Va urmaresc inca de cand ati inceput primele" tutoriale" si ma intreb oare cata rabdare si cata experienta sa puteti avea de intelegem noi atat de bine. Sunteti foarte bun domnu profesor. Daca aveam noi la scoala profesori cu atat har de a explica si de a tine lectiile acum sigur nivelul nostru de inteligenta era mult mai avansat. Avem si noi mici livezi si gradini pe langa casa, nou infiintate sau cu o vechime intre 3-7 ani si am intalnit aceste probleme. Daca erati alaturi de noi inca de pe acum cativa ani in urma, totul era bine si pt noi. A trebuit sa vedem, sa ascultam cum a facut vecinu sau sa asteptam un an sau doi pt a vedea greselile ce le-am facut chiar noi. Multumim foarte mult pt explicatiile clare si simple pe care le dati. VA RUGAM incercati sa scrieti si o carte cu toate cele ce stiti dvs despre: pomi, vita de viie si legume. Carti asa cum erau odata. Trebui sa ramana ceva " scris" de mana dvs. Internetul nu-l putem pastra si deschide la orice ora vrem, pt a afla tainele acestea. Sanatate maxima sa aveti ca multi ani de acum in colo sa va ascultam toate aceste procedee de taiere si intretinere a propriei noastre gospodarii.
Foarte interesant acest videoclip despre tăierea pomilor cu ax central! Am aflat multe informații utile și sfaturi practice pentru a-i menține sănătoși și productivi. Mulțumesc pentru împărtășirea acestor informații valoroase și aștept cu nerăbdare următorul videoclip!
Din suflet va multumesc pentru acest videoclip, pentru ca niciodata nu am avut curaj sa ating macar, un pom format deja din pepiniera, cu ax central! Abia acum am priceput si eu ce trebuie sa fac!🌲
Cred ca oricât de bine a ți scrie o carte asa cum explicați concret la fiecare pom și ramura în parte și vizualizata în același timp cred ca orice om poate sa învețe mult mai mult din aceste tutoriale .. Va mulțumesc și va felicit
Mulțumim foarte mult, excelente prezentări vă urmăresc cu plăcere .M- am mutat la țară și sunt începător ,am reușit să învăț de la dumneavoastră. Nu am livadă am câțiva pomișori. Vă rog să îmi recomandați o foarfecă electrică bună, preț calitate. Mulțumesc. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Va salut ! Referitor la foarfeca electrica , eu folosesc din gama profesionale ! Dar sunt prea scumpe pentru o livada mica ,dar daca ba permiteti ,merita toti manii ! Va recomand Infaco ,sau Felco ! Ca pret sunt cam la fel ,opt mii si ceva lei (80 milioane )! La cele neprofesionale nu ma pricep ,ca nu am avut decat una chinezeasca care sa stricat !
Bună seara! Vă mulțumim pentru informațiile pe care ni le transmiteți! Cu ajutorul dvs.am reușit să ne tăiem mica livada, eu și soțul meu! Chiar dacă nu e totul perfect, învățăm pe parcurs și vă urmărim în continuare. Multe salutări și sănătate întregii familii va transmitem din Teleorman!
Buna seara,va multumesc pt. prezentarea facuta,este pe intelesul nostru si ne va fi la indemana de acum incolo sa putem forma pomii asa cum trebuie,va multumesc dle pt. ajutorul pe care ni-l dati cu fiecare prezentare!🙏🤝
Vă mulțumim că existați și intrati în casele noastre cu aceste tutoriale deosebit de utile! Multă sănătate și la cât mai multe tutoriale ! Am o întrebare; la un păr gen vargă plantat fără anticipații în toamnă , acum în primăvară cum este mai bine, să-l scurtez la 80 în faza de muguri pentru a forma anticipații, sau îl las mai întâi să se formeze anticipațile și după aceea să intervin pentru formarea coroanei ?
cu stima si respect ma alatur atator oameni care va urmareste siva apreciaza explicatiile.Am rugamintea sa imi spuneti daca pot pune centsa rezultata de la lemnul de fag la radacina pomilor Multa sanatate si un an bun , fructuos !
Buna ziua ! Da se poate folosi cenusa ,dar nu gramada ! Cenusa in prezenta apei ,formeaza lesia ,iar lesia este practic un detergent . O lesie trecuta prin doua trei cenuse ,isi creste concentratia si devine echivalentul sodei caustice !
Bună ziua, vă urmăresc toate filmulețele de pe TH-cam și pot să vă spun că sunt un mare admirator al d-voastră și de când va urmăresc chiar am inceput să înțeleg logic cum să fac tăierea ( curățarea) pomilor fructiferi ! Am o întrebare ,care este părerea d-voastră legată de văruirea pomilor, deoarece părerile sunt împărțite,pro și contra văruitului și sunt în mare dilemă! Mulțumesc anticipat!
Buna seara ! Varul se aplica pe tulpina si este de fapt o activitate care mai mult incurca decat ajuta . Tulpina adaposteste pe ea ,sub scoarta si in crapaturi ,o multime de boli si daunatori ,pe care noi prin tratamente care le aplicam cautam sa distrugem o parte din ele . Varul nu face decat sa astupe crapaturile si intrarila su scoarta ,protejand astfel bolile si daunatorii ,in fata tratamentelor aplicate !
Buna ziua. Excelenta prezentare! Taierile de corectare a coroanei unui păr format cu ax central, care are 3-4 ani, inclusiv scurtarea prin transfer a varfului, se face in primavara sau in vara? Multumesc.
Va salut din nou.Ieri am luat un mar Starkimson si un par Cure,ambii au cam 1,60 din pepiniera,parul are mici crrsteri marunte.Vreau sa-i fac cu lider central si la 3 m sa-i opresc.La ce inaltime trebuie sa-i scurtrz la plantare? Mii de multumiri si spor!
Va salut ! Scurtati la 89/100 cm ,si in anul urmator il prelungiri 50 cm si tot asa si in ficare an ,pe cresterea lasata mai formati doa trei ramuri de schelet !
Buna seara. Ce distanta ar trebui lasata (pe verticala) intre etaje, pentru coroana cu ax central? Ma intereseaza pt un par Williams, care a crescut extrem de puternic in anul trecut. A rezultat in urma retezarii tulpinii( in 2021) compromise de actiunea viermelui sfredelitor. Tulpina retezata are un diametru de 80mm, iar lastarul pornit din vechea tulpina a ajuns la aprox 30mm. Multumesc.
Vedeti ca axul se construeste anual prin scurtarea lestarului de prelungire ,iar ramurile viitoare de schelet care le lasam in fiecare an ,nu trebuie sa apara ca niste etaje ,ci ca o spirala !
La un par, in primul an la ceva timp dupa plantare, s.a taiat axul central, anul 2 a crescut un pic iar anul 3 a crescut foarte mult. Un "mare" pomicultor a taiat axul central. Sa inteleg ca s-a gresit? Daca da, ce se mai poate face? Nu știu ce soi este, posibil Williams sau Conference. Mulțumesc frumos! PS: A taiat si vatful sarpantelor.
Buna seara!Clar si la obiect, ca de obicei! Pentru ca tot ati amintit de particularitatile soiului Florina, credeti ca ne puteti face o exemplificare si la taierea acestuia? Multumesc!
Bună ziua , am altoit niste ciresi 27/03/2023 , dar din pacate in noaptea urmatoare a dat o bruma (temperatura -2,3 grade ) . Mai sunt sanse ca altoii sa se prindă ? Merci pentru un eventual raspuns !
Nu prea este in regula ,pentru ca lastarii sunt prea apropiati di cand se vor ingrosa ,vor forma un vas si nu vor mai merge etajati in spirala ! Ramurile nu se aleg din muguri succesivi !
Respectele mele, am plantat pomi primavara asta cand mai trebuie sa le tai ramurile acum in toamna sau primavara care vine sa treaca un an de la plantare ?
salutare , ati putea adauga subtritare in tutoriale in romana ,finca sunt o persoana cu plobleme audive si ar fi bine nu doar pentru mine si pentru toate persoanele ca nu aude ,multumesc frumos!!
Va salut ! Da avem in vedere acest lucru si stim ca sunt multi care au nevoie de asta . Va mulțumesc pentru sugestie si pana atunci ,daca considerati ca ma puteti intreba ceva dpdv tehnic,eu va raspund .👍
Pentru a forma etaje de ramura de semischelet ! Ne taiat poate creste si la doi metri intr-un an su va genere ramura de semischelet in pertea superioara ,ramanand astfel o portiune degarnisita !
Buna ziua! Am un par, nu am idee de soi, este un soi foarte vechi(posibil hibrid) plantat anul. Trecut. Stiu sigur ca are cresteri foarte verticale in tinerete cel putin, dar cam atat. Ce fel de coroana imi recomandati sa incerc sa ii formez? Nici nu beneficiez de prea mult spatiu lateral in special intr-una din directii….
@@pomicolanalbant multumesc! O sa incerc sa il dirijez in asa fel, plecarea este buna(atat doar ca l-am scurtat la plantare, dar nu cred sa imi faca probleme). Sarbatori minunate va doresc!
Domnu profesor, daca scurtam o ramura(par) de 2 ani (de la 2,3 ochi) ne da creste vegetativa ptr formare de coroana? Mentionez ca pomul anul trecut nu a fost curatat, din acest motiv am ramuri anul II. Din ramuri de anul I, am inteles /stiu ca da crestere vegetativa, dar as vrea sa stiu daca pot sa il corestez.
Daca nu- l scurtam ,ramifica si gata ,noi il scurtam in fiecare an ca sa obtinem noi ramuri de schelet si totodata si crestere in inaltime . Cand caisideram ca este suficient de inalt ,nu n-ai scurtam ramura de prelungire !
Va rog un film despre cum putem corija un pom fructifer cu ax central care a fost taiat gresit in primii ani de viata(taieri in verde, sarpante prea scurte si prost distribuite pe fiecare nivel).
Sa stiti ca , daca nu s-a avut in vedere inca din primii ani consolidarea ramurilor de schelet de jos in sus ,iar cele din partea superioara s-au dezvoltat mai puternic,cele de jos se lignifica si nu se mai dezvolta ,fiind dominate de cele de sus. Cea mai mare grija in formarea coroamei pe ax este constructia ramurilor de schelet din partea de jos . Cu alte cuvinte ,mare lucru nu-i puteti face
@@pomicolanalbant ati intuit perfect despre ce e vorba, ramurile din cele doua etaje superioare ale prunului sunt mult mai frumos dezvoltate decat cele din primul etaj(situat cam la 50 cm de sol). Dar pomul mai are o problema(varsta lui e de ~4 ani), ramurile de jos in numar de 3, pornesc cam de la acelasi nivel(2 cele mai anemice fix de la acelasi nivel iar singura viguroasa 5 cm mai jos de ele). Etajele urmatoare sunt situate la 60-70 cm distanta iar intre ele mai sunt diverse ramuri si cepuri din care ma gandesc ca as putea stimula cresterea de ramuri noi dar nu stiu cum sa procedez. Le suprim total pe cele 2 batrane si anemice? Las totusi cep la ele?
Pentru a stimula dezvoltarea sarpantelor de la baza in detrimentul celor superioare,puteti face scurtari ale sarpantelor de la baza,iar la sarpantele de sus faceti o reducere a lungimii acestora doar prin taieri de transfer fara a scurta lastarul de prelungire. Rod bogat!
Este un soi potrivit ca marime si se poate dirija in ambele forme de coroana ,dar pornind de la caracteristica lui ,ca si Goldenul ,sensibil la rapan dar si alte boli ,eu v-as recomanda dirijarea in palmeta ! Astfel poate fi bine itretinut ! Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
Am plantat primii mei pomi săptămâna aceasta fără sa am eperienta, doar din tutorialele d-voastră. Am observat ca rădăcinile sunt destul de fragile, oare e mai bine sa i tai la '70 cm pe toți ? adică sub rămurelele formate și sa rămână doar varga la 60-70 cm?
Scurtarea sub coroana preformata se face dupa ce in prealabil ne asiguram ,ca sub interventia pe care vrem sa o facem , avem muguri vegetativi care urmeaza sa porneasca in crestere in primavara !
Va salut cu respect!vreau sa ma ajutati cu un cires daca se poate.....are vreo 10 ani...primii ani nu a facut fructe iar cand a inceput de vreo 3 ani face multe fructe apoi le avorteaza si raman 10...15 cirese.anul trecut dupa ce sau palit fructele am opservat ca sau palit si frunzele ca si cum nu ar avea deloc apa...nu sau uscat.mentionez ca este langa gazon si este udat de 2 ori pe saptamana....cei de facut cu el...multumesc!
Luati un kg de Sal-Wax Ca ,in gasiti on line la Marcoser ,presarati in jurul pomului pe o raza de doi metri ,dopa care sapati la cazma la o adancime de 25 cm . Udati zona sapata dar nu f multa apa ! Evitati udatul excesiv si mai ales baltirea ! Succes !
Va urmaresc inca de cand ati inceput primele" tutoriale" si ma intreb oare cata rabdare si cata experienta sa puteti avea de intelegem noi atat de bine. Sunteti foarte bun domnu profesor. Daca aveam noi la scoala profesori cu atat har de a explica si de a tine lectiile acum sigur nivelul nostru de inteligenta era mult mai avansat. Avem si noi mici livezi si gradini pe langa casa, nou infiintate sau cu o vechime intre 3-7 ani si am intalnit aceste probleme. Daca erati alaturi de noi inca de pe acum cativa ani in urma, totul era bine si pt noi. A trebuit sa vedem, sa ascultam cum a facut vecinu sau sa asteptam un an sau doi pt a vedea greselile ce le-am facut chiar noi. Multumim foarte mult pt explicatiile clare si simple pe care le dati. VA RUGAM incercati sa scrieti si o carte cu toate cele ce stiti dvs despre: pomi, vita de viie si legume. Carti asa cum erau odata. Trebui sa ramana ceva " scris" de mana dvs. Internetul nu-l putem pastra si deschide la orice ora vrem, pt a afla tainele acestea. Sanatate maxima sa aveti ca multi ani de acum in colo sa va ascultam toate aceste procedee de taiere si intretinere a propriei noastre gospodarii.
Va multumesc pentru apreciere ! Si da ,m-am gandit si la propunerea dumneavoastra !🤝
@iulianpaun,Buna ziua,sustin si eu propunerea dvoastra,numai bine!
🤝
Da prezentat foarte bine !multumim frumos .
Va salut !
Un simplu MULȚUMESC, dar din toată inima! Rerspect! ❤️
Si eu va multumesc ! 🤝
Pentru grădina proprie aceste videoclipuri scurte şi la obiect sunt super utile şi vă mulţumerc 👍.
Ma bucur ! 👍
Sunteți o mina de informații tot respectul pentru dragostea care o aveți pentru pomicultura vă mulțumimi
Si eu va multumesc !
Stimate domn! Doar respect. Mulțumim pentru informare.
Si eu va multumesc !
MULȚUMIM.!!! Explicații clare pe înțelesul tuturor.
👍🤝
Foarte interesant acest videoclip despre tăierea pomilor cu ax central! Am aflat multe informații utile și sfaturi practice pentru a-i menține sănătoși și productivi. Mulțumesc pentru împărtășirea acestor informații valoroase și aștept cu nerăbdare următorul videoclip!
Si eu va multumesc ! Si ma bucur !🤝
Din suflet va multumesc pentru acest videoclip, pentru ca niciodata nu am avut curaj sa ating macar, un pom format deja din pepiniera, cu ax central! Abia acum am priceput si eu ce trebuie sa fac!🌲
Ma bucur tare pentr dumneavoastra !
Tot respectul domnul profesor
Va mulțumesc !
Foarte bine explicat. Respect!!!
🤝
Bună seara ; Felicitări pentru modul de prezentare,totul pe înțelesul nostru.Multumesc!O seara liniștită!!🙏👍
Ma bucur ! Si va mulțumesc !
Tot respectul cuvenit,pe intelesul tuturor.
Ma bucur ! 🤝
Așteptăm și tăierea de formare la columnari.
Mulțumim anticipat 👍
Corect !👍🤝
Cred ca oricât de bine a ți scrie o carte asa cum explicați concret la fiecare pom și ramura în parte și vizualizata în același timp cred ca orice om poate sa învețe mult mai mult din aceste tutoriale ..
Va mulțumesc și va felicit
Cred !👍🤝
Profi, ca de obicei 📖🖊
Inca o lectie gratuita. Multumim 👋🏽
👍🤝
Aveti un stil de a explica foarte placut si mi se pare usor de inteles ce ziceti. Multumim!
Ma bucur sa aud asta !
Thanks!
Va mulțumesc pentru tot 🙋🏻♂️
Sigur ca mi-a placut! Mai ceva ca o slujba din biserica!
Urmarrsc si pun in practica imediat!🥂
Buna !👍🤝
Mulțumesc pentru explicații,multa sănătate!
Va salut si va mulțumesc !
Mulțumim pentru explicațiile extrem de valoroase pe care ni le transmiteți! Aveți un mare dar de pedagog!
Ma bucur ! Si va mulțumesc !
Un f f bun profesor,care explică cu lux de amănunte și cu o mare pasiune ,pentru cei care iubesc munca în aer liber viata la țară
🤝
❤❤❤
Va multumim! Foarte bine explicat!
Si eu va multumesc !
Mulțumim foarte mult, excelente prezentări vă urmăresc cu plăcere .M- am mutat la țară și sunt începător ,am reușit să învăț de la dumneavoastră. Nu am livadă am câțiva pomișori. Vă rog să îmi recomandați o foarfecă electrică bună, preț calitate. Mulțumesc. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Va salut ! Referitor la foarfeca electrica , eu folosesc din gama profesionale ! Dar sunt prea scumpe pentru o livada mica ,dar daca ba permiteti ,merita toti manii !
Va recomand Infaco ,sau Felco !
Ca pret sunt cam la fel ,opt mii si ceva lei (80 milioane )!
La cele neprofesionale nu ma pricep ,ca nu am avut decat una chinezeasca care sa stricat !
Sa va tina Dumnezeu sănătos multi ani! Respect!
Zile frumoase va doresc !
Multumim ptr informatii si lamuriri !! Sanatate si putere de munca !
Si eu va multumesc ! Zile bune !
Bine a ti revenit !.....multumim pentru lectie.
Zile frumoase va doresc ! 🤝
Bună seara! Vă mulțumim pentru informațiile pe care ni le transmiteți! Cu ajutorul dvs.am reușit să ne tăiem mica livada, eu și soțul meu! Chiar dacă nu e totul perfect, învățăm pe parcurs și vă urmărim în continuare.
Multe salutări și sănătate întregii familii va transmitem din Teleorman!
Zile frumoase va doresc ! De la Tulcea .
Vă mulțumesc frumos ptr video-clip și vă doresc sănătate
Zile frumoase va doresc ! 🤝
Multumim!
Cu drag ! 👍🏻
Foarte tare videoclipul ! Felicitari Nota 10 !
Va mulțumesc ! 🤝
Respect pentru munca depusă și multă sănătate!
Va mulțumesc ! 🤝
Buna seara,va multumesc pt. prezentarea facuta,este pe intelesul nostru si ne va fi la indemana de acum incolo sa putem forma pomii asa cum trebuie,va multumesc dle pt. ajutorul pe care ni-l dati cu fiecare prezentare!🙏🤝
Cu placere ! 🤝
Succes!!Va urmaresc cu mare drag si mult interes!! Cind incepem taierile la pomi!!
In martie !
Vă mulțumim pentru toate lecțiile prezentate !
Cu mare drag !
Excelenta prezentare!
Va mulțumesc ! 🤝
Bună dimineață , din Piatra Neamț
V-a salut !
Foarte frumos
Va mulțumesc ! Zile bune ! 👍
Faină treabă!👍
👍🤝
Multumim frumos si felicitari
Si eu va multumesc ! 🤚
Domnule explicați foarte bine tot respectul ptr dvs. O rugăminte dacă se poate o filmare cu taierea la vita de vie.
Da ,urmeaza !
@@pomicolanalbant , multumesc.
Foarte frumos tutorialul si insuitiv.Astept un tutorial cu taieri la un pom cu ax central,dar aflat oe rod.
Nu am in cultura ,dar poate merg pe undeva si sa rezolv !
Super prezentare!
🤝
Toata stima maestre ! Va urmaresc cu tot interesul !
Ma bucur ! 🤝
Foarte frumos explicat, mulțumim din nou, like
Cu drag🤚
Mulțumesc mult
Cu placere !
Foarte frumos! Mulțumesc!
Va mulțumesc ! 🤝
Mulțumesc!
Cu placere !
va salut cu mult respect
Va salut si va mulțumesc !
Vă mulțumim că existați și intrati în casele noastre cu aceste tutoriale deosebit de utile! Multă sănătate și la cât mai multe tutoriale ! Am o întrebare; la un păr gen vargă plantat fără anticipații în toamnă , acum în primăvară cum este mai bine, să-l scurtez la 80 în faza de muguri pentru a forma anticipații, sau îl las mai întâi să se formeze anticipațile și după aceea să intervin pentru formarea coroanei ?
Va mulțumesc ! 👍🤝
cred că vă propun pt post de ministru😃
sunteți de "milioane".😊👍👍👍👍👏👏
poate 1-2 cărți cu ceva materiale video...
Lucram la o carte ,dar mai dureaza si va mulțumesc !
cu stima si respect ma alatur atator oameni care va urmareste siva apreciaza explicatiile.Am rugamintea sa imi spuneti daca pot pune centsa rezultata de la lemnul de fag la radacina pomilor Multa sanatate si un an bun , fructuos !
Buna ziua ! Da se poate folosi cenusa ,dar nu gramada !
Cenusa in prezenta apei ,formeaza lesia ,iar lesia este practic un detergent .
O lesie trecuta prin doua trei cenuse ,isi creste concentratia si devine echivalentul sodei caustice !
Like 6 foarte frumos prezentat
Ma bucur si va mulțumesc !
RESPECT DOMNULE RESPECT
Va mulțumesc ! 🤝
Thanks
Zf
Va multumesc pentru donatie !🤝
Corect.
👍🤝
Ramurile de pe primul etaj le mai ciupim in anul doi,sau le lasam asa ca in video?Multumim de informatii.Cu respect
Da ,pentru prelungire !
Și eu susțin și va încurajez, că ar trebui să scrieți cel puțin o carte despre agricultura. Toate cele bune va doresc !
Va mulțumesc pentru tot !
Cine mai citește cărți? Toți se uita pe TH-cam.inveti mai bine când vezi
Mi-a plăcut, dar îmi dați cam multe idei și totodată de lucru! 😁
E doi in unu :)))
Bună ziua, vă urmăresc toate filmulețele de pe TH-cam și pot să vă spun că sunt un mare admirator al d-voastră și de când va urmăresc chiar am inceput să înțeleg logic cum să fac tăierea ( curățarea) pomilor fructiferi ! Am o întrebare ,care este părerea d-voastră legată de văruirea pomilor, deoarece părerile sunt împărțite,pro și contra văruitului și sunt în mare dilemă! Mulțumesc anticipat!
Buna seara ! Varul se aplica pe tulpina si este de fapt o activitate care mai mult incurca decat ajuta .
Tulpina adaposteste pe ea ,sub scoarta si in crapaturi ,o multime de boli si daunatori ,pe care noi prin tratamente care le aplicam cautam sa distrugem o parte din ele .
Varul nu face decat sa astupe crapaturile si intrarila su scoarta ,protejand astfel bolile si daunatorii ,in fata tratamentelor aplicate !
@@pomicolanalbant Vă mulțumesc frumos încă o dată!
Buna dimineața,cu sănătate și împliniri!
Felicitări pentru lecție !
Tuleul gras aveți la vânzare ?!
Va mulțumesc !
Da avem Tuleu Gras !
Va salut și va urmăresc mereu cu drag, ati putea sa îmi spuneți daca parul soiul Williams se preteaza cu ax central.? Mulțumesc
Va salut ! Da merge f bine !
@@pomicolanalbant mulțumesc din suflet
Buna ziua. Excelenta prezentare! Taierile de corectare a coroanei unui păr format cu ax central, care are 3-4 ani, inclusiv scurtarea prin transfer a varfului, se face in primavara sau in vara? Multumesc.
In primavara !
Va salut din nou.Ieri am luat un mar Starkimson si un par Cure,ambii au cam 1,60 din pepiniera,parul are mici crrsteri marunte.Vreau sa-i fac cu lider central si la 3 m sa-i opresc.La ce inaltime trebuie sa-i scurtrz la plantare?
Mii de multumiri si spor!
Va salut ! Scurtati la 89/100 cm ,si in anul urmator il prelungiri 50 cm si tot asa si in ficare an ,pe cresterea lasata mai formati doa trei ramuri de schelet !
Buna ziua, e parere aveti, aceasta forma a coroanei se potriveste la mar Karneval / M 106. Multumesc
Va salut ! Sigur ca merge !
Buna seara. Ce distanta ar trebui lasata (pe verticala) intre etaje, pentru coroana cu ax central?
Ma intereseaza pt un par Williams, care a crescut extrem de puternic in anul trecut. A rezultat in urma retezarii tulpinii( in 2021) compromise de actiunea viermelui sfredelitor. Tulpina retezata are un diametru de 80mm, iar lastarul pornit din vechea tulpina a ajuns la aprox 30mm.
Multumesc.
Vedeti ca axul se construeste anual prin scurtarea lestarului de prelungire ,iar ramurile viitoare de schelet care le lasam in fiecare an ,nu trebuie sa apara ca niste etaje ,ci ca o spirala !
Bună ziua. Vă rog spuneți și despre taierile la migdal și mosmon. Mulțumesc
Voi veni cu tutoriale pe fiecare in parte ,dar pana atunci trebuie sa stiti ca cele doua specii sunt total diferite dpbv al taierilor !
@@pomicolanalbant .Mulțumesc.Sănătate.
Buna ziua.o intrebare.Primul etaj se lasa netaiat sau se scurteaza anul urmator
Scurtarea se face in ramuri de un an !
La un par, in primul an la ceva timp dupa plantare, s.a taiat axul central, anul 2 a crescut un pic iar anul 3 a crescut foarte mult.
Un "mare" pomicultor a taiat axul central.
Sa inteleg ca s-a gresit?
Daca da, ce se mai poate face?
Nu știu ce soi este, posibil Williams sau Conference.
Mulțumesc frumos!
PS: A taiat si vatful sarpantelor.
Buna seara!Clar si la obiect, ca de obicei! Pentru ca tot ati amintit de particularitatile soiului Florina, credeti ca ne puteti face o exemplificare si la taierea acestuia? Multumesc!
Da ,este pe lista mea !
Bună ziua , am altoit niste ciresi 27/03/2023 , dar din pacate in noaptea urmatoare a dat o bruma (temperatura -2,3 grade ) . Mai sunt sanse ca altoii sa se prindă ? Merci pentru un eventual raspuns !
👍
Buna ziua cum taiati primul etaj in anul urmator?multumesc
vad ca aveti si vie in spate, ne prezentati ce fel de taiere aplicati acolo? in cepuri sau taiere mixta?
Da cat de curand !
Bună ziua
Parul Williams merge pe ax central?
O zi frumoasa!
Sigur ca da !
Bună seara eu am lăsat 4 lastari pe primul etaj ,am făcut corect
Nu prea este in regula ,pentru ca lastarii sunt prea apropiati di cand se vor ingrosa ,vor forma un vas si nu vor mai merge etajati in spirala !
Ramurile nu se aleg din muguri succesivi !
Pentru columnari este valabil ?
Nu !columnarul ,nu are ramuri de schelet si ramura de semischelet .
Are doar ramuri de rod !
Respectele mele, am plantat pomi primavara asta cand mai trebuie sa le tai ramurile acum in toamna sau primavara care vine sa treaca un an de la plantare ?
th-cam.com/video/Er0E1FtHRQY/w-d-xo.htmlsi=RuWFbLQ6l7Io_LUI
salutare , ati putea adauga subtritare in tutoriale in romana ,finca sunt o persoana cu plobleme audive si ar fi bine nu doar pentru mine si pentru toate persoanele ca nu aude ,multumesc frumos!!
Va salut ! Da avem in vedere acest lucru si stim ca sunt multi care au nevoie de asta .
Va mulțumesc pentru sugestie si pana atunci ,daca considerati ca ma puteti intreba ceva dpdv tehnic,eu va raspund .👍
De ce trebuie tăiat in fiecare an la 50 cm fata de anul precedent axul central. Nu putem sa-l lăsăm sa crească axul central fără sa fie scurtat?
Pentru a forma etaje de ramura de semischelet !
Ne taiat poate creste si la doi metri intr-un an su va genere ramura de semischelet in pertea superioara ,ramanand astfel o portiune degarnisita !
Bună ziua!
Nucul poate fi dirijat cu ax central?
Orice pom poate fi dirijat in ax central !
Este valabil și pentru cireș?
Daca este pe talie mica da !
Mărul Frumosul de Voinești merge tăiat cu ax central?
Da,merge !
Buna ziua! Am un par, nu am idee de soi, este un soi foarte vechi(posibil hibrid) plantat anul. Trecut. Stiu sigur ca are cresteri foarte verticale in tinerete cel putin, dar cam atat. Ce fel de coroana imi recomandati sa incerc sa ii formez? Nici nu beneficiez de prea mult spatiu lateral in special intr-una din directii….
Merge bine cu ax central !
@@pomicolanalbant multumesc! O sa incerc sa il dirijez in asa fel, plecarea este buna(atat doar ca l-am scurtat la plantare, dar nu cred sa imi faca probleme). Sarbatori minunate va doresc!
Domnu profesor, daca scurtam o ramura(par) de 2 ani (de la 2,3 ochi) ne da creste vegetativa ptr formare de coroana? Mentionez ca pomul anul trecut nu a fost curatat, din acest motiv am ramuri anul II. Din ramuri de anul I, am inteles /stiu ca da crestere vegetativa, dar as vrea sa stiu daca pot sa il corestez.
Da se poate ,dar vedeti ca pe ramura de doi ani aveti si muguri floriferi si vegetativi !
Dumneavoastra scurtati de deasupra unui mugure vegetativ !
@@pomicolanalbant Multumesc domn profesor. Trebuie sa-i recunosc...
De ce se scurteaza varful in fiecare an? Nu se urca cu pomul prea sus ?
Nu putem cadin anul doi sa nu mai scurtam varful ??
Multumesc.
Daca nu- l scurtam ,ramifica si gata ,noi il scurtam in fiecare an ca sa obtinem noi ramuri de schelet si totodata si crestere in inaltime . Cand caisideram ca este suficient de inalt ,nu n-ai scurtam ramura de prelungire !
Va rog un film despre cum putem corija un pom fructifer cu ax central care a fost taiat gresit in primii ani de viata(taieri in verde, sarpante prea scurte si prost distribuite pe fiecare nivel).
Sa stiti ca , daca nu s-a avut in vedere inca din primii ani consolidarea ramurilor de schelet de jos in sus ,iar cele din partea superioara s-au dezvoltat mai puternic,cele de jos se lignifica si nu se mai dezvolta ,fiind dominate de cele de sus.
Cea mai mare grija in formarea coroamei pe ax este constructia ramurilor de schelet din partea de jos .
Cu alte cuvinte ,mare lucru nu-i puteti face
@@pomicolanalbant ati intuit perfect despre ce e vorba, ramurile din cele doua etaje superioare ale prunului sunt mult mai frumos dezvoltate decat cele din primul etaj(situat cam la 50 cm de sol). Dar pomul mai are o problema(varsta lui e de ~4 ani), ramurile de jos in numar de 3, pornesc cam de la acelasi nivel(2 cele mai anemice fix de la acelasi nivel iar singura viguroasa 5 cm mai jos de ele). Etajele urmatoare sunt situate la 60-70 cm distanta iar intre ele mai sunt diverse ramuri si cepuri din care ma gandesc ca as putea stimula cresterea de ramuri noi dar nu stiu cum sa procedez. Le suprim total pe cele 2 batrane si anemice? Las totusi cep la ele?
Pentru a stimula dezvoltarea sarpantelor de la baza in detrimentul celor superioare,puteti face scurtari ale sarpantelor de la baza,iar la sarpantele de sus faceti o reducere a lungimii acestora doar prin taieri de transfer fara a scurta lastarul de prelungire.
Rod bogat!
La mar gala cum ar merge mai bine, pe ax central sau sub forma de vas ? Multumesc
Este un soi potrivit ca marime si se poate dirija in ambele forme de coroana ,dar pornind de la caracteristica lui ,ca si Goldenul ,sensibil la rapan dar si alte boli ,eu v-as recomanda dirijarea in palmeta !
Astfel poate fi bine itretinut ! Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
Buna seara. Cum pot lua legatura cu
Pe facebook Pomicola Nalbant
La cires si prun merge asfel de coroană
Da merge ,dar cu comditia ca acestea sa fie de talie mica !
Un pom fructifer ,la cât timp după plantare, se poate face formarea coroanei?
Mulțumesc
Dupa un ciclu anual complet !
@@pomicolanalbant
Mulțumesc mult!
Buna ziua cuprul merge odata dat cu uleiul vegetal?
Da este compatibil !
Imi puteti recomanda in ce cantitati sa le amestec si ce insecticude sa bag,datorita dumneavoastra miam taiat livada singur
Am prun ,mar si par
Am plantat primii mei pomi săptămâna aceasta fără sa am eperienta, doar din tutorialele d-voastră.
Am observat ca rădăcinile sunt destul de fragile, oare e mai bine sa i tai la '70 cm pe toți ? adică sub rămurelele formate și sa rămână doar varga la 60-70 cm?
Scurtarea sub coroana preformata se face dupa ce in prealabil ne asiguram ,ca sub interventia pe care vrem sa o facem , avem muguri vegetativi care urmeaza sa porneasca in crestere in primavara !
👂
:))🤝
Bună ziua!
Dacă un pom n-are ax central în primul an, îi va creste ax in anul următor sau îl formam vas?
Va salut ! Daca nu are ax in primul an ,cu diguranta v-a porni un lastar lacom ,care se va comporta ca si ax central !
@@pomicolanalbantMumtumesc!
@@pomicolanalbant La gutui ce coroana recomandați?
Va salut cu respect!vreau sa ma ajutati cu un cires daca se poate.....are vreo 10 ani...primii ani nu a facut fructe iar cand a inceput de vreo 3 ani face multe fructe apoi le avorteaza si raman 10...15 cirese.anul trecut dupa ce sau palit fructele am opservat ca sau palit si frunzele ca si cum nu ar avea deloc apa...nu sau uscat.mentionez ca este langa gazon si este udat de 2 ori pe saptamana....cei de facut cu el...multumesc!
Luati un kg de Sal-Wax Ca ,in gasiti on line la Marcoser ,presarati in jurul pomului pe o raza de doi metri ,dopa care sapati la cazma la o adancime de 25 cm .
Udati zona sapata dar nu f multa apa !
Evitati udatul excesiv si mai ales baltirea !
Succes !
Bună.Am o întrebare pt dumneavoastră.În anul 2 se mai taie din lungimea primului etaj ?
Am văzut și filmul cu formarea scheletului am găsit acolo răspunsul.
Ok ! 👍🤝
La soiul ionagold se preteaza pe ax central?Pomul are 2 ani si nu a fost taiat niciodata!
Formarea pe ax central este recomandat la pomi de talie mica !
@@pomicolanalbant multumesc.
Sa vad ce pot face cu pomul
florina?
Da ,voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
Bună ziua, prun columnar aveți film?
Nu ! urmeaza !
Sa traiti ! Va rog sa-mi spuneti, pot sa pun NPK la pomii tineri plantati in primavara ?
Nu merge !