Filosofia Comunismului și Bolile Capitalismului | Aurel Codoban

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น •

  • @vladborla
    @vladborla  12 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

    Acest video face parte din seria de documentare despre comunism, care pot fi urmărite aici:
    Partea 1: th-cam.com/video/EBQKWg9khRk/w-d-xo.html
    Partea 2: th-cam.com/video/uM7S2nvUrb0/w-d-xo.html
    Partea 3: th-cam.com/video/vddjMji0SSA/w-d-xo.html

  • @AlexiaUdriste
    @AlexiaUdriste 10 ชั่วโมงที่ผ่านมา +6

    ah, stau cu ochii de cateva zile dupa integralul cu Aurel Codoban! mersi!

  • @alexandrustila
    @alexandrustila 4 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    O placere sa il asculti chiar mai mergea o ora:))

  • @DrujbaruVulgaru
    @DrujbaruVulgaru 10 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

    unul dintre cele mai bune canale de youtube din Ro, maxima admiratie pentru munca depusa.

  • @TheConceptTheProcess
    @TheConceptTheProcess 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Indiferent de "regim", nivelul unei civilizații se măsoară prin felul în care se tratează cei mai vulnerabili membri ai societății sale. Aceasta include bătrânii, copiii, persoanele cu dizabilități și cei care trăiesc în sărăcie. Asigurarea că toți oamenii primesc sprijinul și respectul de care au nevoie este un semn de adevărată evoluție și umanitate.
    Formarea de sindicate poate fi o modalitate puternică de a obține drepturi și de a lupta împotriva sărăciei. Este important ca fondurile să fie direcționate către îmbunătățirea condițiilor pentru bătrâni și copii etc. asigurându-le o viață mai bună și mai demnă. Solidaritatea și acțiunea colectivă pot aduce schimbări semnificative.
    Edit: Vă împiedicați cam mult - tulburați mințile.

  • @Mill....1965
    @Mill....1965 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    Bună mulțumim pentru emisiune.3:29 omul este și o ființă spirituală.Fiindcă se vorbește mult despre suflet .Care nu se vede.Îl pomenesc chiar și ateii

    • @tr909love
      @tr909love 11 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Nimeni nu are suflet.

  • @costiflorescu2390
    @costiflorescu2390 3 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

    Ceaușescu a omorât și el,prin înfometare

  • @albertconty1735
    @albertconty1735 4 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    Pentru că sunt educat să am un respect profund pentru o anumită categorie de oameni, îmi e atât de greu să fac acest comentariu. Totuși. 1. Clasa muncitoare, adică populația majoritară din România comunistă a renunțat la " privilegiile" legate de concediu prin sindicat și tot ce mai enumera acest domn pentru un lucru simplu, elementar, pe care pare că domnul profesor nu-l înțelege. Libertatea. Nu înțeleg elogiul adus unui criminal așa cum a fost Ceaușescu, trecând cu vederea zecile de mii de victime din acea perioadă. Victimile feminine cauzate de legea avortului. Victimile de pe " santierele" unde se faceau "mobilizării". Este șocant să auzi pe cineva elevat spunând că intr-unul din cele mai criminale regimuri din istorie, problema era înscrierea mașinii de scris. 2. Notele informative acordate securității, chiar dacă de multe ori nu erau o alegere asumată, te făceau un colaborator al acelui sistem. Iți place sau nu. 3. Nu omul este vinovat pentru "imperfecțiunea unor sisteme sociale". Atunci când acele sisteme sunt criminale ( fasciste , comuniste, etc) omul, ca masă socială, este o victimă și atât. Apoi, am, și o repet, un respect deosebit pentru o anumită categorie socială, profesorii, dar să oferi atâtea alibiuri unor criminali ca Mao, Ceaușescu, etc nu poate fi tolerabil. Când vorbim de monștri de acest tip nu există nuanțe. De nici un fel.

    • @TheConceptTheProcess
      @TheConceptTheProcess 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Dacă nu sunt victime sunt acuzați de spionaj.

  • @costiflorescu2390
    @costiflorescu2390 3 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    Bogații devin tot mai bogați și săracii devin tot mai bogați

  • @iulianarion8694
    @iulianarion8694 7 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Inteligenta artificiala ne permite sa proiectam societatea pe care o dorim fara lupte de strada cu armata si jandarmeria. Prin vot! Prin Democratie Participativa.
    Manifestul Democratiei Participative
    Noi cetatenii constienti de faptul ca suveranitatea statului ne apartine, Proclamam suprematia deciziei noastre prin votul majoritatii celor care se exprima.
    Decizia cetatenilor exprimata prin referendum national devine lege, incepand cu ziua imediat urmatoare numararii voturilor.
    Nu se supun referendumului:
    - abolirea unui drept fundamental al omului stabilit in declaratia ONU din 1948;
    - introducerea pedepsei capitale;
    - incalcare principiului separatiei puterilor in stat.
    Suveranitatea cetatenilor nu este transferabila niciunei institutii, persoana sau grup.
    Prin referendum se transfera entitatilor statului obligatia, autoritatea de a pune in aplicare decizia poporului exprimata in cadrul referendumului.
    Statul functioneaza pe baza respectarii principiului separatiei puterilor in stat.
    Acestea sunt: puterea judiciara, puterea legislativa, puterea executiva.
    Puterile in stat au obligatia de a comunica, indeplini cu buna credinta mandatul incredintat de cetateni, de a conlucra la buna functionare a statului, de a se cenzura reciproc pentru ca niciuna sa nu devina tiranica.
    Parlamentul este unicul for legiuitor.
    Doar puterea judiciara are dreptul de a judeca si hotari in interesul legii.
    Puterea executiva are obligatia de a administra pe baza legilor existente.
    Alegerea reprezentantilor locali si nationali se face prin votul cetatenilor.
    Votul este uninominal, in maxim doua tururi de scrutin.
    Castigator este declarat candidatul care obtine jumatate plus unul din voturile exprimate.
    Cetatenii au dreptul de a revoca reprezentantul ales, prin votul a cel putin jumatate plus unu al celor care se exprima.
    Toti candidatii care vor sa detina o functie publica vor promova un examen on line de cunoastere a Constitutiei Romaniei, Istaria Patriei, Geografia Patriei la nivelul cunostintelor dobandite in invatamantul public liceal. Pentru candidatii la functii in PE, vor cunoaste directivele UE. Pentru functii in cadrul ONU vor cunoaste rezolutiile Adunarii generale si ale Consiliului de Securitate.
    Orice persoana poate detine o functie publica maxim doua mandate. La expirarea duratei mandatului, acesta devine nul de drept. Alegerile se convoaca cel putin sase luni inaintea expirarii mandatului. Toate deciziile in orice organizatie compusa din cel putin doua persoane se adopta prin votul majoritatii membrilor. Persoanele alese indeplinesc deciziile adunarii generale a membrilor. Orice decizie luata de conducatori este lovita de nulitate absoluta.
    Devine nul de drept mandatul parlamentarului sau al membrului guvernului care refuza sa corecteze un act decis ca neconstitutional de catre CCR. In caz de refuz va fi arestat de catre Parchetul General, judecat si condamnat. Averea ii va fi confiscata.
    Infractiunile comise fara violenta vor fi sanctionate cu confiscarea averii ca alternativa la pedeapsa cu inchisoarea. Echivalarea se va face incepand de la 1000 lei pe zi, daca sanctiunea este de pana 3 luni. Aceasta va creste in progresie: 4000 lei pe zi pentru pedepse de pana la un an, 8 000 de lei pe zi pentru pedepse de la la 2 ani, 16 000 lei pe zi pentru pedepse mai mici de 3 ani samd. In cazul in care condamnatul va alege sa presteze intr-o colonie penitenciara de munca, tot confortul ii va fi asigurat pe cheltuiala proprie. Veniturile din munca ii apartin.

  • @ioan9492
    @ioan9492 4 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    Un material adorabil. Felicitari! Spre deosebire de un altul, pe care l-am gasit oribil. Totusi, observ ca si oamenilor de bun simt, nu primitivilor, le scapa ceva esential: Dej si Ceausescu, prin munca si sacrificiile poporului, au reusit, in timp extem de scurt, sa incalte descultii lui 1907, sa-i scoata din bordeie, sa faca din ei oameni educati, buni profesionisti, lucratori intr-o economie care tindea spre nivel mondial. Oricit ar indruga si spumega unii, altii, comunismul este aproape. Deja se experimenteaza "salariul universal", platit de stat. Cine va gasi satisfactie in munca va munci, ceilalti vor sta cu burta la soare.

    • @causeihave2
      @causeihave2 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Asa este. Pacat ca lumea se fixeaza pe punctele negative si nu pozitive, ca sa nu mai vorbim de toti agentii de influenta a vestul, gen gladio, care nu au disparut peste noapte cind a venit comunismul si care sigur au lucrat impotriva fortelor de reforma spre mai bine. Cit efect au avut, asa nu o sa stim niciodata. Adevaratii politicieni "socialisti" nu au fost lasati sa ajunga la putere sau sa stea la putere peste tot prin lume de catre imperiul anglo-saxon. Pentru asta a fost creat programul gladio in Europa ca un mic exemplu.

  • @cristineacsu5796
    @cristineacsu5796 9 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Nu Cristescu îl chema pe activistul de partid care s-a ridicat sa-l critice pe Ceaușescu, ci Constantin Parvulescu. Nu a fost eliminat pentru ca era oricum în vârstă și izolat. A fost exclus din partid din câte știu și a făcut arest la domiciliu. Ideea ca suntem primitivi pentru ca ii eliminam pe lideri nu prea se susține. Noi nu prea avem asasinate politice în istoria modernă. Exista exemplul lui Barbu Catargiu și ce au făcut legionarii, dar la aceștia din urma e o alta discuție.

    • @kapparo4746
      @kapparo4746 9 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Lista oamenilor asasinați de legionari:
      Ion Gheorghe Duca, prim ministru - 29 decembrie 1933
      Mihai Stelescu, legionar, opozant al lui Zelea Codreanu - 16 iulie 1936
      Armand Călinescu, prim ministru - 21 septembrie 1939
      Nicolae Iorga, istoric, fost prim ministru - 27 noiembrie 1940
      Virgil Madgearu, economist și politician de stânga - 27 noiembrie 1940
      gen. Gh. Argeșanu, militari, fost prim ministru - 27 noiembrie 1940;
      Mihail Moruzov, șeful serviciilor secrete - 27 noiembrie 1940

  • @tr909love
    @tr909love 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา +3

    E cam dubios tipul asta Aurel Cordoban. Eu il ascult dar nu prea are nicio logica ce zice omul.

    • @joanabug4479
      @joanabug4479 9 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Te invit sa fii ceva mai explicit, in fine, daca vrei. Eu am ajuns tarziu si acum am inceput sa ascult (sunt pe la minutul 20) dar pana acum nu mi-a iesit nimic "dubios" in evidenta. Si noi la arhitectura discutam despre realismul socialist, fiindca asta a fost... In 1934 la primul congres al scriitorilor sovietici fusese proclamat ca procedeu obligatoriu in literatura si s-a extins apoi in artele vizuale, de obiect, in arhitectura. I-am gasit deci un punct de vedere cu logica, tu chiar nu vezi niciunul, nici macar unul mic? :))

    • @aeroaviagirona8724
      @aeroaviagirona8724 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      ​​@@joanabug4479Incerc eu sa spun ce mi se pare "dubios" (fireste nu e cuvintul potrivit).
      1. E un discurs "rupt", sare de la una la alta, nu se vede un fir conducator
      2. Astept de la un prof. univ. adecvarea in continut, forma, durata si stuctura la situatia data. Inclusiv cit de sofisticat/simplu e limbajul folosit.

  • @sfm2071
    @sfm2071 3 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Domle profesor daca noi ne-am fi intalnit, prin absurd, pe Marte, as fi pariat pe o butelie de oxigen ca d-voastra veniti din Cluj si poate chiar din cartierul Grigorescu! superbul dialect clujean...😂

  • @aeroaviagirona8724
    @aeroaviagirona8724 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Ca de obicei...filozoful (intelectualul in general) opinind despre economie. Si tot ca de obicei, fara solutii, raspunsuri, proiecte sau alternative.

  • @Mill....1965
    @Mill....1965 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา +3

    15:10 dacă e apă,nu e obiceiul a se ciocni paharele 😀👌😄

    • @adrianhodorogea3158
      @adrianhodorogea3158 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

      Nu e

    • @Mill....1965
      @Mill....1965 11 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

      @adrianhodorogea3158 👍👋

    • @joanabug4479
      @joanabug4479 8 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

      57:00 vodka!

  • @cosmincrisan2060
    @cosmincrisan2060 10 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    Destul de grele aceste idei

  • @tanasaflorin3699
    @tanasaflorin3699 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    👏👏🙏