Heerlijk om weer alles te kunnen doen in de tuin! En wat er ook nog kan worden gedaan: verplanten! Ik heb gisteren een pluimhortensia in de tuin verplaatst en ik ga deze proberen tot een boompje te vormen, aangezien hij anders een beetje verscholen raakt achter andere planten. Wish me luck!
Wat een enthousiasme weer Jurgen, ik krijg er weer zin in, hoor van jullie steeds wanneer we, wat moeten doen en gebruiken, daar kan geen encyclopedie of andere site tegenop 😍 heel veel vogels in onze tuin, word je zo gelukkig van 🦜
Top, wat een goed en helder filmpje! Zo leuk ook met het stralend enthousiasme van Jurgen. Dank! Enne: Dank voor het goede advies van het geven van voeding. Ga ik doen!
Leuke aflevering weer Jur! Ik heb vorig jaar de insectenmest gebruikt . Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het super heeft gewerkt. Mijn helleborissen in pot hebben nog nooit zo goed gebloeid! 🌸🌸🌸 Mijn rozen heb ik een paar keer behandeld met jullie voedingsspray vorig jaar. 🌹 Mijn roos Schneeuwwitje, bleef maar nieuwe bloemen maken en het hielp fantastisch tegen luis. 🌹 Mijn rode klimroos reageerde ook goed op de spray. Andere jaren viel na een periode al het blad eraf tgv roest. Na het sprayen afgelopen jaar, minder grote uitschieters van de takken en meerdere keren een rijke bloei!! ThanXx 🌹🙏🏼🌹
Toen wij ons huis kochten 4,5 jaar geleden, hadden we er ineens een achtertuin bij van 176 m² en een grote voortuin. Nu heb ik een opleiding gedaan tot bloemist, waardoor ik wel wat basiskennis had, maar door alle filmpjes van Tuinmanieren heb ik zo ontzettend veel bijgeleerd. Telkens als ik iets in de tuin ga doen zoek ik jullie op en kan ik zorgen dat mijn tuin het beste krijgt! Dankjewel voor jullie leuke, duidelijke en enthousiaste filmpjes. Ik raad jullie bij iedereen aan!
Oh, wat een fijn fimpje. Net vandaag 55 hortensia paniculata Limelights gesnoeid. Maar ik durf niet te diep te snoeien. Ze zijn al 15 jaar oud. Ik ga ze nu veel dieper terugsnoeien komend weekend. Dank je wel Jurgen voor dit nieuwe inzicht.😄
Heerlijk dat enthousiasme. Zouden jullie willen laten zien hoe je moet voeden? Wat heb je nodig, werk je het door de grond of niet, waar strooi je het, waar strooi je het niet, moet je rekening houden met jongen scheuten of grondniveau ivm begraven?
Wat wormen ook lekker vinden, bladeren, lavameel, keukenresten Je kunt keukenresten ook ingraven.. (Pas op met brood, kaas en gekookt voedsel). Wormen zijn trouwens vegetarisch. Organisch materiaal lekker zo veel mogelijk laten liggen dus. Het bodemleven is daar heel blij mee.
Vraagjes waar ik mee zit 🤔🫢 Waarom bevatten (bio)kippenmest korrels meer voedingstoffen dan koeienmest korrels? Momenteel is er veel aandacht voor stikstof overschot. Je hebt het veel over het toevoegen van extra stikstof. Hoe verhoudt dit zich ten opzichte van het overschot? Het biologisch zijn van een product is uiteraard geen argument. Stikstof is stikstof. Als je constant je bodem moet voeden, is het dan niet beter meer variatie aan te brengen of met gewone bladeren te voeden? In de natuur loopt namelijk ook niemand voedingskorrels te strooien. Heb je tips hoe we met onze tuin ook mee kunnen helpen aan het aangegeven stikstof overschot? Ik hoop dat je deze vragen ietwat kan beantwoorden. 😊 Jullie videos zijn top! Ga zo door.
Dank maar weer Jurgen! Zou je misschien eens meer info willen geven in je volgende video’s over de beukenhaag (Fagus) en de Lonicera? Dus de beste voeding, hoe/wanneer snoeien etc.
Hoi Jur en Kaat, Ik word altijd heel blij van jullie video's! Een vraag: ik moest afgelopen zomer mijn toscaanse jasmijn van de gevel plukken ivm gevelreiniging.zooo zonde!! Zo goed en zo kwaad als het ging weer een beetje terug gefrunnikt. Maar het is een rommeltje nu Wanneer mag deze gesnoeid?
Aiiiiiiii… Net maandag mijn gras geverticuteerd, bijgezaaid, kalk en gazonvoeding gestrooid (allemaal uit jullie shop). Gelukkig woon ik in het zonnige Brabant waar het maandag 19 graden was, en het gras kurkdroog.. hopelijk geen schade aangericht.
Hoihoi, Ik word steeds zo blij van jullie video's, leer er veel van! Wij hebben sinds 2 jaar een stacaravan mét een flinke tuin eromheen. Na 2 seizoenen vreselijk opknappen en het naar onze zin maken is het nu tijd om de planten en gazon flink zorg en aandacht te gaan geven, ik ben een totale beginner wat tuinieren betreft. Ik heb wat vragen over het voeden; 2 weken terug heb ik kalk gestrooid op het gazon. het moet dit jaar flink geverticuteerd gaan worden, maar welke volgorde houd ik nu aan? Kalk, dan de gazonvoeding, dan verticuteren, en hoelang na kalk dan voeding? Vraag 2 is over de tuinvoeding , kan ik dit in de hele border strooien? Mag ik heb ook in de potten strooien, bijv het olijfboompje, én kan ik het ook in de moestuin gebruiken? (deze moet nog aangelegd worden, ben thuis aan het opkweken in de vensterbank) Veel vragen, maar ik wil het zo graag goed doen en dan zijn jullie degene die de antwoorden hebben. Dank alvast !!
De beste voeding voor de borders is een laagje compost als mulch aanbrengen en als het blad valt laat je dat gewoon liggen, dan hoef je echt niet te voeden! Teveel stikstof zorgt trouwens voor sterke groei maar zwakkere planten! Stikstof meer dan genoeg in belgie en nederland dus ja.
Precies. Ik strooi wel koemest korrels, laat blad liggen en gooi de thee bladeren in de tuin, verder niets bijzonders en in mijn tuin krioelt het van de wormen.
Jurgen, houd je wel eens rekening met de maanstand bij snoeien, zaaien, bemesten, ed? Ik merkte in Australië dat ze daar heel bewust, en nuchter, van zijn. En daar rekening mee houden voor betere productie ivm de invloed van de maan op waterstand en groeikracht van wortels. Ik weet er niet veel van verder, maar wel benieuwd
In Nederland zijn er mensen die Bio- Dynamisch tuinieren, die letten wel op de maanstanden bij het planten, snoeien ed in de tuin....misschien effe opzoeken ?? Grtjs, 💚 Conny (Belgie)
Ik heb vorig jaar tuinvoeding gebruikt maar ik heb daar één opmerking over. Het is verpakt in mooie plastic emmertjes die ik weer voor allerlei klussen in de tuin gebruik. Maar als ik doorga met tuinvoeding geven dan heb ik uiteindelijk meer emmertjes dan ik kan gebruiken. Dan moet ik (moeilijk afbreekbaar) plastic weggooien. Dat is dan weer niet goed voor het milieu. Kunnen jullie die korrels ook in papieren zakken leveren? Dan zou ik helemaal blij worden.
We hebben al heel vaak onderzoek gedaan naar opties om de emmertjes te vervangen. Steeds komen we er achter dat papieren zakken niet echt een optie zijn. Te snel kapot, niet vochtbestendig en eigenlijk ook niet heel erg milieuvriendelijk. Het is een lastige...
Toen ik dat stukje over die scheur zag, moest ik denken aan dit al oude probleem in mijn tuin: ik heb een oude sering, nog van de vorige bewoner. Die is helemaal over de bodem gaan groeien tot een bijna drie meter lange 'slang' van hout, met daarna de opgaande takken met bloemen. Heel wild, prachtig. Die stam die over de grond ligt is wel 8 cm doorsnee, zeker geen kleintje. Ik heb 'm op wat bakstenen gelegd om het wat droger te houden. Maar er is een probleem. Op twee plekken zit er een flinke scheur in de bast, en het water wat daar in loopt van de regen; dat blijft in die scheur staan. Kortom: dat gaat rotten. Op termijn (dan spreek ik over jaren) gaat 'ie dat niet overleven denk ik, want die plekken rot gaan ieder jaar weer een half centimetertje dieper. Is er iets dat ik er op kan smeren wat het vocht tegenhoudt en herstel mogelijk maakt of rot tegenhoudt?
Dank je wel weer voor alle tips Jurgen, ik volg jou al heel lang en voer de tips ook uit in mijn tuin. Ik ga bij jou zo'n handige grote schaar kopen waar je die plantjes mee kortwiekt en een emmer met tuinvoeding dan kan ik mijn tuin goed voeden?
Onze tuinvoeding. Veel organische materiaal (goed voor de zandgrond) en voedingsstoffen en sporenelementen voor vruchtvorming. Als je denkt dat de grond erg verarmd is raden we de Afweerbooster aan. Is voeding op basis van insectenmest. Is een boost voor goede bacteriën en schimmels in de grond.
Bedankt weer voor de video. Ik loop hier en daar nog een beetje achter maar ben nu echt druk bezig in de tuin. Maar onze pluim hortensia is in de afgelopen 15 jaar maar weinig gesnoeid. Onwetendheid, ja ik schaam me. Hij is dus echt groot met dikke stammen. Hoe drastisch zou ik die nu nog terug kunnen snoeien?
@@Tuinmanieren Ja die had ik deze week gekeken. Mooi duidelijke video. Maar dit voorbeeld is een vrij jonge hortensia. Mijn vraag ging om een flink oude, verwaarloosde hortensia. Mag die nog steeds zo rigoureus teruggesnoeid worden?
Hallo , ik heb een Oleander in pot staan maar vraag me af of de takjes van de vorig jaar gebloeide bloemen eruit geknipt moeten worden of moeten die blijven zitten ?
Ik vind tuinieren ook leuk,. leuk video's. ik vind ook moestuin leuk. Ik heb 4 moestuin houten bakken staan. Waar ik elke lenten en zomermaanden in zaai dus groenten, kruiden, en fruit.
Fijn filmpje weer! Misschien een stomme vraag maar als ik de tuinvoeding wil gaan strooien, moet dan eerste de grond een beetje losgemaakt worden? Of kan ik het oude blad eraf halen, en dan gewoon de tuinvoeding strooien?
@@Tuinmanieren Done! Met dit heerlijke weer lekker blad geharkt, en vervolgens tuinvoeding gestrooid. Er schijnt regen aan te komen, dus dat komt mooi uit. 😉
Hoi! Super blij met jullie duidelijke filmpjes.. Ik haal er veel informatie uit die ik toepas in mijn tuin :) Ik heb even een vraagje over mijn glansmispelboompjes. Heb er 4 staan naast elkaar, maar 1 boompje aan de zijkant zit helemaal onder de korstmos en hij bloeit ook stuk minder hard dan de andere 3. Wat kan ik hieraan doen? Groetjes!
Goedendag, vannacht is voorlopig de laatste keer nachtvorst. Kan ik morgen al de robotmaaier rondjes laten maken op het gazon of nog even een weekje wachten vanwege de vochtige grond (hier alleen de achterste hoek een beetje drassig). Of kan ik beter eerst even gazon voeding erover strooien. Begin maart had ik al kalk gestrooid.
Beste Jurgen en Caat Mijn vraag met jouw heggenschaar,doe jij die ontsmetten na iedere plant te snoeien i.v.m ziekte overdracht. Of ga jij er gewoon keihard er tegenaan zonder ontsmetten.
Nee hoor, alleen als je weet dat de plant die je geknipt hebt, iets heeft. Anders gewoon lekker snoeien. Schoon houden is wel goed voor je scharen.. (gaan ze langer mee).
Leuk filmpje weer, elk weekeind kijk ik even naar de tips en ga dan in tuin aan de slag. Waar ik eigenlijk wel een beetje mee zit is dat ik een palmboom heb waar al twee jaar geen groeipunt meer in te zien is (gaat dit nog goed komen?)
Dag Jurgen, bedankt voor wederom een zeer activerende video. Vraag: hoe kijk je tegen de landelijke compostdag ( aanstaande 25 mrt) . Ik hoor steeds tegenstrijdige berichten over.😊
Onze Gemeente doet niet mee omdat ze de kwaliteit van de compost niet goed genoeg vinden… Heb zelf maar wat zakken turfvrije bio compost gekocht voor tuin en moestuin
Het kan ook gratis dat voeden, neem wat kippen of haal wat mest bij de boer of zaai stikstof binders zoals lupine of Lucerne. Permacultuur lijkt mij het mooist en meest duurzaam 🇪🇺🌱📈
Uhm, die kippen moet je ook te eten geven hoor, wat ook weer geld kost. En bij ieder trofisch level gaat het merendeel van de energie verloren, dus in die zin krijg je minder waar voor je geld. En stikstofbinders voorzien enkel in hun eigen stikstofbehoefte; enkel bij afsterven en vergaan van het organisch materiaal komt er een KLEIN beetje N vrij voor de omgeving. Er zijn nog tientallen andere nutrienten die planten nodig hebben en tekorten kunnen ontstaan: magnesium, natrium, zwavel, kalium, calcium, ijzer, koper, nikkel, aluminium, selenium.....
Ik heb vorig jaar Gaura "whirling butterflies" gezet. Deze heb ik in het late najaar teruggesnoeid tot ongeveer 20cm boven de grond. Deze lijkt precies maar moeizaam terug te starten. Is het daar nog wat vroeg voor? Of is dat een éénjarige?
Ik heb een Hortensia reeds gesnoeid, verder is alles vorig jaar nieuw gepland dus heb weinig te snoeien. Kan niet wachten om met het gazon aan de slag te gaan.
Mijn schoonmoeder heeft een oude stamroos met een enorme pruik. Maar de binnenkant is verhout. Kan ik die ook flink terug snoeien of beter die 20 cm aanhouden vanaf het gedeelte waar de bladeren beginnen?
Dag Jurgen, wij hebben vorig voorjaar een klein kort haagje prunus lusitanica angustifolia geplant (zo’n vijftiental planten). Een plantje verliest behoorlijk veel blad onderaan en ziet er wat iel uit. De andere doen het oké. Ik heb gevoed, veel compost gegeven, gemulcht en twee weken geleden de Bio luis en schimmel weg gebruikt omdat er soms wat vlekken op de bladeren zitten. Is het normaal dat ie onderaan veel blad verliest en bovenaan wel groeit? Of doe ik iets verkeerd? Kan hij problemen ondervinden van de zwarte els die er drie meter naast staat? Alvast bedankt!
hmmm probeer de Afweerbooster. Geeft je planten een kick en helpt enorm bij het afweren van verkeerde bacteriën en schimmels en helpt de goede groeien. Een goed bodemleven is de basis voor gezonde planten. www.tuinmanierenshop.nl/voedingen/afweerbooster/
hoe gebruik je de voeding heb juist een huisje gekocht en heb naast de woning 2 vlinderstruiken 4x clematis taiga en een struikje dat ik niet ken maar de grond is de aarde grijs en echt geen leven te bespeuren hoe krijg ik deze terug vol leven
Oei, we raden je bij sterk verarmde grond afweerbooster te gebruiken. Dit is een voeding op basis van chitine, dit trekt alle goede schimmels en bacteriën aan en zorgt ervoor dat de slechte verdwijnen. Daarnaast zitten een organische stoffen in die je bodemleven gaan helpen. www.tuinmanierenshop.nl/voedingen/afweerbooster/
Ik heb maar een kleine tuin, maarvwel eentje met van alles er in. Ik denk niet groter dan 7 m2. Hoe lang blijft de inhoud van een emmer voor 75 m2 goed? Als ik 5 keer per jaar strooi heb ik per jaar dus maar hooguit de helft nodig.
Hoi Jurgen, ik kan altijd maar weinig informatie vinden over grote plantenbakken. Wij hebben bakken van 120x120x60 cm en ik zou graag willen weten hoe ik daar de bodemkwaliteit van kan verbeteren. Onderin de bak zit een gat van 60x60 cm zodat het overtollige water weg kan. Maar daar zit gewoon zandgrond onder en ik denk niet dat daar wormen en ander bodemleven door naarboven komt in de bak zelf? Moet ik deze bakken dan toch hetzelfde behandelen als een pot? Uiteraard geef ik wel gewoon voeding.
@@Tuinmanieren het komt er sowieso wel onder toch?! Heb het erop gestrooid. Duur alleen wat langer had ik in een andere video begrepen? Maak mij nu zorgen!
Even over de tuinvoeding. Ik heb veel eikenblad in de tuin(woon aan een laan met veel eiken. Wanneer blad verwijderen om tuinvoeding uit te strooien? Ik hoor het graag
Even een vraag over de tuinvoeding: op de site staat in beschrijving 100% organisch en in de specificaties 68% organische stof. Hoe moet ik dat lezen? Ik wil echt weten wat ik in de tuin strooi 😊
Hoi allemaal, Is het ondertussen weer tijd om te gaan verticuteren of kan dat beste nog even wachten gezien het wisselende weer? Komt daar weer een video van?
Ze vinden het lekker, dus even sproeien na het strooien of vlak voor regenbui strooien. Het is niet schadelijk, maar het is geen hondenvoeding uiteraard.
geld dit ook voor vaste planten in een pot, wij hebben alles in pot. Japanse Es, Rodo's, om de 8 weken aanhouden? heb ook speciale Rodo voeding en zuur planten
Elke keer geniet ik weer van je uitleg. Toch nog een belangrijke vraag. Ik heb een eenmalig bloeiende klimroos, die al jaren in juni prachtig bloeit. Moet ik die nu wel of niet rigoreus in maart snoeien? Ik doe altijd maar wat hier en daar.
Okay nu ben ik even de kluts kwijt; want gazon voeden met gazonvoeding mag nu al wel of niet? Want kalk strooien op je gazon moest je toch ook al doen ? Dus EN kalk EN voeding strooien?
Als wij een stikstof probleem hebben waarom moet ik dan stikstof strooien? Dan hebben wij toch geen stikstof probleem. Anders hoef je het ook niet te strooien.
Er is stikstof (eten voor planten, zeker inheemse Nl planten), er is NOX niet goed voor planten, dieren of mensen, afkomstig van bijv Tata en er is fijnstof en dan is er nog héél veel meer te vertellen over al deze zaken.. De politiek en de media slaan dit verhaal plat, want anders te moeilijk. En daarmee worden burgers het stikstofrijke bos in gestuurd. Het is gekmakend.
Goed dat jullie die hoofdstukindeling hebben toegevoegd!
Ja dit is echt fantastisch!!!
Super fijn deze filmpjes! Ik maak in mijn omgeving zoveel mogelijk mensen enthousiast over jullie kanaal!
Fijn, dank je wel.
Heerlijk om weer alles te kunnen doen in de tuin! En wat er ook nog kan worden gedaan: verplanten! Ik heb gisteren een pluimhortensia in de tuin verplaatst en ik ga deze proberen tot een boompje te vormen, aangezien hij anders een beetje verscholen raakt achter andere planten. Wish me luck!
Luck!
Wat een enthousiasme weer Jurgen, ik krijg er weer zin in, hoor van jullie steeds wanneer we, wat moeten doen en gebruiken, daar kan geen encyclopedie of andere site tegenop 😍 heel veel vogels in onze tuin, word je zo gelukkig van 🦜
Zo fijn..kwetterende vogels...
Dat is zeker zo, Top Info, met enthousiasme gebracht....👍🙂 💚🌷
Top, wat een goed en helder filmpje! Zo leuk ook met het stralend enthousiasme van Jurgen. Dank! Enne: Dank voor het goede advies van het geven van voeding. Ga ik doen!
:-)
Leuke aflevering weer Jur!
Ik heb vorig jaar de insectenmest gebruikt .
Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het super heeft gewerkt.
Mijn helleborissen in pot hebben nog nooit zo goed gebloeid! 🌸🌸🌸
Mijn rozen heb ik een paar keer behandeld met jullie voedingsspray vorig jaar.
🌹 Mijn roos Schneeuwwitje, bleef maar nieuwe bloemen maken en het hielp fantastisch tegen luis.
🌹 Mijn rode klimroos reageerde ook goed op de spray. Andere jaren viel na een periode al het blad eraf tgv roest. Na het sprayen afgelopen jaar, minder grote uitschieters van de takken en meerdere keren een rijke bloei!!
ThanXx 🌹🙏🏼🌹
Wat ontzettend cool om te horen! Heel, heel leuk. :-)
Gebruik DCM Vital Green of de gewone Gazon.
Beter kan je niet krijgen.
Biologische mest!? Cut the crap.
Ik ben zo blij met jullie
:-)
Toen wij ons huis kochten 4,5 jaar geleden, hadden we er ineens een achtertuin bij van 176 m² en een grote voortuin. Nu heb ik een opleiding gedaan tot bloemist, waardoor ik wel wat basiskennis had, maar door alle filmpjes van Tuinmanieren heb ik zo ontzettend veel bijgeleerd. Telkens als ik iets in de tuin ga doen zoek ik jullie op en kan ik zorgen dat mijn tuin het beste krijgt! Dankjewel voor jullie leuke, duidelijke en enthousiaste filmpjes. Ik raad jullie bij iedereen aan!
Superleuk. Dank je wel!
Fantastische tips weer! Bedankt. Heb Kaat gemist 😮 🤗 Sandra
Caat hartstikke griep.
@@Tuinmanieren beterschap ❤️🩹
Fijne video weer, dank je wel.❤️
:-)
Oh, wat een fijn fimpje. Net vandaag 55 hortensia paniculata Limelights gesnoeid. Maar ik durf niet te diep te snoeien. Ze zijn al 15 jaar oud. Ik ga ze nu veel dieper terugsnoeien komend weekend. Dank je wel Jurgen voor dit nieuwe inzicht.😄
:-)
Heerlijk dat enthousiasme.
Zouden jullie willen laten zien hoe je moet voeden? Wat heb je nodig, werk je het door de grond of niet, waar strooi je het, waar strooi je het niet, moet je rekening houden met jongen scheuten of grondniveau ivm begraven?
Gewoon strooien. Niet moeilijk doen.
Jij bent onze Johnny Depp(Edward Scissor hands)
Weer een hele fijne video !
Hahahahahah
Wat wormen ook lekker vinden, bladeren, lavameel, keukenresten
Je kunt keukenresten ook ingraven..
(Pas op met brood, kaas en gekookt voedsel). Wormen zijn trouwens vegetarisch.
Organisch materiaal lekker zo veel mogelijk laten liggen dus. Het bodemleven is daar heel blij mee.
en zo is t
Onze tuingoeroe Jurgen…helemaal top 👍
Vraagjes waar ik mee zit 🤔🫢
Waarom bevatten (bio)kippenmest korrels meer voedingstoffen dan koeienmest korrels?
Momenteel is er veel aandacht voor stikstof overschot. Je hebt het veel over het toevoegen van extra stikstof. Hoe verhoudt dit zich ten opzichte van het overschot? Het biologisch zijn van een product is uiteraard geen argument. Stikstof is stikstof.
Als je constant je bodem moet voeden, is het dan niet beter meer variatie aan te brengen of met gewone bladeren te voeden? In de natuur loopt namelijk ook niemand voedingskorrels te strooien.
Heb je tips hoe we met onze tuin ook mee kunnen helpen aan het aangegeven stikstof overschot?
Ik hoop dat je deze vragen ietwat kan beantwoorden. 😊
Jullie videos zijn top! Ga zo door.
Onze producten vind je in de www.Tuinmanierenshop.nl
Passie is altijd top.
Mijn tip: Altijd met afnemende maan snoeien. Elk voorjaar snoei ik mijn Lavendel goed kort terug. Twee keer per jaar bemesten natuurlijk 😊🍀✨
Dankjewel voor deze info !!🌷Conny
Dank maar weer Jurgen! Zou je misschien eens meer info willen geven in je volgende video’s over de beukenhaag (Fagus) en de Lonicera? Dus de beste voeding, hoe/wanneer snoeien etc.
th-cam.com/video/NsGFkhwwoys/w-d-xo.html
Beste voeding: Tuinmanieren tuinvoeding. :-)
@@Tuinmanieren ik ga m kijken, dank!
Hoi Jur en Kaat,
Ik word altijd heel blij van jullie video's!
Een vraag: ik moest afgelopen zomer mijn toscaanse jasmijn van de gevel plukken ivm gevelreiniging.zooo zonde!!
Zo goed en zo kwaad als het ging weer een beetje terug gefrunnikt.
Maar het is een rommeltje nu
Wanneer mag deze gesnoeid?
Nu. en verwen hem met voeding.
Aiiiiiiii… Net maandag mijn gras geverticuteerd, bijgezaaid, kalk en gazonvoeding gestrooid (allemaal uit jullie shop). Gelukkig woon ik in het zonnige Brabant waar het maandag 19 graden was, en het gras kurkdroog.. hopelijk geen schade aangericht.
Ojee.
Forsythia na de bloei, maar tot hoever (onderkantje 40 cm is wat kaal) en de Erysinum /muurbloem nu volop in knop, durf hem niet te snoeien.
Dank je wel opnieuw voor het leerrijke filmpje! Kan ik de meststoffen voor alle heesters, hagen, bomen,... gebruiken?
Ja, behalve voor zuurminnende planten (Rhodo, Azalea, Camelia).
Okay dankje wel👍🏻👍🏻👍🏻
Leuk verdienmodel! Om de 8 weken… De meeste andere organische meststoffen kunnen ongeveer 3 maanden mee. Dus maart - juni - sept.
Koop je die toch...
Dag Jurgen,
Wat te doen met de bamboe Fargesia Simba, snoeien, voeden? kan ik deze al stekken/bijplanten?
Alvast bedankt!
Ja, mag allemaal.
Hoihoi, Ik word steeds zo blij van jullie video's, leer er veel van!
Wij hebben sinds 2 jaar een stacaravan mét een flinke tuin eromheen.
Na 2 seizoenen vreselijk opknappen en het naar onze zin maken is het nu tijd om de planten en gazon flink zorg en aandacht te gaan geven, ik ben een totale beginner wat tuinieren betreft.
Ik heb wat vragen over het voeden; 2 weken terug heb ik kalk gestrooid op het gazon. het moet dit jaar flink geverticuteerd gaan worden, maar welke volgorde houd ik nu aan?
Kalk, dan de gazonvoeding, dan verticuteren, en hoelang na kalk dan voeding?
Vraag 2 is over de tuinvoeding , kan ik dit in de hele border strooien?
Mag ik heb ook in de potten strooien, bijv het olijfboompje, én kan ik het ook in de moestuin gebruiken? (deze moet nog aangelegd worden, ben thuis aan het opkweken in de vensterbank)
Veel vragen, maar ik wil het zo graag goed doen en dan zijn jullie degene die de antwoorden hebben.
Dank alvast !!
Olga, op alle vragen vind je antwoord in onze video's.
Mag ik het gazonvoeding nu al strooien ondaks de natte bodem? Of beter wachten na het verticulteren, dankewel!
Nee hoor, nu strooien
@@Tuinmanieren ❤
kan je bv die tuinkorrel ook gebruiken bij pot planten en terrasplanten. Jurgen?
Zeker weten: th-cam.com/video/U2x31kgkV18/w-d-xo.html
Tussen de planten hebben we mulch (fijngemalen takken uit de tuin). Kunnen de korrels bovenop de mulch of moet dat eronder?
kan bovenop maar duurt even voordat de regen de voeding er doorheen laat sijpelen
Wat een leuke gevlochten tuinstoelen rond 16.00! 🤩
Weet je misschien het merk?
Nee. sorry.
Fantastisch filmpje weer, dank jullie wel! Ik heb een borderpakket besteld wat deze week geleverd wordt, zin in!
Oh leuk!
Jur … wat voor een meststof geef ik aan de siergrassen ? En willen die ook kalk ? Ik heb ze gesplitst en de grond is keihard. ?? Dankjewel tof
Gewoon onze tuinvoeding. Als de grond heel hard is (vaste klei?) dan is kalk fijn of lavameel.
De beste voeding voor de borders is een laagje compost als mulch aanbrengen en als het blad valt laat je dat gewoon liggen, dan hoef je echt niet te voeden! Teveel stikstof zorgt trouwens voor sterke groei maar zwakkere planten! Stikstof meer dan genoeg in belgie en nederland dus ja.
Precies. Ik strooi wel koemest korrels, laat blad liggen en gooi de thee bladeren in de tuin, verder niets bijzonders en in mijn tuin krioelt het van de wormen.
Jurgen, houd je wel eens rekening met de maanstand bij snoeien, zaaien, bemesten, ed? Ik merkte in Australië dat ze daar heel bewust, en nuchter, van zijn. En daar rekening mee houden voor betere productie ivm de invloed van de maan op waterstand en groeikracht van wortels. Ik weet er niet veel van verder, maar wel benieuwd
Nee, houd ik geen rekening mee. Grappig.
In Nederland zijn er mensen die Bio- Dynamisch tuinieren, die letten wel op de maanstanden bij het planten, snoeien ed in de tuin....misschien effe opzoeken ??
Grtjs, 💚 Conny (Belgie)
Koemestkorrels om de planten sterker te maken.
Nu is Tjeerd de Groot helemaal ontdaan (en zijn gestreste wormpjes ook).
Hahahahaha! tja, die Geert.
Ik heb vorig jaar tuinvoeding gebruikt maar ik heb daar één opmerking over. Het is verpakt in mooie plastic emmertjes die ik weer voor allerlei klussen in de tuin gebruik. Maar als ik doorga met tuinvoeding geven dan heb ik uiteindelijk meer emmertjes dan ik kan gebruiken. Dan moet ik (moeilijk afbreekbaar) plastic weggooien. Dat is dan weer niet goed voor het milieu. Kunnen jullie die korrels ook in papieren zakken leveren? Dan zou ik helemaal blij worden.
We hebben al heel vaak onderzoek gedaan naar opties om de emmertjes te vervangen. Steeds komen we er achter dat papieren zakken niet echt een optie zijn. Te snel kapot, niet vochtbestendig en eigenlijk ook niet heel erg milieuvriendelijk. Het is een lastige...
Ik ga jullie tuin- en grasvoeding eens proberen. Meteen maar wat graszaad besteld voor doorzaaien volgende maand.
Top spul
Toen ik dat stukje over die scheur zag, moest ik denken aan dit al oude probleem in mijn tuin: ik heb een oude sering, nog van de vorige bewoner. Die is helemaal over de bodem gaan groeien tot een bijna drie meter lange 'slang' van hout, met daarna de opgaande takken met bloemen. Heel wild, prachtig. Die stam die over de grond ligt is wel 8 cm doorsnee, zeker geen kleintje. Ik heb 'm op wat bakstenen gelegd om het wat droger te houden. Maar er is een probleem. Op twee plekken zit er een flinke scheur in de bast, en het water wat daar in loopt van de regen; dat blijft in die scheur staan. Kortom: dat gaat rotten. Op termijn (dan spreek ik over jaren) gaat 'ie dat niet overleven denk ik, want die plekken rot gaan ieder jaar weer een half centimetertje dieper. Is er iets dat ik er op kan smeren wat het vocht tegenhoudt en herstel mogelijk maakt of rot tegenhoudt?
Ai, nee.. dat houdt het wellicht een tijdje goed, maar op de langere termijn...
Dank je wel weer voor alle tips Jurgen, ik volg jou al heel lang en voer de tips ook uit in mijn tuin. Ik ga bij jou zo'n handige grote schaar kopen waar je die plantjes mee kortwiekt en een emmer met tuinvoeding dan kan ik mijn tuin goed voeden?
:-)
weer een interessante uitzending. Vraag welke voeding raad je aan voor perenbomen op zandgrond. Ik ben benieuwd.
Onze tuinvoeding. Veel organische materiaal (goed voor de zandgrond) en voedingsstoffen en sporenelementen voor vruchtvorming. Als je denkt dat de grond erg verarmd is raden we de Afweerbooster aan. Is voeding op basis van insectenmest. Is een boost voor goede bacteriën en schimmels in de grond.
@@Tuinmanieren bedankt
Bedankt weer voor de video. Ik loop hier en daar nog een beetje achter maar ben nu echt druk bezig in de tuin. Maar onze pluim hortensia is in de afgelopen 15 jaar maar weinig gesnoeid. Onwetendheid, ja ik schaam me. Hij is dus echt groot met dikke stammen. Hoe drastisch zou ik die nu nog terug kunnen snoeien?
th-cam.com/video/LG1FRf5V5gM/w-d-xo.html
@@Tuinmanieren Ja die had ik deze week gekeken. Mooi duidelijke video. Maar dit voorbeeld is een vrij jonge hortensia. Mijn vraag ging om een flink oude, verwaarloosde hortensia. Mag die nog steeds zo rigoureus teruggesnoeid worden?
Hoe snoei je de callicarpa. Hij is bij mij wel 2,5 meter hoog en geen struik meer . Hoe ver kan ik die terug snoeien?
Mag nu, eventueel drastisch terugknippen tot 30- 40 cm. Houdt niet van natte voeten. Dus goede bodem voor hem regelen (compost, bodembooster).
13:55 waarom kan ik de emmer voor 300m2 niet vinden in de shop? Ik zie wel de emmer voor 200m2.
Zegt hij 300? We hebben alleen 200m2
Hallo , ik heb een Oleander in pot staan maar vraag me af of de takjes van de vorig jaar gebloeide bloemen eruit geknipt moeten worden of moeten die blijven zitten ?
knip maar weg :)
Ik hoor veel snoeien snoeien, maar wat als erin April opeens gaat vriezen? krijg je dan geen dode planten voor terug??
Nee, hoor. Planten zullen ietsje invriezen, maar snoei je niet, dan zullen we ietsje indrogen..
Hoi Jurgen, de Hortensia teruggezet, vraag voeden: Hortensiamest of gewoon wat ik altijd gebruik, Culterrakorrels?
Geen van beide. Gewoon onze tuinvoeding.
Ik vind tuinieren ook leuk,. leuk video's. ik vind ook moestuin leuk. Ik heb 4 moestuin houten bakken staan. Waar ik elke lenten en zomermaanden in zaai dus groenten, kruiden, en fruit.
Tof!
Wanneer en hoe moet ik mijn pioenroos snoeien
Hoi hoi. Mag de lavendel ook al teruggesnoeid worden? In eerdere filmpjes werd begin april aangegeven. Alvast bedankt.
Ja hoor, kijk de video morgen.
Hallo Jürgen, ik zie de heggenschaar uit dit filmpje niet in jullie webshop?
Is deze al uitverkocht?
Uitverkocht. We zijn hard op zoek naar een vervanger.
Fijn filmpje weer!
Misschien een stomme vraag maar als ik de tuinvoeding wil gaan strooien, moet dan eerste de grond een beetje losgemaakt worden? Of kan ik het oude blad eraf halen, en dan gewoon de tuinvoeding strooien?
Gewoon strooien. Als er veel blad ligt kan je het een beetje weghalen (anders duurt het langer voordat de voeding de bodem bereikt).
@@Tuinmanieren Done! Met dit heerlijke weer lekker blad geharkt, en vervolgens tuinvoeding gestrooid. Er schijnt regen aan te komen, dus dat komt mooi uit. 😉
Fantastisch filmpje top .
Wanneer wordt weer leverbaar lichtgewicht heggenschaar in jullie webshop????
Is niet meer leverbaar, helaas. We zijn op zoek naar een vervanger..
Hoi! Super blij met jullie duidelijke filmpjes.. Ik haal er veel informatie uit die ik toepas in mijn tuin :)
Ik heb even een vraagje over mijn glansmispelboompjes. Heb er 4 staan naast elkaar, maar 1 boompje aan de zijkant zit helemaal onder de korstmos en hij bloeit ook stuk minder hard dan de andere 3. Wat kan ik hieraan doen?
Groetjes!
Geef hem wat extra voeding. Het lijkt erop dat hij het gewoon wat moeilijker heeft. Kan gebeuren.
Dankjewel, ga ik doen!
Goedendag, vannacht is voorlopig de laatste keer nachtvorst. Kan ik morgen al de robotmaaier rondjes laten maken op het gazon of nog even een weekje wachten vanwege de vochtige grond (hier alleen de achterste hoek een beetje drassig). Of kan ik beter eerst even gazon voeding erover strooien. Begin maart had ik al kalk gestrooid.
Kan wel hoor.
Beste Jurgen en Caat
Mijn vraag met jouw heggenschaar,doe jij die ontsmetten na iedere plant te snoeien i.v.m ziekte overdracht. Of ga jij er gewoon keihard er tegenaan zonder ontsmetten.
Nee hoor, alleen als je weet dat de plant die je geknipt hebt, iets heeft. Anders gewoon lekker snoeien. Schoon houden is wel goed voor je scharen.. (gaan ze langer mee).
Een vraag: als je compost van bladeren stro en mest van kippen, ganzen en varkens gebruikt voor voeding midden maart is dat voldoende?????
Nee, daar zitten niet heel veel voedingsstoffen in.
Leuk filmpje weer, elk weekeind kijk ik even naar de tips en ga dan in tuin aan de slag. Waar ik eigenlijk wel een beetje mee zit is dat ik een palmboom heb waar al twee jaar geen groeipunt meer in te zien is (gaat dit nog goed komen?)
Geef m wat voeding.
Wanneer is de heggenschaar weer te koop?
Voorlopig niet. Helaas.
Dag Jurgen, bedankt voor wederom een zeer activerende video. Vraag: hoe kijk je tegen de landelijke compostdag ( aanstaande 25 mrt) . Ik hoor steeds tegenstrijdige berichten over.😊
Onze Gemeente doet niet mee omdat ze de kwaliteit van de compost niet goed genoeg vinden… Heb zelf maar wat zakken turfvrije bio compost gekocht voor tuin en moestuin
Hoi Jurgen, bomen hebben ook voeding nodig. Lijkt mij dat je daar meer voeding per m2 voor gebruikt dan in je border. Heb je daar een richtlijn voor?
Ja bomen houden ook van voeding. Gewoon een extra handje bij de stam.
Mag de tuinvoeding in de hele border, bij alle planten, ook bij hortensia en rododendron?
In de hele border, behalve bij zuurminnenden planten (Rhodo, azalea, camelia)
Het kan ook gratis dat voeden, neem wat kippen of haal wat mest bij de boer of zaai stikstof binders zoals lupine of Lucerne. Permacultuur lijkt mij het mooist en meest duurzaam 🇪🇺🌱📈
Uhm, die kippen moet je ook te eten geven hoor, wat ook weer geld kost. En bij ieder trofisch level gaat het merendeel van de energie verloren, dus in die zin krijg je minder waar voor je geld.
En stikstofbinders voorzien enkel in hun eigen stikstofbehoefte; enkel bij afsterven en vergaan van het organisch materiaal komt er een KLEIN beetje N vrij voor de omgeving. Er zijn nog tientallen andere nutrienten die planten nodig hebben en tekorten kunnen ontstaan: magnesium, natrium, zwavel, kalium, calcium, ijzer, koper, nikkel, aluminium, selenium.....
Mag ik mijn rozen op stam korter terugsnoeien dan het oog waarop ze uitlopen? De lagere takken zijn namelijk kaal en dat wordt elk jaar erger...
Flink terug snoeien. Voeden.
Ik heb vorig jaar Gaura "whirling butterflies" gezet. Deze heb ik in het late najaar teruggesnoeid tot ongeveer 20cm boven de grond. Deze lijkt precies maar moeizaam terug te starten. Is het daar nog wat vroeg voor? Of is dat een éénjarige?
Ik heb gezocht op Gaura. Daar heb je precies nog geen filmpje van. Nochtans wondermooie plant :)
Komt wel goed! Hebben wat tijd nodig. Bij ons ook.
Ik heb een Hortensia reeds gesnoeid, verder is alles vorig jaar nieuw gepland dus heb weinig te snoeien. Kan niet wachten om met het gazon aan de slag te gaan.
Jullie verkopen ook afweerbooster. Kan ik deze nu ook strooien en moet dat ook elke 8 weken?
Ja afweerbooster is probleemtuinen (veel ziektes en plagen) of sterk verarmde grond. Geeft je grond een flinke boost. Om de 8 weken.
Mijn schoonmoeder heeft een oude stamroos met een enorme pruik. Maar de binnenkant is verhout. Kan ik die ook flink terug snoeien of beter die 20 cm aanhouden vanaf het gedeelte waar de bladeren beginnen?
Lekker flink snoeien!
Dag Jurgen, wij hebben vorig voorjaar een klein kort haagje prunus lusitanica angustifolia geplant (zo’n vijftiental planten). Een plantje verliest behoorlijk veel blad onderaan en ziet er wat iel uit. De andere doen het oké. Ik heb gevoed, veel compost gegeven, gemulcht en twee weken geleden de Bio luis en schimmel weg gebruikt omdat er soms wat vlekken op de bladeren zitten. Is het normaal dat ie onderaan veel blad verliest en bovenaan wel groeit? Of doe ik iets verkeerd? Kan hij problemen ondervinden van de zwarte els die er drie meter naast staat? Alvast bedankt!
Gebruik de bio luis en schimmel weg. Topproduct! Heeft onze laurier gered. onze gebuur zijn laurier is er helaas aan omdat hij deze niet behandelde.
hmmm probeer de Afweerbooster. Geeft je planten een kick en helpt enorm bij het afweren van verkeerde bacteriën en schimmels en helpt de goede groeien. Een goed bodemleven is de basis voor gezonde planten.
www.tuinmanierenshop.nl/voedingen/afweerbooster/
Kan ik de keutels van mijn konijn in de tuin erbij gooien als voeding voor mijn planten?
Ja, waarom niet.. het is organisch materiaal.
hoe gebruik je de voeding heb juist een huisje gekocht en heb naast de woning 2 vlinderstruiken 4x clematis taiga en een struikje dat ik niet ken maar de grond is de aarde grijs en echt geen leven te bespeuren hoe krijg ik deze terug vol leven
Oei, we raden je bij sterk verarmde grond afweerbooster te gebruiken. Dit is een voeding op basis van chitine, dit trekt alle goede schimmels en bacteriën aan en zorgt ervoor dat de slechte verdwijnen. Daarnaast zitten een organische stoffen in die je bodemleven gaan helpen.
www.tuinmanierenshop.nl/voedingen/afweerbooster/
Ik heb maar een kleine tuin, maarvwel eentje met van alles er in. Ik denk niet groter dan 7 m2. Hoe lang blijft de inhoud van een emmer voor 75 m2 goed? Als ik 5 keer per jaar strooi heb ik per jaar dus maar hooguit de helft nodig.
Inhoud blijft zeker 2-3 jaar goed.
Zijn de heggenscharen op? Wanneer kan ik deze bestellen?
Op, we zijn op zoek naar een vervanger...
Hoi Jurgen, ik kan altijd maar weinig informatie vinden over grote plantenbakken. Wij hebben bakken van 120x120x60 cm en ik zou graag willen weten hoe ik daar de bodemkwaliteit van kan verbeteren. Onderin de bak zit een gat van 60x60 cm zodat het overtollige water weg kan. Maar daar zit gewoon zandgrond onder en ik denk niet dat daar wormen en ander bodemleven door naarboven komt in de bak zelf? Moet ik deze bakken dan toch hetzelfde behandelen als een pot? Uiteraard geef ik wel gewoon voeding.
Zo ongeveer
Ja, goed voeden. Alles in bak is van jouw zorg afhankelijk.
Zou ik de keutels van mijn konijnen niet als voeding kunnen gebruiken? Is eigenlijk jammer om ze in de gft bak te laten afvoeren... 🤔
Zeker. Is gewoon organische stof.
Vraagje, kan ik nu nog geranium rozanne scheuren? Hoor graag. Gr, Edwin
Ja kan.
Wanneer mag je eigenlijk buxus(Haag) snoeien?
Nu
Coniferenhaag twee jaar niet gesnoeid mag ik die nu als Haag bewerken
Zeker. th-cam.com/video/m1YIccptFBE/w-d-xo.html
of th-cam.com/video/dxUh2x7xNm0/w-d-xo.html
Kun je de lavendel nu ook al snoeien
Ja kan.
Ik heb en vraag hoe? Doe je bamboe snoeien als het te wild word?
Ja dat kan. Bedenk dat bamboe vanuit de grond groeit. (steeds nieuwe scheuten).
Vraag
Mag je de lavendel ook alvast snoeien? Gr Remon
Niet gekeken?
@@Tuinmanieren jawel Jurgen zei lavendel nog even mee wachten toch met snoeien?
@@remonvolkerink Mag wel. Kijk even de video:
th-cam.com/video/HwsTAeH1InY/w-d-xo.html
Heeft voeden nut als je al boomschors hebt liggen?
Ja, werk het er een beetje onder.
@@Tuinmanieren het komt er sowieso wel onder toch?! Heb het erop gestrooid. Duur alleen wat langer had ik in een andere video begrepen? Maak mij nu zorgen!
@@JV-dx5uv Gewoon erbovenop! Trekt iets trager de grond in maar geen zorgen maken. Werkt prima.
@@JV-dx5uv nee hoeft niet. Het gaat flink regenen.. het spoelt vanzelf naar beneden
Ik heb 13 februari mijn gazon gekalkt, kan ik nu al voeding erop gooien of is het beter om nog een weekje of twee te wachten?
gooi maar lekker!
Even over de tuinvoeding. Ik heb veel eikenblad in de tuin(woon aan een laan met veel eiken. Wanneer blad verwijderen om tuinvoeding uit te strooien? Ik hoor het graag
Ja, eikenblad is licht zuur en vergaat maar moeilijk. Dus deels weghalen is handig.
Even een vraag over de tuinvoeding: op de site staat in beschrijving 100% organisch en in de specificaties 68% organische stof. Hoe moet ik dat lezen? Ik wil echt weten wat ik in de tuin strooi 😊
De rest: sporenelementen en voedingsstoffen.
🌟👍🍀💐 19:42
Nog meer stikstof? Daar hebben we toch al te veel van?
onzin.
@@Tuinmanieren :)
Hoi allemaal,
Is het ondertussen weer tijd om te gaan verticuteren of kan dat beste nog even wachten gezien het wisselende weer? Komt daar weer een video van?
Niet verticuteren zegt Jur in de video :-)
Ik heb allemaal boomschors in de tuin ,heeft voeden met korrels dan wel zin?
Groet Sjoerd
Zeker, de voeding spoelt wel naar de bodem.
Is de gazon- en tuinvoeding schadelijk voor honden? Zij willen nog wel eens de korrels opeten.
Bio mest voor een goede regenbui en de korels lossen op
Ze vinden het lekker, dus even sproeien na het strooien of vlak voor regenbui strooien. Het is niet schadelijk, maar het is geen hondenvoeding uiteraard.
geld dit ook voor vaste planten in een pot, wij hebben alles in pot. Japanse Es, Rodo's, om de 8 weken aanhouden? heb ook speciale Rodo voeding en zuur planten
Zeker weten. Alles wat in een pot staat geef je een probleem mee (namelijk de pot). Dus absoluut voeden.
@@Tuinmanieren top zet in de agenda om de 8 weken, voeding planten 😁
Elke keer geniet ik weer van je uitleg. Toch nog een belangrijke vraag. Ik heb een eenmalig bloeiende klimroos, die al jaren in juni prachtig bloeit. Moet ik die nu wel of niet rigoreus in maart snoeien? Ik doe altijd maar wat hier en daar.
Lekker aanpakken.
Okay nu ben ik even de kluts kwijt; want gazon voeden met gazonvoeding mag nu al wel of niet? Want kalk strooien op je gazon moest je toch ook al doen ? Dus EN kalk EN voeding strooien?
Eerst kalk, dan na paar weken gazonvoeding. Geen kalk gestrooid? Dan doe je het tegelijkertijd (doen hoveniers ook).
@@Tuinmanieren toppers!
Stikstof?! Ah!!
Ja, we zijn allemaal stikstofbang gemaakt. Nergens voor nodig.
Jullie zijn vergeten te zeggen dat de schaar ook in de shop te koop is 😂
Sja, we krijgen nog iedere dag boze mails van mensen die niet snappen waar de spullen te koop zijn...
2 wormen worden 20 wormen worden 2 honden? 15:10 😅
2 honderd (wormen ) ):
Kun je ook teveel voeden?
Niet met deze organische voeding, nee
Ben vergeten de vijg te snoeien… mag dit nog, lees overal dat het niet mag in voorjaar,,, help
th-cam.com/video/qxBwK43BvWw/w-d-xo.html
Als wij een stikstof probleem hebben waarom moet ik dan stikstof strooien?
Dan hebben wij toch geen stikstof probleem.
Anders hoef je het ook niet te strooien.
Er is stikstof (eten voor planten, zeker inheemse Nl planten), er is NOX niet goed voor planten, dieren of mensen, afkomstig van bijv Tata en er is fijnstof en dan is er nog héél veel meer te vertellen over al deze zaken.. De politiek en de media slaan dit verhaal plat, want anders te moeilijk. En daarmee worden burgers het stikstofrijke bos in gestuurd.
Het is gekmakend.
De politiek is niet zuiver met deze verhalen.