Todella hyvä jakso! Olen just lukemassa Villi Itä kirjaa Oula Silvennoiselta, joka kertoo Suomen heimosodista ja Itä-euroopasta ensimmäisen maailman sodan jälkeen (suosittelen). Sepon kertomukset antoi lisäkulmia ja uutta tietoa sen ohelle! Jokainen jakso teiltä on laatutavaraa! Ehdottomasti minun go-to podcast kanava! Kiitos 🙏
Wau! Kandee kuunnella tän hepun luentoja. Oon oppinu tän miehen luennoista enemmän suomen sisällissodasta ku mistään muualta. On mielenkiintosia vieraita tässä podcastissa.
Todella mielenkiintoinen haastateltava. Toi että tavallaan sisällissota oli myös agraarisuomen ja teollisuustyöväestön välinen on musta hyvin ymmärrettävä. Teollisuudessa näiden parempiin asemiin nousseiden työläiseten(ammattihenkilöt joista markkinoilla kysyntääkin paljon oli, ja palkatkin aika hyviä varsinkin agraarityöläisiin nähden) itsetuntokin oli siksi jo kohonnut, niin että sitä lähdettiin haastamaan koko järjestelmää, ja sen myötä itselle enemmän. Ja että nää skisi katsoivat myös olevansa prempaa ja kehittyneemää väkeä kuin mitä agraariväestö. Joskin toki perimmältään olivat hekin talonpoikaissukua, mutta heille tuli paikka näyttää varsinkin agraariisäntämiehille oma tärkeytensä ja paremmuutensa taloushistorian kulussa. Sitten on tää luku- ja kirjoitutaito, jota ei niin vain tuohon aikaan ollut, puhumattakaan siitä mitä luettavaa oli tarjolla.. Esim. Linnan romaanissa monet pitävät sosdem Halmetta parodisena henkilönä. Mutta ei se tuohon aikaansa ollut ollenkaan parodinen, vaan tarkoitettu ihan tosissaaan huseeraaavaksi. Toki monet isäntämiehetkin lukivat ja tilailivat sanomalehteä jo 1800 luvun puolella(esim. turun puolessa ilmestyi uusi aura), ja raamatun olivat lukeneet ehkä jo moneenkin kertaan, mutta tällainen ei ollut mitään yleistä harrastusta agraariväestön piirissä, ja siis myös yksipuolista se luettavakin oli mitä oli.
Kiitos Sepolle, uusia asioita ja aikalaisnäkemyksiä oli Sepolta hyvä kuulla. Haastaisin kuitenkin analogian käytön venäläisten ja suomalaisten talonpoikien välillä, jota Seppo ei mielestäni erotellut. Suomessa oli ruotsinvallanaikainen pitkä talonpoikaiskulttuuri, jossa omaisuutta pystyi kertymään maaseudun keskiluokkaan ja talonpoijilla oli mahdollisuus saada myös oikeutta (siitä Seppo mainitsikin). Venäjällä taas oli ollut ruhtinasvetoinen maaorjuus, jossa ruhtinaat veivät talonpojilta maaomaisuuden ja sitoivat talonpojat alueelleen (sääntö, joka muuten löytyi Neuvostoliitosta, että ilman puolueen lupaa ei saanut muuttaa) ilman mahdollisuutta käydä oikeutta ruhtinasta vastaan. Tämän perusteettoman rinnastuksen takia, en pidä selvänä Sepon päätelmään, että sisällissotamme olisi suoraan luokkasota, jossa talonpojat 'menivät' valkoisten puolelle. Väitteeni onkin, että oliko edes todellista mahdollisuutta, että talonpojat olisivat suurissa määrissä innostuneet Kautskyn Erfurtin sosialistisesta ohjelmasta? Lisäksi en ymmärrä miksi sisällissotaamme yritetään laittaa linjaan Erfurtin ohjelman teoriaan, joka nyt ei mitenkään tieteellinen teos, vaan poliittinen ohjelma. Haluaisinkin kuulla lisää venäläisistä talonpojista sekä maaorjista ja siitä miten Lenin petti heidät. Sepon kuvaus maltillisesta (Kautskylaisesta) maaseudun sosialistista ja kaupunkien radikaalisosialisteista on uskottava ja itse olen havannoinut samaa. Seppo toteaa, että sosiaalidemokraatit ajautuivat sisällissotaan radikaalien marxistien johtamana, tämä lienee yleisen hyväksynnänkin saanut näkemys. Itse olen spekuloinut, että on viitetodisteita, että näiden radikaalien johto olisi saanut Venäjän bolsevikeilta ohjeet radikalisoida tilannetta ja tarttua aseisiin että ryhtyä vallankumoukseen, vaiikka sosialidemokraatit kieltäytyivätkin vallankumouksesta. Omia löytöjäni: Nimenomaan venäläiset bolsevikkimatruusit aloittivat poliittiisen terrorin Helsingissä ennen muita, omasta mielestäni esimerkkinä. Ennen sodanalkua tapahtunut Suomen viljajunan ryöstö on voinut tapahtua bolsevikkien käskystä, jotta sillä radikalisoitaisiin Suomen tilanne (joka myös tapahtui). Jonkinmoinen sotilasyhteistyö on punaisten ja bolsvikkien välillä ollut, mutta onko sitö tutkittu, että milloin se alkoi ja kuinka syvänä, esim Rahjan veljeksien kanssa. Oma teesini onkin, että Suomen sosiallidemokraatit johdateltiin radikaaliin vallankumoukseen, mutta Sepolta tuli hyvä pointti, ettei kukaan liity vallankumoukseen, ellei epäoikeudenmukaisuuksissa ole todellista perää. Tässä olisi hyvä tutkimuskohde!
Hei ja kiitos myös noista asian vierestä menneistä tarinoista joita olitte jättänyt podcastiin mukaan. Ne tuovat mukavasti väriä ja vieraan persoonaa esiin. Seppo vaikuttaa oikein mukavalta mieheltä!🎉😊
Nyt oli hyvä! 👌 Arvostin myös tapaanne antaa tilaa haastateltavalle. Aallon puhe sai rönsyillä vapaasti eikä tullut pitkäksi venyneitä välipohdintoja ja keskeytyksiä. Stalinin puhdistuksista puheen ollen, ettekö kutsuisi Kimmo Rentolaa haastateltavaksi?? Eräs tunnettu kanava keksi pyytää siitäkin aiheesta puhumaan yli-paljon esillä olleen "asiantuntijan" 🥱 joten toivoni lepää teissä. 😄
Yleensä tubettajat ja varsinkin autotubettajat kuvaavat itseään ja ovat puhuvia päitä. Hienoa että nyt todella annetaan tilaa ja aikaa vieraalle, eikä keskeytetä.
Suur kiitos että saitte Aallon vieraaksi. Ei pelkästään siksi että mies on kaiketi paras sisällissodan asiantuntija vaan myös siksi että pääsee kuulemaan Kuusaan murretta, ihmisten kieltä.
Kiitos hyvästä jaksosta! Olen joitain jaksoja teiltä katsonut ja pidän näkemästäni/kuulemastani. Aivan kuten tossa joku toinenkin mainitsi; annatta hyvällä tavalla tilaa vieraan rönsyillä. Näkisin tämän mallin toimivan hyvänä vastavoimana nykyaikaiselle tavalle saada vieraasta niin pian suora vastaus, ettei ehditä vierasta kunnolla kuulemaan. En ymmärrä tätä "kiireen" tuomaa, väkinäistä asioiden oikomisen pakkoa. Teillä on hyvä meininki ja vieraillanne on riittävästi aikaa vastata. Jatkakaa samaan malliin!
Olavi Paavolaisen Synkkä yksinpuhelu on tavallaan väärennös eli hän kirjoitti sen vasta sodan jälkeen muka päiväkirjana. Käänsi takkiaan paljon myöhemmin oikeasti. Typerää muodikasta nuoelskelua, mutta sitähän koko sodanjälkeinen aika on ollut
Äärimmäisen liikaa häiritseviä mainoksia suhteessa siihen millä volyymilla tulee ton äijän informaatio.. Vois varmaa tiivistää koko roskan 20 minuuttiin.. Ajanhaaskausta sanon ma! ❤
Jos sulla tulee TH-camssa mainoksia niin suosittelen Spotifytä. Siellä voi muistaakseni ilmaisellakin versiolla katsoa podeja ilman alustan omia mainoksia.
Jos sulla ei ole TH-cam premiumia tai muuta tapaa katsoa ilman mainoksia niin Spotifyssä näkyy video ja ei pitäisi tulla mainoksia edes ilmaisversiolla.
Todella hyvä jakso! Olen just lukemassa Villi Itä kirjaa Oula Silvennoiselta, joka kertoo Suomen heimosodista ja Itä-euroopasta ensimmäisen maailman sodan jälkeen (suosittelen). Sepon kertomukset antoi lisäkulmia ja uutta tietoa sen ohelle! Jokainen jakso teiltä on laatutavaraa! Ehdottomasti minun go-to podcast kanava! Kiitos 🙏
Kiitos! Tällaiset kommentit asettavat meille riman siitä standardista, johon pitää aina pyrkiä. Lisää tulossa :)
Olipa mielenkiintoinen esitys. Uusia yksityiskohtia tapahtumista solkenaan.👍
Kiitos kun katsoit! Ja samaa mieltä ehdottomasti, tosi kiinnostavaa tietoa Sepon tarjoilemana.
Wau! Kandee kuunnella tän hepun luentoja. Oon oppinu tän miehen luennoista enemmän suomen sisällissodasta ku mistään muualta.
On mielenkiintosia vieraita tässä podcastissa.
Mielenkiintoinen👍 hienoa, että annoitte vieraan puhua, arvostan!😊
Todella mielenkiintoinen haastateltava. Toi että tavallaan sisällissota oli myös agraarisuomen ja teollisuustyöväestön välinen on musta hyvin ymmärrettävä.
Teollisuudessa näiden parempiin asemiin nousseiden työläiseten(ammattihenkilöt joista markkinoilla kysyntääkin paljon oli, ja palkatkin aika hyviä varsinkin agraarityöläisiin nähden) itsetuntokin oli siksi jo kohonnut, niin että sitä lähdettiin haastamaan koko järjestelmää, ja sen myötä itselle enemmän. Ja että nää skisi katsoivat myös olevansa prempaa ja kehittyneemää väkeä kuin mitä agraariväestö. Joskin toki perimmältään olivat hekin talonpoikaissukua, mutta heille tuli paikka näyttää varsinkin agraariisäntämiehille oma tärkeytensä ja paremmuutensa taloushistorian kulussa.
Sitten on tää luku- ja kirjoitutaito, jota ei niin vain tuohon aikaan ollut, puhumattakaan siitä mitä luettavaa oli tarjolla.. Esim. Linnan romaanissa monet pitävät sosdem Halmetta parodisena henkilönä. Mutta ei se tuohon aikaansa ollut ollenkaan parodinen, vaan tarkoitettu ihan tosissaaan huseeraaavaksi. Toki monet isäntämiehetkin lukivat ja tilailivat sanomalehteä jo 1800 luvun puolella(esim. turun puolessa ilmestyi uusi aura), ja raamatun olivat lukeneet ehkä jo moneenkin kertaan, mutta tällainen ei ollut mitään yleistä harrastusta agraariväestön piirissä, ja siis myös yksipuolista se luettavakin oli mitä oli.
Kiitos Sepolle, uusia asioita ja aikalaisnäkemyksiä oli Sepolta hyvä kuulla. Haastaisin kuitenkin analogian käytön venäläisten ja suomalaisten talonpoikien välillä, jota Seppo ei mielestäni erotellut. Suomessa oli ruotsinvallanaikainen pitkä talonpoikaiskulttuuri, jossa omaisuutta pystyi kertymään maaseudun keskiluokkaan ja talonpoijilla oli mahdollisuus saada myös oikeutta (siitä Seppo mainitsikin). Venäjällä taas oli ollut ruhtinasvetoinen maaorjuus, jossa ruhtinaat veivät talonpojilta maaomaisuuden ja sitoivat talonpojat alueelleen (sääntö, joka muuten löytyi Neuvostoliitosta, että ilman puolueen lupaa ei saanut muuttaa) ilman mahdollisuutta käydä oikeutta ruhtinasta vastaan. Tämän perusteettoman rinnastuksen takia, en pidä selvänä Sepon päätelmään, että sisällissotamme olisi suoraan luokkasota, jossa talonpojat 'menivät' valkoisten puolelle. Väitteeni onkin, että oliko edes todellista mahdollisuutta, että talonpojat olisivat suurissa määrissä innostuneet Kautskyn Erfurtin sosialistisesta ohjelmasta? Lisäksi en ymmärrä miksi sisällissotaamme yritetään laittaa linjaan Erfurtin ohjelman teoriaan, joka nyt ei mitenkään tieteellinen teos, vaan poliittinen ohjelma. Haluaisinkin kuulla lisää venäläisistä talonpojista sekä maaorjista ja siitä miten Lenin petti heidät.
Sepon kuvaus maltillisesta (Kautskylaisesta) maaseudun sosialistista ja kaupunkien radikaalisosialisteista on uskottava ja itse olen havannoinut samaa. Seppo toteaa, että sosiaalidemokraatit ajautuivat sisällissotaan radikaalien marxistien johtamana, tämä lienee yleisen hyväksynnänkin saanut näkemys. Itse olen spekuloinut, että on viitetodisteita, että näiden radikaalien johto olisi saanut Venäjän bolsevikeilta ohjeet radikalisoida tilannetta ja tarttua aseisiin että ryhtyä vallankumoukseen, vaiikka sosialidemokraatit kieltäytyivätkin vallankumouksesta. Omia löytöjäni: Nimenomaan venäläiset bolsevikkimatruusit aloittivat poliittiisen terrorin Helsingissä ennen muita, omasta mielestäni esimerkkinä. Ennen sodanalkua tapahtunut Suomen viljajunan ryöstö on voinut tapahtua bolsevikkien käskystä, jotta sillä radikalisoitaisiin Suomen tilanne (joka myös tapahtui). Jonkinmoinen sotilasyhteistyö on punaisten ja bolsvikkien välillä ollut, mutta onko sitö tutkittu, että milloin se alkoi ja kuinka syvänä, esim Rahjan veljeksien kanssa. Oma teesini onkin, että Suomen sosiallidemokraatit johdateltiin radikaaliin vallankumoukseen, mutta Sepolta tuli hyvä pointti, ettei kukaan liity vallankumoukseen, ellei epäoikeudenmukaisuuksissa ole todellista perää. Tässä olisi hyvä tutkimuskohde!
Hei ja kiitos myös noista asian vierestä menneistä tarinoista joita olitte jättänyt podcastiin mukaan. Ne tuovat mukavasti väriä ja vieraan persoonaa esiin. Seppo vaikuttaa oikein mukavalta mieheltä!🎉😊
Seppo on tosi mukava ja tietävä tyyppi! Kannattaa tsekata myös Sepon näkökulmia Suomen historiaan luento, joskin vähän samoja aiheita käsitellään.
Viis kautta viis! 👍
Kiitos! Oltiin todella vaikuttuneita Seposta.
Olipa päteva kaveri hän. Seppo aalto 👍
Näin on!
Nyt arvostan. Kova juttu,asiantuntija joka oikeesti tietää. Näitä lisää
Äidinisäni Aarne Kuurinmaa oli Mannerheimin tavoin ns. ryssänupseeri, jotka jääkärit syrjäyttivät 1920-luvulla armeijassa.
Nyt oli hyvä! 👌 Arvostin myös tapaanne antaa tilaa haastateltavalle. Aallon puhe sai rönsyillä vapaasti eikä tullut pitkäksi venyneitä välipohdintoja ja keskeytyksiä.
Stalinin puhdistuksista puheen ollen, ettekö kutsuisi Kimmo Rentolaa haastateltavaksi??
Eräs tunnettu kanava keksi pyytää siitäkin aiheesta puhumaan yli-paljon esillä olleen "asiantuntijan" 🥱 joten toivoni lepää teissä. 😄
Kiitos vinkistä! Tutkitaan.
Yleensä tubettajat ja varsinkin autotubettajat kuvaavat itseään ja ovat puhuvia päitä. Hienoa että nyt todella annetaan tilaa ja aikaa vieraalle, eikä keskeytetä.
Semmonen Kiitos-paita ois hieno, missä valkoset telotttaa punasia
Suur kiitos että saitte Aallon vieraaksi. Ei pelkästään siksi että mies on kaiketi paras sisällissodan asiantuntija vaan myös siksi että pääsee kuulemaan Kuusaan murretta, ihmisten kieltä.
Punaryssien teloitus jäi kesken?
Kiitos hyvästä jaksosta! Olen joitain jaksoja teiltä katsonut ja pidän näkemästäni/kuulemastani. Aivan kuten tossa joku toinenkin mainitsi; annatta hyvällä tavalla tilaa vieraan rönsyillä. Näkisin tämän mallin toimivan hyvänä vastavoimana nykyaikaiselle tavalle saada vieraasta niin pian suora vastaus, ettei ehditä vierasta kunnolla kuulemaan. En ymmärrä tätä "kiireen" tuomaa, väkinäistä asioiden oikomisen pakkoa. Teillä on hyvä meininki ja vieraillanne on riittävästi aikaa vastata. Jatkakaa samaan malliin!
Hei,
Ja kiitos. Hyvä kuulla, että tämä toimii. Kuvailit juuri sitä, mitä me toivommekin olevamme.
Faktat kiinnostaa, aina ✌️
Mielenkiintoinen
Huruslahden teurastus ei riittänyt😂 vieläkin noita punikkaja löytyy?..
Kiitos.
Hyvinhän se päättyi,meistä ei tullut kommareita.mitä siitä jauhaa?
Kiiluvasilmäisiä suomalaisia heimosotureita, jossakin kohtaa kirjaa, Villi itä, Oula Silvennoisen kerrontaa ?
Sieppas kun luin.
Milloin saataisiin kuunnella Sepon juttuja lisää?
Olavi Paavolaisen Synkkä yksinpuhelu on tavallaan väärennös eli hän kirjoitti sen vasta sodan jälkeen muka päiväkirjana. Käänsi takkiaan paljon myöhemmin oikeasti. Typerää muodikasta nuoelskelua, mutta sitähän koko sodanjälkeinen aika on ollut
Rurikin perimäähän on nyt tutkittu ja siitä on löydöksiä että hän olisi ollut suomalainen tai virolainen varjagi. Ei ruotsalainen.
5/5 koska niilo22 podcastii :D
Hhehe veeti takas ylis
Kumpa 🙏
Mannerheim oli monikansallinen isänmaan mies, kuka mitenkin sen ymmärtää😂
ottaa korvaan tuo sass sess suss sss, ei jaksa kuunnella
Äärimmäisen liikaa häiritseviä mainoksia suhteessa siihen millä volyymilla tulee ton äijän informaatio.. Vois varmaa tiivistää koko roskan 20 minuuttiin.. Ajanhaaskausta sanon ma! ❤
Jos sulla tulee TH-camssa mainoksia niin suosittelen Spotifytä. Siellä voi muistaakseni ilmaisellakin versiolla katsoa podeja ilman alustan omia mainoksia.
Ihmisillä ei puuttuu tajua asioiden mittakaavoista, koska ylen budjetin mielekkyydestä pitää ylipäätään keskustella.
:D
6min katottu ja 2 mainosta jo..
Jos sulla ei ole TH-cam premiumia tai muuta tapaa katsoa ilman mainoksia niin Spotifyssä näkyy video ja ei pitäisi tulla mainoksia edes ilmaisversiolla.