Βιβλιοβούλιο: Καλεσμένος ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Γιάννης Χαμηλάκης. (16/07/2023)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ม.ค. 2025
  • Το «Βιβλιοβούλιο», η εκπομπή βιβλίου που μεταδίδεται από τη Βουλή-Tηλεόραση κάθε Κυ­ριακή στις 20:00, φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα τον Καθηγητή Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ Γιάννη Χαμηλάκη.
    Ο Γιάννης Χαμηλάκης γεννήθηκε στη Σητεία, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συ­νέχισε τις σπουδές του στη Βρετανία. Εγκαταστάθηκε εκεί και δίδαξε πρώτα στην Ουαλία και κατόπιν, για 16 χρόνια, στο Σαουθάμπτον. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 μετακινήθηκε στις ΗΠΑ ως Καθηγητής του Brown University.
    Τον απασχολούν θέματα όπως η θεωρία της αρχαιολογίας, η σχέση αρχαιολογίας και πολιτι­κής, παρελθόντος και παρόντος, η σχέση αρχαιολογίας και αποικιοποίησης ή αποικιακότητας, η σχέση αρχαιολογίας και αισθήσεων αλλά και η ζωοαρχαιολογία, η αρχαιογενετική κ.α. Έχει επί­σης ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη Νεολιθική Εποχή και την Εποχή του Χαλκού στον ελλαδικό χώ­ρο, έχοντας οργανώσει ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα, στη βόρεια Φθιώτιδα, στο νοτιοδυτικό άκρο της θεσσαλικής πεδιάδας, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος αρχαι­ολογίας και αρχαιολογικής εθνογραφίας.Το βιβλίο του «Το έθνος και τα ερείπιά του» (μτφ.: Νε­κτάριος Καλαϊτζής, Εκδ. του Εικοστού Πρώτου, 2012) έλαβε το Βραβείο Edmund Keeley και ήταν στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Runciman. Άλλο παλιότερο βιβλίο του είναι το: «Η αρ­χαιολογία και οι αισθήσεις» (μτφ.: Νίκος Κούρκουλος, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2015).
    Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου «Αρχαιολογία, έθνος και φυλή» που έγραψε μαζί με τον Ισραηλινό πανεπιστημιακό Ράφαελ Γκρήνμπεργκ, ο Γιάννης Χα­μηλάκης συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για τις σύγχρονες αναζητήσεις της επιστήμης της αρχαιολογίας, για την ευρωπαϊκή αντίληψη για την Ελλάδα ως χώρας-αναχώματος, για το πώς ενσωματώθηκε η ιστορία της Μακεδονίας στο εθνικό αφήγημα, για τον Μινωικό πολιτισμό και τον Άρθουρ Έβανς, για την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, για το ρόλο της αρχαιο­λογίας στη διαμόρφωση του ελληνικού έθνους αλλά και για την προσωπική του πορεία που ξε­κίνησε από την Κρήτη και, μέσω Βρετανίας, κατέληξε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
    Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός βιβλίου Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλάει για το βιβλίο του Μιχάλη Χρυσανθόπουλου «Το αμφίσημο γέλιο στη συλλογή “Ο μπι­ντές και άλλες ιστορίες” του Μάριου Χάκκα: Μελαγχολία και ανατροπή» (εκδ. Άγρα 2023) και η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη» της Eλευθερίας Κόλλια (εκδ. Πατάκη 2023), «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα» του Άρη Αλεξανδρή (εκδ. Μεταίχμιο 2022), «Η οδός της συγ­γνώμης» του Μαχί Μπινμπίν (μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Άγρα 2023).
    Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Μανώλης Πιμπλής
    Κριτική: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου
    Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Παπασπύρου

ความคิดเห็น •