Tüm yayinlarınız ve ekibiniz çok başarılı ama ikinizin sohbeti daha başka bir tat veriyor Sinan hocam. İlk göz ağrısı belki de... muhteşem metaforlar ve karmaşık bilgiyi eğlenceli bir sekilde verdiğiniz için teşekkürler
Izlerken, dinlerken heyecanlanıyorum bu bilgiler karşısında gerçekten. "Canlılık nedir? Cansız bir varlığı cansız, canlı'yı da canlı yapan nedir?" Diye sürekli düşünüp kafa yoruyordum. Bu nasıl güzel bir açıklama.. yemin ederim dinlerken kalp atışım hızlandı. Ağzınıza, beyninize sağlık. Çok teşekkürler...
Harika harika entropi bu kadar mı güzel ve aydınlatıcı anlatılır!.Düşünce üremesi şahane👍çoğul üreyin hocam lütfen üçer ,beşer ve bizleri edindirin!. Başımızın tacısınız👑her ikinizin de ağzınıza, yüreğinize, sağlık çok teşekkürler.
Can Canan'ın son yayınlanan bölümünü de izlemiş bulunmaktayım. Günlerdir ne güzel neredeyse ara vermeden gidiyordum. Neyse Açık Beyin'in diğer odalarına da uğrama vaktim geldi o halde. Zihninize, fikrinize sağlık yeni bölümleri burada ki herkes gibi artık bende sabırsızlıkla bekliyor olacağım.
İsmiyle müsemma bir kanal hakikaten. Beyni açıyor gerekli bilgiler pat diye düşüyor vee işte gelsin konuyla ilgili aydınlanma.. Kafa açan sohbetlerinizin müptelasıyız kıymetli hocalarım..
Zihin açıcı anlatım için çok teşekkür ederim. Nedense ben tersini düşünmüştüm. Enerjinin ısıya dönüşümü biyolojik reaksiyonlar için son derece gerekli. Vücut ısısının artışı daha daha hızlı kimyasal reaksiyon, daha hızlı hareket yeteneği demek. Vücut ısısı azaldıkça hızlı ve dinamik olarak hareket edebilme yeteneği düşüyor. Isı varsa hızlı bir hareket ve entropi artışı var, hızlı hareket biyolojik varlıkların ömrünü kısaltıyor. Isı üreterek sanki entropi atmıyoruz. Entropimiz artıyor. Enfeksiyonlar da vücut ısısının artmasına neden oluyor ve bu da entropi artışı demek. l Enfeksiyonlar yüksek bir entropi girdisi sağlıyor gibi düşünülebilir. Şidetli ve/veya uzun süren enfeksiyonlar ölüm riskini arttırıyor mesela.
nefs newton fiziğinin var olduğu alan oluyor bu durumda sanırım. VArlık dense biraz ucu açık olur. Ama newton fiziği ise daha yakın bir tanım oluyor. Öğrendiğimde iyi oldu. Teşekkürler hocam.
♡Sinan hocam ya ne tatlı konusuyor ya aynen köyün delisi de veliside siz♡ bu arada Kimsenin bilemeyeceği şeyler ide aldım dr den zevkle baslıycam orduğum lifimi bitireyim sizede örücem Sinan hocam cansınız bende öper
Şu an toplum hareketini tüm medyanın verileri belirliyor gibi... Medyada kişilerin hikayelerle özdeşleşme hali sanki duygusal özdeşleşme dönmüş gibi. Haz ve arzular üzerinden tatmin arayışı ve acıdan kaçmak tek belirleyici hale gelmek üzere.
Mesela yazı kalır söz uçar denir,oysa taşa veya kağıda yazılan birini öğütüp birini yakınca başkalaşır oysa frekans yakalanırsa bütün sesler yakalanabilir
Termodinamiğin yasalarının insan sosyolojisinde işlerliği konusunda emin misiniz? İnsan davranışlarını yönlendiren çok farklı etmenler içinde enerjinin kullanımı belirleyici olmayabilir. Saygılarımla.
13:58 Vücudumuz, ona aldığımız besinlerin %70'ini ısı olarak dışarı verdiği halde, neden o besinleri kullanıyoruz? Parçalanan besinlerin entropisinin büyük oranını ısı olarak dışarı atıp, biz düşük entropili kalıyoruz. Yani beslenme; canlılığı artırmak, entropiyi (öldürene kadar durmayan bozulma, yok oluş) azaltmaktır. Su alan tekneden su boşaltmak gibi düşünülebilir. . Anlattıklarınızı daha iyi anlamak için aklımda kaldığı şekilde yazdım. Teşekkürler sayın Canan.
Hocam dünyadaki canlılığın sebebi de güneşteki entropiye bağlı ise nasıl oluyor da canlılığı, entropinin zıttı olarak tanımlayabiliyoruz? Entropiye karşı koyuş olarak tanımladığımız reaksiyonlar, aslında entropinin aşamaları olmuş olmuyor mu?
Spor yapan kişilerin spor yapmayan kisilerin bedenlerine göre daha genç gözükmesinin nedeni ekstra enerji harcamaları ve harcadıkları enerjinin büyük bir bölümünün entropi etkisini durdurmaya yönelik kullanıldığını soylebilir miyiz?
Sinan bey , Mustafa bey ben savaşamazsam ölürüm.Genç iyi bir kardeşiniz sizinle görüşmek istiyor yanınıza geleyim gerekenleri yapalım.Ne yapabilirizi konusalım.Ben kendimden çoktan geçtim ne yapabilirizi konusalım lütfen iletişime geçelim artık..
41.40 bence emperyalizm in kendi içinden nasıl beslendiğini ve her cumhuriyetin insanlığın bir yaşam şekli olduğunu gayet net anlattınız. " dilerim tuğlalar biraz düzelmiştir ☺"
17:30'da bahsedilen "fiziksel yontemlerle cansizi canliya donusturmek" tartismasi daha fazla derinlestirilmeli bence. Biyoloji / fizik iliskisi her ne kadar istatistiksel fizik uzerinden kurulmaya calisilsa da bu problem hala acik ve cok onemli. Konunun cok guzel bir felsefi tartismasi : th-cam.com/video/bF5gWDb_lW8/w-d-xo.html Guncel, bilimsel, ve dogrudan neuroscience ile alakali bir tartismasi : www.nature.com/articles/nrn2787 Ayrica 19:50'deki Hameroff & Penrose kuantum zihin konusu hakkinda : Penrose o fikirlerinden vazgecmis gibi gozukuyor, suradaki soylemlerine bakilirsa : th-cam.com/video/hXgqik6HXc0/w-d-xo.html
#SoruYorum Hocam rüyada başımıza gelen olaylardan ötürü gerçekten fiziksel olarak canımızın acıması neden olur? Mesela kafamızı çarptığımızı görüyoruz ama gerçekten kafamızın acıdığını hissediyoruz ve ya ağzımızın kasıldığını görüyoruz gerçekten o acıyı hissediyoruz. Bunun sebebi nedir?
Entropi benim de çok ilgimi çeken bir olgu Sinan hocam. Aklıma bazen uçuk bir fikir geliyor :) Entropi ve sanatsal eyleme geçmiş olmamız arasında bağıntılar buluyor olabilir mi?
Ismail Hakki aydin, zihnimizi kullandıkça toparlariz diyor siz ise zıddını soyluyorsunuz(yüksek entropy).. Doğru olan imtihanımız tamamlanınca bu dünyadan göçeceğiz ..Allah imandan Kurandan ayırmasın
Genel adalet toplumsal bütünlük kurallarının da üstünde düsturlarla sağlanabilir mi? Mesela bna yapılmasını istemediğimi bir başkasına yapmamak ve yine bana yapılmasını istemediğimi kendime yapmamak gibi. ( Aleks Kalenderoğlu'nun adalet ve vicdan tanımıdır.)
Entropi benim de çok ilgimi çeken bir olgu Sinan hocam. Aklıma bazen uçuk bir fikir geliyor. Entropi ve sanatsal eyleme geçmiş olmamız arasında bağıntılar bulunuyor olabilir mi? Yani sanatı bugün hala eser, sonuç odaklı görme eğilimdeyiz genel olarak. Ancak ilk kez sanatsal eyleme güdülenmiş insanlar için bu geçerli olamaz sanıyorum. Doğadaki alakasız gibi duran bir çok maddi öğe (ses, kök boyalar, zaman, döngüler vb.) insanın içinden zuhur ediveren sanatsal güdülenme ile belirli bir düzene kavuşuyor gibi bakabilir miyiz? Hatta bir anlamda düzensiz olan iç dünyamıza bir çeşit düzen kazandırma itkisi; onun, bilinçsiz bir ifade oluş hali olabilir mi ilk ortaya çıkışı bakımından.
@JacksonBoB2 Peki ama neden başka bir tür değil de Homo Sapiens 'ben buradayım' demeye ihtiyaç duymuş olabilir? Bunu sadece 'ben buradayım' demek olarak görmek bana yeterli gelmiyor bir türlü. Kendi kendine şarkılar mırıldanan bir çocuk ya da ilkel insanın seyirci odaklı değil de yapan odaklı sanatsal algısı aklımı karıştırıyor. Yani bu örneklerde 'ben buradayım' demekten başka bir hâl var sanki. BBC'nin How Art Made The World belgeseli çok ufuk açıcı. Çok tavsiye ederim.
Yayin için teşekkur ederim. Henuz james gleick'in kaos kitabini bitirdim sanirim sozel mezunu biri olarak biraz agir geldi ve istedigim verimi alamadim. Bu konu ile ilgili giriş mahiyetinde onerebileceginiz okumalar var mi ?
Hanımlar beyler, Mustafa Hocam'ın bahsettiği "en az hasarla çocuk yetiştirme" içeriğini bana gösterebilecek var mı ? Aratma yapınca birkaç sonuç buldum ama bahsi geçen içerik olduğundan emin olmak istiyorum.
Sayın Can yeni nesil 16 ve üzeri maalesef büyükanne ve büyükbaba kurbanı ben yapamadım çocuğum yapsin çocuğuna ben bakarımla başlayan, aman ayrıl sana eşmi yok biz arkadayiz evladım ile devam eden yolculuk "şu Ecevit gitsin kim gelecekse gelsin" diyen teknik direktör değişsin uçar bu takım la devam eden kendi kapısı Önuyle ilgilenmeyen insan tekleri dolu günümüzde kısa süreli heyecan değişiklik peşindeler, yapılması gereken tek şey 'kendini' yetiştirmek doğru kaynaklardan Allah'ı çok iyi tanımak o zaman kendinin kıymetini bilecek Sinan hocayı takip etsinler yeter doğru örneklerden biri çok az var günümüzde ... Dünya bir tuşla karşımızda zaten gitmeden okuyan çalışan yurt dışı bağlantılı kişilerde var ! kendilerini sevip emek versinler ömür kısa aktif olan yıl 30yil sonrası 😔
Neysen o ol içinde dışında aynı olsun, böyle olmayanlardan eminsen menfaatlerin için yanında durma, sana yapılmasını istemediğini başkasına yapma, kendi kampının önünle ilgilen böyle olunca biz buna'insan'diyoruz aramızda.. dinimizde müslüman elinden dilinden belinden emin olunandir der...en acı şey dünyanın büyük çoğunluğu için para şeytan olmuş gözleri bürümüş kör etmiş uğruna yapılamayacak birşey kalmadı siz gençler bırakın onu bunu sadece kendinizi düşünün ancak bu hal düzeltecek dünyayı "bir insan değişir tüm dünya değişir düzelir"...
Basma kalıp laflar, öğrenilmiş temenniler, duyulması hoş olan kelimeler ve söylenildiğinde güzel tepki alacağını düşündüğün cümleler er er er. Maalesef ve maalesef Booom boş laflar. Gerçek varya Gerçek o gerçek Sinan hocanında peşinde olduğu Dücane hocanın ızdırabını çektiği gerçek öyle minnoş kelimelerle anlatılmıyor. Bu minnoş tatlış kelimeler uykunuzun derinliğini arttırıyor ancak. Neyse çok söylenecek şey varda tek bir şey söyliyim. Dünyada daha boktan ama daha mükemmele gidiyor! Soru sen hangi tarafı yaşayacak yada hangi tarafın içinde yüzeceksin?
Öyle birsey olsak you tube premium nasıl reklamlardan kurtarıyor Açık beyin premium olsa paralı Mustafa Can'in her açıklamaya zart diye delip geçmesinden kurtarsa walla kredi kartını hazırlayacam.. Çok önemli yerlerde çok kesiyor lafı be abi..
Orkide hanim bence siz de ureyin zira bu guzelligin yalnizca bir insanin tekelinde olmasi kabul edilemez bunu gelecek nesillerle paylaşmak zorundasiniz ;)
ulan hakikaten ya 40 bin yıldır kültürel gelişiyoruz hala en büyük korkumuz gökten taş yağacak. meteor yani, heycanlı rüyalarımın öznesi. sanırım zamanında 2. dünya savaşına heyecanlananlar gibi istiyorum, sadece heyecan için. gelse kötü olacağı besbelli.
Ya cansızdan önce canlılık varsa... Ve ilk geçiş canlıdan cansizaysa?? Canlılığın sebebini, nerden geldiğini bilemiyoruz. Çünkü hep cansizdan canlıya geçiş olduğunu kabul ediyoruz. Bu da düşük entropiden yükseğe geçiş olduğu için mantıksız geliyor. Belki de gerçekten mantıksız ve gerçek beklenenin tam tersiyse...
Canlılık entropiye karşı koymada başarılı olabilse ihtiyarlık olmazdı...yani bir müddet sonra mekanizma yetersizlşiyor mu.m demek istiyorsunuz....halbuki noronlar ve kalb hücresi zamanala daha özel noktalara gidebiliyor da ,üstelik rejenerasyonda bu dediklerinize aykırı
Önce Can, kitap okuyaBİLİRliğiniz var sanırım; 'yapabilite', 'kabalama' gibi tarzanca kelimeleri hangi eğitim ya da okuma sürecinde edindiniz? Yeni Türkiye'nin iletişim modeli, entellektüellik standartı, dilinin kurallarından habersiz bir tarafından kelimeler uydurarak laf kalabalığıyla kendini ifade etmek midir?
Bence din evrimi tartışacağına entropiyi tartışsın. Kuran da biz herşeyi Bi düzen içerisinde yarattık diyor. Kavramsal Bi farklılık mı var yoksa aynı düzen anlayışından mı bahsetmeliyiz? Evrim net zaten ne zaman şunu tartışmayı bırakıp entropi diğer yasalar gibi konuları din üzerinden konuşcaz cidden merak ediyorum
18:30 Quantumun biliyolojiye etkisi th-cam.com/video/NUFHbfYG83c/w-d-xo.html th-cam.com/video/CtXlpPENeP0/w-d-xo.html vs vs bu Jim sabah aksam quantumun biyolojiye etkisini anlatıyor..
Addy Pross'un "Yaşam Nedir?" adlı kitabını tavsiye ederim. Bence çok güzel hazırlanmış ve bu konuları harika şekilde özetliyor. www.metiskitap.com/catalog/book/36297
Üreme ve büyümeyi bitkisel, içinde duygusal dürtü ve güdüleri bulunduran cinsellik hayvansal olabilir mi? Tüm maddesel varlığın varlık düzeylerini içimizde taşıyarak insana evrilmek her düzey hareketi içinde taşıyıp akılla hareket edebilmek hedefimiz olabilir mi?
"Yaşam entropiyi dışarı atma çabası" ciddi olamazsınız heralde. Burun da gözlük takmak için oluşmuş diye dalga geçen Volter geldi aklıma. Şirödinger dedi diye ne olmuş, saçma saçmadır
Hoca ben de senin fikrini söyledim,okulların hiç birşey öğretmediğini kızararak söyledim neden diye sordular matematik kuralı sadeleştirme neden öğretilmiyor diye.işim gereğidir dedim addaaam sende karşılaştım
Tüm yayinlarınız ve ekibiniz çok başarılı ama ikinizin sohbeti daha başka bir tat veriyor Sinan hocam. İlk göz ağrısı belki de... muhteşem metaforlar ve karmaşık bilgiyi eğlenceli bir sekilde verdiğiniz için teşekkürler
Izlerken, dinlerken heyecanlanıyorum bu bilgiler karşısında gerçekten. "Canlılık nedir? Cansız bir varlığı cansız, canlı'yı da canlı yapan nedir?" Diye sürekli düşünüp kafa yoruyordum. Bu nasıl güzel bir açıklama.. yemin ederim dinlerken kalp atışım hızlandı. Ağzınıza, beyninize sağlık. Çok teşekkürler...
Harika harika entropi bu kadar mı güzel ve aydınlatıcı anlatılır!.Düşünce üremesi şahane👍çoğul üreyin hocam lütfen üçer ,beşer ve bizleri edindirin!. Başımızın tacısınız👑her ikinizin de ağzınıza, yüreğinize, sağlık çok teşekkürler.
Bu bolumu bir kere daha dinleyip, uzerine dusunup, sonra bir kere daha dinleyip dusunmem gerekecek. Agziniza saglik.
Bu kavramları herkesin anlayabileceği bir kavrama donusturmenize hayranım. Çok teşekkür ederim.
Can Canan'ın son yayınlanan bölümünü de izlemiş bulunmaktayım. Günlerdir ne güzel neredeyse ara vermeden gidiyordum. Neyse Açık Beyin'in diğer odalarına da uğrama vaktim geldi o halde. Zihninize, fikrinize sağlık yeni bölümleri burada ki herkes gibi artık bende sabırsızlıkla bekliyor olacağım.
Sinan hocanın ağzından çıkan her söz makale gibi tat verici 🤌🙏
Süper konu lütfen devam, bence temel besin kaynaklarımızın bitki olmasının gerekliliğinin bir açıklaması
Çok ufuk açıcı bir muhabbetti. Iyi ki varsınız.
İsmiyle müsemma bir kanal hakikaten. Beyni açıyor gerekli bilgiler pat diye düşüyor vee işte gelsin konuyla ilgili aydınlanma.. Kafa açan sohbetlerinizin müptelasıyız kıymetli hocalarım..
Zihin açıcı anlatım için çok teşekkür ederim. Nedense ben tersini düşünmüştüm. Enerjinin ısıya dönüşümü biyolojik reaksiyonlar için son derece gerekli. Vücut ısısının artışı daha daha hızlı kimyasal reaksiyon, daha hızlı hareket yeteneği demek. Vücut ısısı azaldıkça hızlı ve dinamik olarak hareket edebilme yeteneği düşüyor. Isı varsa hızlı bir hareket ve entropi artışı var, hızlı hareket biyolojik varlıkların ömrünü kısaltıyor. Isı üreterek sanki entropi atmıyoruz. Entropimiz artıyor. Enfeksiyonlar da vücut ısısının artmasına neden oluyor ve bu da entropi artışı demek. l Enfeksiyonlar yüksek bir entropi girdisi sağlıyor gibi düşünülebilir. Şidetli ve/veya uzun süren enfeksiyonlar ölüm riskini arttırıyor mesela.
Rüyamda yeni video atmıştınız onu izliyordum,uyandım gerçekten video atmışsınız şimdi izlicem 😂
Cok istifade ediyoruz,teşekkür ederiz
Dücane Cündioğlu en güzel örneklerden biri okumadan bir yerlere gelebilmek aklıma gelen muhteşem
Karaciğer seslendirmesinde içten güldürdünüz Hocam :) Temel bilimin hayattaki karşılığının tadından yenmiyor. Lütfen Bilim Felsefesi muhabbetlerini de ekleyin, artırın. Hep yollar oraya çıkıyor gibi...
Sagolun hocam her seferinde değerlendiriyorum.
"biz öyle benzin aldığı kadar menzili olan canlılar değiliz" 16:35
nefs newton fiziğinin var olduğu alan oluyor bu durumda sanırım. VArlık dense biraz ucu açık olur. Ama newton fiziği ise daha yakın bir tanım oluyor. Öğrendiğimde iyi oldu. Teşekkürler hocam.
E siz Voltran’ı oluşturmuşsunuz bu sohbette yahu. Agziniza saglik😍😎
Favori kanalım. 😍
Ya hocam harikasınız üremeye lütfen devam edin beni nasıl besliyorsunuz bir bilseniz. Şükürler olsun iyiki varız
Birlik şart hocam👍
hocam ikinizin ses seviyesi çok farklı biriniz konuşurken çok ses çıkıyor diğeriniz< konuşurken çok az. bi ayar çekin şuna
♡Sinan hocam ya ne tatlı konusuyor ya aynen köyün delisi de veliside siz♡ bu arada Kimsenin bilemeyeceği şeyler ide aldım dr den zevkle baslıycam orduğum lifimi bitireyim sizede örücem Sinan hocam cansınız bende öper
Şu an toplum hareketini tüm medyanın verileri belirliyor gibi...
Medyada kişilerin hikayelerle özdeşleşme hali sanki duygusal özdeşleşme dönmüş gibi. Haz ve arzular üzerinden tatmin arayışı ve acıdan kaçmak tek belirleyici hale gelmek üzere.
Muhteşemdiniz ağızlarınıza sağlık 🙏🙏
17:08 "Yaşam, entropiyi tahliye edebilme dehasıdır."
@platonik filofOz Yaşam evrende entropiye boyun eğmeyen tek şeydir.O savaşır.. O büyüleyicidir.
Mesela yazı kalır söz uçar denir,oysa taşa veya kağıda yazılan birini öğütüp birini yakınca başkalaşır oysa frekans yakalanırsa bütün sesler yakalanabilir
Her zamanki gibi enfes.
Hayırlı yayınlarınız olsun.
Sizi dinlerken uyuyakalmak ve rüya da sizi görmek ve kuantumu tartışmak 😁😁😁 gördüğüm en güzel rüya
Termodinamiğin yasalarının insan sosyolojisinde işlerliği konusunda emin misiniz? İnsan davranışlarını yönlendiren çok farklı etmenler içinde enerjinin kullanımı belirleyici olmayabilir. Saygılarımla.
Evreni dünya yerine koyarsak,evrende insanlar yoksa....yok olmucakkkk😃😃😃
13:58 Vücudumuz, ona aldığımız besinlerin %70'ini ısı olarak dışarı verdiği halde, neden o besinleri kullanıyoruz?
Parçalanan besinlerin entropisinin büyük oranını ısı olarak dışarı atıp, biz düşük entropili kalıyoruz. Yani beslenme; canlılığı artırmak, entropiyi (öldürene kadar durmayan bozulma, yok oluş) azaltmaktır. Su alan tekneden su boşaltmak gibi düşünülebilir.
.
Anlattıklarınızı daha iyi anlamak için aklımda kaldığı şekilde yazdım. Teşekkürler sayın Canan.
Çok gülüyorum ya, harikasınız
Dücane hocam Can´dır🎋
Hocam dünyadaki canlılığın sebebi de güneşteki entropiye bağlı ise nasıl oluyor da canlılığı, entropinin zıttı olarak tanımlayabiliyoruz?
Entropiye karşı koyuş olarak tanımladığımız reaksiyonlar, aslında entropinin aşamaları olmuş olmuyor mu?
Entropi....oğlumu aldı bendennn😵😵😵😵
Kuantum sınırında yaşam- Yaklaşan kuantum biyolojisi çağı ( Kim Al-Khalili, Johnjoe McFadden) tavsiye olunur
Inanamiyorum size,,selamlar😎🙋♀️
Sonuçta enerjiye dönüşüyoruz,duygu,his, bellek, görsel kayıtlarımız neye dönüşüyor.
@Gökçe NAMAL ruh dediğiniz varolusumuzun enerji hali mi
Gerçekten bu erime,değişme acaip beni uzuyor.
Spor yapan kişilerin spor yapmayan kisilerin bedenlerine göre daha genç gözükmesinin nedeni ekstra enerji harcamaları ve harcadıkları enerjinin büyük bir bölümünün entropi etkisini durdurmaya yönelik kullanıldığını soylebilir miyiz?
Gunes dünyaya enerji yayarken bir taraftan fotonlar dünyanın entropisini artırıyor ,çelişkileriniz bitmez tükenmez boyutlarda
Ben hiç sertlikler gelemiyorum ,hocam bilesiniz.😎
Sinan bey , Mustafa bey ben savaşamazsam ölürüm.Genç iyi bir kardeşiniz sizinle görüşmek istiyor yanınıza geleyim gerekenleri yapalım.Ne yapabilirizi konusalım.Ben kendimden çoktan geçtim ne yapabilirizi konusalım lütfen iletişime geçelim artık..
Quantum teorisinin biyolojik boyutu üzerine yapılmış çok sağlam çalışmalar var.
41.40 bence emperyalizm in kendi içinden nasıl beslendiğini ve her cumhuriyetin insanlığın bir yaşam şekli olduğunu gayet net anlattınız. " dilerim tuğlalar biraz düzelmiştir ☺"
17:30'da bahsedilen "fiziksel yontemlerle cansizi canliya donusturmek" tartismasi daha fazla derinlestirilmeli bence. Biyoloji / fizik iliskisi her ne kadar istatistiksel fizik uzerinden kurulmaya calisilsa da bu problem hala acik ve cok onemli.
Konunun cok guzel bir felsefi tartismasi : th-cam.com/video/bF5gWDb_lW8/w-d-xo.html
Guncel, bilimsel, ve dogrudan neuroscience ile alakali bir tartismasi : www.nature.com/articles/nrn2787
Ayrica 19:50'deki Hameroff & Penrose kuantum zihin konusu hakkinda : Penrose o fikirlerinden vazgecmis gibi gozukuyor, suradaki soylemlerine bakilirsa : th-cam.com/video/hXgqik6HXc0/w-d-xo.html
#SoruYorum
Hocam rüyada başımıza gelen olaylardan ötürü gerçekten fiziksel olarak canımızın acıması neden olur? Mesela kafamızı çarptığımızı görüyoruz ama gerçekten kafamızın acıdığını hissediyoruz ve ya ağzımızın kasıldığını görüyoruz gerçekten o acıyı hissediyoruz. Bunun sebebi nedir?
Ağlamaktan gözlerim ağrıyor,artık yapmayın hocam ,bu utangaclik annemden geliyor.
Çox gözəl söhbət☺❤❤
Entropi benim de çok ilgimi çeken bir olgu Sinan hocam. Aklıma bazen uçuk bir fikir geliyor :) Entropi ve sanatsal eyleme geçmiş olmamız arasında bağıntılar buluyor olabilir mi?
Ismail Hakki aydin, zihnimizi kullandıkça toparlariz diyor siz ise zıddını soyluyorsunuz(yüksek entropy)..
Doğru olan imtihanımız tamamlanınca bu dünyadan göçeceğiz ..Allah imandan Kurandan ayırmasın
Cennet cehennem düşüncesi insana ait bir fikir midir yani? Ilahi bir dayanağı nasıl olamaz? Bu şekilde indirgenmesi çok düşündürücü.
Genel adalet toplumsal bütünlük kurallarının da üstünde düsturlarla sağlanabilir mi? Mesela bna yapılmasını istemediğimi bir başkasına yapmamak ve yine bana yapılmasını istemediğimi kendime yapmamak gibi. ( Aleks Kalenderoğlu'nun adalet ve vicdan tanımıdır.)
Ahlak ve vicdan tanımı yazacaktım. ☺️ Hatalı yazmışım. 🙏
Entropi benim de çok ilgimi çeken bir olgu Sinan hocam. Aklıma bazen uçuk bir fikir geliyor. Entropi ve sanatsal eyleme geçmiş olmamız arasında bağıntılar bulunuyor olabilir mi?
Yani sanatı bugün hala eser, sonuç odaklı görme eğilimdeyiz genel olarak. Ancak ilk kez sanatsal eyleme güdülenmiş insanlar için bu geçerli olamaz sanıyorum. Doğadaki alakasız gibi duran bir çok maddi öğe (ses, kök boyalar, zaman, döngüler vb.) insanın içinden zuhur ediveren sanatsal güdülenme ile belirli bir düzene kavuşuyor gibi bakabilir miyiz? Hatta bir anlamda düzensiz olan iç dünyamıza bir çeşit düzen kazandırma itkisi; onun, bilinçsiz bir ifade oluş hali olabilir mi ilk ortaya çıkışı bakımından.
@JacksonBoB2 Peki ama neden başka bir tür değil de Homo Sapiens 'ben buradayım' demeye ihtiyaç duymuş olabilir? Bunu sadece 'ben buradayım' demek olarak görmek bana yeterli gelmiyor bir türlü. Kendi kendine şarkılar mırıldanan bir çocuk ya da ilkel insanın seyirci odaklı değil de yapan odaklı sanatsal algısı aklımı karıştırıyor. Yani bu örneklerde 'ben buradayım' demekten başka bir hâl var sanki. BBC'nin How Art Made The World belgeseli çok ufuk açıcı. Çok tavsiye ederim.
Yayin için teşekkur ederim. Henuz james gleick'in kaos kitabini bitirdim sanirim sozel mezunu biri olarak biraz agir geldi ve istedigim verimi alamadim. Bu konu ile ilgili giriş mahiyetinde onerebileceginiz okumalar var mi ?
Bulabilirseniz Kim Korkar Schrödingerin Kedisinden olabilir. Giriş mahiyetinde kısa bilgiler. Peşine de David Ruelle Rastlantı ve Kaos.
Sosyal entropi iyidirrrrtr......hocalarrrr...bireysel diil toplumcu olmalıyız...empati...gelir eşitliği...entropi😎
Hanımlar beyler, Mustafa Hocam'ın bahsettiği "en az hasarla çocuk yetiştirme" içeriğini bana gösterebilecek var mı ?
Aratma yapınca birkaç sonuç buldum ama bahsi geçen içerik olduğundan emin olmak istiyorum.
Günaydın :)
Sayın Can yeni nesil 16 ve üzeri maalesef büyükanne ve büyükbaba kurbanı ben yapamadım çocuğum yapsin çocuğuna ben bakarımla başlayan, aman ayrıl sana eşmi yok biz arkadayiz evladım ile devam eden yolculuk "şu Ecevit gitsin kim gelecekse gelsin" diyen teknik direktör değişsin uçar bu takım la devam eden kendi kapısı Önuyle ilgilenmeyen insan tekleri dolu günümüzde kısa süreli heyecan değişiklik peşindeler, yapılması gereken tek şey 'kendini' yetiştirmek doğru kaynaklardan Allah'ı çok iyi tanımak o zaman kendinin kıymetini bilecek Sinan hocayı takip etsinler yeter doğru örneklerden biri çok az var günümüzde ... Dünya bir tuşla karşımızda zaten gitmeden okuyan çalışan yurt dışı bağlantılı kişilerde var ! kendilerini sevip emek versinler ömür kısa aktif olan yıl 30yil sonrası 😔
Neysen o ol içinde dışında aynı olsun, böyle olmayanlardan eminsen menfaatlerin için yanında durma, sana yapılmasını istemediğini başkasına yapma, kendi kampının önünle ilgilen böyle olunca biz buna'insan'diyoruz aramızda.. dinimizde müslüman elinden dilinden belinden emin olunandir der...en acı şey dünyanın büyük çoğunluğu için para şeytan olmuş gözleri bürümüş kör etmiş uğruna yapılamayacak birşey kalmadı siz gençler bırakın onu bunu sadece kendinizi düşünün ancak bu hal düzeltecek dünyayı "bir insan değişir tüm dünya değişir düzelir"...
Basma kalıp laflar, öğrenilmiş temenniler, duyulması hoş olan kelimeler ve söylenildiğinde güzel tepki alacağını düşündüğün cümleler er er er. Maalesef ve maalesef Booom boş laflar. Gerçek varya Gerçek o gerçek Sinan hocanında peşinde olduğu Dücane hocanın ızdırabını çektiği gerçek öyle minnoş kelimelerle anlatılmıyor. Bu minnoş tatlış kelimeler uykunuzun derinliğini arttırıyor ancak. Neyse çok söylenecek şey varda tek bir şey söyliyim. Dünyada daha boktan ama daha mükemmele gidiyor! Soru sen hangi tarafı yaşayacak yada hangi tarafın içinde yüzeceksin?
Öyle birsey olsak you tube premium nasıl reklamlardan kurtarıyor Açık beyin premium olsa paralı Mustafa Can'in her açıklamaya zart diye delip geçmesinden kurtarsa walla kredi kartını hazırlayacam.. Çok önemli yerlerde çok kesiyor lafı be abi..
Ben kuantumu biyolojide merak ediyorum
36:51 siz yeterki üreyin :D keşke her üreme sizinki gibi olsa :D
Orkide hanim bence siz de ureyin zira bu guzelligin yalnizca bir insanin tekelinde olmasi kabul edilemez bunu gelecek nesillerle paylaşmak zorundasiniz ;)
@@MgSoftware0101 lan O.
ulan hakikaten ya 40 bin yıldır kültürel gelişiyoruz hala en büyük korkumuz gökten taş yağacak. meteor yani, heycanlı rüyalarımın öznesi. sanırım zamanında 2. dünya savaşına heyecanlananlar gibi istiyorum, sadece heyecan için. gelse kötü olacağı besbelli.
Ya cansızdan önce canlılık varsa... Ve ilk geçiş canlıdan cansizaysa??
Canlılığın sebebini, nerden geldiğini bilemiyoruz. Çünkü hep cansizdan canlıya geçiş olduğunu kabul ediyoruz. Bu da düşük entropiden yükseğe geçiş olduğu için mantıksız geliyor. Belki de gerçekten mantıksız ve gerçek beklenenin tam tersiyse...
Deniz hocayi kırmayın hocam:) Bence nefis olurr
Birlikten kuvvet doğar mı? Entropi artmazsa, EVEEEETTTTTTTT.
07:00 😂😂
İlk ben tıkladım galiba :)
Ben de ben de çok öpüyorum 😽
Entropi... Maddenin minimum enerjide maksimum duzensizlik istemesidir.
🙋♀️🙏🏻
Entropiyi Arıcılık uygulamaları için kullanmaya başladım. 2 kel arkadaşa müteşekkirim. Asimov kitaplarını Millet okumuyor çakma Star Wars serilerine bilim kurgu diyor. Tuhaf Dünya.
Ahaaaahaaaasaaaa....muhalif olmayın diyorsunuz...peki....lütfen susun ve sosyoloji ve felsefe okuyun😥😥😥😥😥😥😥😥
Canlılık entropiye karşı koymada başarılı olabilse ihtiyarlık olmazdı...yani bir müddet sonra mekanizma yetersizlşiyor mu.m demek istiyorsunuz....halbuki noronlar ve kalb hücresi zamanala daha özel noktalara gidebiliyor da ,üstelik rejenerasyonda bu dediklerinize aykırı
👏❤🧿👏❤
Entropiyi"evrim agacı" na bırakın CAN'lar...
Önce Can, kitap okuyaBİLİRliğiniz var sanırım; 'yapabilite', 'kabalama' gibi tarzanca kelimeleri hangi eğitim ya da okuma sürecinde edindiniz?
Yeni Türkiye'nin iletişim modeli, entellektüellik standartı, dilinin kurallarından habersiz bir tarafından kelimeler uydurarak laf kalabalığıyla kendini ifade etmek midir?
Bence din evrimi tartışacağına entropiyi tartışsın. Kuran da biz herşeyi Bi düzen içerisinde yarattık diyor. Kavramsal Bi farklılık mı var yoksa aynı düzen anlayışından mı bahsetmeliyiz? Evrim net zaten ne zaman şunu tartışmayı bırakıp entropi diğer yasalar gibi konuları din üzerinden konuşcaz cidden merak ediyorum
Hocam şu arapça kelimeleri türkçeleştirsen...
Yaşlandım ya ,genetigimle oynandı.
Wow
Kendi kendimi klonlama fikri cik aklimdan📌
18:30 Quantumun biliyolojiye etkisi th-cam.com/video/NUFHbfYG83c/w-d-xo.html th-cam.com/video/CtXlpPENeP0/w-d-xo.html vs vs bu Jim sabah aksam quantumun biyolojiye etkisini anlatıyor..
Addy Pross'un "Yaşam Nedir?" adlı kitabını tavsiye ederim. Bence çok güzel hazırlanmış ve bu konuları harika şekilde özetliyor.
www.metiskitap.com/catalog/book/36297
Faşistlik yok hocam,eşitlik, adalet kurallar olsun.
Üreme ve büyümeyi bitkisel, içinde duygusal dürtü ve güdüleri bulunduran cinsellik hayvansal olabilir mi? Tüm maddesel varlığın varlık düzeylerini içimizde taşıyarak insana evrilmek her düzey hareketi içinde taşıyıp akılla hareket edebilmek hedefimiz olabilir mi?
hahahahaha
"Yaşam entropiyi dışarı atma çabası" ciddi olamazsınız heralde. Burun da gözlük takmak için oluşmuş diye dalga geçen Volter geldi aklıma. Şirödinger dedi diye ne olmuş, saçma saçmadır
Hoca ben de senin fikrini söyledim,okulların hiç birşey öğretmediğini kızararak söyledim neden diye sordular matematik kuralı sadeleştirme neden öğretilmiyor diye.işim gereğidir dedim addaaam sende karşılaştım
Ne mevzular mevzular . Sinan hoca müslümanım diyor ama bu kadarını bilebilen bir insanın inanmaya zamanı oldugunu sanmiyorum