1. Hoe ziet het voordelig belastingregime inzake aanvullende pensioenen uit?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 9 ม.ค. 2025
  • België kent eigenlijk een zeer aantrekkelijk belastingregime inzake aanvullende pensioenen. Sedert midden jaren ’80 geldt België als belastingparadijs voor gepensioneerde Nederbelgen. Wat houdt dit aantrekkelijke belastingregime juist in?
    Ik denk dat ik dan moet beginnen met iets uit te leggen over ons nationale Belgische fiscale pensioenstelsel. België heeft al jarenlang een zeer aantrekkelijk fiscaal pensioenstelsel. Dat bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Enerzijds de periodieke uitkeringen, die eigenlijk niet een bijzondere regeling ondergaan. Die zijn gewoon progressief belastbaar gesteld. Maar voor die periodieke pensioenuitkeringen kunnen we wel een serieuze belastingvermindering krijgen, zodat je uiteindelijk een vrij laag tarief hebt wat betreft de Belgische pensioenen als dusdanig.
    Maar het unieke van het Belgische fiscaal pensioenstelsel is de bijzondere regeling die wij kennen in verband met de belastbaarheid van pensioenkapitalen of de afkoop van pensioenreserves. Het is al jaren zo dat in België het 16,5%-regime van toepassing is. Met andere woorden, het kapitaal wordt niet progressief belast maar wordt tegen een vlak tarief van 16,5% belast indien men aan bepaalde leeftijdsvoorwaarden voldoet. Tot nog toe was die leeftijdsvoorwaarde vanaf de leeftijd van 60 jaar en op de leeftijd van 65 jaar, wat de normale pensioenleeftijd is in België. Ik moet er wel bij zeggen dat die aantrekkelijke regeling een beetje is aangepakt, door het generatiepact.
    Generatiepact
    Men wil, net als in Nederland trouwens, mensen langer aan het werk houden. Men voorziet dus in die nieuwe regeling een taxatie van 20% op leeftijd 60 jaar, van 18% op leeftijd 61 jaar en van 16,5% zoals dat altijd bestaan heeft op leeftijd van 62 jaar. Als tegemoetkoming is het wel zo dat iemand die een volledige loopbaan afwerkt, tot en met zijn 65ste, wel in aanmerking kan komen voor een afzonderlijke taxatie aan een lager tarief, meer bepaald van 10%.
    Het generatiepact is al van enkele jaren geleden en ondertussen hebben we eind 2015 de nieuwe Belgische Pensioenwet meegekregen. We zitten nu op de uitvoeringsbesluiten hiervan te wachten. De grote nieuwigheid is dat voortaan de afzonderlijke taxatie van pensioenkapitalen alleen maar zal worden toegekend op een moment dat men daadwerkelijk met wettelijk pensioen gaat. Dat betekent dus vanaf de leeftijd van 65 jaar in de regel. Dat kan vervroegd zijn, maar dit gaat in de toekomst later worden dan 65 jaar, een beetje in navolging van wat er in Nederland nu al aan de gang is. Men moet daar wel rekening mee houden.

ความคิดเห็น •