Moliere - Avarul (varianta 1957) | Teatru radiofonic

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ม.ค. 2025
  • #TeatruRadiofonic #TeatruAudio #Moliere
    ►► ABONEAZĂ-TE: / adymagdici
    ► Ascultă TEATRU COMEDIE: • Teatru comedie
    ► Ascultă TEATRU DRAMĂ: • Teatru drama
    ► Ascultă TEATRU AVENTURĂ (MISTER, POLITIST): • Teatru aventura (miste...
    ► Ascultă POVEȘTI (BASME): • Teatru basme (povesti)
    ---------------------------
    Piesa de teatru radiofonic Avarul (L'Avare), scrisa de Moliere, este o comedie.
    Harpagon, un zgârcit fără seamăn, își ascunde comoara, obsedat de pierderea ei.
    Zgârcitul are doi fii: Cleante și Eliza. Cleante este îndrăgostit de Marianne, fiica unei văduve sărace, iar Eliza este îndrăgostită de Valere, fiul pierdut al unei familii bogate, care își caută părinții. De dragul Elizei, Valere își ascunde identitatea și se tocmește slujitor la tatăl ei.
    Când Harpagon își cheamă fiul și-i cerea părerea despre frumusețea Mariannei, Cleante crede că i-a surâs, închipuindu-și că vrea să i-o propună de soție, însă când află că bătrânul o voia pentru el, rămâne cu gura căscată.
    Noroc că La Fleche, valetul lui Cleante, fură caseta cu bani a bătrânului. Înnebunit, Harpagon își amenință servitorii și îl cheamă pe procuror. Când procurorul îl descoase pe Valer, întrebându-l despre comoară, acesta crede că este vorba despre Eliza și recunoaște că și-a însușit această comoară... Din vorbă în vorbă, iese la iveală adevărat identitate a lui Valer, și anume că este fiul domnului Anselme.
    Căsătoria celor două perechi nu mai este în pericol căci Anselme, om bogat și generos, acceptă toate condițiile lui Harpagon: haine noi de nuntă, suportarea tuturor cheltuielilor și suplinirea celor necesare pentru Eliza și Cleante.
    ÎNTREBARE: Știi din opera cărui autor antic se inspiră Moliere pentru a scrie „Avarul”?
    ------------------
    Distribuție: Ion Finteşteanu, Damian Crâşmaru, Valeria Gagealov, Alfred Demetriu, Aurelia Sorescu, Marcel Enescu, Fifi Mihailovici, Mircea Constantinescu, Nicolae Gărdescu, Mihai Fotino, Olga Manolescu, George Conabie, Mircea Cojan, Paul Sava.

ความคิดเห็น • 32