Yıl 3021, Tarihçiler: Ayhan Tarakçı, karbon yakıtları çağında yaşamış bir efsaneydi ve bilime dair birçok insanın ufkunu genişletti. Hazırladığı videolar insanların evrene bakış açısını değiştirdi.
bence coklu evrenler dogru ola bilir yada yokluk da ve varlik da evrendir yani 1 anlamda su kanalin sahibinin dedigi gibi her sey aslinda evrendir varlikta hiclikte
Ülkemizin en iyi video içeriği üreticilerinden biri olduğunuzu düşünüyorum umarım hak ettiğiniz değeri alabilirsiniz sizi çok seviyoruz ve heyecanla takipteyimm🤗
Oğlumun evrenin maketini hazırlayın ödevine hazırlık için izlemeye başladım videolarınızı. Abone de oldum hemen. Yalın bir dille anlatmaniz çok iyi. Emeklerinize sağlık.
Böylece onları yedi kat gök olarak iki günde yarattı ve her bir göğe vazîfesini bildirdi. Dünya göğünü de kandillerle süsledik ve onu bozulmaktan koruduk. İşte bu, kudreti dâimâ üstün gelen ve her şeyi hakkiyle bilen Allah’ın takdiridir.(Fussilet / 12. Ayet) anladığım kadarıyla Kurana göre katmanlı bir yapı mevcut ve bizim evrenimiz birinci katman.
Dediklerin bir kaç yıl sonra çıkıyor. Yıllar önce ihalarda yapay zeka ile ilgili bir video atmışdın. Şimdi Kargu-2 haberini duyduğumda yeniden izledim. Gerçekten iyi anlatılmış.
kısacası evrende konum kavramı 4. boyutun ötesinde diyebiliriz. Bu boyutun ötesinde olan tek zat Allahtır. Zamandan ve mekandan münezzehtir diye boşuna denmiyor :)
@@sonmezyunusemre4291 evrenin sırrı ve tanrı kavramı henüz bilimin açıklayamadığı çok büyük bir bilinmez ben kimim ki bu konuda kesin bir şey söyleyeyim kimse söyleyemez. yalnızca herkesin kendi inancı ve fikirleri olur.
@@mertarikmusic evrenin oluşumu ve işleyişini (akıl ve şuura sahip Kudretli bir Varlığa dayandırma yerine) akıl ve şuura sahip olmayan madde ve fizik yasalarına dayandıran ateizm hurafe inanç olmaktan öte şizofrenik hastalıktır. 19. Yüzyılın son yarısı ve 20. Yüzyılın ilk yarısına damgasını vuran ateizm dönemi zaten tarihte yaşanmayan çılgınlıklar (savaşlar, katliamlar, zulümler vs) yaşanmıştır. Dinlerinde meymenet yok ki işlerinde meymenet olsun. Nefis her batılı ister. Nefis istedi diye ateist olanlar evreni tesadüfle açıklama çılgınlığını tercih ederler.
Maddesel olarak(birseye binip yada isinlanmak vs yolla gidilecek)uzayın dışı diye birsey yok ama boyutsal olarak uzayın dışı diye birsey elbette var.Arşın ilk katı uzaydır.Allah a emanet ol Ayhan abi.Videolarını takip ediyorum.
zaman dediğimiz şey zaten evren içerisinde ışık hızıyla ölçülüyor. ışık hızından daha hızlı olursan zamandan da hızlı olursun. olmayan merkeze gitmeye çalışırken bu senin zamanda geriye gitmeni sağlar(teorik olarak)
Ya da tam tersi yavaşla ... Bir A cismi V hızla gidiyor ve Evren de ışık hızı (c) ile genişliyorsa , A cisminin Gerçek hızı Vmax = £Vi +C olabilir (mutlak boşluğa göre hızı ) Yani A noktası eğer mutlak boşlukdaki kadar durgun olabilirse tüm evren A cisminden Vmax hızla uzaklaşır..Vmax > C olduğuna göre mutlak durgunluğa ulaşan herhangi bir A cismi zamanda geriye gider... Zamanda geriye gitmek için o halde iki seçeneğimiz var ya hızlanarak ışık hızını geçmek ya da mutlak durgunlukla evrenin bizi ışık hızından daha fazla bir hızla (vmax) geçmesini sağlamak.. Bu iki seçeneği düşündüğümde yavaşlamak ve durgunluğa ulaşmak daha cazip olabilir... Bir diğer husus ise şu Q=m.s.Dt Enerjiyi temsil ediyor size ait parçacıklar sicaklık değişimi sonucunda hızlanıyor ve kinetik enerji kazanıyor..Ek = 1/2 .m.v^2 (her hangi bir t noktası) Eğer evren ışık hızında genişliyor ise mutlak durgun olan bir A noktasına göre kazandığı kinetik enerji E = 1/2 .m.v^2 + m.c^2 olması gerekiyor ( c sabit ve limit hız olduğundan 1/2 katsayısını kaybeder ) O halde bizlerin gerçek kinetik enerjisi çok daha büyük bir enerji E = 1/2 .m.v^2 + m.c^2 1. kısmın evrene göre hızımızdan dolayı kazandığımız kinetik olduğu ortada , 2. kısım ise evrenin hızından dolayı kazandığımız kinetik enerji ve E2 > E1 ...Ve zamanın hiçbir anında E2=E1 olamaz ( izafiyet theorysi) Yani biz ne kadar hızlanırsak hızlanalım c hızına ulaşamayacağımızdan E2=E1 asla olamayacak ..Peki ya yavaşlarsak ? Bence saf bir durgunlukdan önce V=0 olacak ve Enerji denklemi 2. kısmını (kinetik enerji ) kaybederek E=m.c^2 olacak ..Ve eğer tüm parçacıkların hızlarınıda Vt = 0 yapabilirsek yani Q = m.s.dt = 0 olursa bize göre Evren ısığın hızına ulaşır (izafiyet) ...Eğer biz saf durgun olursak biz değil ama Evren c hızında olacak (bize göre ) ...O halde bana göre olan herhangi bir zaman referansı ( saniye dakika saat ...etc) geri kalacak...Mutlak sıfıra (-273 derece) ulaşabilirsek zamanda da geriye gidebiliriz..
@@yusufsolmaz6792 oldukça mantıklı. AMA. Bizim hızımız evrenin hızına bağlı. Bunu şöyle göstere bilirim: 1001 vagonlu tren düşün, o bizim evrenimiz. Sen 1ci vagondasın. Şimdi arka vagonlara geçmen gerek(yani zamanda geriye gitmek) şimdi senin teorinle bizim yavaşlamamlz gerek. Yani trene (evrene) fren yapamayacağımız için bizzat bireysel olarak kendimizin yavaşlaması gerek. Ama bu bi işe yaramaz. Sadece olduğumuz yerde dururuz. Çünkü trenin içinde olduğun için şu an senin hızın 0 olarak kabul ediliyor. Bu durumda yavaşlamak yerine aksi yönde hızlanman gerekir. Tamam bu durumda trenin hızına kıyasla yavaşlamış olursun ama trenin içinde olduğun için senin hızın 0dı. Harakete başlayınca ilerlemeye başlarsın ve hız kazanırsın.
@@feridhuseynov5296 Sorun tam da bu Evren bir tren değil ..Yazdığın bu güzel analoji de tren hareket edebilmesi için raylara gereksinim duyar , Eğer evreni bu analojiye katarsak onun bir yol üzerinde hareket ettiği yanılgısına ulaşırız..Aslında sihirli kelime bu YANILGIYA ULAŞMAK ..Bizler kaçınılmaz olarak bu yanılgıya ulaşırız çünki o yanılgı zamandır...
Belki de bizim bugünkü düşüncelerimizi gelecekteki insanlar okudukca gülücekler . Belki de tüm fikirlerimiz birebir doğrudur ve okuyup okuyup hayran olucaklar. Her ikisi de yeteri kadar garip değil mi?
Ayhan abi Allah sana uzun ömür versin her videoda yazıyorum eski Saçın çok iyiydi diye sende hep kalp atıyorsun keşke seninle tanışma konuşma şansım olsaydı
Videoyu ne kadar ciddi izledikçe kafayı yeme olasılığım o kadar artıyor düşündükçe hem korkutucu hem meraklandırıcı çok tuhaf bir şey keşke her şeyi bilebilsek
Big bangden önce enerji yoktu hiçbir şey yoktu aynı zamanda hiçbir şey vardı yani hiçbir şey yoktu. Enerjide dahil buna big bang hiçlikten doğdu ve bunun arkasında bu tercihi yapacak bir varlık olması gerekiyor ve buda bize yaratıcıyı kanıtlıyor. Farabinin Kelam argümanını araştırın.
Hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez ise evren nasıl hareket edebiliyor.Sonuçta evren maddesel değil mi? Kafam çok karıştı cevaplayabilir mısın Ayhan reis.
@@gorkem4931 en mantıklı cevap budur diye tahmin ediyorum çünkü adamlar toplam genişlemesini ele alıyordur. Çapına göre konuşuyorlardir ondan öyle gözüküyor ama karanlık enerji gibi şeyler yüzünden de olabilir ben bilemiyorum artık :)
Hız vektörel bir kavram bir referans olmadığı sürece anlamsız bir değer..Saatte 120km giden bir araç için yerküre gözlemcidir...Araba içindeki biri için ise arabanın hızı aslında sıfırdır...Evren için gözlemci olan bizler izafi bir şekilde onun ışıkdan hızlı genişlediğini görürüz ( kırmızıya kayma )...Görmemizi sağlayan fotonlar spektrumda kırmızıya kayar..Bir galaksi ne kadar uzaksa değişken hubble sabitine göre V= h.D hızını kazanıyor ..Yani iki nokta birbirinden ne kadar uzaksa o kadar hızlı uzaklaşıyor..A noktası ve B noktasının c/2 hıza ulaştığını düşünürsek A noktasında ki bir gözlemci B noktasındakini c/2 hızla değil C hızla uzaklaşıyor olarak görecek ( ona gelen ısıgın dalga boyu farklılıkları bu ölçümü yapabilmesine olanak tanır ) ...Evreni bir araba gibi düşünürsek içinde gözlemci olan bizler onun ısık hızında olduğünu görmemiz saçma bir düşünce olurdu çünki Evrenin hızlandığı ve hareket ettiği bir yol yok o aslında hızlanmıyor genişliyor ( ya da kücülüyor teorik olarak mümkün ) .Evren neyin üzerinde hareket ediyorun bir cevabı yok ama yinede tek olası cevap zaman olacaktır...Genişleyen bir balonun genişlediğini nasıl bilirsin ? bunun cevabı da zamandır..Bir zaman geçerse balona ne olduğunu anlayabilirim..Evren de bu yüzden zaman üzerinde hareket ediyor olabilir ( bize ait uydurma bir referans sistemidir zaman ) ..
@@yusufsolmaz6792 Bana kalırsa multiverse var, hatta çokluevrenleri içinde barındıran sonsuz sayıda başka yapılar da var ve bu sonsuza kadar böyle gidiyor, evren bir şeyin içinde genişliyor olmalı ve her evrenin farklı fizik yasaları olmalı hatta bazı evrenlerde fizik yasaları bile olmayabilir, hiçlik, sonsuzluk, boşluk ve yokluk gibi kavramlar bizim evrenimizle varolmuş olamazlar, bence bu durum aynı bir genetik aktarım gibi başka evrenlerden bizim evrenimize geçmiş kavramlar ve biz de bunları algılayabilecek şekilde evrimleştik, başka bir evrende doğsaydık belki zamanın ne oluğunu bile algılayamayacaktık. Tabi bunlar benim düşüncem doğru olmama ihtimali çok yüksek, bu alanda uzman milyar dolarlık araştırma yapan bilim adamlarına güvenmek zorundayız, onlarla konuşup bilgilenme imkanımız olsa keşke
Big bang'in çevresindeki boşluğu tasvir ederken beynim yandı. Şuan boşluk dediğimiz uzay boşluğu bile bu patlamadan sonra oluşan bir alan, ama big bang öncesi o boşluk... Nasıl bir şey olduğunu aklınla düşünemiyorsun bile.
Evrenin dışında ne var sorusuna; evrenin dışında hiç birşey yok cevabını vermek hiç doğru değil. Çünkü kuranda Allah-u Teala Rahmetinin her yeri kuşattığını buyuruyor. Yani evrenin dışında ne var sorusunu sorabiliyorsan, bil ki bunu sana düşündüren Allah, orayı da yaratmıştır. Islamda sema kavramı vardır, bizim evren dediğimiz yer semaların en alt katıdır. Ve ayette şöyle buyurur; biz göğü (semayı) yanan kandillerle (yıldızlarla) süsledik. Buradan 1. Kat semada olduğumuz gayet açıktır. Dışında ise 2. Kat sema yer alır. Ve 2. Kat sema ilk kat semayı tamamen kapsamaktadır bu şekilde tüm semalar iç içe olup en dışta Arş vardır. Mehmet Akif'ten "Belki yükselerek Arş' a değer başım." denmesi en üst semaya atıftir. Peki bu semaların dışında ne var sorusunu sorarsak; gerçekten Allahın ilmine, yaratma gücüne akıl erdiremeyecegimiz için, arşın da üzerinde mekansızlık, yaratılmışları ilgilendirmeyen bilgi, diyebiliriz. Ama hiçlikten söz edemeyiz. Çünkü Allah herşeyi kuşatmıştır. Başarılar dilerim videolarınız çok güzel 😊
@@insanlartakmamayogrenmisbirisi sorunun başladığı yerdeyiz işte 😊 bizler bilimi ayrı, dini ayrı görüyoruz. Oysa Allah bizlere dini öğrenin, düşünün değil; yaşayın buyuruyor. Bizim kafamızda din ayrı bir konu olarak görülüyor. Ancak din bizimle bir bütündür. Allahın 2 kitabı vardır; Kur-an-ı Kerim ve kâinat. Bizim iki kitabı da okumamız gerekiyor. Bilim yapmak Allahın yarattığı bu kainatı Allah yok diyerek okumaktır. Genel tabiri maddecilik. Biz ayrı görmeyelim ikisinin yazarı da Mevlâmızdır.
@@insanlartakmamayogrenmisbirisi knk ztn diğer dinlerde İslam dini,hepimiz eninde sonunda tek dine geliyoruz ,çünkü Allah'ın tek bir dini var diğerleri papazlar ve hahamlar tarafından değiştirilmiştir ve Kur'anın gönderilme sebebide o kitapların içindekilerinin değiştirilmesi olmuştur
@@faruk4310 null dediğinde objeyi, değeri tanımlamış olursun mesela int? a = null; dediğinde program için a vardır ama karşılığı yoktur. Yani bu tam olarak yok olmasına karşılık gelmiyor. Ancak undefined tipi bu dediğine karşılık geliyor. Bir fonksiyonda değer dönmeyince undefined ile kontrol edebilirsin.
Harikasın abi çok teşekkür ederiz. Evrene hep karanlıkta patlayan bir bomba gibi hayal etmişrim. Hiç bu bakış açısı ile bakmamıştım. Cehalet işte :) Evrenden daha karanlık bir zihnimiz olduğu ortada :)
@@Yunusemre1__ evet mesutu getirirken dediğiniz gibi sizi şampiyon yaptı goller attı oo daha sayamayacağım neler yaptı düşündüm de hçbirini yapmadı falcao gibi sakat sakat yattı
Zamanda geriye gitme konusunda yanıldığını düşünüyorum eğer sen 2 ışık yıllık mesafeyi 1 yılda gidersen zamanda geriye gitmezsin sadece geldiğin yerin 1 yıl önceki görüntüsünü görürsün çünkü 1 yıl önceki ışıklar oraya daha yeni geliyordur yani ne kadar hızlı gidersek gidelim bence zamanda yolculuk imkansızdır Not: Zamanda yolculuk kavramını geçmişi görme olarak nitelendiriyorsan sana katılıyorum ama sözlerini geçmişe gitme ve geçmişe etki edebilme olarak algıladım bu yüzden sana katılmıyorum
Aslına bakarsan o hıza ulaşan bir parçacıgın spininde de değişiklikler olacak ..Mesela örneğin bir elementin yarılanma ömrünü baz alalım ısık hızında ki bir sistem içerisinde bu süre değişecektir...Sadece görüntüyü görmeyeceğiz çünki sadece çevremiz değil bize ait parçacıklar da zaman sapmasına uğrayacak..Biz görüntü olarak değil tam anlamıyla geçmişi yaşayabileceğiz ..(ikizler deneyi analojisi size bir fikir verebilir )
@@yusufsolmaz6792 aslında ben dediğin konuda da biraz kararsızım bununla ilgili bir deney var mı bilmiyorum ama ışık hızına yakın hızda giden biri için zamanın yavaşlamayacağını düşünüyorum zamanda geriye gitme mantığı ışık hızına yakınken zaman yavaşlar ışık hızında zaman durur ışık hızından hızlıyken zaman geriye akar şeklinde ama bu sadece bizim zamanı ışıkla ya da ışığa göre algılamamızdan kaynaklanıyor biz ışık hızındayken hiçbir foton gözümüze ulaşamayacağı için zaman durmuş gibi gelir ancak bu sadece bir yanılgı zaman durmaz sadece ışık hızında olduğumuz için biz bunu farketmeyiz ışık hızından hızlıyken de aynı şey geçerli biz zamanda geriye gitmeyiz sadece önceden yola çıkan fotonları geçmiş oluruz bu da geçmişi görmemizi sağlar bu zamanda geriye gitmeyi sağlamaz
@@yusufsolmaz6792 eğer bahsettiğin konuyla ilgili yani yarılama ömrünün değişmesi ve ışık hızının zamanı etkilemesi ile ilgili bir deney varsa söylersen sevinirim ama bu konu hep teoride kaldı kanıtlayan bir deney bulamadım
@@CHE5T3R. www.schoolphysics.co.uk/age16-19/Relativity/text/Muons_time_dilation/index.html Bir çok araştırma bulabilirsin..Ayrıca atom saatlerinde olan şeyde buna benzer zaten...Işığın hızında yapılabilmiş bir deney yok tabi bunun nedeni göreli kütlenin sonsuza yakınsaması daha dogrusu kütlesi olan hiçbir şeyin ışığın hızına ulaşamaması...Bu yüzden devamını konuşmak sadece teorik olacak ..Ayrıca zaman sadece bir yanılgı ,olayları anlamlandırmak ve karşılaştırmak için uydurduğumuz bir parametre..Daha mikro ölçekte yerini titreşimler alıyor yani frekans..Zaten zaman ölçeğimizde bu sekilde dizayn edilmişti..Sonucta ışığın hızına ulaşmak mümkün değil ama ondan daha hızlı gitmek mümkün olabilir çok ilginç bir cümle ama öyle mesela takyonlar teorik olarak ışıkdan hızlı giden parçacıklar..
Düz olamaz çünki her varlığın, cismin bir kütlesi var. Bu kütle ile evreni ve ışığı bükerler. Bu yüzden evren büküldüğü için düz olamaz. Evren çok karışık bir yapıdır, bu dediğim bile yanlış olabilir.
Hocam bir ara Türkiyedeki son havacılık gelişmeleriyle ilgili canlı yayın harici bir video yapsan. İhalarla ilgili son durum nedir yeni iha projeleri veya var olan ihalarla ilgi son durum nedir. Tfx ,hürjet ,atak2 ve diğer yeni hava araçları ile ilgili projelerde son durum nedir. Bunların hepsini bi video anlatsan güzel olur
Ayhan hocam tesekurler ,,, cok bilgiledirici video lar yapiyorsunuz ,, fakat bu konu,,,,, mind blowing,,,,, tabiki dusunme exercise yapmak gerek, hepsi theories ect.
Merhaba Ayhan Tarakçı, anlatımlarınız için teşekkürler. Burada sözde küre üzerinde bulunduğumuzu , bizlerin bu yüzey üzerinden kurtulabilmek için ancak ışık hızında hareket etmemiz ile mümkün olduğunu söylüyorsunuz. peki benim sorum da, bizler iki boyut üzerinde hapis mi kaldık ancak bu yüzey üzerinde mi hareket edebiliyoruz?
18 yaşında lise son öğrencisiyim ve böyle şeylere çok ilgim var ama bir yandan gelecek kaygım olduğu için saçma sapan bir sınava saçlarımı dökerek hazırlanıyorum
Yıl 3021, Tarihçiler: Ayhan Tarakçı, karbon yakıtları çağında yaşamış bir efsaneydi ve bilime dair birçok insanın ufkunu genişletti. Hazırladığı videolar insanların evrene bakış açısını değiştirdi.
😂
ali morpheus izleyin orada daha fazlası var
@@enginbaysan7288 benim yorumlarım üzerinden çok saygıdeğer Ayhan abi dışında birinin reklamını yapmazsan sevinirim...
@@enginbaysan7288 yeni videolar çekiyor mu o ?
sadece o da değil. Barış Özcan, Evrim Ağacı, Bebar Bilim, Popular Science ...
Abi dört gözle senin video atmani bekliyoruz. Seni seviyoruz :)
büyük patlamadan önce ne vardı
Patlama ihtimali olan bir şey
`Biz göğü yarattık ve genişletmekteyiz` - Kurani kerim
@@Kosula3 bu ayete bakıp kuranın insan elinden olmadığı anlaşılır.
@@ahmetbagac6906 Aynen
Evrenin merkezinde ayhan abinin odasi var :)
- Delik var
- İçinde ne var ?
- İşte onu bilmirem.
dsagadgdafgbcvb c
Başlığı okuduğumda ilk aklıma gelen replikti :)
ali morpheus izleyin orada daha fazlası var
Like atiyimda 32 olsun
Am
Kısacası, elimizde hiçbir bilgi yok. Ama hayallerimiz var. O dahi çok yetersiz...
bence coklu evrenler dogru ola bilir yada yokluk da ve varlik da evrendir yani 1 anlamda su kanalin sahibinin dedigi gibi her sey aslinda evrendir varlikta hiclikte
Bildiğim,bildimi sandığım, düşündüğüm,okuduğum her şeyi altüst ettiniz teşekkürler.
hiçbir şeye güvenme hiçbir bilgi kesinlikle doğru değildir imkansız diye bir şey yok ne demiş büyük usta: Bilim bildiğimiz kadarıdır
(bilmem kim) (:
Bu bilgiler de kesin değil
"Nothing is true, everything is permitted" demiş Vladimir Bartol
Hocam dedikleriniz o kadar ilginç ki BEYNİM YANDI
Harika bir Türkçe kaynak video olmuş. Emeğinize sağlık, başarılar dilerim.
Ülkemizin en iyi video içeriği üreticilerinden biri olduğunuzu düşünüyorum umarım hak ettiğiniz değeri alabilirsiniz sizi çok seviyoruz ve heyecanla takipteyimm🤗
Oğlumun evrenin maketini hazırlayın ödevine hazırlık için izlemeye başladım videolarınızı. Abone de oldum hemen. Yalın bir dille anlatmaniz çok iyi. Emeklerinize sağlık.
10 dakika da olsa harika bir yolculuğa çıktım :)
Teşekkürler Ayhan Hocam.
Böylece onları yedi kat gök olarak iki günde yarattı ve her bir göğe vazîfesini bildirdi. Dünya göğünü de kandillerle süsledik ve onu bozulmaktan koruduk. İşte bu, kudreti dâimâ üstün gelen ve her şeyi hakkiyle bilen Allah’ın takdiridir.(Fussilet / 12. Ayet)
anladığım kadarıyla Kurana göre katmanlı bir yapı mevcut ve bizim evrenimiz birinci katman.
Ayhan hocam covid19'a bir oyun daha mutasyon, zombi virüsü vb. gibi olaylar olacak diyenler için için bir video gelir mi?
Evt gelsin
Aynen
The Last Of Us ..
dış miraklar
ali morpheus izleyin orada daha fazlası var
Uzay hakkındaki videolar daha sık gelsin. Teknoloji ve Askeri videolar da güzel ama uzayla ilgili videoların ayrı bir büyüsü oluyor.
Merhaba Ayhan Bey "çevre kirliliği" ile ilgili bir video yapabilir misiniz?
Tebrikler AYHAN TARAKÇI beynimi yakmayı başardınız
Dediklerin bir kaç yıl sonra çıkıyor. Yıllar önce ihalarda yapay zeka ile ilgili bir video atmışdın. Şimdi Kargu-2 haberini duyduğumda yeniden izledim. Gerçekten iyi anlatılmış.
İzleyiciler: Kargu-2
Ayhan Tarakçı: Evren
kısacası evrende konum kavramı 4. boyutun ötesinde diyebiliriz. Bu boyutun ötesinde olan tek zat Allahtır. Zamandan ve mekandan münezzehtir diye boşuna denmiyor :)
senin inancına göre öyle kesin olarak kanıtlanmış bir şey değil
@@mertarikmusic kesin olan tek bişey söyle bize o zaman
@@sonmezyunusemre4291 evrenin sırrı ve tanrı kavramı henüz bilimin açıklayamadığı çok büyük bir bilinmez ben kimim ki bu konuda kesin bir şey söyleyeyim kimse söyleyemez. yalnızca herkesin kendi inancı ve fikirleri olur.
@@mertarikmusic evrenin oluşumu ve işleyişini (akıl ve şuura sahip Kudretli bir Varlığa dayandırma yerine) akıl ve şuura sahip olmayan madde ve fizik yasalarına dayandıran ateizm hurafe inanç olmaktan öte şizofrenik hastalıktır. 19. Yüzyılın son yarısı ve 20. Yüzyılın ilk yarısına damgasını vuran ateizm dönemi zaten tarihte yaşanmayan çılgınlıklar (savaşlar, katliamlar, zulümler vs) yaşanmıştır. Dinlerinde meymenet yok ki işlerinde meymenet olsun. Nefis her batılı ister. Nefis istedi diye ateist olanlar evreni tesadüfle açıklama çılgınlığını tercih ederler.
Maddesel olarak(birseye binip yada isinlanmak vs yolla gidilecek)uzayın dışı diye birsey yok ama boyutsal olarak uzayın dışı diye birsey elbette var.Arşın ilk katı uzaydır.Allah a emanet ol Ayhan abi.Videolarını takip ediyorum.
Anladığım şey şu:
1.Zamanda ileri gitmek için işıktan hızlı ol.
2.Zamanda geri gitmek için zamandan hızlı ol
zaman dediğimiz şey zaten evren içerisinde ışık hızıyla ölçülüyor. ışık hızından daha hızlı olursan zamandan da hızlı olursun. olmayan merkeze gitmeye çalışırken bu senin zamanda geriye gitmeni sağlar(teorik olarak)
Ya da tam tersi yavaşla ...
Bir A cismi V hızla gidiyor ve Evren de ışık hızı (c) ile genişliyorsa , A cisminin Gerçek hızı Vmax = £Vi +C olabilir (mutlak boşluğa göre hızı )
Yani A noktası eğer mutlak boşlukdaki kadar durgun olabilirse tüm evren A cisminden Vmax hızla uzaklaşır..Vmax > C olduğuna göre mutlak durgunluğa ulaşan herhangi bir A cismi zamanda geriye gider...
Zamanda geriye gitmek için o halde iki seçeneğimiz var ya hızlanarak ışık hızını geçmek ya da mutlak durgunlukla evrenin bizi ışık hızından daha fazla bir hızla (vmax) geçmesini sağlamak..
Bu iki seçeneği düşündüğümde yavaşlamak ve durgunluğa ulaşmak daha cazip olabilir...
Bir diğer husus ise şu Q=m.s.Dt Enerjiyi temsil ediyor size ait parçacıklar sicaklık değişimi sonucunda hızlanıyor ve kinetik enerji kazanıyor..Ek = 1/2 .m.v^2 (her hangi bir t noktası)
Eğer evren ışık hızında genişliyor ise mutlak durgun olan bir A noktasına göre kazandığı kinetik enerji E = 1/2 .m.v^2 + m.c^2 olması gerekiyor ( c sabit ve limit hız olduğundan 1/2 katsayısını kaybeder )
O halde bizlerin gerçek kinetik enerjisi çok daha büyük bir enerji E = 1/2 .m.v^2 + m.c^2 1. kısmın evrene göre hızımızdan dolayı kazandığımız kinetik olduğu ortada , 2. kısım ise evrenin hızından dolayı kazandığımız kinetik enerji ve E2 > E1 ...Ve zamanın hiçbir anında E2=E1 olamaz ( izafiyet theorysi) Yani biz ne kadar hızlanırsak hızlanalım c hızına ulaşamayacağımızdan E2=E1 asla olamayacak ..Peki ya yavaşlarsak ?
Bence saf bir durgunlukdan önce V=0 olacak ve Enerji denklemi 2. kısmını (kinetik enerji ) kaybederek E=m.c^2 olacak ..Ve eğer tüm parçacıkların hızlarınıda Vt = 0 yapabilirsek yani Q = m.s.dt = 0 olursa bize göre Evren ısığın hızına ulaşır (izafiyet) ...Eğer biz saf durgun olursak biz değil ama Evren c hızında olacak (bize göre ) ...O halde bana göre olan herhangi bir zaman referansı ( saniye dakika saat ...etc) geri kalacak...Mutlak sıfıra (-273 derece) ulaşabilirsek zamanda da geriye gidebiliriz..
@@yusufsolmaz6792 oldukça mantıklı. AMA. Bizim hızımız evrenin hızına bağlı. Bunu şöyle göstere bilirim: 1001 vagonlu tren düşün, o bizim evrenimiz. Sen 1ci vagondasın. Şimdi arka vagonlara geçmen gerek(yani zamanda geriye gitmek) şimdi senin teorinle bizim yavaşlamamlz gerek. Yani trene (evrene) fren yapamayacağımız için bizzat bireysel olarak kendimizin yavaşlaması gerek. Ama bu bi işe yaramaz. Sadece olduğumuz yerde dururuz. Çünkü trenin içinde olduğun için şu an senin hızın 0 olarak kabul ediliyor. Bu durumda yavaşlamak yerine aksi yönde hızlanman gerekir. Tamam bu durumda trenin hızına kıyasla yavaşlamış olursun ama trenin içinde olduğun için senin hızın 0dı. Harakete başlayınca ilerlemeye başlarsın ve hız kazanırsın.
@@feridhuseynov5296 Sorun tam da bu Evren bir tren değil ..Yazdığın bu güzel analoji de tren hareket edebilmesi için raylara gereksinim duyar , Eğer evreni bu analojiye katarsak onun bir yol üzerinde hareket ettiği yanılgısına ulaşırız..Aslında sihirli kelime bu YANILGIYA ULAŞMAK ..Bizler kaçınılmaz olarak bu yanılgıya ulaşırız çünki o yanılgı zamandır...
@@yusufsolmaz6792 ama evren de haraket halinde
Anladigim dilde bilimsel konusabilen tek insansin abi teşekkürler
Ayhan Tarakçı'yı seven adamlar vardı bir ara 😢
Yorum yazmıyoruz diye gittik mi sandın?
@@efegul1261 ❤️
bende buradayım
@@efegul1261 KRAL
Çok güzel bir video olmuş ayhan abi çok sağol
Belki de bizim bugünkü düşüncelerimizi gelecekteki insanlar okudukca gülücekler . Belki de tüm fikirlerimiz birebir doğrudur ve okuyup okuyup hayran olucaklar. Her ikisi de yeteri kadar garip değil mi?
Bu kanalı yeni buldum gayet faydalı ve eğlenceli
Ayhan abi Allah sana uzun ömür versin her videoda yazıyorum eski Saçın çok iyiydi diye sende hep kalp atıyorsun keşke seninle tanışma konuşma şansım olsaydı
Videoyu ne kadar ciddi izledikçe kafayı yeme olasılığım o kadar artıyor düşündükçe hem korkutucu hem meraklandırıcı çok tuhaf bir şey keşke her şeyi bilebilsek
Pablo Carlos Budassi adında müzisyenin, oğlunun doğum günü için hazırladığı kozmos tablosu.Bu tabloya hayranım. 🤗
Yine çok güzel bir video olmuş, teşekkürler hocam
Ayhan Hocam Fransız ve İngiliz nükleer programları hakkında video gelir mi? Emeğinize sağlık video için.
Seviliyorsunuz Ayhan Hocam takipteyiz
Nedense bu tip videolar izleyince dini inancım tazeleniyor bir anda herşeyin oluşmaşı beni hayran ediyor
özlemişim evren videolarını :)
Yoktan yaratılmıştır yani. Suphanallah...
Yoo. Yalan
Enerji madde olur madde enerji sıfırından gelmedi hiçbir şey
Big bangden önce enerji yoktu hiçbir şey yoktu aynı zamanda hiçbir şey vardı yani hiçbir şey yoktu. Enerjide dahil buna big bang hiçlikten doğdu ve bunun arkasında bu tercihi yapacak bir varlık olması gerekiyor ve buda bize yaratıcıyı kanıtlıyor. Farabinin Kelam argümanını araştırın.
@@cehaletireddet.islamikucakla yoo gerekmiyor. Gerektiğini kanıtla
@@sanalamerika603 IQ'su belli bir seviyeyi geçmiş kişiler için kanıtlayabilirim ama görüyorum ki sen o seviyeyi geçememiş gibisin.
Her zamanki gibi dolu dolu bir video
Merak ediyordum. Sağolun.
hocam çok teşekkür ederiz oldukça anlaşılır ifade etmişsiniz
Abi bundan sonraki askeri teknoloji videosu Mig-29 olsun ATSAT olarak milletin diline düşmeyelim.
@@tylerdurdenhere F4 Phantomu Türkler tasarladı ondan çok iyi uçak not=gizli bilgi
Bilim videolarını çok seviyoruz. TH-cam daki en iyi bilim kanallarından birisin.
Hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez ise evren nasıl hareket edebiliyor.Sonuçta evren maddesel değil mi?
Kafam çok karıştı cevaplayabilir mısın Ayhan reis.
Bence karanlık madde ve enerjiyle alakalı bir durum olabilir.
Aslında evren ışıktan hızlı genişlemiyor, evren her noktadan eşit olarak genişlediği için aradaki mesafe sayısal olarak ışık hızını geçiyor
@@gorkem4931 en mantıklı cevap budur diye tahmin ediyorum çünkü adamlar toplam genişlemesini ele alıyordur. Çapına göre konuşuyorlardir ondan öyle gözüküyor ama karanlık enerji gibi şeyler yüzünden de olabilir ben bilemiyorum artık :)
Hız vektörel bir kavram bir referans olmadığı sürece anlamsız bir değer..Saatte 120km giden bir araç için yerküre gözlemcidir...Araba içindeki biri için ise arabanın hızı aslında sıfırdır...Evren için gözlemci olan bizler izafi bir şekilde onun ışıkdan hızlı genişlediğini görürüz ( kırmızıya kayma )...Görmemizi sağlayan fotonlar spektrumda kırmızıya kayar..Bir galaksi ne kadar uzaksa değişken hubble sabitine göre V= h.D hızını kazanıyor ..Yani iki nokta birbirinden ne kadar uzaksa o kadar hızlı uzaklaşıyor..A noktası ve B noktasının c/2 hıza ulaştığını düşünürsek A noktasında ki bir gözlemci B noktasındakini c/2 hızla değil C hızla uzaklaşıyor olarak görecek ( ona gelen ısıgın dalga boyu farklılıkları bu ölçümü yapabilmesine olanak tanır ) ...Evreni bir araba gibi düşünürsek içinde gözlemci olan bizler onun ısık hızında olduğünu görmemiz saçma bir düşünce olurdu çünki Evrenin hızlandığı ve hareket ettiği bir yol yok o aslında hızlanmıyor genişliyor ( ya da kücülüyor teorik olarak mümkün ) .Evren neyin üzerinde hareket ediyorun bir cevabı yok ama yinede tek olası cevap zaman olacaktır...Genişleyen bir balonun genişlediğini nasıl bilirsin ? bunun cevabı da zamandır..Bir zaman geçerse balona ne olduğunu anlayabilirim..Evren de bu yüzden zaman üzerinde hareket ediyor olabilir ( bize ait uydurma bir referans sistemidir zaman ) ..
@@yusufsolmaz6792 Bana kalırsa multiverse var, hatta çokluevrenleri içinde barındıran sonsuz sayıda başka yapılar da var ve bu sonsuza kadar böyle gidiyor, evren bir şeyin içinde genişliyor olmalı ve her evrenin farklı fizik yasaları olmalı hatta bazı evrenlerde fizik yasaları bile olmayabilir, hiçlik, sonsuzluk, boşluk ve yokluk gibi kavramlar bizim evrenimizle varolmuş olamazlar, bence bu durum aynı bir genetik aktarım gibi başka evrenlerden bizim evrenimize geçmiş kavramlar ve biz de bunları algılayabilecek şekilde evrimleştik, başka bir evrende doğsaydık belki zamanın ne oluğunu bile algılayamayacaktık. Tabi bunlar benim düşüncem doğru olmama ihtimali çok yüksek, bu alanda uzman milyar dolarlık araştırma yapan bilim adamlarına güvenmek zorundayız, onlarla konuşup bilgilenme imkanımız olsa keşke
Big bang'in çevresindeki boşluğu tasvir ederken beynim yandı. Şuan boşluk dediğimiz uzay boşluğu bile bu patlamadan sonra oluşan bir alan, ama big bang öncesi o boşluk... Nasıl bir şey olduğunu aklınla düşünemiyorsun bile.
Evrenin dışında ne var sorusuna; evrenin dışında hiç birşey yok cevabını vermek hiç doğru değil. Çünkü kuranda Allah-u Teala Rahmetinin her yeri kuşattığını buyuruyor. Yani evrenin dışında ne var sorusunu sorabiliyorsan, bil ki bunu sana düşündüren Allah, orayı da yaratmıştır. Islamda sema kavramı vardır, bizim evren dediğimiz yer semaların en alt katıdır. Ve ayette şöyle buyurur; biz göğü (semayı) yanan kandillerle (yıldızlarla) süsledik. Buradan 1. Kat semada olduğumuz gayet açıktır. Dışında ise 2. Kat sema yer alır. Ve 2. Kat sema ilk kat semayı tamamen kapsamaktadır bu şekilde tüm semalar iç içe olup en dışta Arş vardır. Mehmet Akif'ten "Belki yükselerek Arş' a değer başım." denmesi en üst semaya atıftir. Peki bu semaların dışında ne var sorusunu sorarsak; gerçekten Allahın ilmine, yaratma gücüne akıl erdiremeyecegimiz için, arşın da üzerinde mekansızlık, yaratılmışları ilgilendirmeyen bilgi, diyebiliriz. Ama hiçlikten söz edemeyiz. Çünkü Allah herşeyi kuşatmıştır. Başarılar dilerim videolarınız çok güzel 😊
@@insanlartakmamayogrenmisbirisi sorunun başladığı yerdeyiz işte 😊 bizler bilimi ayrı, dini ayrı görüyoruz. Oysa Allah bizlere dini öğrenin, düşünün değil; yaşayın buyuruyor. Bizim kafamızda din ayrı bir konu olarak görülüyor. Ancak din bizimle bir bütündür. Allahın 2 kitabı vardır; Kur-an-ı Kerim ve kâinat. Bizim iki kitabı da okumamız gerekiyor. Bilim yapmak Allahın yarattığı bu kainatı Allah yok diyerek okumaktır. Genel tabiri maddecilik. Biz ayrı görmeyelim ikisinin yazarı da Mevlâmızdır.
@@insanlartakmamayogrenmisbirisi knk ztn diğer dinlerde İslam dini,hepimiz eninde sonunda tek dine geliyoruz ,çünkü Allah'ın tek bir dini var diğerleri papazlar ve hahamlar tarafından değiştirilmiştir ve Kur'anın gönderilme sebebide o kitapların içindekilerinin değiştirilmesi olmuştur
Evrenin dışında ne var sorusuna dini veriler yanıt olamaz sadece bilimin şuanlık bilemediği bir yanıt olur
Uzayla ilgili daha çok video gelsin.. Seviyoruz sizi hocam
Yani evrenin dışına "undefined" uzay boşluğuna da "0" diyebiliriz bilgisayar dilinde.
Nude diye okudum null ü. Allah affetsin 🤣
Hayır diyemezsin çünkü null yok olmasıyla aynı şey demek değil
@@uguroz3745 Peki ne diyebiliriz?
@@uguroz3745 diffsense.com/diff/null/zero#:~:text=When%20used%20as%20nouns%2C%20null,represents%20the%20cardinal%20number%20zero.&text=When%20used%20as%20adjectives%2C%20null,zero%20means%20no%2C%20not%20any.
@@faruk4310 null dediğinde objeyi, değeri tanımlamış olursun mesela
int? a = null;
dediğinde program için a vardır ama karşılığı yoktur. Yani bu tam olarak yok olmasına karşılık gelmiyor. Ancak undefined tipi bu dediğine karşılık geliyor. Bir fonksiyonda değer dönmeyince undefined ile kontrol edebilirsin.
çok teşekkürler ağabey bu video için. Her videon bir diğerinden güzel
Dinledikten sonra akıllandımmı karıştımmı anlamadım.. Konu baya 'derine' iniyor.. 😂
Evren uzay ve zamanla ilgili şeyler okuduğumda veya izlediğimde gerçekten beynim yanıyor 🤓
Aklıma justice legue flash'ın ışıktan hızlı gidip bulunduğu konumun geçmişine gitmesi geldi. Güzel sahneydi.
Harikasın abi çok teşekkür ederiz. Evrene hep karanlıkta patlayan bir bomba gibi hayal etmişrim. Hiç bu bakış açısı ile bakmamıştım. Cehalet işte :) Evrenden daha karanlık bir zihnimiz olduğu ortada :)
2:23 Peki Falcao’dan bile daha büyük bir balon mu?
peki mesut özil kadar büyük bir balon mu? sanmam.
Ağlama mesutnuzdan daha iyi ya kıskanın
@@Yunusemre1__ evet mesutu getirirken dediğiniz gibi sizi şampiyon yaptı goller attı oo daha sayamayacağım neler yaptı düşündüm de hçbirini yapmadı falcao gibi sakat sakat yattı
@@omerkucuk4312 Mesut da büyük balon da Falcao daha eski balon ya ondan dedim. Yoksaa Mesut helyum balonu çıktı ona denecek yok.
Uzun süredir devrelerimiz bu kadar yanmamıştı hocam, iyi geldi valla :))
Zamanda geriye gitme konusunda yanıldığını düşünüyorum eğer sen 2 ışık yıllık mesafeyi 1 yılda gidersen zamanda geriye gitmezsin sadece geldiğin yerin 1 yıl önceki görüntüsünü görürsün çünkü 1 yıl önceki ışıklar oraya daha yeni geliyordur yani ne kadar hızlı gidersek gidelim bence zamanda yolculuk imkansızdır
Not: Zamanda yolculuk kavramını geçmişi görme olarak nitelendiriyorsan sana katılıyorum ama sözlerini geçmişe gitme ve geçmişe etki edebilme olarak algıladım bu yüzden sana katılmıyorum
Aslına bakarsan o hıza ulaşan bir parçacıgın spininde de değişiklikler olacak ..Mesela örneğin bir elementin yarılanma ömrünü baz alalım ısık hızında ki bir sistem içerisinde bu süre değişecektir...Sadece görüntüyü görmeyeceğiz çünki sadece çevremiz değil bize ait parçacıklar da zaman sapmasına uğrayacak..Biz görüntü olarak değil tam anlamıyla geçmişi yaşayabileceğiz ..(ikizler deneyi analojisi size bir fikir verebilir )
@@yusufsolmaz6792 aslında ben dediğin konuda da biraz kararsızım bununla ilgili bir deney var mı bilmiyorum ama ışık hızına yakın hızda giden biri için zamanın yavaşlamayacağını düşünüyorum zamanda geriye gitme mantığı ışık hızına yakınken zaman yavaşlar ışık hızında zaman durur ışık hızından hızlıyken zaman geriye akar şeklinde ama bu sadece bizim zamanı ışıkla ya da ışığa göre algılamamızdan kaynaklanıyor biz ışık hızındayken hiçbir foton gözümüze ulaşamayacağı için zaman durmuş gibi gelir ancak bu sadece bir yanılgı zaman durmaz sadece ışık hızında olduğumuz için biz bunu farketmeyiz ışık hızından hızlıyken de aynı şey geçerli biz zamanda geriye gitmeyiz sadece önceden yola çıkan fotonları geçmiş oluruz bu da geçmişi görmemizi sağlar bu zamanda geriye gitmeyi sağlamaz
@@yusufsolmaz6792 eğer bahsettiğin konuyla ilgili yani yarılama ömrünün değişmesi ve ışık hızının zamanı etkilemesi ile ilgili bir deney varsa söylersen sevinirim ama bu konu hep teoride kaldı kanıtlayan bir deney bulamadım
@@CHE5T3R. www.schoolphysics.co.uk/age16-19/Relativity/text/Muons_time_dilation/index.html
Bir çok araştırma bulabilirsin..Ayrıca atom saatlerinde olan şeyde buna benzer zaten...Işığın hızında yapılabilmiş bir deney yok tabi bunun nedeni göreli kütlenin sonsuza yakınsaması daha dogrusu kütlesi olan hiçbir şeyin ışığın hızına ulaşamaması...Bu yüzden devamını konuşmak sadece teorik olacak ..Ayrıca zaman sadece bir yanılgı ,olayları anlamlandırmak ve karşılaştırmak için uydurduğumuz bir parametre..Daha mikro ölçekte yerini titreşimler alıyor yani frekans..Zaten zaman ölçeğimizde bu sekilde dizayn edilmişti..Sonucta ışığın hızına ulaşmak mümkün değil ama ondan daha hızlı gitmek mümkün olabilir çok ilginç bir cümle ama öyle mesela takyonlar teorik olarak ışıkdan hızlı giden parçacıklar..
zaman maddenin olduğu yerde vardır..madde yoksa zamanda yoktur
Bu tarz videolar çok kaliteli
Sabah bu konu hakkında ne olabilir diye beyin fırtınası yapıyodum ve Ayhan hocam akşama doğru video attı 🙂🙄 demekki evrenin merkezinde ben varım
harika bi video daha 👍👍👍👍
1:50 hocam dünyanın düz olmadığını biliyoruz ama evrenin düz olmadığını bilmiyoruz bence alay etmemeniz lazımdı (mantıklı gelmiyor düz evren banada)
Düz olamaz çünki her varlığın, cismin bir kütlesi var. Bu kütle ile evreni ve ışığı bükerler. Bu yüzden evren büküldüğü için düz olamaz. Evren çok karışık bir yapıdır, bu dediğim bile yanlış olabilir.
Video çok güzel olmuş ağağağaağğ bu arada uzay araçlarının çalışma prensibiyle alakalı bir video gelebilir mi lütfen 🌝
Beyni yanıp yorum okuyanlar:D
Bilim videolarını bana sevdirdiğin için teşekkürler Ayhan hoca
Evrenin merkezinde ne var bilmem ama youtubeun merkezinde sen varsın Ayhan abi...
Beğenmeyenler neyi beğenmedi çok merak ediyorum... Eline sağlık
Seni Seviyorum super videoların var diğer youtubrlardan çok ama çok farklısın
Aklımdaki sorulara yanıt aramaya geldim ama şimdi daha çok soru oluştu. Teşekkür ederim Ayhan Hocam :D
Çok güzel bir video olmuş teşekkür ederim.
Hocam bir ara Türkiyedeki son havacılık gelişmeleriyle ilgili canlı yayın harici bir video yapsan. İhalarla ilgili son durum nedir yeni iha projeleri veya var olan ihalarla ilgi son durum nedir. Tfx ,hürjet ,atak2 ve diğer yeni hava araçları ile ilgili projelerde son durum nedir. Bunların hepsini bi video anlatsan güzel olur
Hocam neden, galaksimiz in uyduları hakkında bir video yapmıyorsun? Bekliyoruz🙏🙏🙏
Muhteşemsiniz 🙏🏼
Şu kapak fotoğrafına aşığım ya, çok iyi fotoğraf
5:39 da minik tarakçı'nın sesi geliyor 😁
Mükemmel olmuş teşekkürler hocam
Böyle videolar gelsin abi beklemedeyizzz
Ayhan hocam odanızdaki şu güneş sistemi tablosunu çok beğeniyorum merden aldığınızı söyleyebilirmisiniz:D
Ayhan bey s400 meselesinde son olaylar hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Abi Shilka lar hakkında bir video gelecek mi ?
Ayhan hocam aero spike motorları ile ilgili video yapabilirmisiniz ve neden modern uzay roketlerinde kullanılmıyor ?
Istermisiniz Nolan reis bu konu ile ilgili bir film yapsın.. izlerken de Ayhan beyin anlattıkları gelsin aklımıza. Ne güzel olur ama😊
Əla video olub video görə təşəkkürlər
Hocam sen uzay ve bilim videoları cekicen de biz de beğenmicez mi? Hemen beğendim şimdi de izliyorum. Teşekkürler emegin büyük.
Abi vidyoların çok iyide daha çok resim ve vidyo içerse sen arkaplanda biraz sesinin tonunu inceltip konuşsan efsane olur
peker videosu analiz ne zaman gelir??:)veya baska mafyalarla ilgili video?
Baskanım onca seyden sonra senden superdeterminizim videosu çekersin diye duşunuyorum😎😎😎
Ayhan Hocam konuştuğun konular 10 dk sığımıyor hani zamanın varsa aklında bulunsun detaylı uzun metraj istiyoruz :)
Hocam Oktay Sinanoğlu hocamız hakkında video gelir mi?
Ayhan hocam tesekurler ,,, cok bilgiledirici video lar yapiyorsunuz ,, fakat bu konu,,,,, mind blowing,,,,, tabiki dusunme exercise yapmak gerek, hepsi theories ect.
Warp Teknolojisini kullanarak Zamanda yolculuk yapabilir miyiz?
REis Proxima Centauri b videosu gelirmi ??
Lütfen gelsin
Eveeeet yine beynim yandi siz devam edin
daha çok evren hakkında video (: +1
Bence de haklısın
Merhaba Ayhan Tarakçı, anlatımlarınız için teşekkürler. Burada sözde küre üzerinde bulunduğumuzu , bizlerin bu yüzey üzerinden kurtulabilmek için ancak ışık hızında hareket etmemiz ile mümkün olduğunu söylüyorsunuz. peki benim sorum da, bizler iki boyut üzerinde hapis mi kaldık ancak bu yüzey üzerinde mi hareket edebiliyoruz?
yani tıpkı bir ağaç gibi iç halkalara gittikçe ağacın ilk yıllarını görürüz
Evrenin Merkezinde sen varsın Ayhan abi 💎
Abi 15 dakika falan olsun videolar, baya net ama kısa olmuş bu video ama yinede doyurucu.
Eline emeğine sağlık ustam
abi günümüzdeki Tsk nın envanterindeki tüfeklerin ve makinalı tüfeklerin videosunu yaparmısın???????????????????????
Evrenin merkezinde Ayhan Abim var ...
Ayhan abi astrofizikle ilgilenmeye başlamak istiyorum başlangıç için kitap önerileri yapabilir misin ?
Bir yöne sürekli gidersen aynı noktaya ulaşırsın varsayımı ürkütücü. Yılan oyunu 1. Bölüm gibi.
Evrenin merkezinde sen varsın Ayhan hocam
18 yaşında lise son öğrencisiyim ve böyle şeylere çok ilgim var ama bir yandan gelecek kaygım olduğu için saçma sapan bir sınava saçlarımı dökerek hazırlanıyorum
Allah yardımcın olsun knk
@@Emre-xc6ox eyw