Η έννοια του Κρόνου στην ελληνική μυθολογική παράδοση - Παρμενίδης Ιωάννης Μπουσίου

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 พ.ย. 2021
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «Η έννοια του Κρόνου στην ελληνική μυθολογική παράδοση».
    Αναλύει ο κ. ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΣΙΟΥ, Πολιτισμολόγος.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
    Ένα από τα σπουδαιότερα μυθολογικά αρχέτυπα της ελληνικής μυθολογίας είναι ο Τιτάνας Κρόνος.
    Ο Κρόνος αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά Τιτάνα ενώ ταυτόχρονα ήταν ο ηγέτης όλων των Τιτάνων κατά τη διάρκεια της περιβόητης Τιτανομαχίας. Είναι γνωστό ότι ο Κρόνος, μαζί με την αδελφή του Ρέα που ήταν και σύζυγός του, ήταν γεννήτορες των πρώτων 6 μεγάλων Θεών της 4ης γενιάς, και συγκεκριμένα του Ποσειδώνος, του Άδου, της Δήμητρας, της Ήρας, της Εστίας και του Διός.
    Στην παρούσα ομιλία θα ξεκινήσουμε από το μυθολογικό ορίζοντα και εκτός από την γενεαλογία του θα παραθέσουμε συνοπτικά όλες τις εκφάνσεις του στην μυθολογική παράδοση. Η κυρίαρχη όμως στόχευση της παρουσιάσεώς μας είναι διαφορετική και εδράζεται σε δύο θεματολογικούς άξονες.
    Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι να αντιταχθούμε σε ό,τι ειδικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει λεχθεί για τον Κρόνο σε αρκετά βιβλία αλλά και σε χιλιάδες άρθρα που δημοσιεύονται στα κάθε είδους ηλεκτρονικά έντυπα, στα οποία αυτό το τεράστιο μέγεθος αντιμετωπίζεται ως αρνητικό αρχέτυπο, ως κακεντρεχής Θεός με σκοτεινές δήθεν προεκτάσεις. Θα αποπειραθούμε λοιπόν να αποδείξουμε ότι ουδόλως αυτό το συμπέρασμα είναι ορθό, και αυτό θα επιτευχθεί παρουσιάζοντας τις περιγραφές για τον Κρόνο των πρωτοτύπων αποκλειστικά κειμένων της αρχαίας γραμματείας.
    Ο δεύτερος άξονας, σε συνάρμοση βεβαίως με τον πρώτο, είναι να διασαφηνίσουμε τον αποσυμβολισμό όλων μυθολογικών παραδεδομένων του μεγίστου Τιτάνος, όχι από την δική μας υποκειμενική και πολλές φορές αυθαίρετη πλευρά, αλλά βασιζόμενοι αποκλειστικά στους αποσυμβολισμούς που μας παρέδωσαν τεράστια μεγέθη συγγραφέων της αρχαίας γραμματείας μας, που, όπως θα δούμε, πολλά από αυτά μας είναι εντελώς άγνωστα.
    Τελικός σκοπός του εν λόγω τεκμηριογραφήματος, που οι Φρυκτωρίες μας έκαναν την τιμή να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό, είναι να αντιστρέψουμε ή δυνατόν την επικρατούσα, δυστυχώς μη θετική, έννοια αυτού του φωτεινού μυθολογικού παραδεδομένου της ελληνικής μυθολογίας, του Κρόνου.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
    Ο Παρμενίδης Ιωάννης Μπουσίου γεννήθηκε στην Κατερίνη Πιερίας, όπου μεγάλωσε και έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές.
    Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία κατά τα έτη 1996-1997 ως Νοσοκόμος - Τραυματιοφορέας στο Υγειονομικό του Πεζικού.
    Είναι πτυχιούχος του Τμήματος "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό" του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού στην "Πολιτική Διαχείριση & Σχεδιασμό Υπηρεσιών Υγείας" από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
    Επίσης είναι πτυχιούχος "Βοηθός Φυσικοθεραπευτή", "Νοσηλευτής Τραυματολογίας", "Νοσηλευτικής Χειρουργείου" και πτυχιούχος "Διασώστης-Πλήρωμα ΕΚΑΒ".
    Σήμερα εργάζεται στο Υπουργείο Υγίειας & Πρόνοιας ως Διασώστης σε πλήρωμα ΕΚΑΒ.
    Συμμετέχει ως ερασιτέχνης ηθοποιός στην θεατρική ομάδα «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» και την ομάδα χορού & τέχνης «Ατραπός» με την οποία αποπειράθηκε την πρώτη παγκόσμια αναπαράστασης της τραγωδίας «Κρήτες» του Ευριπίδη. Είναι υπεύθυνος για την ανασύσταση αρχαίων τελετουργικών δρωμένων.
    Αρθρογραφεί σε περιοδικά & εφημερίδες και έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια.
    Είναι έγγαμος και έχει δύο τέκνα.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κον Παρμενίδη Ιω. Μπουσίου για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής της ομιλίας και την άδεια ανάρτησής της στο διαδίκτυο.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ความคิดเห็น • 106

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  2 ปีที่แล้ว +24

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

    • @DemetriosMPapadakes
      @DemetriosMPapadakes 2 ปีที่แล้ว +4

      Σχεδόν όλα όσα λέγονται στο βίντεο είναι παρερμηνείες και στρεβλώσεις και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αυθεντική ελληνική αντίληψη και κοσμοθέαση για τον Κρόνο.

    • @DemetriosMPapadakes
      @DemetriosMPapadakes 2 ปีที่แล้ว +3

      Είναι σύγχρονες ερμηνείες που δεν είναι τυχαίες, διότι θέλουν να γίνουν οι Έλληνες λάτρεις του Κρόνου, τον τρισκατάρατο αγκυλομητη, τον οποίο έχει εγκλωβίσει ο μέγιστος Πατέρας μας Ζηνας μέσα στα Τάρταρα.

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  2 ปีที่แล้ว +3

      Καλησπέρα σας. Λόγω του ότι απευθυνθήκατε σε εμάς και όχι στον ομιλητή, θα σας ζητήσουμε να τεκμηριώσετε αυτό που αναφέρατε. Παρακαλώ την τεκμηρίωσή σας να την αποστείλετε στο e-mail του καναλιού.

    • @disqussdisqass2191
      @disqussdisqass2191 ปีที่แล้ว

      @@Fryktories-Web-TV Εχει απόλυτο δίκιο ο κύριος Παπαδάκης. Πώς τα προβάλετε αυτά, ποιός χρηματοδοτεί αυτή την στρέβλωση της Ιστορίας?
      Πείτε μας έναν ναό αφιερωμένο στον Κρόνο από τους αρχαίους Έλληνες..
      Πείτε μας έναν αρχαίο 'Ελληνα που θυσίασε το παιδί του όπως ο Αβραάμ ή όπως αποπειράθηκε ο Αγαμέμνων γιατί έτσι του "πρόσταξε" το ανατολίτικο ιερατείο του.
      Πείτε μας γιατί ονομάστηκε Κρόνιος ο λόφος πάνω από το στάδιο στην Αρχαία Ολυμπία. Μήπως εκεί ήταν το καλύτερο σημείο να παρακολουθεί τους αγώνες πάνω από το στάδιο ο ξενόφερτος Κρόνιος βασιλιάς? Ο ...αγκυλομύτης (γαμψομύτης) Πέλοπας ο Ταντάλειος (Ατλάντιος), παππούς του Αγαμέμνονα?
      Τυχαία τους ονομάζουν όσοι γνωρίζουν Ιστορία Άτλαντες Κρόνιους?
      Δεν είναι χαζοί, ψαγμένοι είναι!

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  ปีที่แล้ว

      Καλησπέρα σας. Η προβολή των ιστορικών-μυθολογικων απόψεων από ομιλητές με πανεπιστημιακά εχέγγυα είναι αποδεκτή από εμάς. Οι όποιες αντιρρήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες επί των θεμάτων που αναπτύσσονται από τους ομιλητές, είναι αποδέκτες αρκεί να προέρχονται από επιστήμονες με πανεπιστημιακά εχέγγυα και τεκμηρίωση.

  • @user-ml3oz2eg5c
    @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +17

    Σας ευχαριστώ όλους για την παρακολούθηση της πρεμιέρας της ομιλίας μου
    ειδικά το κανάλι των Φρυκτωριών που επιμελήθηκε τόσο όμορφα το μοντάζ αλλά και τα ειδικά εφέ.

  • @panagislefkokilos3082
    @panagislefkokilos3082 5 หลายเดือนก่อน +4

    σε ολες αυτες τις υπεροχες εκπομπες που κανετε κατι που ακομα και ενδομυχα ριζωνει μεσα στην ψυχη μας και στο νου μας ειναι η ομορφια της ελληνικης γλωσσας η οποια αποτυπωνεται και σε ολα τα ελληνικα κτισματα και αγαλματα .σας ευχαριστουμε για τις υπεροχες εκπομπες σας

  • @jennypappa5643
    @jennypappa5643 ปีที่แล้ว +2

    Τις ευχαριστίες μου στις φρυκτωρίες και στον κύριο Παρμενίδη προσωπικά!

  • @dimitris6149
    @dimitris6149 2 ปีที่แล้ว +5

    Παρμενίδης Ιωάννης ωραίος ευχαριστώ

  • @EPIKOINONIAable
    @EPIKOINONIAable 2 ปีที่แล้ว +6

    Μπράβο στον ομιλητή!
    Μπράβο και στις Φυκτωριες!

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว

      Σε ευχαριστούμε Νικόλαε

  • @stathis911979
    @stathis911979 2 ปีที่แล้ว +6

    Πολλά συγχαρητήρια.Ετσι πρέπει να παρουσιάζουμε τις αρχαίες γιορτές,μύθους,θεούς κτλ μόνο με τα κείμενα για να γνωρίζουμε τι έγραψαν για αυτά και τι πίστευαν τότε για αυτά και όχι με τις δικές μας ερμηνείες μετά από 2500 χρόνια να θεωρούμε τον Κρόνο δυνάστη η αρνητική θεότητα....

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว

      Ακριβώς Ευστάθιε!

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 2 ปีที่แล้ว +9

    Συγχαρητήρια για το θέμα που διαλέξατε, κύριε Μπουσίου. Ο Κρόνος ίσως είναι η πιο παρερμηνευμένη θεότητα! Πολύ σοφά λοιπόν το είχε θέσει κι ο Ηράκλειτος: «Πόλεμος πάντων πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς», με πολύ βαθειά ερμηνεία!

  • @user-js3ib6se2m
    @user-js3ib6se2m ปีที่แล้ว +5

    Ο τύραννος Γέλων, όταν ενίκησε του Καρχηδονίους κοντά στην Ιμέρα της Σικελίας και συνθηκολογούσε προς αυτούς, μολονότι ήταν εχθρός, τους ανάγκασε να περιλάβουν στις συνθήκες και έναν όρο, κατά τον οποίο, θα έπαυαν εις το εξής να θυσιαζουν τα τέκνα των προς τιμήν του Κρόνου. (ΑΠΟ ΤΑ ΗΘΙΚΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ)

  • @user-qo9kw3rt1q
    @user-qo9kw3rt1q 2 ปีที่แล้ว +9

    Ευχαριστουμε τισ Φρυκτωριεσ και τον Παρμενιδη για την αναλυτικη παρουσιαση γιατι υπαρχουν καποιοι που παρουσιαζουν τον Κρονο ωσ αρνητικη Θεοτητα ,δεν καταλαβαινω γιατι εχουν τετοια αποψη ενω φαινεται να εχουν αρκετεσ γνωσεισ για την Ελληνικη γραμματεια την φιλοσοφια και την ιστορια μασ , ΠΗΓΑΣΟΣ.

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +1

      Σε ευχαριστούμε και εμείς με την σειρά μας Αθανάσιε!

  • @gkas6242
    @gkas6242 2 ปีที่แล้ว +5

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ανώτερη και ανώτατη η ερμηνεία Σας ,με βοήθησε πάρα πολύ να καταλάβω πολλά πράγματα ,Σας ευχαριστώ πολύ

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +1

      Και δική μας η Χαρά της ακροάσεως της ομιλίας μας!

  • @IRO-CRETE
    @IRO-CRETE 2 ปีที่แล้ว +6

    Ευχαριστουμε πολυ...!!! Μια άλλη προσέγγιση... μόνο μια παρατηρησουλα...για τις επόμενες διαλέξεις σας που εναγωνίως περιμενουμε...να μιλάτε λίγο πιο αργά...για να πιάνουμε το νόημα εμεις οι μη μυημενοι!

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว

      Ηρώ έχεις απόλυτο δίκαιο είναι μια επισήμανση που και οι Φρυκτωρίες μου έκαναν θα προσπαθήσω την επόμενη φορα!

  • @khristokhristo9626
    @khristokhristo9626 ปีที่แล้ว +2

    Πολυ καλη εργασια, πολυ καλη !

  • @nikoletatsivili7697
    @nikoletatsivili7697 2 ปีที่แล้ว +5

    Καταπληκτικό !!!!! Άνοιξε η καρδιά μας Ευχαριστίες

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +1

      Σε ευχαριστούμε Νικολέτα!

  • @panospapadopoulos8026
    @panospapadopoulos8026 2 หลายเดือนก่อน

    Ευχαριστούμε!!

  • @mimicakouri5705
    @mimicakouri5705 2 ปีที่แล้ว +6

    Συγχαρητήρια για την εξαιρετική παρουσίαση για την έννοια του Κρόνου. Η αναφορά σας στον Σπυρίδωνα Νάγο με εντυπωσίασε γιατί λίγοι γνωρίζουν την αξία του και το μεγάλο του έργο.

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +2

      Σε ευχαριστούμε Mimica, θέλησα να αναφέρω και τους σπουδαίους σύγχρονους μελετητές, σε σχέση με την αρχαιότητα, για να αναδείξω την διαχρονία του Ελληνικού στοχασμού!

  • @Dionysios_Skoularikis
    @Dionysios_Skoularikis 2 ปีที่แล้ว +7

    Σε ευχαριστώ πολύ, εσένα και τις Φρυκτωρίες!

  • @ducknows3194
    @ducknows3194 2 ปีที่แล้ว +6

    Όταν η προετοιμασία και η δυνατότητα του ομιλούντος είναι περιορισμένη, το αποτέλεσμα είναι μέτριο. Μου είναι δύσκολο να τα γρἀφω αυτά, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι πιθανόν να το ακούν και νεαροί είναι επιβεβλημένο. Καλύτερα να αφήνεις κάτι στη διαίσθηση του ενδιαφερόμενου παρά να το εκλογικεύεις με φιλολογικές παρερμηνείες και ακατάληπτους αποσυμβολισμούς σοφών αρχαίων γραπτών που είναι φανερό ότι δεν καταλαβαίνει ούτε στο ελάχιστο ο ομιλών. Αν κατάλαβε κανείς ποιος είναι ο Ορφικός ή ο Ησιόδειος Κρόνος είναι ιδιοφυία ή κάτι άλλο. Κρίμα! Ε;!

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว

      Σε ευχαριστώ για την γόνιμη κριτική σου

    • @manolisaggelou9516
      @manolisaggelou9516 2 ปีที่แล้ว

      Σωστός!

  • @vagelisvreto8641
    @vagelisvreto8641 2 ปีที่แล้ว +3

    Μπορεί ο Κρόνος να μην είναι μόνο αρνητικός αλλά δεν μπορεί να είναι και περισσότερο θετικός αγαπητέ!
    Ο Κρόνος και οι κρονιοι λάτρες τον λατρεύουν διότι αντιπροσωπεύει την ορμή για την αυτού καθεαυτή εξουσία με οποιοδήποτε κόστος που συνεπάγεται ότι για αυτή την κάστα οι αξίες και η αρετές δεν αποσκοπούν πουθενά ίσα ίσα που δημιουργούνε μειονέκτημα σε όποιον ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία..Το καλύτερο παράδειγμα δεν είναι άλλο παρά τα σημερινά γεγονότα του βίου μας με την σφραγίδα τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη να είναι ο κύβος του 6εδρου!

    • @KRONOS.23
      @KRONOS.23 ปีที่แล้ว +1

      Οι συγκεκριμένοι στους οποίους αναφέρεσαι απλά αφομοιώνουν αρχέτυπα, σύμβολα και ονόματα ώστε να τα αντιστρέψουν και να τα μετατρέψουν σε κάτι που ομοιάζει στην δική τους αλήθεια.
      Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κρόνια λατρεία αντιπροσωπεύεται απο αυτούς.

    • @khristokhristo9626
      @khristokhristo9626 ปีที่แล้ว +2

      Ειναι μονον αρνητικος !

  • @SalvadorDali2023
    @SalvadorDali2023 2 ปีที่แล้ว +3

    Πολύ ταξιδιάρικη ανάλυση, πραγματικά θεσπέσιο.

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว

      Χαίρε Αλάστωρ! Σε Ευχαριστούμε για τον καλό σου λόγο.

  • @user-mp1mb9lt3g
    @user-mp1mb9lt3g 2 ปีที่แล้ว +7

    Συγχαρητήρια.
    Σας ευχαριστώ

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว

      Σε ευχαριστούμε Μαρία!

    • @user-mp1mb9lt3g
      @user-mp1mb9lt3g 2 ปีที่แล้ว

      @@user-ml3oz2eg5c περιμένω κι άλλες ομιλίες σας

  • @user-gd8pg5up3o
    @user-gd8pg5up3o 2 ปีที่แล้ว +1

    ΕΥΓΕ !!! Σας ευχαριστουμε

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +1

      Σε ευχαριστώ πολύ Ίναχε

  • @fragiospapadakis5728
    @fragiospapadakis5728 2 ปีที่แล้ว

    Πολλά συγχαρητηρια

  • @user-dk1sz1bk5z
    @user-dk1sz1bk5z ปีที่แล้ว

    Υπέροχες πληροφορίες! Έχετε μεταδοτικότητα! Δεν γνωρίζα η αλήθεια για τον Κρόνο, ευχαριστώ πολύ!

  • @aftastosk6016
    @aftastosk6016 2 ปีที่แล้ว +4

    Εξαιρετική ομιλία για ένα θέμα εξέχουσας σημασίας.

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +1

      Όντως δύσκολο θέμα και φυσικά εξέχουσας σημασίας
      σε ευχαριστούμε !

  • @user-pn8zr3cl8s
    @user-pn8zr3cl8s 2 ปีที่แล้ว +4

    Θεόπνευστη ομιλία.Ευγνώμων!!!

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +1

      Τιμή μας η ακρόαση και τα καλά σου λόγια!

  • @MHDE.KAKWS.BIWSAS.LA8E.
    @MHDE.KAKWS.BIWSAS.LA8E. 2 ปีที่แล้ว +2

    Εξαιρετική ομιλία ευχαριστώ πολύ!Όσο για τον Ουρανό θεωρώ πως εκφράζει το μηδέν και ο Κρόνος το Εν. Ευχαριστώ και το κανάλι Φρυκτωρίες για το ιερό σας έργο!

  • @wardafournello
    @wardafournello 6 หลายเดือนก่อน +1

    Σημαντική εορτη των αρχαίων Ελλήνων ηταν τα Κρόνια,
    ο εορτασμός γινόταν στην αρχαία Ελλάδα προς τιμήν του Τιτάνα Κρόνου και της Τιτανίδος Ρέας.
    το βράδυ της 12ης ημέρας του Εκατομβαίου, (αρχές καλοκαιριού). Την ημέρα της γιορτής οι δούλοι είχαν αργία, μπορούσαν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τα αφεντικά τους και γενικά είχαν περισσότερη ελευθερία, σε ανάμνηση της Χρυσής Εποχής του ανθρώπινου γένους, που δεν υπήρχε σκλαβιά και βαριά δουλειά.
    Από την υιοθέτηση του εορτασμού από τους Ρωμαίους ως Σατουρνάλια, προς τιμήν του Ρωμαϊκού Κρόνου, τα Κρόνια έγιναν θορυβώδης γιορτή και ημέρα κραιπάλης.

  • @anastasiapanteleakou794
    @anastasiapanteleakou794 2 ปีที่แล้ว +5

    Συγχαρητήρια πολύ ωραία ομιλία!!!

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +1

      Σε Ευχαριστούμε πολύ Αναστασία !

  • @olga-Amaltheia
    @olga-Amaltheia 2 ปีที่แล้ว +1

    εξαιρετικό εύγε!!!

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +1

      Σε ευχαριστούμε Όλγα!

  • @kafesglikos7000
    @kafesglikos7000 หลายเดือนก่อน

    Πολύ ενΔιαΦερουσα η ομιλία αγαπητέ κ. Παρμενίδη.... Μ εντυπωσίασε αυτό το "ε;" που λες στο τέλος των φράσεων σου και με πήγες στο Δημοτικό σχολείο 1957 - 1963 θυμίζοντας μου τον Δάσκαλο μου . Ευχαριστώ

  • @dorianblue979
    @dorianblue979 หลายเดือนก่อน +1

    "Έλληνες Κρόνον αλληγορούσι τον χρόνον" (οι Έλληνες αλληγορικώς ονομάζουν τον χρόνο "Κρόνο"). Πλούταρχος, Περί Ίσιδος και Οσίριδος, 32.363.D.

  • @KnightCherub
    @KnightCherub 2 ปีที่แล้ว +6

    Συγχαρητήρια...Θεσπέσιος Λόγος αληθείας. Θα ήθελα προσωπικά κι άλλες εκπομπές. Τροφή για σκέψη, αλλά και έμπνευση θα ήταν η τριαδικότητα Κρόνου-Άδου-Διονύσου και η συσχέτιση/αποσυμβολισμός αυτών..Να είστε καλά!

    • @klidouxos
      @klidouxos 2 ปีที่แล้ว

      Τὶ σχέση ἔχουν αὐτὲς οἱ θεότητες μεταξὺ τούς; Ἡ χθόνια/γίηνη τούς;

    • @KnightCherub
      @KnightCherub 2 ปีที่แล้ว +1

      @@klidouxos “Είς Ζεύς, είς Αΐδης, είς Ηλιος, είς Διόνυσος, είς Θεός εν πάντεσι”. (= Ορφικά, απ.Νο.4 : δηλ. ο Ήλιος είναι έκφανση του (‘Ζηνός/Διονύσου). Και ο σκοτεινός Ηράκλειτος συμπληρώνει αναφερόμενος στον χθόνιο Διόνυσο : «ο Άδης και ο Διόνυσος είναι ο ίδιος θεός». (απ. Νο.15)

  • @panospapalazarou1118
    @panospapalazarou1118 2 ปีที่แล้ว +1

    συγχαρητήρια

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว

      Σε ευχαριστούμε πολύ Πάνο!

  • @PANHLEIAKARA
    @PANHLEIAKARA 7 หลายเดือนก่อน +3

    Κρόνος ή Χρόνος(Που, ούτως ή άλλως τρώει τα παιδιά του)???

  • @nikwili8964
    @nikwili8964 2 ปีที่แล้ว +5

    θα ειναι χρησιμες τετοιες εκπομπες για την κατανοηση και τον αποσυμβολισμο της ελληνικης μυθολογιας για ολους .

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +1

      Σε ευχαριστούμε Νίκο!

  • @manolisaggelou9516
    @manolisaggelou9516 2 ปีที่แล้ว +3

    ΚΛΕΨΥ - ΔΡΑ ... ( ! )
    ....Πολύ καλό και αγαθό τον παρουσιάσατε τον Κρόνο.. χμ..

  • @georgiosdoumas2446
    @georgiosdoumas2446 2 ปีที่แล้ว +3

    Αυτά που λέει στο 18:00 είναι σαν να περιγράφει την κατάσταση των τροφοσσυλεκτών, που ζουσαν σε φυλές των 100-200 ατόμων, πριν την εμφάνιση της γεωργίας. Άρα οι αρχαίοι συγγραφείς είχαν διατηρήσει κάποιοα ανάμνηση της ζωής στην παλαιολιθική εποχή, όταν ο άνθρωπος ήταν κηνυγός-τροφοσυλλέκτης, και δεν υπήρχε η έννοια της ιδιοκτησίας ακόμη.

  • @user-zr7tc4tq5n
    @user-zr7tc4tq5n 2 ปีที่แล้ว +1

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • @KOSTASANDRIANOPOULOS
    @KOSTASANDRIANOPOULOS 2 ปีที่แล้ว +7

    Ενδιαφέρουσα παρουσίαση....

  • @user-bx3kk1fg5v
    @user-bx3kk1fg5v 2 ปีที่แล้ว +8

    Το περιεχόμενο είναι πολύ ενδιαφέρον και ωραία συμπυκνωμένο , ο ομιλών άκρως κουραστικός , λες και βγάζει προεκλογικό λόγο , πολλές φορές μακραίνει του θέματος και κουράζει , παρόλα αυτά ωραίο αντικείμενο παρουσίασης.

    • @SalvadorDali2023
      @SalvadorDali2023 2 ปีที่แล้ว +5

      Διαφωνω για το κουραστικός, απλα θεωρω οτι εχει σπανια ποιοτητα ο λογος του κ επειδη μας εχουν "εκπαιδευσει" σε ρηχα νοηματα δυσκολευομαστε.

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +1

      'Οντως Μάριε είχα όπως το είδα και εγώ μετέπειτα,
      ελπίζω να γίνω καλύτερος στην επόμενη ομιλία σε ευχαριστώ για την γόνιμη κριτική!

    • @user-bx3kk1fg5v
      @user-bx3kk1fg5v 2 ปีที่แล้ว +1

      @@SalvadorDali2023 μπορείτε να μιλάτε μόνο εξ ονόματος σας , αγνοείται το πως έχουν εκπαιδευτεί άλλοι άνθρωποι .

    • @user-bx3kk1fg5v
      @user-bx3kk1fg5v 2 ปีที่แล้ว +1

      @@user-ml3oz2eg5c να είστε καλά , θεωρώ ότι το περιεχόμενο της παρούσας ομιλίας ήταν εξαιρετικό , ευχαριστώ που αντιληφθηκατε τον τόνο μου και κατανοήσετε την καλοπροαίρετη κριτική μου , παρακαλώ συνεχίστε την καλή αυτή δουλειά.

  • @maikdroulos3884
    @maikdroulos3884 2 ปีที่แล้ว +2

    Κροον και Κρουον

    • @tstccnt4972
      @tstccnt4972 2 ปีที่แล้ว

      Ω Κρόνε αγκυλομύτη! Enough said! Ολοι καταλάβαμε...
      Χρόνος, Κρόνος, Χθόνος, Κθού.... κτλπ.

    • @user-ml3oz2eg5c
      @user-ml3oz2eg5c 2 ปีที่แล้ว +2

      Υπάρχει όντως και ερμηνεία από αποσπάσμα του Παπύρου του Δερβενίου ως ο Κρούων τον Νούν, εύγε για την επισήμανση!

  • @user-zf1qn7wg4f
    @user-zf1qn7wg4f 2 ปีที่แล้ว +4

    Μειλίχιος με παιδιά απεικονίζεται και ο Μπαφομέτ

  • @gerasimosmakarios1996
    @gerasimosmakarios1996 2 หลายเดือนก่อน

    Φίλε...έχεις πρόβλημα....!!!!!
    Είσαι ο μοναδικός που αντιλαμβάνεστε την Κρόνια Αγάπη
    στην νοητική διάσταση ενός
    Ανθρωποφάγους κανίβαλου..

  • @georgiosdoumas2446
    @georgiosdoumas2446 2 ปีที่แล้ว

    Τελικά ο Πρόκλος πρέπει να είναι πολύ βαρετός συγγραφέας, και το να διαβάσει κάποιος αυτ΄απου λέει , είναι άθλος. Εγώ προσωπικά θεωρώ πιο επoικοδομητικό να διαβάσω ας πούμε τα στρατηγήματα του Πολυαίνου, ή κείμενα του Αριστοτέλη που έχει και πρακτικές πληροφορίες περι ηθικής, ψυχολογίας κλπ. Το να διαβάσω Πρόκλο, μου φαίνεται (απο όσα άκουσα εδώ) οτι δεν θα μου προσφέρει καμία πρακτική εφαρμόσιμη γνώση. Καλύτερα να διαβάσω ένα σύγχρονο βιβλίο ψυχολογίας ας πούμε. Αν είχαν χαθεί τα γραπτά του Πρόκλου και δεν είχαν χαθεί τα γραπτά του Αρχιμήδη και του Διόφαντου ας πούμε , η ανθρωπότητα θα ήταν κερδισμένη νομίζω.