Μυστικά της Γης ΕΠ26 ΚΛΑΔΕΜΑ ΕΛΙΑΣ PART 1

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 3

  • @harisapic6474
    @harisapic6474 ปีที่แล้ว +3

    Αγαπητέ Στρατή,
    Το 2015 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά ο οικογενειακός ξερικός ελαιώνας έξη στρεμμάτων, με 60 ελαιόδεντρα ποικιλία Αθηνοελιά που είχα κληρονομήσει από τον πατέρα μου και ήταν εγκαταλελειμμένος τα τελευταία 20 χρόνια. Τα μισά καμένα ελαιόδεντρα, προερχόμενα από μόσχευμα (ήμερα) ηλικίας 120 έτη περίπου ανέπτυξαν τρεις με τέσσερεις ζωηρούς βλαστούς από το έδαφος και άρχισαν να αναπτύσσονται γρήγορα. Τα υπόλοιπα προερχόμενα από κεντρωμένη αγριελιά με ηλικία 50 έτη, ανέπτυξαν θύσανο με ασθενικά αγριλίδια περιμετρικά από τον εναπομείναντα καμένο κορμό και η διαχείρισή τους απαιτούσε χρόνο και κόστος.
    Η παραγωγική και οικονομική ζωή των ελαιόδεντρων αγγίζει περίπου τα 45 χρόνια, όμως η παραγωγικότητά τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ το κόστος ανανέωσης για να παραμείνουν παραγωγικά μπορεί να είναι σημαντικό. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ανάπτυξη των ριζών και στην αντοχή σε ξηρασία μεταξύ των ελαιόδεντρων που προέρχονται από μόσχευμα ή από κέντρωμα αγριελιάς. Επιπλέον, τα δενδρύλλια που προέρχονται από μόσχευμα αναπτύσσονται και καρποφορούν γρηγορότερα από τα κεντρωμένα. Για αυτόν τον λόγο, αποφάσισα να διατηρήσω και να αναπτύξω τα παλαιά ήμερα ελαιόδεντρα. Επίσης, αποφάσισα να αφαιρέσω με σκαπτικό μηχάνημα τα κούτσουρα από τα παλαιά κεντρωμένα ελαιόδεντρα, παρά το υψηλό κόστος, και να φυτέψω επιπλέον 70 δενδρύλλια προερχόμενα από μόσχευμα.
    Σήμερα ο γέρικος και εγκαταλελειμμένος ελαιώνας έχει αλλάξει όψη. Διαθέτει 100 ζωηρά δενδρύλλια τα οποία με την συμπλήρωση ηλικίας πέντε ετών παράγουν συνεχώς, ανάλογα με τις δυνατότητές τους και με προοπτική τα επόμενα χρόνια να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή τους. Λόγω του χαμηλού ύψους των δέντρων και του περιορισμένου ξύλου η φροντίδα τους γίνεται με ευχέρεια, χωρίς να απαιτείται πολύ κόπος και χρόνος. Επιπλέον, υφίσταται η δυνατότητα γρήγορης αναγέννησης του ελαιώνα λόγω γήρανσης ή πιθανής καταστροφής, κόβοντας τον κορμό των δέντρων ακόμη και στο επίπεδο του εδάφους, για να σχηματιστεί νέο δέντρο από τις παραφυάδες, διατηρώντας το παλαιό ριζικό σύστημα και βασικά χωρίς να χρειάζεται εμβολιασμός και πότισμα.
    Ο τρόπος ανάπτυξης των ριζών των ελαιόδεντρων που προέρχονται από κέντρωμα ή μόσχευμα είναι γενικά παρόμοιος, με τη διαφορά ότι οι ρίζες της αγριελιάς είναι συνήθως πιο εκτεταμένες και ανθεκτικές. Η ικανότητα των κεντρωμένων ελαιόδεντρων να προσαρμόζονται στο εδαφικό περιβάλλον και να αντέχουν στην ξηρασία δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνη των δέντρων που προέρχονται από μόσχευμα, όταν καλλιεργούνται σε τυπικά εδάφη. Ωστόσο, τα ελαιόδεντρα από μόσχευμα διαθέτουν πλεονεκτήματα όπως η γρήγορη ανάπτυξη και είσοδο στην καρποφορία, ομοιογένεια στην παραγωγή και ευκολότερη διαχείριση, καθιστώντας τα περισσότερο ελκυστικά.
    Ερασιτέχνης Καλλιεργητής Οικογενειακού Ελαιώνα.

  • @nikkws
    @nikkws 11 หลายเดือนก่อน

    Όταν λέμε ανάλυση εδάφους τι εννοούμε κ πως γίνεται κ Βασίλη;