Podcast Vorbitorincii Leaders. Cum să fii independent financiar

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 77

  • @daniekl1
    @daniekl1 ปีที่แล้ว +37

    Nici nu imi dau seama cum au trecut aproape 2 ore . Nu stiu de restul, dar eu am asa un sentiment de bucurie cand aud oameni de o asa buna calitate vorbind de imi vine sa plang de fericire. Sunt convins ca inca sunt oameni care vor sa ofere ceva bun Romaniei.

  • @silviaciubotaru2961
    @silviaciubotaru2961 ปีที่แล้ว +24

    Excelenta idee cu aceste editii de educatie financiară. Nu contează vârsta atunci când vrei să inveti să investesti, dar tineretea e un bonus. Multumim invitatului, prin experienta sa personala e o inspiratie pentru noi.

  • @sergiucioanca8763
    @sergiucioanca8763 ปีที่แล้ว +7

    Datorita lui Iancu Guda am intrat pe bursa acum 2 ani si este foarte bine. Multumiri sunt recunoscator!

  • @tradingdelazero
    @tradingdelazero ปีที่แล้ว +7

    Iancu Guda a fost pt mine un deschizator de minți. De la el m plecat (abia) acum vreo 2 ani in cautarea educatiei financiare si a investitiilor si este incredibil câtă cunoastere (aproape 100% gratuită) am reușit sa adun despre acest domeniu doar urmarind persoane si canale relevante de youtube, Telegram sau Twitter/X. Trebuie doar sa vrei, content de foarte buna calitate este (deja) foarte mult pe TH-cam. In limba româna!

  • @NoniTms
    @NoniTms ปีที่แล้ว +13

    Acest podcast trebuie vizionat si revăzut de câteva ori de cât mai mulți cetățeni, în special de către tineri. Doamne ajută ❤

  • @dianaracoti
    @dianaracoti ปีที่แล้ว +5

    Foarte interesant ce s-a discutat, am comandat cartea dlui Guda, Banii în mișcare.
    Am întrebat și ChatGPT, funcția PMT este pentru împrumut și FV pentru investiții.
    Mult succes cu noua serie Vorbitorincii Leaders!

  • @maria.bng15
    @maria.bng15 ปีที่แล้ว +6

    Extraordinar interviu! Felicit initiativa dumneavoastra de a aduce in fata astfel de oameni si vreau sa va multumesc ca mi-ati facut cunostinta cu domnul Iancu Guda. Astept cu nerabdare urmatoarele episoade!

  • @florindiaconu6410
    @florindiaconu6410 ปีที่แล้ว +4

    Mulțumim frumos pentru discuție! Foarte, foarte importantă.
    Bravo Iancu! Sănătate și succes! Sper din toată inima să vedem urmările vorbelor și cunoștințelor tale fructificate. ❤🙋🏻‍♂️🌻

  • @lucianboar3489
    @lucianboar3489 ปีที่แล้ว +2

    Sunteti geniali, Vorbitorincii! Exact o mare parte din lucrurile care ma intereseaza, economie, mancare, cultura (cu parte mare de literatura), fotbal, politica. E singurul podcast romanesc la care ma uit.
    Apreciez ceea ce ne spune dl.Guda, in mare parte sunt de acord. Dar e inexact rau sa spui ca 2020 a fost anul pandemiei, iar cresterea indatorarii in anii urmatori nu a mai depins de asta. Sa nu uitam ca mai mult de 5 luni (sept2021-martie 2022) nevaccinatii (60% din populatie) nu au putut sa-si cheltuie banii in foarte multe locuri din cauza certificatelor de vaccinare cerute, iar in prima parte a lui 2021 a fost plina tara de orase si comune in care, din cauza "incidentei covid" se inchidea horeca de tot sau devreme (uneori nu doar horeca, sa ne amintim de supermarketurile inchise la 6 seara la incidenta peste 7). Sinucidere economica.

  • @Stefan55555
    @Stefan55555 ปีที่แล้ว +1

    Mult succes cu noul proiect. Va multumesc frumos pentru informatiile oferite.

  • @Khal_Rheg0
    @Khal_Rheg0 ปีที่แล้ว

    Multumim, faine podacsturile astea!

  • @liviurusu4684
    @liviurusu4684 11 หลายเดือนก่อน +1

    Iancu este Nr.1

  • @margaretasandu6351
    @margaretasandu6351 ปีที่แล้ว

    Multumesc pentru aceasta lectie financiara.

  • @florindiaconu6410
    @florindiaconu6410 ปีที่แล้ว +1

    Așteptăm și alți economiști de rang înalt și foarte important - care vor să ridice nivelul cunoașterii noastre a tuturor pentru bunăstarea tuturor ❤🙋🏻‍♂️🌻

  • @georgebaluta7426
    @georgebaluta7426 8 หลายเดือนก่อน

    Se repeta si Iancuuuu ... pe la toate podcasturileeee ... aceleasi fraze ! In fine, din cauza lui si mai sunt cativa m-am indreptat catre bursa ! Trebuie sa le multumesc ! Gazda nu a mai urmarit emisiunile lui Iancu !

  • @tudorm6838
    @tudorm6838 ปีที่แล้ว

    Da, foarte dragut :). Doar ca multi oameni nu au suficienti bani pentru investitii. Iar daca au ceva, trebuie sa aleaga doar unele din obiectivele pentru care ar putea investi pentru ca, la fel, nu au ajuns in acel prag de bani suficienti. Sfaturile sunt bune pentru cei care au ceva bani si trebuie sa le poate de grija pentru ca sa nu se devalorizeze. In plus, crizele mai scad nitel valorile investite (de exemplu cele din fonduri specializate), cel putin pentru o perioada. Depinde cati timp/ani ai la dispozitie sa astepti refacerea lor.

  • @viorelmanescu543
    @viorelmanescu543 ปีที่แล้ว

    Va salut ! Succes! Multumim !

  • @lyigorica4282
    @lyigorica4282 ปีที่แล้ว

    Mulțumim pt invitat!!

  • @mihai6420
    @mihai6420 ปีที่แล้ว

    Bun inceput cu Iancu!

  • @SorinCristescu
    @SorinCristescu ปีที่แล้ว +3

    pana acum aveam mare incredere in Iancu Guda si il urmaream pe unde puteam; aici, la minutul 27:52 vorbeste despre impozitul de 1% daca ai un angajat (la microintreprindere) si apoi imediat adauga ca cu noua legislatie nu mai este nevoie sa ai un angajat; asta este pur si simplu fals, va spune orice contabil ca nu s-a schimbat nimic in directia asta; si daca totusi a vrut sa zica altceva (cum imi veti spune), atunci imi pare rau, dar trebuia sa se exprime corect, ca de-aia il urmarim

  • @Mysweetb00
    @Mysweetb00 11 หลายเดือนก่อน +1

    Polonia și Cehoa au un număr mare de companii pentru că acolo există foarte multe corporații care preferă să angajeze contractori. În Cracovia, de exemplu, sunt prezente 90+ corporații. Shell avea în 2014 aproape 7000 angajați. UBS (unde al lucrat 6.5 ani) are 4.500 de angajați. Motivația pt a fi contractor este impozitul progresiv (după 120.000zl brut/an se adaugă 18%) pt angajați. La nivel individual, un contractor, platindu-si toate contribuțiile, ajunge la 25% total /an comparativ cu 43/48%

    • @Mysweetb00
      @Mysweetb00 11 หลายเดือนก่อน +1

      Digitalizare a ajutat foarte mult. Deși nu vorbeam limba, în 15min îmi făceam declarațiile fiscale. În 2 zile (având pesel-ul deja) am schimbat actele de reședință? Permisul de conducere, talonul masonii, abonamentul de parcare în zona in care locuiam])

    • @Mysweetb00
      @Mysweetb00 11 หลายเดือนก่อน +1

      Băncile au o secțiune alocată referințelor fiscale. Pt că au și datele personale/juridice, plata taxelor e extrem de ușoară.

  • @NoniTms
    @NoniTms ปีที่แล้ว +1

    Ce bine sună " spirală virtuoasa "

  • @argentinasimion
    @argentinasimion 10 หลายเดือนก่อน

    destept.

  • @singureu9179
    @singureu9179 ปีที่แล้ว

    Foarte bun material. Pe subiectul achizitii publice si lucrarile din Vaslui, era bine daca am fi aflat si daca au fost sesizate autoritatile competente

  • @mihaelamarinescu1677
    @mihaelamarinescu1677 ปีที่แล้ว +2

    conform Legii296/2024 conditiile de microintreprindere raman aceleasi (minim 1 salariat plus conditia privind CA), pe baza carui act normativ isi sustine dnul Guda afirmatia ca microintreprinderile vor aplica impozit 3% din 2024 fara a mai fi nevoite sa respecte aceasta conditie(de a avea minim 1 salariat full-time) ?

  • @misupopescu8379
    @misupopescu8379 ปีที่แล้ว

    Vă salut,domnilor!

  • @Vorbitorincii
    @Vorbitorincii  ปีที่แล้ว +9

    O bucățică din interviul cu Iancu Guda va intra în noaptea asta la secțiunea de membri. Acolo Iancu răspunde la întrebări legate de investiții, acțiuni la bursă, bani la bănci sau bunuri de lux.

  • @maruminc
    @maruminc ปีที่แล้ว +2

    Foarte faina discutia si foarte revelatoare informatiile si sugestiile oferite de Iancu. Pe mine m-a convins in ce priveste schema VOSA si importanta economisirii in instrumente ce multiplica banii, insa habar n-am de unde sa o apuc. Si sunt o persoana cu studii superioare si o minte deschisa, insa educatia mea financiara e practic zero. Pe scurt, cum facem noi toti acestia cu profilul meu si constientizarea asta ref economisire sa si trecem la actiune? Unde ma duc si in ce pun acei bani? Apelez la consultanti financiari, la brokeri, la banci, la cine? Si cum stiu cine dintre acestia sunt de incredere, apropos de discutia cu escrocii?

    • @Vorbitorincii
      @Vorbitorincii  ปีที่แล้ว

      Păi, întâi, puteți să urmăriți câteva persoane care au credibilitate foarte mare. Urmăriți-i pe cei ponderați. Apoi, pentru bursă sunt brokeri. Vedeți care sunt cele mai vechi companii de pe piață, au și cursuri și tutoriale și lucrați cu ei.

    • @maruminc
      @maruminc ปีที่แล้ว

      @@Vorbitorincii, multumesc pt raspuns.

    • @tradingdelazero
      @tradingdelazero ปีที่แล้ว

      Buna ziua. Exista educatie gratuita disponibila pe internet. Daca veti cauta si va veti interesa cu adevarat de subiect, veti fi uimit cate lucruri excelente sunt disponibile gratuit. Algoritmul TH-cam este de f mare ajutor in acest sens. Daca veti incepe sa urmariti canale dedicate educatiei financiare si investitiilor, TH-cam va va recomanda cele mai mari si mai relevante canale cu cel mai apreciat content. Succes!

  • @NoniTms
    @NoniTms ปีที่แล้ว

    Bine !

  • @visualphoto8867
    @visualphoto8867 ปีที่แล้ว +1

    Spune ca Firma farmaceutica ATB (Antibiotice..) listata la bursa da dividende, ca sa citez "nici prea mult sa nu afecteze stabilitatea firmei si nici prea putin sa fie nemultumiti investitorii".
    Totusi, dupa ce am analizat politica lor de dividend, desi este o firma care are profituri in crestere, investitii si contrace bune, in fiecare an din ultimii 4-5, a scazut atat valoarea cat si randamentul dividendului.

  • @vasilesutu337
    @vasilesutu337 ปีที่แล้ว

    O idee buna.

  • @theodor913
    @theodor913 ปีที่แล้ว

    Nu mi se pare cea mai justa explicatia domnului vis-a-vis de motivul pentru care in general nu economisim pe cat spune el c-ar fi posibil. Asta ne-a aratat idirect mai marele Ciolacu cu faimosul lui cos de cumparaturi de 100 de lei. Nu mai are rost aici sa repet calculul costurilor unei persoane pe o luna doar cu mancarea, costuri care singure ajung lejer sa arda mai bine de jumate din salariul mediu. Daca mai socotesti chirie, abonamente, haine, copii, si doamne fereste, chestiuni legate de educatie, cultura sau vacante, acel salariu mediu pare mai mult o gluma sumbra decat o suma care ar trebui sa asigure un trai decent. N-am reusit sa gasesc inflatia pe ultimii 3 ani raportata la produsele de care avem constanta nevoie, insa cu siguranta nu-i nici pe departe 30%, ea probabil fiind mult mai aproape de un 50%.
    In mod similar, nici explicatia legata de statul in chirie fata de achizitionarea unui imobil nu mi se pare cea mai fericita. Sunt perfect de acord ca poate acei bani pot fi investiti si vor aduce la randul lor suficiente fonduri incat criteriul mentionat de el sa fie satisfacut, la fel cum nu sunt de parere ca o asemenea achizitie trebuie facuta pe graba si cu mari compromisuri in ceea ce priveste calitatea traiului, insa nu mi se pare c-a mentionat un aspect mult prea important ca sa fie din simpla neglijenta. Daca ai luat un imobil ca sa locuiesti in el in special, desi poate platesti ceva in plus la banca fata de chirie, intr-un final rata la banca se va sfarsi si apartamentul va deveni un bun al tau, o parte din acea suma intorcandu-se astfel la tine. Pe de alta parte, daca stai doar in chirie ajungi sa platesti de-a lungul timpului incomparabil mai mult decat ai fi dat pentru un imobil al tau, toti banii dati pe chirie mergand oriunde, mai putin inapoi la tine. Insa, in afara de aceste doua aspecte destul de importante, per total interviul a avut multe informatii demne de luat in calcul.

  • @marianistrate3829
    @marianistrate3829 ปีที่แล้ว +3

    Problema e in ce investești cu un randament de 10% pe an? Nu e chiar așa simplu. Fondurile din pilonul III dau un 4-5% pe an maxim

    • @mircea_h
      @mircea_h ปีที่แล้ว

      Oare de ce fond zicea Striblea, 1100% am inteles ca a facut. curios as fi ce randament are pe ultima perioada, comisioane, etc

    • @DaniaSummer-h2d
      @DaniaSummer-h2d ปีที่แล้ว

      Asta ma intrebam si eu. Ce fond de investitii are 10%/ an? Ar fi interesant de aflat.

  • @cristimarin642
    @cristimarin642 ปีที่แล้ว +1

    Antibiotice Iasi este 0.55 lei pe actiune in 2017, azi e 1.25 lei.

  • @marinelalauda7632
    @marinelalauda7632 ปีที่แล้ว

    Salutare!Excepțional invitat dar pe mine ma interesează O Consultanta financiara personala dacă se poate.,deoarece fiecare dintre noi avem nevoie de o scalare a.bugetului.

  • @danielbulgaru5888
    @danielbulgaru5888 ปีที่แล้ว

    👍👍👍

  • @Constantin_LCN
    @Constantin_LCN ปีที่แล้ว +1

    Am vorbit cu un expert contabil care mi-a zis că și la noi se ține evidența facturilor emise pe platforma online a Administrației Financiare. Poate aflăm detalii de la maestrul Guda 😉

  • @adifilip5386
    @adifilip5386 ปีที่แล้ว +1

    Aveti grija la FP cu pro rata. Intrebati pe guru Iancu Gouda.

  • @meonitelexdee3432
    @meonitelexdee3432 ปีที่แล้ว +1

    Degeaba tot înăsprești legea daca nu are cine sa o aplice și aia mai laxă. Chiar și mai laxă daca știi că te controlează te oprești. Tocmai că știi că nu te controlează incalci legea. DOAMNE!!!

  • @vasilesutu337
    @vasilesutu337 ปีที่แล้ว

    Proiectele viitoare pot fi expuse publicului pentru analiză?

  • @adrianmazilu2713
    @adrianmazilu2713 ปีที่แล้ว

    SS... jenant....traiesti pe alta lume ///

  • @antoniui
    @antoniui ปีที่แล้ว +1

    Povesti frumoase, dar când aud de 10% randament pe 10 ani ma iau durerile de cap. Recomanzi populatiei sa investeasca dar nu exista 10% pe 10 ani.

  • @plescaeugen4479
    @plescaeugen4479 ปีที่แล้ว +1

    ​toba de carte si de experienta omul

  • @aureliananghel7236
    @aureliananghel7236 ปีที่แล้ว +2

    O treime din 1.2 mil e 400K

  • @mariamicu8401
    @mariamicu8401 ปีที่แล้ว

    Legat de farmacie, ar fi bine și pentru societate dacă ar dispărea conflictul de interese(lanțuri, depozite, producători, medici și să se revină la o pregătire riguroasă a farmaciștilor- care se fac la comasați 😢. Mai sunt și altele, plata la timp a facturilor- fără favoruri. Acum bietul bolnav plătește reclamele Catenei, înghite tot ce vrea lanțul. Farmacia ar trebui să fie a farmaciștilor, responsabilitatea ar fi mai mare.

  • @AYideea
    @AYideea ปีที่แล้ว

    Oameni ca dl Guda trebuie să fie în vârful financiar ai României

  • @filippetric8191
    @filippetric8191 ปีที่แล้ว

    De ce nu avem oameni de calibrul acesta in functiile mari din stat, care sa se ocupe de economia țării? Acest domn a explicat intr un mod foarte simplu, adica din motive politice. Tot sistemul de conducere al statului roman este căpușat de partidele politice. Punct.

  • @Unknowner291
    @Unknowner291 ปีที่แล้ว +1

    deci cum? in romania farmaciile au o crestere in 5 ani de 10% iar in germania intr un an de doar 2% pentru ca in germania e mai matura piata? pai 2% pe an x 5 tot 10% au in 5 ani ca in Romania.

    • @andreirusu1987
      @andreirusu1987 ปีที่แล้ว +1

      A precizat ca de 10 ori in 5 cinci ani. Deci 1000%.

  • @9914NagatoPain
    @9914NagatoPain ปีที่แล้ว

    Băieți va urmăresc de foarte mult timp și îmi place absolut tot ce produceți in materie de Podcast și știri…dar ce ați zis de farmacii…just stop…nu vorbesc in neștiință, vorbesc ca un om ce are in familie o farmacista ce deține câteva farmacii si nu cred ca realizați firmele mici si mijlocii ce chin e de cât au venit lanțurile. Nu va mai uitați la profiturile landurilor si sa luați in calcul si pe cei mici :)

  • @shibansky
    @shibansky ปีที่แล้ว

    Creier

  • @plescaeugen4479
    @plescaeugen4479 ปีที่แล้ว +2

    ce freza ai sefu !

  • @sergiuuu18
    @sergiuuu18 ปีที่แล้ว +1

    Toți patronașii au una doua trei mașini trecute pe firmă pentru a deduce tva din firmă, despre ce vorbim? Si tot ei se victimizeaza cand e vorba de vreo schimbare. Moralitate 0, etica 0

  • @BOGUNGUREANU
    @BOGUNGUREANU ปีที่แล้ว +1

    10% pe an e un pic exagerat. Ar fi luat toti credite cu 5% sa obtina 10 dupa retetele acestui domn.

  • @Lemnopiron
    @Lemnopiron ปีที่แล้ว

    deci Statul român pune gunoiul sub preș.Inainte de a avea banii trebuie să ai un scop bine definit cum și pentru ce investești și să nu ne încurcăm în banii dacă sunt prea multe investiții

  • @deprintrafic
    @deprintrafic ปีที่แล้ว +5

    Iancu Guda: sunt un om al cifrelor. Tot Iancu Guda: cât este o treime din 1.2 milioane? 300 de mii. 1:04:22

  • @valentinnegrutiu5756
    @valentinnegrutiu5756 ปีที่แล้ว +1

    Guda zi o pe aia cu apartamentele al căror preț se va prăbuși. Hai că o ziceai acum mulți ani, mai zi o te rog că vreau sa rad bine de tot.
    nu dai socoteală la nimeni pentru vrăjeală asta care nu merge.
    mergi in vizită la analfabeți economici și te dai rotund cu trivialități de la Wikipedia.

  • @maraovy
    @maraovy ปีที่แล้ว +3

    Ce treaba are asta cu vorbitorincii? Muncesti frumos la un brand atata timp ca apoi sa-l faci shaorma cu de toate. Disappointing.

    • @andreimanole9577
      @andreimanole9577 ปีที่แล้ว +2

      E shaorma cu de toate când apare la podcast incultura. Cât timp invitații sunt de calitate, poate fi shaorma cu extra de toate. În plus, e un alt produs al brandului. Sa nu confundam lucrurile.

    • @Vorbitorincii
      @Vorbitorincii  ปีที่แล้ว +5

      Ce este dezamagitor? Discuția, omul, invitația de a gândi mai mult și mai bine? Faptul că oameni diverși au diverse preocupări. Vorbitorincii nu au dispărut, podcastul este tot acolo la fiecare două săptămâni, invitații, dintre cei mai deștepți oameni din România. Înțelegem să vă deranjeze dacă tăiam ceva, nu că oferim ceva. Ah, și apropo, o să apară multe alte lucruri aici.