Επιτέλους υπάρχει ένα βίντεο που μιλάει για την ουσία του προβλήματος και όχι απλά για τα συμπτώματα. Επίσης πολύ κατανοητός ο τρόπος που μας τα εξήγησες. Ευχαριστούμε!!
@@cobracommander3901 Λύση υπάρχει και δεν στην λέει ο φιλελεύθερος οικονομικός σε αυτό το βίντεο, και η λύση για εσένα που είσαι εργατική τάξη και οχι για τους ολιγάρχες που κάνει πως δεν υποστηρίζει ο οικονομολόγος και ότι ειναι μη ιδεολογικος (όλοι οι οικονομολόγοι είναι ιδεολογικοι, οποίος στο λέει σε κοροϊδεύει , κοροϊδεύει την εργατική τάξη με πολύ απλές μεταρρύθμισεις που δεν κάνουν ρήξη στο εκμεταλλευτικο σύστημα. Εδω η λύση ειναι η κρατικοποίηση όλων των σταδίων της παραγωγής και διανομής ενεργείας και η φυγή απο το καταστροφικο ευρώ/ευρωζώνη. Διάβασε το βιβλίο του Mark Fisher , Capitalist Realism. Is there no alternative? (Καπιταλιστικός ρεαλισμός, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση?) αυτό πάει κόντρα στο συντηρητικό Thatcheρικο μύθο του "There is no alternative"
@@KilliK69 Μας κατεστρεψε η ΝΔ με το 100%... Χωρια που ξεπουλησε τις μετοχες της ΔΕΗ και την Διοικηση λιγο πριν αρχισει το μεγαλο παρτυ της αισχροκερδιας. Ασχετο αλλα μια τεχνολογια που δεν εχει επενδυθει αρκετα ειναι: Compact Linear Fresnel Reflector technology by CNIM - Concentrating solar power plant
Έχω την εντύπωση ότι το "μοντέλο" σχεδιάστηκε με μοναδικό σκοπό να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι λίγοι και γνωστοί. Τουλάχιστον την Ελλάδα αν όχι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα λες πολύ ωραία.
Εεε ναι.. Βλέπεις η μία πλευρά διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ( μια φιλελεύθερη οικονομία δυτικού τύπου, με τα δικά της ίσως προβλήματα αλλά δυτικού τύπου) και η άλλη , αυτή που ανέφερες , διδάχθηκε από την " λαϊκή Επαναστατική σχολή της σοβιετικής δημοκρατίας της Ελλάδας".. Οπότε...
Μονο που τα ιδια λεει το ΜΕΡΑ25 εδω και ενα χρονο. Το γεγονος που δεν τα ακους στις ειδησεις, ειναι γιατι δεν τους δινουν την προσβαση να απευθυνθουν στο κοινο. Μονο αν παρακολουθει κανεις την Βουλη, η τα τοπικα καναλια που προσκαλουν τον Βαρουφακη, θα τα ακουσει αυτα.
Καταπληκτική ανάλυση και δουλειά. Διαφωνώ κάθετα με την υπόθεση της κλιματικής αλλαγής και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας πρώτα γιατί σύμφωνα με μελέτες της NASA η μεση θερμοκρασία στη Γροιλανδία το 700ΠΧ ήταν κατά 4 ολόκληρους βαθμούς μεγαλητερη από σήμερα και οι πάγοι μια χαρά καθόντουσαν στη θέση τους και δεύτερον, οι πάγοι της Αρκτικής (γιατί για αυτούς μιλάνε ότι θα λιώσουν), είναι κατά το 80% επιπλεοντες οπότε έχουν ήδη εκτοπίσει το νερό που περιέχουν. Το ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει μέρα με την ημέρα φαίνεται πια από τις ηλίθιες δικαιολογίες που απροκάλυπτα ξεστομίζουν στα μέσα εξαπάτησης προκειμένου να συνεχίσουν τις εγκληματικες τους αισχροκέρδειες. Μετά από όλα αυτά υπάρχουν ακόμη άτομα που πιστεύουν και τρέμουν τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολεμου
Εχει μιλήσει ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Αντώνης Φώσκολος στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη για την "κλιματική αλλαγή" και την κοροϊδία που ταϊζουν τον κόσμο. Ακόμα και ο νομπελίστας φυσικός John Clauser δεν δέχετε τα πράσινα άλογα και την κλιματική αλλαγή.
Κ.Μαρινάκη, έχετε το σπάνιο χάρισμα να παρουσιάζεται και το πιο σύνθετο ζήτημα με ιδιαίτερα απτό κ κατανοητό τρόπο. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά μας κάνατε να καταλάβουμε από που προέρχονται οι υψηλές τιμές κ γιατί στη χώρα μας αυτές είναι ακόμα υψηλότερες (παρά τις κρατικές επιδοτήσεις). Ανάμεσα στο μηδενισμό και στη πλήρη απαξίωση ορισμένων που αποδίδουν όλα τα δεινά στη κυβέρνηση και στην αφασία κάποιων άλλων που τα βλέπουν όλα καλώς καμωμένα, υπάρχει η δική σας φωνή που βάζει τα πράγματα στη σωστή θέση. Εύγε κ πάλι. Μας κάνετε σοφότερους!
Έχει δίκιο ο Βαρουφάκης τελικά που λέει ότι οι επιδοτήσεις του ρεύματος είναι για να μπαίνουν στην τσέπη των παρόχων και των παραγωγών ενέργειας. Και η κομπίνα στην Ελλάδα είναι ότι οι παραγωγοί ενέργειας είναι και οι ίδιοι πάροχοι ενέργειας. Συν το γεγονός ότι η επιδότηση είναι με δανεικά λεφτά που παίρνουν εξ ονόματός μας τα οποία προστίθενται στο ήδη υπάρχον χρέος που συνεχώς αυξάνεται. Το πρόβλημα για μένα είναι καθαρά πολιτικό! Από τη στιγμή που κανένας από την κυβέρνηση δεν προτίθεται να τα βάλει με αυτούς που ελέγχουν την ενέργεια στη χώρα (4 - 5 ολιγάρχες είναι ας μη γελιόμαστε) άλλο τόσο δεν θα δούμε άσπρη μέρα σ’αυτή τη χώρα…
Ο μπαρουφ λεει για κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας ,κουταμαρες ,αυτό δεν είναι σωστό όπως λέει εδώ ,το ότι οι παροχοι είναι και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αυτό είναι καλό γιατι υπάρχει παραγωγή,κάποιοι παροχοι που δεν παράγουν απλά κάνουν τους μεσάζοντες ηλεκτρικης ενέργειας και θυσαυριζουν χωρίς κανένα ρίσκο και καμιά ουσιαστική επένδυση .
Φίλε, από έναν μηχανολόγο μηχανικό (ενεργειακό), συγχαρητήρια για την έρευνα που έκανες, την λακωνικοτητα στην πληροφια που παρέχεις και στην μεταδοτικότητα σου . Είσαι ακριβής και σωστός . Μακάρι να σε βλέπαμε στις ειδήσεις! Keep going , proud of your content
Σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός και άνθρωπος που εργάζεται στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα, δεν έχω ακούσει τελευταία καλύτερη ανάλυση σχετικά με την τωρινή τραγική κατάσταση στο χώρο..πολλά μπράβο για την έρευνα και τη δουλειά που κάνατε.! Πάντως προσωπικά επιμένω στην οριζόντια κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και επανακρατικοποίηση όλων των μονάδων παραγωγής..η ηλεκτρική ενέργεια δεν πρόκεται για προϊόν ώστε να διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο..η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και πρέπει να είναι προσβάσιμη και προσιτή για όλους
@@giannishalvatzakis1621 Ποιές καινοτομίες ρε Χατζηδάκη.. όλες αυτές οι καινοτομίες που έγιναν στη βούτα στα πορτοφόλια μας επί ιδιωτών παρόχων και παραγωγών εννοείς; Ποιες καινοτομίες ακριβώς έκαναν όλοι αυτοί ακούω.
@@giannishalvatzakis1621 καινοτομίες δεν είναι απλά στην ενέργεια αλλά γενικά στις ΑΠΕ. Αν θες να ενθαρρύνεις την ιδιωτική πρωτοβουλία ειδικά σε κάτι τόσο σημαντικό όπως η παραγωγή ενέργειας με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον είναι να δώσεις κίνητρα αντί για αντικίνητρα. Πχ η απαλλαγή από τα τιμολόγια της διαφοράς μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγής ρεύματος για κάθε οικιακό φωτοβολταϊκό είναι ένα παράδειγμα. Χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακη αναβάθμιση κτιρίων με το εξοικονομώ άλλο παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή γίνονται αντικίνητρα. Σε στραγγαλίζουν για να αναγκαστείς να στραφείς εκεί παίζοντας με την οικονομική επιβίωση των αδυναμων στρωμάτων...
@@gt8485 Κι εντωμενταξύ εγώ ακόμα δε καταλαβαίνω που αποσκοπεί η ύπαρξη ιδιωτών παρόχων; Στο βίντεο λέει πχ ότι ο πάροχος πουλάει το ρεύμα στη λιανική που αγοράζει από τη χονδρική όπως ο μανάβης πουλάει τα καρπούζια που δε παράγει ο ίδιος,το ερώτημα εδώ είναι οκ ο μανάβης έχει λόγο ύπαρξης γιατί το πεπόνι παράγεται από τον αγρότη που δουλειά του είναι να παράγει κι όχι να πουλάει ενώ ο μανάβης υπάρχει ακριβώς γιατί αν ο αγρότης ασχολούταν να πουλάει δε θά'κανε τίποτ'άλλο. Με τους παρόχους ρεύματος εφόσον ακριβώς το ρεύμα δεν είναι ένα προϊόν που παράγεται σήμερα και πουλιέται αύριο αλλά πουλιέται και παράγεται ταυτόχρονα οπότε πρώτα σπρώχνεις εμπόρευμα και μετά ρωτάς πόσο κάνει ,τι ακριβώς χρειάζονται οι ιδιώτες πάροχοι; Δε μπορούν πχ οι παραγωγοί να πουλάνε από μόνοι τους στη λιανική χωρίς μεσάζοντες; Τι ζήτημα λύνει η τόση εμπορική ελευθερία του να επιτρέπεις και να προβλέπεις την ύπαρξη μαναβηδων που πρώτα έχουν άδειο το καφάσι την ώρα που ζητάει ο πελάτης το μήλο και μετά το γεμίζουν μόλις κάνουν live παραγγελία απ' τον αγρότη; Άμα είναι να περιμένουμε το μανάβη να γεμίσει πάμε και μόνοι μας στον αγρότη. Η μόνη χρησιμότητα που εγώ βλέπω είναι το φαγοπότι,να αγοράζει δήθεν ο πάροχος από τον παραγωγό που είναι στην ουσία ο ίδιος όμιλος,δήθεν ακριβό ρεύμα και δήθεν το πουλάει πιο πανάκριβα δήθεν γιατί δε βγαίνει. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος.Θες κύριε να είσαι πάροχος χωρίς να παράγεις; Ωραία,ρίξε κεφάλαιο κι αποθήκευε και μετά πούλα, όχι να έχεις το μετασχηματιστή στον αδμηε κι επειδή ρίχνεις την τάση κι έχεις ένα ρολόϊ να μας το παίζεις εντρεπρενουρ με ρεύμα αλλουνού και υποδομές κρατικές!
@@AK1989 αυτα ελεγε και η ουρσουλαρα και γιαυτο ολοι πληρωνονταν με τιμες ΦΑ ενω παρηγαγαν απο φωτοβολταικα πχ γιαυτο και οι εταιρειες εχουν θησαυρισει.τωρα που ολοι βλεπουν το εγκλημα που εχει συμβει σκουζουν για την απεξαρτηση του ρευματος απο τον TTF και την επιβολη πλαφον αλλα η ουρσουλα αγρον ηγοραζε.παντως παραδεχτηκε πως το target model ειναι για τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.
Ευγνώμων που έχω εγγραφεί στο κανάλι σου. Είσαι εξαιρετικός στη μετάδοση της πληροφορίας και στην παρουσίαση των θεμάτων σου. Συνέχισε έτσι, το έχουμε ανάγκη!
κ Μαρινάκη αυτό που μέχρι και ένας απόφοιτος νηπιαγωγείου μπορεί να καταλάβει τόσο σύνθετα θέματα όπως τα παρουσιάζεται είναι εντυπωσιακό!! Συγχαρητήρια!!
Συγχαρητήρια για το βίντεο, σε ένα βίντεο 20 λεπτών καλύψατε ένα μεγάλο μέρος του μαθήματος που είχαμε στο μεταπτυχιακό (Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας). Ως τεχνολογική λύση πιστεύω θα βοηθήσουν τα smart Grid και οι εικονική σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αδερφέ αρχίζεις και ξυπνάς τον κοσμακη με την τρομερή και όμορφα εκλαϊκευμένη επιστημονική σου δουλειά. Ίσως αυτό το κανάλι μια μέρα γίνει πηγή εξέγερσης του κόσμου. Άνοιξε μας τα μάτια ΔΕΝ ΞΈΡΟΥΜΕ ΤΊΠΟΤΑ για τα οικονομικά πάρτυ που γίνονται στο Ελλαδισταν. Το ευχαριστώ είναι λίγο! Ελπίζω να κρατήσεις αμερόληπτη στάση!
Εξαιρετικό video! Μερικά σχόλια: 14:30 - Arabian Oil Embargo (1973) και Iranian Islamic Revolution (1979), για όσους δεν το ήξεραν. 9:40 - Το "φυσικό" αέριο λέγεται έτσι γιατί έχει δημιουργηθεί στη φύση, όπως το πετρέλαιο. Το αντίθετο είναι το "τεχνητό" φωταέριο (lighting gas), το οποίο είναι υποπροϊόν της παραγωγής κωκ, που χρησιμοποιούν οι υψικάμινοι. Στην Αθήνα η περιοχή "Γκάζι" ονομάστηκε από το εργοστάσιο που υπήρχε εκεί και είναι η σημερινή "Τεχνόπολη". Ψάξε για "coking process", η τεχνική και η επινόησή της συν η χρήση του φωταερίου βοήθησαν έμμεσα στην έκρηξη του τριτογενούς τομέα και των urban economics, ως πρόδρομοι του ηλεκτρικού ρεύματος (ιδέα για video).
Κύριε Μαρινάκη, καταπληκτική ενημέρωση για την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Απλά επειδή έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό το άρθρο από την Reporters United θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ξεχάσατε ίσως εναν σημαντικό λόγο για την αύξηση της τιμής απο χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτό στο οποίο αναφέρομαι είναι η αγορά ενέργειας για την εξισορρόπηση δικτύου. Καταλαβαίνω ότι είναι λίγο πιο εξειδικευμένο αλλά έχει να κάνει για το 80% της αύξησης της τιμής στην Ελλάδα και όχι για τον λόγο που αναφέρατε (δηλαδη ότι πρέπει να αγοραστεί η συνολική ποσότητα Mwh στην τιμή του φυσικό αερίου από όλους τους παροχους.) Συγνώμη, αλλά έχω δεκαπέντε χρόνια στον κλάδο τον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το πιο αναλυτικό άρθρο που έχω διαβάσει για την αύξηση των τιμών είναι απο το site Reporters United που έχετε επισυνάψει και εσείς. Σας το παραθέτω για να το καταλάβετε: Από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, το target model άρχισε να αυξάνει τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. Οι αυξήσεις όχι μόνο δεν πέρασαν απαρατήρητες αλλά διάφορα δημοσιεύματα (ενδεικτικά βλ. Καθημερινή και Newmoney.gr) εκείνη την περίοδο άφηναν υπόνοιες ότι οι κάτοχοι μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο εκμεταλλεύονταν την αγορά εξισορρόπησης για να αποσπάσουν υψηλότερα κέρδη. Μια τέτοια πρακτική είναι εφικτή διότι η προημερήσια και ενδοημερήσια αγορά ενέργειας λειτουργούν με δημοπρασίες, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί καλούνται να μειοδοτήσουν και το σύστημα επιλέγει τις φθηνότερες τιμές από κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, αν μια μονάδα προσφέρει ρεύμα σε ακριβές τιμές, τότε αποκλείεται από τη δημοπρασία. Αν όμως η μονάδα είναι μεγάλη και άρα αναγκαία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, όπως οι μονάδες φυσικού αερίου, τότε έχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί άμεσα να διαθέσει ενέργεια, παρότι έχει αποκλειστεί από τις αγορές, διότι χωρίς αυτήν το σύστημα δεν θα έχει επάρκεια. Μόνο που, επανερχόμενη, θα διαθέσει ενέργεια όχι πλέον μέσω της προημερήσιας και της ενδοημερήσιας αγοράς, αλλά μέσω της αγοράς εξισορρόπησης, που διορθώνει τα ελλείμματα του συστήματος. Σε αντίθεση, όμως, με την προημερήσια και την ενδοημερήσια αγορά, όπου οι παραγωγοί χρειάζεται να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ημερήσιο προγραμματισμό, ο κανονισμός της αγοράς εξισορρόπησης επιτρέπει να ζητήσουν τιμές μέχρι 4.240 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα), έναντι του μεταβλητού κόστους των 50-100 ευρώ που κοστίζει η παραγωγή της. Αν λοιπόν ένας παραγωγός, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ενέργεια εξισορρόπησης λόγω της μονάδας παραγωγής με φυσικό αέριο που διαθέτει, δώσει υψηλές τιμές στις δημοπρασίες για τον ημερήσιο προγραμματισμό, μπορεί βασίμως να περιμένει μεγάλα κέρδη όταν αναπόφευκτα θα κληθεί να αναπληρώσει την ενέργεια που λείπει από το σύστημα εκείνη την ημέρα στην αγορά εξισορρόπησης, σε μεγαλύτερες ή και πάρα πολύ μεγαλύτερες τιμές ανά MWh, απ’ αυτές που ζητούσε στην προημερήσια αγορά -μια ευκαιρία την οποία κάποιοι παραγωγοί φαίνεται ότι άδραξαν, καταθέτοντας προσφορές ως και 3.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η συνολική τιμή του ρεύματος. Η περιπέτεια αυτή αποτυπώνεται στα δελτία της αγοράς εξισορρόπησης που εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος τη διαχειρίζεται. Εκεί αποτυπώνεται καθαρά η αυξητική τάση των αποζημιώσεων για ανοδική ενέργεια εξισορρόπησης: από 7.689.669 ευρώ την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας (2/11-8/11/2020), φτάνει τα 14.707.319 ευρώ την εβδομάδα μεταξύ 23 και 29 Νοεμβρίου, προτού εκτιναχθεί στα 52.655.587(!) ευρώ την εβδομάδα μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου του 2020. Σε αυτή την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα το πρωί στις 30 Νοεμβρίου και το απόγευμα στις 2 Δεκεμβρίου, είναι που κατατίθενται σύμφωνα με το δελτίο εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης οι προσφορές των 3.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σε πολλές άλλες στιγμές, οι προσφορές κυμαίνονται μεταξύ 899 και 1.200 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω εβδομάδα, το κόστος της ενέργειας εξισορρόπησης δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με τις τιμές που επικρατούσαν πριν το target model. Όταν λοιπόν στην Ελλάδα οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τυχαίνει να είναι και προμηθευτές φυσικού αερίου, καταλαβαίνετε ότι όλοι η αγορά είναι ελεγχόμενη και όπως πολύ σωστά αναφέρατε έχουμε ένα μεγάλο ΚΑΡΤΕΛ τύπου μαφίας.
Εύστοχη παρατήρηση. Να ρωτήσω: στην εξισορρόπηση δικτύου δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους εταιρίες; Πως μπορεί να βάζει ένας παραγωγός τιμή 4000 τη μεγαβατώρα, χωρίς να τον χτυπάει άλλος με μικρότερη τιμή; Ίσως επειδή δεν υπάρχουν αρκετές μονάδες παραγωγής ρεύματος που να μπορούν να δώσουν στο δίκτυο την συγκεκριμένη στιγμή και δεν υπάρχει ανταγωνισμός;
@@mojitocod και αυτό σίγουρα επίσης αν δεν κάνω λάθος υπάρχει ένας όρος που λέει ότι δεν μπορείς να πουλήσεις σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που προσέφερες κατά την προημερήσια οπότε εφαρμόζεται η τακτική του προσφέρω τεχνητά σε ψηλή τιμή στην προημερήσια με σκοπό να μην μειοδοτησω και στη συνέχεια (εδώ είναι η καρτελοποιηση του συστήματος) βαράω όσο θέλω στην εξισορρόπηση
@@mojitocod Την συγκεκριμένη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 3 εταιρίες με κάθετες μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο. Μυτιληναίος(ptotergia) Βαρδινογιαννης (NRG Motor oil) και Τερνα ενεργειακή (Ηρων). Αυτοί είναι δυστυχώς και οι μεγάλοι παίχτες στις ανανεώσιμες, άρα δίνοντας υψηλή τιμή κιλοβατώρας στην προημερήσια επίτηδες το δίκτυο παίρνει όλες τις χαμηλές αλλά αναγκάζεται να πάρει και κάποιες με πολύ υψηλές τιμές από τους παραγωγούς που δεν έχουν πρόβλημα να πουλήσουν λιγότερες σε καλές τιμές, διότι την επόμενη θα τις πουλήσουν στα ταβάνι και αναγκαστικά υψηλότερα από την προηγούμενη μέρα. Τώρα το πόσο ψηλά είναι σχετικό μπορεί να πουλήσει μέχρι 4999 αφού η ποσότητα που θα λείψει από την προηγούμενη μέρα είναι μεγάλη και την δημιούργησαν οι ίδιοι. Άρα άνετα μπορούν να την ελέγξουν. Ένα ακόμα σημαντικό προβλημα είναι οι μεγάλες μονάδες φωτοβολταικων τα οποία μπαίνουν με μεγάλο ρυθμό τον τελευταίο καιρό, τα οποια δεν μπορούν να παράγουν το βράδυ με αποτέλεσμα το πρόβλημα της εξισορρόπησης δικτύου να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Διότι έχουμε πληρότητα την ημέρα με αποτέλεσμα να μπορεί να γινει εκμετάλλευση της ενέργειας και να την πουλάει η Ελλάδα στην Βουλγαρία και στα Σκόπια με χαμηλές τιμές. Το βράδυ έρχεται η αγορά εξισορρόπησης και αγοράζει με 3000 ευρώ την μεγαβατώρα και καληνύχτα. Μην αναρωτιέσαι ποίος βάζει αυτές τις μονάδες φωτοβολταικων!!!! Οι ίδιοι που λέγαμε πιο πάνω που έχουν δει πολύ νωρίτερα το κενό στο σύστημα κερδίζουν άπλετο χρήμα.
Προσπαθούσα να καταλάβω γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλα οικονομικά ζητήματα και αισχοκέρδια στην Ελλάδα, μέχρι που ένας λογιστής μου είπε "Προσπαθείς να το καταλάβεις σαν οικονομικό θέμα. Μόλις αρχίσετε να το βλέπετε ως μια ιστορία εγκλήματος, θα το καταλάβετε. Δεν είναι ανόητοι, απλά δεν τους νοιάζει. Ξέρουν ότι οι φορολογούμενοι θα τους σώσουν."
Το είχα πραγματικά απορία γιατί να ανεβαίνουν έτσι οι τιμές του ρεύματος αλλά επειδή έχω αυτοκίνητο δεν έπαιρνα ταξί να μάθω τι κρύβεται πίσω απ' αυτό. Σ ευχαριστούμε για την κατατόπιση επί του θέματος.🙂
Εξαιρετικό βίντεο! Έκανα μαθήματα ενεργειακής οικονομίας στο πολυτεχνείο της Δανίας, όπου μας εξήγησαν γιατί είναι έτσι σχεδιασμένη η αγορά ενέργειας, και επισης τα καλά που έχει πετύχει. Παρόλα αυτά μέχρι να δω το βίντεο, δεν καταλάβαινα γιατί στην Ελλάδα το μοντέλο είχε αποτύχει τόσο παταγωδώς, αν και μου ήταν αντιληπτό πως η κατά 100% χρηματιστηριακή αγορά συντελούσε στο πρόβλημα. Πολύ καλή και προσιτή εξήγηση, μπράβο! Αν και πιστεύω ότι ο σχεδιασμός της τιμολόγησης με βάση το οριακό κόστος του τελευταίου παραγωγού θα χωρούσε λίγη περισσότερη εξήγηση, γιατί δεν είναι τόσο παράλογος όσο εκ πρώτης όψεος φαίνεται.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι μια κοινοποίηση παντού για να μάθουν όλοι ποιοί μας κυβερνούν και ένα τιτανογιγαντομεγιστοτεράστιο LIKE για το θησαυρό που περιέχει κάθε βίντεο που παρουσιάζεις αφού ξυπνάει συνειδήσεις και μουχλιασμένα μυαλά.... ευχαριστούμε από τα βάθη της ψυχής μας αγαπητέ Κοσμά καί καλή δύναμη στο έργο σου..
Βίντεο για σεμινάριο, όπως και η ομιλία στην Λάρισα η οποία κάποια στιγμή καλό θα ήταν να ανέβει να την ακούσουν περισσότεροι, άξιζαν τα χιλιόμετρα που έκανα και με το παραπάνω
Α ρε Κοσμά είσαι απίστευτος. 20' βίντεο και στάνταρ έφαγες δεκάδες ώρες στην προετοιμασία του. Ο σαρκασμος και οι παύσεις που κάνεις, ήταν ό,τι καλύτερο στο συγκεκριμένο θέμα. Ευχαριστούμε πολύ!
Κάθε φορά που παρακολουθώ ένα βίντεο του Κοσμά Μαρινάκη, πιάνω τον εαυτό μου να σταματά την αναπαραγωγή πολλές φορές για να αφομοιώσει το τι άκουσε, γιατί η ανάγκη μου για να προσθέσω μια σημαντική πληροφορία στις σκέψεις και στις γνώσεις μου έχει ικανοποιηθεί και χρειάζονται ανασυγκρότηση κάνοντας κάτι άσχετο. Μια προβολή δεν αρκεί ποτέ για όλο αυτό, αλλά λίγα λεπτά από τα βίντεο φτάνουν για να προβληματιστείς για τα επόμενα 15.
Εξαιρετικά επιμορφωτικό εργαλείο για άλλη μια φορά το κανάλι! Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι οικονομίες κλίμακας στην παραγωγή μειώνουν το κόστος και στην εγκατάσταση ΑΠΕ για ιδιοπαραγωγή. Στην Ελλάδα που μπορούμε να παράγουμε κατά μέρο όρο 1.700KWh με ένα σύστημα 5KW (10 panels των 500Wp) λόγω της ηλιοφάνειας. Αν προσθέσουμε ενα τυπικό σύστημα αποθήκευσης σε μπαταρίες (διαλέξτε την τεχνολογία που σας αρέσει) ή ηλεκτρολύοντας νεράκι σε υδρογόνο ως μέσο αποθήκευσης και υλοποιήσουμε netMetering για τυπικούς λόγους, ξεχνάμε εντελώς τα καρτέλ ενέργειας. Ειδικά στην επαρχία, δημιουργώντας κοινόχρηστα δίκτυα ιδιοπαραγωγής βασισμένα σε τεχνολογία blockchain, θα υπάρξει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους παραγωγούς (ρεύματος, κτηνοτρόφους, κτλ) για την ενδο-διακίνηση των πλεονασμάτων / ελλειμάτων αλλά ακόμη και των ίδιων τους των προϊόντων. Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0 που θα θέλαμε - συνέργεια! Τολμάμε ή πάντα μας έρχεται στο μυαλό εκείνη η κατσίκα....;
καλά τα βίντεο του καθηγητή ενώνουν την Ελλάδα του αύριο. όπως ετοιμαζόμουν να γράψω και εγώ την άποψή μου είδα το σχολιασμό απο το αγαπημένο μου μαγαζί για arduino!!! όλοι οι παίχτες βλέπουν Σιγκαπούρη! :)
Πολύ σωστά , και υπέροχο βίντεο γενικότερα! (--> Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) Θα ήθελα να προσθέσω ότι το φυσικό αέριο δεν επιλέχθηκε μόνο για τους μειωμένους ρύπους αλλά και γιατί η τεχνολογία καύσης του φυσικού αερίου είναι πιο αποτελεσματική από αυτή του λιγνίτη και κυρίως πιο γρήγορη. Αυτό κάνει τις μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου ικανές να ανταπεξέλθουν σε πιθανές διακυμάνσεις του δικτύου σε πολύ μικρότερο χρόνο, καθώς αυτά τα εργοστάσια εκκινούν γρηγορότερα. Αυτές οι μονάδες λοιπόν θα ήταν τέλειες για να υποστηρίξουν τις απροσδιόριστες παραγωγές ΑΠΕ μέχρι αυτές να ωριμάσουν ως Peaker Plants. Όσον αφορά τον λιγνίτη, πιστεύω θα έπρεπε να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως η βάση της πληρότητας της ζήτησης, αφού έτσι και αλλιώς η τωρινή μας βάση προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό σε μορφή έτοιμης ενέργειας φυσικού αερίου στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση λόγω πολιτικών ζητημάτων και του πολέμου στην Ουκρανία. Πέραν αυτού, το κόστος ανεβαίνει και λόγω του ότι οι υποδομές του δικτύου απαιτούν αναβάθμιση και σιγά-σιγά κάποιος πρέπει να τις πληρώσει (με χρεώσεις για χρήση του δικτύου στους λογαριασμούς) αλλά και καθώς επενδύσεις είναι απαραίτητες για την προαναφερόμενη ωρίμανση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης τους σε χρεώσεις όπως ΕΤΜΕΑΡ. Επενδύσεις έχουν γίνει και γίνονται συνεχώς, ευτυχώς, στο κομμάτι των ΑΠΕ και της ενέργειας γενικότερα. Είτε αυτό είναι σωλήνα φυσικού αερίου είτε αυτό είναι υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ενέργειας οι οποίες απλώνονται και ενώνουν διαφορετικές ηπείρους, έχουμε δει πολλές και ενδιαφέρουσες τουλάχιστον εξελίξεις. Η εφαρμογή είναι η μόνη που μένει να τις ορίσει. Υπάρχει, επίσης, πλάνο η Ευρώπη να βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας μοναδικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (και ίσως άλλων παραγόντων) κάτι το οποίο πιστεύω θα αποκαλύψει πολλούς βολεμένους στο έγκλημα. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι αν και δε γνωρίζω αν η ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει πολλές λάθος πολιτικές, ξέρω από πρώτο χέρι ότι οι επιχειρήσεις δε διστάζουν να κλέψουν ακόμη και στα πιο μικρά πράγματα. Αυτό θεωρώ ότι ανεβάζει έμμεσα τις τιμές, καθώς οι δράσεις τους αναγκάζουν μεγάλες αποζημιώσεις από το κράτος και άρα εμάς.
Κυριε Κωσμα, καντε και ενα βίντεο για τι πως η Σιγκαπούρη ή στην Κινα πληρωνουν το ρεύμα τα νοικοκυριά και για το πως ειναι σχεδιασμενο εκει η σε εσας το ηλεκτρικο τους σύστημα. Ευχαριστούμε
Απελευθέρωση, απόλιγνίτοποίηση, ιδιωτικοποίηση, εμπόριο ρύπων, πράσινη «μετάβαση», χρηματιστήριο ενέργειας. Οι λέξεις που μας αδείαζουν το λογαριασμό πριν πάρουμε τόκους.
Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό βίντεο. Πιστεύω πως οι τιμές της ενέργειας ολοένα και θα ανεβαίνουν.Ακομη και εάν η παραγωγή γίνεται εξολοκλήρου από ΑΠΕ δε νομίζω να υπάρχουν λογικές τιμές.Ακομη και σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη κανένας δεν μας εγγυάται ότι δεν θα προκύψει κάποιο χαράτσι τύπου ΕΝΦΙΑ για όποιον το εγκαταστήσει.
Το πιο ευχάριστο για μένα σε αυτό το βίντεο είναι η παράθεση πηγών. Μακάρι να γίνει θεσμός αυτός ο τρόπος παρουσίασης τέτοιων θεμάτων που πέρα από κατανοητά είναι και τεκμηριωμένα.
Συγχαρητήρια, και μονο για τον τρόπο παρουσίασης και διδαχης πράγμα ανύπαρκτο σχεδόν στην Ελλάδα ακόμη και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και φροντιστήρια και και και.
Πολύ καλή ανάλυση κύριε καθηγητά και ευχαριστουμε. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε "δεξιοί και αριστεροί" και να γίνουμε επιτέλους Έλληνες με κοινό συμφέρον και εθνική συνείδηση. Τότε μόνον έχει ελπίδα αυτή η μικρή χώρα να γίνει αντάξια της φήμης της ιστορίας της
Το πόσο στρεβλή είναι η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα φαίνεται ακόμα από ένα ακόμα παράδειγμα. Στη Γερμανία το κράτος αγόρασε το 30% της αντίστοιχης ΔΕΗ για να μην καταρρεύσει και στην Ελλάδα η ΔΕΗ κάνει ανακαίνιση στα γραφεία της και αγοράζει νέα αυτοκίνητα στους υπαλλήλους της.... Πολυ καλό το βίντεο, ευχαριστούμε.
18:31 - "Κάτω στη περιγραφή θα βρείτε τις πηγές για όλα τα στοιχεία που παρέθεσα". 👏👏👏 Απολαμβάνω το υλικό, όχι μόνο για τον κατατοπιστικό και περιεκτικό τρόπο που παρουσιάζεις τα θέματα που αναλύεις αλλά και γιατί είσαι από τα εξαιρετικά παραδείγματα επικοινωνιολόγων της επιστήμης που δείχνεις το σωστό τρόπο ενημέρωσης - *πηγές πάντα* για ό,τι παρουσιάζουμε είτε δεν έχουμε κανένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο είτε (κυριολεκτικά στη περίπτωση σου) διδάσκουμε στο πανεπιστήμιο. Πολύ ενδιαφέρον το βίντεο και ευχαριστούμε για την ανάλυση! 🙂
Ευχαριστούμε κ. Μαρινάκη για το πολύ κατατοπιστικό βίντεο. Μια επισήμανση μόνο: οι ανανεώσιμες πηγές, παρά την έντονη κρατική χρηματοδότηση τα τελευταία 20 χρόνια, μόλις που έχουν αυξήσει το μερίδιό τους (παγκοσμιως) στην κάλυψη του ενεργειακού μείγματος (είχαμε και αύξηση της απόλυτης τιμής της ποσότητας της ενέργειας που καταναλώναμε). Δυστυχώς οι ριζικές καινοτομίες στις ανανεώσιμες φαίνονται όλο και δυσκολότερο να υπάρξουν (επαναλαμβανω, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει έντονη πίεση και επιδοτήσεις από τα κράτη). Θα χρειαστούν πολλά, πολλά χρόνια να καλυφθούν εντελώς οι ανάγκες από ανανεώσιμες (δείτε το τελευταίο βίντεο του Jordan Peterson για τον περιβαλλοντισμό που οδηγεί σε πείνα, αναφέρει 200 και πλέον χρόνια, δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω). Πιο αξιόπιστη και καθαρή είναι η πυρηνική ενέργεια, και βέβαια να εξορύσσεις εσύ ο ίδιος το καυσιμο που θα χρειαστείς.
Ευχαριστούμε πολύ Κοσμά για την τόσο ουσιώδη εξήγηση του θέματος! Μακάρι περισσότεροι άνθρωποι σε ισχύ να ασχολούνταν με την ουσία του προβλήματος. Είσαι πάντα απίθανος!
Πολύ μπροστά για την ημερομηνία που βγήκε. Το πρόβλημα με την αποθήκευση ειδικά κατέληξε και στα mainstream media όταν είχαμε τα brownouts το Πάσχα του '24
Συγχαρητήρια κι από μένα ! Που ακόμα κι αν ως οικονομολόγος κάποια πράγματα τα αντιλαμβάνομαι , ούτε σε αυτό το βάθος τα κατανοώ ούτε με αυτή την ακρίβεια θα μπορούσα να τα περιγράψω. Σας στηρίζουμε !
Τα περί πράσινης οικονομίας και ενέργειας είναι δυστυχώς διατυπώσεις από την ατζέντα που παίζει...Το να καταστρέφονται δάση natura δεν μας απασχολεί αφού είναι "πράσινη".... Τέλος η κακή Ρωσία παράγει φθηνά με κακές επιπτώσεις στο περιβάλλον ενώ τόσα χρόνια μας είχαν πρήξει και επιβάλλει το "φυσικό αέριο" σαν την λύση για ένα καθαρό περιβάλλον...
Ο υπολογισμός στο παράδειγμα αγοράς ενέργειας με βάση την λογική του χρηματιστηρίου έχει και μια ακόμα παράμετρο. Εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να αγοράσεις μόνο ΑΠΕ (που παρουσιάζονται ως φθηνές αλλά δεν είναι) διότι ως σταχαστικές πηγές ενέργειας δεν είναι αξιόπιστες. Επιπλέον δεν έχουμε βρει συμφέροντα και αξιόπιστο τρόπο αποθήκευσης της ενέργειας που παράγουν για ετεροχρονισμένη χρήση (οι μπαταρίες είναι ακριβές, ογκώδεις, με χαμηλή πυκνότητα ενέργειας ανά λίτρο, μικρός χρόνος ζωής, πρόβλημα με την ανακύκλωση τους, πρόβλημα ασφάλειας κ.α.) εκτός από την αντλησιοταμίευση που έχει πολλές προϋποθέσεις με πιο βασική το να έχεις πολλά υδροηλεκτρικά. Συνεπώς, είσαι πάντα υποχρεωμένος να αγοράζεις από τις ακριβές και μάλιστα περίσσια για να μπορείς να υποστηρίξεις την πιθανή απώλεια παραγωγής από τις ΑΠΕ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν είχαμε αλλά αποκτήσαμε λόγω της υποχρέωσης να παράγουμε με ΑΠΕ. Επίσης ο μύθος της φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να καταρριφθεί εύκολα με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να ρίξουμε μια πιο προσεχτική ματιά στον λογαριασμό ρεύματος και να δούμε τι πληρώνουμε για αυτές (όχι τώρα, εδώ και 10ετίες) και ο δεύτερος να δούμε με πόσα χρήματα φορολογουμένων επιδοτούνται οι ΑΠΕ και οι ιδιώτες που αναλαμβάνουν την εγκατάσταση και την λειτουργία τους. Τώρα για την λύση, δηλαδή κατά την άποψή σου λύση δεν είναι να απαιτήσουμε έναν από τους πυλώνες του σύγχρονου πολιτισμού μας να πάψει να είναι τζόγος αλλά απλώς να εξαιρέσουμε ένα μέρος του, διαφωνώ. Επίσης λύση είναι να ρίξουμε ακόμα περισσότερα χρήματα (φορολογουμένων κυρίως) στον κουβά δίχως πάτο των ΑΠΕ (πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν όρια στην εξέλιξη της υπάρχουσας τεχνολογίας και δεν έχω δει νέες υποσχόμενες τεχνολογίες so far...). Λύση ας πούμε δεν είναι να εκσυγχρονίσουμε τους λέβητες και να βάλουμε φίλτρα στα φουγάρα των θερμοηλεκτρικών ώστε να μειώσουμε κατά 60% τις εκπομπές CO2 και να έχουμε και άφθονη ενέργεια, και φθηνή και με χαμηλές ρήτρες άνθρακα; Λύση δεν είναι να αρχίσουμε να κοιτάμε προς την Πυρηνική ενέργεια που έχει την μεγαλύτερη απόδοση από όλες τις άλλες διαδικασίες παραγωγής που διαθέτουμε και είναι πράσινη (ναι ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ), ίσως πιο πράσινη από οποιαδήποτε ΑΠΕ; Πυρηνική όχι σαν μόνιμη λύση αλλά σαν μεταβατικό στάδιο προς κάτι άλλο αφού πέρα από κάθε αμφιβολία δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για ΑΠΕ, μπαταρίες, υδρογόνο, σύντηξη κ.α. ; Λύση δεν είναι να εκμεταλλευτούμε ότι εγχώριο (ορυκτό και μη) πόρο μπορεί να διαθέτουμε όντας παράλληλα ευαίσθητοι και απέναντι στο περιβάλλον αφού τεχνολογίες υπάρχουν που το επιτρέπουν αυτό; Πως θα εγκαταστήσουμε περισσότερες ΑΠΕ και το σημαντικότερο ΠΟΥ και με τι περιβαλλοντολογικό κόστος ; Να ισοπεδώσουμε όλα τα βουνά; Να καλύψουμε όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με Φ/Β ; Να κλείσουμε όλες τις θάλασσές μας με αιολικά πάρκα; Στις ΗΠΑ υπολογίζουν πως για να συνδεθούν στο δίκτυο μεταφοράς όλες αυτές οι σκόρπιες ΑΠΕ θα πρέπει να επενδύσουν μέσα σε μια 10ετία πάνω από 1 Τρις σε αναβάθμιση του δικτύου αλλιώς τα πάντα θα καταρρεύσουν. Στην Σιγκαπούρη για παράδειγμα σε τι χώρους να τοποθετηθούν Φ/Β και Αιολικά για να καλύψουν 100% τις ανάγκες σε ενέργεια (η οποία διαφημίζει και επαίρεται πως παράγει το 95% της ηλεκτρικής της ενέργειας από "καθαρό" φυσικό αέριο) ; Κατά την άποψη μου κάνεις σωστές διαπιστώσεις αλλά οι προτάσεις είναι λάθος και δεν ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν. Ο κόσμος φτωχοποιείται και αποκλείεται από την πρόσβαση σε βασικά αγαθά με φρενήρεις ρυθμούς. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για πειραματισμούς και ακραίες πράσινες πολιτικές εκτός αν δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου οι πλειοψηφίες και η τύχη τους.
Και που σε ακόμα. Θέλω να δω με τις υπεράπειρες κιλοβαττώρες που απαιτούνται για την ηλεκτροκίνηση, τι θα γίνει,(και μιλάω για το οικονομικό κομμάτι). Είναι αδύνατο να μη δοθεί παράταση, στο 2030, το καταλαβαίνουν και τα μικρά παιδιά. Νομίζω ότι απεγνωσμένα θα χρησημοποιήσουμε ότι μέσο διαθέτουμε. Αλλά αν πράγματι, οι ανάγκες για ενέργεια, υπερεκτοξευθούν, εύλογα υποθέτω, θα αυξηθούν και οι σταθμοί σχάσης. Μέχρι την σύντηξη. Με λίγα γραμμάρια ύλης (αρκεί να την βρείς βέβαίως).
Πολυ ενημερωτικο βιντεο. Πολλες φορες ντρεπομαι που δεν ειχα το ενδιαφερον να τα αναζητησω απο μονος μου. Μου εδωσες το εναυσμα ομως. ! Εισαι τρομερος!
Χαίρεται κύριε Μαρινάκη, Καταρχάς, θεωρώ ότι κάνατε εξαιρετική και πολύωρη δουλειά για την έκδοση του βίντεο. Συγχαρητήρια για αυτό. Όμως, πρέπει να διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου για ορισμένα σημεία που θίγετε. Μολονότι, τα λεγόμενα σας δεν αντιφάσκουν σε σχέση με την πραγματικότητα θεωρώ ότι η ανάρτηση σας έγινε με μια μονόπλευρη παρουσίαση της αλήθειας. Συγκεκριμένα, από όσα γνωρίζω, το χρηματιστήριο ενέργειας δεν δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό μόνο την τιμολόγηση ρεύματος από ΑΠΕ - λόγω της δυσκολίας αποθήκευσης - αλλά συντελεί επίσης στην ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ θεσμικών οργάνων άλλων χωρών. Άρα η αύξηση τιμών στο ρεύμα δεν εναπόκειται ολιστικά στα υπερκέρδη. Δηλαδή, ακόμα και χωρίς την επιβάρυνση της ρήτρας προσαρμογής και πάλι θα ήταν πολύ αυξημένος ο λογαριασμός ρεύματος και μάλιστα σε πολύ δυσκολότερα διαχειρίσιμο βαθμό. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Επίσης, μου διεγείρει πολλά ερωτήματα το παράδειγμα που παραθέσατε για το πως λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας (με την έστω ανάγκη 200MWh). Έχω την εκτίμηση ότι το παράδειγμα σας είναι σωστό και ότι ο πάροχος φυσικού αερίου είναι ο υπαίτιος για την εξαιρετική άνοδο της τιμής της ενέργειας. Αλλά, θεωρώ πολύ σημαντική παράλειψη κατά την επεξήγηση του παραδείγματος το ότι έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο πάροχος του φυσικού αερίου προσέφερε με σημαντική διαφορά την περισσότερη ενέργεια. Διότι με την προκείμενη επεξήγηση του παραδείγματος κάποιος αφελής μπορεί εύκολα να εξάγει το συμπέρασμα ότι η τιμή πωλείται ακριβά επειδή κάποιος από τους παραγωγούς απλά αποφάσισε να πουλάει ακριβά, ασχέτως με το πόσο προσφέρει. Κάτι το οποίο δεν μου φαίνεται ευσταθές γιατί στο ίδιο παράδειγμα ο «Ανέστης» που προσφέρει τις λιγότερες MWh θα μπορούσε να κάνει άνω κάτω το χρηματιστήριο όποια στιγμή θελήσει ανεβάζοντας τις τιμές του στο διάστημα. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Επιπροσθέτως, στο ίδιο παράδειγμα με την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με τον τρόπο παρουσίασης τα υπερκέρδη χρεώνονται στους παραγωγούς ΑΠΕ. Δηλαδή το φυσικό αέριο είναι ακριβό από την φύση του και για αυτό επηρεάζει τις τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας, αλλά, τα υπερκέρδη απολαμβάνουν οι υπόλοιποι παραγωγοί. Με απλά λόγια, είναι εύκολο να δοθεί η εντύπωση ότι επειδή το φυσικό αέριο δεν απολαμβάνει τα υπερκέρδη δεν είναι και αυτό που πρέπει και να πάρει το φταίξιμο για τα υπερκέρδη με ότι συνεπάγεται για αυτόν που ευθύνεται για την άνοδο της τιμής του ρεύματος. Συν ότι, σχολιάζεται ότι η κρίση που ζούμε οφείλεται στην κακή πολιτική της ΕΕ να κάνει στροφή προς το φυσικό αέριο ως καύσιμο, άποψη που δεν συμφωνώ απόλυτα, και όχι στο ότι οφείλεται κυρίως στη παιδαριώδη πολιτική της ΕΕ να στηρίζεται σε έναν και μοναδικό πάροχο για την ενεργειακή της επάρκεια και μάλιστα εξαιρετικά κακόβουλο. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Τέλος, όπως πολύ σωστά αναφέρατε προς τον επίλογο της ανάρτησης σας, στην Ελλάδα, παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στις ΑΠΕ, καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει το απαραίτητο βάρος στην ανάπτυξη και επιτάχυνση στην λεγόμενη πράσινη μετάβαση. Συμφωνώ και επαυξάνω, όμως δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός, ότι την τελευταία δεκαετία - επειδή αν μη τι άλλο είμαστε και λίγο Μπανανία σε θέματα μόρφωσης και διάρθρωσης - υπήρξε ένα μεγάλο κίνημα κατά των ΑΠΕ και ιδίως κατά των ανεμογεννητριών που εμπόδισε σε πάμπολλες τοποθεσίες στην χώρα την τοποθέτηση ΑΠΕ, ασχέτως και αν οι εν λόγω περιοχές δεν έχαιραν ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως χαίρουν δρυμοί και προστατευόμενες περιοχές. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, με ξενίζει το γεγονός ότι όχι μόνο το παραβλέψατε άλλα δεν σχολιάσατε το παραμικρό ψήγμα για αυτό. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Ειλικρινά δεν είναι καθόλου του τύπου μου να γράφω σχόλια «σεντόνια» που είναι βαρετά δίχως αύριο. Όμως, επειδή η ερμηνεία γεγονότων και καταστάσεων έχει τεράστια δύναμη επιρροής προς στον απλό πολίτη ιδίως από άτομα δημοφιλή και αξιοσέβαστα όπως εσείς, θεώρησα ότι έπρεπε να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου. Ελπίζω, η κριτική μου να ήταν εύλογη και εποικοδομητική, όπως και να έχει, εάν διαβάζεις ακόμα το σχόλιο μου, ευχαριστώ και συγνώμη για τον χρόνο που δαπάνησες.
Οι ανεμογενητριες δεν ειναι και τοσο αθωες περιβαντολογικα.Χρειαζωντε πολλους τονους τσιμεντο στο επιπεδο μιας τριωροφης πολυκατοικιας,εχουν τοξικα υλικα κατασκευης και περιορισμενο χρονικο οριζωντα λειτουργιας περι τα 20 ετη.Αρα;
Εξαιρετική ανάλυση, ένα βίντεο που πρέπει να δει κάθε Έλληνας! 13:30 Δεν κατάλαβα γιατί είναι "εντελώς άδικο" αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράζουν από παραγωγικές μεθόδους της επιλογής τους. Οι καταναλωτές πληρώνουν είτε τη μέση είτε την οριακή τιμή. 16:46 Επίσης δεν κατάλαβα ποιος είναι ο λόγος στο να μην μπει πλαφόν. Φυσικά και χρειάζεται κόφτης στην κερδοφορία των φυσικών μονοπωλίων, αυτός δεν ειναι ο σκοπός του βίντεο; Το θέμα είναι στο να επιβληθεί ένα διαφορετικό πλαφόν στην κερδοφορία σε κάθε μέθοδο παραγωγής έτσι ώστε το κέρδος να μην ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Μάλιστα αυτό το πλαφόν μπορεί να είναι "έξυπνο" και να επιτρέπει μεγαλύτερη κερδοφορία σε πράσινες και αποκεντρωμένες μεθόδους παραγωγής. Αυτό σε συνδιασμό με τη συρρίκνωση του χρηματηστιρίου ενέργειας στο ελάχιστο και επισύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων μεταξύ κράτους και πραγωγών είναι η μόνη λύση που μόνο το ΜέΡΑ25 και αυτό το βίντεο προτείνει σήμερα.
πραγματικά για εμάς που δουλεύουμε ώρες ατελείωτες είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσουμε ή να διαβάσουμε για να "μορφωθούμε" λιγο παραπάνω επί του θέματος είσαι ακριβός αυτό που χρειαζόμαστε. 20 λεπτα επι τους θέματος χωρίς περιττό μπλα μπλα.
Ως εργαζόμενος στον τομέα της Ενέργειας, η ανάλυση ήταν πολύ καλή και κατανοητή για τον μέσο καταναλωτή,. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια που βιώνουμε είναι ένας συνδυασμός πραγματικών ενεργειακών προβλημάτων, παγκόσμιας πολιτικής, ελληνικής πραγματικότητας (aka αισχροκέρδεια) αλλά και άλλων ζητημάτων. Η "Φανή" που αναφέρεις στο βίντεο βέβαια δεν είναι και τόσο αθώα, καθώς η ίδια τιμολόγησε επίτηδες σε ακραίες τιμές το ρεύμα της (με την ΡΑΕ να κάνει τα στραβά μάτια βέβαια) ακόμα και όταν το αέριο ήταν φθηνό. Αλλά επειδή πρέπει να αγοράσεις το ρεύμα της, φορτώνεσαι εσύ την ακρίβεια του ρεύματός της.
@@tnt-dn1jp Καλησπέρα. Η αναφορά ήταν στους παραγωγούς ρεύματος που βασίζονται στο Φυσικό Αέριο για παραγωγή. Όπως συμβαίνει γενικότερα σε κάθε κρίση, μέσα στις ρεαλιστικές αυξήσεις, υπάρχει και ένα κομμάτι αισχροκέρδειας που μασκαρεύεται ως "ακρίβεια". Κάπως έτσι "διέφυγε" από τη ΡΑΕ το γεγονός πως δεν υπήρχε πλαφόν στο πόσο ακριβά μπορούσε να πουλήσει ο παραγωγός το ρεύμα του στη προθεσμιακή αγορά. Έγινε πανήγυρι εκεί..
Εξαιρετικό βίντεο πολύ κατατοπιστικό. (Ίσως θα έπρεπε να προστεθεί ότι τα υπερκέρδη που εμφανίζονται στο γράφημα στο 14:02 δεν μένουν στους παραγωγούς, αλλά επιστρέφουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, γιατί μένει η εντύπωση ότι μένουν στους παραγωγούς ως "δωράκι". Δεν είναι βέβαια άρση της στρέβλωσης του μοντέλου, αλλά μια θεραπεία μέχρι να μεταβούμε σε κάτι πιο εύρωστο και ισορροπημένο.)
Καίω ρεύμα που σε κανονικές συνθήκες θα κόστιζε 100 ευρώ αλλά ο πάροχος μου το τιμολόγησε 300. Στον επόμενο λογαριασμό, πάλι καίω ρεύμα 100 ευρώ αλλά ο πάροχος μου ζητάει 200, γιατί το κράτος λέει πήρε τα υπερκέρδη και τα έδωσε στον πάροχο για την πάρτι μου. Αυτό που έχει γίνει τελικά είναι να υπάρχει διπλασιασμός της τιμής του ρεύματος και το κράτος να το παίζει και χρηματοδότης μου, με τα δικά μου χρήματα. Δεν είναι απλή απάτη, είναι κάτι χειρότερο...
Πραγματικά πολύ κατατοπιστικό βίντεο. Με όλο το σεβασμό όμως και χωρίς να θέλω να μετατοπίσω αλλού το ενδιαφέρον, θα ήθελα να κάνω μια μικρή επισήμανση. Το αστείο με τη μητρική συμβουλή για το ποτό και τα ναρκωτικά δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Δυστυχώς έχουν υπάρξει - ή έστω έχει καταγγελθεί ότι έχουν υπάρξει - τέτοιες περιπτώσεις. Δεν θα επεκταθώ γιατί το θέμα του βίντεο είναι εντελώς διαφορετικό και ο κύριος Μαρινάκης εξαιρετικός, όπως πάντα. Ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτεί το συγκεκριμένο σημείο.
Έχω κάνει κριτική (ελπίζω εποικοδομητική) σε άλλα βίντεο, οπότε θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσω την εξαιρετική ανάλυση σε αυτό. Ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα όπως η ενέργεια (αλλά και, κατά την άποψή μου, στα περισσότερα ζητήματα με τα οποία ασχολούνται τα οικονομικά) είναι αδύνατον να αναλυθούν οι οικονομικές διαστάσεις ανεξάρτητα από τις πολιτικές. Και η τουλάχιστον αποπροσανατολιστικός δημόσιος διάλογος στο συγκεκριμένο θέμα στην Ελλάδα είναι μία εξαιρετικά πολιτική στάση.
Ευχαριστώ. Δεν είναι καθόλου αδύνατον. Η οικονομική επιστήμη το κάνει εδώ και έναν αιώνα. Απλώς, βλέπετε πολύ αυτούς που σας εξηγούν τις ειδήσεις στην τηλεόραση.
@@Greekonomics Εδώ θα τα χαλάσουμε πάλι.... Η οικονομική επιστήμη ως ξεχωριστό πεδίο από την ηθική, την πολιτική φιλοσοφία και το δίκαιο υπάρχει τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες. Από τους φυσιοκράτες και την κλασσική πολιτική οικονομία, μέχρι τους μερκαντιλιστές, την γερμανική ιστορική σχολή και όλες τις σύγχρονες ετερόδοξες σχολές οικονομικής σκέψης (δηλαδή το σύνολο της οικονομικής σκέψης πλην των νεοκλασσικών οικονομικών) η μελέτη και ανάλυση των οικονομικών φαινομένων δεν νοείται ξεχωριστά από της πολιτικής σφαίρας. Επίσης, θα ήθελα πολύ να μου πεις ποιός σταθμός ειδήσεων αναλύει την επικαιρότητα με τρόπο που δεν αναπαράγει τις υποθέσεις των νεοκλασσικών οικονομικών. Με εποικοδομητική διάθεση πάντα :)
@Greekonomics μα πως γίνεται να είναι φυσικό ένα μονοπώλιο όταν επιβάλλεται με τη βία? Το μονοπώλιο αυτό επιβλήθηκε δεν προέκυψε. Μπορώ να κάνω μια μονάδα ενέργειας? Είστε σίγουρος ότι αν ανοιξω μια μικρή μονάδα δεν θα παράγω - ακόμη και με την οικονομία κλίμακος - φθηνότερο προϊόν καλύτερης ποιότητας? Αλλά φυσικά το κράτος δεν το επιτρέπει αυτό. Και τελικά τα αποτελέσματα του "φυσικού" σας μονοπωλίου τα βλέπουμε σήμερα.
Και για ποιο λόγο στην Ελλάδα περνάει το 100% της ενέργειας απο το χρηματιστήριο; Στήθηκε λάθος το όλο σύστημα; Δε γινόταν αλλιώς επειδή πχ είμαστε μικρή αγορά; Έγινε εσκεμμένα για κάποιον λόγο;
Εξαιρετικό βίντεο! Η παρουσίαση βοηθάει τον μη ειδικό να κατανοήσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα, χωρίς να υπάρχει ιδεολογική φόρτιση (pun intended) στο περιεχόμενο.
Κάτω δεξιά, τοποθέτηση προϊόντος με το βιβλίο του Παύλου Καστανά, «Προς τ' άστρα». Κύριε Μαρινάκη οφείλω να ομολογήσω ότι έχετε εξαιρετικό γούστο και ενδιαφέροντα. 😁😁😁 Για όσους διαβάζουν το σχόλιο, το συστήνω ανεπιφύλακτα, όπως και τη σελίδα του Παύλου Καστανά, Astronio.
Ευχαριστώ για ένα ακόμα εξαιρετικό βίντεο. Θα ήθελα να ρωτήσω: Για ποιο λόγο θεωρείτε πως η κυβέρνηση δεν ανέστειλε την εφαρμογή του τύπου άμεσα, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μη έχοντας κανένα υπόβαθρο στα οικονομικά, μπορώ να σκεφτώ μόνο «ύποπτους» λόγους για τη διατήρηση της χρήσης του τύπου. Θεωρώ πως η τιμή της ενέργειας είναι μείζον θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί κάθε πολίτη σήμερα, γι' αυτό και θα εκτιμούσα πολύ αν μπορούσατε να μας δώσετε μια εξήγηση για το σκεπτικό της κυβέρνησης στην απόφαση αυτή, με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας ή τη ρύθμιση της οικονομίας. Αναζητώ έναν λόγο που να είναι σημαντικότερος από τις παρακάτω αρνητικές επιπτώσεις (όπως είπα, δεν έχω κανένα οικονομικό υπόβαθρο, οπότε μπορεί αυτά που γράφω να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα): 1. «Άδικα» υπερκέρδη των παραγωγών 2. Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού λόγω της ακριβής ενέργειας 3. Η βαρειά φορολόγηση των κερδών (αν όπως λέτε δεν ξεφύγουν κάπου στα Κέιμαν), αποκαθιστά μερικώς τη δικαιοσύνη στο θέμα των υπερκερδών, αλλά καθώς έχει προέλθει από την αύξηση της τιμής της ενέργειας, ισοδυναμεί με έμμεσο φόρο στους πολίτες. 4. Τα έσοδα από αυτόν τον έμμεσο φόρο είναι εύκολο προεκλογικό εργαλείο για προεκλογικές παροχές.
Γιατι κονομανε καποιοι ολιγαρχες κι οι φιλοι τους. Θα παρουν και πολλα χρηματα οι Αμερικανοι για το υγροποιημενο φυσικο αεριο που ξεφωρτωνουν απο τοτε που ανατιναξαν τον αγωγο αεριου απο Ρωσια... Μας κατεστρεψε η ΝΔ με το 100%... Χωρια που ξεπουλησε τις μετοχες της ΔΕΗ και την Διοικηση λιγο πριν αρχισει το μεγαλο παρτυ της αισχροκερδιας. Ασχετο αλλα μια τεχνολογια που δεν εχει επενδυθει αρκετα ειναι: Compact Linear Fresnel Reflector technology by CNIM - Concentrating solar power plant
Η λύση του προβλήματος δηλαδή - δεν επιστρέφουμε στο πιο επιτυχημένο μοντέλο που είχαμε εμπειρικά αλλά διατηρούμε το ίδιο μοντέλο που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση με την ελπίδα πως οι ρυθμιστικές αρχές θα γίνουν ξαφνικά αξιόπιστες και πως οι ιδιώτες θα προθυμοποιηθούν να προχωρήσουν σε χρήση futures αντί να κερδοσκοπούν ασύστολα στο χρηματιστήριο ενέργειας. Θυμίζει λίγο το "it's wasn't real socialism" σε νεοφιλελεύθερη έκδοση.
Να πρσθέσουμε ακόμα και τη λατρεία στις ΑΠΕ σε συνδυασμό με τον μπαμπούλα της κλιματικής αλλαγής, δύο στοιχεία τα οποία στο εν λόγω βίντεο έχουν μία μάλλον μεταφυσική διάσταση με τη λογικής «αμαρτίας» και «λύτρωσης» και δεν τεκμηριώνονται πουθενά με ορθολογικό τρόπο.
@@PlanisGR θα στο τεκμηριώσω εγώ γρήγορα γρήγορα με πιο απλή λογική: Μολύνεις το περιβάλλον σου --> πεθαίνεις Είναι η ίδια λογική με την οποία δεν χέζεις εκεί που τρως
Μας κατεστρεψε η ΝΔ με το 100%... Χωρια που ξεπουλησε τις μετοχες της ΔΕΗ και την Διοικηση λιγο πριν αρχισει το μεγαλο παρτυ της αισχροκερδιας. Ασχετο αλλα μια τεχνολογια που δεν εχει επενδυθει αρκετα ειναι: Compact Linear Fresnel Reflector technology by CNIM - Concentrating solar power plant
Καλη προσπαθεια και καλο βιντεο. Το marginal cost method που εξηγεις στο βιντεο, χρησιμοποιειται για τα intra-day and next-day συμβολαια στα χρηματιστηρια ενεργειας, οχι για τα συμβολαια μακρας διαρκειας οπου χρησιμοποιουνται futures οπως σε καθε αλλο commodity. Ειτε καποιος διαλεξει να παρει πισω με φορολογηση τα υπερκερδη απο τις ΑΠΕ και λιγνιτικες μοναδες ειτε να βαλει πλαφον στη τιμη λιανικης πωλησης, ειναι το ιδιο πραγμα. Το μονο που αλλαζει ειναι πως το παρουσιαζει η καθε πλευρα πολιτικα. Παντα με δεδομενο οτι η ΔΕΗ ειναι η εταιρια παραγωγης ενεργειας και εχει και ΑΠΕ και λιγνιτη και αεριο για παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας. Γιατι αν βαλεις πλαφον σε μια εταιρια που παραγει μονο με αεριο και το πλαφον ειναι κατω απο την τιμη κοστους τοτε η εταιρια θα χρεοκοπησει. Απο κει και περα σε επιπεδο ΕΕ υπαρχει το θεμα του πλαφον στην τιμη χοντρικης του αεριου. Αυτο ειναι ενα μετρο που λαμβανοντας υποψη το μεγεθος της αγορας της ΕΕ, θα μπορουσε να δουλεψει και να οδηγησει κατω την παγκοσμια τιμη του αεριου. Οι αντιστασεις στο πλαφον απο τους βορειοευρωπαιους συνιστανται στο οτι αν το αεριο εχει φτηνη σχετικα χοντρικη τιμη λογω του πλαφον, τοτε ολοι θα μπορουν να το αγορασουν και ισως (πιθανοτατα) να υπαρξει θεμα επαρκειας. Οι βορειοευρωπαιοι προτιμουν να αγορασουν ακριβο αεριο σε βαρος των χωρων που δεν μπορουν να το πληρωσουν τοσο ακριβα ωστε να εξασφαλισουν την επαρκεια (ειδικα για τη βιομηχανια της η Γερμανια). Και ας υποχρεωθουν να το επιδοτησουν με 200 δις ευρω οι Γερμανοι, με 25 δις ευρω οι Ολλανδοι στις ενδοχωριες βιομηχανιες και πολιτες.
Δεν εχω σε καμία των περιπτώσεων τις γνώσεις σου, αλλά πάντα, τα τελευταία 23 χρόνια, όταν άκουγα για πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα, πάντα έλεγα ότι αυτή θα έχει κόστος. Τελικώς η Ουσία των λεγομένων σου είναι, πως για να προστατεύσουμε το περιβάλλον υιοθετούμε δαπανηρές και ακριβές μεθόδους ή πηγές παραγωγής ενέργειας. Συγχρόνως Κίνα , ΗΠΑ και άλλα κράτη εξακολουθούν να ρυπαίνουν, να παράγουν με φθηνή (χαμηλής τιμής) ενέργεια, να πωλούν τα προϊόντα τους σε εμάς και να κερδίζουν. Το νέφος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να περιοριστεί σε κρατικά σύνορα? Και κάτι άλλο πρόσφατα διαβασα ενα βιβλιο, του 1993 ενος (Γερμανου ή Αυστριακού) με τίτλο όπου ανέφερε ότι επειδή η Γερμανία είχε μείνει πίσω στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, αλλά συγχρόνως ήταν ήδη προηγμένη στην αντιρυπαντική τεχνολογία, ΄θα έπρεπε να δωσει βάση στην βιομηχανική ανάπτυξη αυτης της τεχνολογιας για να κερδίσει και να αναπτυχθεί ως οικονομία περαιτέρω. Μήπως η πράσινη αναπτυξη και οι ανανεωσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι τίποτε άλλο από ιδεολόγημα και εμπορική προώθηση , για να κερδίζουν κάποιοι και δεν είναι από αγάπη για την φύση και το οικοσύστημα?
Γιατι κονομανε καποιοι ολιγαρχες κι οι φιλοι τους. Θα παρουν και πολλα χρηματα οι Αμερικανοι για το υγροποιημενο φυσικο αεριο που ξεφωρτωνουν απο τοτε που ανατιναξαν τον αγωγο αεριου απο Ρωσια... Μας κατεστρεψε η ΝΔ με το 100%... Χωρια που ξεπουλησε τις μετοχες της ΔΕΗ και την Διοικηση λιγο πριν αρχισει το μεγαλο παρτυ της αισχροκερδιας. Ασχετο αλλα μια τεχνολογια που δεν εχει επενδυθει αρκετα ειναι: Compact Linear Fresnel Reflector technology by CNIM - Concentrating solar power plant
Πολύ καλό βίντεο όπως πάντα. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Έχοντας δουλέψει στο χρηματιστήριο ενέργειας της Δανίας, ο τρόπος λειτουργίας είναι σχεδόν πανομοιότυπος, όταν μιλάμε για την αγορα "day ahead" που περιγράψατε. Καταλαβαίνω όμως ότι το πρόβλημα με αυτό για την Ελλάδα, όπως συμπεράνατε, είναι η μη ύπαρξη μακροχρόνιων συμβολαίων ενέργειας (PPA), τουλάχιστον στις μοναδες βάσης, όπως στην Δανία και σε άλλες χώρες. Υπάρχει όντως έλλειψη τέτοιων συμβολαίων; Μου φαίνεται εντελώς παράλογο να μην υπάρχουν, ειδικά στην βιομηχανία, καθώς είναι ένα "προϊόν" το οποίο θα έπρεπε να το γέννα η ίδια η αγορά αυτόματα, από πλευράς ζήτησης.
@@loykoylos Τα επιτρέπει απλά το χρηματιστήριο είναι η άμαξα και τα προθεσμιακά συμβόλαια είναι τα άλογα. Εμείς βάλαμε την άμαξα μπροστά απο τα άλογα. Γιατί? Γιατί όχι? Πρώτα έπρεπε να τρέξουν αρκετά προθεσμιακά συμβόλαια και μετά να ξεκινήσει η χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας. Εμείς πήγαμε ανάποδα και το πληρώνουμε και θα το πληρώνουμε ώσπου να το αλλάξουμε.
Πολύ ωραία προσέγγιση. Μετά την ανάλυσή σου καταλήγω στο γεγονός ότι η πολιτική καθορίζει το έγκλημα. Εάν δεν αλλάξει η πολιτική, οι λύσεις που προσφέρουν οι οικονομίες αναλύσεις δεν θα εφαρμοστούν ποτέ. Όταν μιλάμε για τη ΡΑΕ και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας μιλάμε για ένα θεσμοθετημένο έγκλημα. Εάν δεν αλλάξει η αντίληψη αυτή, οποιαδήποτε προσπάθεια παροχής λύσεων είναι απρόσφορη.
@@dimitriosstamatakis8296 Δεν νομιζω οτι εχεις δικιο, σαν κανονα. Με ενα προχειρο google search βρηκα οτι αυτο εχει οντως συμβει το 2014, 2011 και καποτε μεσα στο 90-91 (και, επισης αρκετα κακό, χρησιμοποιηθει σαν απειλη καποιες φορες ακόμα). Δεν το λες και καθημερινοτητα ουτε και τον συχνοτερο λογο που δεν εχεις ρευμα: "Γιατι δεν αναβει το φως? - Θα κατεβασε τον διακόπτη ο Φωτόπουλος". (χωρις καμια συμπαθεια για αυτού του είδους τον συνδικαλισμό)
Πολύ κατατοπιστικό βίντεο αρχικά, αλλά και πολύ ωραίες βιβλιογραφικές αναφορές για τους όποιους ενδιαφερόμενους. Επίσης μερικά εξαιρετικά σχόλια ώστε να φτάσουμε στα "συμπεράσματα, που πρέπει να είναι δικά μας". Εύγε!
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!! Θαυμαστης σας καθηγητα. Και αλλα βιντεο σας μου αρεσαν πολύ αλλά αυτο πραγματικά ηταν λιτο, ουσιαστικό, κατανοητό και to the point. ΜΠΡΑΒΟ σας και ευχαριστουμε πολύ
wow ! Μόνο διαβάζοντας αναφορικά τις πηγές , καταλαβαίνεις γιατί ένας επιστήμονας κάνει 1000 φορές ποιοτικότερα βίντεο από τον μέσο youtuber, ευτυχώς το ελληνικό youtube αρχίζει να αποκτάει πραγματική ποιότητα !
Εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο βίντεο Κοσμά! Πολλά συγχαρητήρια!!!
Γεια Αστρόνιο
Αν δείτε στο τραπεζάκι δίπλα του έχει το βιβλίο "προς τ άστρα"
Επιτέλους υπάρχει ένα βίντεο που μιλάει για την ουσία του προβλήματος και όχι απλά για τα συμπτώματα. Επίσης πολύ κατανοητός ο τρόπος που μας τα εξήγησες. Ευχαριστούμε!!
Το πρόβλημα είναι πως λύσεις δεν βρίσκουμε.
@@cobracommander3901 λυσεις υπαρχουν. το προβλημα ειναι οτι 3 μεγαλα κομματα δεν τις εφαρμοζουν, διοτι δουλευουν για την ολιγαρχια, τοπικη και ξενη.
@@cobracommander3901 Λύση υπάρχει και δεν στην λέει ο φιλελεύθερος οικονομικός σε αυτό το βίντεο, και η λύση για εσένα που είσαι εργατική τάξη και οχι για τους ολιγάρχες που κάνει πως δεν υποστηρίζει ο οικονομολόγος και ότι ειναι μη ιδεολογικος (όλοι οι οικονομολόγοι είναι ιδεολογικοι, οποίος στο λέει σε κοροϊδεύει , κοροϊδεύει την εργατική τάξη με πολύ απλές μεταρρύθμισεις που δεν κάνουν ρήξη στο εκμεταλλευτικο σύστημα. Εδω η λύση ειναι η κρατικοποίηση όλων των σταδίων της παραγωγής και διανομής ενεργείας και η φυγή απο το καταστροφικο ευρώ/ευρωζώνη. Διάβασε το βιβλίο του Mark Fisher , Capitalist Realism. Is there no alternative? (Καπιταλιστικός ρεαλισμός, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση?) αυτό πάει κόντρα στο συντηρητικό Thatcheρικο μύθο του "There is no alternative"
@@KilliK69 Μας κατεστρεψε η ΝΔ με το 100%...
Χωρια που ξεπουλησε τις μετοχες της ΔΕΗ και την Διοικηση λιγο πριν αρχισει το μεγαλο παρτυ της αισχροκερδιας.
Ασχετο αλλα μια τεχνολογια που δεν εχει επενδυθει αρκετα ειναι:
Compact Linear Fresnel Reflector technology by CNIM - Concentrating solar power plant
@@KilliK69γελάω χαχαχαχ
Έχω την εντύπωση ότι το "μοντέλο" σχεδιάστηκε με μοναδικό σκοπό να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι λίγοι και γνωστοί. Τουλάχιστον την Ελλάδα αν όχι σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα λες πολύ ωραία.
Σκάσε ρε ψέκα
Ο,τι πασχιζεις μηνες να καταλαβεις στα δελτια ειδησεων, παρουσιασμενο απλα και κατανοητα σε 20 λεπτα βιντεο. Ευχαριστουμε .
καθως ο καθε πολιτικος λεει την δικη του μιση αληθεια!! Εδω την λεει ολοκληρη.
Εεε ναι.. Βλέπεις η μία πλευρά διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ( μια φιλελεύθερη οικονομία δυτικού τύπου, με τα δικά της ίσως προβλήματα αλλά δυτικού τύπου) και η άλλη , αυτή που ανέφερες , διδάχθηκε από την " λαϊκή Επαναστατική σχολή της σοβιετικής δημοκρατίας της Ελλάδας".. Οπότε...
Μονο που τα ιδια λεει το ΜΕΡΑ25 εδω και ενα χρονο. Το γεγονος που δεν τα ακους στις ειδησεις, ειναι γιατι δεν τους δινουν την προσβαση να απευθυνθουν στο κοινο. Μονο αν παρακολουθει κανεις την Βουλη, η τα τοπικα καναλια που προσκαλουν τον Βαρουφακη, θα τα ακουσει αυτα.
Αν συνεχίσεις να βλέπεις δελτία ειδήσεων θα συνεχίσεις να πασχιζεις
Θα το είχες καταλάβει απο το 2021 αν έβλεπες το κανάλι της Βουλής, ο Βαρουφάκης το εξηγούσε ακριβώς όπως Μαρινάκης
Ακριβής, ουσιαστικός, εύστοχος, λακωνικός και μεταδοτικός!!! Εύγε!
Καταπληκτική ανάλυση και δουλειά. Διαφωνώ κάθετα με την υπόθεση της κλιματικής αλλαγής και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας πρώτα γιατί σύμφωνα με μελέτες της NASA η μεση θερμοκρασία στη Γροιλανδία το 700ΠΧ ήταν κατά 4 ολόκληρους βαθμούς μεγαλητερη από σήμερα και οι πάγοι μια χαρά καθόντουσαν στη θέση τους και δεύτερον, οι πάγοι της Αρκτικής (γιατί για αυτούς μιλάνε ότι θα λιώσουν), είναι κατά το 80% επιπλεοντες οπότε έχουν ήδη εκτοπίσει το νερό που περιέχουν. Το ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει μέρα με την ημέρα φαίνεται πια από τις ηλίθιες δικαιολογίες που απροκάλυπτα ξεστομίζουν στα μέσα εξαπάτησης προκειμένου να συνεχίσουν τις εγκληματικες τους αισχροκέρδειες. Μετά από όλα αυτά υπάρχουν ακόμη άτομα που πιστεύουν και τρέμουν τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολεμου
Εχει μιλήσει ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Αντώνης Φώσκολος στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη για την "κλιματική αλλαγή" και την κοροϊδία που ταϊζουν τον κόσμο. Ακόμα και ο νομπελίστας φυσικός John Clauser δεν δέχετε τα πράσινα άλογα και την κλιματική αλλαγή.
Κύριε Καθηγητά σας ευχαριστούμε για αυτήν την υπέροχη και διαφωτιστική mini διάλεξη!
Κ.Μαρινάκη, έχετε το σπάνιο χάρισμα να παρουσιάζεται και το πιο σύνθετο ζήτημα με ιδιαίτερα απτό κ κατανοητό τρόπο. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά μας κάνατε να καταλάβουμε από που προέρχονται οι υψηλές τιμές κ γιατί στη χώρα μας αυτές είναι ακόμα υψηλότερες (παρά τις κρατικές επιδοτήσεις). Ανάμεσα στο μηδενισμό και στη πλήρη απαξίωση ορισμένων που αποδίδουν όλα τα δεινά στη κυβέρνηση και στην αφασία κάποιων άλλων που τα βλέπουν όλα καλώς καμωμένα, υπάρχει η δική σας φωνή που βάζει τα πράγματα στη σωστή θέση. Εύγε κ πάλι. Μας κάνετε σοφότερους!
Έχει δίκιο ο Βαρουφάκης τελικά που λέει ότι οι επιδοτήσεις του ρεύματος είναι για να μπαίνουν στην τσέπη των παρόχων και των παραγωγών ενέργειας. Και η κομπίνα στην Ελλάδα είναι ότι οι παραγωγοί ενέργειας είναι και οι ίδιοι πάροχοι ενέργειας. Συν το γεγονός ότι η επιδότηση είναι με δανεικά λεφτά που παίρνουν εξ ονόματός μας τα οποία προστίθενται στο ήδη υπάρχον χρέος που συνεχώς αυξάνεται.
Το πρόβλημα για μένα είναι καθαρά πολιτικό!
Από τη στιγμή που κανένας από την κυβέρνηση δεν προτίθεται να τα βάλει με αυτούς που ελέγχουν την ενέργεια στη χώρα (4 - 5 ολιγάρχες είναι ας μη γελιόμαστε) άλλο τόσο δεν θα δούμε άσπρη μέρα σ’αυτή τη χώρα…
Ο μπαρουφ λεει για κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας ,κουταμαρες ,αυτό δεν είναι σωστό όπως λέει εδώ ,το ότι οι παροχοι είναι και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αυτό είναι καλό γιατι υπάρχει παραγωγή,κάποιοι παροχοι που δεν παράγουν απλά κάνουν τους μεσάζοντες ηλεκτρικης ενέργειας και θυσαυριζουν χωρίς κανένα ρίσκο και καμιά ουσιαστική επένδυση .
Φίλε, από έναν μηχανολόγο μηχανικό (ενεργειακό), συγχαρητήρια για την έρευνα που έκανες, την λακωνικοτητα στην πληροφια που παρέχεις και στην μεταδοτικότητα σου . Είσαι ακριβής και σωστός . Μακάρι να σε βλέπαμε στις ειδήσεις! Keep going , proud of your content
Ευχαριστώ πολύ! Δεν χρειάζεται να με βλέπεις και στις ειδήσεις. Καλά είναι και από εδώ.
Αν έπαιζε στις ειδήσεις κι έλεγε τέτοιες αλήθειες, δεν θα κρατούσε για πολύ!
Σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός και άνθρωπος που εργάζεται στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα, δεν έχω ακούσει τελευταία καλύτερη ανάλυση σχετικά με την τωρινή τραγική κατάσταση στο χώρο..πολλά μπράβο για την έρευνα και τη δουλειά που κάνατε.! Πάντως προσωπικά επιμένω στην οριζόντια κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και επανακρατικοποίηση όλων των μονάδων παραγωγής..η ηλεκτρική ενέργεια δεν πρόκεται για προϊόν ώστε να διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο..η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και πρέπει να είναι προσβάσιμη και προσιτή για όλους
Όπως αναφέρεται στο βίντεο, το να κρατικοποιήσεις την παραγωγή ενέργειας δεν είναι λύση καθώς μειώνονται οι καινοτομίες στον τομέα.
@@giannishalvatzakis1621 Ποιές καινοτομίες ρε Χατζηδάκη.. όλες αυτές οι καινοτομίες που έγιναν στη βούτα στα πορτοφόλια μας επί ιδιωτών παρόχων και παραγωγών εννοείς; Ποιες καινοτομίες ακριβώς έκαναν όλοι αυτοί ακούω.
@@giannishalvatzakis1621 καινοτομίες δεν είναι απλά στην ενέργεια αλλά γενικά στις ΑΠΕ. Αν θες να ενθαρρύνεις την ιδιωτική πρωτοβουλία ειδικά σε κάτι τόσο σημαντικό όπως η παραγωγή ενέργειας με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον είναι να δώσεις κίνητρα αντί για αντικίνητρα. Πχ η απαλλαγή από τα τιμολόγια της διαφοράς μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγής ρεύματος για κάθε οικιακό φωτοβολταϊκό είναι ένα παράδειγμα. Χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακη αναβάθμιση κτιρίων με το εξοικονομώ άλλο παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή γίνονται αντικίνητρα. Σε στραγγαλίζουν για να αναγκαστείς να στραφείς εκεί παίζοντας με την οικονομική επιβίωση των αδυναμων στρωμάτων...
@@gt8485 Κι εντωμενταξύ εγώ ακόμα δε καταλαβαίνω που αποσκοπεί η ύπαρξη ιδιωτών παρόχων;
Στο βίντεο λέει πχ ότι ο πάροχος πουλάει το ρεύμα στη λιανική που αγοράζει από τη χονδρική όπως ο μανάβης πουλάει τα καρπούζια που δε παράγει ο ίδιος,το ερώτημα εδώ είναι οκ ο μανάβης έχει λόγο ύπαρξης γιατί το πεπόνι παράγεται από τον αγρότη που δουλειά του είναι να παράγει κι όχι να πουλάει ενώ ο μανάβης υπάρχει ακριβώς γιατί αν ο αγρότης ασχολούταν να πουλάει δε θά'κανε τίποτ'άλλο.
Με τους παρόχους ρεύματος εφόσον ακριβώς το ρεύμα δεν είναι ένα προϊόν που παράγεται σήμερα και πουλιέται αύριο αλλά πουλιέται και παράγεται ταυτόχρονα οπότε πρώτα σπρώχνεις εμπόρευμα και μετά ρωτάς πόσο κάνει ,τι ακριβώς χρειάζονται οι ιδιώτες πάροχοι;
Δε μπορούν πχ οι παραγωγοί να πουλάνε από μόνοι τους στη λιανική χωρίς μεσάζοντες;
Τι ζήτημα λύνει η τόση εμπορική ελευθερία του να επιτρέπεις και να προβλέπεις την ύπαρξη μαναβηδων που πρώτα έχουν άδειο το καφάσι την ώρα που ζητάει ο πελάτης το μήλο και μετά το γεμίζουν μόλις κάνουν live παραγγελία απ' τον αγρότη;
Άμα είναι να περιμένουμε το μανάβη να γεμίσει πάμε και μόνοι μας στον αγρότη.
Η μόνη χρησιμότητα που εγώ βλέπω είναι το φαγοπότι,να αγοράζει δήθεν ο πάροχος από τον παραγωγό που είναι στην ουσία ο ίδιος όμιλος,δήθεν ακριβό ρεύμα και δήθεν το πουλάει πιο πανάκριβα δήθεν γιατί δε βγαίνει.
Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος.Θες κύριε να είσαι πάροχος χωρίς να παράγεις;
Ωραία,ρίξε κεφάλαιο κι αποθήκευε και μετά πούλα, όχι να έχεις το μετασχηματιστή στον αδμηε κι επειδή ρίχνεις την τάση κι έχεις ένα ρολόϊ να μας το παίζεις εντρεπρενουρ με ρεύμα αλλουνού και υποδομές κρατικές!
@@AK1989 αυτα ελεγε και η ουρσουλαρα και γιαυτο ολοι πληρωνονταν με τιμες ΦΑ ενω παρηγαγαν απο φωτοβολταικα πχ γιαυτο και οι εταιρειες εχουν θησαυρισει.τωρα που ολοι βλεπουν το εγκλημα που εχει συμβει σκουζουν για την απεξαρτηση του ρευματος απο τον TTF και την επιβολη πλαφον αλλα η ουρσουλα αγρον ηγοραζε.παντως παραδεχτηκε πως το target model ειναι για τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.
Ευγνώμων που έχω εγγραφεί στο κανάλι σου. Είσαι εξαιρετικός στη μετάδοση της πληροφορίας και στην παρουσίαση των θεμάτων σου. Συνέχισε έτσι, το έχουμε ανάγκη!
κ Μαρινάκη αυτό που μέχρι και ένας απόφοιτος νηπιαγωγείου μπορεί να καταλάβει τόσο σύνθετα θέματα όπως τα παρουσιάζεται είναι εντυπωσιακό!! Συγχαρητήρια!!
Νταξει, μην τα παραλέμε. Απαιτείται απλώς να έχεις τελειώσει Δημοτικό και κάποια πρώτα μαθήματα γυμνασίου...
@@JandorGr 8:57 8:57 8:57
Συγχαρητήρια για το βίντεο, σε ένα βίντεο 20 λεπτών καλύψατε ένα μεγάλο μέρος του μαθήματος που είχαμε στο μεταπτυχιακό (Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας). Ως τεχνολογική λύση πιστεύω θα βοηθήσουν τα smart Grid και οι εικονική σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αδερφέ αρχίζεις και ξυπνάς τον κοσμακη με την τρομερή και όμορφα εκλαϊκευμένη επιστημονική σου δουλειά. Ίσως αυτό το κανάλι μια μέρα γίνει πηγή εξέγερσης του κόσμου. Άνοιξε μας τα μάτια ΔΕΝ ΞΈΡΟΥΜΕ ΤΊΠΟΤΑ για τα οικονομικά πάρτυ που γίνονται στο Ελλαδισταν. Το ευχαριστώ είναι λίγο! Ελπίζω να κρατήσεις αμερόληπτη στάση!
Όταν υπάρχει το TH-cam και κάποιοι ξεχωρίζουν δημιουργώντας κανάλια αξιέπαινα. Μαρινάκη είσαι κορυφαίος content creator.👏👏👏💎💎💎
Καταπληκτική ενημέρωση συγχαρητήριά
Εξαιρετικό video! Μερικά σχόλια:
14:30 - Arabian Oil Embargo (1973) και Iranian Islamic Revolution (1979), για όσους δεν το ήξεραν.
9:40 - Το "φυσικό" αέριο λέγεται έτσι γιατί έχει δημιουργηθεί στη φύση, όπως το πετρέλαιο. Το αντίθετο είναι το "τεχνητό" φωταέριο (lighting gas), το οποίο είναι υποπροϊόν της παραγωγής κωκ, που χρησιμοποιούν οι υψικάμινοι. Στην Αθήνα η περιοχή "Γκάζι" ονομάστηκε από το εργοστάσιο που υπήρχε εκεί και είναι η σημερινή "Τεχνόπολη". Ψάξε για "coking process", η τεχνική και η επινόησή της συν η χρήση του φωταερίου βοήθησαν έμμεσα στην έκρηξη του τριτογενούς τομέα και των urban economics, ως πρόδρομοι του ηλεκτρικού ρεύματος (ιδέα για video).
Κύριε Μαρινάκη, καταπληκτική ενημέρωση για την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Απλά επειδή έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό το άρθρο από την Reporters United θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ξεχάσατε ίσως εναν σημαντικό λόγο για την αύξηση της τιμής απο χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτό στο οποίο αναφέρομαι είναι η αγορά ενέργειας για την εξισορρόπηση δικτύου. Καταλαβαίνω ότι είναι λίγο πιο εξειδικευμένο αλλά έχει να κάνει για το 80% της αύξησης της τιμής στην Ελλάδα και όχι για τον λόγο που αναφέρατε (δηλαδη ότι πρέπει να αγοραστεί η συνολική ποσότητα Mwh στην τιμή του φυσικό αερίου από όλους τους παροχους.) Συγνώμη, αλλά έχω δεκαπέντε χρόνια στον κλάδο τον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το πιο αναλυτικό άρθρο που έχω διαβάσει για την αύξηση των τιμών είναι απο το site Reporters United που έχετε επισυνάψει και εσείς. Σας το παραθέτω για να το καταλάβετε:
Από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, το target model άρχισε να αυξάνει τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. Οι αυξήσεις όχι μόνο δεν πέρασαν απαρατήρητες αλλά διάφορα δημοσιεύματα (ενδεικτικά βλ. Καθημερινή και Newmoney.gr) εκείνη την περίοδο άφηναν υπόνοιες ότι οι κάτοχοι μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο εκμεταλλεύονταν την αγορά εξισορρόπησης για να αποσπάσουν υψηλότερα κέρδη.
Μια τέτοια πρακτική είναι εφικτή διότι η προημερήσια και ενδοημερήσια αγορά ενέργειας λειτουργούν με δημοπρασίες, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί καλούνται να μειοδοτήσουν και το σύστημα επιλέγει τις φθηνότερες τιμές από κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, αν μια μονάδα προσφέρει ρεύμα σε ακριβές τιμές, τότε αποκλείεται από τη δημοπρασία.
Αν όμως η μονάδα είναι μεγάλη και άρα αναγκαία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, όπως οι μονάδες φυσικού αερίου, τότε έχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί άμεσα να διαθέσει ενέργεια, παρότι έχει αποκλειστεί από τις αγορές, διότι χωρίς αυτήν το σύστημα δεν θα έχει επάρκεια. Μόνο που, επανερχόμενη, θα διαθέσει ενέργεια όχι πλέον μέσω της προημερήσιας και της ενδοημερήσιας αγοράς, αλλά μέσω της αγοράς εξισορρόπησης, που διορθώνει τα ελλείμματα του συστήματος.
Σε αντίθεση, όμως, με την προημερήσια και την ενδοημερήσια αγορά, όπου οι παραγωγοί χρειάζεται να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ημερήσιο προγραμματισμό, ο κανονισμός της αγοράς εξισορρόπησης επιτρέπει να ζητήσουν τιμές μέχρι 4.240 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα), έναντι του μεταβλητού κόστους των 50-100 ευρώ που κοστίζει η παραγωγή της.
Αν λοιπόν ένας παραγωγός, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ενέργεια εξισορρόπησης λόγω της μονάδας παραγωγής με φυσικό αέριο που διαθέτει, δώσει υψηλές τιμές στις δημοπρασίες για τον ημερήσιο προγραμματισμό, μπορεί βασίμως να περιμένει μεγάλα κέρδη όταν αναπόφευκτα θα κληθεί να αναπληρώσει την ενέργεια που λείπει από το σύστημα εκείνη την ημέρα στην αγορά εξισορρόπησης, σε μεγαλύτερες ή και πάρα πολύ μεγαλύτερες τιμές ανά MWh, απ’ αυτές που ζητούσε στην προημερήσια αγορά -μια ευκαιρία την οποία κάποιοι παραγωγοί φαίνεται ότι άδραξαν, καταθέτοντας προσφορές ως και 3.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η συνολική τιμή του ρεύματος.
Η περιπέτεια αυτή αποτυπώνεται στα δελτία της αγοράς εξισορρόπησης που εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος τη διαχειρίζεται. Εκεί αποτυπώνεται καθαρά η αυξητική τάση των αποζημιώσεων για ανοδική ενέργεια εξισορρόπησης: από 7.689.669 ευρώ την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας (2/11-8/11/2020), φτάνει τα 14.707.319 ευρώ την εβδομάδα μεταξύ 23 και 29 Νοεμβρίου, προτού εκτιναχθεί στα 52.655.587(!) ευρώ την εβδομάδα μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου του 2020. Σε αυτή την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα το πρωί στις 30 Νοεμβρίου και το απόγευμα στις 2 Δεκεμβρίου, είναι που κατατίθενται σύμφωνα με το δελτίο εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης οι προσφορές των 3.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σε πολλές άλλες στιγμές, οι προσφορές κυμαίνονται μεταξύ 899 και 1.200 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω εβδομάδα, το κόστος της ενέργειας εξισορρόπησης δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με τις τιμές που επικρατούσαν πριν το target model.
Όταν λοιπόν στην Ελλάδα οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τυχαίνει να είναι και προμηθευτές φυσικού αερίου, καταλαβαίνετε ότι όλοι η αγορά είναι ελεγχόμενη και όπως πολύ σωστά αναφέρατε έχουμε ένα μεγάλο ΚΑΡΤΕΛ τύπου μαφίας.
Πολύ εύστοχο σχόλιο και απολύτως απαραίτητο για την ανάλυση που επιχείρησε ο κ. Μαρινάκης! Ήθελα να το επισημάνω και εγώ
Εύστοχη παρατήρηση. Να ρωτήσω: στην εξισορρόπηση δικτύου δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους εταιρίες; Πως μπορεί να βάζει ένας παραγωγός τιμή 4000 τη μεγαβατώρα, χωρίς να τον χτυπάει άλλος με μικρότερη τιμή; Ίσως επειδή δεν υπάρχουν αρκετές μονάδες παραγωγής ρεύματος που να μπορούν να δώσουν στο δίκτυο την συγκεκριμένη στιγμή και δεν υπάρχει ανταγωνισμός;
@@mojitocod και αυτό σίγουρα επίσης αν δεν κάνω λάθος υπάρχει ένας όρος που λέει ότι δεν μπορείς να πουλήσεις σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που προσέφερες κατά την προημερήσια οπότε εφαρμόζεται η τακτική του προσφέρω τεχνητά σε ψηλή τιμή στην προημερήσια με σκοπό να μην μειοδοτησω και στη συνέχεια (εδώ είναι η καρτελοποιηση του συστήματος) βαράω όσο θέλω στην εξισορρόπηση
@@mojitocod Την συγκεκριμένη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 3 εταιρίες με κάθετες μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο. Μυτιληναίος(ptotergia) Βαρδινογιαννης (NRG Motor oil) και Τερνα ενεργειακή (Ηρων). Αυτοί είναι δυστυχώς και οι μεγάλοι παίχτες στις ανανεώσιμες, άρα δίνοντας υψηλή τιμή κιλοβατώρας στην προημερήσια επίτηδες το δίκτυο παίρνει όλες τις χαμηλές αλλά αναγκάζεται να πάρει και κάποιες με πολύ υψηλές τιμές από τους παραγωγούς που δεν έχουν πρόβλημα να πουλήσουν λιγότερες σε καλές τιμές, διότι την επόμενη θα τις πουλήσουν στα ταβάνι και αναγκαστικά υψηλότερα από την προηγούμενη μέρα. Τώρα το πόσο ψηλά είναι σχετικό μπορεί να πουλήσει μέχρι 4999 αφού η ποσότητα που θα λείψει από την προηγούμενη μέρα είναι μεγάλη και την δημιούργησαν οι ίδιοι. Άρα άνετα μπορούν να την ελέγξουν. Ένα ακόμα σημαντικό προβλημα είναι οι μεγάλες μονάδες φωτοβολταικων τα οποία μπαίνουν με μεγάλο ρυθμό τον τελευταίο καιρό, τα οποια δεν μπορούν να παράγουν το βράδυ με αποτέλεσμα το πρόβλημα της εξισορρόπησης δικτύου να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Διότι έχουμε πληρότητα την ημέρα με αποτέλεσμα να μπορεί να γινει εκμετάλλευση της ενέργειας και να την πουλάει η Ελλάδα στην Βουλγαρία και στα Σκόπια με χαμηλές τιμές. Το βράδυ έρχεται η αγορά εξισορρόπησης και αγοράζει με 3000 ευρώ την μεγαβατώρα και καληνύχτα. Μην αναρωτιέσαι ποίος βάζει αυτές τις μονάδες φωτοβολταικων!!!! Οι ίδιοι που λέγαμε πιο πάνω που έχουν δει πολύ νωρίτερα το κενό στο σύστημα κερδίζουν άπλετο χρήμα.
Η εισαγωγή ρεύματος δεν μειώνει το πρόβλημα?
Πολύ καλό βίντεο.. πραγματα που δεν γνώριζα τα έμαθα εδώ. Ευχαριστώ και για τους υπότιτλους για άτομα με πρόβλημα ακοής. 😊
Εκπληκτικός!Ελπίζω σε μια κλωνοποίηση του Κοσμά για ένα καλύτερο μέλλον
Προσπαθούσα να καταλάβω γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλα οικονομικά ζητήματα και αισχοκέρδια στην Ελλάδα, μέχρι που ένας λογιστής μου είπε "Προσπαθείς να το καταλάβεις σαν οικονομικό θέμα. Μόλις αρχίσετε να το βλέπετε ως μια ιστορία εγκλήματος, θα το καταλάβετε. Δεν είναι ανόητοι, απλά δεν τους νοιάζει. Ξέρουν ότι οι φορολογούμενοι θα τους σώσουν."
Αυτό προσπαθώ να πω και εγώ και δεν ακούει κανένας δυστυχώς!
Εξαιρετική ανάλυση! Συγχαρητήρια! Καλή Χρονιά να Έχετε!
Το είχα πραγματικά απορία γιατί να ανεβαίνουν έτσι οι τιμές του ρεύματος αλλά επειδή έχω αυτοκίνητο δεν έπαιρνα ταξί να μάθω τι κρύβεται πίσω απ' αυτό. Σ ευχαριστούμε για την κατατόπιση επί του θέματος.🙂
Εξαιρετικό βίντεο! Έκανα μαθήματα ενεργειακής οικονομίας στο πολυτεχνείο της Δανίας, όπου μας εξήγησαν γιατί είναι έτσι σχεδιασμένη η αγορά ενέργειας, και επισης τα καλά που έχει πετύχει. Παρόλα αυτά μέχρι να δω το βίντεο, δεν καταλάβαινα γιατί στην Ελλάδα το μοντέλο είχε αποτύχει τόσο παταγωδώς, αν και μου ήταν αντιληπτό πως η κατά 100% χρηματιστηριακή αγορά συντελούσε στο πρόβλημα. Πολύ καλή και προσιτή εξήγηση, μπράβο! Αν και πιστεύω ότι ο σχεδιασμός της τιμολόγησης με βάση το οριακό κόστος του τελευταίου παραγωγού θα χωρούσε λίγη περισσότερη εξήγηση, γιατί δεν είναι τόσο παράλογος όσο εκ πρώτης όψεος φαίνεται.
ωραία η τοποθέτηση του βιβλίου του Παύλου δίπλα στο γραφείο!
Εξαιρετικός επιστήμων και κυρίως άνθρωπος από μικρός που ήμασταν στο ίδιο σχολικό!
Εδερνε τα αλλα παιδακια ?
από το Νύφι είσαι ή από το Γύθειο;
@@dichaos από το Νύφι
@@vengeancejustice5329 για ποιόν λες?
@@pmanolak τους χαιρετισμούς μου πατριώτη.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι μια κοινοποίηση παντού για να μάθουν όλοι ποιοί μας κυβερνούν και ένα τιτανογιγαντομεγιστοτεράστιο LIKE για το θησαυρό που περιέχει κάθε βίντεο που παρουσιάζεις αφού ξυπνάει συνειδήσεις και μουχλιασμένα μυαλά.... ευχαριστούμε από τα βάθη της ψυχής μας αγαπητέ Κοσμά καί καλή δύναμη στο έργο σου..
απίστευτο μυαλό και μεταδοτικότητα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!
Εξαιρετικός όπως πάντα!!! Παρουσίαση δεδομένων, ανάλυση και έρευνα! Ευχαριστούμε πολύ!!!
εισαι οτι καλυτερο υπαρχει στο ελληνικο youtube
Βίντεο για σεμινάριο, όπως και η ομιλία στην Λάρισα η οποία κάποια στιγμή καλό θα ήταν να ανέβει να την ακούσουν περισσότεροι, άξιζαν τα χιλιόμετρα που έκανα και με το παραπάνω
θα ανεβει όπως καθε tedx ομιλια στον κοσμο στο επισημο καναλι
Ποια ομιλια στη λαρισα?
Π
@@vasilioschatzinoulas4722 th-cam.com/video/bbB5jcafGl4/w-d-xo.html
Συγχαρητήρια για τις εκπομπές σου.
Α ρε Κοσμά είσαι απίστευτος. 20' βίντεο και στάνταρ έφαγες δεκάδες ώρες στην προετοιμασία του. Ο σαρκασμος και οι παύσεις που κάνεις, ήταν ό,τι καλύτερο στο συγκεκριμένο θέμα. Ευχαριστούμε πολύ!
Ότι πιο accurate και κατατοπιστικό έχω δει εδώ και καιρό σχετικά με την ενέργεια!
Κάθε φορά που παρακολουθώ ένα βίντεο του Κοσμά Μαρινάκη, πιάνω τον εαυτό μου να σταματά την αναπαραγωγή πολλές φορές για να αφομοιώσει το τι άκουσε, γιατί η ανάγκη μου για να προσθέσω μια σημαντική πληροφορία στις σκέψεις και στις γνώσεις μου έχει ικανοποιηθεί και χρειάζονται ανασυγκρότηση κάνοντας κάτι άσχετο. Μια προβολή δεν αρκεί ποτέ για όλο αυτό, αλλά λίγα λεπτά από τα βίντεο φτάνουν για να προβληματιστείς για τα επόμενα 15.
Ευχαριστώ πολύ Άκη. Είναι γιατί συμπυκνώνω τον λόγο μου για να βγει σύντομο το βίντεο.
@@Greekonomics Και επειδή η έκφραση είναι εύστοχη και το περιεχόμενο «αποκαλυπτικό». Σας ευχαριστούμε εμείς για τη δουλειά σας!
για να μην αδικησουμε 5-6 παραγωγους ενεργειας προτιμησαμε να αδικησουμε ολοκληρο τον πληθυσμο της χωρας.πολυ λογικο και ανθρωπινο..!
Εξαιρετικά επιμορφωτικό εργαλείο για άλλη μια φορά το κανάλι! Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι οικονομίες κλίμακας στην παραγωγή μειώνουν το κόστος και στην εγκατάσταση ΑΠΕ για ιδιοπαραγωγή. Στην Ελλάδα που μπορούμε να παράγουμε κατά μέρο όρο 1.700KWh με ένα σύστημα 5KW (10 panels των 500Wp) λόγω της ηλιοφάνειας. Αν προσθέσουμε ενα τυπικό σύστημα αποθήκευσης σε μπαταρίες (διαλέξτε την τεχνολογία που σας αρέσει) ή ηλεκτρολύοντας νεράκι σε υδρογόνο ως μέσο αποθήκευσης και υλοποιήσουμε netMetering για τυπικούς λόγους, ξεχνάμε εντελώς τα καρτέλ ενέργειας.
Ειδικά στην επαρχία, δημιουργώντας κοινόχρηστα δίκτυα ιδιοπαραγωγής βασισμένα σε τεχνολογία blockchain, θα υπάρξει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους παραγωγούς (ρεύματος, κτηνοτρόφους, κτλ) για την ενδο-διακίνηση των πλεονασμάτων / ελλειμάτων αλλά ακόμη και των ίδιων τους των προϊόντων. Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0 που θα θέλαμε - συνέργεια! Τολμάμε ή πάντα μας έρχεται στο μυαλό εκείνη η κατσίκα....;
καλά τα βίντεο του καθηγητή ενώνουν την Ελλάδα του αύριο. όπως ετοιμαζόμουν να γράψω και εγώ την άποψή μου είδα το σχολιασμό απο το αγαπημένο μου μαγαζί για arduino!!! όλοι οι παίχτες βλέπουν Σιγκαπούρη! :)
Πολύ σωστά , και υπέροχο βίντεο γενικότερα!
(--> Ηλεκτρολόγος Μηχανικός)
Θα ήθελα να προσθέσω ότι το φυσικό αέριο δεν επιλέχθηκε μόνο για τους μειωμένους ρύπους αλλά και γιατί η τεχνολογία καύσης του φυσικού αερίου είναι πιο αποτελεσματική από αυτή του λιγνίτη και κυρίως πιο γρήγορη. Αυτό κάνει τις μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου ικανές να ανταπεξέλθουν σε πιθανές διακυμάνσεις του δικτύου σε πολύ μικρότερο χρόνο, καθώς αυτά τα εργοστάσια εκκινούν γρηγορότερα. Αυτές οι μονάδες λοιπόν θα ήταν τέλειες για να υποστηρίξουν τις απροσδιόριστες παραγωγές ΑΠΕ μέχρι αυτές να ωριμάσουν ως Peaker Plants.
Όσον αφορά τον λιγνίτη, πιστεύω θα έπρεπε να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως η βάση της πληρότητας της ζήτησης, αφού έτσι και αλλιώς η τωρινή μας βάση προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό σε μορφή έτοιμης ενέργειας φυσικού αερίου στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση λόγω πολιτικών ζητημάτων και του πολέμου στην Ουκρανία.
Πέραν αυτού, το κόστος ανεβαίνει και λόγω του ότι οι υποδομές του δικτύου απαιτούν αναβάθμιση και σιγά-σιγά κάποιος πρέπει να τις πληρώσει (με χρεώσεις για χρήση του δικτύου στους λογαριασμούς) αλλά και καθώς επενδύσεις είναι απαραίτητες για την προαναφερόμενη ωρίμανση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης τους σε χρεώσεις όπως ΕΤΜΕΑΡ.
Επενδύσεις έχουν γίνει και γίνονται συνεχώς, ευτυχώς, στο κομμάτι των ΑΠΕ και της ενέργειας γενικότερα. Είτε αυτό είναι σωλήνα φυσικού αερίου είτε αυτό είναι υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ενέργειας οι οποίες απλώνονται και ενώνουν διαφορετικές ηπείρους, έχουμε δει πολλές και ενδιαφέρουσες τουλάχιστον εξελίξεις. Η εφαρμογή είναι η μόνη που μένει να τις ορίσει.
Υπάρχει, επίσης, πλάνο η Ευρώπη να βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας μοναδικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (και ίσως άλλων παραγόντων) κάτι το οποίο πιστεύω θα αποκαλύψει πολλούς βολεμένους στο έγκλημα.
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι αν και δε γνωρίζω αν η ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει πολλές λάθος πολιτικές, ξέρω από πρώτο χέρι ότι οι επιχειρήσεις δε διστάζουν να κλέψουν ακόμη και στα πιο μικρά πράγματα. Αυτό θεωρώ ότι ανεβάζει έμμεσα τις τιμές, καθώς οι δράσεις τους αναγκάζουν μεγάλες αποζημιώσεις από το κράτος και άρα εμάς.
Κυριε Κωσμα, καντε και ενα βίντεο για τι πως η Σιγκαπούρη ή στην Κινα πληρωνουν το ρεύμα τα νοικοκυριά και για το πως ειναι σχεδιασμενο εκει η σε εσας το ηλεκτρικο τους σύστημα.
Ευχαριστούμε
Απελευθέρωση, απόλιγνίτοποίηση, ιδιωτικοποίηση, εμπόριο ρύπων, πράσινη «μετάβαση», χρηματιστήριο ενέργειας. Οι λέξεις που μας αδείαζουν το λογαριασμό πριν πάρουμε τόκους.
Λιτος, περιεκτικος , straight to the point, χωρις ασχετο μπλα μπλα , ετσι οπως πρεπει να ειναι ενας σωστος επιστημονας
Αψογος οπως παντα , respect !
Σ' ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε!
Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό βίντεο.
Πιστεύω πως οι τιμές της ενέργειας ολοένα και θα ανεβαίνουν.Ακομη και εάν η παραγωγή γίνεται εξολοκλήρου από ΑΠΕ δε νομίζω να υπάρχουν λογικές τιμές.Ακομη και σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη κανένας δεν μας εγγυάται ότι δεν θα προκύψει κάποιο χαράτσι τύπου ΕΝΦΙΑ για όποιον το εγκαταστήσει.
Το πιο ευχάριστο για μένα σε αυτό το βίντεο είναι η παράθεση πηγών.
Μακάρι να γίνει θεσμός αυτός ο τρόπος παρουσίασης τέτοιων θεμάτων που πέρα από κατανοητά είναι και τεκμηριωμένα.
Συγχαρητήρια, και μονο για τον τρόπο παρουσίασης και διδαχης πράγμα ανύπαρκτο σχεδόν στην Ελλάδα ακόμη και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και φροντιστήρια και και και.
Μπράβο, Κοσμά! Είσαι ένας σύγχρονος Προμηθέας!
Μπράβο Κοσμά πάλι καλά που υπάρχουν άνθρωποι σαν εσένα που διαφωτίζουν μέσα από την επιστήμη τους τον κόσμο! Πάρα πολύ ενδιαφέρον βίντεο!
Ευχαριστώ, Βασίλη!
Πολύ καλή ανάλυση κύριε καθηγητά και ευχαριστουμε. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε "δεξιοί και αριστεροί" και να γίνουμε επιτέλους Έλληνες με κοινό συμφέρον και εθνική συνείδηση. Τότε μόνον έχει ελπίδα αυτή η μικρή χώρα να γίνει αντάξια της φήμης της ιστορίας της
Το πόσο στρεβλή είναι η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα φαίνεται ακόμα από ένα ακόμα παράδειγμα. Στη Γερμανία το κράτος αγόρασε το 30% της αντίστοιχης ΔΕΗ για να μην καταρρεύσει και στην Ελλάδα η ΔΕΗ κάνει ανακαίνιση στα γραφεία της και αγοράζει νέα αυτοκίνητα στους υπαλλήλους της....
Πολυ καλό το βίντεο, ευχαριστούμε.
18:31 - "Κάτω στη περιγραφή θα βρείτε τις πηγές για όλα τα στοιχεία που παρέθεσα". 👏👏👏
Απολαμβάνω το υλικό, όχι μόνο για τον κατατοπιστικό και περιεκτικό τρόπο που παρουσιάζεις τα θέματα που αναλύεις αλλά και γιατί είσαι από τα εξαιρετικά παραδείγματα επικοινωνιολόγων της επιστήμης που δείχνεις το σωστό τρόπο ενημέρωσης - *πηγές πάντα* για ό,τι παρουσιάζουμε είτε δεν έχουμε κανένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο είτε (κυριολεκτικά στη περίπτωση σου) διδάσκουμε στο πανεπιστήμιο.
Πολύ ενδιαφέρον το βίντεο και ευχαριστούμε για την ανάλυση! 🙂
Να είσαι καλά, συνάδελφε! Όταν υπάρχει original έρευνα πρέπει πάντα να υπάρχουν πηγές.
Ευχαριστούμε κ. Μαρινάκη για το πολύ κατατοπιστικό βίντεο. Μια επισήμανση μόνο: οι ανανεώσιμες πηγές, παρά την έντονη κρατική χρηματοδότηση τα τελευταία 20 χρόνια, μόλις που έχουν αυξήσει το μερίδιό τους (παγκοσμιως) στην κάλυψη του ενεργειακού μείγματος (είχαμε και αύξηση της απόλυτης τιμής της ποσότητας της ενέργειας που καταναλώναμε). Δυστυχώς οι ριζικές καινοτομίες στις ανανεώσιμες φαίνονται όλο και δυσκολότερο να υπάρξουν (επαναλαμβανω, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει έντονη πίεση και επιδοτήσεις από τα κράτη). Θα χρειαστούν πολλά, πολλά χρόνια να καλυφθούν εντελώς οι ανάγκες από ανανεώσιμες (δείτε το τελευταίο βίντεο του Jordan Peterson για τον περιβαλλοντισμό που οδηγεί σε πείνα, αναφέρει 200 και πλέον χρόνια, δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω). Πιο αξιόπιστη και καθαρή είναι η πυρηνική ενέργεια, και βέβαια να εξορύσσεις εσύ ο ίδιος το καυσιμο που θα χρειαστείς.
Ευχαριστούμε πολύ Κοσμά για την τόσο ουσιώδη εξήγηση του θέματος! Μακάρι περισσότεροι άνθρωποι σε ισχύ να ασχολούνταν με την ουσία του προβλήματος. Είσαι πάντα απίθανος!
Πολύ μπροστά για την ημερομηνία που βγήκε. Το πρόβλημα με την αποθήκευση ειδικά κατέληξε και στα mainstream media όταν είχαμε τα brownouts το Πάσχα του '24
Συγχαρητήρια κι από μένα ! Που ακόμα κι αν ως οικονομολόγος κάποια πράγματα τα αντιλαμβάνομαι , ούτε σε αυτό το βάθος τα κατανοώ ούτε με αυτή την ακρίβεια θα μπορούσα να τα περιγράψω.
Σας στηρίζουμε !
Στα οικονομικά μας βοηθάς πάρα πολύ και σε ευχαριστούμε. Στα υπόλοιπα (φυσική, γεωπολιτικά) ξανασκέψου τα, ερευνώντας.
Τα περί πράσινης οικονομίας και ενέργειας είναι δυστυχώς διατυπώσεις από την ατζέντα που παίζει...Το να καταστρέφονται δάση natura δεν μας απασχολεί αφού είναι "πράσινη".... Τέλος η κακή Ρωσία παράγει φθηνά με κακές επιπτώσεις στο περιβάλλον ενώ τόσα χρόνια μας είχαν πρήξει και επιβάλλει το "φυσικό αέριο" σαν την λύση για ένα καθαρό περιβάλλον...
Ο υπολογισμός στο παράδειγμα αγοράς ενέργειας με βάση την λογική του χρηματιστηρίου έχει και μια ακόμα παράμετρο. Εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να αγοράσεις μόνο ΑΠΕ (που παρουσιάζονται ως φθηνές αλλά δεν είναι) διότι ως σταχαστικές πηγές ενέργειας δεν είναι αξιόπιστες. Επιπλέον δεν έχουμε βρει συμφέροντα και αξιόπιστο τρόπο αποθήκευσης της ενέργειας που παράγουν για ετεροχρονισμένη χρήση (οι μπαταρίες είναι ακριβές, ογκώδεις, με χαμηλή πυκνότητα ενέργειας ανά λίτρο, μικρός χρόνος ζωής, πρόβλημα με την ανακύκλωση τους, πρόβλημα ασφάλειας κ.α.) εκτός από την αντλησιοταμίευση που έχει πολλές προϋποθέσεις με πιο βασική το να έχεις πολλά υδροηλεκτρικά. Συνεπώς, είσαι πάντα υποχρεωμένος να αγοράζεις από τις ακριβές και μάλιστα περίσσια για να μπορείς να υποστηρίξεις την πιθανή απώλεια παραγωγής από τις ΑΠΕ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν είχαμε αλλά αποκτήσαμε λόγω της υποχρέωσης να παράγουμε με ΑΠΕ. Επίσης ο μύθος της φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να καταρριφθεί εύκολα με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να ρίξουμε μια πιο προσεχτική ματιά στον λογαριασμό ρεύματος και να δούμε τι πληρώνουμε για αυτές (όχι τώρα, εδώ και 10ετίες) και ο δεύτερος να δούμε με πόσα χρήματα φορολογουμένων επιδοτούνται οι ΑΠΕ και οι ιδιώτες που αναλαμβάνουν την εγκατάσταση και την λειτουργία τους.
Τώρα για την λύση, δηλαδή κατά την άποψή σου λύση δεν είναι να απαιτήσουμε έναν από τους πυλώνες του σύγχρονου πολιτισμού μας να πάψει να είναι τζόγος αλλά απλώς να εξαιρέσουμε ένα μέρος του, διαφωνώ. Επίσης λύση είναι να ρίξουμε ακόμα περισσότερα χρήματα (φορολογουμένων κυρίως) στον κουβά δίχως πάτο των ΑΠΕ (πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν όρια στην εξέλιξη της υπάρχουσας τεχνολογίας και δεν έχω δει νέες υποσχόμενες τεχνολογίες so far...). Λύση ας πούμε δεν είναι να εκσυγχρονίσουμε τους λέβητες και να βάλουμε φίλτρα στα φουγάρα των θερμοηλεκτρικών ώστε να μειώσουμε κατά 60% τις εκπομπές CO2 και να έχουμε και άφθονη ενέργεια, και φθηνή και με χαμηλές ρήτρες άνθρακα; Λύση δεν είναι να αρχίσουμε να κοιτάμε προς την Πυρηνική ενέργεια που έχει την μεγαλύτερη απόδοση από όλες τις άλλες διαδικασίες παραγωγής που διαθέτουμε και είναι πράσινη (ναι ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ), ίσως πιο πράσινη από οποιαδήποτε ΑΠΕ; Πυρηνική όχι σαν μόνιμη λύση αλλά σαν μεταβατικό στάδιο προς κάτι άλλο αφού πέρα από κάθε αμφιβολία δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για ΑΠΕ, μπαταρίες, υδρογόνο, σύντηξη κ.α. ; Λύση δεν είναι να εκμεταλλευτούμε ότι εγχώριο (ορυκτό και μη) πόρο μπορεί να διαθέτουμε όντας παράλληλα ευαίσθητοι και απέναντι στο περιβάλλον αφού τεχνολογίες υπάρχουν που το επιτρέπουν αυτό;
Πως θα εγκαταστήσουμε περισσότερες ΑΠΕ και το σημαντικότερο ΠΟΥ και με τι περιβαλλοντολογικό κόστος ; Να ισοπεδώσουμε όλα τα βουνά; Να καλύψουμε όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με Φ/Β ; Να κλείσουμε όλες τις θάλασσές μας με αιολικά πάρκα; Στις ΗΠΑ υπολογίζουν πως για να συνδεθούν στο δίκτυο μεταφοράς όλες αυτές οι σκόρπιες ΑΠΕ θα πρέπει να επενδύσουν μέσα σε μια 10ετία πάνω από 1 Τρις σε αναβάθμιση του δικτύου αλλιώς τα πάντα θα καταρρεύσουν. Στην Σιγκαπούρη για παράδειγμα σε τι χώρους να τοποθετηθούν Φ/Β και Αιολικά για να καλύψουν 100% τις ανάγκες σε ενέργεια (η οποία διαφημίζει και επαίρεται πως παράγει το 95% της ηλεκτρικής της ενέργειας από "καθαρό" φυσικό αέριο) ;
Κατά την άποψη μου κάνεις σωστές διαπιστώσεις αλλά οι προτάσεις είναι λάθος και δεν ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν. Ο κόσμος φτωχοποιείται και αποκλείεται από την πρόσβαση σε βασικά αγαθά με φρενήρεις ρυθμούς. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για πειραματισμούς και ακραίες πράσινες πολιτικές εκτός αν δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου οι πλειοψηφίες και η τύχη τους.
Και που σε ακόμα.
Θέλω να δω με τις υπεράπειρες κιλοβαττώρες που απαιτούνται για την ηλεκτροκίνηση, τι θα γίνει,(και μιλάω για το οικονομικό κομμάτι).
Είναι αδύνατο να μη δοθεί παράταση, στο 2030, το καταλαβαίνουν και τα μικρά παιδιά.
Νομίζω ότι απεγνωσμένα θα χρησημοποιήσουμε ότι μέσο διαθέτουμε.
Αλλά αν πράγματι, οι ανάγκες για ενέργεια, υπερεκτοξευθούν, εύλογα υποθέτω, θα αυξηθούν και οι σταθμοί σχάσης.
Μέχρι την σύντηξη.
Με λίγα γραμμάρια ύλης (αρκεί να την βρείς βέβαίως).
Πολυ ενημερωτικο βιντεο. Πολλες φορες ντρεπομαι που δεν ειχα το ενδιαφερον να τα αναζητησω απο μονος μου. Μου εδωσες το εναυσμα ομως. ! Εισαι τρομερος!
Χαίρεται κύριε Μαρινάκη,
Καταρχάς, θεωρώ ότι κάνατε εξαιρετική και πολύωρη δουλειά για την έκδοση του βίντεο. Συγχαρητήρια για αυτό.
Όμως, πρέπει να διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου για ορισμένα σημεία που θίγετε.
Μολονότι, τα λεγόμενα σας δεν αντιφάσκουν σε σχέση με την πραγματικότητα θεωρώ ότι η ανάρτηση σας έγινε με μια μονόπλευρη παρουσίαση της αλήθειας.
Συγκεκριμένα, από όσα γνωρίζω, το χρηματιστήριο ενέργειας δεν δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό μόνο την τιμολόγηση ρεύματος από ΑΠΕ - λόγω της δυσκολίας αποθήκευσης - αλλά συντελεί επίσης στην ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ θεσμικών οργάνων άλλων χωρών. Άρα η αύξηση τιμών στο ρεύμα δεν εναπόκειται ολιστικά στα υπερκέρδη. Δηλαδή, ακόμα και χωρίς την επιβάρυνση της ρήτρας προσαρμογής και πάλι θα ήταν πολύ αυξημένος ο λογαριασμός ρεύματος και μάλιστα σε πολύ δυσκολότερα διαχειρίσιμο βαθμό. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Επίσης, μου διεγείρει πολλά ερωτήματα το παράδειγμα που παραθέσατε για το πως λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας (με την έστω ανάγκη 200MWh). Έχω την εκτίμηση ότι το παράδειγμα σας είναι σωστό και ότι ο πάροχος φυσικού αερίου είναι ο υπαίτιος για την εξαιρετική άνοδο της τιμής της ενέργειας. Αλλά, θεωρώ πολύ σημαντική παράλειψη κατά την επεξήγηση του παραδείγματος το ότι έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο πάροχος του φυσικού αερίου προσέφερε με σημαντική διαφορά την περισσότερη ενέργεια. Διότι με την προκείμενη επεξήγηση του παραδείγματος κάποιος αφελής μπορεί εύκολα να εξάγει το συμπέρασμα ότι η τιμή πωλείται ακριβά επειδή κάποιος από τους παραγωγούς απλά αποφάσισε να πουλάει ακριβά, ασχέτως με το πόσο προσφέρει. Κάτι το οποίο δεν μου φαίνεται ευσταθές γιατί στο ίδιο παράδειγμα ο «Ανέστης» που προσφέρει τις λιγότερες MWh θα μπορούσε να κάνει άνω κάτω το χρηματιστήριο όποια στιγμή θελήσει ανεβάζοντας τις τιμές του στο διάστημα. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Επιπροσθέτως, στο ίδιο παράδειγμα με την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με τον τρόπο παρουσίασης τα υπερκέρδη χρεώνονται στους παραγωγούς ΑΠΕ. Δηλαδή το φυσικό αέριο είναι ακριβό από την φύση του και για αυτό επηρεάζει τις τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας, αλλά, τα υπερκέρδη απολαμβάνουν οι υπόλοιποι παραγωγοί. Με απλά λόγια, είναι εύκολο να δοθεί η εντύπωση ότι επειδή το φυσικό αέριο δεν απολαμβάνει τα υπερκέρδη δεν είναι και αυτό που πρέπει και να πάρει το φταίξιμο για τα υπερκέρδη με ότι συνεπάγεται για αυτόν που ευθύνεται για την άνοδο της τιμής του ρεύματος. Συν ότι, σχολιάζεται ότι η κρίση που ζούμε οφείλεται στην κακή πολιτική της ΕΕ να κάνει στροφή προς το φυσικό αέριο ως καύσιμο, άποψη που δεν συμφωνώ απόλυτα, και όχι στο ότι οφείλεται κυρίως στη παιδαριώδη πολιτική της ΕΕ να στηρίζεται σε έναν και μοναδικό πάροχο για την ενεργειακή της επάρκεια και μάλιστα εξαιρετικά κακόβουλο. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Τέλος, όπως πολύ σωστά αναφέρατε προς τον επίλογο της ανάρτησης σας, στην Ελλάδα, παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στις ΑΠΕ, καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει το απαραίτητο βάρος στην ανάπτυξη και επιτάχυνση στην λεγόμενη πράσινη μετάβαση. Συμφωνώ και επαυξάνω, όμως δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός, ότι την τελευταία δεκαετία - επειδή αν μη τι άλλο είμαστε και λίγο Μπανανία σε θέματα μόρφωσης και διάρθρωσης - υπήρξε ένα μεγάλο κίνημα κατά των ΑΠΕ και ιδίως κατά των ανεμογεννητριών που εμπόδισε σε πάμπολλες τοποθεσίες στην χώρα την τοποθέτηση ΑΠΕ, ασχέτως και αν οι εν λόγω περιοχές δεν έχαιραν ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως χαίρουν δρυμοί και προστατευόμενες περιοχές. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, με ξενίζει το γεγονός ότι όχι μόνο το παραβλέψατε άλλα δεν σχολιάσατε το παραμικρό ψήγμα για αυτό. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Ειλικρινά δεν είναι καθόλου του τύπου μου να γράφω σχόλια «σεντόνια» που είναι βαρετά δίχως αύριο. Όμως, επειδή η ερμηνεία γεγονότων και καταστάσεων έχει τεράστια δύναμη επιρροής προς στον απλό πολίτη ιδίως από άτομα δημοφιλή και αξιοσέβαστα όπως εσείς, θεώρησα ότι έπρεπε να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου. Ελπίζω, η κριτική μου να ήταν εύλογη και εποικοδομητική, όπως και να έχει, εάν διαβάζεις ακόμα το σχόλιο μου, ευχαριστώ και συγνώμη για τον χρόνο που δαπάνησες.
Οι ανεμογενητριες δεν ειναι και τοσο αθωες περιβαντολογικα.Χρειαζωντε πολλους τονους τσιμεντο στο επιπεδο μιας τριωροφης πολυκατοικιας,εχουν τοξικα υλικα κατασκευης και περιορισμενο χρονικο οριζωντα λειτουργιας περι τα 20 ετη.Αρα;
Το καλύτερο κανάλι μακράν.
Ένα ακόμα ωραίο βίντεο από τον Κοσμά. Απαιτείται επανάληψη. Μου άρεσε και η διακριτική παρουσία του βιβλίου του Παύλου. καλή συνέχεια!
Εξαιρετικός όπως πάντα !
Καταπληκτικό βίντεο!! Ευχαριστούμε που ξεκαθάρισες μια τέτοια περίπλοκη κατάσταση
Όπου "Ανέστης, Ηλίας" και "Φανή", βάλτε Μαρινάκης, Βαρδινογιάννης, και Μυτιληναίος, και έχετε όλη την εικόνα.
Θα ήθελα πολύ να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ πού μας αναλύεις σε μας απλά ανθρωπάκια τις απατεωνιές
Εξαιρετική ανάλυση, ένα βίντεο που πρέπει να δει κάθε Έλληνας!
13:30 Δεν κατάλαβα γιατί είναι "εντελώς άδικο" αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράζουν από παραγωγικές μεθόδους της επιλογής τους. Οι καταναλωτές πληρώνουν είτε τη μέση είτε την οριακή τιμή. 16:46 Επίσης δεν κατάλαβα ποιος είναι ο λόγος στο να μην μπει πλαφόν. Φυσικά και χρειάζεται κόφτης στην κερδοφορία των φυσικών μονοπωλίων, αυτός δεν ειναι ο σκοπός του βίντεο;
Το θέμα είναι στο να επιβληθεί ένα διαφορετικό πλαφόν στην κερδοφορία σε κάθε μέθοδο παραγωγής έτσι ώστε το κέρδος να μην ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Μάλιστα αυτό το πλαφόν μπορεί να είναι "έξυπνο" και να επιτρέπει μεγαλύτερη κερδοφορία σε πράσινες και αποκεντρωμένες μεθόδους παραγωγής. Αυτό σε συνδιασμό με τη συρρίκνωση του χρηματηστιρίου ενέργειας στο ελάχιστο και επισύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων μεταξύ κράτους και πραγωγών είναι η μόνη λύση που μόνο το ΜέΡΑ25 και αυτό το βίντεο προτείνει σήμερα.
Ωχχ θα μας παρει χαμπάρι και η Σιγκαπούρη τι mess είμαστε.. Καταπληκτική δουλειά κ. Μαρινακη!!
Δεν έχω δει καλύτερο βίντεο επιστημονικού περιεχομένου στο ελληνικό TH-cam. Συγχαρητήρια.
πραγματικά για εμάς που δουλεύουμε ώρες ατελείωτες είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσουμε ή να διαβάσουμε για να "μορφωθούμε" λιγο παραπάνω επί του θέματος είσαι ακριβός αυτό που χρειαζόμαστε. 20 λεπτα επι τους θέματος χωρίς περιττό μπλα μπλα.
Ως εργαζόμενος στον τομέα της Ενέργειας, η ανάλυση ήταν πολύ καλή και κατανοητή για τον μέσο καταναλωτή,. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια που βιώνουμε είναι ένας συνδυασμός πραγματικών ενεργειακών προβλημάτων, παγκόσμιας πολιτικής, ελληνικής πραγματικότητας (aka αισχροκέρδεια) αλλά και άλλων ζητημάτων. Η "Φανή" που αναφέρεις στο βίντεο βέβαια δεν είναι και τόσο αθώα, καθώς η ίδια τιμολόγησε επίτηδες σε ακραίες τιμές το ρεύμα της (με την ΡΑΕ να κάνει τα στραβά μάτια βέβαια) ακόμα και όταν το αέριο ήταν φθηνό. Αλλά επειδή πρέπει να αγοράσεις το ρεύμα της, φορτώνεσαι εσύ την ακρίβεια του ρεύματός της.
Αν επιτρέπεται αναφερεστε στη δεσμευση της "Φανής" για τιμολόγηση του φυσικού αερίου, απο τη γνωστή ρωσική εταιρεία με βασική παράμετρο το δείκτη TTF;
@@tnt-dn1jp Καλησπέρα. Η αναφορά ήταν στους παραγωγούς ρεύματος που βασίζονται στο Φυσικό Αέριο για παραγωγή. Όπως συμβαίνει γενικότερα σε κάθε κρίση, μέσα στις ρεαλιστικές αυξήσεις, υπάρχει και ένα κομμάτι αισχροκέρδειας που μασκαρεύεται ως "ακρίβεια". Κάπως έτσι "διέφυγε" από τη ΡΑΕ το γεγονός πως δεν υπήρχε πλαφόν στο πόσο ακριβά μπορούσε να πουλήσει ο παραγωγός το ρεύμα του στη προθεσμιακή αγορά. Έγινε πανήγυρι εκεί..
Συγχαρητήρια για το νέο βίντεο! Αντικειμενική και χιουμοριστική παρουσίαση, όπως πάντα!
Αξιος Κοσμα! Πραγματικα αξιος!!
Εξαιρετικό βίντεο πολύ κατατοπιστικό.
(Ίσως θα έπρεπε να προστεθεί ότι τα υπερκέρδη που εμφανίζονται στο γράφημα στο 14:02 δεν μένουν στους παραγωγούς, αλλά επιστρέφουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, γιατί μένει η εντύπωση ότι μένουν στους παραγωγούς ως "δωράκι". Δεν είναι βέβαια άρση της στρέβλωσης του μοντέλου, αλλά μια θεραπεία μέχρι να μεταβούμε σε κάτι πιο εύρωστο και ισορροπημένο.)
Το ταμείο ενεργειακής μετάβασης χρηματοδοτεί εταιρίες που είναι στον ίδιο όμιλο με αυτές που κάνουν την παραγωγή. Μια καλοστημένη απάτη δηλαδή...
Καίω ρεύμα που σε κανονικές συνθήκες θα κόστιζε 100 ευρώ αλλά ο πάροχος μου το τιμολόγησε 300. Στον επόμενο λογαριασμό, πάλι καίω ρεύμα 100 ευρώ αλλά ο πάροχος μου ζητάει 200, γιατί το κράτος λέει πήρε τα υπερκέρδη και τα έδωσε στον πάροχο για την πάρτι μου. Αυτό που έχει γίνει τελικά είναι να υπάρχει διπλασιασμός της τιμής του ρεύματος και το κράτος να το παίζει και χρηματοδότης μου, με τα δικά μου χρήματα. Δεν είναι απλή απάτη, είναι κάτι χειρότερο...
Πραγματικά πολύ κατατοπιστικό βίντεο. Με όλο το σεβασμό όμως και χωρίς να θέλω να μετατοπίσω αλλού το ενδιαφέρον, θα ήθελα να κάνω μια μικρή επισήμανση. Το αστείο με τη μητρική συμβουλή για το ποτό και τα ναρκωτικά δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Δυστυχώς έχουν υπάρξει - ή έστω έχει καταγγελθεί ότι έχουν υπάρξει - τέτοιες περιπτώσεις. Δεν θα επεκταθώ γιατί το θέμα του βίντεο είναι εντελώς διαφορετικό και ο κύριος Μαρινάκης εξαιρετικός, όπως πάντα. Ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτεί το συγκεκριμένο σημείο.
Ευχαριστούμε τη Blackrock, την Greenpeace, τους ευρωπαικούς θεσμούς και το Κρεμλίνο για το Greenwashing
Επιτέλους ένα σχόλιο που αναφέρεται στην πηγή του προβλήματος. Greenwashing!
Θα γίνει βίντεο. Μην ανησυχείς.
Έχω κάνει κριτική (ελπίζω εποικοδομητική) σε άλλα βίντεο, οπότε θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσω την εξαιρετική ανάλυση σε αυτό. Ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα όπως η ενέργεια (αλλά και, κατά την άποψή μου, στα περισσότερα ζητήματα με τα οποία ασχολούνται τα οικονομικά) είναι αδύνατον να αναλυθούν οι οικονομικές διαστάσεις ανεξάρτητα από τις πολιτικές. Και η τουλάχιστον αποπροσανατολιστικός δημόσιος διάλογος στο συγκεκριμένο θέμα στην Ελλάδα είναι μία εξαιρετικά πολιτική στάση.
Ευχαριστώ. Δεν είναι καθόλου αδύνατον. Η οικονομική επιστήμη το κάνει εδώ και έναν αιώνα. Απλώς, βλέπετε πολύ αυτούς που σας εξηγούν τις ειδήσεις στην τηλεόραση.
@@Greekonomics Εδώ θα τα χαλάσουμε πάλι.... Η οικονομική επιστήμη ως ξεχωριστό πεδίο από την ηθική, την πολιτική φιλοσοφία και το δίκαιο υπάρχει τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες. Από τους φυσιοκράτες και την κλασσική πολιτική οικονομία, μέχρι τους μερκαντιλιστές, την γερμανική ιστορική σχολή και όλες τις σύγχρονες ετερόδοξες σχολές οικονομικής σκέψης (δηλαδή το σύνολο της οικονομικής σκέψης πλην των νεοκλασσικών οικονομικών) η μελέτη και ανάλυση των οικονομικών φαινομένων δεν νοείται ξεχωριστά από της πολιτικής σφαίρας. Επίσης, θα ήθελα πολύ να μου πεις ποιός σταθμός ειδήσεων αναλύει την επικαιρότητα με τρόπο που δεν αναπαράγει τις υποθέσεις των νεοκλασσικών οικονομικών. Με εποικοδομητική διάθεση πάντα :)
@Greekonomics μα πως γίνεται να είναι φυσικό ένα μονοπώλιο όταν επιβάλλεται με τη βία? Το μονοπώλιο αυτό επιβλήθηκε δεν προέκυψε. Μπορώ να κάνω μια μονάδα ενέργειας? Είστε σίγουρος ότι αν ανοιξω μια μικρή μονάδα δεν θα παράγω - ακόμη και με την οικονομία κλίμακος - φθηνότερο προϊόν καλύτερης ποιότητας? Αλλά φυσικά το κράτος δεν το επιτρέπει αυτό. Και τελικά τα αποτελέσματα του "φυσικού" σας μονοπωλίου τα βλέπουμε σήμερα.
Εξαιρετική ανάλυση και παρουσίαση του προβλήματος. Συγχαρητήρια
Και για ποιο λόγο στην Ελλάδα περνάει το 100% της ενέργειας απο το χρηματιστήριο; Στήθηκε λάθος το όλο σύστημα; Δε γινόταν αλλιώς επειδή πχ είμαστε μικρή αγορά; Έγινε εσκεμμένα για κάποιον λόγο;
Συγχαρητήρια για την όαση που προσφέρεις μέσα στη χωματερή των "pay roll" οικονομολογων
Δεν ήξερα ότι μπορεί να μου φτιάξει η διάθεση με μια ειδοποίηση...
Εξαιρετικό βίντεο! Η παρουσίαση βοηθάει τον μη ειδικό να κατανοήσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα, χωρίς να υπάρχει ιδεολογική φόρτιση (pun intended) στο περιεχόμενο.
Κάτω δεξιά, τοποθέτηση προϊόντος με το βιβλίο του Παύλου Καστανά, «Προς τ' άστρα». Κύριε Μαρινάκη οφείλω να ομολογήσω ότι έχετε εξαιρετικό γούστο και ενδιαφέροντα. 😁😁😁 Για όσους διαβάζουν το σχόλιο, το συστήνω ανεπιφύλακτα, όπως και τη σελίδα του Παύλου Καστανά, Astronio.
Εύγε κύριε καθηγητά για ακόμα μια φορά !
Να είσαι καλά Στέλιο!
Ευχαριστώ για ένα ακόμα εξαιρετικό βίντεο. Θα ήθελα να ρωτήσω:
Για ποιο λόγο θεωρείτε πως η κυβέρνηση δεν ανέστειλε την εφαρμογή του τύπου άμεσα, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Μη έχοντας κανένα υπόβαθρο στα οικονομικά, μπορώ να σκεφτώ μόνο «ύποπτους» λόγους για τη διατήρηση της χρήσης του τύπου. Θεωρώ πως η τιμή της ενέργειας είναι μείζον θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί κάθε πολίτη σήμερα, γι' αυτό και θα εκτιμούσα πολύ αν μπορούσατε να μας δώσετε μια εξήγηση για το σκεπτικό της κυβέρνησης στην απόφαση αυτή, με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας ή τη ρύθμιση της οικονομίας.
Αναζητώ έναν λόγο που να είναι σημαντικότερος από τις παρακάτω αρνητικές επιπτώσεις (όπως είπα, δεν έχω κανένα οικονομικό υπόβαθρο, οπότε μπορεί αυτά που γράφω να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα):
1. «Άδικα» υπερκέρδη των παραγωγών
2. Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού λόγω της ακριβής ενέργειας
3. Η βαρειά φορολόγηση των κερδών (αν όπως λέτε δεν ξεφύγουν κάπου στα Κέιμαν), αποκαθιστά μερικώς τη δικαιοσύνη στο θέμα των υπερκερδών, αλλά καθώς έχει προέλθει από την αύξηση της τιμής της ενέργειας, ισοδυναμεί με έμμεσο φόρο στους πολίτες.
4. Τα έσοδα από αυτόν τον έμμεσο φόρο είναι εύκολο προεκλογικό εργαλείο για προεκλογικές παροχές.
Γιατι κονομανε καποιοι ολιγαρχες κι οι φιλοι τους.
Θα παρουν και πολλα χρηματα οι Αμερικανοι για το υγροποιημενο φυσικο αεριο που ξεφωρτωνουν απο τοτε που ανατιναξαν τον αγωγο αεριου απο Ρωσια...
Μας κατεστρεψε η ΝΔ με το 100%...
Χωρια που ξεπουλησε τις μετοχες της ΔΕΗ και την Διοικηση λιγο πριν αρχισει το μεγαλο παρτυ της αισχροκερδιας.
Ασχετο αλλα μια τεχνολογια που δεν εχει επενδυθει αρκετα ειναι:
Compact Linear Fresnel Reflector technology by CNIM - Concentrating solar power plant
Ευχαριστούμε που μας επιβεβαιώνεις και μας υπενθυμίζεις πόσο κορόιδα είμαστε σε αυτή τη χώρα που πια δε μας χωράει
Η λύση του προβλήματος δηλαδή - δεν επιστρέφουμε στο πιο επιτυχημένο μοντέλο που είχαμε εμπειρικά αλλά διατηρούμε το ίδιο μοντέλο που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση με την ελπίδα πως οι ρυθμιστικές αρχές θα γίνουν ξαφνικά αξιόπιστες και πως οι ιδιώτες θα προθυμοποιηθούν να προχωρήσουν σε χρήση futures αντί να κερδοσκοπούν ασύστολα στο χρηματιστήριο ενέργειας. Θυμίζει λίγο το "it's wasn't real socialism" σε νεοφιλελεύθερη έκδοση.
Να πρσθέσουμε ακόμα και τη λατρεία στις ΑΠΕ σε συνδυασμό με τον μπαμπούλα της κλιματικής αλλαγής, δύο στοιχεία τα οποία στο εν λόγω βίντεο έχουν μία μάλλον μεταφυσική διάσταση με τη λογικής «αμαρτίας» και «λύτρωσης» και δεν τεκμηριώνονται πουθενά με ορθολογικό τρόπο.
@@PlanisGR θα στο τεκμηριώσω εγώ γρήγορα γρήγορα με πιο απλή λογική:
Μολύνεις το περιβάλλον σου --> πεθαίνεις
Είναι η ίδια λογική με την οποία δεν χέζεις εκεί που τρως
Μας κατεστρεψε η ΝΔ με το 100%...
Χωρια που ξεπουλησε τις μετοχες της ΔΕΗ και την Διοικηση λιγο πριν αρχισει το μεγαλο παρτυ της αισχροκερδιας.
Ασχετο αλλα μια τεχνολογια που δεν εχει επενδυθει αρκετα ειναι:
Compact Linear Fresnel Reflector technology by CNIM - Concentrating solar power plant
Καλη προσπαθεια και καλο βιντεο. Το marginal cost method που εξηγεις στο βιντεο, χρησιμοποιειται για τα intra-day and next-day συμβολαια στα χρηματιστηρια ενεργειας, οχι για τα συμβολαια μακρας διαρκειας οπου χρησιμοποιουνται futures οπως σε καθε αλλο commodity.
Ειτε καποιος διαλεξει να παρει πισω με φορολογηση τα υπερκερδη απο τις ΑΠΕ και λιγνιτικες μοναδες ειτε να βαλει πλαφον στη τιμη λιανικης πωλησης, ειναι το ιδιο πραγμα. Το μονο που αλλαζει ειναι πως το παρουσιαζει η καθε πλευρα πολιτικα. Παντα με δεδομενο οτι η ΔΕΗ ειναι η εταιρια παραγωγης ενεργειας και εχει και ΑΠΕ και λιγνιτη και αεριο για παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας.
Γιατι αν βαλεις πλαφον σε μια εταιρια που παραγει μονο με αεριο και το πλαφον ειναι κατω απο την τιμη κοστους τοτε η εταιρια θα χρεοκοπησει.
Απο κει και περα σε επιπεδο ΕΕ υπαρχει το θεμα του πλαφον στην τιμη χοντρικης του αεριου. Αυτο ειναι ενα μετρο που λαμβανοντας υποψη το μεγεθος της αγορας της ΕΕ, θα μπορουσε να δουλεψει και να οδηγησει κατω την παγκοσμια τιμη του αεριου.
Οι αντιστασεις στο πλαφον απο τους βορειοευρωπαιους συνιστανται στο οτι αν το αεριο εχει φτηνη σχετικα χοντρικη τιμη λογω του πλαφον, τοτε ολοι θα μπορουν να το αγορασουν και ισως (πιθανοτατα) να υπαρξει θεμα επαρκειας. Οι βορειοευρωπαιοι προτιμουν να αγορασουν ακριβο αεριο σε βαρος των χωρων που δεν μπορουν να το πληρωσουν τοσο ακριβα ωστε να εξασφαλισουν την επαρκεια (ειδικα για τη βιομηχανια της η Γερμανια). Και ας υποχρεωθουν να το επιδοτησουν με 200 δις ευρω οι Γερμανοι, με 25 δις ευρω οι Ολλανδοι στις ενδοχωριες βιομηχανιες και πολιτες.
Δεν εχω σε καμία των περιπτώσεων τις γνώσεις σου, αλλά πάντα, τα τελευταία 23 χρόνια, όταν άκουγα για πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα, πάντα έλεγα ότι αυτή θα έχει κόστος. Τελικώς η Ουσία των λεγομένων σου είναι, πως για να προστατεύσουμε το περιβάλλον υιοθετούμε δαπανηρές και ακριβές μεθόδους ή πηγές παραγωγής ενέργειας. Συγχρόνως Κίνα , ΗΠΑ και άλλα κράτη εξακολουθούν να ρυπαίνουν, να παράγουν με φθηνή (χαμηλής τιμής) ενέργεια, να πωλούν τα προϊόντα τους σε εμάς και να κερδίζουν. Το νέφος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να περιοριστεί σε κρατικά σύνορα? Και κάτι άλλο πρόσφατα διαβασα ενα βιβλιο, του 1993 ενος (Γερμανου ή Αυστριακού) με τίτλο όπου ανέφερε ότι επειδή η Γερμανία είχε μείνει πίσω στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, αλλά συγχρόνως ήταν ήδη προηγμένη στην αντιρυπαντική τεχνολογία, ΄θα έπρεπε να δωσει βάση στην βιομηχανική ανάπτυξη αυτης της τεχνολογιας για να κερδίσει και να αναπτυχθεί ως οικονομία περαιτέρω. Μήπως η πράσινη αναπτυξη και οι ανανεωσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι τίποτε άλλο από ιδεολόγημα και εμπορική προώθηση , για να κερδίζουν κάποιοι και δεν είναι από αγάπη για την φύση και το οικοσύστημα?
Γιατι κονομανε καποιοι ολιγαρχες κι οι φιλοι τους.
Θα παρουν και πολλα χρηματα οι Αμερικανοι για το υγροποιημενο φυσικο αεριο που ξεφωρτωνουν απο τοτε που ανατιναξαν τον αγωγο αεριου απο Ρωσια...
Μας κατεστρεψε η ΝΔ με το 100%...
Χωρια που ξεπουλησε τις μετοχες της ΔΕΗ και την Διοικηση λιγο πριν αρχισει το μεγαλο παρτυ της αισχροκερδιας.
Ασχετο αλλα μια τεχνολογια που δεν εχει επενδυθει αρκετα ειναι:
Compact Linear Fresnel Reflector technology by CNIM - Concentrating solar power plant
Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες
Πολύ καλό βίντεο όπως πάντα.
Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Έχοντας δουλέψει στο χρηματιστήριο ενέργειας της Δανίας, ο τρόπος λειτουργίας είναι σχεδόν πανομοιότυπος, όταν μιλάμε για την αγορα "day ahead" που περιγράψατε. Καταλαβαίνω όμως ότι το πρόβλημα με αυτό για την Ελλάδα, όπως συμπεράνατε, είναι η μη ύπαρξη μακροχρόνιων συμβολαίων ενέργειας (PPA), τουλάχιστον στις μοναδες βάσης, όπως στην Δανία και σε άλλες χώρες. Υπάρχει όντως έλλειψη τέτοιων συμβολαίων; Μου φαίνεται εντελώς παράλογο να μην υπάρχουν, ειδικά στην βιομηχανία, καθώς είναι ένα "προϊόν" το οποίο θα έπρεπε να το γέννα η ίδια η αγορά αυτόματα, από πλευράς ζήτησης.
και όμως όπως λέει πολυ σωστά και το βίντεο τα προθεσμιακά ουσιαστικά δεν υπάρχουν.
Μπορεί να εξηγήσει κάποιος όμως γιατί δεν υπαρχουν; δεν τα επιτρέπει το τωρινο νομικό πλαισιο;
@@loykoylos Τα επιτρέπει απλά το χρηματιστήριο είναι η άμαξα και τα προθεσμιακά συμβόλαια είναι τα άλογα. Εμείς βάλαμε την άμαξα μπροστά απο τα άλογα. Γιατί? Γιατί όχι?
Πρώτα έπρεπε να τρέξουν αρκετά προθεσμιακά συμβόλαια και μετά να ξεκινήσει η χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας. Εμείς πήγαμε ανάποδα και το πληρώνουμε και θα το πληρώνουμε ώσπου να το αλλάξουμε.
Πολύ ωραία προσέγγιση. Μετά την ανάλυσή σου καταλήγω στο γεγονός ότι η πολιτική καθορίζει το έγκλημα. Εάν δεν αλλάξει η πολιτική, οι λύσεις που προσφέρουν οι οικονομίες αναλύσεις δεν θα εφαρμοστούν ποτέ. Όταν μιλάμε για τη ΡΑΕ και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας μιλάμε για ένα θεσμοθετημένο έγκλημα. Εάν δεν αλλάξει η αντίληψη αυτή, οποιαδήποτε προσπάθεια παροχής λύσεων είναι απρόσφορη.
"όταν δεν είχε απεργία"?
Ήταν ο κανόνας να μην έχουμε ρεύμα όταν είχαν απεργία οι υπάλληλοι της ΔΕΗ?
(συγχαρητήρια για το βίντεο για άλλη μια φορά)
απο μεσα 80 ως 95 περιπου καθε'' συνδικαλιστης'' απεργος στη ΔΕΗ ανεβοκατεβαζε κατα βουληση τον διακοπτη....
@@dimitriosstamatakis8296 Δεν νομιζω οτι εχεις δικιο, σαν κανονα. Με ενα προχειρο google search βρηκα οτι αυτο εχει οντως συμβει το 2014, 2011 και καποτε μεσα στο 90-91 (και, επισης αρκετα κακό, χρησιμοποιηθει σαν απειλη καποιες φορες ακόμα). Δεν το λες και καθημερινοτητα ουτε και τον συχνοτερο λογο που δεν εχεις ρευμα: "Γιατι δεν αναβει το φως? - Θα κατεβασε τον διακόπτη ο Φωτόπουλος".
(χωρις καμια συμπαθεια για αυτού του είδους τον συνδικαλισμό)
Πολύ κατατοπιστικό βίντεο αρχικά, αλλά και πολύ ωραίες βιβλιογραφικές αναφορές για τους όποιους ενδιαφερόμενους. Επίσης μερικά εξαιρετικά σχόλια ώστε να φτάσουμε στα "συμπεράσματα, που πρέπει να είναι δικά μας". Εύγε!
"Πότε ξαναακούστηκε να συμβαίνει κάτι και να ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων στον Θεό;" με πέθανες 🤣😂
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!! Θαυμαστης σας καθηγητα. Και αλλα βιντεο σας μου αρεσαν πολύ αλλά αυτο πραγματικά ηταν λιτο, ουσιαστικό, κατανοητό και to the point. ΜΠΡΑΒΟ σας και ευχαριστουμε πολύ
wow ! Μόνο διαβάζοντας αναφορικά τις πηγές , καταλαβαίνεις γιατί ένας επιστήμονας κάνει 1000 φορές ποιοτικότερα βίντεο από τον μέσο youtuber, ευτυχώς το ελληνικό youtube αρχίζει να αποκτάει πραγματική ποιότητα !
Κάνω μεταπτυχιακό στην ενέργεια και με βοήθησε πολύ αυτό το βίντεο, συγχαρητήρια!
Αρκετά καλό βίντεο αλλά πετάει ο παρουσιαστής κάποιες μπιχτες που δεν καταλαβαίνω τι ρόλο παίζουν στο βίντεο.
Άλλο ένα βίντεο που με κάνει να θέλω να τελειώσω την σχολή μου. Κύριε Μαρινάκη είστε πραγματικά απίστευτος
Δυνατός αλλά τεχνικά περιβαντολλογικά χωλαίνει λίγο!
Σε ευχαριστώ πολύ για όλες αυτές τις πληροφορίες και τη γνώση.😊