook voor een kort gedeelte de grens.
Verder ligt de grens tussen Duitsland en Frankrijk thv Scheuerwald ook wel heel dicht langs de A8.
Verder hele interessante video!
Goede toevoeging! Dat zijn wegen die de al oudere grens volgen, niet andersom. Als ik kijk op kaarten van bv. Topotijdreis, dan zie ik dat de grens bij Elten eerst ergens anders lag. Vervolgens werd de A3 gebouwd (te zien als 'uitvoerend' op de kaarten) en na het teruggeven in 1963 volgt de grens ineens precies die A3.
@@weetjedatookweer Bedankt voor je reactie en toevoeging!
Niet ver vandaan heb je de Duivelsberg. Het enige stukje geannexeerd gebied wat niet is teruggegeven.
Als je het Chatgpt vraagt raakt hij in paniek over de duivelsberg. Dan zijn er opeens allemaal andere plekken.
@@mainetje9027 Waarom vraag je het dan ook aan Chatgpt?
Dat ligt een heel eind uit de buurt hoor 😅
@@mainetje9027 ja chat gpt is dom kan hem 10 keer het zelfde vragen en 10 kkeer een ander antwoord krijgen en tellen kan hij ookal niet vraag maar is of hij worden wil tellen ( word geeft dit gewoon aan en chat gpt weet het niet en geeft telkens een ander antwoord )
@@markWarpathnet als politici 😂
Leuk kanaal, vol onverwachte weetjes. Zeer divers. "Waar haalt-ie het vandaan?!"
Dankje! Dat laatste vraag ik me ook wel eens af 😅
Dank voor de video!! Fijn weekend!!
Wederom een leuk en leerzaam verhaal met goede uiitleg!
Een deel van Elten heet Hochelten. Het Pieterpad loopt er doorheen, even een paar kilometer in Duitsland.
De titel verraad voor mij al dat het over de Eltener Boternacht/Butternacht gaat. Blijft een mooi verhaal
De A3, daar heb ik al best vaak over gereden. Ik woon iets ten noorden van Amersfoort. De Nederlandse A12 ligt op misschien 5 minuten rijden van mijn huis. Ik hoef bij Maarsbergen alleen de A12 richting Arnhem op te rijden en zonder af te slaan rijdt ik zo de Duitse A3 op. Even een vraag over de grensovergang tussen beide snelwegen, volgt de grens de snelweg of volgt de snelweg de grens? Ik denk toch eerder dat laatste
Bedankt
Wat een ontzettend leuke video is dit, bedankt !
De snelweg werd kort voor de teruggave gebouwd en werd in 1962 geopend. Voor het stuk bij Elten gebeurde dat in nauwe samenwerking met het Autobahn-Neubauamt Wesel en naar Duitse normen. De Hooge Heide ten noorden van de snelweg werd uiteindelijk niet teruggegeven vandaar de grens die precies langs de snelweg loopt.
Maat hou heb jij maar 33k abonnees? Deze video's zijn NOS niveau, ze zijn heel goed!
Dankjewel! Ik doe m'n best, we groeien langzaamaan 😊
En niet vergeten Süderwick, tegen Dinxperlo aan en ook deels geannexeerd geweest.
Daar ook een interssante grens want dwars over een weg.
In Elten schijnt ook nieuwbouw zijn geweest met huizen in Nederlandse bouwstijl, ook uniek!
Mensen in de grensstreek zitten helemaal niet met nationaliteitenkwesties. Eigenlijk zijn grensbewoners altijd lachende derde geweest door te genieten van de voordelen van de grens. Staan nog veel mooie huizen in deze omgeving doordat mensen rijk werden. A7 bij Badnieuweschans volgt de grens ook de autosnelweg.
Ik kom zelf uit elten en super leuk dat je een video over ons dorpje hebt gemaakt! Thx
Wat ze in Elten hebben gedaan om de douane kosten te omzeilen, hebben ze dat ook gedaan in Tudderen?
Je zou verwachten van wel, maar ik heb hier niets over kunnen vinden. De Butternacht is opvallend genoeg alleen in Elten een begrip.
@@weetjedatookweer Wel ook een interessant onderwerp wat je (wellicht bewust) over hebt geslagen is misschien waarom vooral boter. In de jaren 50 en 60 werd er veel boter gesmokkeld over de zuidelijke grenzen. Ook met België.
Met Elten schep je het precendent om dit ook in elders te mogen doen. Ik weet vanuit mijn omgeving dat ook hier busjes met goederen wachtten op de klok.
@@weetjedatookweer oh jawel hoor, ik kende het verhaal van Elten niet maar het concept klinkt verdacht bekend vanuit de Selfkant. Tsja, alleen hebben ze er geen heroïsche naam aan gegeven.
@@martijnkosters9024 Ik kende het verhaal van de Eltener Boternacht/Butternacht al langer. Maar het zou mij niet verbazen als het ook op andere plekken gedaan is. Dus waarom niet in Selfkant?
Mooie video weer, m'n complimenten. Ik kijk uit naar de volgende.
Beterschap! En hartelijk bedankt voor de video. Groetjes uit Duitsland en heel veel succes met de EK vanavond 😊⚽️
Mijn vader heeft dit verhaal vaak verteld. Maar nu weet ik meer van de inhoud. Leuk!
Wat is dit toch een leuk kanaal. Heel informatief en geen grote sponsor zooi / like whoring
Budel zou ook zekers aandacht mogen krijgen ff als tip.
Ook veel historische verhalen als dorp van de zink , maar ook de duitse kazerne en de ligging die direct aan Belgie grenst ligt en aan Limburg.
Mooie video weer!
Zo is Nederland ook aan Schiermonnikoog gekomen, al was dat formeel Nederlands grondgebied in privé bezit van een Duitse graaf. Nederland bestempelde dit na de 2e WO als ‘vijandelijk vermogen’, en confisqueerde het.
Dit verhaal rond Elten is trouwens erg leuk en interessant, dank daarvoor.
Haha, ik denk dat de overgang van feodaalsysteem naar de moderne vorm van land en grond bezit wel erg interessant moet zijn geweest😅. Er zullen vast voldoende ‘Weet je dat ook weer’ verhalen tussen zitten😂.
@@martijn9568 klopt! In 1893 kocht graaf Von Bernstorff Schiermonnikoog voor 200.000 gulden. Nazaten hebben het na de confiscatie geprobeerd terug te krijgen van Nederland, tevergeefs. Weet je dat ook weer😉. Geabonneerd trouwens, leuk dit.
Thank you for that interesting video. As a Low German speaker, I am able to understand a lot.
Ja, inderdaad. Ik wist de plaatsen niet meer. Het is ook al een tijdje geleden
leuke video en sterkte met je verkoudheid bart👍
Mooi verhaal. Open grenzen hebben heel veel voordelen.
Is uiteindelijk dat gebied in Limburg ook weer overhandigd aan de Duitsers of was daar geen akkoord over bereikt.
Ja, alles is uiteindelijk Duitsland weer geworden.
Jaar of (20?) geleden ook de weg tussen Koningsbosch en Schinveld.
@@cjblablub Behalve de Duivelsberg Nabij Nijmegen/Kranenburg
@@mainetje9027 Ik zag Limburg in de vraag staan, ik woon daarnaast dus dat wist ik toevallig 😅.
Dan was niemand in D geïnteresseerd in die berg kennelijk.
Top filmpje, op naar de 100k.
🚀
Erg leuk en interessant
Leuk verhaal. Fascinerend op hoeveel manieren de staat weet (veel) geld af te troggelen.
Wat ik in het verhaal mis is vermelding van de schade die door het gewicht alle vrachtwagens aan de straten is toegebracht.
Geweldig! Dat verhaal met die papegaai van die dierentuin!
Leuke video
Met die Europeesche sentimenten viel het wel mee. In België is de Duitstalige bevolking in een referendum gevraagd of ze terug bij Duitsland wilden. Het was een vrij unaniem "nein".
Lijkt me ook logisch. Door het federale stelsel van België hebben die paar Duitse dorpjes in het oosten een bijna-zelfbestuur. Als ze onder het grote Duitsland zouden vallen, zouden ze die quasi-autonomie moeten opgeven. Dan wordt NRW en de Bundesrepublik baas.
Anderzijds: ik reed gisteren toevallig door de Oostkantons en een beetje Duitse wegenbouw zou hen daar wel deugd kunnen doen...
Ey ik woon daar een dorpje naast
Dom van de Nederlandse onderhandelaars dat ze niet meteen het grensconflict in de Eemsmonding in het verdrag opgelost hebben.
dit stond ooit in een Duitse tekst die ik tijdens een so moest analyseren. weten jullie dat ook weer.
Die grens die de snelweg volgt is een interessant feitje, dus ik ben eventjes op Google Maps gaan kijken.
Kon zo snel 2 situaties vinden:
32°24'54.8"N 114°33'17.4"W - Grens VS en Mexico, maar de kans is zeer groot dat de grens hier eerst lag.
En eentje waar ik meer vertrouwen in heb:
49°29'45.8"N 5°56'36.5"E - Het begin van de D616 op de grens van Luxemburg en Frankrijk ligt voor een piepklein stukje in Luxemburg, en de grens lijkt echt perfect met de weg mee te buigen. De A3 is een stuk langer, maar dit is ook wel interessant ;)
Bestaat maaimei niet in Duitsland, zo nee, dan is het geen grens snelweg, maar gewoon de duitse snelweg!
Voor de mensen die er wonen.. beter toen dan nu, dan kun je weer btw over je auto betalen met het invoeren zeker 😂
Beterschap kerel
grappig nederland wilde wel het ruhrgebied……..ja ja dat willen ze allemaal wel.
belachelijk
Wat qua wegen hier wel verband mee houd is de N274 / L410, de enige Duitse weg waar op zondag vrachtwagens mogen rijden.
nl.wikipedia.org/wiki/Provinciale_weg_274
Wat een geniaal feitje!