Ura pohdintoja - kaupallinen puoli vs lääketieteellinen, erot, plussat, miinukset, talouspuoli!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 11

  • @SanteriKataja
    @SanteriKataja 2 ปีที่แล้ว +1

    Suurkiitos informatiivisesta videosta. Kaupalliset asiat ovat alkaneet kiinostamaan enevässä määrin, joten sain tästä hyvää tietoa.

  • @strawberrysoup202
    @strawberrysoup202 ปีที่แล้ว +1

    Pystyykö siis lääkärinä tekemään etätöitä EU maissa ihan pysyvästi vai onko siinä jokin aikarajoite esim 1-6kk? Olisi kyllä mahtavaa jos pystyisi tekemään etätöitä myös EU:n ulkopuolella. Tämä paikkariippuvuus lääkärin ammatissa on oikeastaan se ainoa asia mikä laittaa itseni pohtimaan muita aloja.

    • @Sivutulojajasijoituksia
      @Sivutulojajasijoituksia  ปีที่แล้ว

      Riippuu, mitä tekee. Mä teen lähinnä hallinto- ja kehitystöitä nykyään. Näissä sekä esim tutkimustyössä ei käytännössä ole juurikaan rajoitteita, tai GDPR toki, jos on EU-organisaatiossa ja käsittelee tuon alaisia tietoja.
      Potilastyössä GDPR rajaa EU:ssa työskentelevillä aluetta. Lisäksi potilasvakuutus voi rajata aikaa. Omalla työnantajalla on 12kk/v ulkomaan työskentelyn mahdollistava vakuutus. Osalla on raja esim 3kk tai 6kk, osa kieltää kokonaan ulkomaan työn. Eli työnantaja saa valita. Vastaavasti esim Jenkeissä työskennellessä voi olla rajattu omaan stateen, mutta riippuu työstä ja organisaatiosta.
      Mutta paikkariippumattomuus on ehdottomasti parhaimmillaan, jos ei tee ollenkaan potilastyötä. Lääkärinähän voi toimia myös esim konsulttina tai muissa asiantuntijatöissä. Tosin, jos valitsisin puhtaasti sen mukaan, missä pääsee parhaiten ulkomaille niin menisin varmaan insinööriksi, kun heillä tuntuu olevan aina työkielenä enkku eikä ammatti ole luvanvarainen, kuten lääkäreillä.

    • @strawberrysoup202
      @strawberrysoup202 ปีที่แล้ว +1

      Kiitos kun kerroit tuosta lisää kun hankala löytää näitä tietoja netistä 😊
      Tässä kevään yhteishakua odotellessa yritän miettiä pääni puhki mitä lähtisi opiskelemaan. Osaisitko neuvoa mikä ala voisi olla hyvä, kun mulle lähinnä tärkeintä on että työstä saa tosi hyvää palkkaa, mutta myös että työajat on kohtuulliset ja on varma työllistyminen tulevaisuudessa?
      Lisäksi se että pystyis työskentelemään digital nomadina tai ulkomailla ylipäätään on houkutteleva. Ehkä kaikista parhain työskentelymuoto voisi olla yrittäjänä työskentely, sillä se tarjoaisi joustoa elämään, mutta sitten taas yrittäjänä ei välttämättä ole varmat tulot.
      Lääkärin töissä on se hyvä että varsinkin vuokralääkärinä pääsee tosi koville palkoille jo heti valmistumisen jälkeen, mihin monet muut alat ei oikeastaan koskaan edes pääse vuosien kokemuksella. + Lääkärinä pystyy itse hyvin hallitsemaan aikataulut.
      Huonoina puolina sitten juuri se paikkariippuvuus, mutta kiva kuulla että löytyy kuitenkin muita tehtäviä joiden avulla siitä voi päästä eroon. Saanko udella että millaisissa palkoissa näissä ei-potilastöissä yleensä liikutaan?
      Oon myös miettinyt kauppista, oikista ja joitain insinöörialoja, mutta ehkä insinöörialat on hankalia vaurastumisen kannalta ja haluaisin enemmän joustavia työaikoja.
      Koodaushommissa pääsisi koville palkoille ulkomailla, mutta niihin hommiin nykyään jo liikaa kouluttautuneita.
      Tuntuu ettei mikään ala ole täysin sellainen mikä täyttäisi kaikki mun vaatimukset, niin en yhtään tiedä mitä lähteä opiskelemaan varsinkaan kun ei mikään ala erityisemmin saa mussa mitään kutsumusammatin tunnetta.

    • @Sivutulojajasijoituksia
      @Sivutulojajasijoituksia  ปีที่แล้ว +1

      @@strawberrysoup202 Mitä tykkäät tehdä? Potilastyö on tosi erilaista kuitenkin kuin vaikka veroneuvojan, insinöörin tai toimitusjohtajan hommat. Tilastollisesti oikis ja kauppis taitaa olla parhaiten tienaavat. Oikiksessa kyllä se ongelma, että erilaiset oikeusjärjestelmät vaatii lisäosaamista, eli esim suomen tutkinto ei pätevöitä toimimaan USA:n common law systeemissä.
      Lääkiksen jälkeen Suomessa pysyen on käytännössä 100% varma työllisyys. Se taas haluaako tehdä keikkaa vuokralääkärinä on toinen kysymys. Monesti oman kokemuksen mukaan työmäärä ja työolot on tuolloin huonommat. Paras palkka on ottaen todella paljon vastuuta yksin. Toki osa nauttii tästä, mutta itselle tämä ei sovi. Olen kyllä tehnyt välillä hommia keikkapäivystäjänä, mutta pääosin olen ollut julkisella. Ei palkka toki sielläkään muihin aloihin verraten huono ole, etenkään, jos päivystää. Hallinto- ja kehitystöitä olen tehnyt tittelillä apulaisylilääkäri, tässä taulukkopalkka kokoaikaisena pyörii eri alueilla luokassa 6000-9000e/kk kokemuksen mukaan. Lisäksi saa halutessaan tehdä toki keikkaa tai muuta hommaa. Myös ylilääkärinimikkeellä ja erilaisilla johtaja-nimikkeillä on samantyyppisiä töitä korkeammilla palkoilla. Yleensä pitää olla ainakin jotain työkokemusta ennen näihin pääsyä, mutta into ja muutama vuosi voi riittää.
      Joku itsenäinen konsultti varakkaille henkilöille voisi myös olla aika kiinnostava omasta mielestä, jos vaihtaisin alaa kansainvälisempään. Tai siis kaikissa veroparatiisisaarissa, Sveitsissä, ym tarvitaan veroneuvojia ja jos tuossa on hyvä, palkka on käsittääkseni varsin hyvä, ja toki verot parhaimmillaan 0% suomen 50% sijaan riippuen asuinpaikasta. Lääkärinäkin voi kyllä siirtyä työhön näihin (esim yksi tuttu on Caymansaarilla lääkärinä) nollaverolle ja korkeammalle palkalle, mutta lääkärinä työ on lähityötä ja vaatii luvat. Veroneuvonta ja konsulttihommissa usein kauppis / oikistausta ja mahdollisesti jotakin lisäsertifikaatteja riittää. Insinööri / koodari olisi toinen, kuten sanotkin, näissä ei käsittääkseni ole varsinaisesti huonot palkat, muttei huippupalkatkaan ainakaan Suomessa. Toki esim Jenkeissä monella alalla tienaa enemmän ja verot ovat pienemmät.
      Yksi millä vain taustalla kiinnostava optio on siis ulkomaiselle työnanatajalle työskentely. Esim USA tosiaan usein maksaa tyyliin tuplat Suomeen nähden. Myös esim Sveitsi ja Singapore sekä Norja maksaa monella alalla hyvin.
      Pakko todeta vielä lopuksi, että opiskeletpa mitä vain lääkis / kauppis / oikis / diplomi-insinööri nelikosta voit tienata hyvin. Olet vain todella hyvä siinä, mitä teet ja valitset alan sekä suuntauksen, joka tuntuu omalta. Lisäksi saatat haluta pohtia noita kansainvälisiä mahdollisuuksia. Mä uskon aina, että ”when there is a will, there is a way”, eli vaikka etätyöt ei olisi nyt standardi jossain hommassa niin kaikki on järjestettävissä. Toki ei tiedetä, miltä maailma näyttää vuosien päästä, kun valmistut, mutta haluan uskoo, että digitalisaatio ennemmin lisääntyy kuin vähenee. 🙂

    • @strawberrysoup202
      @strawberrysoup202 ปีที่แล้ว +1

      Kiitos ihan älyttömästi näistä vastauksista! Näinhän se juuri on, että maailma se vaan entistä enemmän digitalisoituu niin varmasti löytyisi kaikilta aloilta jotain itselle sopivaa työmuotoa tulevaisuudessa

    • @Sivutulojajasijoituksia
      @Sivutulojajasijoituksia  ปีที่แล้ว +1

      @@strawberrysoup202 Ei mitään, kiva olla avuksi! Ja toivottavasti saavutat upean uran sekä tavoitteesi vaurastumisen ja matkailun suhteen riippumatta, mihin alaan päädyt. 🙂

  • @vannekiristaa
    @vannekiristaa 2 หลายเดือนก่อน

    Haha, tuli ensimmäisenä mieleen tohtori Kiminkinen ja kauppamies Hjallis, suoraansanottuna en osaa sanoa miksi 🫣
    Molemmat oman alansa picassoja.

  • @Dave-tx1gq
    @Dave-tx1gq 5 หลายเดือนก่อน

    Videon kansikuvassa näkyvä symboli on kauppiksen eikä lääketieteen symboli. Lääkistä kuvaa ns asklepioksen sauva, menee helposti caduceuksen kanssa sekaisin XD

    • @Sivutulojajasijoituksia
      @Sivutulojajasijoituksia  5 หลายเดือนก่อน +1

      @@Dave-tx1gq Ilmaisista kuvapankeista laillisesti saatavilla olevista symboleista nämä meni lähimmäs oikeita. Sinänsä hyvin ovat tainneet toimia, kun meni pari vuotta ennen kuin kukaan bongasi 😂