Basınç - 3 (Gaz Basıncı ve Bernoulli İlkesi)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 20 ธ.ค. 2024
- Torricelli deneyi açıklanır ve kılcallık ile farkı, Basınç etkisiyle çalışan ölçüm aletlerinden barometre, altimetre, manometre ve batimetre
Kazanım dosyası : drive.google.c...
Konu pdf :
drive.google.c...
#Gazbasıncı
#durgunOlmayanAkışkanlarınBasıncı
#Bernoulliilkesi
#sıvıbasıncı
#uborusu
#pascalprensibi
#sucendereleri
#cıvabasıncı
#toriçelli
iyi ki sınav senemde dünyanın en iyi anlatan fizik öğretmenini buldum
hocam mesleğe yeni başlayan insanlar için harika bir örneksiniz. özgün ve üzgün görüntünüz altında gerçek bir fizikçi yatıyor.
hocam gerçekten abartmak istemiyorum ama o kadar iyi anlatıyorsunuz ki bir yıldır sizi dinliyorum bir ara ara vermiştim şimdi geri döndüm ve bir kere daha takdir ettim sizi. Bu kadar sorgulayıcı ve düşündürücü bir anlatım başka hiçbir hocada yok gerçekten. lütfen çalışmalarınıza devam edin bir kere daha teşekkürler...
Hocam deneylerle konuyu anlatmanız bizler açısından daha akılda kalıcı oluyor ve dersi daha zevkli hale getiriyor. Teşekkürler :)
hocam anlattığınız her şeyin mantığını öyle güzel veriyorsunuz ki anlamamak mümkün değil cidden
Hocam 4:44 2020 tyt fizik çıkmış soruyu yakalamışsınız. Tebrik ederim :)
Hocam kafama takılan detaylara yer veriyorsunuz, nokta atışı yapıyorsunuz devam edin lütfenn
Cogu yerde anlatılmzyan efsane detay bilgiler var tam aradığım tarzda bir kanal
Videolar her geçen gün daha kaliteli oluyor hocam 👍👍👍
Umarım faydalı oluyordur...
Unuttuğumu hissettiğimde gelip tekrar izliyorum harikasınız Dursun hocam
Harika bir anlatımınızın ve çiziminizin olduğunu söylemiş miydim?
Şimdi söylemiş oldun 🤔
mantığını kavradım gerçekten çok başarılı bir anlatım hocam çok teşekkür ederim tebriklerimi sunarım devamını da dilerim tabiii..
Sizi takip eden çocuklar nasıl bir değer bulduklarını farkındadır diye dusunuyorum😊slmlar
Selamlar sayın hocam ❤️
Son haftalarda tekrar için keşfettim. Keşke daha önceden keşfetseydim. Anlatımınız çok başarılı. Umarım devam eder ve hak ettiğiniz değeri bulursunuz.
Hocam sizin dersinizden çıkınca sadece konuyu değil fiziğin ta kendisini öğreniyorum ya. Deneyleri ayrı, animasyonu ayrı gerçekten soyut hiçbir şey kalmıyor. Şu gaz basıncını öğreneceğim diye aylardır uğraşıyorum başkalarının konu anlatım paketlerini bile aldım, olmadı. Ama şu yarım saatte resmen aydınlandım. Bir kere bakış açım değişti.
fiziği gerçekten anlattığınız için teşekkür ederim hocam 12'yim ve sizinle ilerleyeceğim
Bizim hoca bile sizi öneriyor :D
Anlatımınıza bayılıyorum inanılmaz kaliteli👏👏
Hocam ne güzel anlatıyorsunuz ya fiziği sevmeye başladım resmen çok teşekkür ederim
Hocam çok iyi anlatıyorsunuz vallahi birde soru çözümü olsa müthiş olucak
Soru çözümü de var, ayrı video ama...
@@entropiFizik bakıyorum hemen hocam
Hocam çizimlerinize hayranım 😍
Keşke sonsuz beğenme hakkına sahip olsak
Hocam Allah sizden razı olsun 👏💜
baya baya başarılı
çok başarılı
Hocam dakika 16.06 da çizdiğiniz ivme sadece kişinin hissettiğidir değil mi? Normalde sağa doğru yerçekimi ivmesiyle hızlanırsa ivme bileşkesi güneydoğu mu olur. Yani net kuvvet güneydoğu yönünde mi olur. Sadece kişi güneybatı hisseder
Aslında içerdeki gözlemci için öyle. Yani net kuvvet o bahsedilen yönde değil. Newton hareket yasalarında ona değindim.
Süper devam
hocam 2:05'de dediğiniz gibi aynı seviyedeki basıncın eşit olması olayını kafam hiç almıyor o boruda yükselen sıvının basıncı kaptaki sıvının basıncını neden artırmıyor? o yükselen sıvının basıncının iletilmesi gerekmez mi?
Sıvı yükselmiyor, cam tüpte cıva vardı ve cıva dolu tüp ters çevrildiğinde aşağı iniyor bir yere kadar. Ve o bir yer açık hava basıncının değerini eşitleyecekbyer yani Po=hdg olacak h yüksekliği.
14:45 hocam araçlar içinde geçen bütün eylemsizlik soruları yanlış değil mi o zaman
Yoo sıkıntı yok bence.
Şişeden bir yere varamadım hocam😂
Ya hocam nerelerdesiniz :((
İzlemedeyim 😊
@@entropiFizik Hocam bekleye bekleye bir hal olduk , bu videolarınız kaliteli bir de yeni videolarınızdan izleyelim diyoruz geç değil mi bizim için ?
1-2 haftaya buralardayım...
@@entropiFizik Hocam eğer başlarsanız Tyt videoları ne zamana kadar biter ?
Hele bir başlayalım 🤔
süper hocamm
Fiziğin ustası........
11.50 de hocam biz orada gazın sahip olduğu ağırlığın yaptığı basıncı ihmal mi ettik ? Eğer öyle ise hep edecek miyiz? En zorlandığım ve anlamadığım konu :(
Sıvılarda ağırlıktan dolayı hdg diyoruz ve h ile orantılı basınç var diyoryz fakat dediğin gibi gazlarda ağırlıktan kaynaklı basınç ihmal edilip her noktada gaz basuncı aynıdır deriz ki ağırlıktan kaynaklı olan ihmal edilecek seviyededir. Yani h yüksekliği de olsa 2h yğksekliği de olsa basınç hacimle ters orantılıdır PV=nRT 👍
@@entropiFizik şimdi anladım teşekkür ederim 🌼
hocam 4.44 te şişenin sıcak suyla çalkalandığında büzüşme nedenini ve soğuk suya sokulduğunda daha hızlı büzüşmesinin sebebini anlayamadım tam olarak nedir ?
Sıcak su içerdeki hava taneciklerinin kin enj değerini artırır ve seyrekleşmesine neden olur bir kısmının dışarı çıkmasını sağlayarak. Kapak kapatıldıktan sonraki süreçte ise bu tanecikler illaki soğuyacak yani kin enj azalacak ve seyrek olduğu için dış basıncı dengeleyemeyecek ve büzüşecektir.
Hocam efsane bir insansınız cidden çooookkk sağ olun ❤️🙆🏼♀️
Hocam açık hava basıncı deneyi yaparken bardak içinde etil alkollu pamuk yakarsak eğer içindeki havaya ne oluyor ben orayı anlayamıyorum iç basınç neden azalıyor?
Hava ısınır, basınç artar, hava dışarı çıkar. Ağzı kapatılırsa sonra, öncesine göre daha az hava kalan kap içindeki gaz bir süre sonra soğur ve büzüşür, dış basınç bu kapı eğip büker basınç dengesi için.
Hocam araba örneği ef sa ne
Hocam normalde birim dönüşümlerini yapabilirim ama 13,6 g/cm3 nasıl 13600kg/m3 oluyor? Çünkü burada hem uzunluk dönüşümü var hem de kütle dönüşümü var bu tip türetilmiş büyüklükleri nasıl dönüştürüyoruz?
13,6g/1cm^3=13,6.10^-3kg/10^-6m^3... Yani gramı kilograma ve santimetreküpü metreküpe dönüştürüyoruz ayrı ayrı.
aşırı başarıılı
hocam tulumba örneğinde neden 10 metreden fazla olmamalı açıklar mısınız ?
Açıklamıştım, dikkatli dinlememişsin sanırım.
@@entropiFizik şuan zaten o konuyu dinliyorum hocam 2-3 defa o kısmı dinledim anlamadım sorayım dedim ama sonra en az bir 5 kez falan daha dinledim :) ve verdiğiniz eşitliği falan kullandım ve çıkardığım sonuç şu eğer o kısım 10 metreden fazla olursa sizin tabirinizle gerçekten 10 ton taşımış olacaktık ki bu da mümkün olmazdı yanlışsam lütfen düzeltin
Tulumpa ile su çıkarırken o suyu biz değil açık hava basıncı çıkarır. Açık hava basıncı ise yaklaşık 10m suyu dengede tutabilir. Yani vakum oluşturarak açık hava basıncının suyu 10m yükseltmesini sağlayabilirsin ancak.
açıklama için çok teşekkür ederim hocam sanırım anlamışım ama daha açık anlattığınız için sağolun.
15.22 Hocam bunun animasyonu veya deneyi var mı ?
th-cam.com/video/2-UzBitLmf8/w-d-xo.html
@@entropiFizik Teşekkür ederim hocam
ilk video kalitesi mö 1000 son video kalitesi 3020
sınıfça izliyoruz yine hocam saygılar
21.57
🤣
th-cam.com/video/BVk9QBy4TpI/w-d-xo.html hocam bernoulli ilkesini en iyi açıklayan video dar kapıdan geçerken hız 10 kat artıyor :D