Datasoft Dönem İçi Eğitimi (Fiş tanımı güncellendi)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 14 ธ.ค. 2024
- DATASOFT İLE ENFLASYON DÜZELTMESİ İŞ AKIŞI
Linki: swap.databiz.c...
Demirbaş ilk kayıtlar: • Demirbaş Dönem İçi Uyg...
Aşağıda bahsi geçen konu enflasyon düzeltmesi işlemleri öncesi ve sonrası neler yapmanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiği konularını içermektedir. İşlemlere başlamadan önce dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.
1. Enflasyon Düzeltme İşlemi yapmadan önce yapılacak işlemler
Enflasyon düzeltmesine sadece Parasal olmayan hesaplara uygulanır 570 98 ve 580 98 hariç 570 80/580 80 in üst hesapların kapatılmış olması gerekir. Aksi takdirde bilançonuz yanlış çıkabilir.
570 98 ve 580 98 Hesapların enflasyon tipi Parasal Olmayan Kıymetler Enflasyon Hesap cinsi Diğer olarak tercih edilir.
570 99 veya 580 99 Enflasyon Düzeltmesi Sonucu oluşan Kâr/Zarar Fark hesapları açılır. Parasal Olmayan ve Fark hesabı tercih edilir.
Enflasyon Düzeltmesi Menüsünden Endekslere girip endeksler F8 ile standart ön değerler alınarak güncellenir
Çalışma yılı kat sayısına girip 4 dönem, 3 3 3 3 olarak ve çalışma yılı dönemi 2 yapılmalı. (Bu değer, Kuyumcular ve sürekli enflasyon düzeltmesi yapanlar için 1 olmalı)
Enflasyon Düzeltmesi Grup tanımları ve Enflasyon Düzeltmesi fiş tanımları yapılmalı bunları kendinize göre yapabilir veya standart değerleri alabilirsiniz. (Detaylar videoda gösterilecektir)
Dönem içi enflasyon düzeltmesi işlemi yapmadan önce, Mizan aldığınızda 698 bakiyesinin 0 olduğunu teyit ediniz. Bakiye varsa işlem yapmadan önce ilk uygulamaya uygun olarak bakiye sıfırlanmalı (570 veya 580’e atılacak)
Bu işlemleri tamamladıktan sonra 2024/2.Dönem (Enflasyon Düzeltmesi yapmadan önce) sadece Satılan Malın Maliyeti (620-621-622), muhasebe kayıtları oluşturulur.
** Enflasyon düzeltmesi yapmadan önce 540 98 fark hesabındaki bakiyeyi bu bakiyeyi oluşturan parasal olmayan hesaba virmanlayınız.
2. Enflasyon Düzeltme İşlemi Yapmak için izlenecek Yol
1. ATIK (Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler) ve Birikmiş Amortismanlar Enflasyon düzeltmesine tabi tutulur.
2. 2024/2.Dönem Amortisman giderleri Enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan değerler üzerinden Cari Dönem Amortisman giderlerine aktarılır.
3. Yansıtma fişleri aracılığı ile 30 Haziran tarihine göre 7 grubundaki hesaplar Gelir Tablosu hesaplarına aktarılır.
4. Bilanço kalemlerinde parasal olmayan hesaplar 30 Haziran 2024 tarihli mizandaki değerleri üzerinden enflasyon düzeltmesine tabi tutulur. (ATIK’ ler hariç)
5. Sermaye hesabının enflasyon düzeltme işlemi yapılırken Düzeltmeye Esas Değer olarak 500 Sermaye hesabının bakiyesi değil, ödenmiş sermaye tutarı dikkate alınmalıdır. Ödenmiş Sermaye 500 Sermaye hesabının alacağından, 501 Ödenmemiş Sermaye hesabının borcu çıkarılıp, 502 Sermaye Olumlu Farkları hesabının alacağı eklenir ve varsa 503 Sermaye Olumsun farkları çıkarılarak bulunan değerdir.
6. Enflasyon düzeltme fişleri oluşturulur. Karşılık hesabı 698 Enflasyon Düzeltme Hesabı kullanılır.
7. Aktifteki parasal olmayan hesaplara ait enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan farklar, fark hesaplarından işlem gören hesaplara aktarılır.
8. 698 hesabın bakiyesi ALACAK veriyor ise 648 Enflasyon Düzeltmesi kârları hesabı ile kapatılır. 698 hesabın bakiyesi BORÇ veriyor ise 658 Enflasyon Düzeltmesi Zararları hesabı ile kapatılır.
Bilgi Notu: Gelir Tablosu hesaplarının kapatılmasına gerek yoktur. İşlemlerin doğruluğunu kontrol etmek için;
a. Gelir tablosu alının ve dönem kar/zararı rakamına bakılır.
b. 30 Haziran 2024 tarihli Bilanço alınır ve Bilanço Aktif toplamından Bilanço Pasif toplamı çıkarılır. Bulunan değer Dönem Kârı ile aynı ise işlemler doğrudur.
c. İşlemlerin doğruluğunu teyit etmişseniz Geçici Vergi Beyannameniz oluşturup gönderebilirsiniz.
Tüm raporları mutlaka saklamalısınız.
İyi çalışmalar dileriz