Valk review: Hoora vs Ottenhome

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ส.ค. 2021
  • Een boot huren: een Valk is een Valk, toch? Op het eerste gezicht wel, maar als je dichterbij komt zijn er grote verschillen in de afwerking en details. We vergelijken de praktische zaken van een boot van Ottenhome met een boot van Hoora. Luikjes, rolfok, maststrijksysteem, zelfs de kleurcodering van de vallen is anders. Het is duidelijk dat de Hoora valk het resultaat is van jarenlange kaizen, oftewel heel veel kleine verbeteringen en oog voor detail.
  • กีฬา

ความคิดเห็น • 15

  • @frankdenberger7880
    @frankdenberger7880 2 หลายเดือนก่อน +2

    Interessant en chappeau voor Hoora!

  • @gregorschleussner9024
    @gregorschleussner9024 ปีที่แล้ว +1

    Super vid. Thanks. 👍 The gas cylinder in the mast is a great feature more boats should have….super handy!

  • @tinustrekeend
    @tinustrekeend ปีที่แล้ว +1

    Echt leuk uitgelegd! Thanxs.

  • @berendbmx
    @berendbmx ปีที่แล้ว +3

    Goede video man! Thanks voor deze

  • @robverhaegen2177
    @robverhaegen2177 ปีที่แล้ว +2

    Dank! Heldere uitleg! Is er ook een video over een rif leggen?

    • @Nichomachus
      @Nichomachus  ปีที่แล้ว

      Hoi Rob, nee nog niet maar misschien ben ik volgende week in de gelegenheid er een te maken!

  • @mennovanrij9334
    @mennovanrij9334 11 หลายเดือนก่อน +2

    Ben je het belangrijkste verschil vergeten te benoemen: de kraanlijnen! 100% een veiligheidsaspect bij huurvalken. En Hoora scoort daar 'dubbele punten' op, zeg maar. Maar gezien de manier waarop je hijst en strijkt (vanuit de mik...), vermoed ik dat je de kraanlijn nooit gebruikt of erger. Ik leg het hieronder uit:
    Hijsen en strijken vanuit de mik is voor een huurder dé manier om zijn/haar borg kwijt te raken: lijn zit om de mik, wordt mee omhoog getild tijdens het hijsen en gaat overboord. Of: het zeil vouwt zich om de mik en scheurt tijdens het hijsen. Daarom: de kraanlijn.
    De kraanlijn is ook een veiligheidsattribuut: bij het hijsen zorg je dat de bemanning "...aan de kant vd kraanlijn" staat: als de gaffel valt (makkelijk met twee gelijkgekeurde vallen!), valt 'ie tegen de kraanlijn aan, maar komt niet over de hoofden van de bemanning en valt niet op zijn/haar/hun hoofd.
    De Hoora-valk scoort dubbele punten: die heeft een dubbele kraanlijn! De gaffel wordt altijd gehesen binnen deze dubbele kraanlijn. Waar je ook staat in de kuip: je kunt de gaffel niet op je hoofd krijgen.
    Overigens kan iedere verhuurder je vertellen dat 99/100 keren het omslaan het gevolg is van de grootschoot in de klem/om de bolder. Ondingen zijn het.

    • @Nichomachus
      @Nichomachus  11 หลายเดือนก่อน

      Of je de kraanlijn wel of niet gebruikt is een kwestie van smaak. Ik vind dat hij in de weg zit waardoor er vaker dingen ergens blijven haken met hijsen of mast zetten. En ik heb het zo geleerd en ik ben het zo gewend. Ik ken ook mensen die wel een kraanlijn gebruiken en dat lijkt ook prima te gaan dus ik keur het goed. Wat betreft de mik die overboord kan schieten: dat is een reeel probleem en daarom heeft hoora de mik zo gemaakt dat je hem een kwartslag moet draaien om hem los te halen, precies om dit te voorkomen. Ik heb misschien wel 1000 keer het zeil gehesen op zo’n boot en ik heb de mik nog niet verloren.

    • @mennovanrij9334
      @mennovanrij9334 11 หลายเดือนก่อน +2

      @@Nichomachus Dank. Het feit dat Hoora de mik zo gemaakt heeft dat 'ie een kwart-slag moet draaien is natuurlijk een perfecte oplossing. Maar ze doen dat alleen omdat ze de ervaring hebben die ik al beschreef: niet iedereen is zo handig(...) om de mik 'op de boot te laten'. Een verhuurder in de buurt van de Beulakker had 20 jaar geleden al de oplossing: hij had aan iedere mik een langwerpige boeitje geknoopt. Met net genoeg drijfvermogen om alles aan de oppervlakte te houden. Ook een ervaringsdeskundige zullen we maar denken.

  • @lars1652
    @lars1652 2 ปีที่แล้ว +2

    Wauw

  • @Rene-xh8vn
    @Rene-xh8vn ปีที่แล้ว +2

    Waar kun je een Hoorna valk in Friesland huren?

  • @justadutchman5169
    @justadutchman5169 ปีที่แล้ว

    👍👊

  • @rhbvkleef
    @rhbvkleef 9 หลายเดือนก่อน +1

    Het feit dat de klauwval en de piekenval niet kunnen worden omgewisseld op de Hoora valk is wat mij betreft een enorm nadeel. Zo kan je onder een tweede rif niet de vallen omwisselen om de hoek van de val op de piek te verbeteren. Dit zal dus zorgen voor een minder mooi achterlijk op je zeil.

    • @Nichomachus
      @Nichomachus  8 หลายเดือนก่อน

      Dat is een goeie! Ik denk nog steeds dat het voor een huurboot een goed idee is, maar ik zal ze de volgende keer eens omwisselen als ik een dubbel rif nodig heb, en eens kijken of het achterlijk beter wordt (is nu niet zo strak nee). Ik heb altijd wel wat losse musketonhaken en harpjes en ringen bij me voor “aanpassingen” 😅