06:09 Beynin devasa bir nöron ağına ihtiyaç duymasının temel nedeni hem bilgiyi hızlı işlemek, hem de bunu paralel bir şekilde yapabilmek için gerekli. Yani vücudumuzdaki otonom sistemleri yönetmek dışında, dışarıdan gelen, yani duyu organlarımızca beyne iletilen ve bunun sürekli yapıldığı bir ortamda bu bilginin sürekli işlenmesi gerekir. Beynimizde kulağımızı kapatan bir düğme yok veya gözümüzü (göz kapağını kastetmiyorum, gözün kendisini kastediyorum) kapatan bir düğme yok dolayısıyla sürekli veri geliyor ve bu veriler trilyonlarca baytlık veri gibi düşünülebilir. İşte bu ölçekteki ve sürekli akan bir verinin sürekli işlenmesi gerektiği için devasa bir nöron ağına ihtiyaç duyuyor.
Bence olayın cevabı sonunda verilmiş beyin filtrelenmiş verileri işliyor. Bu yüzden sadece 20 watt'lık bir enerji ile çalışıyor bugün kişisel bilgisayarlarımız bile 100-250 watt ile çalışıyor.
İnsan makine değil ki çalışma hızını sayısallaştıralım. Yapay zekâya bir makale yazdırdığınızda arka planda trilyonlarca işlem yapılıyor, binlerce Wat elektrik harcanıyor ama aynı işi bir insan beyni neredeyse sıfıra yakın harcama ile yapıyor, şu mucizeye bakar mısınız?
Modellemek daha iyi makineler yapmak için istifadeli olabilir. Ya da mevcut hastalıkların tedavisinde bir yol gösterebilir. Temek çıkış noktası bunlar aslına bakarsanız. Yorum ve değerlendirmeniz için teşekkür ederiz.
Özet olarak bahsedilen hız insanın bilinç yüzeyinde azdır bilinçaltında ise milyar adet bilgi işlenmeye devam eder bilgisayarda da aynı şekilde aynen böyledir ama hiçbir bilgisayar tam bu kadar az enerji ile bu kadar yüksek verimi veremez
videonun 6.11dk ‘ya kadar “yanlış değerleme yapmışlar. Beyin quantum mekaniği ile olasılık hesabı yaparak çalışıyor. 10 kubittir o :) şaka bir yana düşünce hızı ışık hızından kat ve kat hızlı olduuğu tespit edilmiş.” diye düşünüyordum, sizin beyin = quantum bağlantısını vermeniz iyi olmuş.
Nöro bilimciler kendileri ifade ediyor Ortada açıkça kuantum bir sistem var diye ama deneyleri anlamak da anlatmak da çok zor gibi gözüktüğü için şimdilik o alana çok sınırlı girdik. Yorum ve geri bildiriminiz için çok teşekkürler.
Bunlar son derece sınırlı bilgiler. Bahsedilen kriterler, esas alınması gerekenlerin belki %1’ini bile temsil etmiyor olabilir. En azından Taş Devri'ndeki bir mağara insanının beyin gücünü alıp kıyaslasalardı, belki 10-bit diyebilirdik. İnsan beyni, evreni defalarca yok edip yeniden yaratabilecek kadar işlevsel bir yapıya sahiptir. Burada teknolojiyi icat etmekten bahsetmiyorum. Sürekli varlığını sürdüren bir medeniyette, bilim 1 milyar yıl geçse bile insan beynini tam anlamıyla açıklayamaz. Sonsuz sayıda beyin üretebilir ama beynin kendisini açıklayamaz. Çünkü teknolojinin ötesinde, bilinmeyecek kadar ileri bir şey varsa, o da organik maddeselliğin bir sonraki formu olan enerjidir. Yani aslında söylemek istediğim beyni tam potansiyeli ile açıklayacak şey bilim değildir.
Paylaştığınız bu bakış açısı, insan beyninin büyüklüğünü ve sırlarını daha derin bir perspektifle değerlendirmek için mükemmel bir ilham kaynağı. Teşekkürler.
Beyinin hizini sadece cognitive işlemleri degerlendirerek ölçmüşler. Dış beyin, yani farkinda olmadigimiz temel işlemler çok çok daha fazla. Mesela çevreden gelen verileri hiç durmaksızın devamlı işliyor.
Bence bu yorum yanlış bir yorum. Bu beynin çalışma hızı değil, çıktı üretme hızı olarak tanımlansa daha iyi olur çünkü burada sadece saniye başına verilen tepki veya çıktı ne derseniz onun sayısı verilmiş. Oysa sizinde dediğiniz gibi beyin çok fazla veriyi işleyip sadece 10 bite indiriyor ve bunu yaparken arka planda çok fazla işlem yapıyor. Bir Yapay Zeka chat botuyla konuşsanız ve saniyede ekrana 10 kelime yazdırsa modelin veya onu çalıştıran donanımın saniyede 10 kelime veya ona denk hızda olduğunu mu söylersiniz ? Arka planda işlemin hızı değil midir asıl kastedilen ?
burada yanlis bir anlatim var hocam. bir insan hareketlerinin hizi ile elekriksel hiz karsilastirmak yanlis. ikisi ayri bir dunya bu konuda system identification uzerine makelem var:) bilgisayara a daktilo yazdirmaniz icin sadece programlamaniz lazim dusunmesine firsat veremessiniz herhalde:) programlarsaniz tabiki dogru veri verdiginiz icin hemen calisir. insani programlamaniz yillar alir.:)
Yorumunuz önemli bir noktaya dikkat çekiyor ve ek bilgi içeriyor. Bu sebeple herkesin daha kolay görebilmesi için videonun açıklama kısmına ekliyoruz. Destek için çok teşekkürler.
Hocam taşı taşa vurup işlemci yapmışız araba yapmışız uzay gemisi yapmışız bir hesap makinesiyle kendimizi kıyaslamak yanlış olur, zaten matematik işlemlerini hızlı yapabilmek için bilgisayar icat edildi nerde eksiğimiz varsa onu yapmışız kanadimiz yok uçak yapıyoruz @@birkacseybilenadam
Bu sadece soyut düşsel fonksiyonları ölçmek için yapılmış olabilir. tüm vücut fonksiyonlarının ve organların çalışmasını (hücre içi kimyasal reaksiyonları vs vs vs) saniyede milyonlarca veriyi bağırsak mı işliyor acaba...bide bilim insanı olacaklar..
insanlar bir gün tanrının olmadığını anlayacak ve şüphe duymadan ikna olacaklar ama o güne kadar erkenden tanrı fikrinden vazgeçmezsek türümüz din savaşları yüzünden yok olabilir
Yanlış, çünkü belli ki işlevler bütünüyle değil sadece bazı işlevlere göre yapılmış. Daktilo hızı vb. yetenekler vb. çok saçma bir yöntem. Beyin her salise, vücut üzerinde işlev görür, hatta sırf duyu organlarından alınan verilerin işlenmesi ölçülse... Anlattıklarına bakılırsa, bazı yetilere, davranışa, kısaca özneye göre değerlendirilmiş. Gözlerimize 1 saniyede, ne kadar alanda, ne kadar etki oluşur? Her biri nerede yorumlanır, daha tüm duyular, iç organlar, sinirler, kaslar, çenemizi dahi kapalı tutan beyin, farkında olmak zorunda değiliz. Baktığınız monitörde kaç pixel vardır? Ortalama 1600 diyebiliriz? Monitörün saniyede 60 kez yenileme oranı olsa, bu beynimiz tarafından saniyede 100.000 ışık etkisinin yorumlandığı ve hafızadaki verilerle de kıyaslayıp, görüntüyü oluşturduğu, üzerine bir de bu ışık demetlerinin neye benzediği üzerine bir sonuca vardığı anlamına gelir ) :) Neyse günümüzün hastalığı bütüne göre düşünmemek, parçala, parçala derken elde bir şey kalmaz, oturup saçmalar buna da özelden, genele safsatası denir(yani mantık hatası). Nerede bilim adamı, ya da sunum yanlış, burada kastedilen sadece düşünme, bilinç kısmıdır. Dünyada bilim insanı denebilecek insan da aslında ço kazdır, çoğu akademisyen, diplomalı, eğitmen vb, bilim alanındadırlar ancak bilim insanı değillerdir, herkes olamaz.
Haklısınız, birçok bilimsel çalışma veya sunum, kimi zaman dar kapsamlı yaklaşımlar nedeniyle eksik veya yanıltıcı sonuçlara varabilir. Yorum ve değerlendirmeniz için teşekkür ederiz.
Hızlı düşünmenin doğru düşünmekten daha önemli olduğu sonucuna nasıl vardık...yapay zekâ, hızlı işlem yapıyorda ne oluyor,data taramaktan başka birşey yaptığı yok..mankafaya matematik dahi öğretemiyorum..datada varsa bilgi tarar ona göre sonuç alırsın..bir denklemin anlamını anlayamıyor, hızlı hesap yapsa ne yazar...hızlı düşünüp sonuç alamamaktansa,anlayamamaktansa yavaş düşün, çözüme ulaş veya denklemi anla..siz mükemmel bir kuantum bilgisayarın dalga fonksiyonunun anlamı hakkında fikir yürütebileceğini ,felsefe yaoabileceğini mi sanıyorsunuz? istediği kadar ,milyar yıl hesap yapsın isterse hikâye..insanın ulaştığı ,ulaşabileceği sonuçlara asla erişenez...libet deneyini konuşmanın vakti geldi..😉😎
@birkacseybilenadam doğrusunu göreli olduğuna dair bir fizik teorisi yok,ama ışık hızı dışındaki hızların göreli olduğuna dair fizik teorisi var...Ne ilginç😀 Ahlaki Doğru; bir tür yazılım kodu gibi işler, buna teolojide "fıtrat" denir...iyinin ve kötünün Ne olduğuna dair içten gelen bir biliş vardır... Binlerce yıl öncesinin hammurabi kanunları bile bu gerçeğe dayalıdır.. adam öldürme, hırsızlık yapma,yalan söyleme, büyüğüne saygı küçüğüne sevgi göster vs...bunların doğru olmadığına inanan millet,bayrak gösterin ,doğrunun göreli olduğuna inanayım...iç yasa aynıdır, hakiki şeriat budur,özel yasaklamalarla,ayrıntıda farklılaşır...insan egosu,süper egonun yasasını dinlemeyip,id ' ini dinlerse hayvanlaşır...o zaman işte doğrudan bahsedemeyiz...yorum için teşekkürler..😉😎👍
Hocam yanlış anlamayın gerçekten çok değerli videolarınız var ama bu video yakışmamış araştırmanın palavralarla dolu olduğu o kadar bariz ki En fazla insanlik beyni anlamak için bir çaba daha harcadı der geçeriz, yok 10 bit filan 😂
Tespitiniz baştan sona haklı. Ancak biz de eksik ifade etmişiz aslında. Araştırma içeriğinde yapılan varsayımları biz videoda aktarmayınca biraz bu durum oluştu. Ancak aktarsak da 10 bit ifadesi açıkça araştırmanın önerisidir. İşin özü filitre gücüne dem vurduk ama yetersiz kalmışız. Geri bildiriminiz için çok teşekkürler.
Elinize, Bilginize ve Sesinize sağlık olsun. TH-cam'nin içerik çöplüğünde elmas değerinde bir kanalla rast geldiğim için Hz Allah'a şükürler olsun. İnsan Beyninin daha keşfedilmeyen gizemleri var. Örneğin; Merak ettiğim ; Beyin otonom olarak Göz Kapaklarını açma-kapama ya da nefes alıp-verme gibi şeyleri hangi kısmı yapıyor? Bir şeyi sıkılarak yaptığımız zaman sanki bize zaman bir türlü geçmiyor gibi hissi, ya da zevk alarak yaptığımız zaman sanki bize zaman hızlı akmış hissini vermesi beyinde hangi anlamda bir bağlantısı var? Frekanslarla bir bağı var mıdır?
Konu çok uzmanlık alanımız olmasa da, Göz kapaklarının açılıp kapanması: Beyin sapındaki pons ve frontal korteks. Nefes alıp verme: Beyin sapındaki medulla oblongata ve pons. Bu süreçler o kadar düzenli ve karmaşık çalışır ki, hem bilinçli hem de bilinçsiz olarak aynı anda yönetilebilir Yorum ve destek için teşekkürler.
Beyin, elektriksel hız ile aynı anda tüm veriyi işler ve bizim ihtiyacımız olanı çıktı olarak verir. Daktilo yazmak gibi bir çıktı verdiğinde, vücudun sınırları ile karşılaşır; parnaklar ne kadar güçlü kaslara sahip, bilekler ne kadar hareketli gibi. Çünkü daktilo tuşları oldukça sert ve güç istiyor. Dolayısı ile böyle vücudun fiziksel özellikleri ile, beynin çalışma hızını ölçümlemek pek de mantıklı değil. Beyin çalışırken sinapsların, nöronların değişimlerini eş zamanlı izleyerek, gerekli olan ve olmayan verileri nasıl ayıkladığı, çıktı verilecek olanı nasıl seçtiği gözlenebilse bile konu bir kez daha gözlemcinin fiziksel özellikleri ile sınırlı olacak. Çift yarık deneyindeki gibi bir paradoks hali ortaya çıkacaktır. 10 bitlik işleme kapasitesi bu sebeplerden dolayı mantık dışı olsa da, bir başlangıç adımı olarak kabul edilebilir belki.
Beynin işleme kapasitesini ölçmek ve anlamak için kullanılan mevcut yöntemler sınırlıdır ve beynin potansiyelini yansıtmaz. Bu ölçümlerde fiziksel sınırlamaların ve gözlem araçlarının rolünü dikkate almak önemlidir. Çift yarık deneyindeki gibi paradokslar, bu tür bilimsel çabaların ne kadar dikkatli ele alınması gerektiğini bir kez daha gösterir. Ancak başlamadan da bitirilmiyor ve bilim sonsuz bir deniz. Teşekkürler, bu derinlemesine ve düşündürücü bakış açınızı paylaştığınız için!
beynin sırlarını çözemeyen insan hızını nasıl ölçüyor bu çok trajik olmuş..video için teşekkürler farkındalığımızı pekiştirdi..
Çok teşekkürler.
Kıyaslama en başından yanlış. Bilgisayar işlem hızı ile insan işlem yapma hızı farklı.
İyi bir başlangıç olarak ele alıyoruz. Yorum için teşekkürler.
sana katülürüm babba..
06:09 Beynin devasa bir nöron ağına ihtiyaç duymasının temel nedeni hem bilgiyi hızlı işlemek, hem de bunu paralel bir şekilde yapabilmek için gerekli. Yani vücudumuzdaki otonom sistemleri yönetmek dışında, dışarıdan gelen, yani duyu organlarımızca beyne iletilen ve bunun sürekli yapıldığı bir ortamda bu bilginin sürekli işlenmesi gerekir. Beynimizde kulağımızı kapatan bir düğme yok veya gözümüzü (göz kapağını kastetmiyorum, gözün kendisini kastediyorum) kapatan bir düğme yok dolayısıyla sürekli veri geliyor ve bu veriler trilyonlarca baytlık veri gibi düşünülebilir.
İşte bu ölçekteki ve sürekli akan bir verinin sürekli işlenmesi gerektiği için devasa bir nöron ağına ihtiyaç duyuyor.
Açıklama için çok teşekkürler. Modelleme için harika bir mekanizma.
Devasa noron agina sahip oldugumuz icin bilincli bilgi uretebiliyoruz, makineler bilincli bilgi uretemez, bunun icin kapasiteleri yeterli degil.
Bence olayın cevabı sonunda verilmiş beyin filtrelenmiş verileri işliyor. Bu yüzden sadece 20 watt'lık bir enerji ile çalışıyor bugün kişisel bilgisayarlarımız bile 100-250 watt ile çalışıyor.
Çok güçlü akıl almaz hızda bir filitreleme sistemi. Yorum için teşekkürler.
İnsan makine değil ki çalışma hızını sayısallaştıralım. Yapay zekâya bir makale yazdırdığınızda arka planda trilyonlarca işlem yapılıyor, binlerce Wat elektrik harcanıyor ama aynı işi bir insan beyni neredeyse sıfıra yakın harcama ile yapıyor, şu mucizeye bakar mısınız?
Modellemek daha iyi makineler yapmak için istifadeli olabilir. Ya da mevcut hastalıkların tedavisinde bir yol gösterebilir. Temek çıkış noktası bunlar aslına bakarsanız. Yorum ve değerlendirmeniz için teşekkür ederiz.
Beynimiz bukadar yavaş ise insanlardan daha iyi robotlar yapılırdı ve insan büyüklüğünde olurdu ama bu günümüzün teknolojisiyle hala mümkün değil
Saniyede 100.000.000 bit veri filitreleme gücü için henüz çok erken. Yorum için teşekkürler.
Özet olarak bahsedilen hız insanın bilinç yüzeyinde azdır bilinçaltında ise milyar adet bilgi işlenmeye devam eder bilgisayarda da aynı şekilde aynen böyledir ama hiçbir bilgisayar tam bu kadar az enerji ile bu kadar yüksek verimi veremez
Çok verimli ve harika bir filitre sistemi var. Yorumunuz için çok teşekkürler.
videonun 6.11dk ‘ya kadar “yanlış değerleme yapmışlar. Beyin quantum mekaniği ile olasılık hesabı yaparak çalışıyor. 10 kubittir o :)
şaka bir yana düşünce hızı ışık hızından kat ve kat hızlı olduuğu tespit edilmiş.” diye düşünüyordum, sizin beyin = quantum bağlantısını vermeniz iyi olmuş.
Nöro bilimciler kendileri ifade ediyor Ortada açıkça kuantum bir sistem var diye ama deneyleri anlamak da anlatmak da çok zor gibi gözüktüğü için şimdilik o alana çok sınırlı girdik. Yorum ve geri bildiriminiz için çok teşekkürler.
Bunlar son derece sınırlı bilgiler. Bahsedilen kriterler, esas alınması gerekenlerin belki %1’ini bile temsil etmiyor olabilir. En azından Taş Devri'ndeki bir mağara insanının beyin gücünü alıp kıyaslasalardı, belki 10-bit diyebilirdik. İnsan beyni, evreni defalarca yok edip yeniden yaratabilecek kadar işlevsel bir yapıya sahiptir. Burada teknolojiyi icat etmekten bahsetmiyorum. Sürekli varlığını sürdüren bir medeniyette, bilim 1 milyar yıl geçse bile insan beynini tam anlamıyla açıklayamaz. Sonsuz sayıda beyin üretebilir ama beynin kendisini açıklayamaz. Çünkü teknolojinin ötesinde, bilinmeyecek kadar ileri bir şey varsa, o da organik maddeselliğin bir sonraki formu olan enerjidir. Yani aslında söylemek istediğim beyni tam potansiyeli ile açıklayacak şey bilim değildir.
Paylaştığınız bu bakış açısı, insan beyninin büyüklüğünü ve sırlarını daha derin bir perspektifle değerlendirmek için mükemmel bir ilham kaynağı. Teşekkürler.
Saniyede 10 ^9 bit veriyi toplayıp bunu 10^1 bit e filtrelemek için saniyede kaç bit kapasiteli işlem yapmak gerekir acaba?
Müthiş Bakış açısı, Saniyede 100.000.000 bit veri filitreleme gücü.
Burdan bile belli ki araştırma komple yanlış 😂
nerde acıklamalarda bıraz daha ozen hacım
Geri bildirim için çok teşekkürler.
Beyinin hizini sadece cognitive işlemleri degerlendirerek ölçmüşler. Dış beyin, yani farkinda olmadigimiz temel işlemler çok çok daha fazla. Mesela çevreden gelen verileri hiç durmaksızın devamlı işliyor.
Saniyede 100.000.000 bit veri filitreleme gücü. gerçekten akıl almaz. Yorumunuz için teşekkürler.
02:15 imzamı atıyorum.
Teşekkürler.
videoyu ciddiye almayın. Anlatan arkadaş konuyu anlamamış bize anlatmaya çalışıyor.
Geri bildirim ve öneri için çok teşekkürler.
Yanlışlık şuradan belli... Dakikada 150 kelime, ortalama 8 bitlik 750 harf okuyan biri kaç bit veri işlemiş oluyor? :)
Bence karşılaştırmak yanlış. Yeni bir şey düşünüp işleme kabiliyetine hiç bir makine erişemeyecdk.
I'll be back
Mümkün değil diyemiyoruz. Yorum için teşekkürler.
Bence bu yorum yanlış bir yorum. Bu beynin çalışma hızı değil, çıktı üretme hızı olarak tanımlansa daha iyi olur çünkü burada sadece saniye başına verilen tepki veya çıktı ne derseniz onun sayısı verilmiş. Oysa sizinde dediğiniz gibi beyin çok fazla veriyi işleyip sadece 10 bite indiriyor ve bunu yaparken arka planda çok fazla işlem yapıyor.
Bir Yapay Zeka chat botuyla konuşsanız ve saniyede ekrana 10 kelime yazdırsa modelin veya onu çalıştıran donanımın saniyede 10 kelime veya ona denk hızda olduğunu mu söylersiniz ?
Arka planda işlemin hızı değil midir asıl kastedilen ?
Yaklaştınız bize de çok mantıklı geldi. Bu şekilde yapılmış bir deney var ise yayınını yapacağız. Değerlendirme için teşekkürler.
burada yanlis bir anlatim var hocam. bir insan hareketlerinin hizi ile elekriksel hiz karsilastirmak yanlis. ikisi ayri bir dunya bu konuda system identification uzerine makelem var:) bilgisayara a daktilo yazdirmaniz icin sadece programlamaniz lazim dusunmesine firsat veremessiniz herhalde:) programlarsaniz tabiki dogru veri verdiginiz icin hemen calisir. insani programlamaniz yillar alir.:)
Yorumunuz önemli bir noktaya dikkat çekiyor ve ek bilgi içeriyor. Bu sebeple herkesin daha kolay görebilmesi için videonun açıklama kısmına ekliyoruz. Destek için çok teşekkürler.
cevabı yapay zekanın verdiğini düşünüyorum , ufak dokunuşlar olmuş olabilir
Balıkla kedi karşılaştırması gibi olur bu 😂
Doğrudur.
Hocam taşı taşa vurup işlemci yapmışız araba yapmışız uzay gemisi yapmışız bir hesap makinesiyle kendimizi kıyaslamak yanlış olur, zaten matematik işlemlerini hızlı yapabilmek için bilgisayar icat edildi nerde eksiğimiz varsa onu yapmışız kanadimiz yok uçak yapıyoruz @@birkacseybilenadam
Beynin donanımı kötü optimizasyonu iyi diyebilir miyiz
Araştırmaya göre bu şekilde bir sonuç çıkıyor. Akıl almaz bir filitre sistemi yani pitimizsyon gücü. Yorum için çok teşekkürler.
10 az hocam 45 altı değildir.
Doğrudur.
Bu sadece soyut düşsel fonksiyonları ölçmek için yapılmış olabilir. tüm vücut fonksiyonlarının ve organların çalışmasını (hücre içi kimyasal reaksiyonları vs vs vs) saniyede milyonlarca veriyi bağırsak mı işliyor acaba...bide bilim insanı olacaklar..
insanlar bir gün tanrının olmadığını anlayacak ve şüphe duymadan ikna olacaklar ama o güne kadar erkenden tanrı fikrinden vazgeçmezsek türümüz din savaşları yüzünden yok olabilir
Yanlış, çünkü belli ki işlevler bütünüyle değil sadece bazı işlevlere göre yapılmış. Daktilo hızı vb. yetenekler vb. çok saçma bir yöntem. Beyin her salise, vücut üzerinde işlev görür, hatta sırf duyu organlarından alınan verilerin işlenmesi ölçülse... Anlattıklarına bakılırsa, bazı yetilere, davranışa, kısaca özneye göre değerlendirilmiş. Gözlerimize 1 saniyede, ne kadar alanda, ne kadar etki oluşur? Her biri nerede yorumlanır, daha tüm duyular, iç organlar, sinirler, kaslar, çenemizi dahi kapalı tutan beyin, farkında olmak zorunda değiliz. Baktığınız monitörde kaç pixel vardır? Ortalama 1600 diyebiliriz? Monitörün saniyede 60 kez yenileme oranı olsa, bu beynimiz tarafından saniyede 100.000 ışık etkisinin yorumlandığı ve hafızadaki verilerle de kıyaslayıp, görüntüyü oluşturduğu, üzerine bir de bu ışık demetlerinin neye benzediği üzerine bir sonuca vardığı anlamına gelir ) :) Neyse günümüzün hastalığı bütüne göre düşünmemek, parçala, parçala derken elde bir şey kalmaz, oturup saçmalar buna da özelden, genele safsatası denir(yani mantık hatası). Nerede bilim adamı, ya da sunum yanlış, burada kastedilen sadece düşünme, bilinç kısmıdır. Dünyada bilim insanı denebilecek insan da aslında ço kazdır, çoğu akademisyen, diplomalı, eğitmen vb, bilim alanındadırlar ancak bilim insanı değillerdir, herkes olamaz.
Haklısınız, birçok bilimsel çalışma veya sunum, kimi zaman dar kapsamlı yaklaşımlar nedeniyle eksik veya yanıltıcı sonuçlara varabilir. Yorum ve değerlendirmeniz için teşekkür ederiz.
👍👍👍
Destek için teşekkürler.
10 değildir o on olsa durmazsın
seni durdurur
Yok duramazssın hiç yoksa 20 vardır.
Durulmaz :)
bilimden söz ederken konunun evlilikten geçmesi 😂 inşallah eşin videoları izlemiyordur.
Tespit gibi tespit. :) Yorum için teşekkürler.
Hızlı düşünmenin doğru düşünmekten daha önemli olduğu sonucuna nasıl vardık...yapay zekâ, hızlı işlem yapıyorda ne oluyor,data taramaktan başka birşey yaptığı yok..mankafaya matematik dahi öğretemiyorum..datada varsa bilgi tarar ona göre sonuç alırsın..bir denklemin anlamını anlayamıyor, hızlı hesap yapsa ne yazar...hızlı düşünüp sonuç alamamaktansa,anlayamamaktansa yavaş düşün, çözüme ulaş veya denklemi anla..siz mükemmel bir kuantum bilgisayarın dalga fonksiyonunun anlamı hakkında fikir yürütebileceğini ,felsefe yaoabileceğini mi sanıyorsunuz? istediği kadar ,milyar yıl hesap yapsın isterse hikâye..insanın ulaştığı ,ulaşabileceği sonuçlara asla erişenez...libet deneyini konuşmanın vakti geldi..😉😎
Doğru kavramı da göreli olduğu için hıza odaklanılmış olabilir. Yorum için çok teşekkürler.
@birkacseybilenadam doğrusunu göreli olduğuna dair bir fizik teorisi yok,ama ışık hızı dışındaki hızların göreli olduğuna dair fizik teorisi var...Ne ilginç😀
Ahlaki Doğru; bir tür yazılım kodu gibi işler, buna teolojide "fıtrat" denir...iyinin ve kötünün Ne olduğuna dair içten gelen bir biliş vardır...
Binlerce yıl öncesinin hammurabi kanunları bile bu gerçeğe dayalıdır.. adam öldürme, hırsızlık yapma,yalan söyleme, büyüğüne saygı küçüğüne sevgi göster vs...bunların doğru olmadığına inanan millet,bayrak gösterin ,doğrunun göreli olduğuna inanayım...iç yasa aynıdır, hakiki şeriat budur,özel yasaklamalarla,ayrıntıda farklılaşır...insan egosu,süper egonun yasasını dinlemeyip,id ' ini dinlerse hayvanlaşır...o zaman işte doğrudan bahsedemeyiz...yorum için teşekkürler..😉😎👍
Ooo din alimleri duymasın
nolucak ki duyduklarinda?
Din alimleri ne alaka?
✨🎈✨🎈✨🎈✨
Destek için teşekkürler.
Hocam yanlış anlamayın gerçekten çok değerli videolarınız var ama bu video yakışmamış araştırmanın palavralarla dolu olduğu o kadar bariz ki
En fazla insanlik beyni anlamak için bir çaba daha harcadı der geçeriz, yok 10 bit filan 😂
Tespitiniz baştan sona haklı. Ancak biz de eksik ifade etmişiz aslında. Araştırma içeriğinde yapılan varsayımları biz videoda aktarmayınca biraz bu durum oluştu. Ancak aktarsak da 10 bit ifadesi açıkça araştırmanın önerisidir. İşin özü filitre gücüne dem vurduk ama yetersiz kalmışız.
Geri bildiriminiz için çok teşekkürler.
Elinize, Bilginize ve Sesinize sağlık olsun.
TH-cam'nin içerik çöplüğünde elmas değerinde bir kanalla rast geldiğim için Hz Allah'a şükürler olsun.
İnsan Beyninin daha keşfedilmeyen gizemleri var.
Örneğin;
Merak ettiğim ; Beyin otonom olarak Göz Kapaklarını açma-kapama ya da nefes alıp-verme gibi şeyleri hangi kısmı yapıyor?
Bir şeyi sıkılarak yaptığımız zaman sanki bize zaman bir türlü geçmiyor gibi hissi, ya da zevk alarak yaptığımız zaman sanki bize zaman hızlı akmış hissini vermesi beyinde hangi anlamda bir bağlantısı var? Frekanslarla bir bağı var mıdır?
Konu çok uzmanlık alanımız olmasa da,
Göz kapaklarının açılıp kapanması: Beyin sapındaki pons ve frontal korteks.
Nefes alıp verme: Beyin sapındaki medulla oblongata ve pons.
Bu süreçler o kadar düzenli ve karmaşık çalışır ki, hem bilinçli hem de bilinçsiz olarak aynı anda yönetilebilir
Yorum ve destek için teşekkürler.
@birkacseybilenadam cevabınız için teşekkür ederim
@@birkacseybilenadam Hocam, Vladimir Poponin ve Peter Gariaev yapmış olduğu deneylerle ilgili içerik yapar mısınız?
Beyin, elektriksel hız ile aynı anda tüm veriyi işler ve bizim ihtiyacımız olanı çıktı olarak verir. Daktilo yazmak gibi bir çıktı verdiğinde, vücudun sınırları ile karşılaşır; parnaklar ne kadar güçlü kaslara sahip, bilekler ne kadar hareketli gibi. Çünkü daktilo tuşları oldukça sert ve güç istiyor. Dolayısı ile böyle vücudun fiziksel özellikleri ile, beynin çalışma hızını ölçümlemek pek de mantıklı değil. Beyin çalışırken sinapsların, nöronların değişimlerini eş zamanlı izleyerek, gerekli olan ve olmayan verileri nasıl ayıkladığı, çıktı verilecek olanı nasıl seçtiği gözlenebilse bile konu bir kez daha gözlemcinin fiziksel özellikleri ile sınırlı olacak. Çift yarık deneyindeki gibi bir paradoks hali ortaya çıkacaktır. 10 bitlik işleme kapasitesi bu sebeplerden dolayı mantık dışı olsa da, bir başlangıç adımı olarak kabul edilebilir belki.
bilim adamı mısın sen :D
Beynin işleme kapasitesini ölçmek ve anlamak için kullanılan mevcut yöntemler sınırlıdır ve beynin potansiyelini yansıtmaz. Bu ölçümlerde fiziksel sınırlamaların ve gözlem araçlarının rolünü dikkate almak önemlidir. Çift yarık deneyindeki gibi paradokslar, bu tür bilimsel çabaların ne kadar dikkatli ele alınması gerektiğini bir kez daha gösterir. Ancak başlamadan da bitirilmiyor ve bilim sonsuz bir deniz.
Teşekkürler, bu derinlemesine ve düşündürücü bakış açınızı paylaştığınız için!
😮😅
Destek için teşekkürler.
Tırt
Doğrudur. Yorum için teşekkürler.
Wa