Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Tanıtım Videosu
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 14 ม.ค. 2025
- Ülkemizde ilk göz bankası 1957 yılında Anabilim Dalımız bünyesinde “Vehbi Koç Göz Bankası” adıyla kuruldu. 1963 yılında Prof. Dr. Süreyya Gördüren tarafından ilk keratoplasti ameliyatı gerçekleştirildi. Keratoplasti ameliyatları kliniğimizde başarı ile uygulanıyor.
Türkiye’de bir ilk olarak, Ankara Üniversitesi Görme-Yapay Görme ve Az Görenlerin Rehabilitasyonu Birimi Prof. Dr. Aysun İdil tarafından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları bünyesinde kuruldu. Birimimizde, 2013 yılında “Görme, Yapay Görme ve Az Görenlerin Rehabilitasyonu Tezli Yüksek Lisans Programı’ ardından da 2019 yılında Doktora Programı başlatıldı. Bu programlar Prof. Dr. Aysun İdil’in emekliliğinin ardından halen Öğr. Gör. Dr. Esra Şahlı tarafından devam ettiriliyor.
Prof. Dr. Emin Özmert tarafından, ülkemizde ilk defa 2014 yılında anabilim dalımızda “Yapay Görme ve Biyonik Göz” laboratuvarı açılırken, “Simülasyon ve Mikrocerrahi Eğitim Merkezi” ve “Üç Boyutlu (3-D) Dijital Canlı Ameliyat Eğitim Sistemi” kuruldu. Bu kapsamda Prof. Dr. Emin Özmert tarafından Argus II biyonik göz implantı, dünyada ilk kez endoskopi eşliğinde uygulanarak Aralık 2015’te gerçekleştirildi. Ayrıca retina ve optik sinir hastalıklarının tedavisinde mezenkimal kök hücre çalışmaları Prof. Emin Özmert tarafından 2019 yılında başlatıldı ve halen devam ettiriliyor. Kliniğimiz retina birimini Prof. Dr. Emin Özmert ile birlikte Prof. Dr. Figen Şermet, Doç. Dr. Sibel Demirel ve Öğr. Gör. Dr. Özge Yanık Odabaş yürütüyorlar.
Ülkemizde ilk olarak anabilim dalımız bünyesinde kurulmuş olan Tümör Kliniği Prof. Dr. Kaan Gündüz’ün sorumluluğunda yürütülen önemli bir referans merkezidir. Anabilim dalımız Pediatrik Oftalmoloji ve Şaşılık biriminde Prof. Dr. Huban Atilla ve Doç. Dr. Pınar Bingöl Kızıltunç tarafından bebek ve çocuk hastalara hizmet veriliyor. Pediatri Kliniğimiz ile iş birliği içerisinde çocuk hastalar son teknoloji cihazlar ile değerlendiriliyor, takip ve tedavileri yapılıyor. Erken doğan prematüre bebekler, bebeklik ve çocukluk çağı kataraktları, az gören bebek ve çocuklar ve özellikle nadir hastalıklar konusunda anabilim dalımız önemli bir referans merkezidir. Ülkemizde az sayıda hastanede bulunan Nöro-oftalmoloji birimi de Prof. Dr. Huban Atilla ve Doç. Dr. Pınar Bingöl Kızıltunç sorumluluğunda faaliyetlerini sürdürüyor.
Glokom birimi Prof. Dr. Oya Tekeli tarafından yürütülüyor ve birçok hastaya hizmet veriyor. Okuloplasti birimi sorumlusu olan Prof. Dr. Banu Hoşal ayrıca ultrasonik biyomikroskopi kullanımını kliniğimize kazandırdı. Kliniğimizde halen faaliyet gösteren ‘Excimer Laser Refraktif Cerrahi Ünitesi” 2019 yılında Kornea ve Kontak Lens birimleri sorumlusu Prof. Dr. Ömür Gündüz tarafından kuruldu. Ayrıca ülkemizde fazla merkezde olmayan Uvea Hastalıkları Kliniği Prof. Dr. Nilüfer Yalçındağ tarafından yürütülüyor ve hem ülkemiz hem de yurtdışından gelen hastalar için önemli bir referans konumunda bulunuyor.
Anabilim dalımız, kurulduğu günden bu yana 250’den fazla uzman doktor yetiştirdi. Yetişen uzmanlarımız Türkiye’nin pek çok tıp fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapıyor, ülkemizin dört bir yanında hizmet veriyor.
Ulusal olduğu kadar uluslararası alanda da söz sahibi olan kliniğimiz, 2011 yılında merkezi İsviçre-Lugano’da bulunan Avrupa Göz Hastalıkları Üst ihtisas Okulu ESASO (European School for Advances Studies in Ophthalmology) tarafından akredite edilerek, ileri teknik donanımı ve bilimsel seviyesi ile ESASO okulunun sabit eğitim müfredatına girdi.
Anabilim dalımız, 2018 yılında “Türk Oftalmoloji Derneği Tıpta Uzmanlık Yeterlik Kurulu Eğitim Kurumları ve Programı Değerlendirme Komisyonu” tarafından değerlendirilerek, “Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yeterlilik Belgesi”ni almaya hak kazandı ve bu konuda da ülkemizde öncülük etti. Ardından 2019 yılında European Board of Ophthalmology tarafından akredite edildi ve ülkemizde ilk uluslararası eğitim akreditasyonu alan göz kliniği oldu. Anabilim dalımız, aynı zamanda International Council of Ophthalmology’nin ve International Ophthalmological Fellowship Foundation’ın fellowship merkezlerinden biridir. Bu kapsamda, yabancı uzman ve asistan göz hekimleri belli sürelerle kliniğimize geliyor, alanında tanınmış ve uzmanlaşmış eğiticilerimizden eğitim alıyor.
#ankaraüniversitesi #tıpfakültesi #sağlık #medicine #medicalschool #medicalstudent
__________________________
📰 ►gazeteankaratip...