Opțiunile de tratament în cazul cancerului de tiroidă

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ก.ย. 2024
  • România este o țară considerată zonă gușogenă serioasă. În general, țările care au zone muntoase, iar o treime din teritoriul României are munți, are și lipsă de iod. Această lipsă de iod duce la apariția problemelor legate de tiroidă. Condițiile noi care au apărut în lume, cum ar fi iradierea, explozia nucleară de la Cernobîl, alimentația total diferită de acum un secol, evident că au condus la apariția unei noi patologii, în special cancerul tiroidian care a crescut simțitor față de acum câteva decenii.
    Există mai multe tipuri de cancer tiroidian. Cel mai frecvent îl reprezintă grupa cancerelor diferențiate. Sunt forme de cancer tiroidian care se numesc papilare sau foliculare și care descoperite la timp putem vorbi de o vindecare de 100%. Mai există și cancerele tiroidiene medulare, care au un prognostic mult mai grav și pacienții trebuie supuși intervenției chirurgicale cât mai repede. În astfel de cazuri, orice lună de întârziere poate duce la răspândirea bolii.
    Intervenția chirurgicală este singura variantă de tratament pentru cancerul medular. La forma papilară și foliculară, odată stabilit momentul operației, tratamentul este dublat de administrarea de iod radioactiv, iar în felul acesta se obține o stabilizare a pacientului pentru următorii zeci de ani.
    Mulți pacienți se tem de operația de tiroidă, însă frica este nejustificată, susține dr. Bogdan Stănescu, medic primar Chirurgie endocrină în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița, Spitalul MedLife Brașov și Life Memorial Hospital București. Evident că niciun pacient nu este încântat când aude că trebuie să fie supus unui astfel de tratament, dar odată ce tumora a început să se dezvolte, intervenția chirurgicală este singura soluție de tratament.
    La ora actuală tiroidectomia este o operație foarte bine standardizată și dacă se face în stadii cât mai incipiente, leziunile sunt mici sau nu sunt foarte grave, prognosticul este foarte bun.
    În cadrul MedLife, pacienții care beneficiază de operații simple, leziuni benigne sau leziuni maligne incipiente, au nevoie doar de o noapte de spitalizare. Spre exemplu, astăzi se internează, tot în aceeași zi se operează, iar în mod normal a doua zi pot pleca acasă.
    Recuperarea este ușoară, în sensul că pacientul poate din momentul în care părăsește spitalul să conducă și să desfășoare activități ușoare. Pentru vindecarea cicatricii se recomandă ca timp de o lună pacienții să nu facă sport, adică eforturi fizice mari, și să nu meargă la plajă.
    Medicul Bogdan Stănescu spune că și în cazul în care operația a fost făcută de un chirurg experimentat pot să apară postoperator tulburări de voce tranzitorii și căderi de calciu tranzitorii. După o tiroidectomie este necesar ca pacienții să urmeze terapia de subtituția hormonală, fie că i s-a extirpat o parte sau toată tiroida.
    Dr. Bogdan Stănescu, medic primar chirurgie endocrină - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...

ความคิดเห็น •