De wondere wereld van Lysine
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 5 ก.พ. 2025
- degroeneos.nl/...
Lysine is een essentieel aminozuur en eentje die je dier snel te kort kan komen. In deze video ontdek je hoe dat zit met die lysine, wanneer er tekorten kunnen ontstaan, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe je dat allemaal kunt voorkomen. En welke rol speelt het aminozuur arginine dan in dit verhaal? Blijf kijken!
Ik ben Ingrid Langen, ik ontwikkel producten bij De Groene Os vanuit een natuurgeneeskundige visie. Ik ben van oorsprong dietist en die achtergrond komt goed van pas bij het maken van webinars, het schrijven van blogs en bij dit soort informatieve video’s.
Verder heb ik een eigen praktijk Healing Touch voor Dier en Mens waarin ik op energetische wijze mens en dier ondersteun bij hun zelfhelend vermogen.
En wil je geen video van ons meer missen? Abonneer je dan hieronder op dit kanaal!
Lysine is een essentieel aminozuur: dat wil zeggen dat de lever dit aminozuur niet zelf kan maken en dat het dus met de voeding moet worden opgenomen. En een aminozuur is het kleinste onderdeeltje van een eiwit: wat glucose is voor koolhydraten, zijn aminozuren voor eiwitten.
In totaal zijn er 22 verschillende aminozuren, waarvan de lever er 13 zelf kan maken en wij er 9 moeten opnemen met de voeding: de zgn. essentiële aminozuren. Bij paarden zijn dit er ook 9, bij honden zijn dit er 10 en voor katten zelfs 11.
Voor zowel mensen, paarden, honden en katten geldt dat lysine een essentieel aminozuur is. Welke rol lysine precies speelt in het lichaam, daarover schreven we een aantal blogs: hierboven zie je een link naar de belangrijkste (degroeneos.nl/....
Zo is lysine nodig voor de bestrijding van virussen in het lichaam, het speelt een rol bij de spierontwikkeling en botopbouw, en het helpt bij stress en angst.
Wat je hierbij moet weten is dat lysine dus wordt opgenomen met de voeding, maar dat er een ander aminozuur is, arginine, dat de competitie aan gaat in de darm. Bij een overmaat aan arginine wordt er minder lysine opgenomen. En die overmaat aan arginine kan de ontwikkeling van virale infecties bevorderen.
Dan is het handig om te weten waar wat in zit.
Rijk aan lysine is vooral dierlijk eiwit, zoals vlees, vis en eieren. Maar ook peulvruchten en groene bladgroenten zijn rijk aan lysine net als zuivelproducten. Arginine zit dan vooral in noten, zaden, kokos en granen (denk aan tarwe en haver).
Maar ook belangrijk om te weten: lysine gaat stuk bij hoge temperaturen, en dat wordt vaak gedaan bij de productie van voeders voor onze dieren. Denk daarbij aan de verhitting van slachtafval, het poffen van de granen en het persen van brokken. En vergeet het hooi niet: laat gemaaid hooi bevat veel te weinig aminozuren. Zo heeft een paard van ca. 500 kg zo’n 27 gram verteerbaar lysine nodig, terwijl er in dit laat gemaaide hooi vaak nog maar zo’n 1,5 gram per kg hooi over is gebleven.
Om al die redenen is lysine vaak het eerst limiterende aminozuur, dat wil zeggen dat je het snel tekort komt.
Je kunt aan lysine denken:
Wanneer je dier een verminderde weerstand heeft en regelmatig last heeft van virale infecties,
Wanneer je spierzwakte bij je dier constateert of andere verschijnselen aan het bewegingsapparaat
Wanneer je dier veel last heeft van stress of zich slecht kan concentreren.
Wij hebben L-lysine samen met B6 in het assortiment (B6 helpt de opname van lysine en heeft zelf ook een effect op het immuunsysteem) en ook kun je het vinden in de Spier Support.
En wil jij zeker weten of je de goede keuze maakt voor je dier? Je kunt ons altijd om advies vragen via ons mailadres of telefoonnummer.
Volg ons op:
Facebook: / degroeneos
Instagram: / degroeneos.nl
Interessant! Bedankt.