EMINESCU, moștenire culturală
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 14 ม.ค. 2025
- ,,EMINESCU, moștenire cuturală”
Marți, 14 ianuarie 2025, ora 17:00, Centrul Social ,,Frederic Ozanam” din Reșița, str. Paul Iorgovici nr. 44, a fost gazda evenimentului ,,EMINESCU, moștenire cuturală”. A fost prezentată publicului o colectie de printuri după lucrări cuprinse în albumul ,,Mihai Eminescu în grafica mondială”- un volum de excepție semnat Nicolae Ioniță, ed. Karta Grapfic, 2012, volum ce cuprinde 116 poezii și 390 graficieni din 87 de țări. 4 fotografii pe care istoria literaturii le-a confirmat ca fiind autentice au făcut obiectul unui proiect vast la care au răspuns artiști plastici din întreaga lume, universalitatea lui Eminescu fiind subliniată de modul prin care poetul este receptat în culturile lumii. Ideea de interculturalitate este relevată prin viziunile lor într-un mod inedit, adesea fascinant. Dacă un spaniol îl vede pe Eminescu ieșind, asemeni duhului din lampa lui Aladin, dintr-o călimară, un caricaturist rus îl percepe ca dansând kazaciok, un asiatic îi desenează ochii oblici, un indian - mustața stufoasă până sub bărbie- simbol al bărbăției, un sud-american îl vede ca pe un rebel, cu gloanțe în bandulieră, drapelul într-o mână și stiloul- kalașnicov din care trage cuvinte-gloanțe, în cealaltă mână. Plasticieni renumiți care l-au citit pe Eminescu, i-au cercetat biografia, i-au realizat portretul, l-au cuprins în sfera lor culturală, l-au promovat în culturile țărilor lor.
Prin întreaga operă, Eminescu rămâne figură de referință în cultura universală opera sa continuând să inspire și să fascineze oameni din lumea întreagă.
Evenimentul a fost întregit de EMINESCU- recital de poezie susținut de actorul Zeno BALINT, pe fond muzical, realizator Lucian DUCA
Invitat special Ada D. Cruceanu
Evenimentul marchează Ziua Culturii Naționale, 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și este dedicat promovării culturii și identității românești. (Camelia Duca).
Organizator : Societatea pentru Cultură METARSIS - activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană în colaborare cu: UZP România, UZP Caraș-Severin, Biblioteca Județeană Paul Iorgovici, Biblioteca Germană Alexander Tietz Reșița, Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan, Muzeul Banatului Montan.