Romanları Nasıl Okumalıyız?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น •

  • @mehmeteroglu101
    @mehmeteroglu101 7 หลายเดือนก่อน +1

    7:37 'den sonra on izlemden cikip video icerigine girip "like" mi verdim. Paylasim icin tesekkurler

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  7 หลายเดือนก่อน

      Videoyu izlediğiniz için ben teşekkür ederim.

  • @neslihanbezci9294
    @neslihanbezci9294 3 ปีที่แล้ว +1

    Güzel bir edebiyat kanalı. Başarıların daim olsun.saygilarimla

  • @gmz5745
    @gmz5745 4 ปีที่แล้ว +4

    İçerikçi-anlatımcı okur deyince kendimi bir sorguladım da aklıma yine Proust geldi:) Biri bana sorsa Kayıp Zamanın İzinde nin ne anlattığını cevap veremem. Ama uzun uzun kelimelerin ve cümlelerin sizi ardına takıp sürüklediğini, betimlemelerin gücünü, müthiş gözlem yeteneği ile kişileri ve olayları somut hale getirdiğini, beş duyunuzu nasıl harekete geçirdiğini hatta ağzınıza madlen çikolatanın tadının geldiğini söyleyebilirim..
    Raskolnikov canımız ciğerimiz, anti kahraman sevme nedenim kendisi sanırım, sonuçta ilk tanıştığım anti kahraman kendisidir:) Karakterlerle çok sık kavga ederim, iş küfre kadar gider ama sırf karakteri sevmedim diye kitabı sevmemezlik yapmam. Anlatım da benim için önemli. Sevmediğim, beğenmediğim, onaylamadığım karakterlerin ve olayların olduğu bir kitabı üslubundan dolayı sevebiliyorum. Uzun ama güzel ve faydalı bir videoydu, teşekkürler...

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 ปีที่แล้ว +1

      Öncelikle katkınız için teşekkür ediyorum. Yorumunuzdan anladığım kadarıyla içerikçi okurdan anlatımcı okura doğru bir dönüşüm mevcut. Tabii ki bu ikisinin de bir arada olduğu okurları da tanıdım zamanla. Kayıp Zamanın İzinden serisi benim için fazlasıyla zorlu ve yorucu bir okuma yolculuğu olmuştu. Bu seri için de ayrıca bir video çekmek istiyorum. İçeriği ne kadar yorucu olursa olsun sonuçta kullanılan anlatım dili ve çevirinin harikuladeliği bana geçen yıl yedi kitabı da okutturmuştu.

    • @MissBaileysss
      @MissBaileysss 4 ปีที่แล้ว

      Madeleine de Proust çikolata değil yalnız 😀😅

  • @huseyinsirin8854
    @huseyinsirin8854 3 ปีที่แล้ว +1

    Çok teşekkür ederim. Harika bir içerik olmuş, ayrıca anlatım tarzınızı da çok beğendim. Çok sık yorum yazmam yılda bir kere, onu da şimdi kullanıyorum.. Ben faydalandım ağzınıza sağlık..

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 ปีที่แล้ว

      Çok teşekkürler. Olabildiğince dolu içerikler üretmeye çalışıyorum. Videolarımı izlediğiniz için ben teşekkür ederim.

  • @can-1eysel
    @can-1eysel 4 ปีที่แล้ว +1

    Güzel içerik ve yararlı bilgiler için teşekkürler. Sizin ürettiğiniz gibi nitelikli içerikler ile bilinçli okur olmak artık çok kolay, bundan 10 hatta 5 yıl önce aldığım kitapların çoğu çöp çıktı ve yolumu yeni buldum edebiyat dünyasında 😊

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 ปีที่แล้ว

      Ben teşekkür ederim. Birçok okurun başına geliyor bu durum. Önemli olan doğru yolu bulabilmekte.

  • @ugurkaraburk6046
    @ugurkaraburk6046 4 ปีที่แล้ว +5

    faydalı bir video olmuş Turhan Bey emeğinize sağlık. Bazen kitap soranlara bir şeyler anlatınca spoiler verme diye heyecana kapılıyorlar, dediğiniz gibi ikinci tarz okuyucular spoiler ile uğraşmaz ki. Nasıl anlatmış ona bakar. Yeni videolarını merakla bekliyoruz.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 ปีที่แล้ว +3

      Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Anlatıma önem veren okur yolunda ilerlemek gerekir diye düşünüyorum aynı şekilde.

  • @seymanursayar1559
    @seymanursayar1559 2 ปีที่แล้ว +1

    Hocam binbir gece masallarını inceleme konusu yapar mısınız, masal geleneği, geleneksel-modern-post modern masallar ve yetişkinler için masal önerileri gibi bir videonuz olursa harika olur bence. Teşekkür ederiz çok bilgilendirici bir yayındı.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  2 ปีที่แล้ว

      Çok isterim de Binbir Gece Masalları YKY çevirisinde 8 kitap, Delta baskısı üç bin küsür sayfa. Ben bir eserin tam metinini okumadan kesinlikle inceleme videosu çekmiyorum. Ondandır ki daha sırası var.

  • @senadogan3278
    @senadogan3278 4 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba,öncelikle emeğinize sağlık çok yararlı bir video olmuş. Yazım tarzları ile ilgili bir video çekmeyi düşünür müsünüz? Sevgiler ☺️

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 ปีที่แล้ว +1

      Merhabalar Sena Hanım. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. "Yazım tarzları"ndan kastınız tam olarak nedir? Rica etsem biraz daha açabilir misiniz? Bilinç akışı gibi anlatım teknikleri mi, büyülü gerçekçilik ya da post-modernizm gibi edebiyatın alt türleri mi? Yoksa bunların dışında başka bir şey mi isteğiniz?

    • @senadogan3278
      @senadogan3278 4 ปีที่แล้ว +1

      Turhan Yıldırım Merhaba, ben teşekkür ederim. Videoda bahsettiğiniz anlatım tekniklerini kast etmiştim, anlaşılır olmamış .Kusura bakmayın ☺️

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 ปีที่แล้ว +1

      Modern edebiyatla birlikte gelişen, anlatım teknikleri açısından en zoru olan ve okurları da fazlasıyla hırpalayan "bilinç akışı" tekniğini bu pazar ki videoda sizin için anlatayım.

    • @senadogan3278
      @senadogan3278 4 ปีที่แล้ว +1

      @@turhanyildirim Şimdiden çok teşekkür ederim, merakla bekliyor olacağım. :)

  • @serminsermin7830
    @serminsermin7830 ปีที่แล้ว

    Turhan Bey Türk Edebiyati'nda Bekir Yıldız diye zamanında çok okunan bir ya:ar vardı. Neden kimse bahsetmiyor, görmezden geliniyor? Bence kendi üslubuyla üstünde durulması değerlendirilmesi gereken bir yazar. Siz ne düşünüyorsunuz?

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  ปีที่แล้ว

      Tüm sanat dallarında olduğu gibi edebiyatta da dönemsellik önemli bir konu. Toplumcu/Sosyalist Gerçekçilik bir dönem edebiyatımızın başat akımıydı. Bu akım içerisinde yazan kimi yazarlar geleceğe kaldı, kimileriyse yaşadıkları dönemdeki popülaritelerini zaman geçtikçe kaybettiler. Bekir Yıldız da bunlardan biri. Bunu her dönem görebiliyoruz. Günümüze kalıp kalmaması konusu da yazarın verdiği eserlerin kalitesinden çok kendilerini gelecek zamana taşıyacak unsurların yer alıp almamasıyla ilişkili. Örneğin yine aynı dönem ve akımdan Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt gibi yazarların eserleri günümüze taşındı. Bu durum günümüz için de geçerli. Yazarlar olarak hepimizin eserleriyle geleceğe kalma isteği var ama acaba hangimiz kalabilecek. Bu sorunun cevabını vermek kolay değil. Yazarın Reşo Ağa kitabı kütüphanemde mevcut. Gelecekte belki bu kitaba video çekebilirim eğer yeterli seviyede görürsem.

  • @Largei
    @Largei 8 หลายเดือนก่อน

    Felsefe kitaplarını nasıl okumamız lazımdı yani bu video da ağlattığınız şeyleri felsefe kitaplarını okurken yapabilirmiyim

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  8 หลายเดือนก่อน

      Felsefe kitaplarını tek seferde değil de bölüm bölüm, ara ara okumakta fayda var.

  • @taylanatakan9239
    @taylanatakan9239 2 ปีที่แล้ว +1

    Güzel, devam

  • @muratturk64
    @muratturk64 4 ปีที่แล้ว +1

    Kitapların hafızamızdaki kalıcılığını arttırmak için neler yapılabilir Turhan bey ya da böyle bir şey gerekli midir ? Yoksa Schopenhauer’in dediği gibi okuduğumuz şeylerin zihnimizi beslemesi yeterli midir ?

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 ปีที่แล้ว +2

      Sizin gibi değerli okurlar sayesinde benim için de yeni video içeriği fikirleri doğuyor. Sorunuz için kısmet olursa yakın bir zamanda video çekip yayınlayacağım. Fakat sorunuza kısa da olsa bir yanıt vermek isterim. kitabın yazıldığı dönem, yazarın hayatı ve edebi üslubu, bu kitapta aslında ne anlatmak istediği ve nasıl anlattığı gibi konularla ilgilenmek ve mümkünse de kitap okuma gruplarıyla birlikte tartışıp değerlendirmek okuma sürecinizi zenginleştirecektir. Ve bu sayede çok daha fazla bir kazanım elde edeceksiniz.

    • @muratturk64
      @muratturk64 4 ปีที่แล้ว +1

      Turhan Yıldırım Cevabınız için çok teşekkür ediyorum,çekeceğiniz videoyu da merakla bekliyorum.Kanaldaki diğer videolarınızı da zevkle izledim,başarılar diliyorum.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 ปีที่แล้ว +1

      Nazik yorumunuz için teşekkür ederim. Keyifli kitap okumaları diliyorum.

    • @cazdinleyenkamyonsoforu4174
      @cazdinleyenkamyonsoforu4174 4 ปีที่แล้ว +1

      @@turhanyildirim tartışacak grup bulabilsek keşke.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 ปีที่แล้ว

      Kitap okuma kulüpleriyle ilgili video çekmiştim. Bu konu için ona bir göz atabilirsiniz: th-cam.com/video/bqUYudJ8J-w/w-d-xo.html

  • @ferhankaykc6101
    @ferhankaykc6101 3 ปีที่แล้ว

    Gerçekten benim gibi karaktere (arka planda yazara) kızıp kitabı bırakan varmış