Sijoittajan verotus - älä tee näitä virheitä | Matkalla massimaisteriksi (6/8)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 พ.ย. 2021
  • Sijoittamisen perusteet alkavat jo olla hallussa, mutta palapelistä puuttuu vielä pari tärkeää palasta. Matkalla massimaisteriksi -sarjan tuoreimmassa jaksossa käsitellään sijoittajan verotusta sekä arvo-osuustilin ja osakesäästötilin eroja niin verotuksen kuin mahdollisten sijoituskohteidenkin kannalta. Kumpi kannattaa valita - AOT vai OST? Kuinka paljon verokarhu haukkaa sijoitusten tuotosta? Mikä on luovutusvoitto tai -tappio? Entä osinkojen verotus tai osakesäästötilin erikoisuudet verotuksen osalta? Kaisa Vanha-Perttula johdattaa katsojat verotuksen saloihin ja jakaa tarinansa verokommelluksiin liittyen!
    Nordnetin ja Suomen Osakesäästäjien Matkalla massimaisteriksi -videosarjassa käydään kahdeksan jakson aikana läpi sijoittamisen tärkeimmät konseptit niin, että ne on helppo ymmärtää myös ilman aiempaa kokemusta sijoittamisesta. Katsottuasi videosarjan tiedät mitä ovat osakkeet, rahastot ja ETF:t, miksi sijoittamisen aloittaminen kannattaa, mikä tilityyppi kannattaa valita ja minkälainen sijoitusstrategia sopii parhaiten juuri sinulle.
    Tärkeää tietoa riskeistä.
    Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.
    Nordnet eri kanavissa:
    Kotisivut: www.nordnet.fi
    Nordnet Blogi: blogi.nordnet.fi/
    Facebook: / nordnetsuomi
    Twitter: / nordnetfi
    TH-cam: / nordnetsuomi
    Instagram: / nordnetsuomi
    Linkedin: / nordnet-bank-ab
    TikTok: vm.tiktok.com/ZMR53BsU6/
    Liity Osakesäästäjien jäseneksi: www.osakeliitto.fi/nyt/
  • บันเทิง

ความคิดเห็น • 28

  • @jerehartikainen3934
    @jerehartikainen3934 2 ปีที่แล้ว +6

    Siis tosi hyvä video, tuo verosuunnittelu muutenkin vaikean oloinen alue hahmottaa!

  • @6295607
    @6295607 2 ปีที่แล้ว +5

    Mikä ideassa tässä jaksossa oli? "Älä tee näitä virheitä"-kaneetilla pelotellaan uusia sijoittajia ja sitten pläjäys tavaraa silmille, ja ei edes kerrottu mikä se virhemahdollisuus on. Eipä paljon innosta uusia sijoittajia tälläinen, vaikka itselleni nämä on tuttuja juttuja.

  • @heikkiroppanen
    @heikkiroppanen 2 ปีที่แล้ว +7

    Miksi arvo-osuustilille lyhyt sijoitushorisontti ja osakesäästötilille pitkä? Arvo-osuustilillähän voi käyttää hankintameno-olettamaa ja osakesäästötilillä voi veivata itsensä nirvanaan ilman, että verokarhu pääsee välissä hunajakulholle.

    • @Jako1987
      @Jako1987 2 ปีที่แล้ว

      Ilmeisesti tässä tarkoitettiin että jos rahat ovat sijoitettuna vain hetken jonka jälkeen ne siirretään käyttötilille.

  • @saro2431
    @saro2431 2 ปีที่แล้ว +2

    Ihan sairaan sikasiistei juttui eri tilityypeist teillä! Myös tosi ihquu edittii ja sanastoo!

  • @Hannu9999
    @Hannu9999 2 ปีที่แล้ว +4

    Perusasioiden kertausta ja tietenkin Nordnetin tyylilajissa vahvalla treidauspainotuksella. Osinkosijoittaminen on ilmeisesti nykyään vain meidän boomerien hommaa? Yksittäiset AO- ja OST sisäänmeno ja voiton kotiuttamisskenaariot on toki hyvä kerrata, mutta kokonaisuus yli ajan jäi vielä kotitehtäväksi niille, jotka eivät ole sitä jo laskeneet aiemmin. Koko sijoitusajan kustannukset ja veroseuraamus siihen saakka kun eläkesalkun tuottoa aletaan syödä lisäeläkkeenä tai tavoitesäästäjä likvidoi koko potin. Juuri näistä tulee merkittäviä eroja AO-tilin ja OS-tilin välille, kun AO saa vähentää tappiot, käyttää hankintameno-olettamaa ja viimeisimmän vuoden osinkoa lukuun ottamatta aiemmin sijoitetut osingot on jo kertaalleen verotettua omaa pääomaa. Yksikäsitteistä paremmuutta ei voi eikä ole tarkoituskaan määrittää, mutta sijoittajan itsensä on hyvä olla näistä vaikutuksista tietoinen ettei huomaa maalanneensa itseään nurkkaan sitten kun tulee aika nostaa sijoitusten tuottoja.

  • @oliivioljy9700
    @oliivioljy9700 2 ปีที่แล้ว +6

    Ei aivopestä nuorisoa siellä. Arvo osuustili soveltuu aivan loistavasti kaikkiin ihmiskunnan maiden osakkeisiin, sitäpaitsi sillä saa sekä osinkoa jos sellaisia firmoja ostaa jotka niitä jakavat keväisin ja syksyisin, Ja sillä voi ostaa ja myydä milloinvain huonoja pois ja jakaa voittoja ja uutta rahapääomaa uuden firman ostamiseen tai vanhojen osalkeittesi kasvattamiseen. Kun taas tämä Osakesäästötili toimii varmaamkin sittenmin paremmin pelureille jotka odottavat innolla ison pottinsa vero seurauksia ymmärtämättä illä sen maksaa jos tulovuosi on palkkatulojenkin mukaan kireää. Arvo osuustili on monitavoin helpompi ja turvallisempi kuin tuo rajallinen vaihtoehdoiltaan oleva kireä rajainen osake säästötili.

    • @Jako1987
      @Jako1987 2 ปีที่แล้ว +1

      Osakesäästötili on vaan niin helppo kun verotusta ei tarvitse miettiä ikinä. Koko summan saa sijoittaa heti eikä tarvitse kalkuloida veroja että rahat piisais mätkyihin.

    • @nikoheikkinen8796
      @nikoheikkinen8796 ปีที่แล้ว

      Meinasitko kuolemaasi asti pitää sijoitukset tilillä?

  • @consumptionmasturbator6164
    @consumptionmasturbator6164 2 ปีที่แล้ว +1

    Kasvuosakkeet OST:lle? Miten käy hankintameno-olettaman, jota ei voida OST:lla hyödyntää? Pitkässä juoksussa huomattava veroetu! Oma suositus on että vain arvo-osakkeet OST:lle!

    • @Jako1987
      @Jako1987 2 ปีที่แล้ว +1

      Se vähä riippuu mistä roikkuu. Mitä jos kasvuyhtiö lakkaa kasvamasta ja alkaa maksaa osinkoja? Silloinhan on hyvä että osongot saa sijoitettua uudelleen verotehokkaasti. Mitä jos firma näyttää yhtäkkiä huonolta (tai löytyy parempi sijoituskohde) mutta on vasta 8 sijoitusvuosi menossa? Odottaako kaksi vuotta vai myydä heti pienemmällä hankintameno-olettamalla? Molemmissa tileissä on etunsa.

  • @morri9562
    @morri9562 2 ปีที่แล้ว +1

    Miksiköhän tyttö oli koko ajan nostamassa osakesäästötililtä rahoja, sillä menee koko osakesäästötilin tarkoitus hukkaan.

  • @nosopuli7049
    @nosopuli7049 2 ปีที่แล้ว +1

    Entä tilanne, jos verovuonna luovutukset jäävät kokonaisuutena tappiolle. Menevätkö tulonhankkkimis vähennykset siltä vuodelta silloin taivaan tuuliin? Tarkoitan esimerkiksi puhelin, tietokone, nettikulut, työhuonevähennys yms? Vai kannattaako joka vuosi myydä myös voitollisia osakkeita vähennysten vuoksi?

    • @karskimies
      @karskimies 2 ปีที่แล้ว

      Minulla ainakun verottaja makso ylimenevistä vähennyksista 30% suoraan käteen. Siitä en tiedä mitä tapahtuu jos sijoitustoimintakin on sinä vuonna ollu tappiollista. itellä oli voitollinen vuosi, mutta voitot oli pienemmät kuin vähennykset.

    • @pasiojala3227
      @pasiojala3227 2 ปีที่แล้ว +2

      Ks. alijäämähyvitys.

  • @saro2431
    @saro2431 2 ปีที่แล้ว

    Saisko tuota backround-musiikkia hiljemmalle tai pois kokonaan? Hankala keskittyä kuuntelemaan itse asiasisältöä.

  • @nikoheikkinen8796
    @nikoheikkinen8796 ปีที่แล้ว

    Tavallinen sijoittaja ei tarvitse osakesäästötiliä yhtään mihinkään. Käytännössä siitä on hyötyä vain aktiivisijoittajalle joka osaa hommansa, ja niitä on vähän. Säästötilityyppi on tavalliselle tallukalle silkka byrokraattinen ansa. Mm. 10+10 euron sakko per päivä kahdesta päällekkäisestä tilistä on täysin järjetön, riippumatta omistuksien suuruudesta. Tuon taas aktiivisijoittaja maksaa helposti vaikka 10 tilistä. Myös pitkäaikaiselle säästäjälle täysin hyödytön kapistus.

  • @whiplash3349
    @whiplash3349 2 ปีที่แล้ว +2

    Paljonko teiltä saa vipua CFD kaupoissa ja optioissa?

    • @antti_kooo
      @antti_kooo 2 ปีที่แล้ว

      Ei Nordnetissa ole CFD tuotteita ollenkaan

  • @samivuorimaki2958
    @samivuorimaki2958 2 ปีที่แล้ว +1

    Eli jos talletan osakesäästötilille 50 000€ ja päätänkin ottaa ne heti pois niin 50 000€ lähtee 30% vero?

    • @Jako1987
      @Jako1987 2 ปีที่แล้ว +2

      Ei mee. Veroa lähtee jos osakesäästötili on voitolla. Eli jos oot laittanu 10 000 ja se on osakkeissa kiinni ja niiden arvo olisi nyt esimerkiksi 20 000. Laitat lisää rahaa 10 000. Nostat 10 000 pois. Verottaja katsoo että 30 000 salkku josta 10 000 on voittoa. 10 000 minkä nostat niin siinä on laskennallisesti 3 333,33 voittoa. Siitä menee ennakonpidätyksenä pääomavero 30% samantien eli 1 000. 10 000 nostosta rahaa tulee tilille siis 9 000.

  • @pasiojala3227
    @pasiojala3227 2 ปีที่แล้ว +1

    Ja se tonnin raja on myyntihintojen summa koko vuodelta!

  • @normaaliihminen722
    @normaaliihminen722 2 ปีที่แล้ว

    Kiitos näistä käytännön vinkeistä mutta haluaisin kysyä myös: Miksi teilä on TH-cam soittolistalla aina uusin video ensiksi? Etenkin tämmöisissa ''matka'' luonteisissa esityksissä se on vähä omituista että vanhempi video on aina seuraavana.

    • @NordnetSuomi
      @NordnetSuomi  2 ปีที่แล้ว +2

      Hyvä kysymys :D Korjattu.

    • @normaaliihminen722
      @normaaliihminen722 2 ปีที่แล้ว

      @@NordnetSuomi kiitoksia paljon! Ymmärrän toki jos ajatuksena on ollut ajallisesti relevanttisuus. Esittämäni kysymys oli vain tätä video sarjaa koskeva eikä vaatimus toteuttaa jatkossa tällein.

    • @NordnetSuomi
      @NordnetSuomi  2 ปีที่แล้ว +3

      Joo esim #rahapodissa ja Traders' Clubissa jakson aiheet aikasidonnaisia usein niin saadaan ne sit kanavan etusivulle

  • @maurituomisto8007
    @maurituomisto8007 2 ปีที่แล้ว

    Muuten hyvä mutta puhe häiritsi kovaäänistä "musiikkia".