Mehmet Ürün / Mardin Klasikleri
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 5 ก.พ. 2025
- Mehmet Ürün / MARDİN KLASİKLERİ
Ezgi Müzik Yapım Mardin
01.Mardin Divanı
02.Yordu Beni Şu Mardin'in Yokuşu
03.Muradımın Elinden
04.Sabiha
05.Al Asforiyyê
MEHMET ÜRÜN (Imhammed ıl Akra') 1902-1991
11.Ekim 1991 tarihinde kaybettiğimiz , Mardin musıki kültürünün çok önemli sanatçılarından üstad-hanende Mehmet ÜRÜN (Imhammed ıl Akra')
1902 yılında Mardin'de dünyaya gelen merhum Mehmet ÜRÜN küçük yaştan itibaren ritm saz icrasına ve makam okuyuculuğuna merak salmış, kendi kendini yetiştirmiştir. Uzun yıllar Mardin'de müzisyen olarak yaşamını sürdürmüş ve geçimini bu yolla temin etmiştir. Musıki meclisindeki ciddiyeti, kibar ve vakur duruşu , sanatçı kişiliği ve beyefendiliği ile kısa zamanda tüm Mardin halkının saygı ve beğenisini kazanmıştır. Sadece gerektiği zaman konuşan, konuşurken hiç kimseyi incitmeyen bu değerli büyüğümüzü hiç bir zaman unutmayacak, daima saygı ile anacağız. Ömer Faruk GÜLTAŞLI :
Mehmet ÜRÜN' ü ilk defa çocukluğumda bir musıki meclisinde görmüştüm. 9-10 yaşlarındaydım. Hayali hala gözümün önündedir. Yordu Beni Şu Mardin'in Yokuşu isimli kendi bestesini okuyordu. Daha sonraları ikindi saatlerinde çarşıda gezinirken, kıraathanelerde sohbet ederken rastlıyordum ona. Ama özellikle ikindi namazlarını kıldığı Kasım Tuğmaner Camii Şerifindeki duruşunu daima hatırlarım.Namaz kılarken bile çok dikkatli, mesafeli ve vakurdu. Mehmet ÜRÜN Üstadı farklı yönleri ile irdelemek gerekiyor. :1- Ritm saz sanatçılığı , Bu alanda kendine has düm-tek vuruşları ve velveleleri vardır. Özellikle okunan eserin icrası sırasında sağladığı piano ortam tüm kayıtlarda mevcuttur. Dikkatle dinlendiğinde ritm saza hakimiyeti kolayca farkedilir.
2-Ses sanatçılığı ve makam icracılığı dillere destandır.Tüm makamları ahengi ölçüsünde ve makamın özelliklerini bozmadan icra ederdi. Özellikle bayati, mansuri ve hakimi divanları icra ederken dinleyenleri mestederdi. Mardin Divanınnı çok güzel icra ederdi. Mardin divanının son hanesi olan karcığar-bayati geçki olağanüstü güzellikte ve her türlü takdirin üzerindedir. Bu final geçkisinin düzenlemesi tamamen Mehmet ÜRÜN'e aittir. Bu divan 1961 yılında TRT sanatçısı Mustafa GECEYATMAZ ve 2008 yılında da tarafımdan derlenmiştir. Derleme çalışmaları sırasında TRT yetkilileri bu final geçkisine hayran kalmışlardır.
3- Besteciliği bilinmeyen özelliğidir. Merhum Mehmet ÜRÜN' ün bilinen en ünlü bestesi '' Yordu Beni Şu Mardin'in Yokuşu '' dur. Mardin bahçelerinde sözleri ile biilinen eser de ona aittir. Gün Işığına çıkmayan bazı besteleri de oğlu değerli arkadaşım Sayın Selahattin ÜRÜN'ün arşivinde mevcuttur.
Ömer Faruk GÜLTAŞLI
Jeoloji Yüksek Mühendisi-Kanun Sanatçısı