Culturile care i-au influențat pe români de-a lungul secolelor

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 ธ.ค. 2018
  • Prin câte culturi au trecut românii, de la daci la Dacian?
    Susține istoria pe șleau aici:
    Patreon --- / istoriepesleau
    Facebook --- / istoriepesleau
    Nu uita să te abonezi la canalul „Istorie pe șleau” pentru a fi la curent cu noile apariții.
    Click pe [CC] pentru subtitrarea în limba română
    Culturile care i-au influentat pe romani de-a lungul secolelor, de la daci la Dacian
    #Românii #IstoriaRomâniei

ความคิดเห็น • 1K

  •  5 ปีที่แล้ว +130

    Pentru mai multă claritate:
    LE: În acest videoclip nu e vorba deloc despre etnii, români „de sânge” și alte bazaconii rasiale, ci de limbi și culturi
    Români = vorbitori de limba română, sau oricine se identifică drept român
    Folosesc termenul de „cultură” în sens larg (antropologic) = ansamblu de activități și modele de comportament proprii unui grup social dat, cu creațiile și instituțiile derivate din valorile, credințele și viziunile proprii despre lume și viață. (adică nu „cultura înaltă” - artă, literatură etc.).

    • @karl-heinzmeyer3318
      @karl-heinzmeyer3318 5 ปีที่แล้ว +10

      Dar noi ca popor umil ce sîntem , adică eu şi încă vreo cîțiva cu care am discutat , ne-am fi dorit ca aceşti demnitari să aibe cel puțin ,,cultura" aceea generală , că de cultură înaltă nu poate fi vorba . Dacă tu nu vei şti bine limba română şi faci greşeli de neconceput , cum să te aştepți să poți învăța altă limbă străină ?.Şi dacă nu domini una din limbile internaționale nu te poți numi demnitar . Şi Cum le poți explica copiilor cînd aud aşa ceva ?!

    • @todeaioan1660
      @todeaioan1660 5 ปีที่แล้ว +18

      Trăiască legiunea si capitanul

    •  5 ปีที่แล้ว +9

      @@voievodulvlad3285 Etnia e un concept cu fooooarte multe probleme. Poate o să vorbesc cu altă ocazie despre astea.

    • @nickweismuller4970
      @nickweismuller4970 5 ปีที่แล้ว +10

      ca să fim cinstiți cu noi înșine trebuie să recunoaștem că o influență decisivă asupra originii poporuui român au avut-o și populațiile de origine asiatică ce au colonizat teritoriul vechii dacii cu o mie de ani in urmă. mă refer la cumani și avari. influența culturală a acestora este aproape 0 ei neavând o limbă scrisă, fiind popoare sălbatice. în schimb, fiind asimilați, au inceput să vorbească ei româna și să se considere români, lâsând urme adânci in ADN-ul poporului nostru. nici nu e nevoie de nu știu ce dovezi științifice sofisticate. e de ajuns să vezi anumițiromâni, ce par mai degrabă chinezi, tailandezi sau coreeni...

    • @bogdanpalici5804
      @bogdanpalici5804 5 ปีที่แล้ว +10

      ce prostie.adica vorbirea unei limbi te intergreaza in grupul etnic definit de acea limba.si e un sau aiurea acolo, adica asumarea unei identitati e suficienta pentru dobandirea acelei identitati.istoria logica nu se fac si nu se invata pe sleau,daca stii etimologia expresiei

  • @panichidaniel5044
    @panichidaniel5044 5 ปีที่แล้ว +53

    Sunt dobrogean cu origini sârbești, mândru ca sunt român. Peace Costangeles ✌️❤️

    • @venomvenom9926
      @venomvenom9926 ปีที่แล้ว

      dobrogea a fost turceaca boule nu sirbeasca timisoreana

    • @inlumina_punctro
      @inlumina_punctro ปีที่แล้ว +6

      Exact asta sînt românii, o șaorma cu de toate, dar cu nume de fală. 🙂

    • @AnDrEi_aLeXaNdRu
      @AnDrEi_aLeXaNdRu 10 หลายเดือนก่อน +3

      @@inlumina_punctro cam așa ceva

  • @marucunucuagadisan6572
    @marucunucuagadisan6572 4 ปีที่แล้ว +72

    Sunt etnic romin din banatul srbesc, nu ma fortat nimeni sa vorbesc romina, mam nascut cu ea :D

    • @petrurares8300
      @petrurares8300 2 ปีที่แล้ว +7

      Nu există Banat "sârbesc" ! Până în anul 1396 sârbii nu au trăit în stânga Dunării. Până în anul 1392 sârbii abia ajungeau în apropierea orașului Niș. În perioada otomană sârbii au invadat pământul vlahilor !

    • @marucunucuagadisan6572
      @marucunucuagadisan6572 2 ปีที่แล้ว +3

      @@petrurares8300 Stiu, vorbesc de prezent

    • @venomvenom9926
      @venomvenom9926 ปีที่แล้ว

      @@petrurares8300 vlahii tai sint de la rim macedonia boule aicii erau avarii si hunii si kumanii kazarii tribul romilor si magiarilor vlahii tai erau ciobanii illirii cu caca in spate maroniu si cu trajan in imn oarba dupa tine mars in piesda mati la roma ce cauti in dacia

    • @venomvenom9926
      @venomvenom9926 ปีที่แล้ว

      @@petrurares8300 mai furi mult boule cine dracu esti tu ca vlah pina si regina maria care a luat transilvania era evreica kazara britanica din hunii si getii care au format scotland ireland si anglia

    • @venomvenom9926
      @venomvenom9926 ปีที่แล้ว

      @@petrurares8300 zi o istorie de a ta boule vlahii sustineau cu hrana armatele kumane nomade boule

  • @ancamg
    @ancamg 3 ปีที่แล้ว +11

    Cuvintele slave sunt, in general, legate de biserica, cuvintele turcesti au legatura cu mancarea, iar exemplul cu pizza si shaorma, ele au intrat si in limba engleza si in alte limbi ale pamantului.
    Dar revenind la limba romana, pot sa spun ca similaritatea ei cu limbile latine e uriasa daca o comparam cu celelate influente. Noi intelegem usor italiana, mai greu spaniola, si si mai greu, franceza sau portugheza. Dar, vocabularul si gramatica sunt mult mai aproape de limbile latine, decat de slave, germanice sau grecesti. Eu nu inteleg mai nimic din ce vorbesc grecii, turcii, rusii si ceilalti slavi, dar inteleg italiana desi nu am invatat-o niciodata. Stiu ca am importat cuvinte frantuzesti, dar nu numai romanii au facut-o. Iar acum, limba engleza patrunde in multe limbi, in legatura cu noile tehnologii.

  • @danstana9204
    @danstana9204 2 ปีที่แล้ว +14

    Sunt român bănățean! Îmi place că sunt român! Poporul nostru a avut(cum ai spus si tu) diferite influente,atat occidentale,cat si răsăritene! Aici în Banat pe lângă români trăiesc și: maghiari,sarbi,germani,bulgari si croati. Eu cred că după români cel mai numeros popor din Banat este poporul maghiar! In România mai gasesti si rusi,tatari,turci si ucrainieni. Desigur, una din influente sunt turcii,care au stat secole in tara noastra! Slavii si avarii au ajutat la incheierea procesului de formare al limbii române!O zi buna va doresc! :) ;)

  • @Vlad_-_-_
    @Vlad_-_-_ 4 ปีที่แล้ว +72

    Nu cred ca trebuie vreodata sa ne fie sila sau rusine de influentele straine.Asta face parte din istoria fiecarui popor.

    • @Stefan-ym9yl
      @Stefan-ym9yl 3 หลายเดือนก่อน +1

      și maghiarii au avut aceiași soartă

    • @Vlad_-_-_
      @Vlad_-_-_ 3 หลายเดือนก่อน

      @@Stefan-ym9ylFoarte adevarat.

    • @Stefan-ym9yl
      @Stefan-ym9yl 3 หลายเดือนก่อน +1

      @@Vlad_-_-_ și ei sunt înconjurați de slavi ca și noi

    • @Vlad_-_-_
      @Vlad_-_-_ 3 หลายเดือนก่อน

      @@Stefan-ym9ylDa. De fapt noi suntem singurii lor vecini care nu sunt slavi, la fel si ei pentru noi.

    • @Stefan-ym9yl
      @Stefan-ym9yl 3 หลายเดือนก่อน

      @@Vlad_-_-_ îi mai au și pe austrieci

  • @strykder
    @strykder 5 ปีที่แล้ว +248

    de parca restul vecinilor ar fi pur sange ; aceleasi lucruri pot fi spuse si in dreptul celorlalti vecini ai nostri

    •  5 ปีที่แล้ว +49

      Da da. Oricum, discuţia nu e despre „sânge” și nu are cum să fie vreodată, că nu există gene „românești”, „ungurești” sau „dacice”.

    • @jutkabuni
      @jutkabuni 5 ปีที่แล้ว +22

      tipic "whataboutism"...asta e un cuvant nou, descrie prostii care incearca sa duca cuvantul alaturi de tema, sperand ca astfel reduc din adevarul celor spuse.

    • @tricolourbearer2435
      @tricolourbearer2435 5 ปีที่แล้ว +28

      @ Vrea să spună că nu există niciun popor care să nu fi fost influențat de altele.

    • @ioanonu1227
      @ioanonu1227 5 ปีที่แล้ว +28

      Acest amestec intre etnii este generalizat in toata Europa. Valurile de populatii migratoare venite din Asia nordica si centrala timp de 1000 ( o mie) de ani au vanturat si amestecat intreaga Europa , din peninsula Scandinava si pana in ineriorul Imperiului Roman. In acelasi timp , in ineriorul Imperiului Roman a fost un proces de continua mixare a galilor cu francii, cu celtii, cu anglii, cu germanii , etc, proces intretinut de permanenta schimbare a personalului trupelor romane pe teritoriile acestor natii. Prin urmare, intreaga Europa e un amalgam de natii in mixtura careia vor intra mai tarziu populatii nord africane ( arabii veniti masiv in evul mediu), care s-au statornicit in zona de nord a Marii Mediterane ( sudul Frantei, sudul Italiei si mai ales sudul Spaniei, care a si fost sub dominatie araba timp de cateva secole). Oricat av vrea sa fim de anti globalizare , suntem mult mai globali decat am vrea noi sa credem .

    • @tudormardare66
      @tudormardare66 5 ปีที่แล้ว +32

      @@ioanonu1227 Diferența e că migrațiile înainte erau în număr mai mic, și deseori se terminau cu asimilarea imigranților.
      Ceea ce se întâmplă în ziua de azi e în număr mult mai mare datorită tehnologiei moderne, iar cei ce ajung nu se integrează în masa de localnici.
      Arabii ajunși în Europa se căsătoresc între ei, deseori între veri, aduc obiceiurile din țările lor natale, se strâng în ghetouri, iar ultimii localnici rămași se mută în alt loc, neconvenindu-le modul de viață al noilor ajunși.
      Înainte, un imigrant se convertea la religia locală, adopta normele culturale ale locului, se căsătorea cu o persoană nativă, iar cu timpul se uita memoria acelei persoane în istorie, cam după 3-4 generații.
      Mixitatea genetică e pozitivă, schimburile interculturale sunt bune, dar ce se întâmplă azi se întâmplă într-un mod mult prea rapid pentru a putea fi supravegheat.

  • @danieltalmaci7689
    @danieltalmaci7689 3 ปีที่แล้ว +9

    Sunt din Republica Moldova , salutari tuturor, tot ii ghini ( bine ) la voi 😁.

    • @user-tv3nu8zs3s
      @user-tv3nu8zs3s หลายเดือนก่อน +1

      Las c intilejim sh noi di la Suceava.😂 Ai grijj mari la chicioari , s nu ti palesti cand treshi Prutu.😂🎉❤

    • @danieltalmaci7689
      @danieltalmaci7689 หลายเดือนก่อน

      @@user-tv3nu8zs3s 😄😉👍

  • @user-ex9ec6uf8t
    @user-ex9ec6uf8t 2 ปีที่แล้ว +13

    Sunt Moldovean din Russia si vreau sa va scriu ca am ascultat citeva cintece care cinta aromanii din Macedonia si am inteles ce cinta ei 80% asta inseamna ca ei tot sunt si nostri sunt fratii nostri cred ca avem aceiasi stramosi ca si moldovenii,si romanii.

    • @gigikontra7023
      @gigikontra7023 ปีที่แล้ว +1

      Te rog să scrii în altă limbă decât cea moldovenească, că nu înțelegem nimic!!! 😃😂😉😂

    • @cosmin6037
      @cosmin6037 ปีที่แล้ว +1

      Adevărat

    • @viorelpopescu4990
      @viorelpopescu4990 ปีที่แล้ว +3

      ​@@gigikontra7023 panarama

    • @viorelpopescu4990
      @viorelpopescu4990 ปีที่แล้ว +3

      Serghei ce vezi tu astazi ca se numeste romaniea e un mic nimic fata de ce a fost Dacia lui Burebista s-au Decebal De la marea Egeei si pina Marea Baltica, dela M Negra si pina la Atlantic in Danemarca inclusiv Danezii sint citeva zone unde se recunosc singuri ca provin din vechii daci si nu din celti s-au nordici Am dorit sa i-ti fac o imagine de ansamblu Aici in actuala Romanie este BURICU Daciei daca intelegi la ce ma refer Populatia din aceasta zona nu a fost stramutata nici odata de nimeni iar noii veniti fie au plecat mai departe fie au fost asimilati singura zona romanizata este Oltenia de astazi si Banat si o mica parte din sudul Transilvaniei dar nu sint romani nici de cum Sint pleava si rumegusu adunat de pe malurile meditetanei si carate de italici la noi COLONIZINDUNE Desigur ca in mare parte fizionomia noastra este asemanatoare cu a slavilor ptru ca sintem subtropicali in nord Caucazieni blonzi s-au saten la par cu ochi albastri, caprui s-au foarte putini verzi Asta este adevarata trasatura a romanului neaos din daci si din strabuni nu toti tiganii tuciurii sint din daci nici de cum

    • @dicuflorin9952
      @dicuflorin9952 ปีที่แล้ว

      ​@@viorelpopescu4990 boule dacii erau celto germani si getii scitii din masageti mix kazarii kumani voi riminii nu aveti istorie sinteti ciobanu ilirii din sud Macedonia

  • @user-ex9ec6uf8t
    @user-ex9ec6uf8t 2 ปีที่แล้ว +48

    Noroc si sanatate la toti romanii,aromanii, moldovenii,vlahii, volohii si la tot niamul nostru care trage din Dacia.

    • @inlumina_punctro
      @inlumina_punctro ปีที่แล้ว +1

      Se trage de mai jos.

    • @user-ex9ec6uf8t
      @user-ex9ec6uf8t ปีที่แล้ว

      @@inlumina_punctro De unde se trage?

    • @inlumina_punctro
      @inlumina_punctro ปีที่แล้ว +2

      @@user-ex9ec6uf8t Poți citi Dacopatia-Dan Alexe .De la sud de Dunăre.

    • @dicuflorin9952
      @dicuflorin9952 ปีที่แล้ว

      ​​​@@inlumina_punctro rimini si ariminii sint din sudu Macedonia volohi ciobanu iliri fara istorie slugile romei

    • @usernamechecksout
      @usernamechecksout 9 หลายเดือนก่อน

      @@inlumina_punctro Dan Alexe e un idiot. Si eu initial credeam ca e unul care stie ce zice. Dupa care l-am cunoscut personal.

  • @georgecodreanu6096
    @georgecodreanu6096 5 ปีที่แล้ว +36

    E trist că nu vedeți numitorul comun în toată această schemă. De exemplu, limba română are o structură foarte apropiată de latină, structură care a influențat până și limbile slave din vecinătate. Nu este o idee a ”elitelor”, e o concluzie la care ajungi fără să fii un erudit. România de azi are o identitate puternică și nu este într-o poziție defavorabilă în raport cu alte momente din istoria sa. Stăm bine. Nu vă faceți probleme pentru noi.

    • @cristiansubasu7759
      @cristiansubasu7759 ปีที่แล้ว +2

      Vede foarte clar dar misiunea este misiune.

    • @inlumina_punctro
      @inlumina_punctro ปีที่แล้ว +1

      Ia un dicționar de arhaisme și regionalisme și numără cuvintele latine. 2,3 pagini e suficient, sau cîte vrei.

    • @Stefan-ym9yl
      @Stefan-ym9yl 3 หลายเดือนก่อน +1

      Scrisoarea lui Neacșu, ce nu înțelegi de acolo ? ți se pare ție rusă sau poloneză ?

  • @ptahar8012
    @ptahar8012 5 ปีที่แล้ว +33

    Eu sunt rus, nascut in Jucovski, eu si parinti mei ne-am mutat in Romania prin 2004. Pot spune ca jumatate din familia mea este in Romania si cealalta in Rusia.

    • @pompidanasel2128
      @pompidanasel2128 8 หลายเดือนก่อน

      Bine a ti venit in romamia
      Sa fiti bun patriot roman

    • @constantindima523
      @constantindima523 6 หลายเดือนก่อน

      Bun venit🇷🇴❤🇷🇴❤🇷🇴❤

  • @martinmaghiar
    @martinmaghiar 5 ปีที่แล้ว +8

    Cuvintele slave sunt probabil mai multe, dar de importanta mai mica. ex: denumiri de pesti: stiuca, crap, pastrav etc sunt din limbi slave, in schimb pește din latina. cuvantul pește precum si verbul a pescui este cu mult mai folosit decat toate denumirile de pesti la un loc.
    Popii ortodocsi nici macar ei nu intelegeau de fapt ce bolboroseau, cred ca de acolo si vine termenul de a bolborosi.
    Am citit ca Kiseleff s-a apucat sa modernizeze pe la noi pentru ca rusii nu mai aveau de fapt de gand sa plece.
    Cred ca si popoarele migratoare au avut influenta mare aici, mai ales din punct de vedere militar.
    In rest intr-adevar mare mister cum a ramas poporul asta vorbitor de limba latina aici in mijlocul slavilor...

    • @petrurares8300
      @petrurares8300 2 ปีที่แล้ว

      Poți dezvolta puțin etimologia acelor cuvinte, presupus a fi slave ?

    • @luna0237
      @luna0237 ปีที่แล้ว +1

      @@petrurares8300 știucă = Din bulgară štuka. Confer scr. štuka.
      crap = Din bulgară krap.
      păstrăv = Din bulgară păstărva.

  • @cristiancomanici1752
    @cristiancomanici1752 4 ปีที่แล้ว +11

    Galatean la granita cu Vaslui si Vrancea(triunghiul betivilor) cu ceva timp petrecut in Germania, Anglia si Franta, si mai apoi stabilit in Bucuresti. Ma pot numi un roman "adevarat" cu tot felul de influente :))

  • @leopordleopord7497
    @leopordleopord7497 5 ปีที่แล้ว +14

    Eu un moldoroman din zona Transnistreana am chutreerat toata Romania si mie nu mia trebuit trduchator o limba romana vorbim.Numai cha sant chuvinte straine din alte limibi an diferite zone unde lochuesch romanii, dar an genere de raduchator noi romanii nu avem nevoie.Cha chum la alte popoare /De pilda ,armenii din zona separatista a Charabahului nui anteleg pe armenii din republicha Armenia.Unii chinezi nui anteleg pe alti chinezi.Portugezii de pe continent nu prea ai anteleg pe portugezii de pe insula Madeira de pe alte insule portugeze.Grecii pe insulele grecesni au a lor pronunta lochala deosebita de alte insule grecesti..

    • @calindicusar
      @calindicusar 5 ปีที่แล้ว +7

      In Spania si Italia daca nu se vorbeste in limba oficiala e greu sa se inteleaga oameni din diferite regiuni.

    • @mariusoaches350
      @mariusoaches350 2 ปีที่แล้ว

      scrie corect românește

    • @gheorgheenache7789
      @gheorgheenache7789 2 หลายเดือนก่อน

      @@mariusoaches350 Nu ai citit bă că leopordleopord e din Transnistria? Nu scriu corect mulți români din România. Ce pretenții ai tu de la un moldovean transnistrean care aude mai mult rusa decît româna.?

  • @Cris-hd1wb
    @Cris-hd1wb 5 ปีที่แล้ว +43

    Iubesc cum românii nu sunt nici estici, nici vestici :) Avem o identitate atât de complexă încât nu putem fi puși într-o cutie pe care scrie fie "latini", fie "slavi", mai degrabă avem o categorie proprie, cu influențe din toate părțile. Originile Nu ne sunt clare, dar un lucru este: trebuie să ne iubim unicitatea 🎉🇷🇴

    • @CesaristChannel
      @CesaristChannel ปีที่แล้ว +2

      De fapt e simplu: suntem latini dar cu influente balcanice. Adica: latini mai "unici" si exotici.

    • @Denis-ed3cm
      @Denis-ed3cm ปีที่แล้ว +3

      @@CesaristChannel latini de unde? Uita-te la testele adn ale noastre.

    • @CesaristChannel
      @CesaristChannel ปีที่แล้ว

      @@Denis-ed3cm ADN-ul e diferit si la spanioli si la francezi. Noi am devenit latini prin romanizare si etnogeneza daco-romana. Ce-i asa greu de priceput?

    • @Denis-ed3cm
      @Denis-ed3cm ปีที่แล้ว +2

      @@CesaristChannel nu este diferit. Este extrem de asemanator. La ambele popoare domina haplogrupul R1b care indica dacă ești latin sau nu. La noi nu exista așa ceva. Noi suntem balcanici plus slavi. Noi suntem aproape la fel cu bulgarii și sârbii. Lingvistic ei sunt slavi iar noi latini. Dar din punct de vedere genetic suntem extrem de asemănători.

    • @CesaristChannel
      @CesaristChannel ปีที่แล้ว

      @@Denis-ed3cm r1b nu indica doar latinitatea ci indica si popoarele celtice. Chiar daca ei au R1B, baza etnica era diferita inainte de romanizare (spaniolii erau celtiberici, iar francezii erau gali). Baza lor etnica e diferita chiar si acum. Noi fiind la ceva distanta geografica de ei, evident ca avem alte gene, gene balcanice, l1. Asta nu inseamna ca nu suntem latini ci ne deosebeste un pic fata de ei. La fel cum si intre nemti si scandinavi exista niste diferente genetice, dar ambele popoare sunt germanice.
      La romani, chiar si la ADN se vede urma latinitatii datorita unei prezenta mari a genei greco-romane (sud-italiana si greaca) transmisa posibil de colonistii romani din sudul Italiei, pe langa gena balcanica.
      In Imperiul Roman oricum toti am fi fost latini, indiferent ca erai balcanic sau vestic. Deci oricum discutia asta e irelevanta.

  • @xeroxvsxerxes
    @xeroxvsxerxes ปีที่แล้ว +12

    aș vrea să văd sursele referitoare la afirmația că românii medievali foloseau mai multe cuvinte de origine slavă decât latină, eu până acum peste tot am văzut că este invers raportul dintre acestea, de aproximativ 2 la 1 în favoarea celor latine, iar odată cu intrarea neologismelor de origine franceză și italiană proporția s-a schimbat încă și mai mult, de aproximativ 4 la 1

    • @cm9553
      @cm9553 ปีที่แล้ว +7

      Depinde cine a făcut filmul? Asa filmulețe erau în RSS Moldoveniasca ca să ne arate ca!noi moldovenii suntem alta etnie , azi le repeta pentru toată România ,

    • @ionpopescu5415
      @ionpopescu5415 10 หลายเดือนก่อน

      @@cm9553 ... se doreste GLOBALIZARE ... filmul este facut de Vest cu scopul de a distruge identiatea Romananeasca (latinitatea noastra facand parte din aceasta identitate)

    • @Stefan-ym9yl
      @Stefan-ym9yl 3 หลายเดือนก่อน

      @@cm9553 exact

  • @bulusssmaximilian6069
    @bulusssmaximilian6069 4 ปีที่แล้ว +6

    Milioane de romani suntem in diaspora dar intre noi vorbim romana deci peste o suta de ani limba romana va fi vorbita cam prin toata europa😂in spania poti vorbi in romana cu spaniolii😅cel putin 2-3 cuvinte le pot intelege si fac legatura asa ca romana va finlimba oficiala a europei😂😂😂😂

  • @ionitaa
    @ionitaa 5 ปีที่แล้ว +253

    Lasa ca vine Zamolxis cu nava mama si vedeti voi...

  • @navybro7155
    @navybro7155 18 วันที่ผ่านมา +1

    Foarte interesant si calitativ video. Eu cred ca suntem tot destul de daco-romani, daca e sa ne uitam la faptul ca din limba noastra draga, 70% este latina si aprox. 3-5% ,,daca". Da, adevarat totusi ca 40% din vocabular este asemanator cu franceza, insa lasand la o parte revolutionarii din sec XIX(sic), sa nu uitam ca francezii sunt tot un popor latin, ca noi, si ca nu putem face diferenta dintre cuvintele venite de la romani si cele de la francezi, pe langa 30% care sa stie ca e de la romani. De asemenea, perfect de acord ca adesea uitam ca suntem si puternic influentati de slavi, pana la urma si ,,insula" mai este inundata cateodata:), iar romanii nu au existat pana ce nu au venit imigrantii slavi in sec VIII.
    Totusi, eu fiind din Basarabia trebuie sa zic ca suntem foarte diferiti de slavi in multe privinte, unele traditii parca te fac sa te intrebi de unde dracu au aparut, iar maghiarii sa stii ca la origine sunt veniti din Ural, dar europenizati si ei. Chiar reflect mult asupra acestui subiect si ma intalnesc des cu el, bunicul fiind rusofil, unchiul moldovean mandru, tata ,,moldo-roman" si mama ieseanca.
    Dragi frati romani de oriunde ati fi! Nu va uitati traditiile, inteleg ca nu prea mai aveti timp, insa de fiecare data cand puteti, imbracati-va ia, dansati o hora cu vecinii si gatiti niste mancare mai sanatoasa ,,traditionala". Traditia este ca un arbore mare si puternic, daca dai cu piciorul in ea, nu te lovesti decat la picior.

  • @stefan1977full
    @stefan1977full 2 ปีที่แล้ว +1

    Content de calitate! Felicitari!

  • @amygo4u
    @amygo4u 5 ปีที่แล้ว +36

    Super episod. Era imposibil sa treci ca gasca prin apa si sa nu se prinda nimic de la atatea influente. Asta inseamna istorie bogata!

  • @adriangeicu
    @adriangeicu 5 ปีที่แล้ว +9

    Eh, asta cu Bucegi dupa reteta nemteasca, stii cum e :) poate sa fie dupa ce reteta vrei tu, atata timp cat apa folosita e romaneasca, orzul/hameiul etc. sunt tot de provenineta locala, mi-e cam indiferent faptul ca reteta e nemteasca, atata timp cat ingredientele ce intra in fabricarea ei sunt romanesti, tot romaneasca este. 5 luni am baut aproape zi de zi Tuborg in Danemarca, in ziua cand m-am intors, am cumparat si Tuborg din Romania, nu e acelasi lucru, nu zic ca e mai proasta sau ca e mai buna aia de acolo, dar pur si simplu nu e aceeasi bere, pentru ca reteta e una, ingredintele ce intra in compozitie sunt cele care fac diferenta, si cred ca majoritatea care au consumat ceva in tara de origine si apoi acel ceva in romania, iti va spune ca n-are acelasi gust. Sincer imi place mai mult Tuborg de Romania, dar asta e alta poveste.

  • @luci75d76
    @luci75d76 11 หลายเดือนก่อน

    Super videoclipul. Si foarte adevarat .

  • @maiterth
    @maiterth 2 ปีที่แล้ว

    great work. felicitari !!!

  • @ginopop9370
    @ginopop9370 4 ปีที่แล้ว +6

    Eu nu am argumente stiintifice cu procente si multá vrajeala dar por sa spun ca am invatat limba spaniola in 3 luni si eram placut impresionat de cantitatea de cuvinte ce se aseamana in romana si spaniola. Dar daca ma uit la un film rusesc nu inteleg nimic nici o asemanare.

    • @mariangheorghe1558
      @mariangheorghe1558 3 ปีที่แล้ว +2

      Un exemmplu clar care poate contracara orice atac fatis sau mascat impotriva faptului ca suntem pur si simplu ROMANI.Roman poate fi de la Roma sau poate fi de la un cavant sanscrit "Riuman" ca si Val-ah adica oameni care traiesc pe vaile raurilor.Chiar si moldovean vine de la raul Moldova care curge prin aceasta provincie istorica.

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 3 ปีที่แล้ว +2

      @@mariangheorghe1558 nu. Roman vine de la Romanus prin caderea lui us la care se adauga diacritic pentru litera a in romana!
      Sunt italian si am studiat asta ! De 22 de ani studiez !!
      Mai studiaza atiganoiule!!

    • @luna0237
      @luna0237 ปีที่แล้ว

      @@giuvannicammora2821 esti italian olaie =)))

  • @big_boy_bobo
    @big_boy_bobo 5 ปีที่แล้ว +4

    Bravo, băieților/fetelor! Țineți-o tot așa, felicitări pentru acest videoclip extrem de bine făcut și de echilibrat, și în general pentru tot ceea ce faceți. Foarte fain și serialul despre Marea Unire.

  • @davidusurelu148
    @davidusurelu148 5 ปีที่แล้ว +15

    Asta ne face unici ! Vorba "Ca romanul nu-i nici unul !"

    • @laszlopeter859
      @laszlopeter859 3 ปีที่แล้ว +3

      ...unu- s toti si toti niciunul

  • @amsnsnsha
    @amsnsnsha 3 ปีที่แล้ว +6

    Bizanțul nu a existat niciodata, erau Romani de est vorbitori de greaca de la care noi am preluat multe, inclusiv moda di religia. Si nu e nimic straniu ca am vrut sa scaotem influentele slave, fiinca astazi puteam fi Novorusia daca nu o faceam la timp.

  • @zuraorokamono204
    @zuraorokamono204 5 ปีที่แล้ว +11

    Eu personal mă asociez mai mult cu ramura latină decât cu orice altceva, având în vedere faptul că am păstrat denumirea de "roman" si că latina este predominantă in limba noastră, dar sunt conștient și de influențele străine, in principal de cele slave, și de faptul că românii in general sunt mai apropiați genetic de bulgari și sârbi decat de spanioli și italieni. Prin urmare, mă consider latino-balcanic.

    • @wordcool4429
      @wordcool4429 ปีที่แล้ว +1

      Nu este adevărat dacă observi arătăm foarte latini în special în sudul României

    • @ver_idem
      @ver_idem ปีที่แล้ว

      @@wordcool4429 Poate în dialectele locale din Oltenia unde se mai folosește cuvântul ”ai” pentru usturoi,adevărații descendenți ai Romei sunt ....oltenii.,dacă și românii timoceni folosesc aiul în limbaj,să ne mai mirăm cum au rezistat atâta timp.

    • @liviuc4915
      @liviuc4915 3 หลายเดือนก่อน

      ​@@wordcool4429Eșt slavă în toată regula.

  • @testdrive4999
    @testdrive4999 5 ปีที่แล้ว +8

    Urmărind cele aproape minute ale filmului de mai sus, m-au încercat două sentimente contradictorii, unul pro, adus de continuitatea poporului român, dar și unul contra, venit din felul în care sunt prezentate multiplele influențe migratoare, slave, maghiare sau otomane care ne-au contactat. Și nu pentru că nu ar fi așa. Dar e vorba aici de o finețe cărora celor mai mulți le va scăpa, cu privire la interpretarea istoriei noastre, ce va duce inevitabil la pierderea respectului de sine (prin delimitarea chipurile de amalgamul din mintea lor etichetat cu extremism, naționalism, șovinism, xenofobism etc. etc.), concomitent cu idealizarea până la idolatrizare a altor neamuri. Ce aș reproșa filmulețului de mai sus ? Puține, el fiind destul de exact. Probabil numai lipsa unei mențiuni care să spună clar că această evoluție a poporului român nu este unică, ba chiar face parte din regula evoluției tuturor popoarelor (cu excepția acelora izolate pe diverse insule și care de regulă au stagnat din toate punctele de vedere).

    • @pompidanasel2128
      @pompidanasel2128 8 หลายเดือนก่อน

      Corect.evolutia poporului roman nu este unica in lume.
      Si alte popoare au fost invadate,influientate de vecini ,colonizte si chiar,,infuzi,,de populatii straine

  • @georgeionita7307
    @georgeionita7307 10 หลายเดือนก่อน

    Foarte interesant material cu toate cuvintele amalgamate in limba noastră și foarte hazliu . Eu sânt din București îmi plac sarmale și mititei gulaș și papricaș dar nu varza a la Cluj nici murături .

  • @janosbodor3390
    @janosbodor3390 หลายเดือนก่อน

    Asta i istoria adevărată aRomaniei trebuie să recunoaștem fara mari regrete și să lăsăm sovinismele suntem o țară multi nationala

  • @andreibanut5189
    @andreibanut5189 4 ปีที่แล้ว +6

    Nu cunosc limba franceza dar cred ca are o mai mare influență limba italiană in limba română modernă. E o fixatie românească cu francofonia. Italienii au multe sinonime care au de multe ori un alt înțeles in contextul frazei .

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 2 ปีที่แล้ว +2

      Avem avem. Confirm ca italian

    • @minodoraroman8864
      @minodoraroman8864 ปีที่แล้ว

      Ei fugi! Caiet, creion, inginer,etc.sunt din franceza. Se pare 30% din neologismele intrate in romana sunt de origina franceza.

  • @florinvoloc5435
    @florinvoloc5435 5 ปีที่แล้ว +10

    Priviti structura etimologică a vocabularului românesc din acest link,pe această pagină ma jos .Cred că suntem mai mult latini decât altceva ro.wikipedia.org/wiki/Limba_română#Structura_etimologică_a_vocabularului_românesc

    • @meszis
      @meszis 5 ปีที่แล้ว +1

      Suntem DACI, care si-au uitat limba materna

  • @iulia-darianan7485
    @iulia-darianan7485 ปีที่แล้ว

    Genial❤

  •  8 หลายเดือนก่อน +1

    Excelenta sinteza a istoriei, obiceiurilor, limbii, culturii si spiritualitaii romanesti, iar cei care astazi se considera romani fara nicio influenta din partea altor popoare, nu-si cunosc suficient originile. Eu spre exemplu, stiu ca am avut un bunic maghiar, un stra-bunic sarb si un stra-stra-bunic turc, insa asta e doar ce stiu, cu siguranta si ei la randul lor, cat si celelalte rude pe care din lipsa de informatii ii consider romani, provin din diversele popoare care au trait in spatiul asta pentru multe sute de ani.

  • @luxrose1194
    @luxrose1194 5 ปีที่แล้ว +63

    Slavii au avut o influență majoră în formarea poporului român, totuși nu suntem slavi ci suntem - " o insulă de romanitate într-o mare slavă " ! Ce contează că acea mare slavă e eterogenă : ruși , bulgari , ucrainieni etc ! Contează că NOI avem un caracter romanic omogen ! Cum să fie mai corect să subliniem că românii de pretutindeni " au rămas eterogeni cultural și chiar lingvistic" , când e o minune că deși au fost sub stăpâniri străine diferite suntem extraordinar de omogeni ! Orice român se poate înțelege cu alt român , deși unii preferă ciorba dulce, alții mai acră ! Așa e , suntem la porțile orientului , mai balcanici decât vrem să o recunoaștem , cu o democrație începută de ruși și întreruptă tot de ei , cu ochii pe vest dar din păcate luând de la vest mai ales ceea ce se răspândește cel mai ușor - adică cele rele ! - dar dacă noi renunțăm să ne autodefinim și să ne subliniem identitatea , să nu ne mirăm că peste mai puțin de 100 de ani copiii noștri vor fi întrebați - ce români ? au existat vreodată români pe aici ?

    • @cristianbadea3819
      @cristianbadea3819 4 ปีที่แล้ว +13

      Pana in 1947 80% din populatia romaneasca era analfabeta. Asadar mii de ani limba s-a pastrat doar oral. Era unul dintre cele mai mari procente de analfabetism din Europa. Paradoxal dar exact asta a pastrat limba cu influente putine din alte limbi. Este adevarat ca s-a folosit scrierea chirilica si limba slavona dar de cei cu carte, la curtile domnesti si in biserici limba greaca. Limba scrisa romana are multe cuvinte slave in componenta , dar la baza limba de origine latina preponderent s-a pastrat datorita lipsei scolii si nevoii de a vorbi doar in familie si in propria comunitate dialectul local. Asta a ”salvat” dupa mine limba de azi. Si in film se spune ca la biserica omul se uita dar nu intelegea nimic din ce se citea de preot. Deaceea in ortodoxism bisericile sunt pictate iar simbolurile joaca un rol important, barfa si ceea ce auzi, iar cultura orala domina la noi si azi in dauna celei scrise.

    • @getodac948
      @getodac948 4 ปีที่แล้ว +3

      @@cristianbadea3819 Și cand stai sa te gândesti ca erau strămoșii nostrii ce blestem pe acest popor sa fim sclavi si atunci si in ziua de azi ,doar timpurile sunt diferite .

    • @laszlopeter859
      @laszlopeter859 3 ปีที่แล้ว

      Dar ce faceti cu fratii de la sud de Dunare , cum va intelegeti cu ei ? Chestia cu "oralitatea" poate sa puna lumea pe ganduri dar este o alternatíva viabila.

    • @iulianneghina4870
      @iulianneghina4870 3 ปีที่แล้ว +4

      Afirmatia de la inceputul videoclipului conform careia pana in sec XIX limba romana folosea mai multe cuvinte slave decat latine, este clar falsa. Primul text in limba romana care a supravietuit: Scrisoarea lui Neacsu - 1521, are in compozitie 175 cuvinte de origine latina dintr-un total de 190. Mai mult, 99% din acele cuvinte sunt inca folosite in limba romana.
      Este clar ca analfabetismul a salvat limba de la disparitie (in special din teritoriile aflate sub habsburgi sau rusi).
      Vedem astazi cum limba dispare din regiunile in care romanii nu au avut, sau nu au inca dreptul la educatie in limba materna, si unde pentru alfabetizare sunt obligati sa studieze in limbile locale (Timoc -Serbia; Vidin - Bulgaria) - zone cu populatie majoritar romaneasca pana la inceputul secoluilui XX.

    • @Daniel-iu7ob
      @Daniel-iu7ob 2 ปีที่แล้ว

      @@cristianbadea3819 asta a fost norocul minunii noastre ca am ramas un popor cu aceeasi limba pt ca daca pe timpul ocuparilor am fi avut nesansa sa fim scoliti de scolile ocupantilor, nu am mai fi fost romani azi, am avut noroc ca am fost marginalizati si putine familii aceptau casatorii de etnii diferite (de enam diferit), pana si iobagia a conservat limba romana, iobagii nu puteau sa se uneasca cu alti iobagi de la alte mosii, ci doar intre iobagii de pe aceeasi plantatie. Daca ocupantii ar fi aratat respect romanilor cred ca in timp ne schimbam si limba si obiceiuri, pe principiul strategiei imperiului roman, toate statele ocupate deveneau by default cetateni romani cu drepturi depline.

  • @michaelbennet3008
    @michaelbennet3008 5 ปีที่แล้ว +114

    In primul rând vreau să vă salut si să vă zic la mulți ani de ziua României.
    In al doi-lea rând sunt un American din Florida îndrăgostit de România si mai ales de limba română.Studiez limba română de 3 ani si româna nu-i o limbă foarte grea de învățat dar nici foarte ușoară.
    Înainte să fim interesat așa de tare de românia nu cunoșteam prea mult despre țara voastră înafară de Dracula (bineînțeles :) Ceausescu si castele întunecate:)
    Limba română mii se pare una din cele mai frumose de pământ.
    In general imi plac limbile slave si romanice si limba română le are pe amândouă.
    In ultimul rand vreau sa va mulțumesc pentru accest video extraordinar care spune adevărul depsre cultura românilor.

    • @bananaone1709
      @bananaone1709 5 ปีที่แล้ว +14

      Ce bine vorbesti limba română!Sunt români care vorbesc mai prost ca tine,felicitări!

    • @boantageorge6804
      @boantageorge6804 5 ปีที่แล้ว +5

      @@dncviorel De ce spuneţi că nu valorează nimic? Am împrumutat (sau furat) foarte multe de la toate popoarele ce ne-nconjurau, într-adevăr, dar consider că în asta constă identitatea culturală a unei etnii ☺ bine, ştiu că nu v-aţi referit la asta :)))
      Eu sunt jumate aromân şi recunosc că sunt un român vechi contopit cu multe alte culturi (greci, bulgari, albanezi, turci, sârbi... posibil să fie şi alţii :))), dar tocmai asta e partea frumoasă :))) şi sunt mândru de faptul că tot acest amalgam etnic ne-a modelat stilul de viaţă, tradiţiile, personalitatea, etc. (cu alte cuvinte, a creat o nouă cultură).
      Apropo
      Michael, vorbeşti româna perfect 👌

    • @robertmarin9230
      @robertmarin9230 5 ปีที่แล้ว +14

      Avem un idiot care spune ca din pacate cultura noasta, a romanilor este zero, este doar parerea unei vietuitoare care doar vietueste pe aceste meleaguri, nu prea a trecut prin scoala si nici cititul nu a fost pe placul sau.Daca tu nu stii asta nu inseamna ca nu exista ci doar ca tu esti prost.succes si ai grija sa nu mori, sa nu bagi degetele in priza sau chestii de genul acesta:)))

    • @robertmarin9230
      @robertmarin9230 5 ปีที่แล้ว +2

      Studiezi limba romana de 3 ani?:))si esti american?:))))

    • @raduradu-yr4kr
      @raduradu-yr4kr 5 ปีที่แล้ว +3

      aplica ritualul sepuku ciumpalacule !

  • @rumondux2922
    @rumondux2922 ปีที่แล้ว

    E, puța lu Vetuța! Până la urmă trebuie să ne numim traci după logica istoricilor de ocazie pe TH-cam!

  • @adonismondialu5162
    @adonismondialu5162 5 ปีที่แล้ว +3

    Fa un video despre zalmoxis

  • @user_____M
    @user_____M 5 ปีที่แล้ว +11

    Ce nu mentioneaza videoclipul tau e ca octodocsii nu se casatoreau cu altii, ca regula, si doar romanii au primit cetatenie pana cand a venit Stalin si poporul rus si i-a emancipat (inclusiv pe evrei). Slava din limba romana e slava veche bisericeasca, nu prea are legatura cu ce vorbesc popoarele slave din ziua de azi, iar slavii sunt europeni si "rasist" e un cuvant folosit in scop politic si social de comunisti. Bravo, tovarase multicultural.

  • @cosminblk8359
    @cosminblk8359 5 ปีที่แล้ว +30

    1:37 Diavol nu are origini latine ? Spaniolii spun diablo , care foenetic suna aproape exact ca in romana

    •  5 ปีที่แล้ว +18

      Și termenul spaniol/vest-romanic/latin, și termenul slav au aceeași origine - greacă = διάβολος (diabolos), care s-a transmis prin creștinism. Doar că românii au preluat termenul prin slavi. Foarte mulți termeni latini și greci au fost „distilați” în franceză și slavonă până să intre la noi. Ia de exemplu „democrație” și „revoluție”, împrumutați de la francezi.

    • @mihaelaolariu6063
      @mihaelaolariu6063 5 ปีที่แล้ว +7

      Se pare că termenul ,,diavol'' are origini grecești (cel care distruge). Cel puțin, așa îmi amintesc de la cursul de Istoria limbii române.

    • @stratonandrei8736
      @stratonandrei8736 5 ปีที่แล้ว

      @ Democratie=(graca) Demos- popor, kratos-putere
      Si am putea spune mai mult ca este un termen luat din engleza imprumutat de francezi si venit pe la noi odata cu fraceza.
      Exista multe discrepante intre ce spui tu si ce ne invata la scoala in orice caz, asa ca nu pot sa spun ca ai dreptate in oricare din aceste puncte.

    •  5 ปีที่แล้ว +18

      Păi nu e nici o discrepanță. Eu vorbesc despre originea termenului în momentul preluării în limba română. Adică „diavol” e de origine slavă pentru că a fost preluat pe filiera slavă, iar „democrație” e de origine franceză pentru că a fost preluat pe filiera franceză. Altfel, ar fi trebuit să zic că limba română are o combinație de origini indoeuropene și turanice și terminam toată discuția în 2 secunde.

    • @tudormardare66
      @tudormardare66 5 ปีที่แล้ว +15

      @ Nu știu de ce spunem că cuvintele grecești au venit pe filiera slavă, când noi suntem în contact cu grecii de când lumea, cu mult dinaintea slavilor. Mai degrabă s-ar putea spune că cuvintele grecești au venit în limba slavă pe filiera română. De reținut că sunt multe cuvinte în slavonă de origine română : očito < oțet ( acetu în româna veche cel mai probabil ), olej < ulei ( oleu ), vinů < vin ( vinu ) ( dacă nu e cuvânt moștenit direct din proto-indo-europeană ) și multe altele.
      Noi am fost cel mai probabil influențați de slavi deoarece cel puțin 20-30% din populația României în Evul Mediu era de origine slavă, iar cu timpul au fost aceștia asimilați de români, precum și românii erau asimilați de slavi la Sud de Dunăre.

  • @patrudaniel2912
    @patrudaniel2912 4 ปีที่แล้ว

    Cum se numeste melodia de la 6:40?

  • @luxrose1194
    @luxrose1194 5 ปีที่แล้ว +51

    Dragă Istorie pe șleau , ai luat la rând structurile acelea ideologice (care ar fi trebuit să definească " specificul poporului român" ), stabilite de " elitele românești" ;și le-ai cam desființat ! În concluzie mi se pare că ne spui că poporul român nu prea are identitate , din moment ce - e drept prin învăluire - demonstrezi că structurile lui identitare nu prea sunt ce credeam noi că sunt ! Poți să-mi răspunzi la o întrebare , pe șleau ? Care sunt culturile exterioare care te influențează pe tine , personal , și în ce mod ? " Tu unde te afli în această combinație ?"

    •  5 ปีที่แล้ว +13

      Cu câte puțin din fiecare, dar dominante sunt influențele occidentale. Cum să nu aibă poporul român identitate? Dar limba română ce e? Nu e principalul factor identitar?

    • @luxrose1194
      @luxrose1194 5 ปีที่แล้ว +20

      @ - îmi place de tine ! ai clasă ! Întorci lucrurile încât încep chiar eu să cred că eu am spus că poporul român nu are identitate și nu tu !

    • @alexwallachian7720
      @alexwallachian7720 5 ปีที่แล้ว +21

      Unde vezi tu ca poporul roman nu are identitate? Probabil ca tu nu prea ai fost pe la scoala.
      Absolut fiecare popor din lume e format dintr-un amalgam.
      De exemplu englezii: celti+romani+angli+saxoni+normani etc
      Francezii: gali+romani+franci+normani
      Italienii nu mai vorbim ca ei sunt mega diferiti cei din Nord sunt celti+romani+Lombarzi etc cei din Sud sunt greci+romani+arabi+normani etc
      E bine asa sunt si romanii cu multe influente.
      Nu e ceva de care sa iti fie rusine. Bine mie mi-ar fi rusine sa fiu un incult semidoct ca tine.

    • @alphadios2003
      @alphadios2003 5 ปีที่แล้ว +4

      lux rose defapt tu te simti cu musca pe caciula. fiindca nici eu nici istoria pe sleau nu au zis ca nu avem identitate. O identitate cu influente din mai multe identitati e o identitate mai bogata si mai frumoasa.

    • @vampirelectrician
      @vampirelectrician 5 ปีที่แล้ว +2

      @@alexwallachian7720 ...nu e rusine!E realitate.Rusinea e ca poporul roman nu tine pasul cu dezvoltarea(pe toate planurile)...Si asta tine mai mult de orgoliu.Eu chiar am sa-mi fac un test ADN sa vad care imi e sursa...E ceva fascinant sa vezi ca ai compatibilitati pe mai multe continente...Exista asa ceva si nu e scump!

  • @mogoslucian6533
    @mogoslucian6533 5 ปีที่แล้ว +4

    Excelent donnule continuați așa

  • @MrKosm1n
    @MrKosm1n 5 ปีที่แล้ว +4

    Doar un lucru, cum explici omogenitatea limbii romane pe tot teritoriul, lasand la o parte regionalismele, dialectul si cuvintele inprumutate de la vecini si minoritati?

    • @TarebossT
      @TarebossT 5 ปีที่แล้ว +1

      migratie

    • @user-hq9jx5nh9w
      @user-hq9jx5nh9w 3 ปีที่แล้ว +3

      @@TarebossT dar in alte tari nu a fost migratie? De ce nu se inteleg intre ei?

  • @ianosescuion9218
    @ianosescuion9218 2 ปีที่แล้ว

    Progresiv, obiectiv, interesant și distractiv acest video. Acum mă interesează și mai mult limba română și originea cuvintelor.

  • @monicamohor1905
    @monicamohor1905 11 วันที่ผ่านมา

    …mama și părinții ei sunt sași(neam de neam- Roth, respectiv Derceni-Sibiu)…tata și parintii lui sunt români get pe get( Mohor-Stanciu-din Gorj) eu, născută în Dolj,Craiova. Deci, sângele meu este jumate românesc și jumătate săsesc.💔Iubesc enorm originea mea, română și germană! Cultură și obiceiuri diferite, dar s-au întîlnit și s-au iubit foarte mult!❤️❤️

  • @robertdraxel7175
    @robertdraxel7175 5 ปีที่แล้ว +13

    Munca ta este adevărată și modernă. Felicitări de la un pem din Banat.

    • @emanuelpatesan1377
      @emanuelpatesan1377 3 ปีที่แล้ว

      Explică lumii ce-i un pem.(un german al cărui strămoşi vin din Böhmen, respectiv Boemia,actualmente in Cehia.

    • @robertdraxel7175
      @robertdraxel7175 3 ปีที่แล้ว

      @@emanuelpatesan1377 Corect. Este bine să îți cunoști identitatea. Deși semenii mei au cam uitat cultura lor și onestitatea, nu sunt șovinist, dar cunosc vechile obiceiuri și mai ales moravuri ale comunității mele, care difereau mult de actuala situație chiar în Cehia unde se întâmplă atâtea cu covidul și e dovadă de disfuncționalități în societate.

    • @emanuelpatesan1377
      @emanuelpatesan1377 3 ปีที่แล้ว +1

      @@robertdraxel7175 soţia mea este cehoaică,din oraşul Komotau ( Chomutov). Soarta a vrut ca bunicul mamei să provină tot de acolo. Bun,a emigrat acu peste 120 de ani din Böhmen in...Banat.

  • @radioactiveemissions3859
    @radioactiveemissions3859 5 ปีที่แล้ว +42

    ...cu toate astea limba română e vorbită și înțeleasă de la Tisa până la Nistru...

    • @getodac948
      @getodac948 4 ปีที่แล้ว +6

      De la Budapesta pana la Nipru ,dar cu timpul asimilarea autohtonilor a redus limba română vorbită de la Tisa pana la Nistru .

    • @sorinzagorschi5049
      @sorinzagorschi5049 4 ปีที่แล้ว +4

      Geto Dac asta poate in creierul tau de la budapesta pana la nipru . Mai zi ca ungurii si ucrainenii au fost instrainati si ca sunt de origine romana 🤣🤣🤣

    • @getodac948
      @getodac948 4 ปีที่แล้ว +5

      @@sorinzagorschi5049 Esti arogant si prost crescut ,învață istorie copile . Cine nu isi cunoaște istoria riscă să o repete la nesfârșit generații la rând luând teapa generație dupa generație. Am merita la fel de multe ca si Colonialistii ,dar daca nu exista educație istorică macar ,la revedere aspirațiile de a ieși din sărăcie și prostie vorba lui Brâncuși .

    • @sorinzagorschi5049
      @sorinzagorschi5049 4 ปีที่แล้ว +2

      Geto Dac asta eu tie ar trebui sa iti zic sa inveti istorie, se vede ca nu prea prietenesti cu adevarul istoric. Regatul lui Burebista s-a intins pana la raul tisa ( maximpeste 10-15 km de dupa tisa si asta in timpul razboaielor cu vecinii ) si pana la raul Bug ( nu Nipru desteptule ). Nustiu din ce surse de informatii te inspiri , dar se vede ca sunt eronate si gresita si doresc sa aduca propaganda . Cred ca ai auzit de expresia ,, pe unde calca rusul, acel pamant devine rusesc ‘’ ( e o expresia de a lua peste picior rusii extremisti si imperialisti ) . Dupa teoria ta , inseamna ca ar trebui sa sune asa,, pe unde calca romanul (dacul de atunci ) , automat acel pamant devine ,,romano-dac’’ , ca nici nustiu cum sa ma exprim fiindca pe vremea aia nu Exista termenul de,,român’’. Asa ca invatate mai intai sa te informezi corect si dupa sa fii cu asa declaratii.

    • @getodac948
      @getodac948 4 ปีที่แล้ว +6

      @@sorinzagorschi5049 Cum azi tara artificială Ucraina este camp de lupta pentru Imperiile Rus si mUE ,asa si ținutul de la margine in rusă "Ucraina" dintre Bug si Nipru in trecut a fost ținut de război, în fel de paravan .După Ucraina urmează ca intotdeauna Polonia si Romania unde exista asa zisele scuturi anti rachetă ,țintă sigure pentru focoasele nucleare ale Rusiei. Lasa istoria pe auzite, informeza-te din surse mai credibile istorici militari .

  • @user-vv3ei2lw8k
    @user-vv3ei2lw8k 2 ปีที่แล้ว

    Ceea ce spuneti mi se pare foarte normal, felicitari 😀

  • @sarivanul
    @sarivanul 5 ปีที่แล้ว +1

    Fain canal 🔥

  • @cristidinu9752
    @cristidinu9752 5 ปีที่แล้ว +6

    Ma e natia cu cea mai mare absortie fata de alt culturi! Deci ne adaptam vremurilor!

  • @TeodorRusu18
    @TeodorRusu18 3 ปีที่แล้ว +9

    Sunt din Republica Moldova, iar aici, fraza care în București ar suna cam așa:
    Să ne întâlnim mâine la via ta să culegem strugurii, să facem vin, să-l punem în beci, iar apoi să-l vindem. Sănătate!
    ar suna în Republica Moldova cam așa:
    Haidi sî ni întâlnim mâni la jia ta sî culejim puama, sî fașin jin, sî-l punim în beși, șî dupî asta sî-l jindim
    Hai zdarova! (sănătate din rusă)
    Ne-am înțelege cu un român din București, iar forma scrisă e identică. În plus, folosim multe barbarisme și jargoane împrumutate din limba rusă, de exemplu:
    savac-făraș
    colțuni-ciorapi
    caroci-mai pe scurt
    vapșeta-în general
    paliboma-oricum
    Și multe multe altele
    Îmi aduc aminte cum odată am cerut unei femei mai în vârstă un făraș, iar ea nu m-a înțeles. Ea știa că obiectul ăla cu care strângi gunoiul se numește „savac”. Influența rusă e încă cât de cât puternică la noi, mai ales în vocabular.
    Anul școlar îl începem pe 1 septembrie și-l terminăm pe 1 iunie, la fel ca pe vremea sovieticilor (deși mi se pare mult mai comod așa decât cum e în România), iar posturile noastre TV și radio au ore la care prezintă știrile sau alte emisiuni în rusă, iar crăciunul și toate celelalte sărbători religioase (în afară de Paști) le sărbătorim pe stil vechi (cu 2 săptămâni mai târziu). În Chișinău, cam 30 % din afișele publicitare, magazine, etc sunt scrise în rusă.
    Btw postez și eu conținut istoric pe canalul meu, puteți să vă uitați, poate vă place

  • @mariushanganu7715
    @mariushanganu7715 3 ปีที่แล้ว +1

    Ați vorbit într-un alt video despre ceangăi. Ați putea să faceți un clip și despre ei?

  • @officialhellotravel
    @officialhellotravel 2 ปีที่แล้ว +2

    M-am abonat pentru că-mi place istoria, cultura, geografia, etc. Dar clipul cam puțin documentat,concluzii trase din viața cotidiană fara argumente solide...

  • @romanian-moldovan1594
    @romanian-moldovan1594 5 ปีที่แล้ว +25

    Eu sunt din Basarabia ;(( Raionul Orhei.

    • @romania1918
      @romania1918 5 ปีที่แล้ว +8

      Basarabie străbună...

    • @TarebossT
      @TarebossT 5 ปีที่แล้ว +6

      @Quebec Info Basarabia de fapt era sudul Moldovei numit si Bugeac, astazi e in Ucraina

    • @selcovoilucian8253
      @selcovoilucian8253 3 ปีที่แล้ว

      Are Șor becuri ? Are are

  • @pantearaduandrei7206
    @pantearaduandrei7206 5 ปีที่แล้ว +17

    Vrei sa auzi cine suntem? Pai strabunica-miu a scăpat după 7ani din lagărul rușilor prinsanduse de un elicopter:))) (nu glumesc)

    • @TarebossT
      @TarebossT 5 ปีที่แล้ว +3

      Uuuuu.... Rambo style...

    • @zalmox5042
      @zalmox5042 4 ปีที่แล้ว

      Elicopterul explodeaza, porma se catara pe el si zboara.

    • @adrianahalmi3337
      @adrianahalmi3337 3 ปีที่แล้ว

      Wow... eu te cred, ca si eu as fi facut o!!!!

  • @popesculiviu566
    @popesculiviu566 ปีที่แล้ว

    excelent

  • @bujoro8312
    @bujoro8312 4 ปีที่แล้ว +1

    Vivat.Romania.!!!!!!!!!!!

  • @romanian-moldovan1594
    @romanian-moldovan1594 5 ปีที่แล้ว +4

    Sunt din Basarabia.. :c

  • @OlahJozsefBotond
    @OlahJozsefBotond 5 ปีที่แล้ว +7

    Sunt secui cu o nume românească (am avut un strămoș român), mi-a plăcut videoul. Este interesant cum sau format aici popoarele, obiceiuri și limbile. :)

    • @4ppl3Tr335
      @4ppl3Tr335 5 ปีที่แล้ว +1

      Care LIMBI, mai omule, care LIMBI???

    • @MegaSzekely
      @MegaSzekely 3 ปีที่แล้ว

      @@4ppl3Tr335 Despre care vobe -ai si tu, Vezi ce bine pentru noi secuii, cunoastem cel putin 2 bimbii, si cea german uneori

    • @adrianahalmi3337
      @adrianahalmi3337 3 ปีที่แล้ว

      MegaSzekely hahahahaha... bimbi.....!!!!!

  • @rrmls
    @rrmls 5 ปีที่แล้ว +1

    Poți face un video despre Legionari? Mersi

    • @user-tv3nu8zs3s
      @user-tv3nu8zs3s หลายเดือนก่อน

      Legionarii doreau legi pentru popor , nu pentru asuprirea poporului. De aici si denumirea.

  • @ver_idem
    @ver_idem 5 ปีที่แล้ว +2

    După retragerea aureliană au rămas amestecații,veteranii cu fumei dace și cu copii daco romani nu peste tot teritoriul actual al României de azi,dar erau prezenți,pentru că erau deja generații locale cel puțin 3 sau 4,care știau că asta e pamentum lor, că altfel teritoriul de azi se chema altfel și nu România sau poporul român.Da influența slavică e evidentă, a rămas doar substratul latin în vocabular,super stratul slavic se remarcă ân cuvintele cheie ale vocabularului,relații sociale,beligerante,denumiri topografice etc.Deci puținii urmași ai Romei au căpătat
    statutul de rumân,termen poate și peiorativ,mai tîrziu cunoscut ca țăran legat de glie,declarat de elita slavă,care mi se pare că ar fi de origine bulgară,adică slavii bulgari,influența lor fiind atât de mare, că maghiarii nu au trecut Carpații meridionali,pentru a ocupa și stepa Bărăganului atât de asemănătoare cu Etelkuzul lor ancestral.În orice caz urmașii Romei nu au fost peste tot prin teritoriul actual,dar suficient să-și lase amprenta
    de latinitate ân zona noastră,protoromâna nu s-a vorbit peste tot ân teritoriul actual.Abia în sec.XVI apar primele scrisori ân româna,trebuie stabilită originea numelui lui Neacșu,ăsta numai nume de roman nu e.

    • @betaalfa7728
      @betaalfa7728 4 ปีที่แล้ว

      Patriae- patria, nu e nici in franceza, nici in orice slava limba...

    • @robertsiro
      @robertsiro 4 ปีที่แล้ว

      @@betaalfa7728 , dar dragoste ? Sau prieten ? Sau iubire ? Cum se face ca le spunem in limba slavă veche ?

  • @danieldanut1353
    @danieldanut1353 5 ปีที่แล้ว +3

    Acest episod conține o cantitate de adevăr atât de mare, încât e greu să găsim completări ; totodată, subiectul este atât de complex și de spinos încât o abordare succintă, oricât de densă ar fi, ne lasă cu gura uscată și ne vedem obligați a ne consola cu definiția francezului din ultima parte. Încă o dată felicitări și mulțumiri !

  • @mariacorlan6520
    @mariacorlan6520 ปีที่แล้ว +3

    .. Și totuși vorbim o limbă latină și am învățat lb italiană doar uitând mă la canalele TV italiene. Sigur că sunt cuvinte slave dar nu sunt majoritare.
    Nu înțeleg lb bulgară sau poloneză sau rusă dacă nu o învăț, nu înțeleg nimic...dar dacă ascult o telenovelă spaniolă înțeleg...ceva.Suntem balcanici prin localizare geografică.

  • @justnormal4626
    @justnormal4626 ปีที่แล้ว

    Poate cineva să-mi zică numele melodiei de la sfârșitul videoclipului?

  • @karra5043
    @karra5043 3 ปีที่แล้ว +1

    Ești mai tare de cât știam.
    Te salut din țara Moldavului!

  • @albertpietrosanu2667
    @albertpietrosanu2667 5 ปีที่แล้ว +13

    Cea mai realista prezentare la acest capitol! Felicitari!

  • @gabrielcostrut5638
    @gabrielcostrut5638 4 ปีที่แล้ว +9

    Fa un episod despre ardeal, fara rasism nationalism sau alte cele! Cu bune cu rele!!! Respect

  • @12pusu
    @12pusu 4 ปีที่แล้ว

    Traiesc in Limassol, Cipru de 10 ani. Oras mai cosmopolit si mai frumos nu cred ca exista pe lume......Traind in pace cu alte etnii, nu ai cum sa nu fii influentat de ele.......speaking about: am invatat sa mananc cu betisoare chinezesti........Pace si Iubire!

  • @cosminovidiumunteanu
    @cosminovidiumunteanu 5 ปีที่แล้ว

    Fain. Felicitări!

  • @alexanimation2512
    @alexanimation2512 5 ปีที่แล้ว +27

    faceti o confuzie: amestecul intre romani (intre regiuni) a avut loc cu mult inainte de 1918, incepand chiar de la formarea tarilor romane. Dragos de unde a venit in Moldova? Dar Negru Voda in Tara Romaneasca? De ce se vorbeste limba romana chiar si in Transnistria? Cautati raspunsul si veti vedea ca miscarile intre regiunile romanesti si intre romani (dar nu numai) sunt vechi de secole!

    •  5 ปีที่แล้ว +7

      Păi nu e confuzie. Am zis că după 1918 e mai greu să distingem particularitățile / moștenirile culturale regionale, nu că exclusiv după 1918 ar fi avut loc migrații „interne”. Plus că dacă aș vorbi de influențe culturale, aș începe cu migrații mai masive decât cele din perioada medievală (adică cu cele din secolul 20). Ce aș mai fi putut include în mod explicit - a fost implicit, prin discuția de la secțiunea 2, destul de generală - este influența catolică și maghiară (horribile dictu) în provinciile extracarpatice, că tot vorbiși despre descălecate.

    • @tudormardare66
      @tudormardare66 5 ปีที่แล้ว

      @ Aceleași diferențe între regiuni sunt și azi, cu foarte puține schimbări.

    • @martinmaghiar
      @martinmaghiar 5 ปีที่แล้ว +2

      Negru Voda aka Basarab I, fiul lui Thocomerius, intemeietor al Tarii Romanesti, se presupune ca era cuman de catre unii istorici. Chiar si Nicolae Iorga a luat in considerare aceasta posibilitate.

  • @loquz6750
    @loquz6750 5 ปีที่แล้ว +6

    Ce repede o sa creasca acest canal ! Mult succes

  • @wolfvk5976
    @wolfvk5976 4 ปีที่แล้ว +3

    Încearcă dacă poți să faci un episod despre ce s-ar fi ales dacă țara românească dar fi unit cu bulgarii ? Ar fi fost oare mai puternică sau mai slabă ca țară!

  • @11SEVERUS
    @11SEVERUS 5 ปีที่แล้ว +1

    interesanta parere si bine punctat,astia santem,.inteligenti si preluam tot ce vrem de la alte etni,acum e la moda ,italia,germania.asa ca ne vom imbogati iar vocabularul cu cuvinte gen batanda din italia,stau din germania sau mai stiu eu ce.asta inseamna o limba vie in miscare.

  • @Mithologica
    @Mithologica 5 ปีที่แล้ว +4

    Foarte tare materialul! Multa munca si rabdare! Apreciez din toata pipota! Mult noroc! :)

  • @bobicmihai572
    @bobicmihai572 3 ปีที่แล้ว +3

    Interesant. Poate faci un video și cu perioada dintre 271 și 1300.Toate cele bune!

  • @Bughisteine
    @Bughisteine 5 ปีที่แล้ว

    Excelent ce faci(eți). Aveam nevoie de așa ceva. Mă abonez.

  • @vasilecilcic3159
    @vasilecilcic3159 2 ปีที่แล้ว

    Salut @Istorie pe șleau!
    E foarte super ceea ce faci! Poate faci ceva despre a doua romanizare din sec. XIX. Sigur că va fi ceva interesant!

  • @MrJuve-bf6ig
    @MrJuve-bf6ig 5 ปีที่แล้ว +2

    Faci o treabă foarte bună! Dar încearcă să postezi mai des...

  • @alessandrarumena6469
    @alessandrarumena6469 2 ปีที่แล้ว +4

    Cea mai frumoasă limba este Romina dar 50/:sunt rusoaică și totuși mă simt bine

  • @danhopota5302
    @danhopota5302 4 ปีที่แล้ว +4

    Ce sar fi întămplat dacă România nu ar fi participat în cel deal doilea război mondial

    • @user-hq9jx5nh9w
      @user-hq9jx5nh9w 3 ปีที่แล้ว +2

      Era distrusi de Germania Nazista la fel ca Polonia, nu scapam oricum.

  • @agentxcompany
    @agentxcompany 5 ปีที่แล้ว

    Foarte frumos, bravo

  • @mariostoian346
    @mariostoian346 5 ปีที่แล้ว +5

    Nu mai aveam răbdare de când aștept sa postezi , mor de bucurie când postezi . Te apreciez la maxim 😘😍😘😍😘😍😘😍😍

    • @meszis
      @meszis 5 ปีที่แล้ว +1

      La fel...

  • @mateussoares9291
    @mateussoares9291 5 ปีที่แล้ว +9

    De ce nu ai arătat cuvintele provenite direct de la latină?

    •  5 ปีที่แล้ว +5

      Pentru că le știe toată lumea

    • @romanian-moldovan1594
      @romanian-moldovan1594 5 ปีที่แล้ว +3

      Alea erau evidente.

    • @mateussoares9291
      @mateussoares9291 5 ปีที่แล้ว

      Adevărat. Dar este interesant faptul că cuvintele latine s-au dezvoltat diferit față de celelalte limbi neolatine. Totuși, video foarte bun =)!

    • @John-bf7ny
      @John-bf7ny 5 ปีที่แล้ว

      @@mateussoares9291 Nu e deloc interesant e cat se poate de normal ca s-au dezvoltat diferit.

    • @mariacorlan6520
      @mariacorlan6520 ปีที่แล้ว

      Pentru că 99 %din vocabularul limbii române este de proveniență latină.

  • @elenapopescu981
    @elenapopescu981 4 ปีที่แล้ว

    Poti Pune subtitari In engleza te rog

  • @dianabraha8356
    @dianabraha8356 5 ปีที่แล้ว +1

    f mișto material,big like

  • @mataneagra
    @mataneagra 5 ปีที่แล้ว +3

    foarte bun materialul!

  • @istratedanut
    @istratedanut 5 ปีที่แล้ว +4

    Salut, se vorbeste mult si despre o "baza" peste care alte culturi au adaugat informatie dar pana si acea baza este o fictiune. Nu a existat un popor omogen ci cateva triburi care aveau cate ceva in comun. Acei Daci despre care se vorbeste asa mult nu au fost un popor; Dacia a fost o regiune in care au trait mai multe triburi (ce nu prea se iubeau intre ele mereu) unite in perioade scurte. Latinizarea este privita ca un fel de transformare totala in Romani fara sa acceptam toate micile detalii care au creat ceea ce numim poporul Roman. Videoclipul acesta ofera un rezumat destul de fidel al istoriei noastre dar nu ar trebui sa ne referim doar la acest videoclip. Pentru cei ce vor sa stie mai multe despre istoria Romanilor, le recomand sa mearga in biblioteci si sa citeasca si sa nu comenteze doar din orgoliu. Sunt sigur ca multi au calatorit pana in Roma si au vazut coloana lui Traian si daca ar fi citit mai multe despre aceasta coloana, inclusiv informatiile sculptate pe ea ar sti ca pe teritoriul Moesiei existau mai multe triburi care se razboiau intre ele si ca unul sau cateva din aceste triburi i-au ajutat pe Romani in lupta cu celelalte triburi. Pot spune ca tradarea, egoismul, urmarirea binelui propriu, sunt trasaturi mostenite de la acesti stramosi.

  • @mariomunteanu1241
    @mariomunteanu1241 4 ปีที่แล้ว +1

    Vorbim despre dinámica influentelor culturale, regula valabila in cazul oricarei, natii sau popor al lumii, dar omitem sa vorbim despre genetica, proportia acesteia, antropogeneza, s.m.d., aspect cu adevarat elocvent intr-o analiza reala a originii si /sau continuitatii unei natii, spre deosebire de amanunte culturale care vin numai sa nuanteze o astfel de analiza cu adevarat elocventa si care at evidentia intr-un mod real cine sau ce suntem defapt!

  • @qsabin_nr.115
    @qsabin_nr.115 5 ปีที่แล้ว +1

    Clip fscut in power point dar e foarte foarte bine facut. Felicitari!

  • @comannicolaegabriel1467
    @comannicolaegabriel1467 5 ปีที่แล้ว +11

    furi curent

  • @centurionxi6021
    @centurionxi6021 5 ปีที่แล้ว +3

    Eu sunt Moldovean ( partea din romania mai exact Bacău )

  • @Lucifer-ei3nn
    @Lucifer-ei3nn 5 ปีที่แล้ว

    Foarte tare!!!

  • @nickzane4695
    @nickzane4695 ปีที่แล้ว +1

    Sub ce smn stau eu? Dupa tata sunt roman, pentru ca sangele de roman s-a pastrat la tara. In schimb, pe linie materna, sunt orasan de muuulte generatii, adica o combinatie de etnii care au locuit orasul meu natal, din cele mai vechi timpuri. Mi se spune ca nici nu arat a roman, dar eu roman ma consider.✌

  • @martipan1078
    @martipan1078 5 ปีที่แล้ว +2

    mi-a placut foarte mult videoclip-ul facut de dumneavoastra! mai ales cand ati vorbit despre limba romana si etimologia cuvintelor care o alcatuies. eu sunt un simplu elev care este foarte interesat despre limba romama, mai exact drespre etimologia cuvintelor, si as dori daca ati putea sa-mi oferiti sau sa-mi ziceti sursele din care va luati informatia pentru a-mi putea imbogati cunostiintele despre etimologia cuvintelor.

    •  5 ปีที่แล้ว +1

      Poți începe cu dexonline.ro
      Fiecare definiție din dicționarele explicative dă la urmă și etimologia. Există și definiții mai detaliate, din Dicționarul Etimologic Român, pe care le găsești tot pe dexonline.

  • @iacobtiberiu1859
    @iacobtiberiu1859 5 ปีที่แล้ว +1

    bine facut acest filmulet, sper sa invete toata lumea din el cate ceva.

  • @vasilesipoteanu5173
    @vasilesipoteanu5173 4 ปีที่แล้ว

    Felicitări!