Αγαπητέ Μιχάλη, Η τεχνική κλαδέματος που εφαρμόζεις στις ελιές είναι αποτελεσματική, καθώς επιτυγχάνει τους στόχους της: μεγάλη καρποφορία, ποιοτική παραγωγή (πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία) και υψηλή απόδοση σε ελαιόλαδο. Η δημιουργία πολλών πλάγιων κλαδιών περιμετρικά του δέντρου επιτρέπει τη μέγιστη εκμετάλλευση του φωτός και του χώρου, αυξάνοντας την καρποφορία και βελτιώνοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του καρπού και του ελαιόλαδου. Η ανάπτυξη κλαδιών μέτριας ζωηρότητας είναι σημαντική, καθώς ενισχύει την καρποφορία. Ο έλεγχος της βλάστησης στην κορυφή της κόμης προστατεύει το ξύλο από τον ήλιο και κατευθύνει την ενέργεια του δέντρου στα πλάγια κλαδιά για την παραγωγή καρπών, αντί να ενθαρρύνει την άσκοπη ανάπτυξη κλαδιών στην κορυφή που ανταγωνίζονται την καρποφορία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα επιστημονικά, ενημερωτικά και ουσιαστικά βίντεο που μας προσφέρεις. Η μελέτη τους μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το κλάδεμα της ελιάς και να επιτύχουμε μεγαλύτερες παραγωγές.
Μπράβο Μιχάλη. Δυστυχώς στα μέρη μου οι παλιοί δεν έκοβαν κλαδάκι , οι ελιές είχαν γίνει στην κυριολεξία σαν πλατάνια , κάθε 6-7 χρόνια εκαναν καρπούς.Προσωπικά αρκετά χρόνια προσπαθώ να τις χαμηλώσω, φέτος πήρα μια μικρή αλλά καλή παραγωγή. Ελπίζω κάποια στιγμή να τις βλέπω σαν αυτές που δείχνεις.
Καλησπέρα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω για περιοχη Χαλκίδας. Θελω να φυτέψω νέες ελιές. Τι ποικιλία ειναι καλύτερα για την περιοχή μου? Απ τον παππού εχω κλασικές αθηνοελιες δεν ξερω πως τις λένε. Αν βαλω κορωνεικη θα πιασει εδω στη Χαλκίδα? Και σε ποσα χρόνια να περιμενω ικανοποιτικη παραγωγη? Μιλαω για ξερικα χωραφια
καλησπέρα, ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα μας μαθαίνετε μέσα από τα βιντεάκια. πολύτιμη γνώση! η ερώτησή μου είναι η εξής: κλωνάρια ποδιάς που έχουν καρπό, υπάρχει περίπτωση να ξαναδώσουν καρπό σε επόμενο ή παραεπόμενο έτος; ή τα κόβουμε για να πάρουν τη θέση τους τα αποπάνω κλαδιά της ποδιάς;. ευχαριστώ.
Καλησπέρα Μιχάλη και συγχαρητήρια για την πολλή καλή δουλειά που κανείς και μας δείχνεις για να μαθαίνουμε.κανενα σεμινάριο στο βορρά αν γίνεται να κάνεις,γιατί για να κατεβούμε από δω πάνω είναι πολλά τα εξοδα
Κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο. Εκτιμώ γύρω στον Οκτώβρη/Νοέμβρη. Αν θέλετε μπορείτε να παρακολουθήσετε το θεωρητικό και νωρίτερα. Γίνεται διαδικτυακά ούτως ή άλλως.
Μιχάλη θα ηθελα τις συμβουλές σου . Στα κτήματα του πατέρα μου (Ν.ηλείας) υψόμετρο στα 250-300 μέτρα θελω να φυτέψω κορωνεικες. Δεν υπαρχει νερο οποτε θα ειναι ξερικες . Μπορεις να μου πεις αποστασεις και μερικες συμβουλες ? Ευχαριστώ.
Έχει νερό από το δίκτυο ύδρευσης, όμως δεν ποτίζονται οι ελιές. Με την Ξάνθη έχω ιδιαίτερους δεσμούς. Παρακολουθείτε το κανάλι και θα ανακοινώσω τις ημερομηνίες για Θεσσαλονίκη. Ποια εποχή σας εξυπηρετεί;
@@epimelia_fragkiadakis Καλημέρα σας, νομίζω ναι. Υπάρχουν αρκετοι απο Θράκη και ανατολική Μακεδονία που θα μπορούσαν να έρθουν. Ειναι κεντρικο σημείο. Απο τι αριθμό μιλάμε? 10ατομα?
περισι ανελαβα ενα χωραφι με ελιες που ηταν παρατημενες αρκετα χρονια αλλα ηταν παραγωγικες. το μαζεμα ηταν δυσκολο καθως τα δεντρα ηταν ψηλα. ετσι αποφασισα να τα κλαδεψω αυστηρα, τωρα μερικα που ειχαν κεντρικο κορμο στον οποιο η διαλκαδωση ξεκινουσε απο τα 3 μετρα αποφασισα περισι να κοψω ολη την κομη εκτος απο δυο κλαδια, φετος που εχει ριξει καινουργια βλαστηση θα ηταν σωστο να κοψω τον κορμο στο 1,5 μετρο και να αφησω τους μικρουσ βλαστους που εχουν βγει να συνεχισουν την αναπτυξη? θα επρεπε να ειχα κανει κατι αλλο?
Αυτό το σαββατοκύριακο (14 και 15 Οκτωβρίου) κάνω ένα σεμινάριο στις Αφίδνες και στην πράξη θα δείξω ακριβώς αυτό που ρωτάτε. Πώς επαναφέρουμε έναν παραμελημένο ελαιώνα σε παραγωγική κατάσταση. Θα το ξανακάνω αρχές Δεκέμβρη στην Χαλκίδα και μάλλον αρχές Νοέμβρη στην Κρήτη. Ελάτε να σας τα δείξω ζωντανά! Είναι χειρισμοί που δεν χωράνε σε ένα μήνυμα, ούτε σε ένα βίντεο
Μαθςτε να διαμορφωνετε τα δεντρα σας χρονο με τον χρονο. Πολυ πολυ σωστο. Τα λιπασματα ωστοσο παιζουν ρολο ως προς τα τελεια και ατελη ανθη που θα κανει,καθως μονο τα τελεια καρπιζουν, αλλα και ως προς το μεγεθος και την ελαιοπεριεκτικοτητα. Η θρεψη σε καταλληλα και στοχευμενα σημεια με το καταλληλο κλαδεμα ειναι το μυστικο για να εχεις καθε χρονο ικανοποιητικη παραγωγη.
Είμαι υπέρ της αναγεννητικής γεωργίας, επομένως δεν υπάρχει η ανάγκη χρήσης λιπασμάτων. Η θρέψη των φυτών είναι πλήρης, ακριβής και σε πραγματικό χρόνο.
Δεν θα μπορουσε καποιος να διαφωνησει μαζι σου οσο αφορα το κλαδεμα.......λοιπον .....τα δενδρα αυτα εχουν βοηθεια,λιπασμα και νερο το καλοκαιρι ,απαραιτητα μαζι με το κλαδεμα .Συγχαρητηρια.
Σε χρονια με περιορισμενη (μηδενικη στην ουσια για μενα) παραγωγη, μπορω να κανω σχετικα αυστηρο κλαδεμα τωρα τον φθινόπωρο? Η λογικη μου ειναι να αυξησω την περιοδο ανανεωσης μεχρι του χρονου που θα εχουν παραγωγη σε σχεση με το αν τις κλαδευα την ερχομενη ανοιξη.
Καλημέρα Χάρη. Διαφωνώ με το αυστηρό κλάδεμα, επομένως δεν μπορώ να σε καθοδηγήσω αν αυτό θες να κάνεις. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι επειδή είμαστε ακόμα μέσα στη βλαστική περίοδο (στο τελείωμα) υπάρχει κίνδυνος να πετάξουν τα μάτια και με τον παγετό να καούν οι νεαροί βλαστοί. Τον κίνδυνο παγετών τον γνωρίζεις εσύ στην περιοχή σου. Το Νοέμβρη μπορείς να κλαδέψεις με μεγαλύτερη ασφάλεια, όμως όχι αυστηρά. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η λέξη "αυστηρά" δεν προσδιορίζει τίποτα το συγκεκριμένο, διότι είναι σαν τη γεύση . Ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Αν συνεχίζεις να έχεις απορία, είμαι στη διάθεσή σου.
@@epimelia_fragkiadakis Ευχαριστω για την απαντηση Εχω πολλες ελιες που ειναι παρατημενες χρονια, οποτε θεωρω, με την λιγοστη μου πειρα βεβαια, οτι πρεπει να κανω ενα λιγο πιο αυστηρο κλαδεμα, εννοωντας, εκτος απο κοψιμο ξερων κλαδιων, κατεβασμα των πολυ ψηλων κλαδιων πανω κατω στο ιδιο υψος και κοψιμο καποιων χοντρων λεμαργων ειτε στην μεση ειτε στον πατο, αναλογως με την θεση και την κατευθυνση τους. Σε ελαχιστες περιπτωσεις θα κοψω πολυ χοντρο ξυλο.
@@ΜαριαΣτεκα εννοείτε τους καρπούς; για πολλούς λόγους. Είτε γιατί είναι ώριμοι, είτε επειδή στρεσάρεται το δέντρο για διάφορους λόγους, είτε επειδή είναι προσβεβλημένοι από κάποιο παθογόνο
Μιχάλη δε μας τα λες καλά. Δύο χρόνια δεν είχε σπυρί το συγκεκριμένο χωράφι και φέτος που γέμισε μας το παίζεις ειδικός. Είμαι γείτονας και ξέρω σε παρακαλώ πολυ
Σωστά τα λες γείτονα απο τη μεριά σου. Σου λείπουν απλά κάποια στοιχεία για να συμπληρώσεις την εικόνα. Τα δέντρα που έχουν κακή διαμόρφωση, χρειάζονται τουλάχιστον 3 χρόνια για να διαμορφωθούν σωστά. Όπως δείχνω στο βίντεο, κάποια ίσως και 4. Όσο αλλάζουμε τη διαμόρφωση, δίνουμε κατεύθυνση προς τη βλάστηση και επομένως σε λιγότερη παραγωγή. Ήταν αναμενόμενο ότι τα 3 πρώτα χρόνια δεν θα είχε παραγωγή (που όμως ήδη φέτος έχει). Να σημειώσουμε ότι από τον συγκεκριμένο ελαιώνα πέρασε και η φωτιά τον Αύγουστο του 2021. Κάποια δέντρα κάηκαν ολοσχερώς. Τι άλλη απορία έχεις;
Εσύ είσαι ακόμα πιο μάγκας! Το να δεχτείς δημόσια ότι είχες κάνει λάθος, θέλει μεγάλο ψυχικό σθένος. Παλικαριά! Μπράβο! Είμαι 42. Να κανονίσουμε να πιούμε ένα κρασί στη Χρυσούλα, να γνωριστούμε.
@@epimelia_fragkiadakis Εμείς έχουμε πατρινές-κουτσουρελιές λέγονται, και έχουν ορθόκλαδη ανάπτυξη. Ο απέναντί μου βέβαια τις έχει κάνει ώστε να έχουν κάθε χρόνο εκτός από φέτος γιατί πέρυσι είχε υπερπαραγωγή.
Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είναι πολλά τα κριτήρια που χρειάζεται να λάβει κάποιος υπόψιν και αυτή τη διαδικασία χρειάζεται να την κάνει ο ιδιοκτήτης. Αν θέλετε, καλέστε με να σας κατευθύνω.
Ναι, είναι όντως αραιά φυτεμένα. Θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά μεταξύ τους. Οι αποστάσεις χρειάζεται να είναι τέτοιες που το ένα δέντρο να μην σκιάζει το άλλο και η σκιά του ενός να φτάνει κοντά στον κορμό του άλλου. Αυτό σημαίνει ότι οι αποστάσεις φύτευσης δεν γίνεται να είναι σταθερές για όλα τα χωράφια. Αλλάζουν ανάλογα με το ανάγλυφο και τον προσανατολισμό, ακόμα και μέσα στο ίδιο κτήμα
Εχω καποια δεντρα φυτεμενα εδω και εναν χρόνο 7 Χ 3.5 με τις σειρες να ακολοθούν 245 μοιρες νότιοδυτική πορεία, αλλά σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο να τα επαναφυτέυσω με καευθύνση βορρά νότο η 220 μοιρές και αποστάσεις 6Χ4 η 5Χ5 γιατι φοβάμε την σκίαση. Τι πιστέυεις; (Σαν σχέδιο κλαδέματως έλεγα να χρησιμοποίησω το ιταλικό πολυκονικό κύπελλο) Κάποιο σεμινάριο Θεσσαλονίκη κοντά κάποια στιγμή στο μέλλον; Το κλάδεμα σου δείχνει ενδιαφέρον. @@epimelia_fragkiadakis
Δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν έχω εικόνα του κτήματος. Τι σύστημα συγκομιδής θα ακολουθήσεις και πόσο ψηλά θες να είναι τα δέντρα; Αυτό ουσιαστικά θα καθορίσει το μήκος της σκιάς, άρα και τις αποστάσεις φύτευσης. Το 7x3,5 με τι κριτήρια το διάλεξες; εφόσον υπάρχει ζήτηση για σεμινάριο, θα το οργανώσω. Μαζευτείτε άτομα και έρχομαι όπου θέλετε!
Το κτήμα έχει κλήση γύρο στις 20-30 μοιρες, με το ψηλό σημείο στον νότο και το χαμηλό στον βορρά. Συγκομιδή έλεγα να κάνω με μηχανικές χτένες, κυρίως γιατι δίαβασα ότι οι βραχίωνες δόνησης μπωρεί να ζημιώσουν τους κορμούς. Ύψος ακόμα δεν είναι κάτι στάνταρ, έλεγα να αφήσω τους κορμούς στα 40-60cm και να να αφήσω 3-4 βραχίονες στις 30 μοιρες. Κάπου ανάμεσα στα 2-3μ ύψος άλλα ανάλογα. Το 7Χ3.5 το διαλέξαμε αρχικά με σκοπο να τα αραιώσουμε σε 7Χ7 όταν δημιουργηθεί σκίαση, αλλά όσο περισσοτερο διαβάζω στο θέμα, καταλαβαίνω οτι αυτή η απόσταση πλεον θεωρείτε πολύ αραιή, και θα προτιμουσα να κρατήσω όλα τα δεντρα. Εξου τωρα η απορια, θα μπωρεσω να τα αφησω στο 7Χ 3.5, η θα ειναι καλύτερα να ρισκαρω και να τα μεταφυτευσω σε 6Χ4, 5Χ5 η κατι παρεμφερη. Στόχος ειναι να διατηρηθουν 400 δεντρα/ εκταριο. Τα δεντρα είναι Αρμπεκινα, Πικουαλ και Κωρονεικα, φυτεμενα σε εναλλασομενες σειρες. Οι σειρές ακολουθούν πορεία 245 μοίρες νοτιοδυτικα. Είναι 600 δέντρα στο σύνολο, οπότε είναι δουλεια να γίνει όλο αυτο... _____________________________________ Ποσα άτομα θα χρειαζόταν να μαζευτούμε για να σε φέρουμε εδω Θεσσαλινικη για σεμιναριο κλαδεματως; @@epimelia_fragkiadakis
Τώρα είδα αυτό το μήνυμα! Πάρε ένα καλάμι 3 μέτρα και παρακολούθα πώς κινείται η σκιά. Θα σου δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι. Υπολόγισε όμως ότι τον χειμώνα ο ήλιος είναι πιο χαμηλά στον ορίζοντα. Αν είσαστε 30 άτομα, ανεβαίνω για ένα Σαββατοκύριακο. Όποιος θέλει μετά έρχεται Σάββατο και όποιος θέλει Κυριακή. Αν χρειάζεσαι περισσότερα για τις αποστάσεις, κάλεσε με.
Σωστά. Διότι οι ποδιές ακόμα διαμορφώνεται. Όπου οι ποδιές έχουν ολοκληρώσει την διαμόρφωση, είναι γεμάτες. Όχι σαν σύνολο δέντρου, αλλά σαν ποδιά. Το σχολιάζω και στο βίντεο. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!
Μιχάλη καλησπέρα.μονο μπράβο η διαμόρφωση στων Ελεώνα σού αγγίζει το τέλειο χερωμε. Έχω κάποιες απορίες.ειδα τα δέντρα ζωειρα.μπορει να έχεις κάνει φιλοδιαγνωστικη υποθέτω εγώ .τι δουλεύεις περισσότερο διαφυλικα η λιπάσματα.επεισης και συμπαντικό δεν είδα δακο.πως τα κατάφερες.και πάλι μπράβο.
Καλησπέρα Στράτο! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν ξέρω αν έχει ρίξει ο ιδιοκτήτης λίπασμα. Θεωρώ πως όχι, διότι οι οδηγίες μου ήταν να μην ρίξει τίποτα. Πριν 3 χρόνια είχαμε ραντίσει με χαλκό, περισσότερο προληπτικά, για λόγους ασφαλείας. Έκτοτε δεν έχουμε βάλει τίποτα άλλο. Γενικώς όπου κλαδεύω μειώνονται οι ασθένειες (καρκίνος, κυκλοκόνιο, μύκητες, δάκος κλπ) για δύο λόγους. Από τη μία τα δέντρα δυναμώνουν και ενεργοποιούν τις δικές τους άμυνες, από την άλλη φωτίζονται και αερίζονται επαρκώς με αποτέλεσμα να γίνονται οι συνθήκες για τα παθογόνα δυσμενείς. Όσο λιγότερο παρεμβαίνουμε, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Η Φύση έχει εξαιρετικούς μηχανισμούς. Εμείς από άγνοια, πάμε και τους μπλοκάρουμε. Στον συγκεκριμένο ελαιώνα σπουδαίος παράγοντας είναι ότι ο ιδιοκτήτης αναγνωρίζει ότι δεν ξέρει, με εμπιστεύεται και κάνει ό,τι του λέω.
Μεγαρίτικη. Έχω στο κανάλι μου ένα βίντεο για τις ανάγκες ψύχους της ελιάς. Φυσικά ο καιρός επηρεάζει και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της γεωργίας. Είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως τρόποι να μειώσουμε τους κινδύνους, να προστατεύσουμε τα δέντρα, να τα δυναμώσουμε, να μειώσουμε τα ρίσκα και να προστατεύσουμε την παραγωγή. Όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα του κλαδευτή, διότι είναι στο χέρι του να τα δημιουργήσει. Μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση σε πολύ μεγάλο βαθμό! Το ότι το ένα δέντρο έχει παραγωγή και το διπλανό όχι, δεν είναι θέμα συνθηκών. Είναι θέμα κλαδέματος.
@@epimelia_fragkiadakis υπό αυτή την άποψη ναι. Εγώ το είπα διότι κατά την περίοδο της ανθοφορίας μπορεί να συμβούν πολλά με αποτέλεσμα να επικρατήσει η λεγόμενη ακαρπία. Πέρσι είχαμε αρκετό καρπό και φέτος όμως η ανθοφορία ήταν αρκετά καλή προερχόμενη βέβαια από μια χρονιά με μεγάλη καρποφορία αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου καλό στην καρπόδεση. Είχε βρέξει κατά την διάρκεια της ανθοφορίας τον Ιούνιο με λασποβροχη πράγμα που πιστεύω συνέβαλε αρνητικά στην καρπόδεση.
Δυστυχώς δεν γνωρίζω. Ρωτήστε σε ένα γεωπονικό κατάστημα. Υπάρχουν σκευάσματα που ενισχύουν τα δέντρα σε περιπτώσεις σοκ. Ίσως κάτι τέτοιο την βοηθήσει, όμως δεν γνωρίζω λεπτομέρειες.
Φιλε εγω εχω δει πολλη διαφορα απο πέρσι μεχρη φετος και η ιδια παραγωγή περσι και φετος και ολοι γκρινιάζουνε οπος λες και οπου περασω βλεπω τα δεντρα να εχουν παραγωγή πολλη καλη!!!
Μέσα από την γκρίνια οι άνθρωποι παίρνουν προσοχή και σημαντικότητα. Αυτή η συζήτηση όμως ξεφεύγει από το θέμα του καναλιού. Οι ελιές δεν γκρινιάζουν ποτέ! Ο,τι και να τους κάνουμε, προσαρμόζονται!
Πατριωτακι Μιχάλη θέλω να μου πεις οι ελιές αυτές από τι βλέπω είναι χοντρολιά γιατί δεν μου φαίνεται για ψιρολιά σαν πολύ μεγάλες τις βγάζει ο φακός της κάμερας! Μπράβο πολύ σωστή και ισορροπημένη δουλειά έχεις κάνει αλλά εκτός του κλάδος χρειάζεται και το μαμ... κοινώς λίπασμα γιατί χωρίς αυτό δεν πετυχαίνεις και πολλά πρώτα το κλάδος και μετά αυτό...! Συνέχισε έτσι φίλε να μεγαλώσουμε το κανάλι και την προσπάθεια!
@@epimelia_fragkiadakis Α μα λέω και γω τι γίνεται εδώ😋 έχεις καλουτσικη βεντέμα εύχομαι και καλύτερα! Όταν βάζω εγώ λιπάσματα με μεγάλους δειχτες βλέπω τις ελιές φέτος μεγάλους σαλτους που λέμε κι ας μην έχει βεντέμα η Κρήτη φέτος μιας και περυσινη χρόνια ήταν το κάτι άλλο δεν ξαναγίνονται βέβαια αυτά μιας και είχε να γίνει από το 1934 τέτοιο πράγμα αλλά του χρόνου τέτοιο καιρό προβλέπω θα έχουμε μια καλή χρονιά από καρπό!
Αγαπητέ Μιχάλη,
Η τεχνική κλαδέματος που εφαρμόζεις στις ελιές είναι αποτελεσματική, καθώς επιτυγχάνει τους στόχους της: μεγάλη καρποφορία, ποιοτική παραγωγή (πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία) και υψηλή απόδοση σε ελαιόλαδο.
Η δημιουργία πολλών πλάγιων κλαδιών περιμετρικά του δέντρου επιτρέπει τη μέγιστη εκμετάλλευση του φωτός και του χώρου, αυξάνοντας την καρποφορία και βελτιώνοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του καρπού και του ελαιόλαδου.
Η ανάπτυξη κλαδιών μέτριας ζωηρότητας είναι σημαντική, καθώς ενισχύει την καρποφορία. Ο έλεγχος της βλάστησης στην κορυφή της κόμης προστατεύει το ξύλο από τον ήλιο και κατευθύνει την ενέργεια του δέντρου στα πλάγια κλαδιά για την παραγωγή καρπών, αντί να ενθαρρύνει την άσκοπη ανάπτυξη κλαδιών στην κορυφή που ανταγωνίζονται την καρποφορία.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα επιστημονικά, ενημερωτικά και ουσιαστικά βίντεο που μας προσφέρεις. Η μελέτη τους μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το κλάδεμα της ελιάς και να επιτύχουμε μεγαλύτερες παραγωγές.
Μπράβο Μιχάλη. Δυστυχώς στα μέρη μου οι παλιοί δεν έκοβαν κλαδάκι , οι ελιές είχαν γίνει στην κυριολεξία σαν πλατάνια , κάθε 6-7 χρόνια εκαναν καρπούς.Προσωπικά αρκετά χρόνια προσπαθώ να τις χαμηλώσω, φέτος πήρα μια μικρή αλλά καλή παραγωγή. Ελπίζω κάποια στιγμή να τις βλέπω σαν αυτές που δείχνεις.
@@hobbygreece3795 έλα στην ομάδα Εκπαίδευσης και το πολύ σε 4 χρόνια θα τις έχεις στρώσει!
Καλησπέρα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω για περιοχη Χαλκίδας. Θελω να φυτέψω νέες ελιές. Τι ποικιλία ειναι καλύτερα για την περιοχή μου? Απ τον παππού εχω κλασικές αθηνοελιες δεν ξερω πως τις λένε. Αν βαλω κορωνεικη θα πιασει εδω στη Χαλκίδα? Και σε ποσα χρόνια να περιμενω ικανοποιτικη παραγωγη? Μιλαω για ξερικα χωραφια
Καλησπέρα Γιώργο και καλή χρονιά. Αν θέλεις, κάλεσε με στο 6906837034 να τα πούμε
Κατά την γνώμη μου ..μη βάλεις κορονεικες,,
καλησπέρα, ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα μας μαθαίνετε μέσα από τα βιντεάκια. πολύτιμη γνώση! η ερώτησή μου είναι η εξής: κλωνάρια ποδιάς που έχουν καρπό, υπάρχει περίπτωση να ξαναδώσουν καρπό σε επόμενο ή παραεπόμενο έτος; ή τα κόβουμε για να πάρουν τη θέση τους τα αποπάνω κλαδιά της ποδιάς;. ευχαριστώ.
Δείτε το αντίστοιχο βίντεο για το πώς καθαρίζουμε τις ποδιές και αν συνεχίσετε να έχετε απορίες ρωτήστε με ξανά
Καλησπέρα Μιχάλη και συγχαρητήρια για την πολλή καλή δουλειά που κανείς και μας δείχνεις για να μαθαίνουμε.κανενα σεμινάριο στο βορρά αν γίνεται να κάνεις,γιατί για να κατεβούμε από δω πάνω είναι πολλά τα εξοδα
Πες μου που είσαι και θα το προγραμματίσω!
Αγαπητέ κύριε πότε έχετε πρόγραμμα κλαδέματος για Χανιά θα ήθελα να λάβω μέρος ευχαριστώ
Κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο. Εκτιμώ γύρω στον Οκτώβρη/Νοέμβρη. Αν θέλετε μπορείτε να παρακολουθήσετε το θεωρητικό και νωρίτερα. Γίνεται διαδικτυακά ούτως ή άλλως.
@@epimelia_fragkiadakis Πριν το Νοέμβριο και αργά το απόγευμα εάν έχουμε πάει στις ελιές
Μιχάλη θα ηθελα τις συμβουλές σου . Στα κτήματα του πατέρα μου (Ν.ηλείας) υψόμετρο στα 250-300 μέτρα θελω να φυτέψω κορωνεικες. Δεν υπαρχει νερο οποτε θα ειναι ξερικες . Μπορεις να μου πεις αποστασεις και μερικες συμβουλες ? Ευχαριστώ.
Πολύ ευχαρίστως. Κάλεσε με να τα πούμε
Εχει νερό το κτήμα? Για Θεσσαλονίκη σεμινάριο ειμαι κι εγω μέσα. Έρχομαι απο Ξάνθη και 2000 δέντρα, τα περισσότερα κορωνεικη.
Έχει νερό από το δίκτυο ύδρευσης, όμως δεν ποτίζονται οι ελιές. Με την Ξάνθη έχω ιδιαίτερους δεσμούς. Παρακολουθείτε το κανάλι και θα ανακοινώσω τις ημερομηνίες για Θεσσαλονίκη. Ποια εποχή σας εξυπηρετεί;
Θα είχε ενδιαφέρον να οργανώσουμε ένα σεμινάριο στην Ξάνθη;
@@epimelia_fragkiadakis Καλημέρα σας, νομίζω ναι. Υπάρχουν αρκετοι απο Θράκη και ανατολική Μακεδονία που θα μπορούσαν να έρθουν. Ειναι κεντρικο σημείο. Απο τι αριθμό μιλάμε? 10ατομα?
Εκτιμώ πώς ναι, από 10 άτομα και πάνω, για να αξίζουν τα έξοδα που θα κάνω.
@@epimelia_fragkiadakis για τι εποχη μιλάμε?
Κ. Μιχαλη πια εποχη ειναι καλυτερα να κλαδευουμε;;
Μολις τελειωνει η συγκομιδη;;; Η την ανοιξη;;
Κυρία Φωτεινή δείτε το αντίστοιχο βίντεο στο κανάλι μου, που μιλάω για την εποχή κλαδέματος. Αν ακόμα έχετε απορία, ξαναρωτήστε με!
περισι ανελαβα ενα χωραφι με ελιες που ηταν παρατημενες αρκετα χρονια αλλα ηταν παραγωγικες. το μαζεμα ηταν δυσκολο καθως τα δεντρα ηταν ψηλα. ετσι αποφασισα να τα κλαδεψω αυστηρα, τωρα μερικα που ειχαν κεντρικο κορμο στον οποιο η διαλκαδωση ξεκινουσε απο τα 3 μετρα αποφασισα περισι να κοψω ολη την κομη εκτος απο δυο κλαδια, φετος που εχει ριξει καινουργια βλαστηση θα ηταν σωστο να κοψω τον κορμο στο 1,5 μετρο και να αφησω τους μικρουσ βλαστους που εχουν βγει να συνεχισουν την αναπτυξη? θα επρεπε να ειχα κανει κατι αλλο?
Και εγώ είμαι σε παρόμοια φάση πλην όμως δεν έχω επέμβει ακόμα. Με ενδιαφέρει η απάντηση.
Αυτό το σαββατοκύριακο (14 και 15 Οκτωβρίου) κάνω ένα σεμινάριο στις Αφίδνες και στην πράξη θα δείξω ακριβώς αυτό που ρωτάτε. Πώς επαναφέρουμε έναν παραμελημένο ελαιώνα σε παραγωγική κατάσταση. Θα το ξανακάνω αρχές Δεκέμβρη στην Χαλκίδα και μάλλον αρχές Νοέμβρη στην Κρήτη. Ελάτε να σας τα δείξω ζωντανά! Είναι χειρισμοί που δεν χωράνε σε ένα μήνυμα, ούτε σε ένα βίντεο
@@epimelia_fragkiadakis Ευχαριστώ, λινκ υπάρχει για το Δεκέμβρη;
Όχι ακόμα, το οργανώνω. Θα δεις βίντεο εδώ στο κανάλι
@@epimelia_fragkiadakis Στην Κρήτη που ακριβώς;
Μαθςτε να διαμορφωνετε τα δεντρα σας χρονο με τον χρονο. Πολυ πολυ σωστο. Τα λιπασματα ωστοσο παιζουν ρολο ως προς τα τελεια και ατελη ανθη που θα κανει,καθως μονο τα τελεια καρπιζουν, αλλα και ως προς το μεγεθος και την ελαιοπεριεκτικοτητα. Η θρεψη σε καταλληλα και στοχευμενα σημεια με το καταλληλο κλαδεμα ειναι το μυστικο για να εχεις καθε χρονο ικανοποιητικη παραγωγη.
Είμαι υπέρ της αναγεννητικής γεωργίας, επομένως δεν υπάρχει η ανάγκη χρήσης λιπασμάτων. Η θρέψη των φυτών είναι πλήρης, ακριβής και σε πραγματικό χρόνο.
Σωστος εύγε......!!!!!!!
Δεν θα μπορουσε καποιος να διαφωνησει μαζι σου οσο αφορα το κλαδεμα.......λοιπον .....τα δενδρα αυτα εχουν βοηθεια,λιπασμα και νερο το καλοκαιρι ,απαραιτητα μαζι με το κλαδεμα .Συγχαρητηρια.
Σε χρονια με περιορισμενη (μηδενικη στην ουσια για μενα) παραγωγη, μπορω να κανω σχετικα αυστηρο κλαδεμα τωρα τον φθινόπωρο? Η λογικη μου ειναι να αυξησω την περιοδο ανανεωσης μεχρι του χρονου που θα εχουν παραγωγη σε σχεση με το αν τις κλαδευα την ερχομενη ανοιξη.
Καλημέρα Χάρη. Διαφωνώ με το αυστηρό κλάδεμα, επομένως δεν μπορώ να σε καθοδηγήσω αν αυτό θες να κάνεις. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι επειδή είμαστε ακόμα μέσα στη βλαστική περίοδο (στο τελείωμα) υπάρχει κίνδυνος να πετάξουν τα μάτια και με τον παγετό να καούν οι νεαροί βλαστοί. Τον κίνδυνο παγετών τον γνωρίζεις εσύ στην περιοχή σου. Το Νοέμβρη μπορείς να κλαδέψεις με μεγαλύτερη ασφάλεια, όμως όχι αυστηρά. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η λέξη "αυστηρά" δεν προσδιορίζει τίποτα το συγκεκριμένο, διότι είναι σαν τη γεύση . Ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Αν συνεχίζεις να έχεις απορία, είμαι στη διάθεσή σου.
@@epimelia_fragkiadakis
Ευχαριστω για την απαντηση
Εχω πολλες ελιες που ειναι παρατημενες χρονια, οποτε θεωρω, με την λιγοστη μου πειρα βεβαια, οτι πρεπει να κανω ενα λιγο πιο αυστηρο κλαδεμα, εννοωντας, εκτος απο κοψιμο ξερων κλαδιων, κατεβασμα των πολυ ψηλων κλαδιων πανω κατω στο ιδιο υψος και κοψιμο καποιων χοντρων λεμαργων ειτε στην μεση ειτε στον πατο, αναλογως με την θεση και την κατευθυνση τους. Σε ελαχιστες περιπτωσεις θα κοψω πολυ χοντρο ξυλο.
Προχώρα!
Ω ! Ρε φίλε , τέλεια. Νυφούλες τα δέντρα .
Γιατί πέφτουν οι ελιές;
@@ΜαριαΣτεκα εννοείτε τους καρπούς; για πολλούς λόγους. Είτε γιατί είναι ώριμοι, είτε επειδή στρεσάρεται το δέντρο για διάφορους λόγους, είτε επειδή είναι προσβεβλημένοι από κάποιο παθογόνο
Καλός είσαι θέλεις βελτιώσεις σε σημεία συνεχισε το ιδιο μου αρέσει που βοηθάς κόσμο που ασχολείται με ελιές μη επαγγελματικά διχως μέριμνα γεωπόνου.
Μπράβο σου φίλε μου!! Φτου φτου!! Με το καλό έτσι να είναι κάθε χρόνο!
Μακάρι μια μέρα, όλες οι ελιές της Ελλάδας να είναι έτσι!
Μιχάλη δε μας τα λες καλά. Δύο χρόνια δεν είχε σπυρί το συγκεκριμένο χωράφι και φέτος που γέμισε μας το παίζεις ειδικός. Είμαι γείτονας και ξέρω σε παρακαλώ πολυ
Σωστά τα λες γείτονα απο τη μεριά σου. Σου λείπουν απλά κάποια στοιχεία για να συμπληρώσεις την εικόνα. Τα δέντρα που έχουν κακή διαμόρφωση, χρειάζονται τουλάχιστον 3 χρόνια για να διαμορφωθούν σωστά. Όπως δείχνω στο βίντεο, κάποια ίσως και 4. Όσο αλλάζουμε τη διαμόρφωση, δίνουμε κατεύθυνση προς τη βλάστηση και επομένως σε λιγότερη παραγωγή. Ήταν αναμενόμενο ότι τα 3 πρώτα χρόνια δεν θα είχε παραγωγή (που όμως ήδη φέτος έχει). Να σημειώσουμε ότι από τον συγκεκριμένο ελαιώνα πέρασε και η φωτιά τον Αύγουστο του 2021. Κάποια δέντρα κάηκαν ολοσχερώς. Τι άλλη απορία έχεις;
@@epimelia_fragkiadakisμε καλύψεις αναθεωρω είσαι ωραίος και μάγκας. Πόσο χρονών είσαι?
Εσύ είσαι ακόμα πιο μάγκας! Το να δεχτείς δημόσια ότι είχες κάνει λάθος, θέλει μεγάλο ψυχικό σθένος. Παλικαριά! Μπράβο! Είμαι 42. Να κανονίσουμε να πιούμε ένα κρασί στη Χρυσούλα, να γνωριστούμε.
Μεγάρων επίσης η συγκεκριμένη ποικιλία;
Σωστά
@@epimelia_fragkiadakis Εμείς έχουμε πατρινές-κουτσουρελιές λέγονται, και έχουν ορθόκλαδη ανάπτυξη. Ο απέναντί μου βέβαια τις έχει κάνει ώστε να έχουν κάθε χρόνο εκτός από φέτος γιατί πέρυσι είχε υπερπαραγωγή.
Πολύ ενδιαφέρον, δεν το γνώριζα! Μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες;
Μιχάλη καλησπερα.Που βρίσκεσαι στις Αφίδνες; Είμαι κοντα σου για να βρεθουμε.
Γειά σου Γιώργο. Κάλεσε με στο 6906837034 να κανονίσουμε
Τι γίνεται που δεν βρέχει για να βγουν νέοι βλαστοί ???
Καλησπέρα Γιώργο! Με μεγάλη μου χαρά να σου απαντήσω, όμως δεν κατάλαβα τι ακριβώς με ρωτάς. Θες να μου το εξηγήσεις λίγο;
Δεν έχω ξαναδεί πιο καρποφόρα δέντρα μπράβο
Θα κάνετε σεμινάριο στο Ηράκλειο αυτήν την περίοδο;
Σκέφτομαι να κάνω το πρώτο σ/κ του Νοέμβρη στο Ρέθυμνο. Ακόμα το οργανώνω
Αναμένουμε ειδοποίηση λοιπόν...η ότι άλλο προκύψει...!
Οκ!
epim-elia.gr/seminar για εγγραφή στο σεμινάριο στο Ρέθυμνο!
Τι έκανες για τον δαγγο;;
Δεν ξέρω. Αυτό είναι θέμα του παραγωγού. Εγώ είμαι υπεύθυνος μόνο για το κλάδεμα
Για κάποιον που θέλει να βάλει ελι'ες τωρα στη ναυπακτο διχως να γνωριζω απλα εχω πάει για μαζεμα , τι ποικιλια προτείνετε και τι ηλικία ?
Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είναι πολλά τα κριτήρια που χρειάζεται να λάβει κάποιος υπόψιν και αυτή τη διαδικασία χρειάζεται να την κάνει ο ιδιοκτήτης. Αν θέλετε, καλέστε με να σας κατευθύνω.
Πολυ ωραιο κλαδεμα, σαν χωραφι ομως δεν ειναι πολυ αραιες οι αποστασεις φυτευσεις; Αν το ξανα εκανες απο την αρχη τι αποστασεις θα χρησιμοποιουσες;
Ναι, είναι όντως αραιά φυτεμένα. Θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά μεταξύ τους. Οι αποστάσεις χρειάζεται να είναι τέτοιες που το ένα δέντρο να μην σκιάζει το άλλο και η σκιά του ενός να φτάνει κοντά στον κορμό του άλλου. Αυτό σημαίνει ότι οι αποστάσεις φύτευσης δεν γίνεται να είναι σταθερές για όλα τα χωράφια. Αλλάζουν ανάλογα με το ανάγλυφο και τον προσανατολισμό, ακόμα και μέσα στο ίδιο κτήμα
Εχω καποια δεντρα φυτεμενα εδω και εναν χρόνο 7 Χ 3.5 με τις σειρες να ακολοθούν 245 μοιρες νότιοδυτική πορεία, αλλά σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο να τα επαναφυτέυσω με καευθύνση βορρά νότο η 220 μοιρές και αποστάσεις 6Χ4 η 5Χ5 γιατι φοβάμε την σκίαση.
Τι πιστέυεις;
(Σαν σχέδιο κλαδέματως έλεγα να χρησιμοποίησω το ιταλικό πολυκονικό κύπελλο)
Κάποιο σεμινάριο Θεσσαλονίκη κοντά κάποια στιγμή στο μέλλον;
Το κλάδεμα σου δείχνει ενδιαφέρον.
@@epimelia_fragkiadakis
Δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν έχω εικόνα του κτήματος. Τι σύστημα συγκομιδής θα ακολουθήσεις και πόσο ψηλά θες να είναι τα δέντρα; Αυτό ουσιαστικά θα καθορίσει το μήκος της σκιάς, άρα και τις αποστάσεις φύτευσης. Το 7x3,5 με τι κριτήρια το διάλεξες; εφόσον υπάρχει ζήτηση για σεμινάριο, θα το οργανώσω. Μαζευτείτε άτομα και έρχομαι όπου θέλετε!
Το κτήμα έχει κλήση γύρο στις 20-30 μοιρες, με το ψηλό σημείο στον νότο και το χαμηλό στον βορρά.
Συγκομιδή έλεγα να κάνω με μηχανικές χτένες, κυρίως γιατι δίαβασα ότι οι βραχίωνες δόνησης μπωρεί να ζημιώσουν τους κορμούς.
Ύψος ακόμα δεν είναι κάτι στάνταρ, έλεγα να αφήσω τους κορμούς στα 40-60cm και να να αφήσω 3-4 βραχίονες στις 30 μοιρες.
Κάπου ανάμεσα στα 2-3μ ύψος άλλα ανάλογα.
Το 7Χ3.5 το διαλέξαμε αρχικά με σκοπο να τα αραιώσουμε σε 7Χ7 όταν δημιουργηθεί σκίαση, αλλά όσο περισσοτερο διαβάζω στο θέμα, καταλαβαίνω οτι αυτή η απόσταση πλεον θεωρείτε πολύ αραιή, και θα προτιμουσα να κρατήσω όλα τα δεντρα.
Εξου τωρα η απορια, θα μπωρεσω να τα αφησω στο 7Χ 3.5, η θα ειναι καλύτερα να ρισκαρω και να τα μεταφυτευσω σε 6Χ4, 5Χ5 η κατι παρεμφερη.
Στόχος ειναι να διατηρηθουν 400 δεντρα/ εκταριο.
Τα δεντρα είναι Αρμπεκινα, Πικουαλ και Κωρονεικα, φυτεμενα σε εναλλασομενες σειρες.
Οι σειρές ακολουθούν πορεία 245 μοίρες νοτιοδυτικα.
Είναι 600 δέντρα στο σύνολο, οπότε είναι δουλεια να γίνει όλο αυτο...
_____________________________________
Ποσα άτομα θα χρειαζόταν να μαζευτούμε για να σε φέρουμε εδω Θεσσαλινικη για σεμιναριο κλαδεματως;
@@epimelia_fragkiadakis
Τώρα είδα αυτό το μήνυμα! Πάρε ένα καλάμι 3 μέτρα και παρακολούθα πώς κινείται η σκιά. Θα σου δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι. Υπολόγισε όμως ότι τον χειμώνα ο ήλιος είναι πιο χαμηλά στον ορίζοντα. Αν είσαστε 30 άτομα, ανεβαίνω για ένα Σαββατοκύριακο. Όποιος θέλει μετά έρχεται Σάββατο και όποιος θέλει Κυριακή. Αν χρειάζεσαι περισσότερα για τις αποστάσεις, κάλεσε με.
Δεν το λες και γεμάτο μέτρια είναι σαν παραγωγή.οσο για τα δέντρα είναι υγιέστατα μπράβο.
Σωστά. Διότι οι ποδιές ακόμα διαμορφώνεται. Όπου οι ποδιές έχουν ολοκληρώσει την διαμόρφωση, είναι γεμάτες. Όχι σαν σύνολο δέντρου, αλλά σαν ποδιά. Το σχολιάζω και στο βίντεο. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!
Μιχάλη καλησπέρα.μονο μπράβο η διαμόρφωση στων Ελεώνα σού αγγίζει το τέλειο χερωμε. Έχω κάποιες απορίες.ειδα τα δέντρα ζωειρα.μπορει να έχεις κάνει φιλοδιαγνωστικη υποθέτω εγώ .τι δουλεύεις περισσότερο διαφυλικα η λιπάσματα.επεισης και συμπαντικό δεν είδα δακο.πως τα κατάφερες.και πάλι μπράβο.
Καλησπέρα Στράτο! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν ξέρω αν έχει ρίξει ο ιδιοκτήτης λίπασμα. Θεωρώ πως όχι, διότι οι οδηγίες μου ήταν να μην ρίξει τίποτα. Πριν 3 χρόνια είχαμε ραντίσει με χαλκό, περισσότερο προληπτικά, για λόγους ασφαλείας. Έκτοτε δεν έχουμε βάλει τίποτα άλλο. Γενικώς όπου κλαδεύω μειώνονται οι ασθένειες (καρκίνος, κυκλοκόνιο, μύκητες, δάκος κλπ) για δύο λόγους. Από τη μία τα δέντρα δυναμώνουν και ενεργοποιούν τις δικές τους άμυνες, από την άλλη φωτίζονται και αερίζονται επαρκώς με αποτέλεσμα να γίνονται οι συνθήκες για τα παθογόνα δυσμενείς. Όσο λιγότερο παρεμβαίνουμε, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Η Φύση έχει εξαιρετικούς μηχανισμούς. Εμείς από άγνοια, πάμε και τους μπλοκάρουμε. Στον συγκεκριμένο ελαιώνα σπουδαίος παράγοντας είναι ότι ο ιδιοκτήτης αναγνωρίζει ότι δεν ξέρει, με εμπιστεύεται και κάνει ό,τι του λέω.
Τι ποικιλίας είναι; τώρα ότι δεν φταίει ο καιρός που λέτε είναι εν μέρει λάθος
Μεγαρίτικη. Έχω στο κανάλι μου ένα βίντεο για τις ανάγκες ψύχους της ελιάς. Φυσικά ο καιρός επηρεάζει και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της γεωργίας. Είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως τρόποι να μειώσουμε τους κινδύνους, να προστατεύσουμε τα δέντρα, να τα δυναμώσουμε, να μειώσουμε τα ρίσκα και να προστατεύσουμε την παραγωγή. Όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα του κλαδευτή, διότι είναι στο χέρι του να τα δημιουργήσει. Μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση σε πολύ μεγάλο βαθμό! Το ότι το ένα δέντρο έχει παραγωγή και το διπλανό όχι, δεν είναι θέμα συνθηκών. Είναι θέμα κλαδέματος.
@@epimelia_fragkiadakis υπό αυτή την άποψη ναι. Εγώ το είπα διότι κατά την περίοδο της ανθοφορίας μπορεί να συμβούν πολλά με αποτέλεσμα να επικρατήσει η λεγόμενη ακαρπία. Πέρσι είχαμε αρκετό καρπό και φέτος όμως η ανθοφορία ήταν αρκετά καλή προερχόμενη βέβαια από μια χρονιά με μεγάλη καρποφορία αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου καλό στην καρπόδεση. Είχε βρέξει κατά την διάρκεια της ανθοφορίας τον Ιούνιο με λασποβροχη πράγμα που πιστεύω συνέβαλε αρνητικά στην καρπόδεση.
Σωστά τα λες και συμφωνώ μαζί σου. Είναι σημαντικό να ελέγξουμε όσα μπορούμε να ελέγξουμε και να αποδεχτούμε όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
An afta ta dentra ta vlepis genata karpous nomizo zis ston kosmosou
Χαίρομαι που στον δικό σου κόσμο οι μεγαρίτικες ελιές έχουν πλουσιότερη καρποφορία. Είναι πολύ ελπιδοφόρο.
Πολύ ωραία τα δέντρα σου πώς μπορούμε να κλαδέψουμε μία ελια
Σε ευχαριστώ. Τι εννοείς;
Λίπανση και πότισμα κάνατε!?
Οι οδηγίες που έδωσα στον ιδιοκτήτη ήταν να μην ρίξει λίπασμα. Θεωρώ ότι δεν τις πότισε.
Περιοχή?
Κάτω παρταλι
Αφίδνες Αττικής
😂🤣 κοντά έπεσες, στο διπλανό χωριό (τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στο Καπανδρίτι). Εμείς είχαμε την "τιμή" να φιλοξενούμε την "Φάρμα"
@@epimelia_fragkiadakisΚαλησπερα Θα ηθελα να ρωτήσω αν κάποιος αρωστημενος εγκέφαλος έρειξε χλωρινη σε ελια τι κάνω για να την σώσω?
Δυστυχώς δεν γνωρίζω. Ρωτήστε σε ένα γεωπονικό κατάστημα. Υπάρχουν σκευάσματα που ενισχύουν τα δέντρα σε περιπτώσεις σοκ. Ίσως κάτι τέτοιο την βοηθήσει, όμως δεν γνωρίζω λεπτομέρειες.
Θελεις κλαδεμα
Φιλε εγω εχω δει πολλη διαφορα απο πέρσι μεχρη φετος και η ιδια παραγωγή περσι και φετος και ολοι γκρινιάζουνε οπος λες και οπου περασω βλεπω τα δεντρα να εχουν παραγωγή πολλη καλη!!!
Μέσα από την γκρίνια οι άνθρωποι παίρνουν προσοχή και σημαντικότητα. Αυτή η συζήτηση όμως ξεφεύγει από το θέμα του καναλιού. Οι ελιές δεν γκρινιάζουν ποτέ! Ο,τι και να τους κάνουμε, προσαρμόζονται!
Πατριωτακι Μιχάλη θέλω να μου πεις οι ελιές αυτές από τι βλέπω είναι χοντρολιά γιατί δεν μου φαίνεται για ψιρολιά σαν πολύ μεγάλες τις βγάζει ο φακός της κάμερας! Μπράβο πολύ σωστή και ισορροπημένη δουλειά έχεις κάνει αλλά εκτός του κλάδος χρειάζεται και το μαμ... κοινώς λίπασμα γιατί χωρίς αυτό δεν πετυχαίνεις και πολλά πρώτα το κλάδος και μετά αυτό...! Συνέχισε έτσι φίλε να μεγαλώσουμε το κανάλι και την προσπάθεια!
Θανάση είναι μεγαρίτικη. Έτσι μεγάλες γίνονται. Τα λιπάσματα είναι άλλο μεγάλο θέμα. Θα το παρουσιάσω στο μέλλον.
@@epimelia_fragkiadakis Α μα λέω και γω τι γίνεται εδώ😋 έχεις καλουτσικη βεντέμα εύχομαι και καλύτερα! Όταν βάζω εγώ λιπάσματα με μεγάλους δειχτες βλέπω τις ελιές φέτος μεγάλους σαλτους που λέμε κι ας μην έχει βεντέμα η Κρήτη φέτος μιας και περυσινη χρόνια ήταν το κάτι άλλο δεν ξαναγίνονται βέβαια αυτά μιας και είχε να γίνει από το 1934 τέτοιο πράγμα αλλά του χρόνου τέτοιο καιρό προβλέπω θα έχουμε μια καλή χρονιά από καρπό!
Maşallah