Istoria, clasa a X-a, Etnogeneza românească

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 มี.ค. 2021
  • Tema: Etnogeneza românească
    Profesor: Vacarciuc Daniela
    Autor: Vacarciuc Daniela
    Coloana Sonoră: ”Polii Anna” - autor Eugen Doga
    Educatieonline.md este o bibliotecă digitală care conține aproximativ 3.500 de lecții video pentru elevii claselor I-XII, la toate disciplinele, inclusiv profil real / profil umanistic (pentru nivelul de învățământ general), în limbile română și rusă, pentru anul de studii 2020-2021.
    Scopul proiectului este de a asigura accesul liber și neîngrădit la lecții produse video de cei mai buni profesori din țară, create pentru toți elevii după un standard înalt al calității.
    La data de 22 mai 2020, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Primăria municipiului Chișinău au semnat un memorandum de cooperare în scopul diversificării și îmbunătățirii conținuturilor curriculare online precum și creării unui instrument didactic digital, care facilitează accesul la procesul educațional, în temeiul prevederilor articolului 128, alineatul (6) al Codului educației nr. 152/2014.
    Partenerii de implementare a proiectului în etapa a doua: Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație, Clasa viitorului - Centrul Național de Inovații Digitale în Domeniul Educației, TEKWIL - Centrul de excelență în Domeniul TIC , Universitatea Tehnică a Moldovei și Academia de Inovare și Schimbare prin Educație.

ความคิดเห็น • 15

  • @augustinabutmalai
    @augustinabutmalai 6 หลายเดือนก่อน

    Mulțumesc frumos pentru temă ❤😊

  • @valevisa8429
    @valevisa8429 6 หลายเดือนก่อน +1

    Etnogeneza romanilor pe scurt.Romanii sunt un popor balcanic de limba latina,limba avandu-si geneza in Imperiul Roman de Rasarit,si mai precis in provinciile de limba latina de la sud de Dunare.

  • @generaldhautpoul8388
    @generaldhautpoul8388 2 ปีที่แล้ว +2

    Cum a patruns latina in spatiul getodac in sec 2 ien? Taranul dac era agricultor sedentar, ce treaba avea cu latina?
    Poate cativa tarabostes sa fi stiut cateva cuvinte, desi ei faceau comert cu grecii....

    • @corneliuluncan928
      @corneliuluncan928 2 ปีที่แล้ว +1

      Latina a pătruns prin negustori. Negustorii aveau marfă și pentru țărani. Comerș cu grecii făceau cei din est. Dacii din Oltenia, Banat, Ardeal, erau mai aproape de provinciile romane, numai Dunărea îi despărțea.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 9 หลายเดือนก่อน +1

      1. Spațiul geto-dac nu se limita la Dunăre. Si la sud de Dunăre erau daci, care fuseseră deja ocupați de romani mai devreme. Vezi mormântul getic de la Sveshtari (azi în Bulgaria). Vezi aria de răspândire a orașelor antice daco-getice cu nume terminat în -deva / -dava. Vezi Ovidiu, exilat în Tomis (Constanța / Dobrogea) scriind că trăiește printre geți.
      2. Mai fuseseră conflicte militare, iar Domitian pierduse un război (in 85-86) si fusese obligat prin tratatul de pace să trimită ingineri și meșteri romani care să ridice fortificații în Dacia, inclusiv la Sarmisegetuza au lucrat.
      3. Imperiul Roman era forța dominantă a lumii antice și era vecin dacilor lui Decebal, și era ocupant al dacilor de la sud de Dunăre. Fii sigur că au fost schimburi intense economice, lupte, valuri de refugiați etc.

    • @generaldhautpoul8388
      @generaldhautpoul8388 9 หลายเดือนก่อน

      @@ionbrad6753 nu e suficient pt a explica transformarea geto dacilor (mai ales cei liberi) in daco romani, in mai putin de 2 secole.
      Nu s-a reusit romanizarea in N Africii sau in Britannia,unde imperiul a stationat 4 secole

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 9 หลายเดือนก่อน +1

      @@generaldhautpoul8388 1. Romanizarea a reușit și prin nordul Africii sau in Britania, dar au venit apoi alți cuceritori care și-au impus limba lor. Așa cum s-a întâmplat și cu Tracii latinizați, din care mai supraviețuiesc azi cu greu câțiva vlahi (aromâni) în Balcani; dar acum 1000 de ani era plin ...
      2. Chiar dacă nu ar fi reușit romanizarea într-un loc - nu era obligatoriu să se repete și în alt loc exact același scenariu.
      3. Nu au fost ”mai puțin de 2 secole”. Drobeta, pe malul nordic al Dunării, avea și în secolul 6 garnizoană romană.

    • @generaldhautpoul8388
      @generaldhautpoul8388 9 หลายเดือนก่อน

      @@ionbrad6753
      1 Drobeta era un cap de pod.
      Ce facem cu romanizarea in Moldova, unde nu au fost garnizoane romane?
      2 ok, peste cei romanizati din Balcani si N Africii au venit invadatorii, iar in spatiul carpato danubian nu au venit invadatorii 😀

  • @generaldhautpoul8388
    @generaldhautpoul8388 2 ปีที่แล้ว

    Cine dintre bastinasi vorbea latina literara?
    Cum sa se combine latina literara cu orice alta limba dupa 270 cand civilizatia urbana din Dacia dispare ??

    • @corneliuluncan928
      @corneliuluncan928 2 ปีที่แล้ว +1

      Nimeni nu vorbea latina literară, nici măcar locuitorii Romei, ci latina de jos (vulgară). Latina literară era vorbită doar de elită (max. 5%).

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 9 หลายเดือนก่อน

      După 273 a dispărut civilizația urbană, dar nu brusc; nu peste noapte. A mai durat până diverși migratori au anihilat orașele. Apoi, Constantin cel Mare a luat iar în stăpânire malul nordic al Dunării - viitoarea Țara Românească, construind și el un pod în 328 la Sucidava. Castre romane precum Drobeta au avut garnizoană romană până prin anii 500.