1 Videoda #Redis Eğitimi | Redis Nedir? Redis Neden Kullanılır? Redis Nasıl Kurulur? Redis CLI Merhaba arkadaşlar, Bu dersimizde NoSQL Database dünyasında çok farklı bir yere sahip bir ürün görüyoruz Redis!! Redis'i kısaca tanımlamak gerekirse "Hız" kelimesi yeterli olacaktır. Redis key:value şeklinde veri deposu olan bir Veri Tabanıdır. Fakat Redis'i sadece key:value şeklinde verileri tutan bir veri tabanı olarak adlandırmak doğru olmaz. Çok geniş bir veri türü desteği, Pub/Sub modeli ve Message Broker özelliği ile sadece key:value store'dan çok fazlası. Hadi gelin hep beraber neymiş bu Redis bir bakalım!! Bu video içerisinde Redis ile ilgili; - Redis Nedir? - Redis Nasıl Çalışır? - Redis Neden Kullanmalıyız? - Redis Nasıl Kullanılır? - Redis Performans Grafiği - Redis Veri Türleri - Redis Clustering - Redis Replication - Redis CLI - Redis SET Komutu - Redis GET Komutu - Redis KEYS Komutu - Redis FLUSHALL Komutu - Redis Publish / Subscribe Modeli - Redis'in Node.js ile kullanımı - Redis'in RabbitMQ ile Kullanımı - Redis'in Docker ile kullanımı - Redis'in kurulumu gibi çok daha fazla konuyu öğrenmiş olacaksınız. İyi Seyirler :) Kaynak Kodlar; github.com/gkandemi/redis-node-js-usage
Bu zamana kadar ilk defa yazılım ile ilgili 15dk dan uzun bir videoyu sonuna kadar hiç atlamadan ve sıkılmadan izledim. Anlatım, örnekler her şey harika. Tek üzüntüm var o da sizi bu kadar geç keşfetmiş olmam.
Arkadaşlar videoyu şimdi izleyebilecekler için client.closed gibi bir hata almış olmanız muhtemel çünkü hoca ile sizin kullandığınız redis sürümü aynı değil. const redis = require('redis'); const client = redis.createClient({ legacyMode:true });
async function run(){
await client.connect(); } run(); client.on("error", error => { console.log(error); }); client.set("alim","golcuk","NX", (err, message) => { if(err){ console.error(err) } console.log("Message",message); }) kodu böyle yazarsanız bir sıkıntı yaşamazsınız.
Öncelikle ders için teşekkürlerimi ve Baküden selamlarımı iletiyorum. GraphQL bildiğim halde birde bu konuyu sizden dinlemeyi çok isterdim. Saygllar, sevgiler.
Evet hocam bu da bitti hayırlısıyla çok şükür. Rabbitmq ile redis'i beraber kullanmayı deneyimlemekte ayrı mutluluk verici. Tekrardan çok teşekkür ederimmm
Merhaba hocam, böylesi bir teknolojiyi merak ediyordum sonunda video çektiniz. :) Büyük uygulamalarda load balancing nasıl çözüyorlar. Bunun hakkında da video çekebilir misiniz. Bu arada 1 videoda docker videonuzu sabırsızlıkla bekliyorum
Hocam cok sagolun, gayet keyif aldim izlerken. Üniversitede herkesin ders almak istedigi kontenjani saniyede dolan hoca gibisiniz, anlattiginiz şeyleri cok cabuk kavrayabiliyorum :) ellerinize sağlık
Çok güzel bir video olmuş elinize sağlık. Bir sorum olucaktı video açıklama kısmında 13. Docker Eğitimi maddesi var fakat kanaılınızda bu eğitimle alakalı videoyu bulamadım daha paylaşmadınız galiba sabırsızlıkla bekliyorum.
Evet maalesef yok. Onları geçen yıl yazdım. Geçen yıl planlıyordum çekmeyi fakat o kadar yogun bir tempoya girdim ki kanala video çekemedim 1 yıl boyunca. Yeniden başkadık bakalım :)) yakında gelecektir :)
4 ปีที่แล้ว +2
Eline sağlık. Çok iyi anlatıyosun. Devamı gelsin takipteyiz..
Elinize sağlık yine güzel bir anlatım oldu teşekkür ederiz. Bu video da ilk defa redisin çalışma mantığını kabaca anlamış biri olarak bazı noktalara değinmek istiyorum, ramde bulunan veriyi redis server kapatılınca diske yazdı sonrasında aynı konfigürasyonda tekrar açınca diskten alıp rame yazdı diskte sakladığı dosya neydi boyutu ve nerede olduğu dosyanın biçimini görseydik iyi olurdu. Bir diğer nokta bu redisi genel olarak bir rdbms db nin önünde kullanacağımızı düşünürsek (bahsettiğiniz gibi pek çok senaryo var da ben en çok kullanılacağını öngördüğüm için) pratikte bir mysql benzeri veritabanındaki tabloyu redise nasıl aktarıp tutacağımızı (sanırım hash olarak satırlar tutulacak) ve belirli sürelerde yine gelen crud işlemleriyle redisdeki veriyi değiştirip yine mysql e nasıl yazacağımızı gösterseydiniz daha iyi olabilirdi video içeriği, bu noktada redis ile rdbms kullanımına yönelik belki daha kısa bir 2. video yapmanız daha çok yazılımcıların işine yarar kanaatindeyim.
merhaba hocam clg yazınca kullandığınız eklenti nedir. Aslında vs code da laravel ve vue için kolaylaştırcı eklentiler öneriniz varsa yapabilirmisiniz? Bu arada video da çok iyi emeğinize sağlık. Bide vs code içinde terminali açmanın klavye kısayolu nedir?
Üstat dönüp dönüp senin arşivden faydalanıyorum. Bir kullanıcının birden fazla cihazda oturum açmasını engellemek için websocket kullanıyorum ama performans olarak inanılmaz cpu harcıyor. oturumları da php session ile tutuyorum. Şimdi bu videolarını izleyince php session yerine redis ile oturumları tutsam ve user ın farklı devicetan girmesi halinde önceki oturumunu redis içinden yakalayıp oturumunu sonlandırmam yine bana performans maliyeti yaratır mı? yoksa standart websocket ile yoluma devam etsem mi? ya da önerebileceğin başka bir yöntem var mıdır? Tekrardan emeklerin için çook teşekkürler
Hocam öncelikle çok iyi bir eğitim videosu teşekkürler. Benim aklıma bir şey kaldı message broker olarak rabbit mq yerine redis kullanmak mantıklı mı? hız, performans bakımından soruyorum. Redisin sağladığı diğer avantajlara bakarsak mantıklı geliyor.
Tabi kullanabilirsin ama her zaman hız da mükemmel bir etken değildir :) Veri güvenliğini ve sağlığını da unutmamak gerekir :)
4 ปีที่แล้ว +1
Teşekkürler video çok güzel. Fakat benim dikkatimi çeken bir kısım oldu. :) Sağ alt köşede olan sosyal medya iconlarının yanında kablosuz kedi yazması gerekmiyor mu? Dikkatimi çekti sorayım dedim.
Tayfun hocam (@PROTOTURK) ile sizin beraber cekebileceginiz (MERN + Redis Tutorial) veya (PHP/Laravel + Redis) gelirse dadından yenmez hocam :) Musait bir zamaninizda bununla ilgili de bir video cekebilirseniz cok makbule gecer :))
Hocam merhaba, emeğize sağlık videolarınız çok guzel. Benim bir sorum olacaktı. RabbitMQ videonuzda 53:04'dekı terminalden 'npm run publisher queue2' denildiğinde consumerlar ıle aynı anda process başladı. Ancak bu videonuzun 1:00:20'sinde publisher tamamlanmasını bekledıkten sonra redise yazma işlemi yapıldı. Bunun nedeni birisi channel iken diğeri DB yazma işlemi olduğundan mıdır ? Daha iyi anlamam için açıklayabilir miydiniz
hocam ellerinize sağlık eğitim harika ben bir şeye takıldım ben backend de şehirleri ve diğer util diyebileceğimiz şeyleri cache lemek için redis kullanacağım ama repositroy servis ve controller sınıflarını yapıyorum burada kendi veritabanıma da yazmak için ayrıca yazmam gerekir mi
ders şahaneydi. farklı uygulamalar bekliyoruz :) node js, docker, rabbit mq, redis ile bir tane gelişmiş uygulama bekliyoruz hocam. :) he bir de elasticsearch unutmayalım hocam
Ben de yapacagim zaten :) Mikro Servis mimarisi gelecek 1 video sonra. Sonra onun uygulamasi olacak 1 video sonra. uzun bir video içinde 9 farkli teknoloji kullancagiz :)) Fakat yine de bu şekilde videolar çekmemi sevmeyenler varmis :D Sen ne düşünüyorsun bu konuda?
@@kablosuzkedi 😂😂😂😂😂 ya hoca sabah sabah etme eyleme. Bu iyiydi😂😂 Bunları Kör kuyular da merdivensiz bırakacaksın😂😂 sonra da arkana yaslanıp, "Bırakalım da simdi onlar duşunsun." Diyeceksin 😂😂
Bir sorum olucak. Php ile dusundugumde hash ile dosya olusturmak veya onu cagirmak ve bunlari hangi durumlarda kullanabilecegimi biliyorum. Fakat publis ve subs durumlarini php uzerinden nasil kullanirim hic kestiremiyorum. Bi ipucu verirsen cok iyi olur. Kolay gelsin. Super anlatim…
abi ddos koruması için ip adresinin istek sayısını rediste value şeklinde tutmayı planlıyorum da ddos a karşı durabilecek kadar hızlı mıdır önerdiğin farklı bir db var mı? Günlük rate limit koymayı rate limiti 3 kez açtığında ufw ile banlamayı düşünüyorum.
Hocam redisi docker ile kullandım subscribe hariç diğer metotların hepsi başarılı bir şekilde çalıştı. Subscribe için t hrow new Error('Got an unexpected reply from Redis'); ^ Error: Got an unexpected reply from Redis şöyle bir hata alıyorum. Yardımcı olur musunuz?
Hocam 250.000 sorguyu 1ms altında demek ne demek biliyor musunuz hangi işlemci ve raminde test etmişler bunu. Biraz uçuk geldi önceleri 100.000 sorguyu 10ms altında deniliyordu sımdı 250.000 1ms altında ınanmam .d Çok hızlı oldugunu biliyorum. Ayrıca template cacheleri için Memcached daha iyi diyorlar. Static durumlar ıcın yani. Redis diğer cache mechanizmalarına göre daha memory leak veriyor bir artısıda odur. Redisi calıstırdıgınızda Ram kullanımı test edin. 1Mb dan cok daha fazlasını kendı ıcın ayırıyor olmalı. Ayrıca Dışardan erişime kapalıdır normal hali. Artı gibi gözüken bir diğer özelliğide budur.Auth olaylarıda komik derecededir .d Ayrıca diğer veri türlerinden biraz daha bahsetsenız cok makbule geçermiş. Ama konu basında Scaling dan bahsediyor olmanız bıle harika. Aslında Redisle alakalı pek bir şey olmamasına ragmen bu ıcerık çok başarılı :) yazılım dünyasında gerçekten kaliteli bir insansınız seviliyorsunuz :) Sayenizde vue-nuxt ögrendim.
Sunumda Redis'in Message Broker özelliğinin de bulunduğunu söylediniz ama sadece RabbitMQ ile kullandınız bu özelliği. Acaba Redis'in Broker'ı da RabbitMQ kadar iyi midir? Ve node.js ile nasıl kullanılır yorum olarak yada isterseniz video olarak paylaşabilir misiniz?
Çünkü konumuz message broker değildi. Yani amacımız db kısmını değerlendirmekti. Hatırlayacaksın ki derste rabbitmq bölümünün eklenmesinin sebebi redisin yazma hızını göstermekti. RabbitMQ eğitiminde söylemiştim rediste o uygulamaya tekrar bakacağımızı :) Bir video gelir mi gelebilir ama yakın zamanda olmaz onu diyebilirim :)
@@kablosuzkedi Teşekkür ederim zaten eğitiminizi eleştirmek gibi bir amacım yoktu. Şuana kadar öğrendiğim çoğu şeyi(VueJS, Nuxt, Axios, Bodyparser ve tabii ki RabbitMQ ve Redis) sizden öğrendim :) İnşaallah eğitimlere devam edersiniz. Peki bana Redis ile MessageBroker hakkında onerebileceginiz Türkçe-İngilizce bir kaynak var mı(node.js için) Veya siz de bana yorum yardımıyla anlatabilir misiniz acaba?
Nodejs apim de Mongodbyi cachelemek istiyorum. Redis yerine node-cache kullanmak sizce nasıl olur? Tcp bağlantısı açmadığım ve nodejs dışına çıkmadığım için kazanç sağlar mıyım? Amacım response time düşürmek.
bir saatlik videoyu deneye deneye 3 saatte bitirmem aptallığın kaçıncı seviyesi arkadaşlar ? tabi bir yandan unuturum ve tekrar yüklü vakit kaybetmek istemediğim için notlarımıda aldım .d
Normalde izlediği videoyu zaten anlaman, uygulaman ve sindirmen için x3 yapman lazım dostum :) yani normal bir durum kendine yüklenme. Ayrıca not almak vs çok önemli ben de öyle çalışırım :) kolay gelsin
1 Videoda #Redis Eğitimi | Redis Nedir? Redis Neden Kullanılır? Redis Nasıl Kurulur? Redis CLI
Merhaba arkadaşlar,
Bu dersimizde NoSQL Database dünyasında çok farklı bir yere sahip bir ürün görüyoruz Redis!! Redis'i kısaca tanımlamak gerekirse "Hız" kelimesi yeterli olacaktır.
Redis key:value şeklinde veri deposu olan bir Veri Tabanıdır. Fakat Redis'i sadece key:value şeklinde verileri tutan bir veri tabanı olarak adlandırmak doğru olmaz.
Çok geniş bir veri türü desteği, Pub/Sub modeli ve Message Broker özelliği ile sadece key:value store'dan çok fazlası. Hadi gelin hep beraber neymiş bu Redis bir bakalım!!
Bu video içerisinde Redis ile ilgili;
- Redis Nedir?
- Redis Nasıl Çalışır?
- Redis Neden Kullanmalıyız?
- Redis Nasıl Kullanılır?
- Redis Performans Grafiği
- Redis Veri Türleri
- Redis Clustering
- Redis Replication
- Redis CLI
- Redis SET Komutu
- Redis GET Komutu
- Redis KEYS Komutu
- Redis FLUSHALL Komutu
- Redis Publish / Subscribe Modeli
- Redis'in Node.js ile kullanımı
- Redis'in RabbitMQ ile Kullanımı
- Redis'in Docker ile kullanımı
- Redis'in kurulumu
gibi çok daha fazla konuyu öğrenmiş olacaksınız.
İyi Seyirler :)
Kaynak Kodlar;
github.com/gkandemi/redis-node-js-usage
100 den fazla kursum var cesitli mecralardan cok samimi soyluyorum , cok iyi bir ogretmensiniz.
teşekkür ederim dostum :)
Bu zamana kadar ilk defa yazılım ile ilgili 15dk dan uzun bir videoyu sonuna kadar hiç atlamadan ve sıkılmadan izledim. Anlatım, örnekler her şey harika. Tek üzüntüm var o da sizi bu kadar geç keşfetmiş olmam.
Arkadaşlar videoyu şimdi izleyebilecekler için client.closed gibi bir hata almış olmanız muhtemel çünkü hoca ile sizin kullandığınız redis sürümü aynı değil.
const redis = require('redis');
const client = redis.createClient({
legacyMode:true
});
async function run(){
await client.connect();
}
run();
client.on("error", error => {
console.log(error);
});
client.set("alim","golcuk","NX", (err, message) => {
if(err){
console.error(err)
}
console.log("Message",message);
})
kodu böyle yazarsanız bir sıkıntı yaşamazsınız.
Öncelikle ders için teşekkürlerimi ve Baküden selamlarımı iletiyorum. GraphQL bildiğim halde birde bu konuyu sizden dinlemeyi çok isterdim. Saygllar, sevgiler.
Cok guzel anlatim… sakin sakin… seviyorum boyle yazilimcilari…
hocam açarken bakıyorum 1 saat diyorum sonra bakıyorum ne ara geçti bir saat diyorum. dersleriniz çok akıcı ve faydalı geçiyor teşekkürler.
Evet hocam bu da bitti hayırlısıyla çok şükür. Rabbitmq ile redis'i beraber kullanmayı deneyimlemekte ayrı mutluluk verici. Tekrardan çok teşekkür ederimmm
Login işlemlerimde kullanıyorum ve bu videoda öğrendim Redis'i çok teşekkürler.
tebrik ederim güzel video tıkladım izliyorum derken linkedn'de ana sayfamda kayboldu gitti yorumu buraya yazıyorum :)
Süpersin hocam. Hazelcast ile ilgili de bekliyoruz bir video.
Gökhan Hocam öncelikle eğitim için teşekkürler. Son consumer dosyasını paylaşabilirmisiniz.
Çok sağolasın, çok iyiydi. Seni takip etmeyen çok şeye zor ulaşır.
Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederiz. PHP ile kullanımı ile video hazırlarsanız memnun oluruz.
Teşekkürler :) Tabi ki :)
Merhaba hocam, böylesi bir teknolojiyi merak ediyordum sonunda video çektiniz. :) Büyük uygulamalarda load balancing nasıl çözüyorlar. Bunun hakkında da video çekebilir misiniz. Bu arada 1 videoda docker videonuzu sabırsızlıkla bekliyorum
O da gelecek :)
Hocam cok sagolun, gayet keyif aldim izlerken. Üniversitede herkesin ders almak istedigi kontenjani saniyede dolan hoca gibisiniz, anlattiginiz şeyleri cok cabuk kavrayabiliyorum :) ellerinize sağlık
Ne güzel bir benzetmedir o :D Sagolasin :))
Elinize sağlık hocam, çok verimliydi.
Yine yine farklı ve gerçekten de zor bulunacağına inandığım bir ders. Teşekkürler.
Emeğine sağlık, heyecanla takip ediyoruz :)
Dostum mükemmel bir video, hatta video değil resmen eğitim seti olmuş. Emeğine, ellerine sağlık.
Çok güzel bir video olmuş elinize sağlık. Bir sorum olucaktı video açıklama kısmında 13. Docker Eğitimi maddesi var fakat kanaılınızda bu eğitimle alakalı videoyu bulamadım daha paylaşmadınız galiba sabırsızlıkla bekliyorum.
Evet maalesef yok. Onları geçen yıl yazdım. Geçen yıl planlıyordum çekmeyi fakat o kadar yogun bir tempoya girdim ki kanala video çekemedim 1 yıl boyunca. Yeniden başkadık bakalım :)) yakında gelecektir :)
Eline sağlık. Çok iyi anlatıyosun. Devamı gelsin takipteyiz..
Teşekkür ederim dostum :) Paylaş, paylaştır destek ol :)
@@kablosuzkedi Paylaştım gruptan dosum;)
Rakam değil sayı helal hocam:)
Elinize sağlık yine güzel bir anlatım oldu teşekkür ederiz. Bu video da ilk defa redisin çalışma mantığını kabaca anlamış biri olarak bazı noktalara değinmek istiyorum, ramde bulunan veriyi redis server kapatılınca diske yazdı sonrasında aynı konfigürasyonda tekrar açınca diskten alıp rame yazdı diskte sakladığı dosya neydi boyutu ve nerede olduğu dosyanın biçimini görseydik iyi olurdu. Bir diğer nokta bu redisi genel olarak bir rdbms db nin önünde kullanacağımızı düşünürsek (bahsettiğiniz gibi pek çok senaryo var da ben en çok kullanılacağını öngördüğüm için) pratikte bir mysql benzeri veritabanındaki tabloyu redise nasıl aktarıp tutacağımızı (sanırım hash olarak satırlar tutulacak) ve belirli sürelerde yine gelen crud işlemleriyle redisdeki veriyi değiştirip yine mysql e nasıl yazacağımızı gösterseydiniz daha iyi olabilirdi video içeriği, bu noktada redis ile rdbms kullanımına yönelik belki daha kısa bir 2. video yapmanız daha çok yazılımcıların işine yarar kanaatindeyim.
harika video hocam, elinize sağlık..
Kisa vakitte cok sey anladim. Tesekkürler. Artik senin Abonenim ;)
Pub/Sub i kendimiz kodlasak "Observer Pattern" mi kullaniriz? Cok benziyor... Aynisi mi?
Tebrikler, harika bir anlatım olmuş
Teşekkürler hocam. Yaptığınız hizmet çok büyük Allah razı olsun
Ellerinize sağlık, oldukca faydalı bir paylaşım ve anlatım 👍
Allah razı olsun, Gökan abi hocam
Teşekkür ederim dostum :) Paylaş, paylaştır destek ol :)
Emeğinize sağlık.. Anlatımlarınız çok değerli gerçekten.. 😊
Hepimiz Redisciyiz :D Eline emeğine sağlık.
Eyvallah kardeşim :))))
bekliyoruz gökhan hocam ♥♥
:)) teşekkürlerrr
Gökhan hocam php ile kullanımınıda anlatır mısınız?
Tabi ki :)
aşırı güzel bi eğitim olmuş
Hocam emeğinize sağlık, yeni keşfettim kanalınızı su gibi geçti 1 saat. Sondaki 100.000 kayıt oluşturma işi sanat eseri olmuş resmen :)
Çok beğendim başarılarının devamını dilerim
Teşekkür ederim :)
eline sağlık çok güzel olmuş
Emeğine sağlık abi harika bir video olmuş 👌🏻
9:14'te gülme krizine girdim içten dilekler için teşekkürler hocam :D
:D :D inşallah olur ama :D
merhaba hocam clg yazınca kullandığınız eklenti nedir. Aslında vs code da laravel ve vue için kolaylaştırcı eklentiler öneriniz varsa yapabilirmisiniz? Bu arada video da çok iyi emeğinize sağlık. Bide vs code içinde terminali açmanın klavye kısayolu nedir?
Teşekkürler. Muhteşem bir video 👍
Teşekkür ederim dostum :) Paylaş, paylaştır destek ol :)
@@kablosuzkedi tamamdir
Teşekkürler paylaşım için.
Merhabalar. PHP ve Codeigniter ile redis kullanımı örneğini paylaşabilirmisiniz ?
7:01 çok doğru hocam biz sapız :))
😂😂
Üstat dönüp dönüp senin arşivden faydalanıyorum. Bir kullanıcının birden fazla cihazda oturum açmasını engellemek için websocket kullanıyorum ama performans olarak inanılmaz cpu harcıyor. oturumları da php session ile tutuyorum. Şimdi bu videolarını izleyince php session yerine redis ile oturumları tutsam ve user ın farklı devicetan girmesi halinde önceki oturumunu redis içinden yakalayıp oturumunu sonlandırmam yine bana performans maliyeti yaratır mı? yoksa standart websocket ile yoluma devam etsem mi? ya da önerebileceğin başka bir yöntem var mıdır? Tekrardan emeklerin için çook teşekkürler
Windows kullanımı yok mu ki bu arkadaşın? Bizim Mac'imiz hiç olmadı abi :) O yüzden hiçbir şey anlamadım ben :)
Ağzınıza sağlık hocam :)
The client is closed hatası alanlar için;
clienti çağırdıktan sonra client.connect() methodunu çalıştırın
Adamın Dibisin Teşekkürler
peki postgresql ile karşılaştırdığımızda ve güvenlik bakımdan nasıl.?
allah razooo olsun hojam wollah
Abi selam.Bu örnekte node.js ile beraber mi kullanmış oldun?
Hocam öncelikle çok iyi bir eğitim videosu teşekkürler. Benim aklıma bir şey kaldı message broker olarak rabbit mq yerine redis kullanmak mantıklı mı? hız, performans bakımından soruyorum. Redisin sağladığı diğer avantajlara bakarsak mantıklı geliyor.
Tabi kullanabilirsin ama her zaman hız da mükemmel bir etken değildir :) Veri güvenliğini ve sağlığını da unutmamak gerekir :)
Teşekkürler video çok güzel. Fakat benim dikkatimi çeken bir kısım oldu. :) Sağ alt köşede olan sosyal medya iconlarının yanında kablosuz kedi yazması gerekmiyor mu? Dikkatimi çekti sorayım dedim.
Heee Sunumda iken yazmışsın bu yorumu :D Benim hatam :D :D Sunumun arkaplanini ona göre düzenlemeliydim :D kodlamaya geçtiğimizde göreceksin :))
@@kablosuzkedi Aynen gördüm. Teşekkürler yeni bir bilgi kütlesi öğrenmiş olduk.
Tayfun hocam (@PROTOTURK) ile sizin beraber cekebileceginiz (MERN + Redis Tutorial) veya (PHP/Laravel + Redis) gelirse dadından yenmez hocam :)
Musait bir zamaninizda bununla ilgili de bir video cekebilirseniz cok makbule gecer :))
ÇOK güzel anlatıyor da hiç birşey anlamadım :D
Hocam merhaba, emeğize sağlık videolarınız çok guzel. Benim bir sorum olacaktı. RabbitMQ videonuzda 53:04'dekı terminalden 'npm run publisher queue2' denildiğinde consumerlar ıle aynı anda process başladı. Ancak bu videonuzun 1:00:20'sinde publisher tamamlanmasını bekledıkten sonra redise yazma işlemi yapıldı. Bunun nedeni birisi channel iken diğeri DB yazma işlemi olduğundan mıdır ? Daha iyi anlamam için açıklayabilir miydiniz
Tesekkur ederim
Teşekkür ederim :)
hocam ellerinize sağlık eğitim harika ben bir şeye takıldım ben backend de şehirleri ve diğer util diyebileceğimiz şeyleri cache lemek için redis kullanacağım ama repositroy servis ve controller sınıflarını yapıyorum burada kendi veritabanıma da yazmak için ayrıca yazmam gerekir mi
hocam efsanesiniz...
20:30 Komut isteminde make yazınca tanımıyor. Windows kullanıyorum. Ne yapmam gerekiyor?
IZLEDIM
ders şahaneydi.
farklı uygulamalar bekliyoruz :)
node js,
docker,
rabbit mq,
redis
ile bir tane gelişmiş uygulama bekliyoruz hocam. :)
he bir de elasticsearch unutmayalım hocam
Ben de yapacagim zaten :) Mikro Servis mimarisi gelecek 1 video sonra. Sonra onun uygulamasi olacak 1 video sonra. uzun bir video içinde 9 farkli teknoloji kullancagiz :)) Fakat yine de bu şekilde videolar çekmemi sevmeyenler varmis :D Sen ne düşünüyorsun bu konuda?
@@kablosuzkedi bu videonun neresinde cekilmemesi gereken birsey varmi ki ?
Anlatimi ornek kullanimi var.
Daha ne istiyorlar.
Allahdan belalarınımı :)
Hayır arkadaş seviyeyi yükselttiğim için sevmiyormuş :)
@@kablosuzkedi 😂😂😂😂😂 ya hoca sabah sabah etme eyleme.
Bu iyiydi😂😂
Bunları Kör kuyular da merdivensiz bırakacaksın😂😂 sonra da arkana yaslanıp,
"Bırakalım da simdi onlar duşunsun."
Diyeceksin 😂😂
SÜPER
Redis'i docker'dan çalıştırdınız ama uygulama geliştirmeyi localde çalışan redis üzerinde yaptınız. Docker'da çalışan redis'in bize ne yararı oldu?
bu hsetlerde EX neden veremiyoruz tokenleri rediste tutmayi planliyordum
Vscode theme ve ayarlarınızı paylaşır mısınız :)
Bir sorum olucak. Php ile dusundugumde hash ile dosya olusturmak veya onu cagirmak ve bunlari hangi durumlarda kullanabilecegimi biliyorum. Fakat publis ve subs durumlarini php uzerinden nasil kullanirim hic kestiremiyorum. Bi ipucu verirsen cok iyi olur. Kolay gelsin. Super anlatim…
👏
Hocam bunları bu şekilde terminal üzerinden kod ile bilmek ne kadar gerekli sonuçta arayüzden görüyoruz ya , tam olarak nerde işimize lazım olur
abi ddos koruması için ip adresinin istek sayısını rediste value şeklinde tutmayı planlıyorum da ddos a karşı durabilecek kadar hızlı mıdır önerdiğin farklı bir db var mı? Günlük rate limit koymayı rate limiti 3 kez açtığında ufw ile banlamayı düşünüyorum.
eline emeğine sağlık
Teşekkür ederim dostum :)
1:00:42 metrix
Abi adamsin ❤
Hocam redisi docker ile kullandım subscribe hariç diğer metotların hepsi başarılı bir şekilde çalıştı. Subscribe için t
hrow new Error('Got an unexpected reply from Redis');
^
Error: Got an unexpected reply from Redis
şöyle bir hata alıyorum. Yardımcı olur musunuz?
Php redis istiyoruz hocam
Gelecek efenim :)
Hocam 250.000 sorguyu 1ms altında demek ne demek biliyor musunuz hangi işlemci ve raminde test etmişler bunu. Biraz uçuk geldi önceleri 100.000 sorguyu 10ms altında deniliyordu sımdı 250.000 1ms altında ınanmam .d Çok hızlı oldugunu biliyorum. Ayrıca template cacheleri için Memcached daha iyi diyorlar. Static durumlar ıcın yani. Redis diğer cache mechanizmalarına göre daha memory leak veriyor bir artısıda odur. Redisi calıstırdıgınızda Ram kullanımı test edin. 1Mb dan cok daha fazlasını kendı ıcın ayırıyor olmalı. Ayrıca Dışardan erişime kapalıdır normal hali. Artı gibi gözüken bir diğer özelliğide budur.Auth olaylarıda komik derecededir .d Ayrıca diğer veri türlerinden biraz daha bahsetsenız cok makbule geçermiş. Ama konu basında Scaling dan bahsediyor olmanız bıle harika. Aslında Redisle alakalı pek bir şey olmamasına ragmen bu ıcerık çok başarılı :) yazılım dünyasında gerçekten kaliteli bir insansınız seviliyorsunuz :) Sayenizde vue-nuxt ögrendim.
Sunumda Redis'in Message Broker özelliğinin de bulunduğunu söylediniz ama sadece RabbitMQ ile kullandınız bu özelliği. Acaba Redis'in Broker'ı da RabbitMQ kadar iyi midir? Ve node.js ile nasıl kullanılır yorum olarak yada isterseniz video olarak paylaşabilir misiniz?
Çünkü konumuz message broker değildi. Yani amacımız db kısmını değerlendirmekti. Hatırlayacaksın ki derste rabbitmq bölümünün eklenmesinin sebebi redisin yazma hızını göstermekti. RabbitMQ eğitiminde söylemiştim rediste o uygulamaya tekrar bakacağımızı :) Bir video gelir mi gelebilir ama yakın zamanda olmaz onu diyebilirim :)
@@kablosuzkedi Teşekkür ederim zaten eğitiminizi eleştirmek gibi bir amacım yoktu. Şuana kadar öğrendiğim çoğu şeyi(VueJS, Nuxt, Axios, Bodyparser ve tabii ki RabbitMQ ve Redis) sizden öğrendim :) İnşaallah eğitimlere devam edersiniz.
Peki bana Redis ile MessageBroker hakkında onerebileceginiz Türkçe-İngilizce bir kaynak var mı(node.js için) Veya siz de bana yorum yardımıyla anlatabilir misiniz acaba?
hocam 7:01 biraz ağır olmadı mı, sap olduğumuzu yüzümüze vurmuşsunuz .d
Ahahahah 😂😂😂😂 adamsın. Estağfurullah efenim 😁😁😁
Nodejs apim de Mongodbyi cachelemek istiyorum. Redis yerine node-cache kullanmak sizce nasıl olur? Tcp bağlantısı açmadığım ve nodejs dışına çıkmadığım için kazanç sağlar mıyım? Amacım response time düşürmek.
Env. Olarak hem heroku hem docker desteklemek istiyorum
üstat ne olur anlatımda heceleme yapma. içeriğin çok iyi ama hecelemen müthiş konsantrasyon bozucu :(
Hım ilk defa gelen bir geri dönüş dikkate alacağım :) eyvallah
bir saatlik videoyu deneye deneye 3 saatte bitirmem aptallığın kaçıncı seviyesi arkadaşlar ? tabi bir yandan unuturum ve tekrar yüklü vakit kaybetmek istemediğim için notlarımıda aldım .d
Normalde izlediği videoyu zaten anlaman, uygulaman ve sindirmen için x3 yapman lazım dostum :) yani normal bir durum kendine yüklenme. Ayrıca not almak vs çok önemli ben de öyle çalışırım :) kolay gelsin
MySQL 😥