Ο θεός Παν και ο Λόφος Πανί - Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ก.ย. 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ, σε συνεργασία με την Ε.Μ.Α.Ε.Μ., παρουσιάζουν την ομιλία: «Ο θεός Παν και ο Λόφος Πανί».
    Ομιλήτρια: ΕΛΕΝΗ ΩΡΕΙΘΥΙΑ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗ, πτυχιούχος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, διδάσκαλος αρχαίων ελληνικών, συγγραφέας.
    Η ομιλία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.). Κινηματογραφήθηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
    Η καταγραφή παρουσιάζει μια επίσκεψη στον λόφο Πανί στον Άλιμο, τον λόφο που πήρε την ονομασία του από τον θεό Πάνα, καθώς στο σημείο αυτό εντοπίζονται ιερά του συγκεκριμένου θεού.
    Επιχειρείται μια ερμηνεία και ανάλυση των συμβόλων του Πανός καθώς έχει με τα χρόνια παρεξηγηθεί και παρερμηνευθεί αυτό το σημαντικό αρχέτυπο, το οποίο αντιπροσωπεύει ολόκληρη την Φύση και την εκδηλωμένη Ζωή.
    Τα κέρατα, οι βιασμοί και η ασχήμια του θεού Πανός δεν είναι παρά σύμβολα, τα οποία ακριβώς και πρέπει να προκαλούν έντονα αισθήματα, καθώς αυτός είναι ο τρόπος που μας διδάσκουν οι μύθοι μέσω αρχετύπων.
    Στην προσπάθεια ερμηνείας μας πολύτιμος αρωγός μας δεν είναι άλλος παρά ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Πρόκλος, ο οποίος μας έδωσε τα "κλειδιά" αποσυμβολισμού των αρχαίων μας μύθων.
    Μελετούμε επίσης στην καταγραφή αυτή την σύνδεση του θεού Πανός με τον Διόνυσο, τις Νύμφες -και ιδιαιτέρως την νύμφη Ηχώ και την νύμφη Σύριγγα- όπως και τον τρόπο με τον οποίο ο Παν προκαλεί αλλά και θεραπεύει ταυτοχρόνως τον Πανικό. Και είναι οι Δονήσεις αυτές που προκαλούν τον πανικό, αλλά και την θεραπεία του, όπως οι μύθοι μας αποκαλύπτουν.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ
    Η Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά.
    Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Πτυχιακή εργασία: "Η Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνος και η κριτική του Αριστοτέλη") και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας για παίδες, εφήβους και ενήλικες επί 11 συναπτά έτη.
    Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κατασκευές, παιχνίδια με κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 3-12 ετών (2014), το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το βιβλίο “Ετυμολογικό ευρετήριο” (2019). Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἐτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων.
    Έχει επισκεφθεί Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Δημοτικά Σχολεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα (Κέρκυρα, Γρεβενά, Πρέβεζα, Πάτρα, Μεσολόγγι κ.α.), ώστε να διαδώσει την σπουδαιότητα της Ετυμολογίας, της Μυθολογίας και της Φιλοσοφίας.
    Είναι μέλος της Διεθνούς Ενώσεως για την Διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών Ονομάτων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που έχουν εκδοθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την κα Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες που διοργάνωσε η ΕΜΑΕΜ και κινηματογραφήθηκαν από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο: • Ομιλίες ΕΜΑΕΜ (Εταιρεί...
    Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες και τα τεκμηριογραφήματα της κας Κουλιζάκη που έχουν καταγραφεί από τις Φρυκτωρίες, στους κάτωθι συνδέσμους:
    • Ελένη Ωρείθυια Κουλιζά...
    και
    • Ελένη Ωρείθυια Κουλιζά...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ความคิดเห็น • 82

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  ปีที่แล้ว +15

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @MrTRAUMAHOUNDS
    @MrTRAUMAHOUNDS หลายเดือนก่อน +1

    Καταρχήν τα συγχαρητήρια μου για τις τόσο επιμορφωτικές εκπομπές των Φρυκτωριών που μας ανοίγουν τα μάτια κάθε φορά με τις γνώσεις τους και μας τιμούν ως Έλληνες και ως Έθνος. Θα μου επιτρέψετε με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο σας και τις γνώσεις σας να εκφέρω και μια δική μου (ταπεινή) εκδοχή πάνω στο θέμα περι του Πανός.
    Ο Πάν υποδηλώνει την παρορμητικότητα, τον πανικό, τις ενστικτώδεις επιθυμίες και τις φοβίες μας που εμπεριέχονται μέσα στη ψυχοσύνθεση μας σε τούτο τον κόσμο (φύση) και αντικατοπτρίζεται παράλληλα σε όλο το σύμπαν. Γι'αυτό και η Αφροδίτη (εκτός απο θεά της γονιμότητας αντιπροσωπεύει παράλληλα και την αρμονία) σε πολλές τοιχογραφίες και αγάλματα που απεικονίζεται μαζί του δείχνει να τον αποστρέφεται με “ευγενικό” τρόπο.
    Η τραγόμορφη μορφοποίηση του υποδηλώνει την δύσβατη, ριψοκίνδυνη και άγρια μορφή της ζωής.
    Η Σύριγξ με τους 7 αυλούς σε συστοιχία, συμβολίζει τα 7 ενεργειακά κέντρα συνειδητότητας της ανθρώπινης ψυχής, καθώς και τις 7 ανθρώπινες αισθήσεις, οπου αναλόγως μπορεί και τα επηρεάζει σύμφωνα με τις συχνότητες που χρησιμοποιεί-εκπέμπει.
    Όλα τα σπήλαια που αναπαριστούν τις "γεννήσεις" θεών, είναι ουσιαστικά νοητές πύλες ή μήτρες, όπου μέσω δια αυτών "γεννήθηκαν" σε υλικό ανθρώπινο επίπεδο οι θεοί και αντίστοιχα σε νοητό-ψυχικό επίπεδο αποτελούν τη πρωταρχική "μήτρα" εμφάνισης, διασύνδεσης, επικοινωνίας και γνώσης αυτών.
    Είναι ο "αποδιοπομπαίος τράγος", κυριολεκτικά και μεταφορικά, για μια συνειδητή ανάδειξη και εξέλιξη μας στο Αγαθό.
    Ευχαριστώ.

  • @Φάεοςνοῦς
    @Φάεοςνοῦς ปีที่แล้ว +7

    Το σύμβολο τους τραγομορφου Πάνος αν το αποσυμβολισουμε θα διαπιστώσουμε πως σκιαγραφεί, συμβολίζει την εξελικτική πορεία της ψυχής από τη στιγμή που αποκτά σώμα=βαριά δόνηση,ύλη έως ότου απελευθερωθεί και γίνει νους=υψηλότερες δονήσεις, ενέργεια..
    Ξεκινώντας λοιπόν από τις οπλές του που ακουμπούν στην γη,έχουν σχήμα τετραγωνικό και είναι πάρα πολύ συμπαγείς. Ολα αυτα τα σχήματα και συμβολα μας βοηθούν να κατανοησουμε πως αυτό το σημείο είναι και η 'βαριά αφετηρία της ενσαρκης ψυχής στον κύβο γη του αριθμού 40 Ορφικού ύμνου Δημητρός.. . Στην πορεία ξεκινούν τα πόδια του τα οποία είναι ντυμένα με πυκνή τρίχα. Το μισό του σώμα δηλαδή είναι κρυμμένο. Η συνειδητοτητα λοιπόν από τις επιθυμίες τις πολλές,πυκνές και μαύρες ζει στην πλανη..
    Καθώς ομως ανεβαίνουμε προς τον κορμό και πανω το σώμα είναι άτριχο,αρχίζουν κατά πολύ οι τρίχες να μην υπάρχουν έως και καθόλου..φωτίζεται και αναδεικνυεται το σώμα, μένει σχεδόν γυμνό...Είναι το μέρος που η καρδιά υφίσταται και όπου οι αρετές εδράζονται και καθαρίζουν το συναίσθημα...
    Φτάνοντας λοιπόν στο λαιμο στο κέντρο του λόγου δεν υπάρχουν τρίχες,εκει ο λόγιος Ερμής παίρνει σάρκα και οστά (εν αρχήν ην ο λογος) και άγει την ψυχή στην λογιστική, λογική κατανόηση τής..ο ΠΑΝΕΡΜΟΣ Παν-ψυχη αναλαμβάνει και αφού περάσει πάνω από τη κεφαλή και έχοντας εναρμονισει τα 7 αιθερικα κέντρα συνδέεται δια μέσου των κερατων με την πύρινη νοητική καταγωγή της ψυχής. Το κέρας είναι σύμβολο ατσαλενιας ισχύς, τροφός και βέβαια η μυτερη κορυφή του υποδεικνύει την λεπτοφυεστερη κατάσταση της ύλης η οποία μετατρέπεται σε ενέργεια και φεύγει ψηλά...😇😊

  • @AndreasKoutris
    @AndreasKoutris ปีที่แล้ว +17

    Κυρια Κουλιζακη καλημερα. Με συγκινηση βλεπω το υψωμα "πανι" η, "Κυθηριων". Στο λοφο αυτο, πηγαιναμε εκδρομη οτα ημουν στο δημοτικο σχολειο "2 Καλαμακιου". Στην κορυφη, εχει μια καθοδικη τρυπα, εχουν ριξει μπαζα, που καταληγει σε σηραγγα και εχει εξοδο στο βορειο μερος του λοφου. Πολλες φορες, εμεις τα παιδια, σερνωμαστε μεσα στην σηραγγα και βγαιναμε στην κορυφη. Εκει στην κατοχη, οι Γερμανοι ειχαν ριξει μπετον και ειχαν τοποθετησει ενα αντιαεροπορικο πυροβολο, για προστασια του αεροδρομιου του Ελληνικου, τοτε Χασανι. Διπλα απο το αντιαεροπορικο, υπηρχε τετραγωνο κτισμα, σημερα μονο τα θεμελια, για τα μαγειρεια τους. Τα σεβη μου και παντα να σας βλεπουμε.

    • @eleni.orithia
      @eleni.orithia ปีที่แล้ว +3

      Σημαντικές πληροφορίες, ευχαριστούμε για το πολύτιμο μοίρασμα.

    • @AndreasKoutris
      @AndreasKoutris ปีที่แล้ว

      @@eleni.orithia Σας ευχαριστω που μου απαντησατε. Να ειστε παντα καλα.

    • @user-rk1lm9ej4k
      @user-rk1lm9ej4k ปีที่แล้ว +1

      Καλησπέρα! Πρέπει να υπήρχε και άλλη σύραγγα που όταν εμείς είχαμε μπει, στα μέσα της δεκαετίας του 80, σταμάταγε σε μικρή αίθουσα. Από την βόρεια πλευρά είχαμε μπει και δεν φαινόταν να είχαν πέσει μπάζα εκεί που τερμάτιζε.

    • @AndreasKoutris
      @AndreasKoutris ปีที่แล้ว

      @@user-rk1lm9ej4k Αυτη η συραγγα που λεω, ηταν ανοιχτη και απο πανω απο το υψωμα και απο το βορειο μερος, εκει διπλα απο τις καμαρες. Με την πρωτη ευκαιρια θα παω να δω και να ξανα θυμηθω τα παλια. Δεν θυμαμαι να ειχε και δευτερη συραγγα.

  • @mariacontos2715
    @mariacontos2715 หลายเดือนก่อน

    Βλέπω πολλές φορές τις εξαιρετικές και πολύτιμες παρουσιάσεις σας και κάθε φορά εμπνεόμαι. Να είστε πάντα καλά κι ευλογημένη!!!

  • @aristotelisdanos8836
    @aristotelisdanos8836 ปีที่แล้ว +14

    Υπάρχει Πάνειον Όρος και στην Κερατέα ( Αττικής ).
    Το οποίο κ αυτο φυσικά αποκαλούν Πανί.

  • @user-jz6gh2kt7u
    @user-jz6gh2kt7u ปีที่แล้ว +5

    Ότι καλύτερο έχω ακούσει για τον Μέγα Παν.❤️❤️

  • @achilleas8558
    @achilleas8558 ปีที่แล้ว +5

    Εισαι αγαπημενη ψυχη, ευχαριστω θερμα για ολα τα γνωστικα προσφερεις σε ολους μας.

  • @ioannispavlidis4666
    @ioannispavlidis4666 ปีที่แล้ว +5

    Καταπληκτικές πληροφορίες. Ευχαριστούμε

  • @eleftheriadias5119
    @eleftheriadias5119 ปีที่แล้ว +8

    Πόσο όμορφα και κατανοητά είναι μαζί σου όλα γλυκό μου κορίτσι!

  • @mariannaglynou5739
    @mariannaglynou5739 ปีที่แล้ว +7

    Θα το παρακολουθήσω κι άλλες φορές. Εξαιρετική όπως πάντα η σεμνότητα σου Ελένη 🙏

  • @reapapafoti937
    @reapapafoti937 ปีที่แล้ว +4

    Θερμά ευχαριστώ για την υπέροχη παρουσίαση🌺

  • @achilleas8558
    @achilleas8558 ปีที่แล้ว +6

    Εξαιρετικη οπως παντα.. να εισαι καλα & ευτυχισμενη.

  • @mirtiamirtia2198
    @mirtiamirtia2198 ปีที่แล้ว +13

    Τι εκπληξη που ειδα το λοφο Πανι. Μενω κοντα και το επισκεπτομαι συχνα. Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι πως ο Δημος Αλιμου ενω το συντηρει τοσο καλα δεν εχει βαλει ουτε μια επιγραφη που να δειχνει οτι ειναι αρχαιολογικο σημειο. Δεν εχει την παραμικρη επισης επιγραφη που να εξηγει οτι η ονοματοδοσια προερχεται απο τον Πανα και οτι αποτελουσε λατρευτικη τοποθεσια. Πιστευω οτι σχεδον κανεις απο εμας που το επισκεπτομαστε δεν γνωριζει οτι το ονομα προερχεται απο τον Θεο Πανα, και οτι οι σπηλιες που βλεπουμε ηταν τοποι λατρειας.Το πολιτιστικο τμημα του Δημου θα πρεπει να ενεργοποιηθει και να αποκαταστησει αυτα τα θεματα οχι μονο στο Πανι αλλα και οπου βρισκονται αρχαιοτητες στο Δημο. Οι αρμοδιοι του Δημου και του πολιτιστικου τμηματος στερουνται πολιτιστικης αισθησης τελικα. Κυριε Κονδυλη ενεργοποιηθειτε. Ποσο χαρηκα που ακουσα τον Υμνο του Πανος στο παρκο μας! Ευχαριστω κυρια Κουλιζακη για τις γνωσεις που μου προσφερατε και για το οτι ξανα ακουστηκε ο Υμνος του Πανος στο μερος που λατρευοταν!

  • @bernardheathaway9146
    @bernardheathaway9146 ปีที่แล้ว +6

    Τέλεια παρουσίαση για τον αγαπημένο μου θεό! Δίνει το κάτι άλλο το ότι γίνεται σε αυτή την τοποθεσία, μπράβο σας!

  • @user-ds6qd3mi4m
    @user-ds6qd3mi4m ปีที่แล้ว +5

    Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ!!!♡
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ=ΕΛΕΥΘΕΡΗ (ΨΥΧΗ,ΠΝΕΥΜΑ+ΣΩΜΑ),ΑΓΑΠΗ,ΥΓΕΙΑ,ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ,ΑΦΘΟΝΙΑ,ΑΡΜΟΝΙΑ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ +ΟΤΙ ΕΣΥ ΑΛΛΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ...

  • @user-sv4fx2kk4j
    @user-sv4fx2kk4j 8 หลายเดือนก่อน +2

    Τι απίθανο!!

  • @panagiotis7946
    @panagiotis7946 ปีที่แล้ว +12

    Αριστη τοποθετηση.Αξιζει επισης μια αναλυση για τον μυθο του Πανθεα καθως και την μεταμορφωση του Ακταιωνα.

  • @koulakremastioti8314
    @koulakremastioti8314 ปีที่แล้ว +6

    Σας ευχαριστούμε. Εξαιρετική παρουσίαση.

  • @user-ci7xt9in6b
    @user-ci7xt9in6b ปีที่แล้ว +6

    Παν-εύ-μορφη όπως πάντα , η Ελένη

  • @Midia432
    @Midia432 ปีที่แล้ว +5

    Mpravo!✌️Euxome ta kalitera.👍👍👍👍👍❤️❤️❤️

  • @user-lx9no3yt8c
    @user-lx9no3yt8c ปีที่แล้ว +7

    Ἔρρωσο καὶ εὐδαιμόνει!.

  • @fotisg84
    @fotisg84 ปีที่แล้ว +5

    Thanks

  • @stellapolyzwi4807
    @stellapolyzwi4807 ปีที่แล้ว +5

    Ευγε Ωρείθυια!!!! Επίσης, θερμές ευχαριστίες εις το κανάλι των Φρυκτωριών!!

  • @giorgoschristofis6670
    @giorgoschristofis6670 ปีที่แล้ว +6

    Πολύ πολύ. ΚΑΛΉ!

  • @achilleas8558
    @achilleas8558 6 หลายเดือนก่อน +1

    Ευγε !

  • @nikwili8964
    @nikwili8964 ปีที่แล้ว +6

    Πάντα εξαιρετική ή Ελένη!

  • @anastasiat-9014
    @anastasiat-9014 ปีที่แล้ว +4

    Ευχαριστουμε για το ωραιο μαθημα πατριδογνωσιας!

  • @dimitrisorestis2983
    @dimitrisorestis2983 ปีที่แล้ว +4

    Πνευματικότητα ή εξαφάνιση σάν Έλληνες, μπράβο σου

  • @giwrgosgkikas2860
    @giwrgosgkikas2860 ปีที่แล้ว +5

    Ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση του θέματος του θεσσαλικού ιππικού περιμένω και άλλες διαλέξεις ευχαριστώ πολύ.

  • @georgecrisdo
    @georgecrisdo ปีที่แล้ว +4

    Συγχαρητήρια για την εκπομπή

  • @Pavloskanenas
    @Pavloskanenas ปีที่แล้ว +5

    Μου άρεσε παρά πολύ το βίντεο . Εξαιρετική Ελένη. Εύγε .

  • @nikkiva7
    @nikkiva7 ปีที่แล้ว +6

    Καταπληκτικό, ευχαριστούμε πολύ 🥰

  • @theklametaxa1928
    @theklametaxa1928 ปีที่แล้ว +3

    ΕΥΓΕ!!!!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

  • @user-ns1me4gq3d
    @user-ns1me4gq3d 4 หลายเดือนก่อน

    Είσαι η καλύτερη δασκάλα,γράφω λέξη λέξη όσα αναφέρεις, εύγε

  • @ioannisdimitrakopoulos4589
    @ioannisdimitrakopoulos4589 ปีที่แล้ว +3

    Σέ ευχαριστούμε πολύ.

  • @sakisSAVAGER
    @sakisSAVAGER ปีที่แล้ว +4

    Ευχαριστούμε για το υπέροχο βίντεο!

  • @hippydjkit9913
    @hippydjkit9913 ปีที่แล้ว +4

    Επισης ομορφη κυρια Ελενη.....ειδικα τα του "πανικου" ειναι γεματα ελπιδα για ζωη.....τα σεβη μου.....θα μας μιλησετε και για τον Κωμο καποια στιγμη......

  • @chrisachrisoula5437
    @chrisachrisoula5437 ปีที่แล้ว +3

    Εξαιρετική!

  • @koulakremastioti8314
    @koulakremastioti8314 ปีที่แล้ว +3

    Σας ευχαριστούμε

  • @marinoskoutoulas7331
    @marinoskoutoulas7331 ปีที่แล้ว +4

    Συγχαρητήρια!!!

  • @nikostriplis7314
    @nikostriplis7314 ปีที่แล้ว +6

    ευγε

  • @lazarosmavridis191
    @lazarosmavridis191 ปีที่แล้ว +5

    Σας ευχαρισθούμε.
    Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να κάνετε μία εκμπομπή σχετικά με την Ιστορία της Μουσικής και την εξέλιξή της στην Αρχαία Ελλάδα, εάν δεν έχετε κάνει ήδη.

  • @FousmanFous
    @FousmanFous ปีที่แล้ว +5

    ❤❤❤

  • @user-xh9ri4yh3u
    @user-xh9ri4yh3u ปีที่แล้ว +4

    πολύ καλό φίλε μου ΜΠΡΆΒΟ

  • @bagiakaratasou6893
    @bagiakaratasou6893 ปีที่แล้ว +2

    Ευχαριστώ γι 'αυτες τις πληροφορίες.Σας παρακολουθω χρόνια.Γιατι δεν λέγεται λόφος Πανός;Και χρησιμοποιείται η δοτική;

  • @user-el9xz1pk7n
    @user-el9xz1pk7n ปีที่แล้ว +3

    σε αγαπω

  • @user-ht9ql9cx9w
    @user-ht9ql9cx9w 11 หลายเดือนก่อน +3

    Ω φιλε ΠΑΝ ...

  • @nezperce2767
    @nezperce2767 ปีที่แล้ว +2

    άρα λοιπόν αποδεχόμαστε τρία πράγματα. 1 ο συμβολισμός είναι πίσω από κάθε πραξη - ενέργεια μορφή η εικόνα μέσα σε κάθε ιστορία που καταγράφουν. 2 Δεν πιστεύουν σε συμπτώσεις και τύχη δεν συνάδουν - συμβαδίζουν και τα δυο. 3 Δίνουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και αριθμητικους συμβολισμούς ( 12- 3 κλπ) που τους βρίσκουμε και σήμερα. Το κέρας θεωρω ότι σημαινει γνωση (αρνητική - θετικη εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου,)

  • @user-oy4me4ok2v
    @user-oy4me4ok2v ปีที่แล้ว +3

    Συγχαρητήρια γιά τίς εκπομπές σας.
    Γιατί όμως τονίζεται τό ωρείθυια στό εί, καί όχι στό υί, κατά τό ευφυία, ιδιοφυία, καθεστηκυία.

    • @eleni.orithia
      @eleni.orithia ปีที่แล้ว +7

      Σας ευχαριστώ.
      Γιατί είναι όνομα που προκύπτει από το "ὄρνυμι" και το "θύω", έτσι θα το βρείτε και στον "Φαίδρο" του Πλάτωνος (229b) στο αρχαίο πρωτότυπο κείμενο. Δεν είναι μετοχή Παρακειμένου , όπως η "καθεστηκυία".

  • @user-ue3cm2qw5d
    @user-ue3cm2qw5d ปีที่แล้ว

    Θα μπορουσατε σας παρακαλώ να εξηγησετε πως χάθηκε στα αρχαία ελληνικά, δοτική πτώση, και το απαρέμφατο? Ευχαριστώ πολύ!

  • @iasonthegreek5670
    @iasonthegreek5670 ปีที่แล้ว +1

    ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΛΑ? ΠΡΟΒΙΑ ΛΑΓΟΥ?

  • @georgecrisdo
    @georgecrisdo ปีที่แล้ว

    Έχει καμία σχέση με τον Διόνυσο;

  • @is6655
    @is6655 ปีที่แล้ว +4

    Συμφωνείτε ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι παρακλαδι της πρωτης ινδοευρωπαικης γλώσσας;υπάρχει κάποια άλλη θεωρία;

    • @user-up8ghpur554
      @user-up8ghpur554 ปีที่แล้ว +2

      ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΙΝΔΟΕΥΠΩΠΑΪΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΟΥΤΕ ΦΥΛΗ !! ΟΥΔΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΟΥΤΕ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ!!!! ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑΣ, ΓΥΡΩ ΣΤΟΝ 18ον ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΑΝΟΗΣΙΑ! ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΑΡΠΑΞΑΝ ΟΙ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΗΝ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΛΟΓΙΚΑ: ΜΙΑ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΛΙΑ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ, ΜΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΤΑΣΗ;; ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ!!! ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ - ΠΟΛΗ - ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ;;; ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ, ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΕΚΔΗΛΗ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΛΙΑΣ, π. χ. ΚΡΗΤΩΝ, ΘΕΣΣΑΛΩΝ, ΚΥΠΡΙΩΝ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΑ ΙΔΙΑ! ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΓΑΛΛΟΦΩΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ, ΑΣ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΗ Η ΛΟΓΙΚΗ.

    • @panagiotis7946
      @panagiotis7946 ปีที่แล้ว +2

      η ελληνικη γλωσσα εναι αυτουσια του ελλαδικου χωρου απο την παλαιολιθηκη εποχη και παντα.

    • @panagiotisargyratos719
      @panagiotisargyratos719 ปีที่แล้ว

      Αυτή είναι η εκδοχή για γκόεμ. Ρίξε μια ματιά στον πολιτισμό των Μινωϊτών και των Αιγαιατών. Οι Έλληνες σίγουρα πήραν από τη γνώση που υπήρχε, δεν είχαν κόμπλεξ κατωτερότητας, όμως δεν αντέγραψαν κανέναν. Με αυτή την έννοια το αλφάβητο ( δεν απορείς γιατί πήρε έτσι το όνομα του) είναι έργο Ελλήνων, όπως και η γραφή με τα ανεξάρτητα φωνήεντα και σύμφωνα (και αριστερά προς δεξιά ), η οποία εμπλουτιζότανε και καλυτέρευε συνεχώς στη γραπτή της μορφή για πολλά χρόνια. Όσο για τους ινδοευρωπαίους ποιοι ήταν αυτοί ; τι πολιτισμό άφησαν ; Αν ήταν μεγαλύτερος των Μινωϊτών γιατί δεν άφησε ίχνη, άλλωστε το ερώτημα σου παλιό είναι, υπήρξε από την εποχή της κλασικής αρχαιότητας, άσε που στην εποχή των παγετώνων δεν μπορούσε να ζήσει άνθρωπος εκεί. Μην ξεχνάς πως στο Αιγαίο γεννήθηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός, οι Αιγαιάτες είχαν εμπορικές συναλλαγές σχεδόν με όλους τους πολιτισμούς. Πήγαιναν παντού, έδιναν προϊόντα και έπαιρναν πρώτες ύλες και αποίκησαν όλες τις πρόσφορες περιοχές, μακρινές και κοντινές. Σκελετοί Αιγαιατών βρέθηκαν ως και στη Δανία (εξετάστηκαν με τη τη μέθοδο του DNA), ενώ λογαριασμοί και προϊόντα τους βρέθηκαν σε λαούς της Μεσοποταμίας. Για τις απορίες σου, ρίξε μια μάτια στα μουσεία του, ξεκινώντας από αυτά της Κρήτης και της Σαντορίνης.

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  ปีที่แล้ว +7

      Καλησπέρα σας. Μπορείτε να αναζητήσετε από την επίσημη θέση της Ακαδημίας Αθηνών και συγκεκριμένα του τότε Προέδρου αυτής κου Κουνάδη, όπου αναφέρετε και εκεί ρητά ότι η Ινδοευρωπαϊκή θεωρία είναι ένα κατασκεύασμα των σύγχρονων μηδενιστών της ιστορίας. Σας ευχαριστούμε.

    • @SpirosTsoukis
      @SpirosTsoukis ปีที่แล้ว

      @@Fryktories-Web-TV Πολύ σωστά....

  • @Terms-and-Conditions
    @Terms-and-Conditions ปีที่แล้ว +1

    2 λεπτα εισαγωγη😬☠😱

  • @newreast3904
    @newreast3904 ปีที่แล้ว +1

    που θα βρω προβια λαγου;

  • @DIMM166
    @DIMM166 ปีที่แล้ว +6

    Δοτικη πτωση ..Τω Πανι αθεοφοβη !!!

    • @eleni.orithia
      @eleni.orithia ปีที่แล้ว +2

      Σε εκείνο το σημείο έδωσα την απόδοση, καθώς έχω ήδη προαναφέρει ότι είναι "τῷ Πανί" αναφέρομενη στον χώρο προηγουμένως, αλλά όποιος θέλει να βγάλει την χολή του, θα την βγάλει ό,τι και να πω :) Ανταποδίδω στο "αθεόφοβη" το "γραφικός" και σας αφήνω να περάσετε ανενόχλητος στο επόμενο βίντεο που θα παρακολουθήσετε μόνο και μόνο για να το παίξετε έξυπνος.

    • @AndreasKoutris
      @AndreasKoutris ปีที่แล้ว

      Το αναφερει. Στο 3- 3,50 λεπτο. Στο αλλο που αναφερθηκες, μαλλον ειναι εκ παραδρομης.

    • @Vasiloustas
      @Vasiloustas 11 หลายเดือนก่อน

      Αυτοκριτική και αλλάζει όλος ο κόσμος μας προς το καλό.
      ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ....
      Έτσι για να μην ξεχνάμε και το
      τι εστι ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
      ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΟΥΤΕ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
      ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

  • @panaslll
    @panaslll ปีที่แล้ว +9

    ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΥΚΑΙΟ ΚΟΥΡΟ ΠΑΝ...!!! (ΕΥΟΙ =ΥΓΕΙΑ + ΕΥΑΝ =ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΒΓΗΚΕ Η ΛΕΞΗ ΒΙΒΑ Κ ΕΒΙΒΑ).-