مجموعه مستند داستان های ناگفته - قسمت سوم رویای آشفته - Mostanade Irani
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 10 พ.ย. 2024
- مستند «داستانهای ناگفته» روایت همان روزها و سالهای شروع جنگ تحمیلی است که در گفتگو با خلبانان ارتش تهیه شده است.
مجموعه مستند داستان های ناگفته - قسمت سوم رویای آشفته - Mostanade Irani
----------------------------------------------------------------------------------------------------
کارگردان مستند “داستانهای ناگفته” فاش کرد؛سانسور کامل دو قسمت توسط تلویزیون
سید احسان نیکبخت کارگردان مجموعه مستند «داستانهای ناگفته» همزمان با پخش و عرضه اینترنتی این مجموعه درباره آن توضیح داد: «داستانهای ناگفته» در واقع یک مجموعه مستند ۶ قسمتی است که از اتفاقات سه ماه قبل از شروع جنگ تحمیلی تا انتهای چهار عملیات بزرگی که به آزادسازی بخش بزرگی از خاک کشور از محاصره دشمن منتهی شد را روایت میکند. بیشتر تمرکز این روایت هم روی نقش نیروی هوایی در این مقطع است. اینکه نیروی هوایی در این مقطع چه نقشی در جنگ داشت را مدنظر قرار دادیم.
وی افزود: در چند ماه ابتدایی جنگ که میدانها از نیرو خالی بود، نیروی هوایی مجبور بود بیش از توان خود مایه بگذارد که در دو قسمت اول به آن پرداخته میشود. گام بعدی حفظ دزفول بهعنوان یک شهر استراتژیک بود که روایت این ماجراها جزو قسمتهای مغفول جنگ محسوب میشود و ما در یک قسمت به آن پرداختهایم. در قسمت چهارم ما درباره افتادن سرعت دشمن در پیشروی میگوئیم. نیروی هوایی کاری کرد که دشمن ضعیف شود و نیروی زمینی بتواند خودش را برای جنگ آماده کند. بسیج و سپاه در این مقطع تشکیل پیدا کردند. در ادامه روایت به این پرداختیم که نقش نیروی هوایی از این مقطع به بعد چه بوده است. در هر قسمت بهصورت گذرا اشاره کردهایم که نیروهای زمینی چرا در آن مقطع در جبهه حضور نداشتند و وضعیت نیروهای محدود موجود هم بهچه صورت بوده است.
بحرانی که در ذهن همه بود اما دربارهاش صحبت نشد!
وی در توضیح جریان تسویه در نیروی هوایی گفت: ما یک بحران داشتیم که سالها در ذهن همه بود اما دربارهاش صحبت نمیشد و آن هم همین ماجرای تسویه در ارتش بود. اینکه ماجرای این تسویه چه بود را از خود خلبانان جویا شدم و هر کدام داستان خود و دوستانشان را در این مستند تعریف میکنند. از ۱۹ بهمن سال ۵۷ که همافران نیروی هوایی در آن دیدار معروف با حضرت امام (ره) حاضر میشوند تا روز ۲۳ بهمن یعنی روز بعد از پیروزی انقلاب، نیروی هوایی خودی نشان میدهد اما از مقطع پیروزی انقلاب تا زمان شروع جنگ اتفاقات دیگری در نیروی هوایی رخ میدهد. ما این اتفاقات را در این مستند اندکی باز کردهایم. به نوعی میتوان گفت شاید برای اولینبار این مباحث مطرح شد چرا که خودم با اسناد و اظهاراتی مواجه میشدم که تا پیش از آن نشنیده و ندیده بودم.
نیکبخت افزود: این خلبانان که من با آنها صحبت کردم و هر کدام امروز امیر و سرتیپ هستند و برخی بازنشسته هم شدهاند، در پایگاههای همدان، تبریز، بوشهر و دزفول حضور داشتهاند و هر کدام خاطرات خود را از آن ایام تعریف میکنند. از کل این روایتها برخی نکات در خاطرم مانده، مثلاً خلبانی بوده است که از ارتش تسویه میشود و خودش بهصورت داوطلب و بدون حقوق و مزایا به جنگ برمیگردد. او شعاری را ابداع میکند که بعد از آن همه خلبانان از آن استفاده میکردند. آنها وقتی روی هدف میرسیدند و میخواستند اقدام به بمباران کنند، رادیوی خود را روشن میکردند. رادیوی آنها توسط پدافند دشمن هم شنیده میشد و آنها به انگلیسی میگفتند: «صدام حسین من آمدم» و بعد بمبها را رها میکردند.
وی در بخش دیگری از مرور نکات جذاب مستند گفت: یکی دیگر از خلبانان که بعد از تسویه به جنگ بازمیگردند، آقایی به نام چنگیز سپهر است که وقتی مرخصش هم میکنند جنگ را رها نمیکند. حتی بدون لباس خلبانی به جنگ میرود و نامش را هم با خودکار روی لباسش مینویسد. او به دوستانش میگفته به جای آمریکا به اینجا آمدم تا اگر ۲۰ سال دیگر پسرم پرسید وقتی عراق به ایران حمله کرد تو کجا بودی، به او بگویم من جنگم را کردم و وظیفهام را انجام دادم. سه روز بعد از این حرف او شهید میشود. از این جنس خاطرات و داستانهای کوتاه در این روایتها بسیار وجود دارد.
کارگردان «داستانهای ناگفته» درباره جذابترین تجربه خود حین ساخت این مستند، به نقل قولی از یکی از خلبانان تسویهشده ارتش اشاره کرد و گفت: این خلبان میگفت در جنگ ما هر روز با این استرس از خانه خارج میشدیم که نمیدانستیم آیا تا یک ساعت به خانه برمیگردیم یا نه. در اوایل جنگ این جدا شدن از خانواده روزی دو تا سه بار اتفاق میافتاد و هرچه فاصله گرفتیم از روزهای اولیه جنگ، این استرسها به هفتهای یک یا دو بار رسید. او میگفت جنگ هم که تمام شد، مأموریتهای ما تمام نشد و این استرس برای خانوادههای ما باقی ماند. همه خلبانان هم این روزها را تجربه کردهاند. او میگفت روزی نصاب پرده به خانه ما آمد و از من پرسید تو چه کارهای؟ او در پاسخ میگوید من خلبان ارتش هستم و در جنگ بودم. این نصاب جوان از او میپرسد، «مگر ارتش هم در جنگ بود؟» این نقل قول برای من بسیار اهمیت داشت و تلاش من در این مستند پاسخ به همین ابهام به اندازه وسعم بود. جواب این خلبان هم به آن جوان این بود: «اول جنگ فقط ارتش بود، هنوز نیروی سازمانیافتهای به میدان نیامده بود.»
----------------------------------------------------------------------------------------------------
عوامل مستند ایرانی داستان های ناگفته
کارگردان , نویسنده: سعید احسان نیکبخت، سعید احسان اصغرزاده
----------------------------------------------------------------------------------------------------
#مستندایرانی
#داستانهای_ناگفته
#خلبانان_ارتش
#داستانهای_ناگفته_فیلم_ایرانی
#Top_Persian_Movies
#FilmIrani
#mostanad
#داستانهای_ناگفته_مستند_جدید
#مستندجدیدایرانی
www.youtube.co...