Stricturile uretrale

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 ธ.ค. 2024
  • Dr. Sorin Pătrășcoiu, medic primar urologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Floreasca Agora, Spitalului de Pediatrie MedLife și Life Memorial Hospital București, spune că uretra este un conduct care conduce urina din vezica urinară în mediul exterior, fiind ultima parte a aparatului urogenital la bărbați și femei.
    Stricturile de uretră reprezintă îngustarea lumenului de la nivelul acestei conducte. În ceea ce privește simptomele, pacienții pot avea unele consecințe urinare și sexuale, deoarece lichidul seminal este condus pe aceeași rută. Pacienții se pot confrunta cu un jet întrerupt, subțiat, filiform, bifid, cu o inițiere dificilă a micțiunii, senzația de golire incompletă a vezicii. Se pot confrunta și cu multiple complicații infecțioase precum prostatita, epididimita, cistita, culminând până la afectarea aparatului urinar superior prin dilatarea rinichilor și insuficiență renală.
    Boala apare progresiv și rareori este diagnosticată în stadii incipiente. Există mai multe investigații la care se poate apela, de la anamneză, examenul fizic și până la probleme neinvazive precum ecografie prin care se poate măsura rezidiul vezical, debitmetrie, o investigație prin care se măsoară debitul urinar. Se poate apela și la investigații mai invazive, așa cum este uretrografia retrogradă prin care se instilează prin uretră substanță de contrast, iar medicul are o hartă a patenței uretrale. În ultimă instanță se examinează prin intermediul unei camere video, pentru a exista o imagine preoperatorie cât mai clară asupra stricturii care se dorește a fi reconstruită.
    În ceea ce privește tratamentul, Dr. Sorin Pătrășcoiu spune că există mai multe metode, iar cele vechi constau în dilatațiile uretrale și diverse tipuri de urotrotomii, dar care avea o rată de succes foarte mică. De mai bine de 20 de ani uretroplastiile sunt principala modalitate de tratare a acestei afecțiuni.
    Recuperarea este mai grea deoarece intervenția chirurgicală este complexă și poate dura chiar și până la 4 ore, fiind necesară și o perioadă de spitalizare de 3-4 zile. Pacientul trebuie să poarte cateterul urinar pe o perioadă de până la 3 săptămâni.
    Dr. Sorin Pătrășcoiu spune că rata de succes în cazul uretroplastiei anastomotice este de peste 90%, iar în cazul uretroplastiei de substituție, care presupune reconstrucția uretrei cu diverse lambouri tegumentare sau cu grefe de mucoasă bucală sau de prepuț este de peste 80%.
    Spune, de asemenea, că pacienții trebuie informați foarte bine și să știe că în cazul afecțiunii lor mai există și alte soluții, că nu ar mai trebui să facă o nouă uretrotomie în cazul în care prima nu a funcționat și să apeleze la un chirurg cu expertiză în reconstrucție.
    Pătrășcoiu Sorin, medic primar urologie - medlife.ro/med...
    Specialitate - medlife.ro/uro...

ความคิดเห็น •