Bayati Mevlevi Âyîn-i Şerîf'i - Kûçek Mustafa Dede Efendi

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 ก.ย. 2024
  • Kûçek Mustafa Dede Efendi Edirne’de doğdu ve orada yetişti. Mû¬siki kaynaklarında Kûçek (Köçek) Derviş Mustafa olarak tanındı. Mevleviyye tarika-tına intisabından sonra Edirne Mevlevîhânesi’nde çilesini tamamlayarak dergâhın aşçıbaşılığına tayin edildi. Dönemin üstat¬larından mûsiki öğrenip kendini yetiştirdi. IV. Mehmed devrinde şöhrete ulaştı ve ün¬lü musikişinaslar arasında yer aidi. Edir¬neli şair Mehmed Rüşdî onun vefatı üze¬rine şu mısraı yazmıştır: “Bülbül-i gülzâr-ı cennet ola Kûçek Mustafa (1095)”
    Esad Efendi’nin Atrobii’l-âsâr’da sesi¬nin güzelliğinden ve üslûbunun parlaklı-ğından söz ettiği Mustafa Dede”nin en Önemli yanı bestekârlığıdır. Onun bestele¬diği bayatı makamındaki âyin, günümüze ulaşmış Mevlevî âyinleri içinde bestekârı bilinen ilk âyin olma özelliğini taşımakta ve melodik yapısı itibariyle türünün en ba¬şarılı örneklerinden kabul edilmektedir. Rauf Yekta Bey, âyinin güftesinde aru¬zun usule tatbikinde en küçük bir îkâ” ha¬tasına rastlan mayısından ve güfte taksimatındaki güçlükleri halletmede göster¬diği maharetin ortaya koyduğu usul-ma¬kam-melodi uyumuyla sağlanan beste tekniğinden övgüyle bahseder. Atrabü’i-âsdr’da Mustafa Dede”nin pek çok eser bestelediği kaydedilmişse de Yılmaz Öztu¬na, beş adet peşrev ve saz semaisinin tes-bit edildiğini yazar.
    Rauf Yekta Bey, şifahî bir bilgiye daya¬narak bayatî Mevlevî âyininin bestekârı Kûçek Mustafa Dede’nin Afyonkarahisar Mevlevîhânesi şeyhlerinden Mustafa De¬de ile (ö. 1100/1688-89) aynı kişi olabilece¬ği şeklinde bir kanaat belirtmiştir.

ความคิดเห็น • 4