Öncelikle veganlık bir beslenme tarzı değildir, bir kaç kez bunu söylemişsiniz. Siz bitkisel beslenmeye geçmişsiniz arada fark var. Yaşadığınız ananas tecrübesini komik buldum. Protein konusuna gelince, yaptığınız araştırmalar orada yetersiz kalmış sanırım. Hem bitkisel protein tozları var hem de bitkisel protein tozları kullanmadan bahsettiğiniz ağırlıkları kaldırabilen veganlar. Bunlar tespitlerim, kişisel görüşüm ise, siz hiç vegan olmamışsınız, bir ara bitkisel beslenip o ara doktor olduğunuz için konuyla ilgili bilgileri toparlamışsınız sonra hayvansalları özlemişsiniz ve dönmüşsünüz. Sağlıkla ilgili içerik yapan bir doktor olarak bu videonuzu hatalı ve yanlış yönlendirici buldum.
veganlık özünde doğaya zarar vermemeyi amaçlıyor ise bitkisel protein tozlarının gökten zembille düştüğüne inanıyor olmalısınız onların fabrikalarda üretilmediğini ve dolayısıyla dünyaya fazladan zarar verilmeden üretilmiş olduklarını düşünmek için.
Tecrübe paylaşımınız için teşekkürler fakat yanlış bilgilendirmenin önüne geçmek adına birkaç önerim ve kaynak paylaşımım olacak size ve videonuzu izleyecek kişilere. "Vegan Beslenmeye Onay Veren Sağlık Kurumları" diye bir aratın lütfen. (buraya link veremediğimi öğrendim az önce) Dünyadaki birçok prestijli sağlık kurumunun raporlarında (raporlara linkten ulaşabilirsiniz) da belirttiği gibi; “İyi planlanmış bir vegan beslenme hayatın tüm evreleri için uygundur ve birçok fayda sağlar.” “Hamilelik, emzirme, bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik gibi hayatın her evresindeki bireyler ve sporcular için uygundur.” Yani sizin yaşadığınız sıkıntı dengeli olmayan ya da yetersiz bir şekilde uyguladığınız beslenmeyle alakalı bu durumda. Birçok vegan sağlık profesyoneli ve vegan diyetisyen mevcut. Dilerseniz onlardan yardım alabilirsiniz. Bu arada zor bir planlama olduğu kanısına varılmasın buradan. Ben ve çevremdeki birçok vegan herhangi bir profesyonel yardım almadan, geleneksel beslenmemize devam ederek gayet sağlıklı bir şekilde sürdürüyoruz vegan yaşamımızı. Sebze, bakliyat, tahıl, meyve gibi kaynaklardan bahsediyorum :) kolayvegan.com'da vegandoktorlar sekmesinden ulaşabilirsiniz. “Vegan sporcular” diye küçük bir araştırma yaparsanız ya da son zamanlarda çok popular olan “Game Changers” belgeseline göz atarsanız birçok profesyonel sporcunun vegan beslenerek spor hayatlarına nasıl devam ettiklerini hatta bazı sporcuların performanslarını artırmak için vegan beslenmeye geçiş yaptıklarını görebilirsiniz. Veganlık; hissedebilen canlılar olan hayvanların etik değerlerini tanımak ve onları herhangi bir şekilde amaçlarımız doğrultusunda kullanmamaktır. Eminim siz de hayvanlara gereksiz yere acı çektirilmesine karşı çıkıyorsunuzdur. Acı çekmenin olumsuz bir olgu olduğunu düşünüyorsunuzdur. Hissedebilirlikle beraber acıdan/tehlikeden kaçınma, haz almaya yönelme gibi bilinçli kararların verilmesi söz konusudur. Bir haktan (çıkarın korunmasından) bu noktada konuşmaya başlıyoruz, işte bu noktada hissedebilirlik bir hayvanı bir ananastan ayırıyor., onu etik toplumun bir üyesi haline getiriyor. Zaten kimsenin çimlere basmakla ya da bir bitkinin yaprağını-meyvesini koparmakla bir hayvanın uzvunu koparmayı aynı etik seviyede görmediğini düşünüyorum. Bu konuda daha fazla araştırma yapmak isterseniz aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz: -veganoluyorum com -abolisyonistveganhareket org
Merhaba Doktor bey. Ben de sizin bir meslektaşınız olarak ve kısmen aynı yollardan geçmiş biri olarak ilgiyle videonuzu izledim. Kullandığınız dil kimseyi incitmeyen ve saygılı bir dil. Bunun için teşekkür ediyorum. Fakat bir kaç fikrinize katılmıyorum. Veganlık bizi güçsüz düşüren bir beslenme çeşidi değildir. Eğer ki dengeli bir protein alım planı yapılıp egzersiz yapılırsa vücut yapmak mümkün. İlk veganlığa geçildiğinde bize zevk veren gıdalarda değişmiş oluyor. Normalde "cheat" öğün olarak veya kendimizi ödüllendirmek istediğimizde hamburger, kebap veya pide gibi et ve et ürünü içeren gıdalar tüketiyorduk. Bu besinler genel anlamda kilo aldıran ve sağlıksız besinler olsa da protein açısından zengin ürünler oluyordu. Fakat veganlığa geçiş evresinde bu cheat öğünler yerini hamur işi ve karbonhidratın ağırlıkta olduğu ve protein açısından fakir öğünlere bırakıyor. Vegan protein kaynakları olan bakliyatlar çoğu insanın damak zevkine hitap etmediği için bu geçiş döneminde çok yer bulamıyor. Bu sebeple kısa vadede veganlık yarardan çok zarar getirmiş oluyor. Ben de en başta bu hataya düşmüştüm ve bu sebeple eski yaşam tarzıma dönüp dönmemek arasında kararsız kalmıştım. Ama şu an daha dengeli öğünler şeklinde besleniyorum, sevmediğim ama yararlı besinleri farklı şekillere sokarak sevmeye çalışıyorum.
Bahsettiğiniz ürünlerin veganize hali aynı lezzette artık bulmak,yapmak mümkün.Veganlık sadece bir beslenme değildir bunun ötesinde etik bir duruştur ve daha sürdürebilirdir ve de son yapılan çalışmalara göre de daha sağlıklı. Burada biliçli vegan beslenmeye geçmek kıymetli olan.Bir heves olarak değil.
Bir gecede vicdanınızı dinleyip vejetaryenliğe geçmenizi çok takdir ediyorum. -Veganlık bir beslenme biçimi değildir. Veganlığa uygun beslenme biçimleri vardır. -Az miktarda yemeniz doğru olmamış, çünkü bitkilerin kalori yoğunluğu düşük olduğu için biraz daha fazla gıda tüketmek gerekiyor. -Ananas örneğiniz çok komik ve yanlış yönlendirici. Beyni ve sinir sistemi olan canlılar ile sinir sistemi olmayan bitkilerin özelliklerini tekrar araştırmalısınız. Biri sentient öteki değil. -Öte yandan eğer bitkilere de zarar vermemeyi istiyorsanız yine hayvan tüketmeyi bırakmalısınız çünkü eti için kesilen hayvanlar insanın yediğinden çok daha fazla bitki yiyor. -Yine en büyük hata ve algı karışıklıklarından biri: mükemmel olmayacaksam hiç çabalamayayım yanılgısı. Veganlıkta sıfır zararı değil uygulanabilir minimum zararı hedeflenir. -Siz malesef sağlıksız beslenmişsiniz. Halbuki çok ufak pratik bilgiler beslenmenizi sağlıklı hale getirebilirdi.
Bir Doktorun aminoasit profilini bilmemesi ve Vegan beslendim az yedim kilo verdim kas kaybettim demesi ülkemiz adına çok üzücü. Başlamanız hata olmuş zaten Baran bey. iyi çalışmalar
4 ปีที่แล้ว +41
Vegan olduğumuzda hayvanların birer mal/eşya olmadıklarını bizim gibi hissedebilen canlılar olduklarını kabul ederiz. Onlara birer kaynak gözüyle bakmayı bırakır ve tüm hayvan kullanımlarını hayatımızdan çıkarırız. Bize öğretilenin aksine hayvanları kullanmak bir gereklilik değildir. Sağlığımız için gerekli olan her tür besin bitkilerde bol miktarda bulunuyor. Bitkiler aynı zamanda yüksek enerjili gıdalardır, giderek artan sayıda sporcunun bitkisel beslendiğini belirtmem gerek. Triatlonlar, maratonlar ve bisiklet gibi uzun mesafe etkinlikleri, vücut geliştiriciler var. Vegan olmak sadece bitkisel beslenmek demek değildir. Hissedebilen canlıları, yiyecek, giyecek ya da başka amaçlarla kullanmayı reddetmek demektir. Zevk, eğlence, alışkanlık gibi nedenler hayvanları kullanmak için sağlam bir gerekçe değildir. Bitkilerse acı hissetmezler. Bunun için sinir sistemi, acı reseptörleri gibi yeterli fiziksel donanıma sahip değiller. Hayvanlar birer eşya olmadıklarına göre ve insanlar gibi hissetme yetisine sahip oldukları için onlarda bazı haklara sahip olmalıdır. Çünkü benzer çıkarlara benzer muamele etmemiz gerekir. Sahip olmaları gereken en temel hak ise başkasının malı olarak kullanılmama hakkıdır. Köleliği hatırlayın. Ahlaki dünyanın sadece iki tür varlıkla sınırlı olduğunu kabul etmeliyiz: Kişiler ve eşyalar. Bizim hayvanlarla aramızdaki tek farksa tür farkı. Nasıl ırk insan köleliği için, cinsiyet kadınları kocalarının malı yapmak için bir mazeret değilse tek başına tür de yerinde bir ölçüt değildir. Buna türcülük deniyor. Burada kriter zeka, alet kullanma becerisi vs. değil hissedebilirliktir. Vegan olarak hayvanlara bir şey bahşetmişte olmuyoruz yalnızca hakkımız olmayandan elimizi çekiyoruz çünkü hepimizin kendine ait bir bedeni var ve bir başkasının bedeni üzerinde tahakküm kurmaya hakkımız yok. Veganlık üzerine yeterince araştırma yapmadan vazgeçmiş olabileceğinizi düşünüyorum. Umarım bu konuda tekrar düşünür ve gerçekten vegan olursunuz.
4 ปีที่แล้ว +6
@@ST-ue8gt merhaba, bu sadece bir varsayım. Bir varsayım üzerinden de bir yere varamayız. Kısaca bunu o zaman düşünürdük. Bitkilerin bir beyinleri ve duygusal deneyim yaşama kapasiteleri yok yani bitkilere karşı hissettiklerimiz tek taraflı duygular. Işığa, ısıya, temasa, tepki verebiliyorlar ama bunlar zihinsel değil fiziksel tepkiler. Eğer bu konu ilginizi çekiyorsa; Bitkilerin Bildikleri adı kitabı önerebilirim. Daniel Chamovitz adında bir biyoloğun kitabı o kitapta bitkilerle ilgili çok ilginç bilgiler var müzik dinleyince mutlu olan bitkiler gibi bilimden uzak deneyleri çürütüyor ve acı çekmediklerini de detaylı olarak anlatıyor. Acı çekmek son derece karmaşık nöral yapılar ve frontal korteks bağlantıları gerektiriyor. İkinci sorunuzla ilgili olarak öncelikle şunu belirtmeliyim. Tarım alanlarının %80’i sömürülüp öldürülmek için dünyaya getirilen hayvanları beslemek için kullanılıyor. Bizim tüketebileceğimizin 7 katını tüketebiliyorlar. Hayvansal tarımın çevreye verdiği zararlar için Cowspiracy adlı belgeseli öneriyorum. Ormanların yok edilmesi gibi konular beni elbette üzüyor ama tükettiğimiz bitkileri tohumdan vs çoğaltabiliyoruz. Bu konu yine de sizi üzüyorsa frutaryenliği araştırabilirsiniz. Bizim hayvanlardan üstün olduğumuzu kesinlikle düşünmüyorum kastettiğiniz zihinsel yeteneklerse onlarında bizim sahip olmadığımız bir çok özelliği var. Sırf buna gücümüz yetiyor ve bundan zevk alıyoruz diye bizden daha güçsüz olan kişiler üzerinde tahakküm kurmaya hakkımız yok. Örneğin çocuğuna şiddet uygulayan birini haklı göremeyeceğimiz gibi. Doğada erkek aslanlar dişi olan tekrar kendisine ilgi göstersin diye dişinin yavrularını öldürebiliyor ama biz bunu kendimize örnek almıyoruz. Hayvanlardan doğru ve yanlışı ayırt etmelerini bekleyemeyiz. Aynı aslan gidip bir marketten alışverişte yapamaz. Onların yaşam koşulları bizdekinden çok farklı. Biz proteini, demiri vs. bitkilerden karşılayabiliyoruz öyleyse neden bunu hakkımızın dahi olmadığı hissedebilen bir canlı yerine bitkilerden karşılamayalım? Son soruya cevabımsa mesele sadece acı çekip çekmemeleri değil onlarında bizim gibi hayattan zevk alma gibi yaşamdan yana çıkarları olan, kendilerine ait bir hayatları, aileleri vs olan varlıklar yani bizim kadar bu gezegende özgürce yaşam hakları var. Umarım sorularınızı yanıtlayabilmişimdir. Vegan olmak bu hayatta almış olduğunuz en doğru karar olacaktır. İyi dileklerimle...
@ Merhaba Ben de veganlığa geçiş yapmak isteyen biriyim ama seyahat etmeyi sevdiğim için biraz çekiniyorum . Tatilde otellerde neler yiyorsunuz merak ediyorum . Sehirde olunca sorun yok ama ilcelere yada köye gittiğinde vegan yemek bulmak zorlaşıyor . Bu konu da yardımcı olur musunuz . Et yememek yada yumurta süt yememek zor degil ama seyahat benim hayat amaclarimdan biri ama vegan yemek bulmak cok zor.
@@ST-ue8gt yazınızdan et yemek için gerekçe arıyorsunuz gibi geldi. Buda güzel, sorgulamaya devam. Insanlık çok et tüketiyor sorun ordan çıktı. Hayvanlar doğal ortamda yaşayamıyor, mutlu değil ve dogaya ve indanlığa çok zarar veriyor bence bu kısmı araştırın, size yardımcı olacak. Bol şanslar:)
Hayvanların sırf kesilmek üzere hapis edilmesine bende karşıyım ama şu konuda saçmalama besin ve verimlilik bakımından maalesef et bitkilerden daha üstün ve bilimsel bakarsak da biz hepçil olarak evrimleşmişiz tüm veganlara saygım sonsuzdur davanız gerçekten haklı hem hayvanlar adına hemde hayvancılık sektörünün verimsizliği yüzünden çevreye verdiği zarara bakacak olursak ancak bu yine de bitkilerdeki besin mikrarinın miktar başına az olduğunu değiştirmiyor eğer dediğin doğru olsa otçul hayvanlar yarım saatte bir ot yemezdi Aslan gibi yırtıcılarda tek oturuşta kilolarca et tüketip haftalarca acıkmadan durmazlardı
Ben veganlığın felsefesinde şu ayrımı anlayamıyorum buradaki felsefe hayvanı kullanmamak veya hayatına son vermemek mi yoksa acı çektirmemek mi?Sorun acı çekmeleri ise bu hayvanların uyuşturup yenilmesinin bu felsefeye göre uygun olduğu anlamına mı gelir?Ya da sorun hayvani kullanmak ise hayvan ile de benim aramda mutualist bir ilişki varsa ve bu ilişki zorunluysa ( örneğin güdülen bir büyükbaş hayvanın yiyeceklerinin karşılanması , doğada yaşam şansının az olması hatta belki yiyecek bulamaması) hayvan bundan hayati derecede kârlı çıkacaksa o zaman bu da bu felsefeye göre uygun olmaz mı?Tüm bunların yanında sorun bir hayata son vermek ise pek çok bitkinin de hayatlarına son veriyoruz , vermeye de devam edeceğiz.Bir çok tohum , kök yiyoruz bazen bütünüyle kökünü gövdesini yapraklarını yiyoruz sadece meyve gibi düşünmemek lazım.Veganlık felsefesini ciddi manada benimsemiş insanların söylediklerime tatmin edici bir cevap vermelerini bekliyorum.
Veteriner hekimim, 2 yıldıır veganım, 15 yılı aşkındır spor yapıyorum, son iki yıldır vegan olduktan sonra daha iyi spor yapabildiğimi ve ağırlık çalışırken hiçte zorlanmadığımı bizzat yaşadım. Size kim nasıl bir beslenme uyguladı bilmem ama vegan beslenme spor çalışmalarında çok çok faydalı bir yöntemdir. Doğru vegan beslenememişsiniz maalesef, hata Vegan beslenmede değil, sizin bilinçli olmayan yaklaşımınızda...
Bu vıdeoda anlatıklarınızın kurmaca olduğunu düşünüyorum maalesef, veganlık son zamanlarda ilgi odağı olduğu için kullanılmış gibi duruyor.. Çok yazık..eğer vıdeo kurmacaysa kaldırın.. Kurmaca değilse de hayvanlara karşı bir parça adalet duygunuzun olması gerekiyor ve insanları yanlış yönlendirmeye sebep olabilecek bu videoyu yine kaldırın, lütfen...!!
Sanki et yerken bench de 100 basıyormuş da, vegan olunca kaldıramamış gibi anlatıyor. Kolların çubuk kraker, omuz genişliğin 30 cm olduğu için olabilir mi ?
Bu saçma sapan videoları acaba birilerinin zoru ile mi yapıyorsunuz ? gerçekten merak ediyorum. Yüzeysel bakış açınız ,araştırma yapmadan yaptığınız yetersiz kişisel deneyimlerle yaptığınız açıklamaların Dr. ünvanınız ile çeliştiğini düşünüyorum. 1- Ananas kesmek ile bir kuzunun başını kesmenin aynı şeymiş gibi söyleyerek , "ananas yenemeyeceksek ne yiyeceğiniz ?" demek tam bir saçmalık. Bir otu , bitkiyi yada meyveyi hasat ettiğinizde ya yenisi olur, yada mevsimi gelince kendisi zaten çürür yada bozulur . Hayvanlar ise aynı insanlar gibi doğar , büyür , yaşar , ürer , yaşlanır ve belli bir yaşa gelince ölürler. Onu hapsedip onlar her türlü faydalanmak kuzusunu annesi görmeden almak , kesmek , yemek , kuzunu içereceği sütü çalmak ananas kesmeye benzemez. Ağaç kesmek belki bir canlıyı öldürmekle kıyaslanabilir. Bu iki kıyası yapamayacaksak bu tür videolar çekmeyelim lütfen . 2- Vegan olunca da ne yediğine içtiğine protein ,vitamin, mineral miktarına dikkat edilmeli . Hepçil beslenmede de Veganda da yetersiz kalori alımı ve yetersiz beslenme sonucu kilo ve güç kaybı oluşabilir. Bunlara hiç girmeden Vegan oldum kilo kaybı , güç kaybı oldu , denmesi son derece sığ bir görüş. Bir çok vegan ben dahil oldukça ağır sporlar yapmakta ve hayvansal ürün ihtiyacı duymamaktayız. Aynıca bitki bazlı protein tozları ve takviyeleri de piyasada mevcut olup hayvansal olanlardan çok daha sağlıklı oldukları su götürmezdir. Normal olarak bir spor salonuna gidince size sürekli bir gelir kaynağı olarak görmeleri nedeni ile protein tozu ve takviye satışı yapmak isterler. Bunu gereken buymuş gibi göstermek son derece yanlış olduğunu düşünüyorum.. Dünyayı kurtaracak bir felsefe olabileceğini düşündüğüm Veganlıkla ilgili siz ve sizin gibilere tavsiyem. Siz vegan olmasanız da bari olanlara köstek olmayın . Mevcut hali ile zaten dünya sürdürülemez olacak belki bu süreç Veganlık sayesinde biraz daha gecikir.
Veganlığı sadece bir beslenme biçimi gibi algılamanız ve bu konuda hiç araştırma yapmamış biri gibi konuşmanız korkunç! Öncelikle dünyadaki tüm prestijli sağlık kurumları (Amerika, Kanada, İngiltere Diyetisyenler Derneği vs.) hayatın her evresinde (bebeklik, çocukluk, hamilelik, yetişkinlik, yaşlılık, spor yaparken vs.) dengeli ve çeşitli vegan beslenmenin sağlıklı ve yeterli olduğunu söylüyorlar. Dünyanın en güçlü insanı ve üstün başarılara imza atmış birçok sporcusu vegan, kaynak olarak The Game Changers belgeselini izleyebilirsiniz. Vegan olmanızın temel amacı hissedebilir canlıları mal ve kaynak olarak görmeme ve onların temel hakkı olan "yaşama hakkını" tanımayı gerektirir. Kendi sağlığınız, çevreniz, doğa vs. bunlar veganlığın sonucunda elde edeceğiniz pozitif çıkarımlar olur. Dilerim en kısa zamanda daha fazla araştırma yaparak ömür boyu vegan olursunuz.
Merhaba, videonuzu izledim. Öncelikle veganlık bir beslenme biçiminden ibaret değildir. Hissedebilir olan canlıların mal olarak görülmeme, özgürce yaşama haklarını tanıyan bir ahlaki ve asgari yükümlülüktür. Veganlık aynı zamanda sağlıklıdır fakat vegan olduğunuzda bir anda çok sağlıklı bir bireye dönüşmezsiniz. Her insan gibi beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Siz burda "kişisel deneyimlerim" kisvesi altında veganlığın sağlıklı olup olmadığı konusunda bazı genellemelere yol açıyorsunuz. Dünyada birçok sağlık kurumu veganlığın sağlıklı olduğu konusunda hemfikirken sizin spor yapamıyor olmanız sizin yanlış beslenmenizle alakalı olmaktan öteye geçemez. Söylediklerinize bakılırsa yeterli beslenmemişsiniz. Kendinizi sağlıklı hissetmemiş olmanız sizin sağlığınıza dikkat etmemenizle alakalı, o dönem vegan olmanızla değil. Vegan olmayan insanlar da yetersiz beslenmeye dayalı sağlık problemleri çekebilir ve bundan dolayı spor yapamayabilir, tıpkı vegan olan insanların çok iyi sporcular olabileceği gibi. Bu konuda bolca örnek mevcut. Sizin gibi araştıran ve sorgulayan bir insanın bu örnekleri bilmemesi üzücü. Bilmediği hâlde yine de içerik üretmesi ayrıca üzücü.
Ben zaten bilimsel veri olarak değil kendi deneyimim olarak sundum birkaç defa belirttiğim gibi. Herkes kendisi için en doğrusunu seçer. Veganlık sağlıksızdır diye bir iddiam da yok.
@@DrBaran Örneğin ben de çikolatalı soya sütü içip tadını hiç beğenmeyebilirim ve bunu kişisel bir deneyim olarak insanlara sunmam bir sorun teşkil etmez. Fakat sizin burda yaptığınız şey bu kadar masum değil ne yazık ki. İsminin başında Dr. yazan biri olarak bu konuyu bu şekilde sunmanız insanların veganlığın sağlıklı olup olmadığı konusunda şüpheye düşmesine sebep oluyor. Bununla kalmayıp veganlığı hayvan hakları temelinden de uzaklaştırıyor. Burda da zarar gören yine hayvanlar oluyor.
Umarım kısa zamanda tekrar vegan olursunuz çünkü ananasın kafası ile bir hayvanın kafasını aynı şey olmadığı çok açık, bu fikri anlık olarak irdelemek tabii ki yanlış değil ama görmek istediğimiz şekilde görmek hele ki pozitif bilimlerle uğraşan biri için çok yanlış. Acı çekmek kavramı gayet net bir olgu bilim açısından da. Ayrıca şahsen bir sporcuyum ve vegan protein tozu tüketiyorum, bu da seçilebilirken neden whey protein tozu seçilmiş ki. Bir sürü de sporcu bu yöntemlerle besleniyor. O ağırlığı kaldıramamak kadar normal bir şey de yok, spor yapmadıkça düzgün beslenmedikçe güçten düşmek 2+2=4. Biraz keyfi bir veganlığı bırakma olduğunu üzgünüm ama kabul etmek zorundasınız.
Bırakma sebebini açıkçası hiç mantıklı bulmadım. Sanki 'ananasın kafasını koparmak istemedim o yüzden bütün hayvanların koparayım' der gibi. Araştırdım kadarıyla bitkilerin acı çekme hissi yokmuş, hayvanların varmış. Bu yüzden kimseye acı çektirmemek bir nevi vegan olma yolunda ilerlemek gibi. Acı düzeyi olmayan bir ananasın kafasını koparamayacak kadar kendinizi ikna etmişsiniz. Ama bırakarak şuan acı düzeyi olan hayvanların kafalarının kesilmesine sebep oluyorsunuz. Ayrıca düzgün ve düzenli beslenmediğinizi söylediniz, yani güçten düşmeyi sadece veganlığa bağlamanız pek mantıklı değil bence. Onun yerine Protein vs ihtiyacınızı tahıl ve sebzelerden karşılamalıydınız. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Buraya kadar okuduysanıx tesekur ederim 🖤
Doktor olduğunuz için izledim ama anladım ki tıp eğitiminde beslenme ile ilgili ve bunun beden ile olan ilişkisi ile ilgili hiçbirşey anlatilmiyor. Niye bıraktınız demiyorum, bırakma sebebiniz asılsız bilgiye dayalı diyorum. Vegan beslenme sizi güçten düşürmez. Dengesiz beslenmek güçten düşürür.
Kusura bakmayın herkes kendi yolculuğunu yaşıyor fakat siz sağlıksız ve yetersiz beslenmenizin sonuçlarını veganlığa bağlamışsınız. Şahsen ben 2.5 yıldır veganım ve bu süreçte spor yapmayada devam ediyorum ve sizin dediğiniz gibi bir halsizlik ve güçsüzlük yaşadığım bir dönem olmadı tek seferde 1.5 km yüzüyorum ve aralıksız 2 saat ağırlık antremanına girebiliyorum.Ayrıca vegan protein tozları da var kolaya kaçmayıp biraz araştırsaydınız onlarıda çok rahat tedarik edebilirdiniz. Ayrıca ananas örneğiniz çok yanlış ve insanları yanıltıcı öncelikle bitkilerin sinir sistemi yoktur ve acı korku vs hissetmezler. Öteki yandan siz ananasın kendisini değil meyvesini yiyorsunuz. Kök bitikler hariç meyve veren bitkilerin asıl bendenleri meyveleri değil kökleri ve gövdeleridir. Bu bitkilerin meyve verme amacı üremektir bitkiler mevyererin içlerindeki çekirdeklerin hayvanlar tarafından olabildiğince yayılmasını isterler aslında meyve diye yediğimiz ürün bitkinin spermi yada yumurtalığı olarak düşünülebilir zaten bitkinin bu meyveyi üretmesinin amacı tamamen yenmesi içindir. Ayrıca vegan beslenmeyi bilmediğinizde çok açık hiç bir vegan akşam yemeği olarak bir ananas yemez yani vegan beslenme tahıllar mantarlar sebzeler meyveler ve baklagillerden oluşur bunlar arasında dengeli bir beslenme yaparsanız hiç bir sıkıntı yaşamazsınız. Evet ne yazıkki tamamen zararsız bir yaşam şuanlık ne yazıkki mümkündeğil ama veganlık bu yaşam biçiminin gerçekleşmesi için ilk adımlardan birisi.
bir doktorun bu kadar mesnetsiz bir şekilde bilgi vermesi beni dehşete düşürdü. en basitinden vegan protein tozlarının olduğunu bilmemek veya hayvanlar hayvanları yiyor deyip insanların pek çoğunun sırf kesilmek üzere yetiştirilen hayvanları yediğini es geçmek... doğanın dengesi bu değil, üzgünüm.
Yayınınızı şimdi izleme şansım oldu.anlatımlarınızın çoğuna katılmakla beraber,spor salonu ve kas durumu ile alakalı tespitleriniz ve/veya yönlendirilmeniz kökünden hatalı.Sizi kaslı yapacak olan etmen et,süt,yumurta değil egzersizdir.Kimse evde et yiyerek kas yapamaz.Bu eksikliğiniz,sizin spora ayırdığınız vakit ve tempo ile alakalıdır.Bitkisel protein depolarını burada saymamız şu an anlamsız olur.Ben 10 yıldır veganım ve bünyem gayet sağlıklı çünkü aktif spor yapıyorum.Güzel bir yayın olmuş,teşekkürler.
Sizin Dr unvanınızı Yurt Dışında(bulgaristan, azerbeycan vs) paralı okuyarak aldığınızı düşünüyorum. Ayrıca Tamamen zırvalamissiniz. ( Not Anestezi Uzmanıyım)
Vegan protein tozları da var. Ancak güçlü olmak için protein tozlarına gerek yok. @greatveganathletes sayfasını, Ali Rıza Akısan'ın kitaplarını tavsiye ederim. Türk tıp doktoru ve yazar Hasan Ferit Cansever'i de bir wikipedia'dan okuyun derim.
Ben veganlığın felsefesinde şu ayrımı anlayamıyorum buradaki felsefe hayvanı kullanmamak veya hayatına son vermemek mi yoksa acı çektirmemek mi?Sorun acı çekmeleri ise bu hayvanların uyuşturup yenilmesinin bu felsefeye göre uygun olduğu anlamına mı gelir?Ya da sorun hayvani kullanmak ise hayvan ile de benim aramda mutualist bir ilişki varsa ve bu ilişki zorunluysa ( örneğin güdülen bir büyükbaş hayvanın yiyeceklerinin karşılanması , doğada yaşam şansının az olması hatta belki yiyecek bulamaması) hayvan bundan hayati derecede kârlı çıkacaksa o zaman bu da bu felsefeye göre uygun olmaz mı?Tüm bunların yanında sorun bir hayata son vermek ise pek çok bitkinin de hayatlarına son veriyoruz , vermeye de devam edeceğiz.Bir çok tohum , kök yiyoruz bazen bütünüyle kökünü gövdesini yapraklarını yiyoruz sadece meyve gibi düşünmemek lazım.Veganlık felsefesini ciddi manada benimsemiş insanların söylediklerime tatmin edici bir cevap vermelerini bekliyorum.
Her ikisi de geçerli. Ayrıca hayvan endüstrisinde daha çok bitki kullanılıyor. Yani bu endüstriyi destekleyerek hem hayvanlara hem iklime hem tarıma hem ekonomiye hem de tabii ki kendinize zarar veriyorsunuz.
Eeee vegan sporcular nasıl besleniyor Peki? :):)) yulaf, mantarlı tofu, bezelye, nohut... bir sürü vegan protein var gerçekten anlamıyorum. Sen aşırı az yedin diye veganlık sana sağlıksız geldi olmuyor ki. Biraz fazla yemeliymişsin olay bu
bi ananasi yemekle bi hayvan öldürmek arasinda bi nasil bi fark olabilir. bitkiler konusamayinca ciglik atamayinca cansizmi yada hissiyatsizmi bu nasil mantik. kimse hayvanlara iskence yapilsim demiyo ki zaten. Hadi et yemiyosunuz yumurta ne alaka süt ne alaka sen yesende yemesende o tavuk o yumurtayi zaten yapiyo yada sut zaten oluyo Allahin insanin hizmetini sundugu seyleri dikkatli ve ölcülu sekilde yemeyi savunsaniz hayvanlara zulmedilmesin deseniz ne ala ne guzel . ama illa yeni yeni tuhaf akimlar yok insan etcil degildir yok vegan yasanir bilmem ne . insan bedeni hem et hem ot icin tasarlanmistir . bagirsak uzunlugumuz dis yapimiz sindirim sistemimiz hem et hemde ot yemenin bizim icij daha saglilikli oldugunu gosterir . ayrica vegan yasayan insanlarin ömurrrinin de kısaldigi kanitlanmistir. hayvanlari tabiki sevelim tabili zulmetmeyelim. ama birazda arastiralim be guzel insanlar .boylede olmazki. en merhametli olan Allahin ta kendisidir yuce Allah hayvanlari bizlerin hizmetinde yaratmisken siz tuhaf tuhaf merhamet dersleri verip duyar kasiyosunuz . kendinizi saglikli hayvansal proteinlerden mahrum birakmayin kisa vadede yarar goren insanlarda plesebo etkisi vardir veganligi birakinca agrim gecicek diye kenddini inandiriyo ve vegan olunca geciyo agri ama et yiyince agrim gecicek diye inansa bu seferde et yiyince gecicek . tamamen plesebo etkisi . veganlign ortaya cikisi bile bitkisel urun ureten bi firmanin satis artirma prensibi duyarlilik tan degil satistan yani. Bi orman yandiginda üzülme sebebimiz agaclarinda bi canli oldugu ve aci cektiklerini dusunmek degilmi o zaman ne var fark var ha bitki yemek ha hayvan yemek agac yandiginda canimiz yaniyo ama bi ananas yiyince normal mi yani. bitkiye sarki soylediginde bile daha hizli buyuyen seni algilayan bi yapisi var e sen onu yerken nasil hissetmiyo o zaman tuum veganlar bitkilerin hissedebilmesi arastirsin o canlilarada zarar vermesin o sekilde yasasin su diyeti filan yapsin .ki cansiz olarak gorulen su tesbit edilen en algisi. acik canlilar arasindadir o zaman bence sizin mantiginizla en iyisi kimse birsey yemesin ve icmesin
Vegan yaşam bu değil. Ben de düne kadar sizin gibi düşünüyordum. Başlangıç olarak arka planda neler döndüğüne dair Cowspiracy ve Seaspiracy belgesellerini izlemenizi dilerim.💐
Vegan protein tozları var 1. 2. Sana tavsiyem netflix te (The game changer) belgeselini izle. Vegan beslenen crossfit şampiyonları var, Arnold un kendisi vegan. Senin gibi bilgili güzel anlatan biri nasıl oldu da güç kalmadı fln anlattı anlamadım. Et kalp krizi, damar tıkanması vs.
Evrimimiz hem etçil hem otçul olarak bizi gelistirmistir. Köpek dislerimizin olmasi bizim etcil oldugumuzu azı dişlerimizin olmasida otta yedigimizin ispatidir. Yani ikisinide yeterli sekilde yememiz lazim.
@@sule8329 hipopotamlar kendi aralarinda kavga ederken agizlarini açarlar.dusmanina daha korkutucu gorunmek icin.dusmanda karsisinda bir yirtici var izlenimi yaratmak icin disleri o sekilde evrilmistir.o yuzden kopek disleri var. Biz insanlar kavga ederken agzimizi acmayiz.
benim için çok zor oldu falan demişsiniz, siz yanlış zamanda aceleyle yanlış şekilde vegan olmuşsunuz, vegan olurken mutsuz olmuşsunuz sonra da doğru araştırmamışsınız vs. kısacası öncesinde iyi hazırlanmadan geçmişsiniz.
Hocam, acı bir evrimsel tepki mekanizması olduğu için bitkilerinde böyle ani tepki mekanizmalarına hayvanlardaki gibi sahip olmadığı ve yine bitkilerin gelişmiş sinir sistemine sahip olmadığını düşünürsek acı konusunda besin seçimde hayvanlar ile bitkilerin karşılaştırmasında sanki bitkisel gıdalar daha mantıklı gelmiyor mu size de? Mesleğinizi kullanarak yönettiğiniz TH-cam kanalınızı Tecrübeleriniz ile değil bilimin o parlak ışığıyla aydınlatmanız dileğiyle..
neyi savunduğunuzu bilmiyorsunuz hem diyorsunuz ki konu acı çekmek değil yaşamı sonlandırmak diyorsunuz. Bitkileri niye yiyorsunuz deyince ama onlar acı çekmiyor diyorsunuz ? neyin kafası bu acaba. Bitkinin acı çekip çekmemesinin ne önemi var onları da yemeyeceksin hayvanlardan aşağı mı görüyorsunuz onları ? bitkileri savunan yok onların açı çekmemesinin önemi var mı kendi halinde yaşayan hareketsiz canlılar diye onlara bunu yapmak etik mi etikse niye hayvanlara aynını yapamıyoruz ? mesela neden hiç bir vegan evdeki böceklerin yaşam hakkını savunmuyor hayvanlar sadece kedi köpek inek koyun mu ?
@@bonnie2096 Nerede yaşamı sonlandırmak yazdım acaba, okumanı öneririm tekrar. Ben hayvanlardaki gibi sahip olmadığını söyledim, yok demedim bakterilerde dahil tepki mekanizması var. Sadece seçim yapmak zorundayız. Bitkileri seçmek daha doğru. Gelişmiş sinir sistemi olarak bahsetmişim. Okuyun biraz yorum yapacağınız yazıyı. Efendim anında hakarete başlamışsınız. Ben bitkiler acı çekmiyor gibi bir laf ettiğimi sanmıyor. Ha bir de yüzde yüz haklısın veganlar tüm hayvanların haklarını savunuyor, bal bile yemiyorlar. Ancak ben bu konuda etik olarak bakamayacağım doğada bütün her şey birbirini yiyor. Teşekkür ederim.
@@oguz5533 cevap versene evinde kedi var mı ya da kedi besleyen veganlara neden karşı değilsiniz ? ineği kullanamayacaksak kediyi neden kullanıyoruz ? bırakalım hepsi doğada yaşasın değil mi ? kendi kendine yaşayabilirler. Ayrıca Veganlar bana hiç samimi gelmiyor. Şehirde neden yaşarsın ki köyde yaşamanız lazım ya da kulubede veya mağarada neden derseniz şehirler de hayvanların yuvasının katledilmesiyle oluşturulmuştur bu kadar hayvanperest iseniz buna da karşı çıksanıza ? ya da evinizdeki böcekleri neden savunmuyorsunuz onların yaşama hakkı yok mu evinizdeki örümcek ağlarını böcekleri karıncaları niye temizliyorsunuz koyun kuzu inek yaşasın böcekler ölsün mü ?
@@oguz5533 Bana da sizin yaptığınız yanlış geliyor ne olacak o zaman ? ben size karışmıyorum ne yerseniz yeyin beni alakadar etmez ama siz neden zar zor et yiyen bir topluma bu saçmalığı aşılamaya çalışıyorsunuz vegan değilim hatta hepinizden tiksinirim ama imkansızlıktan 21 yıllık hayatımda 10 kg bile et+balık yiyememişimdir ben bunu yemedim diye hayvanlar mı kurtulmuş oldu yani ? hiç biri kurtulmadı ben almadım başkası aldı böyle bir yere varamazsınız. Bilimsel olarak çözüm bulacaksanız bulun yoksa felsefe yaparak çözüm bulduğunuzu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Türkiye et yiyemeyen bir ülke bunu bizden önce Avrupa Amerika Asya da yaygınlaştırın en son bize uygulayın.
@@oguz5533 Mansur Yavaş halka et desteği vereceğini söylemişti Twitter hesabından. bir kaç vegan gelip et ne ya bakliyat versene diyor hayvanları katlediyorsunuz diyor. Bize ahlaksız gelmiyor ki niye sizin doğrularınızı kabul etmek zorunda olalım ? biz Müslümanız müslümanlar da aşırı olmamak kaydıyla et yiyebilir İslamda çok yemek zaten doğru bir davranış değildir. Siz kendinizle aynı görüşteki insanlara anlatın bunu sen benim ahlak sistemimi benimsemiyorsan bende seninkini benimsemiyorum. Bana normal olan sana ahlaksız geliyor olabilir ama bana normal geldiği için ahlaksız bulmuyorum ve yapıyorum. İnandığım din bunu ahlaklı bulduğu için bende Ahlaklı buluyorum.
ananasın kafası yok ve acı cekemez. bir hekim olarak ananas örneğiniz karşısında şoka uğradım. ayrıca piyasa soya ve bezelye proteininden yapılan vegan protein tozları kaynıyor. video baştan aşağı olmamış.
Merhaba Hocam, ben de bir veganım. Geçenlerde bol malzemos pizzanın alt tarafından bir parça koparıp ağzıma attım. Doğrudan sucuk, salam, sosis vs. yemedim ama sonuçta bol malzemos pizzaydı bu, kokusu ve tadı geçmişti. Hocam sorum şöyle ; acaba veganlığım bozulmuş mudur? Teşekkür ederim.
Hakikaten bir doktor musunuz? Vegan olun ya da olmayın, o sizin kararınız ancak bilimsel temele dayanmayan argümanlar ile insanları yanlış yönlendirdiğinizi düşündüm sizin videonuzu izlerken. Ben 8 yıldır veganım ve sizin yaşadıklarınızı hiç yaşamadım. Ananas konusu, ağırlık kaldıramama konusu, zarar vermeden yaşanamaz v.s.. Çok yazık hakikaten. Bilimsel anlamda yetkin bir vegan doktor ile konuşmadan, sığ bilgi ve yorumlarınız ile bir yol seçmişsiniz ancak sonuçta bende oluşan kanı: Sizin karakterini ve hayat ile ilgili tercihleriniz tam olgunlaşmamış.
Öncelikle veganlık bir beslenme tarzı değildir, bir kaç kez bunu söylemişsiniz. Siz bitkisel beslenmeye geçmişsiniz arada fark var. Yaşadığınız ananas tecrübesini komik buldum. Protein konusuna gelince, yaptığınız araştırmalar orada yetersiz kalmış sanırım. Hem bitkisel protein tozları var hem de bitkisel protein tozları kullanmadan bahsettiğiniz ağırlıkları kaldırabilen veganlar. Bunlar tespitlerim, kişisel görüşüm ise, siz hiç vegan olmamışsınız, bir ara bitkisel beslenip o ara doktor olduğunuz için konuyla ilgili bilgileri toparlamışsınız sonra hayvansalları özlemişsiniz ve dönmüşsünüz. Sağlıkla ilgili içerik yapan bir doktor olarak bu videonuzu hatalı ve yanlış yönlendirici buldum.
Bir hekim olarak yorumunuzun ozellikle bu videonun altında kıymeti cok büyük hocam. Eksik olmayın 🌱
Haa oh beee
oh ya bu yorumu görmesem delirecektim, sağolun!
veganlık özünde doğaya zarar vermemeyi amaçlıyor ise bitkisel protein tozlarının gökten zembille düştüğüne inanıyor olmalısınız onların fabrikalarda üretilmediğini ve dolayısıyla dünyaya fazladan zarar verilmeden üretilmiş olduklarını düşünmek için.
@@si_inm hayır, öyle bir özü yok.
Tecrübe paylaşımınız için teşekkürler fakat yanlış bilgilendirmenin önüne geçmek adına birkaç önerim ve kaynak paylaşımım olacak size ve videonuzu izleyecek kişilere.
"Vegan Beslenmeye Onay Veren Sağlık Kurumları" diye bir aratın lütfen. (buraya link veremediğimi öğrendim az önce)
Dünyadaki birçok prestijli sağlık kurumunun raporlarında (raporlara linkten ulaşabilirsiniz) da belirttiği gibi;
“İyi planlanmış bir vegan beslenme hayatın tüm evreleri için uygundur ve birçok fayda sağlar.”
“Hamilelik, emzirme, bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik gibi hayatın her evresindeki bireyler ve sporcular için uygundur.”
Yani sizin yaşadığınız sıkıntı dengeli olmayan ya da yetersiz bir şekilde uyguladığınız beslenmeyle alakalı bu durumda. Birçok vegan sağlık profesyoneli ve vegan diyetisyen mevcut. Dilerseniz onlardan yardım alabilirsiniz. Bu arada zor bir planlama olduğu kanısına varılmasın buradan. Ben ve çevremdeki birçok vegan herhangi bir profesyonel yardım almadan, geleneksel beslenmemize devam ederek gayet sağlıklı bir şekilde sürdürüyoruz vegan yaşamımızı. Sebze, bakliyat, tahıl, meyve gibi kaynaklardan bahsediyorum :) kolayvegan.com'da vegandoktorlar sekmesinden ulaşabilirsiniz.
“Vegan sporcular” diye küçük bir araştırma yaparsanız ya da son zamanlarda çok popular olan “Game Changers” belgeseline göz atarsanız birçok profesyonel sporcunun vegan beslenerek spor hayatlarına nasıl devam ettiklerini hatta bazı sporcuların performanslarını artırmak için vegan beslenmeye geçiş yaptıklarını görebilirsiniz.
Veganlık; hissedebilen canlılar olan hayvanların etik değerlerini tanımak ve onları herhangi bir şekilde amaçlarımız doğrultusunda kullanmamaktır. Eminim siz de hayvanlara gereksiz yere acı çektirilmesine karşı çıkıyorsunuzdur. Acı çekmenin olumsuz bir olgu olduğunu düşünüyorsunuzdur. Hissedebilirlikle beraber acıdan/tehlikeden kaçınma, haz almaya yönelme gibi bilinçli kararların verilmesi söz konusudur. Bir haktan (çıkarın korunmasından) bu noktada konuşmaya başlıyoruz, işte bu noktada hissedebilirlik bir hayvanı bir ananastan ayırıyor., onu etik toplumun bir üyesi haline getiriyor. Zaten kimsenin çimlere basmakla ya da bir bitkinin yaprağını-meyvesini koparmakla bir hayvanın uzvunu koparmayı aynı etik seviyede görmediğini düşünüyorum.
Bu konuda daha fazla araştırma yapmak isterseniz aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz:
-veganoluyorum com
-abolisyonistveganhareket org
Merhaba Doktor bey. Ben de sizin bir meslektaşınız olarak ve kısmen aynı yollardan geçmiş biri olarak ilgiyle videonuzu izledim. Kullandığınız dil kimseyi incitmeyen ve saygılı bir dil. Bunun için teşekkür ediyorum. Fakat bir kaç fikrinize katılmıyorum. Veganlık bizi güçsüz düşüren bir beslenme çeşidi değildir. Eğer ki dengeli bir protein alım planı yapılıp egzersiz yapılırsa vücut yapmak mümkün. İlk veganlığa geçildiğinde bize zevk veren gıdalarda değişmiş oluyor. Normalde "cheat" öğün olarak veya kendimizi ödüllendirmek istediğimizde hamburger, kebap veya pide gibi et ve et ürünü içeren gıdalar tüketiyorduk. Bu besinler genel anlamda kilo aldıran ve sağlıksız besinler olsa da protein açısından zengin ürünler oluyordu. Fakat veganlığa geçiş evresinde bu cheat öğünler yerini hamur işi ve karbonhidratın ağırlıkta olduğu ve protein açısından fakir öğünlere bırakıyor. Vegan protein kaynakları olan bakliyatlar çoğu insanın damak zevkine hitap etmediği için bu geçiş döneminde çok yer bulamıyor. Bu sebeple kısa vadede veganlık yarardan çok zarar getirmiş oluyor. Ben de en başta bu hataya düşmüştüm ve bu sebeple eski yaşam tarzıma dönüp dönmemek arasında kararsız kalmıştım. Ama şu an daha dengeli öğünler şeklinde besleniyorum, sevmediğim ama yararlı besinleri farklı şekillere sokarak sevmeye çalışıyorum.
Bahsettiğiniz ürünlerin veganize hali aynı lezzette artık bulmak,yapmak mümkün.Veganlık sadece bir beslenme değildir bunun ötesinde etik bir duruştur ve daha sürdürebilirdir ve de son yapılan çalışmalara göre de daha sağlıklı. Burada biliçli vegan beslenmeye geçmek kıymetli olan.Bir heves olarak değil.
Yoksullar nasıl yapabilir?
Bir gecede vicdanınızı dinleyip vejetaryenliğe geçmenizi çok takdir ediyorum.
-Veganlık bir beslenme biçimi değildir. Veganlığa uygun beslenme biçimleri vardır.
-Az miktarda yemeniz doğru olmamış, çünkü bitkilerin kalori yoğunluğu düşük olduğu için biraz daha fazla gıda tüketmek gerekiyor.
-Ananas örneğiniz çok komik ve yanlış yönlendirici. Beyni ve sinir sistemi olan canlılar ile sinir sistemi olmayan bitkilerin özelliklerini tekrar araştırmalısınız. Biri sentient öteki değil.
-Öte yandan eğer bitkilere de zarar vermemeyi istiyorsanız yine hayvan tüketmeyi bırakmalısınız çünkü eti için kesilen hayvanlar insanın yediğinden çok daha fazla bitki yiyor.
-Yine en büyük hata ve algı karışıklıklarından biri: mükemmel olmayacaksam hiç çabalamayayım yanılgısı. Veganlıkta sıfır zararı değil uygulanabilir minimum zararı hedeflenir.
-Siz malesef sağlıksız beslenmişsiniz. Halbuki çok ufak pratik bilgiler beslenmenizi sağlıklı hale getirebilirdi.
çok güzel ve açıklayıcı bir şekilde anlatmışsınız böyle bir yorum okumak beni çok sevindirdi
Çok güzel anlatmissisniz
Helal olsun valla çok güzel aciklamissiniz ağzınıza sağlık
Mükemmel bir yorumlama
Bir Doktorun aminoasit profilini bilmemesi ve Vegan beslendim az yedim kilo verdim kas kaybettim demesi ülkemiz adına çok üzücü. Başlamanız hata olmuş zaten Baran bey. iyi çalışmalar
Vegan olduğumuzda hayvanların birer mal/eşya olmadıklarını bizim gibi hissedebilen canlılar olduklarını kabul ederiz. Onlara birer kaynak gözüyle bakmayı bırakır ve tüm hayvan kullanımlarını hayatımızdan çıkarırız. Bize öğretilenin aksine hayvanları kullanmak bir gereklilik değildir. Sağlığımız için gerekli olan her tür besin bitkilerde bol miktarda bulunuyor. Bitkiler aynı zamanda yüksek enerjili gıdalardır, giderek artan sayıda sporcunun bitkisel beslendiğini belirtmem gerek. Triatlonlar, maratonlar ve bisiklet gibi uzun mesafe etkinlikleri, vücut geliştiriciler var. Vegan olmak sadece bitkisel beslenmek demek değildir. Hissedebilen canlıları, yiyecek, giyecek ya da başka amaçlarla kullanmayı reddetmek demektir. Zevk, eğlence, alışkanlık gibi nedenler hayvanları kullanmak için sağlam bir gerekçe değildir. Bitkilerse acı hissetmezler. Bunun için sinir sistemi, acı reseptörleri gibi yeterli fiziksel donanıma sahip değiller. Hayvanlar birer eşya olmadıklarına göre ve insanlar gibi hissetme yetisine sahip oldukları için onlarda bazı haklara sahip olmalıdır. Çünkü benzer çıkarlara benzer muamele etmemiz gerekir. Sahip olmaları gereken en temel hak ise başkasının malı olarak kullanılmama hakkıdır. Köleliği hatırlayın. Ahlaki dünyanın sadece iki tür varlıkla sınırlı olduğunu kabul etmeliyiz: Kişiler ve eşyalar. Bizim hayvanlarla aramızdaki tek farksa tür farkı. Nasıl ırk insan köleliği için, cinsiyet kadınları kocalarının malı yapmak için bir mazeret değilse tek başına tür de yerinde bir ölçüt değildir. Buna türcülük deniyor. Burada kriter zeka, alet kullanma becerisi vs. değil hissedebilirliktir. Vegan olarak hayvanlara bir şey bahşetmişte olmuyoruz yalnızca hakkımız olmayandan elimizi çekiyoruz çünkü hepimizin kendine ait bir bedeni var ve bir başkasının bedeni üzerinde tahakküm kurmaya hakkımız yok. Veganlık üzerine yeterince araştırma yapmadan vazgeçmiş olabileceğinizi düşünüyorum. Umarım bu konuda tekrar düşünür ve gerçekten vegan olursunuz.
@@ST-ue8gt merhaba, bu sadece bir varsayım. Bir varsayım üzerinden de bir yere varamayız. Kısaca bunu o zaman düşünürdük. Bitkilerin bir beyinleri ve duygusal deneyim yaşama kapasiteleri yok yani bitkilere karşı hissettiklerimiz tek taraflı duygular. Işığa, ısıya, temasa, tepki verebiliyorlar ama bunlar zihinsel değil fiziksel tepkiler. Eğer bu konu ilginizi çekiyorsa; Bitkilerin Bildikleri adı kitabı önerebilirim. Daniel Chamovitz adında bir biyoloğun kitabı o kitapta bitkilerle ilgili çok ilginç bilgiler var müzik dinleyince mutlu olan bitkiler gibi bilimden uzak deneyleri çürütüyor ve acı çekmediklerini de detaylı olarak anlatıyor. Acı çekmek son derece karmaşık nöral yapılar ve frontal korteks bağlantıları gerektiriyor.
İkinci sorunuzla ilgili olarak öncelikle şunu belirtmeliyim. Tarım alanlarının %80’i sömürülüp öldürülmek için dünyaya getirilen hayvanları beslemek için kullanılıyor. Bizim tüketebileceğimizin 7 katını tüketebiliyorlar. Hayvansal tarımın çevreye verdiği zararlar için Cowspiracy adlı belgeseli öneriyorum. Ormanların yok edilmesi gibi konular beni elbette üzüyor ama tükettiğimiz bitkileri tohumdan vs çoğaltabiliyoruz. Bu konu yine de sizi üzüyorsa frutaryenliği araştırabilirsiniz.
Bizim hayvanlardan üstün olduğumuzu kesinlikle düşünmüyorum kastettiğiniz zihinsel yeteneklerse onlarında bizim sahip olmadığımız bir çok özelliği var. Sırf buna gücümüz yetiyor ve bundan zevk alıyoruz diye bizden daha güçsüz olan kişiler üzerinde tahakküm kurmaya hakkımız yok. Örneğin çocuğuna şiddet uygulayan birini haklı göremeyeceğimiz gibi. Doğada erkek aslanlar dişi olan tekrar kendisine ilgi göstersin diye dişinin yavrularını öldürebiliyor ama biz bunu kendimize örnek almıyoruz. Hayvanlardan doğru ve yanlışı ayırt etmelerini bekleyemeyiz. Aynı aslan gidip bir marketten alışverişte yapamaz. Onların yaşam koşulları bizdekinden çok farklı. Biz proteini, demiri vs. bitkilerden karşılayabiliyoruz öyleyse neden bunu hakkımızın dahi olmadığı hissedebilen bir canlı yerine bitkilerden karşılamayalım? Son soruya cevabımsa mesele sadece acı çekip çekmemeleri değil onlarında bizim gibi hayattan zevk alma gibi yaşamdan yana çıkarları olan, kendilerine ait bir hayatları, aileleri vs olan varlıklar yani bizim kadar bu gezegende özgürce yaşam hakları var. Umarım sorularınızı yanıtlayabilmişimdir. Vegan olmak bu hayatta almış olduğunuz en doğru karar olacaktır. İyi dileklerimle...
@ Merhaba
Ben de veganlığa geçiş yapmak isteyen biriyim ama seyahat etmeyi sevdiğim için biraz çekiniyorum . Tatilde otellerde neler yiyorsunuz merak ediyorum . Sehirde olunca sorun yok ama ilcelere yada köye gittiğinde vegan yemek bulmak zorlaşıyor . Bu konu da yardımcı olur musunuz . Et yememek yada yumurta süt yememek zor degil ama seyahat benim hayat amaclarimdan biri ama vegan yemek bulmak cok zor.
@@ST-ue8gt yazınızdan et yemek için gerekçe arıyorsunuz gibi geldi. Buda güzel, sorgulamaya devam. Insanlık çok et tüketiyor sorun ordan çıktı. Hayvanlar doğal ortamda yaşayamıyor, mutlu değil ve dogaya ve indanlığa çok zarar veriyor bence bu kısmı araştırın, size yardımcı olacak. Bol şanslar:)
Hayvanların sırf kesilmek üzere hapis edilmesine bende karşıyım ama şu konuda saçmalama besin ve verimlilik bakımından maalesef et bitkilerden daha üstün ve bilimsel bakarsak da biz hepçil olarak evrimleşmişiz tüm veganlara saygım sonsuzdur davanız gerçekten haklı hem hayvanlar adına hemde hayvancılık sektörünün verimsizliği yüzünden çevreye verdiği zarara bakacak olursak ancak bu yine de bitkilerdeki besin mikrarinın miktar başına az olduğunu değiştirmiyor eğer dediğin doğru olsa otçul hayvanlar yarım saatte bir ot yemezdi Aslan gibi yırtıcılarda tek oturuşta kilolarca et tüketip haftalarca acıkmadan durmazlardı
Ben veganlığın felsefesinde şu ayrımı anlayamıyorum buradaki felsefe hayvanı kullanmamak veya hayatına son vermemek mi yoksa acı çektirmemek mi?Sorun acı çekmeleri ise bu hayvanların uyuşturup yenilmesinin bu felsefeye göre uygun olduğu anlamına mı gelir?Ya da sorun hayvani kullanmak ise hayvan ile de benim aramda mutualist bir ilişki varsa ve bu ilişki zorunluysa ( örneğin güdülen bir büyükbaş hayvanın yiyeceklerinin karşılanması , doğada yaşam şansının az olması hatta belki yiyecek bulamaması) hayvan bundan hayati derecede kârlı çıkacaksa o zaman bu da bu felsefeye göre uygun olmaz mı?Tüm bunların yanında sorun bir hayata son vermek ise pek çok bitkinin de hayatlarına son veriyoruz , vermeye de devam edeceğiz.Bir çok tohum , kök yiyoruz bazen bütünüyle kökünü gövdesini yapraklarını yiyoruz sadece meyve gibi düşünmemek lazım.Veganlık felsefesini ciddi manada benimsemiş insanların söylediklerime tatmin edici bir cevap vermelerini bekliyorum.
Veteriner hekimim,
2 yıldıır veganım,
15 yılı aşkındır spor yapıyorum, son iki yıldır vegan olduktan sonra daha iyi spor yapabildiğimi ve ağırlık çalışırken hiçte zorlanmadığımı bizzat yaşadım.
Size kim nasıl bir beslenme uyguladı bilmem ama
vegan beslenme spor çalışmalarında çok çok faydalı bir yöntemdir.
Doğru vegan beslenememişsiniz maalesef,
hata Vegan beslenmede değil, sizin bilinçli olmayan yaklaşımınızda...
Ne yapacağız, nerden başlayacağız, nasıl yapacağız? En ağır sporu dahi yapabilir ve kemik, kas kütlesini artırabilir miyiz?
Bu vıdeoda anlatıklarınızın kurmaca olduğunu düşünüyorum maalesef, veganlık son zamanlarda ilgi odağı olduğu için kullanılmış gibi duruyor.. Çok yazık..eğer vıdeo kurmacaysa kaldırın.. Kurmaca değilse de hayvanlara karşı bir parça adalet duygunuzun olması gerekiyor ve insanları yanlış yönlendirmeye sebep olabilecek bu videoyu yine kaldırın, lütfen...!!
Kesinlikle, Vallahi dalga geçer gibi.
Sanki et yerken bench de 100 basıyormuş da, vegan olunca kaldıramamış gibi anlatıyor. Kolların çubuk kraker, omuz genişliğin 30 cm olduğu için olabilir mi ?
Bu saçma sapan videoları acaba birilerinin zoru ile mi yapıyorsunuz ? gerçekten merak ediyorum. Yüzeysel bakış açınız ,araştırma yapmadan yaptığınız yetersiz kişisel deneyimlerle yaptığınız açıklamaların Dr. ünvanınız ile çeliştiğini düşünüyorum.
1- Ananas kesmek ile bir kuzunun başını kesmenin aynı şeymiş gibi söyleyerek , "ananas yenemeyeceksek ne yiyeceğiniz ?" demek tam bir saçmalık. Bir otu , bitkiyi yada meyveyi hasat ettiğinizde ya yenisi olur, yada mevsimi gelince kendisi zaten çürür yada bozulur . Hayvanlar ise aynı insanlar gibi doğar , büyür , yaşar , ürer , yaşlanır ve belli bir yaşa gelince ölürler. Onu hapsedip onlar her türlü faydalanmak kuzusunu annesi görmeden almak , kesmek , yemek , kuzunu içereceği sütü çalmak ananas kesmeye benzemez. Ağaç kesmek belki bir canlıyı öldürmekle kıyaslanabilir. Bu iki kıyası yapamayacaksak bu tür videolar çekmeyelim lütfen .
2- Vegan olunca da ne yediğine içtiğine protein ,vitamin, mineral miktarına dikkat edilmeli . Hepçil beslenmede de Veganda da yetersiz kalori alımı ve yetersiz beslenme sonucu kilo ve güç kaybı oluşabilir. Bunlara hiç girmeden Vegan oldum kilo kaybı , güç kaybı oldu , denmesi son derece sığ bir görüş. Bir çok vegan ben dahil oldukça ağır sporlar yapmakta ve hayvansal ürün ihtiyacı duymamaktayız. Aynıca bitki bazlı protein tozları ve takviyeleri de piyasada mevcut olup hayvansal olanlardan çok daha sağlıklı oldukları su götürmezdir. Normal olarak bir spor salonuna gidince size sürekli bir gelir kaynağı olarak görmeleri nedeni ile protein tozu ve takviye satışı yapmak isterler. Bunu gereken buymuş gibi göstermek son derece yanlış olduğunu düşünüyorum..
Dünyayı kurtaracak bir felsefe olabileceğini düşündüğüm Veganlıkla ilgili siz ve sizin gibilere tavsiyem. Siz vegan olmasanız da bari olanlara köstek olmayın . Mevcut hali ile zaten dünya sürdürülemez olacak belki bu süreç Veganlık sayesinde biraz daha gecikir.
mükemmel yorum 👌👌
Muhteşem BiR yorum. Tebrikler...
Oldukça kapsayıcı bir yorum. Düşünce ve hislerime tercüman oldunuz. 🌱
Sen sanırım hiç belgesel seyretmemişsin.
mükemmel bir yorum gerçekten bravoo
Veganlığı sadece bir beslenme biçimi gibi algılamanız ve bu konuda hiç araştırma yapmamış biri gibi konuşmanız korkunç! Öncelikle dünyadaki tüm prestijli sağlık kurumları (Amerika, Kanada, İngiltere Diyetisyenler Derneği vs.) hayatın her evresinde (bebeklik, çocukluk, hamilelik, yetişkinlik, yaşlılık, spor yaparken vs.) dengeli ve çeşitli vegan beslenmenin sağlıklı ve yeterli olduğunu söylüyorlar. Dünyanın en güçlü insanı ve üstün başarılara imza atmış birçok sporcusu vegan, kaynak olarak The Game Changers belgeselini izleyebilirsiniz. Vegan olmanızın temel amacı hissedebilir canlıları mal ve kaynak olarak görmeme ve onların temel hakkı olan "yaşama hakkını" tanımayı gerektirir. Kendi sağlığınız, çevreniz, doğa vs. bunlar veganlığın sonucunda elde edeceğiniz pozitif çıkarımlar olur. Dilerim en kısa zamanda daha fazla araştırma yaparak ömür boyu vegan olursunuz.
Merhaba, videonuzu izledim. Öncelikle veganlık bir beslenme biçiminden ibaret değildir. Hissedebilir olan canlıların mal olarak görülmeme, özgürce yaşama haklarını tanıyan bir ahlaki ve asgari yükümlülüktür. Veganlık aynı zamanda sağlıklıdır fakat vegan olduğunuzda bir anda çok sağlıklı bir bireye dönüşmezsiniz. Her insan gibi beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Siz burda "kişisel deneyimlerim" kisvesi altında veganlığın sağlıklı olup olmadığı konusunda bazı genellemelere yol açıyorsunuz. Dünyada birçok sağlık kurumu veganlığın sağlıklı olduğu konusunda hemfikirken sizin spor yapamıyor olmanız sizin yanlış beslenmenizle alakalı olmaktan öteye geçemez. Söylediklerinize bakılırsa yeterli beslenmemişsiniz. Kendinizi sağlıklı hissetmemiş olmanız sizin sağlığınıza dikkat etmemenizle alakalı, o dönem vegan olmanızla değil. Vegan olmayan insanlar da yetersiz beslenmeye dayalı sağlık problemleri çekebilir ve bundan dolayı spor yapamayabilir, tıpkı vegan olan insanların çok iyi sporcular olabileceği gibi. Bu konuda bolca örnek mevcut. Sizin gibi araştıran ve sorgulayan bir insanın bu örnekleri bilmemesi üzücü. Bilmediği hâlde yine de içerik üretmesi ayrıca üzücü.
Ben zaten bilimsel veri olarak değil kendi deneyimim olarak sundum birkaç defa belirttiğim gibi. Herkes kendisi için en doğrusunu seçer. Veganlık sağlıksızdır diye bir iddiam da yok.
@@DrBaran Örneğin ben de çikolatalı soya sütü içip tadını hiç beğenmeyebilirim ve bunu kişisel bir deneyim olarak insanlara sunmam bir sorun teşkil etmez. Fakat sizin burda yaptığınız şey bu kadar masum değil ne yazık ki. İsminin başında Dr. yazan biri olarak bu konuyu bu şekilde sunmanız insanların veganlığın sağlıklı olup olmadığı konusunda şüpheye düşmesine sebep oluyor. Bununla kalmayıp veganlığı hayvan hakları temelinden de uzaklaştırıyor. Burda da zarar gören yine hayvanlar oluyor.
@@DrBaran sağlıksız beslenmissin. Vegan olıyım derken oruç tutmussun adeta.
Ne güzel yazmışsın. Helal olsun Busra. Hislerine tercümanım
Saçmalık! hissedebilir canlıymış
Hissedebildigi için canlı canlidir
Umarım kısa zamanda tekrar vegan olursunuz çünkü ananasın kafası ile bir hayvanın kafasını aynı şey olmadığı çok açık, bu fikri anlık olarak irdelemek tabii ki yanlış değil ama görmek istediğimiz şekilde görmek hele ki pozitif bilimlerle uğraşan biri için çok yanlış. Acı çekmek kavramı gayet net bir olgu bilim açısından da.
Ayrıca şahsen bir sporcuyum ve vegan protein tozu tüketiyorum, bu da seçilebilirken neden whey protein tozu seçilmiş ki. Bir sürü de sporcu bu yöntemlerle besleniyor. O ağırlığı kaldıramamak kadar normal bir şey de yok, spor yapmadıkça düzgün beslenmedikçe güçten düşmek 2+2=4.
Biraz keyfi bir veganlığı bırakma olduğunu üzgünüm ama kabul etmek zorundasınız.
veganlık bir beslenme tarzı değil,bir yaşam tarzıdır
Bırakma sebebini açıkçası hiç mantıklı bulmadım. Sanki 'ananasın kafasını koparmak istemedim o yüzden bütün hayvanların koparayım' der gibi. Araştırdım kadarıyla bitkilerin acı çekme hissi yokmuş, hayvanların varmış. Bu yüzden kimseye acı çektirmemek bir nevi vegan olma yolunda ilerlemek gibi. Acı düzeyi olmayan bir ananasın kafasını koparamayacak kadar kendinizi ikna etmişsiniz. Ama bırakarak şuan acı düzeyi olan hayvanların kafalarının kesilmesine sebep oluyorsunuz. Ayrıca düzgün ve düzenli beslenmediğinizi söylediniz, yani güçten düşmeyi sadece veganlığa bağlamanız pek mantıklı değil bence. Onun yerine Protein vs ihtiyacınızı tahıl ve sebzelerden karşılamalıydınız. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Buraya kadar okuduysanıx tesekur ederim 🖤
Ne doktorusun acaba?
Doktor olduğunuz için izledim ama anladım ki tıp eğitiminde beslenme ile ilgili ve bunun beden ile olan ilişkisi ile ilgili hiçbirşey anlatilmiyor. Niye bıraktınız demiyorum, bırakma sebebiniz asılsız bilgiye dayalı diyorum. Vegan beslenme sizi güçten düşürmez. Dengesiz beslenmek güçten düşürür.
Hangi üniversite mezunusunuz?
Gerçekten doktor musunuz?
Kusura bakmayın herkes kendi yolculuğunu yaşıyor fakat siz sağlıksız ve yetersiz beslenmenizin sonuçlarını veganlığa bağlamışsınız. Şahsen ben 2.5 yıldır veganım ve bu süreçte spor yapmayada devam ediyorum ve sizin dediğiniz gibi bir halsizlik ve güçsüzlük yaşadığım bir dönem olmadı tek seferde 1.5 km yüzüyorum ve aralıksız 2 saat ağırlık antremanına girebiliyorum.Ayrıca vegan protein tozları da var kolaya kaçmayıp biraz araştırsaydınız onlarıda çok rahat tedarik edebilirdiniz.
Ayrıca ananas örneğiniz çok yanlış ve insanları yanıltıcı öncelikle bitkilerin sinir sistemi yoktur ve acı korku vs hissetmezler.
Öteki yandan siz ananasın kendisini değil meyvesini yiyorsunuz. Kök bitikler hariç meyve veren bitkilerin asıl bendenleri meyveleri değil kökleri ve gövdeleridir. Bu bitkilerin meyve verme amacı üremektir bitkiler mevyererin içlerindeki çekirdeklerin hayvanlar tarafından olabildiğince yayılmasını isterler aslında meyve diye yediğimiz ürün bitkinin spermi yada yumurtalığı olarak düşünülebilir zaten bitkinin bu meyveyi üretmesinin amacı tamamen yenmesi içindir.
Ayrıca vegan beslenmeyi bilmediğinizde çok açık hiç bir vegan akşam yemeği olarak bir ananas yemez yani vegan beslenme tahıllar mantarlar sebzeler meyveler ve baklagillerden oluşur bunlar arasında dengeli bir beslenme yaparsanız hiç bir sıkıntı yaşamazsınız.
Evet ne yazıkki tamamen zararsız bir yaşam şuanlık ne yazıkki mümkündeğil ama veganlık bu yaşam biçiminin gerçekleşmesi için ilk adımlardan birisi.
Knk bahane bulmuşsun bırakmak için
Basit bir ananasın hayat felsefesinin dönüm noktası olması ilginç gerçekten. Ne zamandır soracaktım. Şimdi öğrendim 😊
@Meraklı Biriyimdir haklısınız yarın gidip ananas beyden özür dileyeceğim
Vegan psikolojik bir rahatsızlık gibi geldi bana
Korkunç yanlışlar içeren yetersiz bir içerik ne yazık ki.
Yanlış olduğunu düşündüğünüz şey nedir?
Ben de ciddi cidsi dinliyorum. Ananası kesemediği bölümden sonrası bende yok.. 😂
bir doktorun bu kadar mesnetsiz bir şekilde bilgi vermesi beni dehşete düşürdü. en basitinden vegan protein tozlarının olduğunu bilmemek veya hayvanlar hayvanları yiyor deyip insanların pek çoğunun sırf kesilmek üzere yetiştirilen hayvanları yediğini es geçmek... doğanın dengesi bu değil, üzgünüm.
Hayvanı kesmek ile ne alakası var , sadece bu yüzden vegansan gidip binlerce yıl önceki gibi mızrak ile avlanıp ısıra ısıra yiyebilirsin .
Yayınınızı şimdi izleme şansım oldu.anlatımlarınızın çoğuna katılmakla beraber,spor salonu ve kas durumu ile alakalı tespitleriniz ve/veya yönlendirilmeniz kökünden hatalı.Sizi kaslı yapacak olan etmen et,süt,yumurta değil egzersizdir.Kimse evde et yiyerek kas yapamaz.Bu eksikliğiniz,sizin spora ayırdığınız vakit ve tempo ile alakalıdır.Bitkisel protein depolarını burada saymamız şu an anlamsız olur.Ben 10 yıldır veganım ve bünyem gayet sağlıklı çünkü aktif spor yapıyorum.Güzel bir yayın olmuş,teşekkürler.
biraz troll bir video herhalde bu. doğadaki hayvanlarla bizi kıyaslamanızdan vardım bu sonuca.
çok komik ya :))
abi sırf sebze meyve yersen tabi güçsüz kalırsın vegan olacaksan mercimek fasulye vb yiceksin her gün ki protein al bi de doktorsun yaa
Abi dana sis kebap nasıl yapılır ve kokoreç ve sırdan nasıl yapılır bide kelle tarifi verirsen sevinirim
Dr Baran kendini daha fazla gelistirmelisin. Daha çok oku 📖
Sizin Dr unvanınızı Yurt Dışında(bulgaristan, azerbeycan vs) paralı okuyarak aldığınızı düşünüyorum. Ayrıca Tamamen zırvalamissiniz. ( Not Anestezi Uzmanıyım)
Kudur
Dr bey, meslektaşınız olarak verdiğiniz bilgilerin doğru ve bilimsel olmadığını düşünüyorum. Ananas hikayenizi ise komik buldum.
hahaha ben de çok güldüm o kısımda.
Vegan protein tozları da var. Ancak güçlü olmak için protein tozlarına gerek yok. @greatveganathletes sayfasını, Ali Rıza Akısan'ın kitaplarını tavsiye ederim. Türk tıp doktoru ve yazar Hasan Ferit Cansever'i de bir wikipedia'dan okuyun derim.
Murat Kınıkoğlu da yok mu ünlü vegan doktorlardan?
Ben veganlığın felsefesinde şu ayrımı anlayamıyorum buradaki felsefe hayvanı kullanmamak veya hayatına son vermemek mi yoksa acı çektirmemek mi?Sorun acı çekmeleri ise bu hayvanların uyuşturup yenilmesinin bu felsefeye göre uygun olduğu anlamına mı gelir?Ya da sorun hayvani kullanmak ise hayvan ile de benim aramda mutualist bir ilişki varsa ve bu ilişki zorunluysa ( örneğin güdülen bir büyükbaş hayvanın yiyeceklerinin karşılanması , doğada yaşam şansının az olması hatta belki yiyecek bulamaması) hayvan bundan hayati derecede kârlı çıkacaksa o zaman bu da bu felsefeye göre uygun olmaz mı?Tüm bunların yanında sorun bir hayata son vermek ise pek çok bitkinin de hayatlarına son veriyoruz , vermeye de devam edeceğiz.Bir çok tohum , kök yiyoruz bazen bütünüyle kökünü gövdesini yapraklarını yiyoruz sadece meyve gibi düşünmemek lazım.Veganlık felsefesini ciddi manada benimsemiş insanların söylediklerime tatmin edici bir cevap vermelerini bekliyorum.
Her ikisi de geçerli. Ayrıca hayvan endüstrisinde daha çok bitki kullanılıyor. Yani bu endüstriyi destekleyerek hem hayvanlara hem iklime hem tarıma hem ekonomiye hem de tabii ki kendinize zarar veriyorsunuz.
GAME CHANGERS İzle....de ufkun tekrar açılsın...
Hiçbir sey anlatmamışsınız desem yanlış olmaz hocam diline emeğine saglık
Bu videoyla hayatımdan 8 dakika çaldın, seni affetmeyeceğim.
Eeee vegan sporcular nasıl besleniyor Peki? :):)) yulaf, mantarlı tofu, bezelye, nohut... bir sürü vegan protein var gerçekten anlamıyorum. Sen aşırı az yedin diye veganlık sana sağlıksız geldi olmuyor ki. Biraz fazla yemeliymişsin olay bu
Milyonlarca sağlıklı ve ciltleri de herkesten genç sporda enerjik vegan ve vejetaryen var.İstatistiksel gerçek
bitkiler acı çekmez, sporda ilk gün herkes zorlanır ağırlık kaldırmakta. hayvansalları özledim dayanamadım yedim deseydiniz daha tutarlı olurdunuz
ahahahahhahahahahaahhah olum sen istediğini ye muafsın.
bi ananasi yemekle bi hayvan öldürmek arasinda bi nasil bi fark olabilir. bitkiler konusamayinca ciglik atamayinca cansizmi yada hissiyatsizmi bu nasil mantik. kimse hayvanlara iskence yapilsim demiyo ki zaten. Hadi et yemiyosunuz yumurta ne alaka süt ne alaka sen yesende yemesende o tavuk o yumurtayi zaten yapiyo yada sut zaten oluyo Allahin insanin hizmetini sundugu seyleri dikkatli ve ölcülu sekilde yemeyi savunsaniz hayvanlara zulmedilmesin deseniz ne ala ne guzel . ama illa yeni yeni tuhaf akimlar yok insan etcil degildir yok vegan yasanir bilmem ne . insan bedeni hem et hem ot icin tasarlanmistir . bagirsak uzunlugumuz dis yapimiz sindirim sistemimiz hem et hemde ot yemenin bizim icij daha saglilikli oldugunu gosterir . ayrica vegan yasayan insanlarin ömurrrinin de kısaldigi kanitlanmistir. hayvanlari tabiki sevelim tabili zulmetmeyelim. ama birazda arastiralim be guzel insanlar .boylede olmazki. en merhametli olan Allahin ta kendisidir yuce Allah hayvanlari bizlerin hizmetinde yaratmisken siz tuhaf tuhaf merhamet dersleri verip duyar kasiyosunuz . kendinizi saglikli hayvansal proteinlerden mahrum birakmayin kisa vadede yarar goren insanlarda plesebo etkisi vardir veganligi birakinca agrim gecicek diye kenddini inandiriyo ve vegan olunca geciyo agri ama et yiyince agrim gecicek diye inansa bu seferde et yiyince gecicek . tamamen plesebo etkisi . veganlign ortaya cikisi bile bitkisel urun ureten bi firmanin satis artirma prensibi duyarlilik tan degil satistan yani. Bi orman yandiginda üzülme sebebimiz agaclarinda bi canli oldugu ve aci cektiklerini dusunmek degilmi o zaman ne var fark var ha bitki yemek ha hayvan yemek agac yandiginda canimiz yaniyo ama bi ananas yiyince normal mi yani. bitkiye sarki soylediginde bile daha hizli buyuyen seni algilayan bi yapisi var e sen onu yerken nasil hissetmiyo o zaman tuum veganlar bitkilerin hissedebilmesi arastirsin o canlilarada zarar vermesin o sekilde yasasin su diyeti filan yapsin .ki cansiz olarak gorulen su tesbit edilen en algisi. acik canlilar arasindadir o zaman bence sizin mantiginizla en iyisi kimse birsey yemesin ve icmesin
Vegan yaşam bu değil. Ben de düne kadar sizin gibi düşünüyordum. Başlangıç olarak arka planda neler döndüğüne dair Cowspiracy ve Seaspiracy belgesellerini izlemenizi dilerim.💐
Vegan protein tozları var 1.
2. Sana tavsiyem netflix te (The game changer) belgeselini izle.
Vegan beslenen crossfit şampiyonları var, Arnold un kendisi vegan. Senin gibi bilgili güzel anlatan biri nasıl oldu da güç kalmadı fln anlattı anlamadım. Et kalp krizi, damar tıkanması vs.
Yarısına kadar tahammül edebildim.
Evrimimiz hem etçil hem otçul olarak bizi gelistirmistir. Köpek dislerimizin olmasi bizim etcil oldugumuzu azı dişlerimizin olmasida otta yedigimizin ispatidir. Yani ikisinide yeterli sekilde yememiz lazim.
En büyük köpek dişlerine sahip olan canlının (hipopotamlar) otçul olmasına ne diyeceksiniz?
@@sule8329 hipopotamlar kendi aralarinda kavga ederken agizlarini açarlar.dusmanina daha korkutucu gorunmek icin.dusmanda karsisinda bir yirtici var izlenimi yaratmak icin disleri o sekilde evrilmistir.o yuzden kopek disleri var. Biz insanlar kavga ederken agzimizi acmayiz.
Veganlık saçmalık
Hayvantaparlar nasıl da linçlemişler adamı ahaha kudurun yedikleriniz löp löp et olsun hahaha
Çok haklı yaa. Bende veganlığı bırakmayı düşünüyorum.
Haklı değil vegan sporcular var ben vegan olunca 10 kilo aldım. Bu beyfendi dengesiz beslenmiş
ananasa kadar dinledim. Sonra da çııktım.
Samimî anlatımınız için tesekkurler
benim için çok zor oldu falan demişsiniz, siz yanlış zamanda aceleyle yanlış şekilde vegan olmuşsunuz, vegan olurken mutsuz olmuşsunuz sonra da doğru araştırmamışsınız vs. kısacası öncesinde iyi hazırlanmadan geçmişsiniz.
Hocam, acı bir evrimsel tepki mekanizması olduğu için bitkilerinde böyle ani tepki mekanizmalarına hayvanlardaki gibi sahip olmadığı ve yine bitkilerin gelişmiş sinir sistemine sahip olmadığını düşünürsek acı konusunda besin seçimde hayvanlar ile bitkilerin karşılaştırmasında sanki bitkisel gıdalar daha mantıklı gelmiyor mu size de? Mesleğinizi kullanarak yönettiğiniz TH-cam kanalınızı Tecrübeleriniz ile değil bilimin o parlak ışığıyla aydınlatmanız dileğiyle..
neyi savunduğunuzu bilmiyorsunuz hem diyorsunuz ki konu acı çekmek değil yaşamı sonlandırmak diyorsunuz. Bitkileri niye yiyorsunuz deyince ama onlar acı çekmiyor diyorsunuz ? neyin kafası bu acaba. Bitkinin acı çekip çekmemesinin ne önemi var onları da yemeyeceksin hayvanlardan aşağı mı görüyorsunuz onları ? bitkileri savunan yok onların açı çekmemesinin önemi var mı kendi halinde yaşayan hareketsiz canlılar diye onlara bunu yapmak etik mi etikse niye hayvanlara aynını yapamıyoruz ? mesela neden hiç bir vegan evdeki böceklerin yaşam hakkını savunmuyor hayvanlar sadece kedi köpek inek koyun mu ?
@@bonnie2096 Nerede yaşamı sonlandırmak yazdım acaba, okumanı öneririm tekrar. Ben hayvanlardaki gibi sahip olmadığını söyledim, yok demedim bakterilerde dahil tepki mekanizması var. Sadece seçim yapmak zorundayız. Bitkileri seçmek daha doğru. Gelişmiş sinir sistemi olarak bahsetmişim. Okuyun biraz yorum yapacağınız yazıyı. Efendim anında hakarete başlamışsınız. Ben bitkiler acı çekmiyor gibi bir laf ettiğimi sanmıyor. Ha bir de yüzde yüz haklısın veganlar tüm hayvanların haklarını savunuyor, bal bile yemiyorlar. Ancak ben bu konuda etik olarak bakamayacağım doğada bütün her şey birbirini yiyor. Teşekkür ederim.
@@oguz5533 cevap versene evinde kedi var mı ya da kedi besleyen veganlara neden karşı değilsiniz ? ineği kullanamayacaksak kediyi neden kullanıyoruz ? bırakalım hepsi doğada yaşasın değil mi ? kendi kendine yaşayabilirler. Ayrıca Veganlar bana hiç samimi gelmiyor. Şehirde neden yaşarsın ki köyde yaşamanız lazım ya da kulubede veya mağarada neden derseniz şehirler de hayvanların yuvasının katledilmesiyle oluşturulmuştur bu kadar hayvanperest iseniz buna da karşı çıksanıza ? ya da evinizdeki böcekleri neden savunmuyorsunuz onların yaşama hakkı yok mu evinizdeki örümcek ağlarını böcekleri karıncaları niye temizliyorsunuz koyun kuzu inek yaşasın böcekler ölsün mü ?
@@oguz5533 Bana da sizin yaptığınız yanlış geliyor ne olacak o zaman ? ben size karışmıyorum ne yerseniz yeyin beni alakadar etmez ama siz neden zar zor et yiyen bir topluma bu saçmalığı aşılamaya çalışıyorsunuz vegan değilim hatta hepinizden tiksinirim ama imkansızlıktan 21 yıllık hayatımda 10 kg bile et+balık yiyememişimdir ben bunu yemedim diye hayvanlar mı kurtulmuş oldu yani ? hiç biri kurtulmadı ben almadım başkası aldı böyle bir yere varamazsınız. Bilimsel olarak çözüm bulacaksanız bulun yoksa felsefe yaparak çözüm bulduğunuzu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Türkiye et yiyemeyen bir ülke bunu bizden önce Avrupa Amerika Asya da yaygınlaştırın en son bize uygulayın.
@@oguz5533 Mansur Yavaş halka et desteği vereceğini söylemişti Twitter hesabından. bir kaç vegan gelip et ne ya bakliyat versene diyor hayvanları katlediyorsunuz diyor. Bize ahlaksız gelmiyor ki niye sizin doğrularınızı kabul etmek zorunda olalım ? biz Müslümanız müslümanlar da aşırı olmamak kaydıyla et yiyebilir İslamda çok yemek zaten doğru bir davranış değildir. Siz kendinizle aynı görüşteki insanlara anlatın bunu sen benim ahlak sistemimi benimsemiyorsan bende seninkini benimsemiyorum. Bana normal olan sana ahlaksız geliyor olabilir ama bana normal geldiği için ahlaksız bulmuyorum ve yapıyorum. İnandığım din bunu ahlaklı bulduğu için bende Ahlaklı buluyorum.
Yorumlar oldukça ilginç. Herkes mi vegan anlayamadım.
ben vegan olmaya karar verdim. sağlık için. yoksa karşı deyilim . en azindan İslam dinimizde caizdir
ananasın kafası yok ve acı cekemez. bir hekim olarak ananas örneğiniz karşısında şoka uğradım. ayrıca piyasa soya ve bezelye proteininden yapılan vegan protein tozları kaynıyor. video baştan aşağı olmamış.
Kıymetli bilgiler için çok teşekkürler hocam 🙏
❤😊
Şaka gibisin
Çok komik, üzücü, vahim.
3 aydır veganim vucud ağrılarım durdu çok faydasını gördüm. Sen saçmalıyorsun
doktordan iyi mi bileceksin boş adam işinize gelmeyen herkesi karalarsınız ancak kudurun
Hoca, kavrumayı özledim diyememiş.
Merhaba Hocam, ben de bir veganım. Geçenlerde bol malzemos pizzanın alt tarafından bir parça koparıp ağzıma attım. Doğrudan sucuk, salam, sosis vs. yemedim ama sonuçta bol malzemos pizzaydı bu, kokusu ve tadı geçmişti. Hocam sorum şöyle ; acaba veganlığım bozulmuş mudur? Teşekkür ederim.
Tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.
🍀🍀🍀
..............................................................
Hakikaten bir doktor musunuz? Vegan olun ya da olmayın, o sizin kararınız ancak bilimsel temele dayanmayan argümanlar ile insanları yanlış yönlendirdiğinizi düşündüm sizin videonuzu izlerken. Ben 8 yıldır veganım ve sizin yaşadıklarınızı hiç yaşamadım. Ananas konusu, ağırlık kaldıramama konusu, zarar vermeden yaşanamaz v.s.. Çok yazık hakikaten. Bilimsel anlamda yetkin bir vegan doktor ile konuşmadan, sığ bilgi ve yorumlarınız ile bir yol seçmişsiniz ancak sonuçta bende oluşan kanı: Sizin karakterini ve hayat ile ilgili tercihleriniz tam olgunlaşmamış.
Komikmis cidden… Allah’tan oldukca bilincli ve donanimli vegan doktorlarin da videolari var da bu videoya kisaca “sok olup” gecebiliyorum.
Vegan beslenmeyi becerememişsin
belliki öğretilmiş
Vegan doktor görmek ne güzel. Karatay'ın yalanlarından ve saçmalıklarından gına geldi. Bir sürü insanın kanına girdi.
Barış Abi, Fatih Altaylı kalp krizi geçirince Karatay tarzı beslenmeyi bırakmış, köşe yazısı yazdı hatta onla ilgili. Duymuşsunuzdur belki.
Atma ziya. Vegan protein tozları yok mu?
ahahhah çok komikti bi' daha olmasın
bir doktor olarak bu videoyu cekip yayimlamaniz cok uzucu, ozellikle ananas ornegi
saçmalamasaydın iyiydi
cahil
Bu nasıl doktor olmuş bu cehaletle